FC Utrecht maakt indruk in Eredivisie: tandem ‘K-K’ tussen drie Ajacieden

Zondag, 18 augustus 2019 om

Dat FC Utrecht in Europees verband Zrinjski Mostar niet wist te verslaan, was een grote teleurstelling voor John van den Brom en zijn manschappen, maar daar is in de competitie weinig meer van te merken. FC Utrecht is met AZ namelijk één van de twee ploegen die de maximale score wisten te behalen in de eerste twee speelronden van dit Eredivisie-seizoen.

Geen ploeg kwam in die eerste twee speelronden vaker tot scoren dan FC Utrecht (zeven keer, net als Ajax), de Domstedelingen kwamen deze eeuw volgens de statistieken van Opta slechts één keer eerder zo vaak tot scoren in de eerste twee wedstrijden van een Eredivisiejaargang (ook 7 keer in 2004/05). Waar FC Utrecht onder Dick Advocaat zeker niet altijd voor de aanval koos, gebeurt dat deze jaargang wel.

Alleen bij Ajax (6,9 procent) vond dit Eredivisie-seizoen een groter gedeelte van de balcontacten plaats in het strafschopgebied van de tegenstander dan bij FC Utrecht (6,4 procent - 82 van de 1284). De twee belangrijkste offensieve krachten in die zin zijn Gyrano Kerk en, opvallend genoeg, Sean Klaiber.

Als we de top vijf bekijken van spelers met de meeste balcontacten in de vijandelijke zestien in de eerste twee speeldagen van dit Eredivisie-seizoen, vinden we de tandem Kerk-Klaiber terug tussen drie Ajacieden:


Eredivisie 2019/20: Balcontacten ‘in de 16’
# Speler Aantal
1 Donny van de Beek 27
2 Gyrano Kerk 23
3 Dusan Tadic 22
4 Sean Klaiber 19
= Hakim Ziyech 19

En dat de aanvallende speelwijze loont, blijkt uit de kwaliteit van de kansen die FC Utrecht creëert. Op basis van Expected Goals had men van FC Utrecht namelijk 6,2 treffers kunnen verwachten dit Eredivisie-seizoen, alleen Ajax scoort wat betreft xG hoger. Feyenoord, de tegenstander van zondag, heeft het nog wat moeilijker met het creëren van grote kansen; de Rotterdammers staan met een xG-waarde van 3,3 op een achtste plaats in dat klassement.


Eredivisie 2019/20: Expected Goals
# Team xG
1 Ajax 8,3
2 FC Utrecht 6,2
3 PSV 4,6
4 AZ 4,3
5 Sparta Rotterdam 3,8


Poll

Feyenoord - FC Utrecht eindigt in een ...


Gerelateerd

Meer sportnieuws

54 reacties (laatste reactie door orwell)

Als je dan naar de werkelijke doelpunten kijkt presteert Utrecht beter dan verwacht, Ajax, PSV en Feyenoord minder dan verwacht.
Als de expected goals kloppen op de lange termijn dan zal dat vanzelf wel uitmiddelen naar de xG rating.

16 augustus 2019 om 08:58

Ik zie utrecht wel verrassen en boven psv eindigen dit seizoen. Goed ingekocht in de Domstad en Brom krijgt de trein wel aan de praat, waar ik Van Bommel in staat acht de kwaliteiten van Maken en Bergeijk volledig te neutraliseren met zijn halsstarrige tactisch falende visie. Die trein gaat er keihard af dit jaar.

16 augustus 2019 om 09:00

Dat betwijfel ik. PSV blijft PSV: scoren in de laatste minuut. Maw, PSV komt er wel bovenop. Denk dat PSV eerder van AZ te duchten heeft. Die spelen sterk en hebben een goed elftal

16 augustus 2019 om 09:00

Utrecht boven PSV eindigen? Ik zou het heel grappig vinden, maar volgens mij ben je niet helemaal wakker. Neem even een goede koffie chef!

16 augustus 2019 om 09:33

De grap is dat ook Feyenoord boven PSV eindigt.

1. Ajax
2 FC Utrecht
3 Feyenoord
4 Psv

16 augustus 2019 om 09:42

Ik denk alleen niet dat die Kerk het hele seizoen zo goed blijft voetballen (die's echt lekker bezig). Dus het is natuurlijk wel wat vertekend. Het seizoen duurt nog lang.
Dat Utrecht een leuk team heeft, zeker.

16 augustus 2019 om 09:48

Utrecht heeft tegen PEC en ADO gespeeld en gewonnen (die overigens beiden hun eerste 2 wedstrijden verloren hebben). Nou, nou, poeh, poeh, wat een wereldprestatie zeg!

Het is nog veel te vroeg in het seizoen om conclusies te trekken. Net zo goed te vroeg om nu al met allemaal superlatieven voor Utrecht te komen. AZ en Vitesse zijn minimaal gelijkwaardig.

16 augustus 2019 om 09:52

Utrecht heeft met alle respect alleen nog van Zwolle en Ado gewonnen. Ik verwacht dat onze concurent voor plaats 5 Vitesse is. Zie Ajax Feyenoord PSV en AZ boven ons eindigen. Het is nu allemaal heel mooi maar word er zondag verloren van Feyenoord ziet de wereld er alweer heel anders uit. Met een 5e plaats of hooguit een 4e plaats is het al een geslaagd seizoen.

16 augustus 2019 om 09:53

Waren tot nu toe de 2 zwakste tegenstanders. Feyenoord uit is altijd lastig dus ben benieuwd hoe het zondag gaat.

16 augustus 2019 om 11:15

Az word nummer 2 stengs gaat helemaal los met boadu. Psv 3 Utrecht 4 en feyenoord 5

16 augustus 2019 om 13:04

Klopt hoor Lasse. AZ gaat weer lekker wat puntjes pakken, zelfs ook in hun thuiswedstrijd tegen Ajax. Maar rond de uefacup wedstrijdjes verliezen ze dik van de middenmoters. Al met al zullen ze ruim boven Van Bommel eindigen. Evenals Feyenoord, Utrecht en wellicht ook Vitesse. PSV moet alle zeilen bijzetten om Europees voetbal af te dwingen via bekerwinst, maar waarschijnlijk trapt RKC ze met een grote boog uit dat toernooi.

18 augustus 2019 om 08:19

Az speelt voorlopig alleen maar 'uitwedstrijden'. Dat gaat punten kosten. Utrecht gaat goede wedstrijden afwisselen met het hele slechte idem voor Vitesse. Psv en Feyenoord staan er nu niet goed op maar hebben goede statistieken in thuiswedstrijden.
Het zal spannend worden

18 augustus 2019 om 10:45

De kwaliteit van Bergeijk neutraliseren, dat klinkt me als muziek in de oren. Zelfs van Bommel moet dat lukken met deze selectie

18 augustus 2019 om 16:07

AZ speelt idd alleen maar uitwedstrijden waardoor AZ dat als normaal gaat beschouwen. Dus AZ gaat juist hier voordeel uit halen !

Zo zonde dat Utrecht niet zo lekker speelde tegen die Kroaten als dat ze nu in de Eredivisie doen. Dan hadden ze groepsfase EL (afhankelijk van de tegenstanders uiteraard) wel kunnen halen

16 augustus 2019 om 09:05

Utrecht heeft niet tegen Kroaten gespeeld hoor HSK Zrinjski komt uit Bosnie en Herzegovina. Verder met je eens, zonde dat Utrecht zich heeft laten verrassen door deze ploeg, zou super zijn als we nu nog met 5/5 teams in de race waren geweest!

16 augustus 2019 om 09:18

Haha je hebt gelijk! Zo’n onbekend team dat je zelfs de nationaliteit vergeet. Enige wapenfeit van die club is dat Modric daar op een blauwe maandag een seizoentje heeft gespeeld als huurspeler. Utrecht had gewoon tegen deze ploeg door moeten gaan. Eeuwig zonde

16 augustus 2019 om 09:57

Zrinsjki komt idd uit Bosnie maar heeft wel degelijk Kroatische invloeden, wat ook heel gevoelig ligt daar. Er hoeft maar iets te gebeuren daar en je hebt er zo weer een oorlog tussen Kroatie en Bosnie. Ik was afgelopen zomer in Mostar en begon daar over Zrinski wat niet erg in dank werd afgenomen. Verder had Utrecht hier toch gewoon van moeten kunnen winnen

17 augustus 2019 om 10:22

Bosniers en Kroaten hebben heel weinig problemen met elkaar. Check je feiten voordat je je onwetendheid hier pijnlijk bloot legt.. Het zijn de Serviers die worden gehaat door vele Bosniers.

17 augustus 2019 om 11:20

Daar denkt een uit Bosnië afkomstige collega van mij toch echt anders over, Inkognitow.
Natuurlijk zijn het de Serviërs die worden gehaat, maar de relatie met Kroaten is verre van goed.

Utrecht doet het echt super inderdaad. Ik verwacht dat ze er tegen Feyenoord met 3-0 afgaan. Dan ergens tijdens Utrecht - Ajax vinden ze die vorm weer terug.

16 augustus 2019 om 09:42

Gezien de huidige supervorm van Feyenoord zit dat inderdaad wel in de lijn der verwachting..

16 augustus 2019 om 10:13

Is dit grapje nu niet erg achterhaald? Vorig seizoen ook 2x kansloos van Ajax verloren, maar toen was het zeker de verdienste van Ajax? En als Ajax niet wint van Utrecht ligt het aan het feit dat ‘ze zich alleen tegen Ajax kunnen opladen’ (ookal worden ze al jaren 5de en zelfs 1 keer vierde. Knap als je alleen tegen Ajax punten pakt..)

16 augustus 2019 om 10:28

Tis niet echt een grapje hoor, kijk maar naar de resultaten uit het verleden. Ik vind het ook bepaald niet erg hoor, als ze van Ajax winnen. Zolang ze maar van Feyenoord verliezen.

16 augustus 2019 om 10:34

Dan nog, zou het dan niet aan Ajax kunnen liggen dat ze van deze zwakke broeder verliezen?

16 augustus 2019 om 12:02

Het zit inmiddels ongetwijfeld tussen de oren ja.

16 augustus 2019 om 14:29

@migi weer zo een treurige huil baby.. Het spel wat Utrecht de afgelopen jaren speelde werkt gewoon goed tegen een voetballende ploeg als Ajax en dat pakt de laatste jaren dan ook vaak goed uit.

Tegen teams die niet voetballen proberen we dit vervolgens ook en dan lopen ze zich letterlijk dood en verliezen ze door een counter.

Maar blijf jij maar lekker denken dat het aan Ajax ligt met jullie grootheid waanzin

6 punten een uitstekende start. Al is 6 punten niet onbedenkelijk met tegenstanders als Ado, Pec, RKC en Fortuna. AZ lijkt wel een sterke reeks neer te zetten. Echter wil ik wel eerst eens zien wat ze doen tegen een betere tegenstander.

Tegen Zrinjski was het twee keer afschuwelijk slecht. Tegen ADO mogen we echt niet klagen over het resultaat en hoewel het tegen Zwolle al een stuk beter ging, ging er ook nog verschrikkelijk veel mis. Leuk en aardig, deze statistieken en mooi dat je de eerste twee potten wint, maar we zijn nog lang niet van top-5 niveau. Laten we vooral met beide benen op de grond blijven staan.

16 augustus 2019 om 10:16

Sjezus, wat benader jij de FC altijd negatief zeg.... dat je de polonaise niet meeloopt is prima, maar bij jou is het glas eerder half leeg dan half vol...

16 augustus 2019 om 10:20

Balls. Gibson zegt nu echt niks verkeerd en is juist heel realistisch. Utrecht moet ook vooral met beide benen op de grond blijven en top-5 moet nog steeds het doel zijn. Ik verwacht ook niet dat we ineens derde gaan worden. Feyenoord uit is altijd een lastige wedstrijd en dan kan je zomaar weer met 3 doelpunten verschil verliezen. Zeker als je te aanvallend wil gaan spelen.

16 augustus 2019 om 15:46

Mwah, 2x afschuwelijk slecht tegen Zrinjski is toch wel onzin... De 2e keer was afschuwelijk slecht maar thuis was het, op het scoren na, best in orde hoor. Het was eerder een wonder dat het niet 4-1 voor Utrecht was. Afmaken was combi slecht/pecht, maar de wedstrijd in zijn geheel niet.

PEC zelfde verhaal, afmaken was weer het struikelpunt, kansen zat en veruit de bovenliggende partij.

Anyway, Gibson is eigenlijk altijd negatief en soms klopt het nog wel eens ook. Realistisch zou ik het niet perse willen noemen.

Verder ook mee eens dat het ook nog weinig zegt, 2 niet tot de verbeelding sprekende ploegen waar je nu van gewonnen hebt (na 2x achter te zijn gekomen), hoewel juist die ploegen in het verleden vaak een lastige opgave bleken. Verder denk ik dat Ajax, Psv, Feyenoord en AZ nog te hoog gegrepen zijn en het met Vitesse zal gaan om de 5e plek.

Maar mocht het allemaal meezitten (en voor hun tegen) zou het zomaar kunnen dat je het Feyenoord en/of AZ heel lastig kan maken.

16 augustus 2019 om 10:17

Ookal vind ik je vaak onnodig negatief (is mijn mening), heb je hier volledig gelijk. Nog geen maand geleden hebben we volledig gefaald in en tegen Mostar en nu we van 2 laagvliegers winnen, is het ineens hosanna en denkt het meerendeel op vz al dat we Feyenoord in de Kuip gaan verslaan. De laatste keer dat zoiets gebeurde speelden Oar en Ruiter nog bij ons..

16 augustus 2019 om 10:48

Op dit moment is FC Utrecht natuurlijk wel de favoriet in deze wedstrijd.
Feyenoord heeft donderdagavond gespeeld, vliegt op vrijdag terug, heeft zaterdag een uitlooptraining en moet zondag tegen Utrecht spelen.

16 augustus 2019 om 10:49

Ookal vind ik je vaak manisch positief (is mijn mening), hier heb je volledig gelijk in. Wij hebben waarschijnlijk niets in de melk te brokkelen tegen Feyenoord, net zoals altijd. We zitten in mijn beleving mijlenver van de top-2 af, en ook de top-3/4 (Feyenoord en AZ) zijn veel verder. Dat is ook logisch. We hebben een nieuwe trainer met compleet nieuwe filosofie. Dat kost tijd.

18 augustus 2019 om 16:02

Mijlenver van de top 2tm4 af? Heb je wedstrijden van Feyenoord of PSV gezien dit seizoen? Denk niet dat het zo superveel scheelt als jij denkt hoor.

De FC doet het prima maar de euforische grootspraak is natuurlijk nog onzinnig. AZ is beter en Vitesse gelijkwaardig, Feyenoord zit er wel onder. 1. Ajax 2. PSV 3. Az 4. Vitesse 5. Utrecht 6 Feyenoord

18 augustus 2019 om 08:30

Nou ik zie AZ ook wel 2e worden en PSV 3e. AZ speelt prima voetbal en van PSV ben ik tot nu toe nog niet onder de indruk. Voor de rest ben ik het er wel mee eens.

Ondanks de vliegende start van Utrecht verwacht ik dat ze uiteindelijk Ajax, Psv, AZ, Feyenoord en Vitesse in de eindrangschikking voor moeten laten. De thuiswedstrijd van Feyenoord is wel direct al een sleutelduel. Met de juiste instelling bij Feyenoord schat ik de ploeg net wat hoger in. Bovendien is het spel van FC Utrecht ook gewoon wisselvallig en mist de ploeg een echte afmaker.

16 augustus 2019 om 10:53

FC Utrecht heeft in Makienok, Dalmau en Bahebeck uitstekende spitsen onder contract.
Die waren in de eerste wedstrijden nog niet beschikbaar, maar zijn wel op de weg terug.

18 augustus 2019 om 16:02

Weet iemand hoelang de 3 spitsen nog geblesseerd zijn?

18 augustus 2019 om 17:41

Ze trainen al een tijdje weer met de groep mee, dus het zal niet lang meer duren.

Ach leuk die statistieken....
Einde van het sprookje zal zijn dat Utrecht 4e,5e of 6e zal worden....

Zou het voor Utrecht leuk vinden als Vorm onder de lat komt.

17 augustus 2019 om 07:46

Ik denk het ook. Psv/az/feneyoord zijn gewoon nog net een stap te ver. Denk dat ze een tijdje bijblijven en daarna met Vitesse om plek 5 gaan strijden. Misschien dat Feyenoord of Az nog wat weg zakt, wie zal het zeggen.

Helaas voor NL te laat gaan draaien. Wanprestatie in Europa en nu lekker op dreef.

weetje als utreg weer een goeie speler heeft wordt hij al snel gelinkt aan
de drie clubs die voor een koek en een ei spelers willen jatten
psv.fey en die andere club:-)
je ziet dan die spelers op de bank belanden ayoub .labyad.ramselaar,bijvoorbeeld dat zijn spelers die elke week in de basis stonden hier in utreg .erg zonder dat ze dan voor de verkeerde clubs kozen
en gewoon niet aan spelen toe komen .die drie clubs maken de andere clubs zwakker zo dat ze meer kans hebben om de top te behouden.daarom is het een hele goede zaak dat utreg kerk langer bij de club gaat houden .voor er weer clubs komen die goedkoop gaat in kopen .en er weer een speler op de bank beland

Winnen van ADO en Zwolle en zijn uit de EL. Indrukwekkend zeg.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
5.AZ109
Voor de complete stand: Eredivisie

34 fans
Coach, 52 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 19 september
Manchester United hoopt de aan Real Madrid gelinkte Paul Pogba te verleiden tot een nieuw contract. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren