‘Blind kan absoluut niet samenspelen met hem, hij had geen flauw benul’

Woensdag, 14 augustus 2019 om

Ajax wist PAOK Saloniki dinsdagavond in de derde voorronde van de Champions League met 3-2 te verslaan, waardoor de ploeg van Erik ten Hag het nu mag opnemen tegen APOEL Nicosia in de play-offs. Henk Spaan was niet onder de indruk van Ajax tegen PAOK. In zijn column in Het Parool geeft de journalist aan dat hij slechts enkele uitblinkers zag.

“Er waren er maar twee echt goed: Donny van de Beek en Joël Veltman. Dat de laatste een nieuwe aanbieding zal krijgen, mag geen vraag meer zijn. In de eerste zeven minuten had hij al vier keer ingegrepen”, schrijft Spaan. De columnist is minder onder de indruk van Daley Blind, die dit seizoen op het middenveld wordt geposteerd door Ten Hag.

De reactie van Nicolás Tagliafico na de overwinning van Ajax tegen PAOK Saloniki.

"Zo stabiel als Veltman en Van de Beek voetbalden, zo labiel waren, bijvoorbeeld, Blind en na rust Noussair Mazraoui. Blind kan absoluut niet samenspelen met Razvan Marin, die weer geen flauw benul had wat zijn positie precies inhield. Na rust tastte Nous in hetzelfde duister. Wanneer krijgt Ten Hag een middenveld zonder Lasse Schöne en Frenkie de Jong onder controle?”

Spaan zag dat PAOK in de tegenaanval een ‘levensgevaarlijk elftal’ was. “Schoppen konden ze ook. Een begrijpelijke actie van Klaas-Jan Huntelaar was het uitdelen van een verdiende wraakelleboog. Dusan Tadic werd uitgeroepen tot Man of the Match, terwijl Diego Biseswar verreweg de beste voetballer op het veld was”, concludeert Spaan.83 reacties (laatste reactie door apyrog)

Middenveld was echt dramatisch inderdaad. Ik pleit al een tijd voor Propper als nieuwe controleur op het middenveld. Leg desnoods 20-25 miljoen voor hem neer. Schone en Frenkie zijn vertrokken en Eiting, Ekkelenkamp en De Wit komen zwaar tekort. Blind komt loopvermogen tekort op het middenveld. En Marin lijkt ook het niveau niet aan te kunnen. Gravenbergh en Taylor moeten toch wel beter kunnen zijn dan Marin? Kortom Ajax heeft behoefte aan nog twee goede middenvelders. Misschien dat Gravenbergh en Propper dat kunnen zijn voor Ajax. Of misschien Lang erbij op het middenveld.

14 augustus 2019 om 12:41

Dit lijkt inderdaad de beste suggestie. Al zie ik Propper nooit meer komen. Daar moet ondertussen wel meer dan de hoofdprijs voor betaald worden.

Blinds beste plek is centraal achterin. Daar kan hij opbouwend van waarde zijn. Maar met Martinez heb je dan twee voetballende verdedigers en geen killer.

Het elftal is nu in ieder geval niet goed in balans. Mocht je de groepsfase halen is deze ploeg heel erg vatbaar voor tegendoelpunten.

14 augustus 2019 om 13:02

@klysmakaboute

"dit lijkt inderdaad de beste suggestie. Al zie ik Propper nooit meer komen. Daar moet ondertussen wel meer dan de hoofdprijs voor betaald worden."

@dominiquethiem wil vooral spelers kopen, het liefst zoveel en zo duur mogelijk. Hij wil zelfs spelers kopen die volstrekt overbodig zijn en voor een positie die helemaal niet bestaat. Hij wil Propper halen voor de positie van Cvm, terwijl Ajax al heel lang met de punt naar voren met een 10 (van de Beek) speelt en de positie waar hij Propper voor wil halen dus helemaal niet bestaat in het systeem van Ten Hag. En als die positie wel zou bestaan, heeft Ajax met Blind, Martinez en Alvarez al drie spelers die daar uitstekend uit de voeten zouden kunnen.

Blind kan natuurlijk geen centrum vormen met Martinez omdat dat ze beiden twee linkspoot zijn, te weinig lengte hebben en bovendien niet complementair zijn aan elkaar. Dat het elftal niet in balans is, klopt wel, maar de oorzaak daarvan is duidelijk en is dat de linies teveel uit elkaar spelen en Marin nog te kwetsbaar is in de omschakeling. Dat is echter vooral een kwestie van samen spelen en trainen, datzelfde euvel zag je ook in de beginperiode onder Bosz en was er na een paar maanden bijna volledig uit.

14 augustus 2019 om 13:24

Propper 😅 Ajax heeft prima middenvelders. Maar iedereen vergeet dat ze door die waardeloze voorrondes geen seconde tijd krijgen om hun draai te vinden. Wat ik hoor en lees is allemaal de waan van een goed of slecht half uurtje. Dan kan die er weer niks van en dan die... Natuurlijk is Blind een goede CV en een goede VM, dat heeft hij al lang en breed bewezen. Maar je hebt met mensen om je heen te maken en het duurt allemaal even voordat het allemaal in elkaar klikt. Gewoon even door die voorrondes heenwringen, puntjes sprokkelen in de eredivisie en intussen elke week een stukje beter worden. Dat is elk jaar zo. Als Donny blijft hoeft er helemaal niemand te komen. En zeker propper niet, dat die nou als grote verlosser wordt geportretteerd is echt een lachertje. Marin en Martinez zijn prima aankopen, die pakken hun basisplek op termijn echt wel. Vertrouw Ten Hag wel toe dat hij ieder op zijn kwaliteiten gaat benutten. Dat betekent Mazraoui NIET op het middenveld.

14 augustus 2019 om 13:50

Jezus, dat ik dit nog mee mag maken op VZ. Een realistische en geduldige schets van de situatie, de dag na een wedstrijd.

Je hebt uiteraard gelijk. Ik vond die Marin gisteren helemaal niet zo slecht. Daar zit voldoende potentie in. Martinez is geweldig, maar ook die gaat zn perfecte balans moeten vinden. Daar had bijvoorbeeld Tagliafico ook tijd voor nodig. Het gaat gewoon iedere week beter worden, maar het belangrijke is dat Ajax door is. Voor de rest doet niets er even toe. Zondag weer aan de automatismen werken, en dan dinsdag gewoon weer een volwassen pot proberen neer te leggen tegen Apoel. Stap voor stap groeien in het toernooi.

14 augustus 2019 om 14:12

Sceticus38. Blijkbaar snap jij het niet wat dominique bedoelt. Propper had gehaald moeten worden dan kon je het spel nog spelen van vorig seizoen. Want hij kan de bal tussen verdedigers en middenveld brengen zoals de jong dat deed. Nu is propper geen de jong. Maar je had hetzelfde spel enigszin nog kunnen spelen

14 augustus 2019 om 14:35

de propperpropagandamachine draait nog steeds op volle toeren,merk ik.
Is het zn zaakwaarnemer die hier continu propper related content dropt ? hopende dat Overmars het leest ?

14 augustus 2019 om 15:07

@scepticus even objectief, we zien toch allemaal dat het middenveld met de huidige bezetting uit balans is. In balbezit ziet het er allemaal nog goed uit. Maar bij balverlies erg kwetsbaar. Donny maakt momenteel minder meters achteruit, Blind die de duels uit de weg gaat, Marin die mede daardoor verzuipt op het middenveld. Blind zou her middenveld juist goed neer moeten zetten, dat doet hij niet. Ik zie Blind toch echt liever niet op 6.

14 augustus 2019 om 15:39

Mee eens. Pröper ben ik persoonlijk geen fan van. Te langzaam voor het Ajax spel. Zoals omschreven : je bent aan het bouwen met nieuwe spelers en mensen die op een andere positie spelen dan vorig seizoen. Tegelijkertijd moet je je zien te kwalificeren voor de champions leage. Kan eigenlijk niet! Niet zeuren over het spel nu en wie goed of slecht is. Het belangrijkste is kwalificatie ongeacht wat .

14 augustus 2019 om 16:22

@futureboss
Er zijn nog wel genoeg mensen die objectief en realistisch kunnen reageren. Je moet er alleen goed voor zoeken af en toe haha.

14 augustus 2019 om 16:41

Er is 1 speler die niet meer op het middenveld mag en dat is Mazraoui. Die heeft werkelijk geen bal geraakt. Veltman Rb Schuurs RCV Martinez LCV Tagliafico LB

14 augustus 2019 om 12:41

Ik vond Marin echt niet zo slecht als iedereen hier beweert. Spaan vond Donny goed, ik vond hem echt dramatisch en onzichtbaar. Nous was echt vreselijk. Spaan benoemt niet eens Martinez als de beste, terwijl hij juist de enige was bij ajax die een fatsoenlijk niveau aantikte.

14 augustus 2019 om 12:50

Het is nog erg zoeken naar het middenveld en de 2 centrale verdedigers. Blind lijkt het middenveld niet bij elkaar te kunnen houden en aan te sturen ( we missen Schone daar nu al) en het spelinzicht van Frenkie wordt natuurlijk enorm gemist. Ik vind Marin maar onzichtbaar altijd , vandaar dat ik hem nog steeds niet goed kan beoordelen. Mazraoui snapt helemaal niks van die positie, dus is ongeschikt. Ik pleit voor een wissel Martinez en Blind. Hopende dat Alvarez snel ingepast kan worden voor de lengte en snelheid naast Blind.

Martinez valt me op met zijn enorm goede passing en snelheid, die we op dit moment volgens mij nog een stuk beter op het middenveld kunnen gebruiken dan achterin.

14 augustus 2019 om 13:02

Ik denk ook dat Martinez op het middenveld inderdaad wel eens zou kunnen werken. Blind is echt heel onwennig op die positie, terwijl hij er toch vaker gespeeld heeft. Het liefst dan Veltman-Schuurs/Alvarez-Blind en Nico achterin. Martinez en Marin samen op de 6 en Donny op 10. Verder gewoon de Tadic variant.

14 augustus 2019 om 13:07

Is een kwestie van tijd. Martinez gaat naar het middenveld. Blind achterin en hopelijk is Alvarez een spijkerharde verdediger, waardoor de balans herstelt wordt. Blind kan de achterste linie coachen, Martinez gaat als de brandweer, waardoor er echt een stier voor de verdediging staat, maar hij heeft weinig oog voor restverdediging en wil ook af en toe te veel, waardoor coaching echt nodig is. Ook lijkt het middenveld weer met de punt naar achteren te worden, waardoor afstemming echt nodig is. Of Donny gaat diep, of Marin meldt zich, maar zeker niet beide. Beetje zoals met Ziyech en Klaassen. Verdedigend gaat het gewoon gevaarlijker worden en minder stabiel, maar je ziet nu al dat Ajax in een moordend tempo speelt. Dan maar de tegenstander vermoorden in tempo. En zo hard blaffen dat de laatste linie niet durft aan te sluiten bij de tegenstander.

14 augustus 2019 om 13:52

Het probleem van Marin is dat hij teveel uit stilstand wilt doen. Je ziet dat hij een goede traptechniek en pass in de benen heeft, maar hij is mist dynamiek. Tel daarbij op dat Blind centraal veel beter is en het middenveld loopt niet. Ook Donny staat te diep en maakt het voor de dubbele-6 moeilijk tegen lopende spelers.

Martinez op 6, Blind naar achteren met Schuurs/alvarez naast hem. Ik heb Schuurs enkel zien spelen dus ga ik nu voor Schuurs.

14 augustus 2019 om 16:26

Je heb groot gelijk, Martinez was mijn Motm.
Wat een heerlijke pitbull.

14 augustus 2019 om 16:37


@ajax1812
Blind is gewoon goed op de 6 positie. Het ligt meer aan de afstemming en automatismen die er weer in geslepen moeten worden. Dat is gewoon een kwestie van tijd. Mocht Blind geblesseerd raken, dan zitten we denk ik wel met een probleem op die positie. Eiting (die nu weliswaar weer geblesseerd is) die heeft naar mijn inziens geen lichaam voor prof voetbal. Daarbij denk ik ook niet dat hij de potentie heeft om die positie op ten duur in te vullen en de gevraagde kwaliteiten heeft. Gravenberch is de beoogd ideale speler op die positie, maar dat gaat nog minimaal een jaar duren voordat die jongen klaar is. Lang zou daar ook kunnen spelen met zijn kwaliteiten, alleen wordt je dan weer defensief kwetsbaar. Mijn vermoeden is dat Alvarez of Martinez daar eventueel opgesteld gaat worden. Al zou ik Alvarez liever centraal zien.

14 augustus 2019 om 13:36

Blind heeft de longen van een paard en zou geen loopvermogen hebben? Je bedoelt snelheid. Vervolgens kom je met Propper aanzetten, die ook geen snelheid heeft? Onbegrijpelijk.

Spaan doet overigens precies hetzelfde al de gemiddelde reaguurder door het verkeerde te benoemen. Donny staat te diep en Marin weet daar geen raad mee en komt daardoor te zwemmen. Plus dat Marin nog aanpassingsproblemen heeft, wat op zich logisch is, want het is nogal wat om een Frenkie rol over te nemen.

De oplossing zit overigens al in de selectie, namelijk door Martinez en Blind om te draaien. Dit durft Ten Hag nog niet aan, waarschijnlijk door taalbarrieres Ik vermoed dat hij denkt dat de ervaren Blind de spelers om zich heen aanstuurt, maar dat is onvoldoende gebeurt de afgelopen wedstrijden.. Ik denk ook dat hij nog niet weet wat voor vlees hij in de kuip heeft met Martinez.

Ik moet ook zeggen dat ik vind dat Marin de tijd moet krijgen, Frenkie stond er ook niet direct en Ajax swingde ook niet meteen. De balans op het middenveld was een jaar geleden ook nog ver te zoeken. Heraces en PSV scheurde het middenveld ook aan stukken en Dinamo Kiev was minstens zo gevaarlijk als Paok gisteren was; met name in de lucht.

14 augustus 2019 om 14:00

De rol van Frenkie wordt op dit moment meer overgenomen door Blind dan door Marin. Zowel qua positie als functioneren. Ook als we Blind en Martinez omruilen gaan we tegen problemen aanlopen. Martinez is veel te impulsief in zijn spel, die is echt nog niet in staat om de balans op het middenveld te bewaren. Beide spelers met goede kwaliteiten, maar je hebt een speler nodig met een mix van hun kwaliteiten om het vertrek van De Jong door 1 speler op te kunnen laten vangen. Die speler hebben we niet en die komt ook niet, dus moeten we tactisch wat sleutelen. Op dit moment hebben we in de omschakeling bij balverlies een te groot gat tussen defensie en middenveld, omdat Marin meer naar voren speelt dan Schone deed en Blind niet snel genoeg is om de aanval eruit te halen/verdediging te ondersteunen. Mazraoui kan dat ook niet compenseren. Kortom, om dit probleem op te lossen met het huidige spelersmateriaal, moeten we anders gaan spelen op het middenveld.

14 augustus 2019 om 14:37

Dat zie ik toch anders; Marin is veel vaker weg dan Blind, die net als Schone deed, vaker het fort bewaakt. Schone die overigens ook snelheid ontbeerde. Daarnaast staat Donny ook dieper dan voorheen; die lost zijn verdedigende taken ook niet in.

Ik ben het wel met je eens dat dit anders opgelost moet worden dan voorheen, want Frenkie's stijl hebben we niet in huis.

Overigens was het middenveld met Frenkie ook niet ongenaakbaar, gezien de de wedstrijden direct na de winterstop tegen Heerenveen(4-4), Heracles(2-1 verlies) en Feyenoord(6-2 verlies). De balans luisterde toen ook erg nauw.

Het is gewoon een heel lastig systeem, waar het verdedigen al voorin start; op het moment dat ze terug moeten lopen is de restverdediging nooit toereikend, dus daarom moet voorkomen worden dat die counter uberhaupt uitgevoerd wordt. Daarom zijn moordenaars als Davinson Sanchez en De ligt eigenlijk ook nodig, maar die Magallan kan helaas niet voetballen.

Hoe dan ook, het is afwachten hoe Alvarez ingepast gaat worden en hoe Schuurs zich doorontwikkelt. Die balans komt vanzelf wel, de vraag is alleen of dat bijtijds is en of we geen beschamende uitglijder maken tegen Apoel.

PS overigens moeten Donny en Ziyech de "frenkie rol" ook kunnen spelen; op hun eigen manier uiteraard.

14 augustus 2019 om 16:18

Het gaat om omschakeling, loopvermogen, diepgang en snelheid. Propper is geen de Jong maar wel een type. Als je daar naar zoekt omdat je met Schone en de Jong weg een nieuwe balans zoekt lijkt me het wel logisch dat je naar hem kijkt als oplossing. Marin heeft tijd nodig inderdaad maar Ajax heeft geen tijd meer om via uitschakeling spelers op te lijden in de eredivisie en misschien wat rondes EL. Salarissen zijn omhoog gegaan en zonder vaste CL kwalificatie is dat een groot risico. Dat moet je als Overmars wel goed begrijpen anders werk je de club snel weer naar beneden. Marin is gehaald om als groot talent te laten groeien maar niet over de rug van Ajax.

14 augustus 2019 om 13:37

Inderdaad al vaker gezegd koop gewoon eens een goeie middenvelder erbij. Dit kan echt niet meer.

14 augustus 2019 om 13:54

Goede spelers voor op het middenveld zijn er ruim voldoende. Blind, Marin, Van de Beek, Ziyech, Alvarez, Eiting, Lang, Mazraoui, Labyad om er een paar te noemen. Daar moet een succesvol middenveld van te formeren zijn, maar duidelijk is wel dat er dan aan de tactiek geschaafd moet worden. Met deze middenvelders hetzelfde spelen als vorig jaar, gaat niet lukken.

14 augustus 2019 om 14:04

Kenneth Taylor op nummer 10 zetten, Ziyech controleur en Donny de spelverdeler. Dat is denk ik de beste middenveld die je kan vormen momenteel.

14 augustus 2019 om 15:15

Donny als spelverdeler? Dan kan je beter Blind daar laten staan want voetballend kan hij beter dan vd beek. Op die positie komt vd Beek veel te kort voor

14 augustus 2019 om 14:58

Speelt die niet in Engeland, waar de transferperiode al gesloten is ? Met andere woorden , op zijn vroegst kan die in de winter komen

14 augustus 2019 om 15:52

Die haal je daar niet meer weg nu zij niets meer kunnen kopen maar ja die Marin is (nog) niet goed genoeg en zonder Frenkie heb je naast Blind meer loopvermogen nodig. Vind Blind juist heel goed op 6 of linker verdedigende middenvelder maar er moet wel afstemming zijn want met Marin samen is het niets inderdaad. En alle centrale verdedigers die zogenaamd ook op het middenveld kunnen spelen zijn allemaal noodoplossingen. Nu zitten we met 5 centrale verdedigers eventueel Blind voor 2 plekken. Totaal uit balans op het moment.

14 augustus 2019 om 16:01

Pröpper kan wel van waarde zijn voor dit Ajax, zeker het een goed voetballende 6 is. Ik zou hem in die situatie wel naast Blind op het middenveld zetten, zeker omdat Pröpper ook veel loopvermogen heeft en je de driehoek van punt naar achter en punt naar voren zo in de wedstrijd kunt wijzigen. Om te zeggen dat Marin het niveau niet aan lijkt te kunnen vind ik erg voorbarig. Daar komt zeker nog eens bij dat Marin meer een 8 dan een 6 is. Hij zou dus in de toekomst de perfecte vervanger van Donny kunnen zijn. Je kunt duidelijk zien dat hij op 6, in de kleine ruimte te kort komt, maar hem daar op be- en veroordelen is niet heel fair.

Blind speelt dramatisch als middenvelder. Die denkt ineens niet meer te hoeven verdedigen nu die niet achterin staat. Voor mij was de beste man wederom Lisandro Martinez. Die jongen die komt er wel. Zowel aanvallend als verdedigend is hij toch ijzersterk, vind ik. Al meerdere wedstrijden op rij nu

14 augustus 2019 om 12:40

Blind was idd slecht maar ik heb me ook kapot geergerd aan van de Beek.. laat zijn maten op het middenveld in de steek en staat continue in de spits...

14 augustus 2019 om 12:56

Ik zou martinez eens op de plek van blind zetten. Snel kan kort draaien.. heeft en goede trap en is fel.

14 augustus 2019 om 13:17

Ooit eraan gedacht dat Ten Hag juist Donny zo dicht bij de spits/16 meter wil hebben, omdat daar zijn kwaliteiten optimaal benut kunnen worden? Van de Beek is echt helemaal geen speler die zijn ploeg bewust laat zwemmen in zo'n belangrijke wedstrijd.

14 augustus 2019 om 13:22

Van de Beek speelde gewoon te diep.

Diego is wel oprecht een vent geworden in de afgelopen jaren. Dat grillige is er wel uit bij hem. Gisteren een mooie en goede wedstrijd gespeeld waarin hij constant dreigend werd. Nu weer twee keer op tv te zien geweest, dus wij zullen hem binnenkort vast weer in ons mooie shirt in Rotterdam mogen bewonderen..

14 augustus 2019 om 12:49

Ik vond hem een plaag op het veld. Een echte bloedzuiger. Echter was hij, mede hierdoor, de gevaarlijkste en beste speler aan de kant van PAOK. Voor jullie zou het een aanwinst zijn!

14 augustus 2019 om 13:15

Denk niet dat hij bij Feyenoord zal spelen. Paok laat die jongen de hele wedstrijd vrij rondlopen en dan xie je zijn kracht. Bij Feyenoord zal jij positie moeten houden en dan lukken veel van zijn acties niet. Hij heeft ruimte en vrijheid nodig. Dat is zijn kracht.

14 augustus 2019 om 13:19

Als iemand voetbalt als Biseswar de afgelopen duels tegen Ajax, geef je die bij Feyenoord toch lekker zo'n rol samen met Berghuis? Dan zou ik nog eerder die 2 een vrije rol geven en bijvoorbeeld een Larsson omruilen voor een Toornstra erachter, heb je zat spelers die hun gaten dicht kunnen lopen.

14 augustus 2019 om 13:30

Dat zou inderdaad het beste zijn maar denk jij dat stam dat zal doen? Ik ga er niet vanuit. Meeste trainers gaan uit van een georganiseerd systeem waarin iedereen zijn eigen plek houd om elkaar niet in de weg te lopen.

14 augustus 2019 om 14:02

Georganiseerd spelen is vooral belangrijk in verdedigend opzicht. In aanvallend opzicht is het geven van vrijheid aan je betere spelers in mijn ogen juist de beste optie. Als je 8 spelers hebt die zorgen voor een stabiele organisatie, kunnen er echt wel 2 spelers vrijheid krijgen. En vrijheid krijgen betekend niet niks bijdragen aan verdedigende taken.

Spaan slaat de spijker op z'n kop. Ajax moet iemand hebben die balvast en rustig is. Ik zou dan ook meteen een bod doen op Pröpper

14 augustus 2019 om 14:49

Spijker op zijn kop???

De tweede regel is al onzin. Als je aangeeft dat Vd Beek de enige was (samen met Veltman) die goed was, heb je wel erg slecht beeld gehad op je tv.
Vd Beek speelde juist 1 van zijn slechtste wedstrijden!

14 augustus 2019 om 15:12

Spaan roept wel vaker onzin, en dat doet hij hier ook, maar wat betreft Blind en Marin slaat hij in mijn ogen de spijker op z'n kop ja.

Afgezien van het overdreven rollen na een duel, was Tadic ook erg belangrijk in het aanvalsspel. Stabiele factor en sleept Ajax er vaak doorheen.

Spaan verkoopt voornamelijk onzin, maar hier heeft hij wel grotendeels gelijk, behalve over VD Beek; die speelde ook niet bijzonder sterk. Stond ook wel erg diep. Is prettig voor het aanvallende gedeelte, maar met een middenveld dat slecht functioneert wordt hij daar wel gemist.

14 augustus 2019 om 12:47

Ik ben het ook niet helemaal eens met de stelling over Marin. Af en toe is het wat onwennig maar vaak staat hij op de juiste plaats en hij schuwt de duels niet. Ook was hij gisteren belangrijk met een perfecte tackle

14 augustus 2019 om 12:58

Danku. Vond Vd Beek zels erg matig (voor zijn doen). Totaal onzichtbaar

Donny viel me niet zo op, in tegenstelling tot Martinez. Als Nico een strijder is, is deze Lisandro een Japanse keizer. Wat een energie, drive en gif heeft deze gast. Soms een beetje over het randje, maar dat komt vooral door de softe norm die we hier gesteld hebben. Denk dat hij op 6 ipv Blind de balans op het middenveld kan herstellen. Blind is veel te lief in de duels en te traag in de omschakeling. Blind terug in de achterhoede en Martinez op 6 wil ik de komende weken wel zien.

Marin lijkt nog moeite te hebben met positionering en het feit dat alles net wat sneller gaat dan bij Luik. Ik zal als Overmars zijnde toch zoals door velen hier genoemd kijken of je Propper kan halen. Het kost wat, maar met dit middenveld ga je in de CL hard ten onder.

Beetje voorbarig om te zeggen dat die twee niet samen kunnen spelen. Marin is er net. Ik heb wel mijn twijfels bij Blind als middenvelder.

Ik ben het eens met het feit dat Blind beduidend minder is op het middenveld dan achterin. Hij en Marin maken er een potje van, ik had niet verwacht dat ik Schöne zo snel al zou missen...

Mij viel gisteren Martinez echt weer positief op. Hij werd van te voren al als miskoop bestempeld met zijn 1.78m maar deze man is cool, technisch zeer begaafd voor de houthakker die hij ook kan zijn. Soms nog wat te onbesuisd maar een potentiele topper.

Donny van de Beek was goed? Die was buiten een panna, gemiste kans en cross pass op Ziyech echt niet goed hoor. Ik vind van de Beek vooral in defensief opzicht heel zwak de laatste wedstrijden van Ajax, hij speelt eerder als een tweede valse spits dan als een echte nummer 10. Hij is er mede debet aan dat het middenveld van Ajax dit seizoen elke wedstrijd in bepaalde fases overlopen wordt aangezien het steeds 2 (zelfs 1 of 0 als Marin en Blind ook uit positie lopen) tegen 3 is.

14 augustus 2019 om 12:43

Mee eens, door zijn diepgang ontstaan er mega grote gaten. Ik zie hem nog vaker dan Tadic in de spits. Dat kun je een kwaliteit noemen, maar dan kun je net zo goed 4-2-4 spelen met een echte spits. Het idee moet juist zijn dat hij "diepgang" toont als het kan en dat laatste was gister ver te zoeken.

14 augustus 2019 om 12:51

Precies, ik denk dat dat ook een reden is waarom Dolberg minder presteert. Hij is een spits die ruimte nodig heeft en die ruimte krijgt hij niet doordat vd Beek in zijn ruimtes staat, in tegenstelling tot Klaassen die meer in de 16 kwam dan dat hij er al stond. Voor Huntelaar maakt het echter minder uit aangezien dat een ouderwetse balletjeswachter is, die heeft alleen de bal in de 16 nodig.

Mocht vd Beek zo blijven spelen en Blind op het middenveld blijven staan is een fysiek sterke middenvelder die gaten kan dichtlopen geen overbodige luxe voor Ajax, die Marin past voorlopig totaal niet in het systeem.

14 augustus 2019 om 13:12

Als de linies aansluiten moet Donny daar ook staan met zijn diepgang. Sluiten de linies niet aan dan ontstaat door die diepgang van Donny een enorm gat op het middenveld wat niet te belopen is door Blind en Marin omdat beiden daar te traag voor zijn. Ik hoop daarom dat Ten Hag tegen VVV Alvarez een kans gaat geven op de plek van Marin. Schuurs terug als centrale verdediger en Veltman weer naar de back positie. Eens kijken hoe dat loopt en dan hebben we ook wat meer lengte in de ploeg, hetgeen bij standaardsituaties belangrijk is. Hopelijk is dat stabieler en geven we dan minder kansen weg. Voorin zit voldoende kwaliteit om kansen te creëren.

14 augustus 2019 om 13:33

Wel lastig beoordelen of dit komt door Van de Beek of dat het een bewuste keuze is van Ten Hag. Met Tadic als spits is Van de Beek de enige die in de 16 komt.

Ik heb eerlijk gezegd het idee dat het een bewuste keuze is en dat Ten Hag de backs meer verantwoordelijkheid wil geven door ze te laten inschuiven in het middenveld.
Het elftal is in ieder geval nog zoekende om de juiste restverdediging te vinden, dat is duidelijk. Op dezelfde manier doorgaan als vorig jaar gaat niet werken omdat de duelkracht van De Jong en met name De Ligt niet aanwezig is.

14 augustus 2019 om 15:34

Ik geloof ook dat het huidige systeem van Ajax met Van der Beek gewoon niet past bij Dolberg. Ik heb dit laatst al eens aangehaald onder een ander bericht, maar er was een kerel op Twitter die het Ajax van nu en het Ajax van onder Bosz heeft vergeleken met elkaar en dan vooral gelet op de rol van Dolberg en zijn bewegingsvrijheid.

Onder Bosz speelde Ajax niet met een 10 maar met twee spelers op de half posities, namelijk: Klaassen en Ziyech. Deze twee spelers liepen vooral in de half ruimtes waardoor er veel meer ruimte was voor Dolberg om rond te zwerven, in de bal te komen, acties te maken en te kaatsen.

Onder Ten Hag speelt Ajax wel met een 10. Van de Beek zorgt er voor dat er heel weinig ruimte is voor Dolberg, want zij lopen voor een groot deel van de wedstrijd in dezelfde ruimte (het midden). Ik wil Van de Beek hier niet mee onderuit halen, want ik ga er van uit dat dit een keuze van Ten Hag is. Je ziet alleen dat dit totaal niet past bij Dolberg.

Een Tadic kan zich hier wel mee overweg omdat hij kan zwerven, zeer balvast is en gewoon veel ervaring heeft. Huntelaar heeft ook veel ervaring, blijft altijd loeren op een goal en is met zijn hoofd ook zeer sterk.

14 augustus 2019 om 14:53

Precies wat jij zegt. Donny staat vaak veel te diep. Waardoor hij vaak onzichtbaar is tijdens de wedstrijden. het lijkt bijna op een valse spits terwijl hij een 10 speler is. Daarom denk ik dat hij niet goed is voor real. want bij real gaat dat niet gebeuren elke keer naast Benzema staan/lopen. Hij moet creatieve worden en mee deel nemen aan het spel. want in mijn ogen laat hij alles aan Ziyech en Tadic om hem een makkelijk goal te bedienen en bij real gaat dat niet gebeuren

Het middenveld stond de vorige wedstrijd ook al zo zwak. Gisteren waren er weer een paar momenten dat ze opeens met 6 man konden oversteken en Ajax nergens te bekennen was. Dat gaat je tegen een betere tegenstander punten kosten.

Ajax heeft tijd nodig om weer de balans in het elftal te vinden. Eerst moet nog een verdediger ingepast worden die pas een week mag meetrainen. Dan moet afgewacht worden of er nog speler vertrekken. pas daarna heb je een vaste groep en kan je beginnen met balanceren om het optimale elftal te vinden.

Het zal echt nog een paar maanden duren voordat Ajax weer de geolliedde machine is die we altidj ind e tweede seizoenshelft zien.

Van der beek staat te diep, blind en marin stonden te hoog en de as vd verdediging sloot niet goed aan. Dan krijg je gatenkaas bij elke doodspel situatie en dat werd dan ook bij een counter ploeg als Paok direct gevaarlijk. Blind is niet snel genoeg om dat te belopen en terug in te zakken en Marin is qua voetbal intelligentie niet goed genoeg om gaten dichten te lopen en goed positie te kiezen. Daarnaast is zijn open draaien te langzaam. Hij is inderdaad geen Frenkie, maar hij kan overduidelijk niet meekomen in het spel. Dan moet je anticiperen als trainer. Dat kan je doen door anders te spelen met je middenveld door de 10 terug te laten zakken of door een nieuwe speler aan te trekken die snel kan open draaien, snelheid heeft, het spel kan versnellen en goed positie kiest. Werk aan de winkel in ieder geval!

Vond (op Martinez na) eigenlijk niemand echt heel goed spelen bij Ajax, want spelers als van de Beek, Ziyech en Tagliafico vond ik oké. Maar niet meer dan dat en zoals ik al aangaf: Martinez vond ik als enigste aan de kant van Ajax goed.

De afgelopen weken heb ik vaak aangegeven dat ik Blind graag op het middenveld zie, maar ik heb mijn mening inmiddels wel bijgesteld. Blind moet gewoon net als het afgelopen seizoen centraal in de verdediging spelen en dan moet hij iemand als Álvarez of Schuurs naast zich hebben die vooral het verdedigende werk proberen te doen.

Op het middenveld zou ik spelen met van de Beek, Martinez en Ziyech. Martinez is voetballend best wel goed en heeft ook een bepaalde pit in zijn spel, waardoor hij verdedigend ook wel zijn mannetje zal staan en daarom zie ik hem graag op het middenveld.

En ja, Ziyech brengt met zijn spel het nodige risico op het middenveld maar dan nog zie ik hem graag op het middenveld. Zowel Ziyech als van de Beek zijn er niet vies van om verdedigende werk op te knappen, terwijl beide ook aanvallend hun steentje bijdragen en voor de mensen die vinden dat het risico te groot is: in het eerste seizoen van Bosz bij Ajax speelde Ajax met Klaassen, Schöne en Ziyech op het middenveld en dat middenveld was nog een heel stuk aanvallender en in verdedigend opzicht een stuk gevaarlijker dan een middenveld met van de Beek, Martinez en Ziyech.

Daarbij was het voetbal onder Bosz ook met wat meer risico en een stuk aanvallender dan het voetbal dat Ajax onder ten Hag speelt. Overigens ziet het spel onder ten Hag er over het algemeen ook gewoon prima uit bij Ajax.

Van Marin ben ik tot dusver nog niet echt onder de indruk. Hij heeft wel wat body, maar voor de rest vind ik hem maar matig. Blind moet, zoals ik dus ik dus al aangaf, met zijn inzicht en voetballende kwaliteiten centraal in de verdediging staan en ik denk dat Álvarez of Schuurs (ik denk dat het Álvarez zal worden) in combinatie met Blind naast zich elkaar uitstekend aan zullen vullen: ze compenseren elkaar in verdedigend opzicht, maar ook in aanvallend/opbouwend opzicht.

Onana
Mazraoui
Álvarez
Blind
Tagliafico
van de Beek
Martinez
Ziyech
Neres
Tadic
Promes
14 augustus 2019 om 13:24

Ik ben bang dat ook jouw middenveld overlopen wordt. Martinez is ook geen speler die de balans bewaard. Dan heb je 3 spelers die graag naar voren willen. Als je dan toch met de punt naar achteren gaat spelen, zou ik toch weer kiezen voor Blind op het middenveld. Hij is slim en goed genoeg voor die rol, dat heeft hij al laten zien. Het probleem nu is dat er ook een bijdragen in aanvallend opzicht van hem wordt verwacht. Blind is te langzaam om bij balverlies snel om te schakelen, terwijl Frenkie dat wel kon. Daarnaast speelt Marin veel meer naar voren dan Schone deed. Schone bewaakte ook meer de balans. Dit beiden resulteert in een gat tussen defensie en het middenveld bij balverlies en juist als de tegenstander dan countert kan Ajax in de problemen komen.

Ik zou eerder Schuurs centraal willen zien juist ook vanwege zijn lengte, dat is iets wat deze selectie nodig heeft. Dan daarnaast denk ik dat ze echt een keer de portemonnee hadden moeten trekken en Tielemans hadden moeten halen als vervanger voor Frenkie. Frenkie was een klasse hoger, en dat kan je niet zomaar 1 op 1 vervangen. Marin zie ik de plaats van Schone op den duur wel overnemen. Dat heeft gewoon tijd nodig.

Nou Spaan, Van de Beek was ook niet echt zo goed als je zelf doet zeggen. Veel te weinig aanwezig zoals we van hem kennen. Veltman speelde wel goed al had ik in het begin daar wel mijn twijfels aan. Martinez speelde wel goed! Middenveld is nu het zorgenkindje Blind wordt er te makkelijk uitgelopen en was aan de bal gister ook matig wat we niet van hem kennen. Marin zie ik wel een goede speler in, maar komt nu niet mee in het combinatie spel en zie bij hem nog weinig een idee bij zitten in zowel aanvallend als verdedigend spel. Nous is een fijn type speler die je kan gebruiken op het middenveld maar komt op dit niveau te kort op die positie.

14 augustus 2019 om 16:23

Komt ook omdat er minder aansluiting is met Blind op linkshalf i.p.v Frenkie die minder last heeft veel en snel te lopen en beter is in de omschakeling. Ze zouden het systeem moeten aanpassen naar Blind op zes en met Donny op rechtshalf, iets meer terug als waar hij nu speelt op 10 en met Marin of Eiting op linkshalf. Allemaal iets aanvallender op papier maar met nuances en kleine aanpassingen past dat beter bij de spelers dan met Donny op 10 en de lange afstanden naar Marin en Blind waar de afstanden te groot werden.

Gisteren zat ik in het stadion en was ik eerlijk gezegd vooral bezig met het fanatiek supporten. Vandaag mijn vrije ochtend benut om 60 minuten terug te kijken. Daarin vielen mij een paar dingen op. Als Ajax zijnde speelde we vorig seizoen heel aanvallend en dit jaar proberen we dat weer. Van onze linkermiddenvelder wordt in balbezit verwacht dat hij aanvallend ook aanspeelbaar is en meedoet en bij balverlies moet die speler echt de juiste keuzes maken (druk naar voren zetten of snel terug). De Jong was slim en snel genoeg om dat allebei uit te kunnen voeren, maar ik zag dat Blind nog moeite heeft om de juiste keuze te maken bij balverlies. Nou schat ik Blind slim genoeg in om dat te leren, maar gisteren was hij ook enkele keren niet snel genoeg. Frenkie kon dan al de counter eruit halen, maar dat gaat Blind nooit lukken als hij in die rol ook aanvallend zijn steentje moet bijdragen. Marin is van origine ook een meer aanvallende speler dan Schone. Qua spel lijkt hij veel meer op Van de Beek. Kortom, er ontstaat bij balverlies al snel een gat tussen de defensie en het middenveld. Tel daarbij op onze aanvallende backs en Martinez die, en dat hoeft niet perse iets negatiefs te zijn, bijna altijd naar voren verdedigd/direct het duel aangaat. Het is echter wel een probleem op de momenten dat hun al een viertal situatie hebben en Martinez dat duel verliest... De Ligt en Blind waren slimmer in die situaties, dwingt hun man naar de zijkant en grepen in wanneer daar een mogelijkheid voor was. In de Eredivisie hoeft dit geen groot probleem te worden, omdat wij daarin veel beter zijn tegen de meeste clubs. Europees moet hier echter wel snel een oplossing voor worden gevonden, want grote clubs in de poulefase straffen dit genadeloos af. Meestal heb ik zelf wel een oplossing paraat, maar deze keer (nog) niet. In ons spel is vooral de rol van Frenkie absurd lastig in te vullen door één speler. Ik dacht dat Blind dat zou kunnen, maar blijkbaar niet als we verder niks aan onze speelstijl aanpassen. Mazraoui, Marin en andere spelers overtuigen mij ook nog niet voor die positie(s). Ik denk wel dat Ten Hag de goede keuzes maakt in zijn zoektocht naar een oplossing voor dit probleem. Hij probeert de juiste spelers, maar ik ben bang dat we aan onze succesvolle speelstijl wat moeten veranderen. Iets tactisch.

14 augustus 2019 om 13:26

Viertal=overtal

Wat mij gisteren vooral opviel is dat er bijna geen luchtduel gewonnen word door een speler van Ajax. Ik denk dat naast het feit dat het middenveld nog duidelijk sneller moet kunnen omschakelen er ook gekeken moet worden naar kopkracht.

Veltman goed?! Ik vond hem juist een van de slechtste. Hij greep een paar keer op het laatste moment in maar had het totaal niet onder controle.

14 augustus 2019 om 13:39

Niemand achterin had het echt onder controle omdat automatismen ontbraken, de linies te ver van elkaar stonden en de restverdediging niet in orde was. Veltman is kwetsbaar in de lucht, maar dat was gisteren nooit een serieus probleem. Individueel speelde hij een prima wedstrijd. Net als Martinez. Dat het verdedigend piepte en kraakte lag dus meer aan de rest van het elftal. Hoe kun je als je 1-1 staat en bij die stand door gaat het meermaals laten gebeuren dat de tegenstander in overtal kan counteren? Dan ben ik maar blij dat oa Veltman regelmatig op het laatste moment ertussen zat, want het middenveld had bijna deze wedstrijd verloren voor Ajax...

14 augustus 2019 om 14:32

Vind dat we die controle achterin niet hadden ook volkomen logisch als je kijkt naar de opstelling van gisteren. Enkel alleen maar kleine spelers achterin, wanneer je daar op zijn minst één speler met lengte had neergezet had je al veel meer afvallende en lange ballen gewonnen. Daarom hoop ik ook dat Alvarez en of Schuurs snel een basisplaats gaan krijgen, dan heb je een stuk meer rust achterin.

Blind is gewoon te sloom voor een nummer 6... Als Ajax nog ver wilt komen in de CL hebben ze gewoon een ervaren nummer 6 nodig!

De samenwerking tussen Blind en Marin was inderdaad zeker verre van optimaal. Zeker met een Donny vd Beek die behoorlijk diep speelt, heb je dan een probleem. Ik ben nog niet overtuigd van die Marin. Als je er eentje hebt die het opjagen niet beheerst; zeker op die positie, dan wordt je uitgetikt. Ik zou als Ajax toch nog proberen Propper te kopen.

Propper is bij een vertrek van vd Beek een goede optie alleen zie ik van de Beek niet meer vertrekken. Daarbij is Marin een type als van de Beek die nu een totaal andere rol heeft en hier niet goed mee weet om te gaan. Daarbij denk ik dat je Blind terug naar achter moet halen want zo goed vond ik Veltman niet. Heeft totaal geen leiderschap kwaliteiten en stuurt ook niemand aan. Daarbij staat hij zelf ook erg vaak verkeerd gepositioneerd. Vd Beek vond ik trouwens gister ook niet heel geweldig en stond vaak te ver naar voren waardoor de verdedigende balans vaak zoek was. Blind kan zeker op het middenveld staan maar doordat hij verdedigend vaak alleen overbleef kan hij dit niet goed maken. Het middenveld is op dit moment een zeer zwak punt van Ajax maar ik pleit voor rust vanuit de verdediging en daarom zal Blind een positie achteruit moeten.

In tegenstelling tot vele andere en dan vooral analitici, vind ik dat Marin het helemaal nog niet zo slecht doet. Tuurlijk ik erken ook wel dat hij nog de nodige steekjes laat vallen. Maar op bepaalde momenten zie ik ook wel zijn klasse in de vorm van passing en traptechniek. Ook zijn duels vind ik hem al scherper ogen dan voorheen. Bijvoorbeeld die uitstekende tackle in de 16 gisteren tegen Paok. Die eerste goal van Paok vond ik dan ook niet alleen zijn schuld, want de fout begint al bij het slap ingrijpen van Blind en Veltman, waardoor Marin eveneens uit positie staat.

Ik zou in manu garcia wel een opvolger van frenkie de jong zien. Ongeveer hetzelfde type. Lijkt me een relatief goedkope gok ook. Angelino liet het ook meteen zien bij psv.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Maandag 27 januari
In de zoektocht naar een vervanger voor de geblesseerde Luis Suárez is Barcelona uitgekomen bij AS Monaco. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren