Eredivisie-club wil af van kunstgras: ‘Nog niet honderd procent zeker’

Maandag, 19 augustus 2019 om

VVV-Venlo gaat waarschijnlijk afscheid nemen van het kunstgrasveld. De club uit Limburg is volgens technisch directeur Stan Valckx voornemens om over te stappen op natuurgras. Mede door de vergoeding vanuit de Eredivisie CV is het voor de Eredivisie-club makkelijker om de overstap van kunstgras naar natuurgras te financieren.

Afgelopen zaterdag ging VVV voor eigen publiek met 1-4 onderuit tegen Ajax. Na afloop liet aanvoerder Dusan Tadic zich kritisch uit over het veld in Venlo. “Dit kunstgras is niet goed voor het Nederlands voetbal. Daar is echt niemand mee geholpen. Het is zo anders voetballen, dat maak je Europees ook niet mee. VVV verdedigde goed en met heel veel man. Dan is het al moeilijk om daar doorheen te komen. Maar op dit kunstgras is het dan nog lastiger", wordt de Servische aanvaller geciteerd door De Limburger.

“Of het de laatste keer is dat VVV-Ajax op kunstgras is gespeeld? Dat weet ik niet. Misschien moeten we nog voor de beker tegen Ajax. In de halve finale zou leuk zijn”, reageert Valckx. “Het is nog niet honderd procent zeker, maar we hebben het er steeds vaker over om vanaf volgend seizoen op gewoon gras te gaan voetballen.”

De financiële bijdrage van de ECV is meer dan welkom volgens Valckx. “Een financiële compensatie is voor een kleine club als VVV heel belangrijk, want we kunnen het geld maar één keer uitgeven. De kosten van teruggaan naar gewoon gras zijn een groot deel van onze begroting en we willen ook volgend jaar weer een goede selectie.”

In the Zone | Calvin Stengs: ‘Ik ben een beetje van de kunstgras-generatie’
Meer video's


Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door london calling)

Laat deze club een voorbeeld zijn voor de rest van de clubs. Door kunstgras heb ik vaak een voorkeur voor clubs die degraderen. Als RKC op echt gras kan voetballen dan kunnen PEC, ADO etc. dat ook. Het meest lachwekkende voorbeeld van een kunstgrasclub is in mijn ogen Sparta. Willen zichzelf profileren als traditieclub door bijvoorbeeld geen namen op de rug te zetten, maar ondertussen spelen ze op een plastic mat. Kunstgras in Het Kasteel is voor mij het symbool van de teloorgang van de Eredivisie.

19 augustus 2019 om 09:03

ADO gaat ook over op natuurgras, ik dacht per volgend seizoen. Het duurt even maar uiteindelijk gaan clubs wel overstag. Enkel Heracles zal dwars blijven liggen

19 augustus 2019 om 09:06

Als je dat veld gisteravond ook zag tegen PSV, krijg je toch pijn aan je ogen zo slecht veld wat er bij Heracles ligt.

19 augustus 2019 om 09:12

Volgens mij pas over 2 seizoenen bij ADO. Maar 5 vd 6 kunstgras clubs uit de eredivisie hebben in ieder gevallen plannen. Alleen Heracles weigert. En dan maar hopen dat er niet weer kunstgrasclubs promoveren

19 augustus 2019 om 09:14

Dan gaat Heracles maar een treedje lagen spelen. Dat plastic hoef ik nooit meer te zien in de eredivisie.

19 augustus 2019 om 09:15

Gewoon een regel opstellen, als je wilt promoveren naar de eredivisie moet je natuurgras hebben. Clubs met een plastic veld weigeren.

19 augustus 2019 om 09:24

Of we spreken met zijn allen af dat we tegen Heracles allemaal net wat meer ons best doen en zorgen dat ze degraderen.

19 augustus 2019 om 09:43

Gewoon meteen Hybridegras nemen net zoals in het Wembley. die mat daar is van Desso een NL bedrijf. voordeel een supermat in zomer en winter nadeel is de prijs,maar die verdien je weer terug omdat je minder onderhoud hebt.

19 augustus 2019 om 09:51

Heracles blijft dwars liggen omdat het ze simpelweg punten gaat kosten en ze daarmee in de degradatiezone komen.

Statistieken wijzen uit dat clubs op kunstgras thuis meer voordeel hebben en meer punten weten te behouden dan hun concurrenten op natuurgras.

Kunstgras is ideaal voor de amateurverenigingen en wellicht in scandinavische landen.
Bij amateurs heb je te maken met meerdere wedstrijden per weekend en trainingen. Daar is natuurgras niet voor geschikt ivm slijtage.

Voor profvoetbal in Nederland vind ik dat bij deelname aan de Eredivisie je verplicht bent om op gras te spelen. Zo is er geen "competitievervalsing"
Wil je dat niet; dan blijf je lekker in de keuken kampioen divisie.

NL voetbal moet naar een hoger niveau/ Dat de Knvb meewerkt qua planning van wedstrijden voor clubs die europees spelen is al een goede stap. Nu alles over naar natuurgras en dat is de volgende goede stap.

Over een jaar of 4 a 5 moet de top 3 weer aansluiting vinden europees, met minimaal 2 teams in de championsleague en minimaal 1 die de groepsfase overleefd.

19 augustus 2019 om 10:14

Wat een onkunde bij velen. Regels opstellen dat je niet mag promoveren met kunstgras. Hilarisch. Het is de KNVB die hiervoor haar fiat heeft gegeven.. Los van alle sentimenten en poep en pies en zo: het is legaal, goedkoop en daarom doen clubs het. Dus zolang de KNVB noet handelt, blijft er kunstgras. C'est tout.

19 augustus 2019 om 10:36

Sterker nog Infinity, de KNVB heeft er in principe niets over te zeggen. Het is namelijk een ondergrond die volgens de UEFA en FIFA goedgekeurd is. Sommige oostblok en Scandinavische landen hebben in de koude maanden geen andere keus dan te spelen op deze plastic ondergrond.

19 augustus 2019 om 11:08

@fanatic86: Het is meer zo dat de kunstgrasmat van de hoofdsponsor is die dat niet wil.

19 augustus 2019 om 11:26

"Dan maar in de keuken kampioen divisie spelen" Nee ook daar niet dat is ook profvoetbal dus ook daar bij voorkeur geen plastic

19 augustus 2019 om 11:36

Het veld van VVV vind ik wel het meest schandalige kunstgrasveld van het betaald voetbal en misschien ook wel daarbuiten met als de rubber korrels die opspringen bij elke stap en sliding. Terwijl uit diverse onderzoeken is gebleken dat deze schadelijk zijn voor de volksgezondheid.

19 augustus 2019 om 16:12

@Edge, de hoofdsponsor is Asito. Lijkt me stug dat ze geen gras willen bij dat schoonmaak bedrijf

19 augustus 2019 om 09:03

Ik begrijp je sentimenten. Kunstgras in NL is belachelijk en onnodig. Kun je geen natuurgras betalen dan kun je beter geen BVO zijn.

19 augustus 2019 om 09:06

Voordat je hen als voorbeeld gaat gebruiken, kijk eerst naar RKC. Die geven het aan en maken het waar. Bij VVV zijn het Voorlopig alleen maar woorden aangezien ze er aan denken. Concreet is het allemaal niet.

19 augustus 2019 om 09:16

RKC kreeg 4 miljoen voor frenkie dat is 2x de begroting van vvv

19 augustus 2019 om 09:35

Begroting vvv is 8-10 miljoen. Daarnaast ging Almere City als eerste over naar echt gras, zonder eredivisie cv bijdrage. Clubs kunnen het betalen, willen het alleen niet

19 augustus 2019 om 12:25

"Clubs kunnen het betalen, willen het alleen niet"

Deze uitspraak is wel heel kortzichtig. Voor de gemiddelde club (dan hebben we het enkel over het stadionveld) is de omschakeling naar gras een kostenpost van 750.000 tot 1.2 miljoen. Dat is enkel.de aanleg. Reken daar ook jaarlijks het onderhoud à 50.000 - 100.000 bij op... Als clubs omschakelen moeten er ook trainingsvelden aangelegd worden. Zijn niet zo duur als het hoofdveld ivm verwarming maar dus een 'niet willen' ?

19 augustus 2019 om 09:09

Dit geldt natuurlijkook voor "traditieclub" heracles. Spandoeken met teksten "against modern football" maar kom ze niet aan het kunstgras. Kunsgrasclubs willen geld zien om over te gaan naar echt gras. Er zou echter een compensatieregeling moeten zijn voor clubs die al jaren investeren in de aanleg en het onderhoud van echt gras. Daar had een club als bijvoorbeeld de Graafschap een beste spits voor kunnen betalen.

19 augustus 2019 om 10:13

Pec heeft geruime tijd geleden al aangegeven vanaf volgend seizoen op natuurgras te gaan spelen.

19 augustus 2019 om 10:25

Waarom lezen mensen zich nooit in voordat ze iets plaatsen? PEC heeft als een van de eerste clubs aangegeven om van kunstgras af te stappen. Alleen, omdat er door het vorige bestuur bij de bouw van dit stadion geen rekening mee is gehouden moeten er eerst nieuwe trainingsfaciliteiten worden gebouwd. Dat kost veel meer geld dan welk natuurgrasveld dan ook. Vanaf 2021/2022 zal er weer gras in het stadion liggen. Als wij die vier hadden gekregen die RKC had gekregen, waren we inderdaad een heel eind. Daar heb je gelijk in...

Nou dat zou een goede zet zijn.

Warm houden deze gedachten en uitvoeren !!!

Nederland is bij uitstek een land waar je prima grasmatten kunt realiseren. Dus weg met die nep-grasvelden.

19 augustus 2019 om 10:20

Het pijnpunt bij het overstappen van kustgras op echt gras ligt niet bij het feit dat het Nederlandse klimaat prima geschikt is voor het aanleggen van natuurgras.
Bij de overstap naar natuurgras moet er bijvoorbeeld ook veldverwarming worden aangelegd.
De kosten voor deze veldverwarming en voor het aanleggen en onderhouden van echt gras worden echter voor een groot deel afgedekt door de financiële bijdrage van de ECV en door de solidariteitsbijdrage van de clubs die Europees voetbal spelen, die beiden alleen worden uitgekeerd aan clubs met natuurgras.

Een club met kunstgras kan echter ook gewoon in het stadion trainen en het Beloftenteam kan daar, net als het eerste elftal, de wedstrijden spelen.
Bij overstap naar echt gras moet er dus ook een trainingsaccommodatie worden gebouwd en die kosten komen voor rekening van de club zelf.

19 augustus 2019 om 10:54

Klopt helemaal. Maar het zijn wel allemaal clubs, die eerst wel volledig op echt gras voetbalden en een apart trainingscomplex hadden.

Echter ze hebben uit kostenoverweging voor kunstgras gekozen (en het trainingscomplex afgestoten of anders benut)...

Is het nou echt nodig om 'Eredivisie-club' te zeggen in de titel, in plaats van gewoon Vvv?

On: Ik hoop inderdaad dat de ECV helpt bij de financiering. Iedereen is er bij gebaat dat kunstgras weggaat.

19 augustus 2019 om 09:37

Welkom op Voetbalzone, waar met 'pep' Ard van Peppen wordt bedoeld en Dusan Tadic niet een Ajax-speler maar een 'ex-Groningen-speler is'.

19 augustus 2019 om 09:43

Gaat er om dat mensen n.a.v. een titel benieuwd zijn over welke club het daadwerkelijk gaat. Het is niet chique maar het is het verdienmodel van Voetbalzone. Tegenwoordig moet je zo aan je brood komen als journalist zijnde. Komt bij dat Voetbalzone verre van kwaliteitsjournalistiek is, maar dat is ook niet de insteek van deze site. Sensatiekoppen en hard schreeuwen verkoopt nou eenmaal beter.

Goede zaak, het veld in Venlo is al jaren een grote schande! Meest waardeloze kunstgrasmat waarop een profclub ooit op gespeeld heeft. Snel weg met dat plastic graag!

19 augustus 2019 om 16:48

Fijn dat jij van achter je computertje er zo over denkt, maar de aanvoerders van de Eredivisieclubs denken er anders heel anders over.
De uitslag van de Veldentest van afgelopen seizoen:

https://www.vvcs.nl/feyenoord-winnaar-vvcs-veldenc...
13 Heracles Almelo (k) 2,12
VVV-Venlo (k) 2,12
15 PEC Zwolle (k) 1,94
16 ADO Den Haag (k) 1,71
17 Excelsior (k) 1,41
18 FC Emmen (k) 1,29

Ik ga niet beweren dat het een goed veld is, maar blijkbaar zijn er toch nog 5 velden even slecht..

20 augustus 2019 om 08:36

Ze denken er heel anders over? Staat bij de 5 allerslechtste velden van de competitie... Zwolle, Emmen, ADO en Excelsior zijn inderdaad net zo slecht, al heeft het veld van VVV op het oog het hoogste plastic gehalte.

Zou mooi zijn want dit is echt geen reclame. Al zou ik gratis kaartjes krijgen, ik ga er niet heen. Een van de mooiste aspecten aan de verkoop van Frenkie de Jong vind ik nog wel dat RKC terug is naar natuurgras, misschien dat Ajax ze nog verder kan helpen door een goede speler aan ze te verhuren, moeten er alles aan doen om die club voor de ED te behouden. Echt een voorbeeld.

De ED wordt veel sterker met alleen natuurgras, oud topspelers komen dan liever terug naar de ED.

Ik blijf erbij dat ik de financiële vergoeding absurd vind. Jarenlang minder onkosten gehad dan andere clubs aan het matje en nu ook nog eens een bonus krijgen om het anders te doen. Dat klinkt heel onlogisch. Krijgen 'gras'clubs ook het geld dat ze extra hebben uitgegeven terug om dit in de club te investeren?

Zeker op warme dagen is het veld van VVV niet geschikt om betaald voetbal op te spelen. Een scheidsrechter zou het gewoon af moeten keuren.

Financiële vergoeding is inderdaad onzin. Knvb moet gewoon de regels wijzigen. Vanaf 2022-2023 geen kunstgras meer toegestaan. Dan heeft iedere club tijd om er voor zorgen dat ze er klaar voor zijn. Dat kost dan even wat geld, maar andere clubs hebben die kosten ook al jaren.
Dat is ook een belangrijke reden dat VVV en tot voor kort Excelsior eredivisie spelen en een aantal veel grotere clubs een divisie lager.

19 augustus 2019 om 11:36

Gewoon bullshit wat je schrijft. Al die mensen die de situatie van VVV niet kennen maar toch hier lopen te roeptoeteren uit emotie. VVV heeft op fortuna en RKC na de kleinste begroting (8 miljoen). Daarentegen hebben Fortuna en RKC met Gün en Mandenmakers nog leuke eigenaren die iets extra's kunnen doen. VVV kan geen schulden maken dan is er niemand die het gat dicht. Spelersbudget is 2,3 miljoen dus peanuts en wellicht wel het kleinste. VVV speelt eredivisie doordat ze met minder geld dan de grotere clubs in KKD uitstekend hebben gescout en 5 jaar lang aan het bouwen zijn aan een team. Gewoon goed beleid gevoerd. VVV heeft een hopeloos verouderd stadion en geen gemeente die meehelpt met miljoenen subsidie. Er is heel veel geld afgelopen tien jaar gestoken in het realiseren van een nieuw stadion dat is niet gelukt vanwege bestemmingsplan. Sinds vorig jaar heeft de club De Koel gekocht van de gemeente om die maar uit armoede zelf te gaan verbouwen. Want de verhuurder (gemeente Venlo) heeft er in de afgelopen 30 jaar ook niks aangedaan. Als je al zelf weinig geld hebt kun je je wel voorstellen dat dit project iets is van de lange adem (15 jaar). Vanwege de ondergrond in De Koel (puin en bouwafval) is de kosten voor aanleg van nieuw veld extra hoog. De club zit in de spagaat eerst stadionverbouwing of nieuw veld (plus dan elk jaar nog minder geld voor verbouwing). Waarbij je elk jaar van de verbouwing van stadion ook nog eens schade aan de grasmat hebt. Was de club in Zuid Limburg gevestigd geweest dan hadden we allang nieuw stadion en grasmat gesubsidieerd gekregen.

19 augustus 2019 om 11:46

Daarom is het nog geen bullshit wat hij zegt. Eigenlijk is het heel simpel: VVV heeft liever een 'goedkoop' kunstgrasveld met 3 goede voetballers erop, dan er 'duur' grasveld met middelmatige spelers. Andere clubs zitten wellicht financieel in een wat ruimer jasje, maar zouden ook liever investeren in de spelersgroep dan de accommodatie.

19 augustus 2019 om 12:33

Ik zeg nergens dat VVV geen goed beleid voert. Ik zeg alleen dat door het niet investeren in een grasmat ze meer geld overhouden voor de spelersbegroting. En dat ze daar voordeel pakken ten opzichte van bijvoorbeeld mijn eigen cluppie, waar ze wel een grasveld hebben liggen en daarbij ook een trainings- en jeugdcomplex omdat er in het stadion gras ligt.

Als je ziet hoe die korrels in de rondte vliegen bij een val of tackle,lijkt me verschrikkelijk om op te spelen.
Maar ik las ergens dat een club (ado?) een kunstgrasveld met deels echt gras...dat lijkt me toch meer aanvaardbaar dan dat veld van VVV

19 augustus 2019 om 16:57

Dat is ook in het buitenland niet ongewoon, in een heleboel matten zit tegenwoordig een klein beetje kunstgras geweven omdat de grasmat daar sterker van wordt (ongeveer 90-95% echt gras en een beetje kunstgras).

ik meen dat er in de Arena ook al een paar jaar een hybride mat ligt.

nadeel is dat deze matten nog duurder zijn dan gewoon gras.

19 augustus 2019 om 19:13

Top,bedankt voor de info,daar was ik nog niet bekend mee!

20 augustus 2019 om 16:54

Liverpool speelt trouwens ook op een hybride veld.

https://www.grassmastersolutions.com/en/grassmaste...
Het idee is dat als je om de paar centimeter en kunststof spriet hebt de mat steviger word waardoor je hem langer en vaker kunt belasten.
Die sprieten gaan dan zo diep de mat in dat je er als speler niets van merkt behalve dat je hem iets minder snel stuk trapt, maar de ondergrond is gewoon zand i.p.v kunststof.

hij kost alleen 2 keer zo veel als een gewone grasmat, en bijna net zoveel als een volledige kunst mat.

Sorry hoor dat financiële geleuter van kunstgras clubs dat gras te duur is slaat nergenst. Door het kunstgras hebben ze juist financiële voordeel gehad tegenover de concurrentie.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

VVV-Venlo

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Eredivisie

230 fans
Middenvelder, 30 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Ajax 5 5 0 0
2018/2019 Ajax 34 28 4 0
2017/2018 Southampton 36 6 4 0
2016/2017 Southampton 33 3 4 0
2015/2016 Southampton 34 7 2 0

In de wandelgangen

Zondag 15 september
Christian Eriksen is niet van plan om in te gaan op het aanbod van Tottenham Hotspur om zijn aflopende contract te verlengen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren