‘Ajax speelt niet tegen koekenbakkers, wat wij in Nederland altijd denken’

Maandag, 19 augustus 2019 om

Ajax wordt door velen gezien als favoriet voorafgaand aan het tweeluik met APOEL Nicosia in de play-offs van de Champions League, maar Joost Broerse waarschuwt voor onderschatting van de Cypriotische opponent. De huidige commercieel van FC Utrecht, die ruim drie seizoenen het shirt van APOEL droeg, denkt dat Ajax het nog lastig genoeg zal krijgen om het hoofdtoernooi van het miljardenbal te bereiken.

Volgens Broerse moet Ajax zich focussen op zijn eigen spel en daarnaast waakzaam zijn voor de counters van APOEL. “En je speelt niet tegen koekenbakkers hé, wat wij in Nederland altijd denken”, benadrukt de oud-verdediger in gesprek met Ajax Showtime. “Dit zijn voetballers die conditioneel goed zijn, veel wedstrijden in de benen hebben en een lange voorbereiding achter de rug hebben.”

Ajax gewaarschuwd: ‘Je moet dan na vijf sprintjes al aan de zuurstof’

Lees hier wat AEK Larnaca-middenvelder Hector Hevel te vertellen heeft over APOEL Nicosia.Lees artikel

Ajax zag Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Lasse Schöne vertrekken deze zomer, maar volgens Broerse is de halvefinalist in de Champions League van afgelopen seizoen over de grens nog steeds een club met veel aanzien. “Ajax wordt veel kritischer bekeken dan voorheen.” De oud-speler van onder meer FC Utrecht en FC Groningen ziet ook nog steeds veel kwaliteit rondlopen in Amsterdam. “Tegen PAOK Saloniki (in de derde voorronde, red.) hadden ze fases met fantastische aanvallen. Zelfs in de ‘zestien’ zag je Ajax nog de vrije man vinden. Dat er hier en daar nog wat afstemmingsproblemen zijn, is logisch.”

“En nogmaals, je speelt niet tegen koekenbakkers. Als de tegenstander een goede aanval heeft waar Ajax even niet goed verdedigt, dan is het direct of er problemen zijn”, aldus Broerse, die de kritische houding jegens Ajax niet altijd even goed kan plaatsen. “Je bent een elftal met nieuwe mensen en dan is de afstemming nog niet honderd procent. Maar het voetballend vermogen en de ervaren mensen zijn er nog steeds. Het vertrek van die drie spelers (De Ligt, De Jong en Schöne, red.) is een aderlating, maar er zijn nieuwe jongens voor gekomen. Volgens mij gaat het dan ook helemaal goed komen.” Ajax speelt dinsdagavond eerst een uitwedstrijd, met de return tegen APOEL op 27 augustus in de Johan Cruijff ArenA.


Poll

Welke club bereikt de groepsfase van de Champions League?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

45 reacties (laatste reactie door speedyafc)

Ajax speelt inderdaad niet tegen koekenbakkers maar Apoel speelt tegen een CL halve finalist. En mocht het uit minder gaan, dan heeft Ajax nog de thuis wedstrijd om alles te geven. Ik zie eerlijk gezegd niet hoe dit fout kan gaan.

19 augustus 2019 om 14:01

Want tegen Paok zag Ajax er zeker ook uit als een CL halve finalist? Denk dat die wedstrijden pijnlijk duidelijk maakte dat Ajax (nog) niet het Ajax van vorig seizoen is.

19 augustus 2019 om 14:29

Jep tegen Paok zag Ajax eruit als de halve finalist. Zeker toen Dolberg uit de ploeg vertrok. Er werd meer dan voldoende gecreëerd, er werd te weinig afgemaakt. Dat ging weer eens stapje beter tegen Vvv. Alleen Promes en Dost mistte mega kansen, de rest van de mega kansen vlogen er gewoon in.

Poak zag er fantastisch uit in Griekenland 2 kansen 2 goals en in Amsterdam 3 kansen 2 goals. Ja dan lijkt het al vrij snel of je goed mee komt, realiteit is dat ze in amsterdam aardig begonnen en na de goal wegzakte om de laatste 5 minuten het via opportunisme te proberen en in eigen huis 20 minuten de betere partij waren, waarna ze echt onderste boven werden getikt.

19 augustus 2019 om 14:47

Ajax zag er tegen Paok in ieder geval verdedigend alles behalve stabiel uit. Meerdere malen was er een grote overmacht van Griekse aanvallers tegen Amsterdamse verdedigers. Door dit zwak uit te spelen of een onzuivere laatste pass kwamen er geen doelpogingen uit voort, maar dat had zeker wel gemoeten.
Ik verwacht dat Ajax dit 'gewoon' gaat redden, maar een opmerking als 'ik zie niet in hoe dit fout kan gaan' van Speedy is nou precies de reden dat Nederlandse clubs vaker niet dan wel presteren.

19 augustus 2019 om 17:44

Ninjakai, Ajax zag er alles behalve halve finalewaardig uit. Als je zo speelt als tegen PAOK, dan mag je blij zijn als je derde wordt in de poule, zodat je na de winterstop Europa League voetbal gaat spelen. Er kan natuurlijk veel gebeuren wanneer Ajax beter en beter gaat draaien, maar tegen PAOK was het absoluut niet CL-waardig en hadden ze er zomaar uit kunnen vliegen.

19 augustus 2019 om 18:07

Vergelijk Ajax met Ajax van vorig seizoen rond dezelfde periode, dus ook de vCL. Net even wat eerlijker . Toen had Ajax ook bijvoorbeeld nog lastig tegen Luik uit.

19 augustus 2019 om 14:02

Die halve finale was natuurlijk een uitzondering. Ajax is kwalitatief beter maar de bal is rond.
Apoel is geen verkeerde ploeg en ook zeker Champions league waardig. Dus makkelijk zal het zeker niet zijn.

19 augustus 2019 om 16:43

Volgen er mensen echt Cypriotisch voetbal?

19 augustus 2019 om 17:28

Je hoeft het Cypriotisch voetbal toch niet te volgen om te weten/opzoeken hoe APOEL gemiddeld presteerde in de CL?
In de laatste 5 jaar hebben ze tweemaal de CL-groepsfase behaald en tweemaal gestrand in de laatste CL play-off ronde op 1 doelpunt. Daarnaast nog een keer de EL-groepsfase overleefd. Inclusief bijvoorbeeld uitschakelen Rosenborg, Slavia Praag en Bilbao (in EL). En gelijke spelen tegen Dortmund, Ajax etc.

Zegt dat alles over hun kwaliteiten, nee. Maar het laat wel zien dat het geen absolute koekenbakkers zijn die er normaliter in de 1e ronde uitvliegen.

Moet Ajax dit winnen, ja. Wordt het 2keer 3-0, nee.

19 augustus 2019 om 17:36

Ik verwacht dat Ajax dit jaar weer minimaal de halve finale haalt en ik mik zelfs op een finale plaats. 3 jaar geleden final Europa league. Vorig jaar halve finale Champions league en als ze het dit jaar weer ver schoppen is het dus geen uitzondering meer. Ajax hoort dan gewoon tot de beste 16 clubs van de wereld. Ze zitten daar nog 4 plekken vandaan , maar dat komt wel goed. Het zal zeker niet makkelijk worden, maar ze hebben genoeg karakter en kwaliteit om het weer ver te schoppen.

19 augustus 2019 om 17:46

Fortress, ik vind Ajax eigenlijk al de grootste en beste en mooiste en meest fantastische club ter wereld! Zonder gekheid, ik denk dat je verwachting niet uit gaat komen. Ik durf er ook wel een kratje bier op te verwedden. Stuur je even je contactgegevens, dan maken we het definitief...

19 augustus 2019 om 23:16

Vind het heel knap dat als je bijna geen enkele speler kent iets over het spel kan zeggen..

19 augustus 2019 om 14:02

Inderdaad speedy zo is het maar net. Dat zag je wel tegen paok hoe makkelijk dat allemaal ging. Werd de halve finalist toch bijna door uitgeschakeld. Iets met hoogmoed.

19 augustus 2019 om 14:02

Wij Nederlanders zeggen al jaren dat wij favoriet zijn, zonder de teams überhaupt te kennen. En ieder jaar word er wel weer een Nederlands team uitgeschakeld door een team uit een land, waarvan vooraf werd gezegd dat het een eitje was. Zo ook dit jaar weer met Utrecht en in mindere mate PSV.

Op basis van budget is Ajax favoriet, maar Ajax heeft vorig jaar perfect laten zien dat budget niet alles bepalend is.

19 augustus 2019 om 14:04

Totdat je op een knollenveld in de hitte op Cyprus moet spelen, weinig inspiratie hebt en je tegen een bus parkerende ploeg 0-0 zou spelen en je vervolgens thuis na 20 minuten op 1-0 achter komt door een kopbal uit een corner. Dan wordt het toch nog lastig.

Ajax is zwaar favoriet maar uitspraken als 'ik zie eerlijk gezegd niet hoe dit fout kan gaan.' zijn wel wat overtrokken. Zie ook een aantal wedstrijden die in het verleden in voorrondes zijn gespeeld (ja, ook door Ajax).

Oostenrijk, Tsjechie, Cyprus en Denemarken staan bij ons in de buurt op de ranglijst en zijn allen al 2 tot 4 ploegen kwijt in Europa dit jaar dus hopelijk komen alle 4 de Nederlandse ploegen de voorrondes door.

19 augustus 2019 om 14:08

Alleen parkeert Apoel de bus niet, maar zijn zij juist een ploeg die met veel pressing naar voren speelt.

19 augustus 2019 om 14:10

Oke, nou maak er dan een 1-0 verlies van op Cyprus..

19 augustus 2019 om 14:29

Hahahaha. Ja dat gaat meteen mis. Ajax is niet de ploeg die zich aanpast aan de tegenstander in dit duel. Laten we het zo zeggen.

19 augustus 2019 om 14:52

@feycoev weinig inspiratie? Dan kun je beter gelijk stoppen.
Van deze 2 wedstrijden hangt bijna het hele seizoen af. Niet alleen voor Ajax, maar ook voor de spelers individueel. Die willen na afgelopen seizoen weer zo graag in de CL uitkomen, als je dan op de drempel van plaatsing last hebt van weinig inspiratie, dan gaat er wel iets goed mis.

19 augustus 2019 om 17:42

Zolang Ten Hag Veltman op de bank houd moet Ajax de vloek van het vroegtijdig uitgeschakeld worden wel kunnen overwinnen. Ajax heeft met Alvarez, Martines, Tagliafico, Blind , Dest aardig wat volwaardige spelers om te voorkomen dat Apoel tot scoren komt. Mazraoui, Veltman, Magallan en Schuur schat ik een niveautje lager in en met hun in de basis weet je het nooit. Ze kunnen prima meevoetballen of gewoon er een potje van maken.

19 augustus 2019 om 14:07

Speedy, loop nou niet in de val. Geen één twijfel mogelijk dat wij favoriet zijn, maar vorig jaar is geschiedenis! Matthijs, Frenkie en Lasse (mis z'n vrije trappen...) zijn vertrokken. Ons middenveld en verdediging is nog kwetsbaar. We zijn favoriet, maar PAOK was ook dichtbij een stunt. Ik geloof niet Apoel beter is dan de Grieken, maar juist nu moeten we heel voorzichtig zijn.

19 augustus 2019 om 14:19

Het zou niet fout mogen gaan, maar ik heb al gekkere dingen gezien. Juventus mag in Turijn niet verliezen van Ajax, maar het gebeurde (gelukkig) toch. Feyenoord mag niet met 7-1 verliezen tegen Trencin. En zo zijn er tientallen voorbeelden te vinden.

Vergis je niet Cyprus doet het op club gebied de laatste jaren minstens zo goed als Nederland.onderschatting is de grootste vijand. Normaal gaat Ajax door, maar als ze even de concentratie niet kunnen opbrengen gaat het goed fout

19 augustus 2019 om 19:49

Trencin won 5-1 over 2 wedstrijden, niet 7-1. Blijft echt onwerkelijk, uit met 4-0 verliezen in een wedstrijd met nauwelijks kansen. En dan thuis 1-1 met pak 'm beet 35 doelpogingen voor Feyenoord.

19 augustus 2019 om 14:22

Apoel ook aantal jaar geleden nog halve finalist. Daarnaast durf ik gewoon te beweren dat PAOK sterker is dan Feyenoord en in Nederland gewoon mee zal doen om plek 2. Ik snap de haat na dit soort clubs nooit zo goed. Altijd erg denigrerend.

19 augustus 2019 om 14:30

Kwart finalist

19 augustus 2019 om 14:34

En waar zie je een haatdragende reactie? Waar zie je degenirerende opmerkingen?

'ajax speelt inderdaad niet tegen koekenbakkers', lijkt me niets degenerirend aan. Maar we moeten wel eerlijk blijven, de spelers van Apoel zijn niet zoveel waard. Menig eredivisie club heeft een stuk duurdere spelers.

Ajax speelt de tweede wedstrijd gewoon thuis. Met een efltal dat wekelijks beter begint te draaien. Met heel veel internationals. Dan moet je het thuis gewoon af kunnen maken.

19 augustus 2019 om 16:01

Ga je echt teams vergelijken op waarde? Ajax heeft met de halve finale juist bewezen dat de waarde op papier niet uitmaakt.

20 augustus 2019 om 10:46

Waarde is wel degelijk een indicatie. Als een team geen enkele speler heeft die boven een miljoen euro wordt geschat, dan zegt dat wel iets. Ajax heeft twee goede spelers verloren maar de rest weten te behouden en een paar aankopen gedaan.

19 augustus 2019 om 16:54

Net als met de NL competitie, dit soort kleine clubs zullen het ligt uit hun ogen spelen om van Ajax punten te kunnen pakken. Niet erg hoor, dat hoort er een beetje bij en het is aan Ajax zelf door niet mee te gaan in dat opportunistisch voetbal dat ze graag spelen.

19 augustus 2019 om 23:21

Vind dat van halve finalist irrelevant. Dat is een prachtig verleden en hebben onze spaarpot erdoor gevuld, maar daar blijft het bij. Je hebt voor 170 miljoen aan kwaliteit ingeleverd, wat onmogelijk op te vangen is. Ajax is er kwalitatief op achteruit gegaan, want types als Frenkie en Matthijs zijn episch. Ook speelt Ajax met een nieuwe defensie en middenveld. Ze hebben gewoon weer maanden de tijd nodig om zo'n machine van vorig jaar te worden. Ajax moet het van zijn voetbal hebben en zodra de linies soms te ver uit elkaar staan, spelers elkaar niet begrijpen (Marin en Blind) ben je nog mijlenver van het niveau van vorig jaar. Het zou prachtig zijn als Ajax de Groepfase zou halen en wie weet wat nog meer volgt. Wedstrijd tot wedstrijd bekijken want we zijn echt niet zo goed. Toen we dachten Tottenham even te pakken na Real en Juve ging het helemaal fout. Met beide beentjes op de grond blijven want Ajax heeft in geen jaren structureel gepresteerd in Europa. Na de Europa League finale werd het seizoen erna een fiasco.

Ik heb niet het idee dat er bij Ajax ook maar één persoon is die deze wedstrijden onderschat.

Je ziet dat Cyprus steeds verder opschuift richting Nederland op de Uefa coëfficiëntenlijst. Ajax en PSV zouden Nederland dus een goede dienst kunnen bewijzen door beide tegenstanders uit te schakelen (zeker omdat Ajax bonuspunten verdient bij het bereiken van de Cl). Dit geeft overigens al aan dat de Cypriotische ploegen die Europees spelen het dus gewoon al een aantal jaar vrij behoorlijk doen.

19 augustus 2019 om 14:35

Nederland zakt steeds verder af richting Cyprus bedoel je. Als ik de lijst zie zijn er toch wel een paar landen die we op de lange termijn voorbij moeten. Belgie, Turkije, Oekraïne en misschien zelfs Portugal of Rusland in sommige jaren?

19 augustus 2019 om 15:03

Haha, zo kun je het inderdaad ook zien. Neemt niet weg dat Cyprus de laatste jaren heel behoorlijk presteert. Bij Belgie, Turkije en Oekraïne moet Nederland zeker weer in de buurt kunnen komen.

Portugal en Rusland gaat wel heel moeilijk worden ben ik bang hoor. De topploegen daar hebben over het algemeen voldoende te besteden en presteren vaak vrij stabiel. Nederland zou dan een aantal jaar achter elkaar met 3 á 4 ploegen een echt goede prestatie moeten leveren.

Als Ajax de (rest)verdediging weer helemaal op gang heeft gekregen, dan is het gewoon weer die geoliede machine. We moeten niet vergeten dat Ajax zijn hele verdedigende as van afgelopen seizoen op Blind na is kwijtgeraakt. Frenkie en Lasse waren tactisch zo ontzettend slim waardoor Ajax altijd heel snel de bal heroverde of waardoor de tegenstanders gewoon niet snel via de counter uit konden komen. Ik hoop heel erg dat Ten Hag weer Blind achterin zet, want ik denk dat Schuurs iemand naast zich moet hebben die hem kan coachen. Martinez is natuurlijk de Nederlandse, misschien ook de Engelse taal, niet machtig. Bovendien denk ik dat je naast een onwennige Marin beter een kuitenbijter a la Martinez of Alvarez kan hebben dan de lieve Blind, zodat er minder gaten ontstaan.

Volgens mij denkt niemand dat Apoel koekenbakkers zijn. Ja, Ajax heeft het afgelopen seizoen meer dan briljant gedaan.

Maar ze zijn nog enigszins zoekende, vooral op het middenveld. Buiten dat, de afgelopen jaren hebben Nederlandse clubs het bizar slecht gedaan in de voorrondes van zowel de EL als CL. Ajax kan het zich niet veroorloven deze wedstrijden niet serieus te nemen. Maar ik merk nergens dat ze dat doen.

Ajax zal deze ronde naar alle waarschijnlijkheid wel overleven. Aanvallend is het idd vrij leuk wat ze bij tijd en wijlen laten zien. Nu nog de omschakeling en verdediging. Ten Hag is er wel de trainer voor om dit team opnieuw te smeden in een machine. In de loop van september/oktober zullen de vastigheden duidelijker aanwezig zijn.

Natuurlijk zijn het geen koekenbakkers. Ik geloof niet dat ze beter zijn dan PAOK, maar misschien niet veel minder. Zij hebben niks te verliezen, wij alles. Onze verdediging en middenveld zijn nog ver van stabiel en de Cyprioten weten dat ook. Aan onze stand moeten we door, maar ik heb respect voor Apoel. We moeten scherp zijn anders liggen we er uit.

Ik hoor veel mensen zeggen: "tegen Paok zag je dat dit niet het Ajax van vorig seizoen is".
Dat we ingeleverd hebben staat vast, is niet zo'n moeilijke rekensom met Frenkie en Matthijs die beiden vertrokken zijn.
Maar hebben jullie ook in de gaten dat Ajax in het vorige CL- seizoen in de kwalificatie ook geen goed voetbal speelde, ze legden thuis elke keer een mooi resultaat op de mat (3-1,3-0,3-1) maar uit speelden ze ook bijna alles gelijk (2-2,-0-0,0-2).
Het spel was destijds ook niet om aan te zien, was lelijk voetbal. Maar toch kwamen we er, een team als Ajax lijkt elk seizoen gewoon even de tijd nodig te hebben om te wennen aan het nieuwe team. Ik zeg niet dat we vorig jaar gaan evenaren/ overtreffen. Maar ik zie nu al dat Ajax (ten opzichte van psv) een véél groter gat heeft geslagen met de onderste regionen in Nederland.
Waar ze nu al doelsaldo van +8 hebben, terwijl ze nog niet in topvorm zijn.
Ga nu niet komen met: ze hebben ook nog niks tegen gehad, want vitesse is dit seizoen denk ik toch een ploeg om in de gaten te houden, en over Vvv, als ik uitwedstrijd en kunstgras noem dan weten jullie denk ik genoeg. Nooit makkelijk.

@voetbalzone Ajax speelt overigens op 28 augustus de return i.p.v. 27 augustus

Gaat gewoon een hele spannende tweeluik worden. Ajax is nog zoekende naar de juiste balans op het middenveld. Marin brengt nog niet wat men van hem verwachtte, Nous nog zoekende op het middenveld en de achterhoede is ook nog altijd onwennig met veel nieuwe spelers. In de wedstrijden waarin Ajax veel weerstand kreeg (vitesse en Paok) heeft Ajax enkel met vlagen leuk voetbal laten zien maar consistent zijn ze nog zeker niet.

De ploegen uit Cyprus presteren gemiddeld beter dan de Nederlandse ploegen de laatste jaren. Ajax en PSV kunnen het wel eens heel moeilijk gaan krijgen, die ploegen spelen heel gedisciplineerd en zijn tactisch verder dan de Eredivisie clubs. Als PSV en Ajax ze kan uitschakelen zouden we een mooie slag slaan op de coefficientenlijst!

Ik hoor geen enkele geluid uit Amsterdam dat ze Apoël wel even zullen verslaan. Waarom dan zulke uitspraken doen? Ik denk dat ze in Amsterdam heel goed weten dat ze 2x 100% moeten geven. Er is afgelopen week maar 1 trainer geweest die beweerde dat hun tegenstander niet zo goed, om vervolgens bijna uitgeschakeld te worden door diezelfde tegenstander.

Onderschatting is een raar fenomeen. Je kunt nog zo vaak komen met obligate zinnen als:" het worden zware wedstrijden"en "ze hebben hele goede spelers"etc. , maar het gaat om het werkelijke gevoel en dan zie je gedurende een wedstrijd dat er toch sprake is (geweest) van onderschatting. De temperatuur, het droge veld en de uitzinnige fans, zullen dan niet in het voordeel van Ajax werken. Gelukkig is er nog een thuiswedstrijd om eventueel opgelopen averij recht te zetten

Joost heeft gelijk, op papier lijkt er geen vuiltje aan de lucht voor Ajax en dan zou het makkelijk kunnen lijken en het zou zonde zijn dat juist door onderschatting je tegen puntenverlies aan kunt lopen. Nu heb ik wel het idee dat men bij Ajax de laatste jaren scherper is geworden, en dat er van onderschatting steeds minder plaats is. Desalniettemin als nuchtere Groninger, zou ik haast zeggen dat je kunt merken dat Joost een poos bij ons vertoefd heeft. Mocht Ajax de wedstrijd winnen en ze vragen hem om een reactie en hij zal als antwoord geven ''t kon minder' dan is in alle redelijkheid vast te stellen dat 'vermolleboond' is : (groningers zeggen namelijk niet dat iets goed of prima is, maar zeggen dat iets slechter had kunnen zijn).

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4138
2.AZ3830
3.PSV3118
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller167
L. TraoréAanvaller20
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper160
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper00
N. TagliaficoVerdediger153
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

Nederland
14 fans
Verdediger, 40 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 13 december
Gianluca Scamacca heeft de interesse gewekt van Juventus, AC Milan, Napoli en Benfica. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren