Weerzien met ‘Belgische nachtmerrie’ voor AZ: ‘Ik krijg nog steeds kippenvel’

Donderdag, 22 augustus 2019 om 19:48Rian Rosendaal • Laatste update: 19:48

AZ is de laatste jaren uitgegroeid tot een vaste bespeler van de Europa League, maar Royal Antwerp heeft daar geen enkele boodschap aan. De Vlaamse opponent, waar voormalig AZ-trainer Louis van Gaal als speler vier seizoenen actief was, hoopt zich voor het eerst in ruim twee decennia te plaatsen voor een Europees hoofdtoernooi. De oudste profclub van België, opgericht in 1880, kende enkele tegenslagen in het recente verleden, zowel op het veld als daarbuiten, maar onder de bezielende leiding van de Roemeense trainer László Bölöni lijkt de weg naar boven te zijn ingezet.

Door Rian Rosendaal

Het tweeluik met AZ stond lange tijd op de tocht voor Antwerp, dat het donderdag in de returnwedstrijd in de derde voorronde bijzonder moeilijk had met Viktoria Plzen. De 1-0 overwinning in de thuiswedstrijd had weinig waarde meer toen op Tsjechische bodem tegen een 2-0 achterstand werd aangekeken na bijna honderd minuten spelen. Tot overmaat van ramp moest the Great Old in de verlenging verder met tien spelers, na de rode kaart voor Abdoulaye Seck, vier minuten na de tweede treffer van Plzen. De Europese droom van Antwerp bleef echter in leven dankzij een 33-jarige aanvaller uit Congo, want de ingevallen Dieumerci Mbokani wist het net te vinden in de slotfase van de verlenging en zorgde daarmee voor ‘het wonder van Plzen’.

Het had weinig gescheeld of Mbokani had helemaal geen speelminuten gemaakt in Plzen, want de geroutineerde spits was naar eigen zeggen verre van wedstrijdfit. “Het was de bedoeling om in België te revalideren, maar na overleg met de coach (Bölöni, red.) ben ik toch mee op het vliegtuig gestapt. Ik wist zelfs niet eens of ik op de bank zou kunnen zitten”, zei Mbokani na afloop in gesprek met Het Laatste Nieuws. Die reserverol kwam er toch voor de Afrikaanse spits en het werd gedurende de avond alleen maar mooier voor de ex-speler van onder meer Anderlecht, VfL Wolfsburg en AS Monaco. “Een halfuurtje moet wel lukken, dacht ik. Maar toen moest Jonathan (Bolingi, red.) eraf... Ik zei tegen de jongens dat ik ging scoren en ik deed mijn job.” Mbokani maakte zijn entree in de zeventigste minuut en hield het inclusief de verlenging maar liefst vijftig minuten vol, een stuk langer dan de held van het Antwerpse publiek zelf in gedachten had.

De Belgische nachtmerrie van AZ
Mbokani is echter niet de enige routinier in de selectie van Antwerp met een opmerkelijk verhaal. Supporters van AZ zullen nog weleens nachtmerries hebben over Sinan Bolat, die als doelman van Standard Luik in december 2009 al koppend scoorde tegen het elftal van toenmalig interim-trainer Martin Haar. De mee naar voren gestormde Bolat deed dat in de 95ste minuut van het Champions League-duel in Luik (1-1), waardoor Standard het Europese avontuur vervolgde in de Europa League en AZ de Europese aspiraties definitief in de ijskast moest zetten. “Een formidabel aandenken”, stelt Bolat in een terugblik met Het Laatste Nieuws. “Een moment dat ik misschien nooit meer zal beleven. Duizenden keren heb ik die video inmiddels bekeken. En ik ga er niet eens zelf naar op zoek, hé. Het gebeurt regelmatig dat supporters de beelden delen via sociale media. Tja, dan kom ik er ongewild toch weer op uit. Al moet ik toegeven: zelfs na tien jaar krijg ik er nog kippenvel van.”

Het doelpunt van Bolat namens Standard tegen AZ.

De inbreng van ervaren krachten als Mbokani, Bolat en de van Aston Villa overgekomen Ritchie De Laet is van grote waarde, maar bij Antwerp komen ook talentvolle spelers met enige regelmaat in de schijnwerpers te staan. Alexis De Sart is wellicht de meest besproken jongeling, al heeft dat tot dusver voornamelijk te maken met het rumoer rondom zijn transfer van Sint-Truiden naar de aanstaande opponent van AZ. De Kanaries dachten de optie in het contract van de 22-jarige middenvelder te hebben gelicht, maar volgens De Sart gebeurde dat in de verkeerde taal en zonder de afgesproken loonsverhoging. De Belgisch jeugdinternational vertrok vervolgens transfervrij, tot ergernis van Sint-Truiden-voorzitter David Meekers, die reeds juridische stappen heeft aangekondigd. “Onze advocaat heeft het dossier in handen. We zullen naar de rechtbank trekken, niet tegen Antwerp, maar wel tegen Alexis De Sart”, liet de preses weten aan het Gazet van Antwerpen. De speler in kwestie is niet onder de indruk van de woorden van Meekers, zo bleek uit zijn reactie aan dezelfde krant. “Ik begrijp dat Sint-Truiden zich er niet zomaar bij neerlegt, maar het is mijn probleem niet meer. Mijn advocaten zullen nu wel het nodige doen. Of het een ethische kwestie is? Dat weet ik niet. Er zijn gewoon fouten gemaakt in dat contract, uiteindelijk was dit de enige uitweg.”

De Sart richt zich liever op zijn rol als spelverdeler op het Antwerpse middenveld, met de gelouterde aanvoerder Faris Haroun als gewaardeerde collega in zijn nabijheid. “Met hem aan mijn zijde vond ik de ideale compagnon. Hij praat voortdurend op me in en we voelen mekaar blindelings aan.” Het is echter nog maar de vraag hoelang de samenwerking nog duurt, want volgens RMC staat Faroun, met een aflopend contract bij Antwerp, in de nadrukkelijke belangstelling van AA Gent. De 33-jarige middenvelder kan in de herfst van zijn loopbaan nog een keer een klapper maken, terwijl De Sart dolgelukkig is met zijn vijfjarige contract op de Bosuil. Minder gelukkig zal de jonge controleur zijn met het verloop van het EK Onder-21 van deze zomer. België begon met veel ambitie aan het toernooi in Italië en San Marino, maar door drie nederlagen in de groepsfase kwam er al snel een einde aan de Belgische ambities op het eindtoernooi. Er is echter ook reden tot optimisme, want De Sart wordt nauwlettend in de gaten gehouden door Roberto Martínez, de bondscoach van het ‘grote’ België. “Zo zijn er nog in België jongens die goed zijn in wat ze kunnen. Ik ben naar Sint Truiden - Standard Luik gaan kijken. Daar viel Alexis De Sart op. Dan roep je die op voor de Onder-21 en kan je de mentaliteit van die jongen eens zien”, liet Martínez nog niet zolang geleden optekenen door Sport/Voetbalmagazine.

Nieuwe glorieperiode op het Europese toneel?
Mede door de komst van De Sart droomt de aanhang van Antwerp van een nieuwe glorieperiode in Europa. De Belgische formatie bereikte net als AZ eenmaal de finale van een Europees toernooi, al was de afloop net als bij de Alkmaarders teleurstellend te noemen. AZ was in de finale van de UEFA Cup in 1981 niet opgewassen tegen Ipswich Town, terwijl Antwerp twaalf jaar later, in 1993, met 3-1 werd verslagen door Parma op Wembley. Sindsdien speelt de volgende tegenstander van AZ geen rol van betekenis op het Europese toneel, iets dat ook kan worden gezegd over de prestaties op nationaal niveau. De goede tijden lijken echter te zijn teruggekeerd. Antwerp keerde in 2017 na een afwezigheid van dertien seizoen terug in de Jupiler Pro League en slechts twee jaar later is de eerste deelname aan een Europees toernooi sinds 1997 een zeer realistische optie. Over de jaren van sportief verval, protesten van boze en teleurgestelde supporters en geruchten over een mogelijke fusie met stadgenoot Beerschot Wilrijk wordt haast niet meer gesproken in Antwerpse kringen. De opmars valt niet los te zien van de komst van Bölöni twee jaar geleden en de aanwezigheid van technisch directeur Luciano D'Onofrio, die tevens als vice-voorzitter fungeert. D’Onofrio is de drijvende kracht achter het samenwerkingsverband met FC Porto, dat onder meer Bolat en Ivo Rodrigues aan de satellietclub uit België verkocht.

De aanhang van Antwerp droomt van nieuwe Europese successen

Bölöni, die eerder Standard twee seizoen onder zijn hoede had, baalt van het feit dat de thuiswedstrijd tegen AZ niet in het vertrouwde Bosuilstadion kan worden afgewerkt. De thuishaven van Antwerp voldoet niet aan de eisen van de UEFA, waardoor noodgedwongen moet worden uitgeweken naar het Koning Boudewijnstadion in Brussel. “Het blijft wel spijtig dat we niet in ons eigen stadion kunnen spelen, waar we ons thuis voelen. Deze verplaatsing is geen grote handicap, maar dit is toch niet ons stadion. Hopelijk zorgen onze fans voor veel sfeer”, liet de 66-jarige coach weten op de persconferentie voorafgaand aan de thuisbeurt tegen Plzen. AZ moet door het gedeeltelijk ingestorte dak in het AFAS Stadion ook uitwijken, al vindt de clash met Antwerp donderdag niet plaats in het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag, maar in de Grolsch Veste van FC Twente. Antwerp is van oudsher de aartsrivaal van Club Brugge, dat op supportersniveau weer een vriendschappelijke band heeft met ADO. De Haagse burgemeester Pauline Krikke wil uit angst voor supportersrellen niet dat de heenwedstrijd in haar stad wordt afgewerkt. De ambitieuze Bölöni zal waarschijnlijk niet wakker liggen van alle verschuivingen, want de doorgewinterde oefenmeester wil maar een ding: de voormalig Europa Cup-finalist uit Antwerpen weer op de Europese kaart zetten.


Poll

Welke club bereikt de groepsfase van de Europa League?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

17 reacties (laatste reactie door fionn)

Volgens mij een hele taaie ploeg met veel routine. Hopelijk kan de jonge garde van AZ laten zien welke potentie ze hebben en doorstoten naar de groepsfase maar ik heb er het minste vertrouwen in, zie PSV en Feyenoord zich eerder plaatsen dan AZ.

21 augustus 2019 om 10:55

Ik heb juist het meest vertrouwen in AZ. Feyenoord moet echt een goed resultaat neerzetten in De Kuip, anders zie ik het niet goed komen. Van PSV verwacht ik dat ze erg moeilijk aan scoren gaan toekomen en in de uitwedstrijd (net zoals Feyenoord) een heel gezapige pot gaan spelen. AZ speelt fris voetbal en speelt tegen een West Europese club.

21 augustus 2019 om 11:50

Dus omdat ze tegen een West Europese ploeg spelen, gaan ze hoogwaarschijnlijk winnen?

Je moet eerder naar de tegenstander zelf kijken, hoe ze spelen...
Antwerp speelt Premier League stijl. Zeer fysiek, hard, soms agressief...die speelstijl ligt AZ niet optimaal. Ze spelen met plezier met een goede organisatie achterin, niet bang zijn om naar achteren te zakken en dan met hun snelheid een lange bal en counteren. Ze laten de bal aan de tegenstander en loeren op een foutje. AZ speelt soms naïf, dus kan het zeer gevaarlijk worden.

Het is een zeer fitte ploeg, kunnen veel lopen en snel, en gaan veel in duel. Feyenoord en vooral PSV treffen een veel gunstigere tegenstander.

21 augustus 2019 om 12:56

Daar sluit ik me bij aan, maar alleen omdat ik Antwerp een betere club vind dan de tegenstanders van PSV en Feyenoord. As steekt wel in de beste vorm (van de drie), dus ik heb goede hoop dat ze zich weten te plaatsen

Mooi artikel over Antwerp dat lang de slapende reus van het Belgische voetbal was. Maar mede door de centen van Paul Gheysens en het goede beleid van D’Onofrio hebben ze zich toch in de top van het Belgische voetbal genesteld. Hopelijk kunnen ze zich plaatsen tegen AZ, en ik geef ze hier nog wel een mooie kans toe. AZ zal waarschijnlijk de lichte favoriet zijn, maar qua selectie doen ze niet veel onder ten opzichte van elkaar. Zou verder ook wel mooi zijn als er 5 Belgische ploegen meedoen in Europa, en hopelijk 2 in de CL (wat zeker mogelijk moet zijn aangezien club gaan winnen is in Linz)

Hartstikke leuk voor Antwerp, maar normaal gesproken moet AZ die klusje redelijk simpel klaren. Ik ga er ook vanuit dat dit wel gebeurd.

21 augustus 2019 om 09:23

Op basis van wat redelijk simpel als ik het mag vragen?

21 augustus 2019 om 10:57

Het voetbal dat AZ de eerste weken van een seizoen heeft gespeeld. Zelfs nog geen tegengoal, Europees en competitie. Antwerp is niet slecht begonnen, maar lang niet zo overtuigend als AZ. Makkelijk zal het niet worden, maar ik verwacht eerlijk gezegd ook niet zoveel problemen. Al blijft de bal wel rond natuurlijk.

21 augustus 2019 om 11:08

Ze hebben inderdaad een mooie start, maar ik ben nu niet meteen onder de indruk van de tegenstand die ze al gehad hebben. Hacken, Fortuna, Marioepol, RKC en Groningen zijn natuurlijk nog geen echte graadmeters (groningen thuis was ook 0-0 als ik het goedheb). Qua voetbal is AZ inderdaad een pak flitsender en ze zijn zeker de lichte favoriet om zich te plaatsen, maar Antwerp is zeker niet kansloos. Ze hebben zelf ook een goede competitiestart doorgemaakt, alleen het verlies in de moeilijke uitmatch tegen Chaleroi valt daar wat uit de toon (lieten toen wel enkele vitale spelers rusten met het oog op Plzen). Verder schakel je een ploeg als Plzen natuurlijk niet zo maar uit (al was het met een ferme dosis geluk), en AZ en Plzen lijken me toch vergelijkbare ploegen.

21 augustus 2019 om 12:50

Omdat Nederland ten eerste een beter voetballand is dan Belgie, en AZ draait momenteel als een tierelier. Ik heb net even de selectie van Antwerp opgezocht, en het is allemaal niet zo veel. Ik blijf bij mijn standpunt dat AZ ''gewoon'' moet doorgaan tegen deze ploeg.

21 augustus 2019 om 13:00

België staat op de coëfficiënt 8ste, en wij elfde. De tijd dat wij "zomaar" beter waren dan België is voorbij. Al verwacht ik wel dat de kampioen van Nederland in principe beter is dan de kampioen van België. De nummer 2 vergeleken met de nummer 2 ook, enzovoort. Toch harkt België in europa veel meer punten binnen dan Nederland, dus ik denk niet dat je het recht hebt om te zeggen dat wij een veel beter voetballand zijn.

21 augustus 2019 om 13:01

In voorrondes al vaker tegen kleine (bv Scandinavische) naties uitgeschakeld @Yuto, vind dit een zeer zwak argument.

21 augustus 2019 om 13:11

@Yuto, dat de namen je niet veel zeggen betekent natuurlijk niet dat ze slecht zijn natuurlijk. Mannen als Bolat, Haroun, Refaelov en Mbokani zouden gewoon in de basis staan bij AZ. Verder is op dit moment Ajax de enige Nederlandse ploeg die echt beter is dan de Belgische ploegen. En Club Brugge staat vrij zeker boven Feyenoord en PSV.

21 augustus 2019 om 13:13

@Ajax111, de top 5-6 van Begië is toch een stuk robuuster dan die van Nederland. Verder ben ik het er trouwens niet mee eens dat PSV beter is dan Club Brugge en van Feyenoord wordt ik nu ook niet echt warm.

21 augustus 2019 om 16:09

@yuto. Denk je dat een Belg naar de selectie van AZ kijkt en daar veel ronkende namen tussen ziet staan? Bizot die in België mislukte, Clasie die bij Brugge vooral op de bank zat en Vlaar die ondertussen ook al 34 is.

Niet normaal was dat met die Bolat. Weet nog dat ik echt met een mond vol tanden stond. Met Refaelov, Bolat, Mbokani en de Laet heeft Antwerp toch heel wat ervaring. Ik heb gelezen dat het ook een stugge ploeg is dus ik ben benieuwd. AZ heeft het vaak genoeg lastig tegen inzakkende teams. Alsnog wel de lichte favoriet verwacht ik.

21 augustus 2019 om 14:45

Antwerp staat inderdaad bekend om haar stugge organisatie, ervaren spelers en fysieke kracht. Maar sinds maart - april zijn ook de aanvallende automatismen veel beter geworden. Met Mbokani, Rodrigues en Lamkel Ze hebben ze voorin drie jongens die de tegenstander kunnen pijn doen (al hebben die laatste twee ook vaak een off-day).
Ik vind het moeilijk om het niveauverschil met AZ in te schatten. Op verplaatsing bij Pilzen had Antwerp het enorm zwaar, vooral omdat ze er voetballend niet meer uitkwamen.
De beste verdediger, Arslanagic, keert terug uit blessure, maar het is de vraag of hij al speelklaar is.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Antwerp FC

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Pro League
SpelersPositieW
M. FreyAanvaller3924
B. ManuelAanvaller345
J. ButezKeeper400
K. MiyoshiAanvaller251
V. FischerAanvaller183
B. NsimbaAanvaller10
J. BatailleVerdediger300
Voor de complete selectie: Clubpagina Antwerp FC.

36 jaar
13 fans
Aanvaller

In de wandelgangen

Woensdag 29 juni
Ajax volgt de verrichtingen van Oscar Gloukh. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren