Ajax bedingt optie tot koop in huurovereenkomst met FC Zürich

Donderdag, 15 augustus 2019 om 18:40Dominic Mostert • Laatste update: 18:45

Ajax huurt Filip Frei komend seizoen van FC Zürich, zo maken beide clubs donderdagavond bekend. De achttienjarige linksback annex buitenspeler liep eerder al stage bij in Amsterdam: tijdens de afgelopen editie van de NextGen Series deed Frei mee bij Ajax Onder-19 en kwam hij tot scoren in de halve finale tegen Sagna Tosu.

In het openingsduel met Sparta Rotterdam had Frei al een basisplaats gekregen als rechtsachter. Ajax hield een goede indruk over aan het optreden van de jongeling op dat toernooi. In maart meldde Mundo Deportivo al dat Frei, net als zijn tweelingbroer Luka, in beeld was bij Ajax. Het tweetal werd toen ook uitgenodigd voor een stage bij Barcelona.

De tweelingbroers deden mee in een oefenwedstrijd van de Juvenil A, de hoogste jeugdploeg van Barcelona, tegen een club uit Japan. De broers, die dezelfde zaakwaarnemer hebben als Dusan Tadic, hadden toen nog een aflopend contract bij Zürich. De club besloot echter om beide spelers een jaar langer vast te leggen. Ajax meldt dat er een optie tot koop is opgenomen in de huurdeal.Gerelateerd

Meer sportnieuws

41 reacties (laatste reactie door janssen)

Ik snap het niet, ze huren hem voor het tweede elftal? Of moet hij later in net seizoen ook minuten maken in het eerste?

15 augustus 2019 om 17:50

Dacht dat het over Dolberg ging dit bericht hahahahaha

15 augustus 2019 om 17:58

Dolberg naar de nummer laatst van Zwitserland? Hij is niet in topvorm maar ik verwacht toch wel een iets ander kaliber club hoor

15 augustus 2019 om 17:50

Waarschijnlijk gewoon voor het tweede elftal en als hij daar een goede indruk maakt en Ajax potentie in hem ziet leggen ze hem definitief vast. PSV doet dit ook regelmatig.

15 augustus 2019 om 17:51

Zijn contract loopt na dit jaar af. Het staat wat raar geschreven, maar hij zou aflopen deze zomer en is met een jaar verlengd.

15 augustus 2019 om 17:51

Nee, natuurlijk niet voor het eerste elftal. Die jongen is wel getalenteerd, maar kennelijk durft Ajax het nog niet aan om m een contract aan te bieden en dan is huren prima om hem langer te kunnen testen.

15 augustus 2019 om 18:23

Hij is na dit jaar gratis, dus waarom zou je hem nu overnemen als je hem volgend jaar gratis kan binnenhalen?

15 augustus 2019 om 18:38

Om hem langer te kunnen testen?

16 augustus 2019 om 12:14

Om andere voor te zijn?

VZ maakt hier een fout. Frei is geen rechtsback maar een linksback. Denk dat hij voorlopig bij Jong Ajax gaat spelen en als hij het goed doet kan hij misschien backup worden van Tagliafico.

16 augustus 2019 om 12:15

Dat denk ik ook. Die mag bij Jong strijden met Kik Pierie om een basisplek..

15 augustus 2019 om 18:46

Als deze knul zich weet op te werken van jong Ajax naar Ajax 1, is dat ook gewoon volgens het model dat Ajax wilt hanteren lijkt mij. Niet iedereen kan uit Amsterdam komen en op zijn 7e de opleiding binnenlopen.

15 augustus 2019 om 18:58

Waar heb jij het nou weer over haha

15 augustus 2019 om 19:11

Feitelijk gezien legt Ajax hiermee inderdaad de lat hoger voor de lokale talentjes. Voor alle elftallen (ook het 1e) gaat de lat omhoog. Je moet werkelijk wat kunnen of een naam hebben, anders breek je niet door. Op zich niet een verkeerde insteek toch? Hoort erbij als je weer bij de top 10 van Europa wilt gaan horen.

15 augustus 2019 om 19:54

Wanneer krijgt de jeugd weer de kans? Huh?

Dest? Eiting(blessure)? De Wit? Ekkelenkamp?

Allemaal jongens die in de afgelopen 10 wedstrijden de kans kregen en zelfs europees debuteerde. Daarbij in de basis 11 staan veltman, mazroui, donny die bijna de gehele opleiding hebben gevolgd.

Als ik jeugdspeler was van Ajax zou ik me serieus afvragen of ik nog wel toekomst heb bij Ajax, ze zijn alleen maar aan het kopen. Ja ze worden een topclub maar als jeugdspeler lijkt je het kind van de rekening te worden. tja staat haaks op de filosofie van Ajax maar goed iedereen zal wel over me heen vallen maar dit is wel de realiteit

15 augustus 2019 om 18:48

Oke, ik ben wel klaar met dit soort reacties inderdaad dus bij deze de oprechte vraag aan jou (en iedereen die met dit statement komt): Welke jeugdspelers bij Ajax zouden er meteen doorbreken in de basis 11 mits er niet gekocht wordt? Bij voorkeur spelers noemen met fatsoenlijk niveau aub die in de cl mee kunnen draaien... succes. En nee, verplaats het nu niet naar doorbreken over een aantal jaar want dan gaat je argument niet op, de komende jaren wordt namelijk weer genoeg verkocht... Heb je geen idee wie? Misschien beter om dan niks te zeggen.

15 augustus 2019 om 19:34

Dat je er klaar mee bent, is waarschijnlijk omdat er toch een kern van waarheid in zit.

Waar in het verleden je vrij eenvoudig kon doorbreken bij Ajax, wordt dit nu lastiger. Enerzijds omdat de lat omhoog gaat bij Ajax (en dat is goed voor de club(, maar dat er dit soort jongens wordt aangekocht is een regelrechte diskwalificatie voor de jongens die er al zitten.

15 augustus 2019 om 19:50

Dat is onzin natuurlijk, als 80.000 man zegt dat de aarde plat is dan ben ik daar ook snel klaar mee zonder dat ik denk dat er een kern van waarheid in zit...ik ben niet zo van die amateur psychologie, sorry.

Nogmaals, zolang ik geen namen hoor en dergelijke statement niet eens onderbouwd wordt met concrete voorbeelden ben ik er wel beetje klaar mee, dat geroep in de lucht altijd... Als je goed genoeg bent dan breek je door, dat verandert niet, enige verandering is dat Ebecilio etc. niet meer doorbreekt.

15 augustus 2019 om 18:49

Ach hou op zeg. De jeugdspelers krijgen de kans wel maar je moet buitenkansjes ook niet uit de weg gaan. Zeker niet op posities waar ze minder grote talenten hebben lopen. En die filosofie van Ajax. Dat werkt niet meer in deze tijd. Hoe moeilijk is dat te begrijpen. Dan haak je Europees af en tel je helemaal niet meer mee. De filosofie die ze nu hebben werkt wel en als dat werkt dan moet je niet terug gaan naar iets wat 25 jaar geleden succesvol was maar nu al jaren niet meer. Er krijgen genoeg jeugdspelers de kans. Maar die moet je rustig brengen en niet te veel tegelijk. Nu krijgt dest ook weer vollop de kans, de wit viel weer in. Het komt vanzelf. De echte toppers zitten net een slag daaronder.

15 augustus 2019 om 18:53

Als ze goed genoeg zijn is er toch geen probleem?
Lijkt me dat als je weet dat je niet goed genoeg bent dat je inderdaad zou denken van hey wat nu,maar daar wordt Ajax alleen maar beter van en niet slechter.

15 augustus 2019 om 19:09

Je hebt gelijk PSVNEC, als jeugdspeler heb je niks meer te zoeken bij Ajax als je niet goed genoeg bent. Dan maak je geen kans meer in het 1e, alleen als je werkelijk een talent bent. Dus ja; de grens wordt naar boven gelegd, er wordt meer gevraagd van de lokale jonkies, en terecht!

15 augustus 2019 om 19:28

@psvnec

"als ik jeugdspeler was van Ajax zou ik me serieus afvragen of ik nog wel toekomst heb bij Ajax, ze zijn alleen maar aan het kopen. Ja ze worden een topclub maar als jeugdspeler lijkt je het kind van de rekening te worden. tja staat haaks op de filosofie van Ajax maar goed iedereen zal wel over me heen vallen maar dit is wel de realiteit "

Dan is het maar goed dat jij geen jeugdspeler van Ajax bent omdat je daar met zo een amateuristische instelling volstrekt ongeschikt voor zou zijn. De jeugdspelers van Ajax hebben allemaal torenhoge ambities en willen zonder uitzondering naar clubs die veel grotere selecties hebben en veel betere spelers. Om daar te kunnen slagen, zullen ze eerst bij Ajax moeten slagen en met concurrentie om moeten kunnen gaan. Omdat die concurrentie bij die topclubs vele malen groter is dan bij Ajax. Concurrentie is juist goed voor talenten omdat die er voor zorgt dat ze het beste uit zich zelf moeten halen om te kunnen slagen en voorkomt dat ze gemakzuchtig worden, iets dat nogal eens voor komt bij bovenmatig getalenteerde jeugdspelers. De jeugd krijgt dezelfde kansen als voorheen, hetgeen tijdens de voorbereiding eens temeer is gebleken. Alleen ligt de lat inmiddels een stuk hoger, waardoor er meer van hen wordt gevraagd als ze een basisplaats willen bemachtigen. En daar hebben de talenten alleen maar baat bij omdat dat hun kansen om bij een grotere club dan Ajax te kunnen slagen, alleen maar zal doen toenemen.

Ajax heeft al meer dan 30 jaar dezelfde doelstelling en dat is 1 of 2 jeugdspelers te laten doorstromen naar de eerste selectie. En die doelstelling wordt nog steeds ruimschoots gehaald. De afgelopen 2 jaar zijn Mazraoui, Eiting, Lang, Dest, Ekkelkamp, De wit en Kotarski vanuit de jeugd doorgestroomd naar de selectie. Mazraoui is inmiddels zelfs basisspeler en als hij niet zo zwaar geblesseerd zou zijn geraakt, was de kans groot geweest dat hetzelfde voor Eiting had gegolden. En ook voor Dest is dat niet meer dan een kwestie van tijd. Het is dan ook grote onzin dat je verkondigt. Ajax heeft van het verleden geleerd dat teveel jeugd niet alleen de balans in een elftal verstoort, maar tevens de ontwikkeling van die jeugd vertraagt als die jeugd geen routiniers heeft om de kneepjes van het vak van te leren. Dan moet die jeugd het allemaal zelf ondervinden en dan gaat het allemaal veel langer duren. Daar krijgt PSV nu ook mee te maken, die club heeft een selectie die in onbalans is door het gebrek aan ervaring en zal daarvan dezelfde gevolgen ondervinden als Ajax in een eerder stadium. En de paar spelers die wel de ervaring hebben zijn voortdurend geblesseerd of hebben geen leiderskwaliteiten.

Het ironische is dat Ajax nu over de ervaren en evenwichtige selectie beschikt die vroeger kenmerkend was voor PSV en waar PSV Ajax vaak mee van het kampioenschap heeft afgehouden. Terwijl PSV nu in de situatie zit die vroeger kenmerkend voor Ajax was en een selectie heeft met jeugd die overloopt van het talent, maar zo jong is dat die selectie volledig uit het lood staat. Het zou me daarom niets verbazen dat PSV als die talenten de club financieel uit gaan betalen, net als nu met de jeugd, Ajax opnieuw achterna gaat en het geld dat dat oplevert gaat investeren in ervaring.

15 augustus 2019 om 20:12

Ik vind wel dat er verschil gemaakt moet worden met selectie en spelers die spelen. En ik zie dit jaar bij Ajax alleen Dest doorbreken met veel minuten de andere staan zo laag in rangorde dat ze vooral bij jong Ajax zullen spelen.

Want hoezo mag je geen kritiek hebben. Ajax is gewoon een koopclub prima. maar ga het aub niet de filosofie over de jeugd verdedigen, want dat is echt belachelijk. En ik mag net zoals jij je mening hebben. Maar dat jij hiervan op je pikkie bent getrapt zegt meer over jou dan over mij.

Maar goed van sommige mag je geen kritiek hebben op het almachtige Ajax belachelijk.

15 augustus 2019 om 19:49

Kan jij mij vertellen welke jeugdspelers nu tegengehouden worden volgens jou? Van de nationale top 3 heeft ajax nog steeds de meeste jeugdspelers in de a selectie? Corrigeer mij als ik het verkeerd heb.

Op dit moment heeft ajax niemand die tegen de rand van ajax 1 zit. Dus kom met argumenten aub.

15 augustus 2019 om 20:01

Naci unuvar(hoe je dat dan ook schrijft, het grootste talent ter wereld volgens sommige Gravenbergh, Perr schuurs(niet eens jeugd) , kenneth taylor ga zo maar door ben er vast nog een paar vergeten.
Als ajax echt de jeugd een kans zou willen laten geven zou je Alvarez en die marin. Tuurlijk Ajax wilt omhoog en dan moet je investeren. Maar dan worden je jeugdspeler de dupe, is niet erg natuurlijk. Maar dan moet je als club zijnde je filosofie wijzigen. En het zeker niet verdedigen zoals er veel hier doen(dat is gewoon hypocriet).

Van de nationale top 3 heeft ajax nog steeds de meeste jeugdspelers in de a selectie?

Dat is gewoon niet waar, PSV heeft 9 speler uit de eigen jeugd waar ajax er 8 heeft, hier heb ik Dolberg ook nog gewoon royaal eigen jeugd mee geteld. Dus eigenlijk 7 .

Dus kom maar met goede tegenargumeten aub.

Grappige naam trouwens

15 augustus 2019 om 20:23

Unuvar is 16.... really? Taylor 17.... Gravenberch 17...die hebben 2 jaar minimaal nodig en er gaat genoeg verkocht worden hoor in die periode. Of gaan we nu ook al een discussie hebben dat 21 (wat 5 en 4 jaar zou duren nota bene) oud is ofzo? Deze spelers moeten nota bene nog aantonen jong Ajax wekelijks aan te kunnen, laat staan cl niveau, wat een voorbeelden zeg....

Schuurs is tenminste een voorbeeld wat enigszins serieus te nemen is maar hij heeft pas sinds kort (komt nota bene van Fortuna, alsof hij in 1 jaar het niveau van cl aan kan) echt een aantoonbaar fatsoenlijk niveau waar hij vorig jaar nog liep te schutteren in Jong Ajax dus nee, ook hij kon/kan niet eerder in het 1e staan, of wil je de Ligt serieus vervangen met een speler die bij Jong Ajax al moeite had vorig seizoen?

Ik blijf erbij dat ik geen duidelijk aantoonbaar voorbeeld zie om je standpunt te verdedigen.

15 augustus 2019 om 20:33

Als je Unuvar zelfs noemt... die jongen is nog hartstikke jong man . Gravenberch heeft potentie en flair in het spelletje, maar ook die moet het nog laten zien. En Taylor is pas net 17 jaar, dus dat kan nog altijd komen.

Kijk wij willen gewoonweg de CL halen en het niveau niet dusdanig drastisch laten verlagen i.v.m. vorig seizoen. Dan kan je moeilijk zeggen om bovengenoemde spelers even in de haaien te gooien. Daar vergooi je misschien je kansen mee. Tuurlijk het zijn grote talenten, maar voor dit moment heb je gewoon meer nodig. Laat ze ook even als persoon groeien.

Dat Ajax de afgelopen periode meerdere grote aankopen heeft gedaan, tsja dat hoort er dan maar bij. Ik vind het wel lekker overigens. Het houdt de transferperiode in ieder geval vermakelijk voor mijn club haha.

Ajax begint echt steeds meer op Chelsea te lijken. Ik kan me voorstellen dat jeugd spelers ook steeds gefrustreerde raken. Dan heb je bijna de hele opleiding door lopen en dan wordt er ergens weer een speler vandaan getrokken.

15 augustus 2019 om 20:35

Tijden zijn gelukkig veranderd. In het verleden braken de Ebecilio's en de Lukoki's van de wereld zelfs door bij Ajax. We moeten een stap hoger qua niveau, structureel, en daar hoort dit gewoon bij. Talenten die afvallen, maar uiteindelijk genoeg talent hebben voor de ED, worden opgepakt door andere clubs. Maakt de ED hopelijk sterker.

15 augustus 2019 om 20:49

Nou vond ik trouwens dat Ebecilio best een goede periode heeft gekend. Lukoki belangrijkste wapenfeit was die panna over de achterlijn bij De Cler.

15 augustus 2019 om 20:35

ook aan jou de uitdaging... wie? welke jeugdspeler die aantoonbaar het juiste niveau heeft valt er nu(!) buiten? en dus niet over 2 jaar want dan is er weer verkoop geweest...

16 augustus 2019 om 08:43

Ik ken de opleiding niet zo goed dat ik weet welke spelers daar rond lopen. Maar neem een Mitchel Bakker. Wat ik ervan begreep kwam hij als groot talent bij jong Ajax. Hij is inmiddels weg en voor mijn gevoel omdat hij weinig toekomst bij Ajax zag.
Neem als ander voorbeeld Mazaroui. Hij was nooit een groot talent bij Ajax. Maar omdat hij aan hij wel aan het spelen kwam heeft hij zich verder kunnen ontwikkelen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3040
2.PSV3013
3.Feyenoord2818
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder131
S. HallerAanvaller139
D. TadićAanvaller135
S. BerghuisAanvaller125
David NeresAanvaller123
D. KlaassenMiddenvelder102
R. PasveerKeeper100
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Vrijdag 26 november
Chelsea heeft Nicolás Tagliafico op het oog als vervanger van de langdurig geblesseerde Ben Chilwell. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren