‘Kuyt is jeugdtrainer, niet meer en niet minder, maar hij bepaalt wel het beleid

Maandag, 19 augustus 2019 om

Feyenoord is het nieuwe Eredivisie-seizoen niet goed van start gegaan. Na de derde speelronde wacht de ploeg van trainer Jaap Stam nog altijd op de eerste overwinning, daar de eerste drie wedstrijden gelijk werden gespeeld. Zondag kwam Feyenoord voor eigen publiek niet verder dan 1-1 tegen FC Utrecht. Willem van Hanegem baalt van de gang van zaken in De Kuip.

“Het zou mij niets verbazen als de beleidsbepalers in De Kuip vandaag concluderen dat Feyenoord deze competitie nog niet eenmaal heeft heeft verloren”, begint Van Hanegem zijn column in het Algemeen Dagblad.” In Rotterdam blonken ze de laatste jaren immers niet uit in een kritische benadering van de stand van zaken en ik vraag me af of er met de nieuwe mensen aan het roer echt iets is veranderd. Technisch directeur Sjaak Troost vertelde deze week nog maar eens dat hij dik tevreden is met de selectie, zeker als de geblesseerde spelers er straks weer bij zijn.”

In the Zone | Tapia: ‘Edgar en Liam hebben op mij de beste indruk gemaakt’

Troost gaf vorige week aan dat hij heeft aangeklopt bij Dirk Kuyt en Robin van Persie, die hem helpen waar nodig bij zijn taken als technisch directeur. “Nou, gelukkig maar, denk ik dan, als dat de redding is. Kuyt is trainer van het hoogste jeugdelftal, niet meer en niet minder. Ondertussen bepaalt hij wel al het beleid in Rotterdam. Dat krijgt altijd gevolgen. Jaap Stam zal als nieuwe trainer vooral zijn eigen koers willen varen”, vervolgt de oud-international.

“Gisteren stond er bijvoorbeeld maar één zelf opgeleide speler in de beginopstelling”, aldus Van Hanegem, doelend op Rick Karsdorp. Orkun Kökcü verloor zijn basisplaats, terwijl ook Wouter Burger op de bank zat. “Terwijl de club, na eerder veel geld te hebben uitgegeven, weer wil inzetten op de eigen jeugd. Eens kijken hoelang dat goed gaat in De Kuip.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door lausho)

Beleid is ver te zoeken daar in de Kuip. Ook als je ziet dat er 15 minuten voor tijd een aantal van de spelers kramp verschijnselen krijgen en lopen te puffen . Dat geeft weinig hoop . Als je nu nog je selectie fit moet krijgen , dan loop je achter de feiten aan.

19 augustus 2019 om 08:17

Ik vind het allemaal wel erg kritisch. Doet Feyenoord het goed? Nee zeker niet. Maar het zou pas echt zorgwekkend zijn als dit Feyenoord op de top van haar kunnen zit.
Als Feyenoord de volgende wedstrijd wint en Europees voetbal haalt ziet het er best wel rooskleurig uit. Dan stroomt er weer wat geld binnen, de spelers worden fitter en fitter en de geblesseerde spelers komen terug. Ik maak me echt geen zorgen om Feyenoord, er zit nu wat positieve ontwikkeling in met Stam en het opstellen van Sinisterra en Tapia.

Vertrouwen houden, het komt wel goed

19 augustus 2019 om 08:50

@magikhetwete stroomt er weer wat geld binnen? Paar euro van de europa league...elke cent is welkom maar daar kun je geen wonderen mee verrichten.

Elk jaar dat feyenoord voor de start van de competitie al weet dat ze niet mee doen om het kampioenschap is toch gewoon een verloren en dramatisch jaar?

Ja, feyenoord zal niet elk jaar kampioen kunnen worden, dat is niet reeel. Maar dat je van tevoren al weet dat je niet eens kans maakt, dan gaat er wel iets verkeerd.

19 augustus 2019 om 09:02

@nederland79; ik ben blij dat zelfs het legioen is realistischer is dan dat jij bent.

19 augustus 2019 om 09:36

@nederland79, volgens mij is dat de verkeerde instelling. Feyenoord moet de komende 3 jaar vooral zorgen dat ze met een zo goedkoop mogelijke selectie ieder jaar Europa League voetbal gaan halen. Op dit manier kunnen ze financieel weer wat vet op de botten krijgen. De enige manier om daar te komen is door jeugd in te passen en daar de winst uit te halen. Dat betekent ook direct dat ze voor de competitie al weten dat ze geen kampioen gaan worden. Juist door te proberen een minieme kans te maken op het kampioenschap gaan ze te dure spelers aantrekken en gaan ze financieel weer niet hard genoeg vooruit.

Wat goed voor Feyenoord zou zijn is als ze een hele sterke directie neerzetten die niet alleen focussen op resultaten, maar weer een stabiele basis neerleggen voor de toekomst. Als ze dat voor elkaar krijgen, dan kunnen ze over een aantal jaar wellicht weer aanhaken bij de top-2. Feyenoord heeft na Ajax immers de grootste potentie als het gaat om sponsoring. Rotterdam is qua bedrijvigheid in de regio namelijk de nummer 2 achter Amsterdam en daar zou voor Feyenoord de sprong naar PSV in moeten zitten. Daar kom je alleen door goed beleid te voeren. Neem een voorbeeld aan Ajax. Die hebben ook een stapje terug gedaan om de financien op orde te krijgen (en hadden geluk met een paar kampioenschappen onder de Boer). Dat heeft ze geen windeieren gelegd, want inmiddels is de begroting bijna dubbel zo hoog als die van Feyenoord.

Feyenoord krijgt er dit jaar een hele kluif aan om in de top-5 te komen vrees ik (een plek die nodig is om EL voetbal af te dwingen). Want ik heb Utrecht, AZ en Vitesse al hele goede dingen zien doen. Die teams zijn qua kwaliteit vergelijkbaar met Feyenoord dit seizoen. Dus beschouw dit als een verloren seizoen, ga vol voor die Europa League en zorg dat je vooral winst gaat maken.

19 augustus 2019 om 09:42

Met groepsfase en 7punten heb je al dik 4 miljoen euro prijzengeld. Dat is voor Feyenoord best aardig. Dan krijg je nog wat geld uit de marketingpool en driemaal recettes (40.000 x 15 euro x 3)
Heb je totaal toch een dikke 6 miljoen euro te pakken, dat is op dit moment voor Feyenoord best aardig.

Feyenoord staat nu waar het staat en doet inderdaad niet mee voor het kampioenschap. Als Feyenoord 2 goede aankopen doet en zijn jeugdspelers een tandje ontwikkelt dan doet Feyenoord volgend jaar gewoon weer mee.
Ajax lijkt voorlopig financieel er veel beter voor te staan en kan volgend jaar sowieso een sterke selectie op de been brengen, maar daar bestaat het enorme risico dat het team volgend jaar leegloopt. Weer 2 sterren kwijt en je gaat flink achteruit.

19 augustus 2019 om 08:18

Als Overmars en vd Sar het bij Ajax kunnen waarom bij Feyenoord niet Troost en Kuyt. Beetje voorbarig van Willem. Misschien had hij zelf gehoopt op een kopje koffie. Als het nieuwe stadion er is komt alles goed.

19 augustus 2019 om 08:51

Misschien omdat overmars naast het voetbal een zeer succesvol zakenman is, met onder andere een eigen bungalowpark. Hij is de perfecte onderhandelaar met kennis van zaken en een enorm netwerk voor Ajax, dit heeft Ajax zeker financieel weer naar de top gebracht. Nu ken ik Troost niet, maar hij heeft geen netwerk en Kuyt zie ik nou niet als een zakenman, maar als een speler met de juiste drive en ervaring. Imo is het verschil enorm tussen feyenoord en Ajax.

19 augustus 2019 om 08:52

En dat Troost geen netwerk heeft, haal ik uit het feit dat hij bij Kuyt en v. Persie heeft aangeklopt voor hun netwerk.

19 augustus 2019 om 09:00

Dat zijn ook zoethoudertjes voor de supporters; die vinden het mooi om te horen dat oude sterren zich ermee bemoeien. Dat geeft vertrouwen dat het wel goed gaat komen, want toen die sterren nog meespeelden ging het ook goed.

Maar als je verder leest zie je al dat Van Persie andere zaken heeft waar ie zich op richt en eigenlijk legt zoiets alleen de beperkingen van Troost bloot.

19 augustus 2019 om 09:00

@WouterSL

Jij snapt zijn punt niet als jij Kuyt gaat vergelijken met Overmars.
Overmars is verantwoordelijk voor de aankopen, hij kan erop worden afgerekend.
Kuyt kan er niet op afgerekend worden aangezien hij alleen een functie als jeugdelftal trainer heeft.
Wat Willem bedoelt is dat er nu mensen vanaf de zijkant (zonder verantwoordelijk) het beleid bepalen bij Feyenoord.

19 augustus 2019 om 09:03

Overmars overlegt toch ook gewoon met de mensen van de jeugdopleiding.

Zo erg is het niet als Kuijt zijn mening geeft, zolang de directie maar de koers blijft varen die men afgesproken heeft.

19 augustus 2019 om 09:05

Ik moet het nog maar zien met dat nieuwe stadion. Kan me geen slechtere start van zo'n project voorstellen dan met een bestuurlijke chaos. Bovendien lost een nieuw stadion ook geen bestuurlijke chaos op. We gaan het zien, maar ik houd mijn hart vast voor alle Feyenoorders.

19 augustus 2019 om 09:12

Grootste verschil in willems ogen is dus schijnbaar het gebrek aan zelf kritiek bij de heren van feyenoord. Iets dat bij overmars en vd sar wel aanwezig is geweest de afgelopen jaren.

19 augustus 2019 om 10:31

@woutersl

Het antwoord is Frank de Boer. Onverwachts maakte Frank de Boer Ajax kampioen en herhaalde dat nog drie keer erna. Daardoor kreeg Ajax vier jaar op rij de CL miljoenen binnen. Aaangevuld met wat goede spelers uit de eigen opleiding en een paar goed gescoutte topaankopen maakte van Ajax weer een club die op jacht is na structureel spelen in de Europese subtop.

Het nieuwe stadion maakt helemaal niets goed. Feyenoord kan acht miljoen euro per jaar meer krijgen maar er kan ook van alles mis gaan. Als het nieuwe stadion structureel te weinig opbrengt, hoe lang krijgt Feyenoord dan extra geld? En in dezelfde tijd, hoeveel groter weten Ajax en PSV hun begroting te verhogen? Als Ajax meer en meer aandelen Arena koopt, dan haalt Ajax op termijn toch structureel 40 miljoen euro of meer uit het stadion?

Nee hoor, het komt niet goed. Het gat dat geslagen is, is veel te groot. Feyenoord zal het moeten hebben van af en toe een goed jaar waarin men kampioen kan worden. Eigenlijk net zoals het afgelopen 50 jaar is gegaan. Alleen dan zonder de Europese prestaties uit het verleden.

19 augustus 2019 om 11:25

Er is geen beleid. Als kuyt zo begaan is met de club dan trek die zijn schoenen aan totdat jorgenson er is en gaat die op het veld staan want een spits/sterk aanspeelpunt is wat we nodig hebben. Geen lichtvoetige ballerina's die ook nog eens weinig met de bal doen.

Het is voor Feyenoord dan te hopen de geblesseerde spelers snel terug zijn. Anders staan ze dadelijk met de winterstop al op 15 punten achter en dat zou jammer zijn voor de competitie en ook voor Feyenoord.

19 augustus 2019 om 08:28

Hoezo jammer voor de competitie. Feyenoord zal zich vooral moeten focussen op plek 3. Ik denk dat die plek al moeilijk genoeg gaat worden.

19 augustus 2019 om 09:06

Jammer omdat ik liever een sterke competitie heb dan een competitie waarin maar 2 ploegen strijden voor de titel.

Toch mooi hè. Je wilt graag meer eigen talent opstellen en vervolgens neem je Jaap Stam aan als trainer. Stam is een resultaat trainer. Mooi voetbal kan hem niks schelen. Jeugd kan hem niet zoveel schelen (wat ik snap want ik heb hem niet vaak spelers beter zien maken). Hij wil gewoon resultaat.

Er is geen visie en geen plan bij Feyenoord. Ze zijn nu paniekvoetbal aan het spelen. Alle aankopen zullen (is mijn inschatting) ook duurkoop worden. Zit alleen maar je eigen jeugd in de weg. Maar goed dat ben ik. Ik snap ook wel dat de supporters van Feyenoord denken dat ze het met jeugd alleen ook niet gaan redden.

19 augustus 2019 om 09:04

Probleem is ook dat de eigen jeugd fysiek geen 3 wedstrijden in de week kan spelen en dat veel nog niet het juiste niveau hebben. Kokcu is goed, maar een Burger voegt nog weinig toe. Echter wel beter dan Kelly. Vente is een drama, dus die gaat Stam nooit meer gebruiken. Bij Malacia is Haps beter. Bijlow is ook niet beter dan Vermeer en Sven van Beek en Geertruida hebben een dusdanig niveau dat ze pas mee mogen doen als er echt geen andere opties zijn. Dit alles maakt het lastig om op de eigen jeugd te gokken.


Aan de andere kant zijn de aankopen ook niet wat je nu nodig hebt. Kelly is een slechte versie van Clasie. Karsdorp, Narsingh en Fer zijn gehaald op sentiment niet op recente prestaties. Allemaal kunnen ze nog lang geen hele wedstrijden spelen, laat staan 3 in de week. De 9e centrale verdediger van Liverpool zou ik niet te veel van verwachten. Dan moet je hopen dat die Ie wat kan op korte termijn en dat de eerder genoemde namen in oktober fit zijn.

19 augustus 2019 om 10:22

Ik snap het wel hoor. Dat je gewoon resultaat wilt. Ik vind alleen dat je als club vooral geld moet investeren in je jeugdopleiding. Continu bezig zijn met je opleiding beter maken. Je ziet het nu met AZ (en in bepaalde mate Heerenveen). Die zijn van scoutclub gegaan naar opleidingsclub. Op lange termijn zie je het gewoon lonen. De financiële klappers die ze nu maken zijn voor jeugdspelers.

Bij gelijkwaardige spelers moet altijd jeugdexponent voor gaan. Daar heb je zelf de waarde aan toegevoegd. Dat geeft een signaal uit naar je eigen jeugdopleiding. Wanneer je hier blijft dan is de kans groot dat je het eerste haalt.

Als dit salaris wat nu uitgegeven wordt aan salaris aan spelers die je (in mijn ogen) niet beter gaan maken. Dat is zo'n duurkoop. Stel dan jeugdspelers op. Maar goed. Ik ben gewoon heilig overtuigd in opleiden. De koopdrang van Ajax doet mij soms ook wel wat pijn. Jeugd moet de toekomst blijven.

Of het nou allemaal zo slecht is weet ik niet, vond het wel opvallend dat Kokcu gisteren niet speelde. Vond ik toch 1 van de beste spelers bij Feijenoord tot nu toe.

Denk dat Feyenoord veel te veel middelmaat haalt. Ik weet nog wel dat er regelmatig gelachen werd toen men dat zei over Sam Larsson bijvoorbeeld, geen onaardige speler maar hij maakt het grote verschil niet. Haps idem.

Als je mij vraagt welke Feyenoorder ik op dit moment bij Ajax zou willen zien dan hou ik het op Malacia en Berghuis voor op de bank. Die malacia is niks minder dan Haps, sterker nog, heeft meer potentie. Een of twee middelmatige spelers gaat nog als selectie opvulling of voor de ervaring, maar verder zou ik vooral jeugdspelers gebruiken en enkele gerichte (duurdere) aankopen in combinatie met een echt ervaren topper (zoals Kuyt of van Persie).

19 augustus 2019 om 09:14

Berghuis op de bank? I.p.v. promes?

19 augustus 2019 om 09:16

Joh lekker makkelijk lullen achteraf.
Haps deed het heel goed bij AZ en Larsson was een smaakmaker bij Heerenveen.

19 augustus 2019 om 09:21

Larsson riep menig persoon hier toen hij in Friesland speelde al van dat ze hem niet zouden nemen. Het zegt ook voldoende dat Ajax en PSV die in de periode ervoor naar vleugelspelers zochten hem ook links lieten liggen. Zeker bij Larsson is het echt niet achteraf praten.

19 augustus 2019 om 11:39

Scheelt dat ik het destijds al zei, en een van de degene was die uitgelachen werd. Maargoed bij Feyenoord zijn ze blijkbaar tevreden met plek 3, al denk ik dat AZ ze ook voorbij gaat streven, die maken wel werk van hun opleiding.

Stengs, Boadu, Koopmeiners zouden ook bij Feyenoord dragende spelers zijn en zou ik wel graag in een Ajax shirt zien en het heeft AZ niks gekost.

19 augustus 2019 om 10:36

@lausho

Malacia in plaats van Tagliafico? Ik dacht het niet.

Feyenoord heeft momenteel geen spelers die bij Ajax in de basis zouden staan. Is ook niet zo raar, Ajax en Feyenoord spelen anders en scouten dus ook anders.

19 augustus 2019 om 11:40

Best leuk als back up voor Tagliafico, geen basis inderdaad.

Maar Feyenoord moet er wel voor waken dat het Kuyt niet het beleid laat bepalen en zich met de opstelling gaat bemoeien want dat gaat Jaap Stam never pikken en het is toch onzinnig lijkt mij om dat te laten gebeuren . want dan krijg je echt een rotzooi want gisteren speelde feyenoord echt niet zo slecht hoor als je dan ook nog straks die geblesseerden er bij hebt dan ziet het er weer heel anders uit hoor , maar je moet wel Stam de tijd geven en het niet laten verstoren door ene Kuyt die totaal nog geen ervaring heeft .

19 augustus 2019 om 09:30

Ik vind Kuyt een enge slang die altijd praat naar de mond van supporters om aanbeden te worden. Ik zie in hem ook een bedreiging voor Stam.

19 augustus 2019 om 10:37

Het gaat niet om Kuyt, het gaat om kamp Janssen war Kuyt ook in zit. Die hebben een dikke vinger in de pap.

Dat klinkt allemaal weer gezellig in Rotterdam....

Oké 3 gelijke spelen is misschien teleurstellend, maar de ingezette koers is mijns inziens wel de juiste. Gewoon weer gebruik maken van de spelers van je jeugdopleiding, daar is niets mis mee. Kokcu, Burger, Malacia, Geertruida zullen gezien hun jeugdigheid en onervarenheid terugslagen gaan krijgen. Maar de ervaren spelers zoals Botteghin, Karsdorp, Berghuis, Haps en Fer moeten hen daarmee helpen.

Slappe spelers als Vd Heijden, Larsson en Narsingh voegen weinig toe en hebben ook weinig toekomst.

Tsja en de rol van Kuit, laten we het even afwachten hoe hij zich houdt. Ik heb wel het idee, dat hij zich graag opwerpt/opwerkt tot redder van Feyenoord !

19 augustus 2019 om 10:40

@nufc_u2

Het klinkt altijd leuk, eigen jeugd moet het gaan doen. Maar als de prestaties er niet zijn, dan gaat het rommelen. Voordat Koeman ging presteren bij Feyenoord moest men eerst de gifbeker met Been helemaal leegdrinken. De jaren waarin Feyenoord bij PSV met 10-0 verloor.

De achterstand is nu vier verlies punten, na drie speelrondes. Dus moet Stam vol aan de bak, moeten er punten gehaald worden anders dreigt over een paar maanden de sfeer heel onprettig te worden. Dus zal Stam kiezen voor de spelers met de meest ekans op succes.

Ik ben best benieuwd hoeveel die aankopen nou echt gaan toevoegen. Als ze er bijvoorbeeld voor zorgen dat Feyenoord een mooi Europees seizoen draait en ook jeugdspelers die ervaring meepakken dan is het goed om ze erbij te hebben. Mochten ze toch niet zo goed zijn en helemaal niks toevoegen dan heeft Kuyt gelijk en had je ook gewoon jeugdspelers op kunnen stellen. Nu kun je er nog niet zoveel zinnigs over zeggen, afwachten dus.

19 augustus 2019 om 09:02

Dan moeten ze al wel veel mazzel hebben met de loting als ze de poulefase halen. Ik zou nu al blij zijn als ze de komende ronde overleven en wat puntjes pakken in de poule.

Willem van Hanefem heeft in ieder geval al in zoverre gelijk dat je met hem kunt vaststellen dat wat er nu gebeurt in de Kuip helemaal niets te maken heeft met het voeren van beleid. De Jong en van Geel zijn weg en laten een vacuum achter. Bij gebrek aan opvolging doet de rest die het voor het zeggen heeft maar wat. Je kunt het Sjaak Troost niet kwalijk nemen dat hij niet weet wat hij moet doen op technisch gebied. Hij is daar niet voor klaargestoomd en en het "technische beleid" tegen wil en dank gaan doen. Daar heeft hij de twee lichtgewichten op dat gebied, van Persie en Kuyt bij betrokken. En laatstgenoemde heeft vervolgens een door Liverpool afgedankte speler voor eeen habbekrats binnen gehaald. Waarmee Kuyt ook meteen heeft aangeduid dat ook hij nog lang niet zo ver is dat hij klaar is voor het uitzetten van het technische beleid bij Feyenoord. Maar dan concludeer ik nogmaals, dat valt hem als groentje op dit gebied nauwelijks kwalijk te nemen. Want in feite is er amper leiding en/of structuur in het besturen van de club. Mensen met een groot hart voor de club lopen nu dingen te doen waar zij nog lang niet aan toe zijn en de gevolgen daarvan ziet Stam en het publiek terug op het veld. Dat er op dit forum dan die hard fans zijn die er nog iets positiefs in zien is mooi, maar het zijn dan ook de mensen die Feyenoord nog steeds zien als een topclub. Dat is het ook zeker qua fanbase, maar het is qua resultaten al enkele tientallen jaren dik ondermaats als gevolg van een gebrek aan beleid. En dat is op dit moment nog steeds niet verholpen.

Jaap gaat het heel zwaar krijgen in de Kuip aangezien ik verwacht dat Kuyt zich gaat bemoeien met de opstelling en met alles. Volgens mij heeft Gio een hoop last gehad van Dirk in dat kampioensjaar, omdat alle som Dirk moest draaien en Dirk alles mee wilde beslissen.
De aankopen die tot nu toe uit de hoge hoed zijn gekomen bij Feyenoord onder Sjaak Troost (rob Janssen en Kuyt) zijn tot nu toe niet de gewenste gebleken. Liam Kelly uit de hoed van Stam is nog wel de zwakste van allemaal. We moeten naar een structuur toe net als bij Ajax met prominente ex-spelers aangevuld met mensen die verstand hebben van het vak.
De resultaten kunnen beter maar de afgelopen verliezen hebben veelal te maken met persoonlijke fouten i.p.v. continu de minder ploeg zijn. Met Lé hebben we weer een beetje snelheid achterin ik zou persoonlijk Tapia ernaast zetten en dan die trage Bottegin eruit.

Adro je hebt in die zin gelijk dat het hele aan- en verkoopbeleid met beleid niets te maken heeft. Dirk vindt als gevolg van zijn verleden bij Liverpool een door die club afgeschreven centrale verdediger en Rob Jansen parkeert een paar spelers die hij in zijn stal heeft en die hij niet elders geparkeerd krijgt. En die spelers liegen vervolgens in de pers dat er voor hun maar één optie was, want ze wilden echt alleen maar naar Feyenoord.
Natuurlijk.
Ik ben benieuwd wanneer er ooit eens iemand de vinger op de zere plek gaat leggen.
Ik durf te beweren: Feyenoord had Jorien v.d. Heerik nooit weg moeten pesten.
In zijn tijd zaten de juiste poppetjes op de juiste plek en werd de club met een helder beleid vooruit geholpen.
Ging toen alles 100 % oke ?
Nee, maar als dat niet zo was werd er wel wat aan gedaan.
En nu heb je te maken met een stuurloze club waarin mensen macht krijgen die ze niet behoren te krijgen.
Zoals de heren Jansen en Kuyt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
5.AZ109
Voor de complete stand: Eredivisie

1658 fans
Aanvaller, 36 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 19 september
Manchester United hoopt de aan Real Madrid gelinkte Paul Pogba te verleiden tot een nieuw contract. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren