FC Groningen kritisch na verplaatsingen: ‘Wordt zo laat bekendgemaakt’

Dinsdag, 13 augustus 2019 om

PSV sloot de eerste ontmoeting met FK Haugesund af met een 0-1 overwinning en de kans is groot dat de Eindhovenaren zich donderdag definitief plaatsen voor de play-offs van de Europa League. De Europese verplichtingen van PSV hebben invloed op het competitieschema, want de thuiswedstrijd tegen FC Groningen, die voor 24 augustus op de agenda staat, wordt waarschijnlijk verplaatst naar woensdag 25 september. In Groningen is men echter niet blij met de aangekondigde verplaatsing.

FC Groningen kreeg maandag te horen dat de uitwedstrijd tegen AZ van aankomend weekeinde in het stadion van ADO Den Haag wordt afgewerkt, daar de Alkmaarders te maken kregen met de instorting van een gedeelte van het dak in het AFAS Stadion. “Daaraan kan niemand wat doen, dat is overmacht”, benadrukt algemeen directeur Wouter Gudde op de clubsite. “En wij hebben ook begrip voor Nederlandse clubs, die Europees voetbal spelen en ook voor FC Groningen internationale punten verdienen.”

Gudde erkent het belang van een succesvolle Europese campagne van Ajax en PSV, maar ziet ook nadelen. “Waar wij moeite mee hebben is dat het allemaal zo laat bekend wordt gemaakt. De afspraak is dat clubs tot vier weken tot de betreffende wedstrijd dit verzoek kunnen indienen. Zodra dit aan de orde is, kan de KNVB dit in onze ogen direct communiceren. Nu is de kaartverkoop reeds opgestart en moeten supporters hierdoor steeds op het laatste moment in hun agenda gaan schuiven.”

“Wij denken dat het beter zou zijn als we direct bij de bekendmaking van het competitieprogramma kunnen zeggen: clubs die Europese play-offs spelen worden in het weekend tussen deze twee allesbeslissende Europese wedstrijden vrijgesteld van competitieverplichtingen en de Eredivisieduels die hiermee gemoeid zijn worden in dat geval gespeeld op 'datum X'”, geeft Gudde als advies mee aan de KNVB. “Niet alleen voor de agenda’s, maar ook in de kaartverkoop richting je supporters is dit veel vriendelijker. Dit wil ik graag bij een volgende bijeenkomst met de andere clubs gaan bespreken.”


Poll

Heeft Wouter Gudde gelijk met zijn kritiek op de KNVB?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

37 reacties (laatste reactie door groningentom)

Ben zeker voor om de teams die Europees spelen te helpen met het schema, maar het hoeft niet elke x te gebeuren. Misschien moeten we het pas gaan toepassen na de winter. Tot die tijd moeten de ploegen toch best 2x in de week kunnen spelen. Als dat niet lukt, moet je er maar voor kiezen om je ticket aan een ploeg te geven die wel 2 wedstrijden in de week kan, wil of durft te spelen.

13 augustus 2019 om 15:46

Ik ben er al weer helemaal klaar mee a.s. Zondag ook weer wordt ik ingelicht dat de wedstrijd om kwartvoor 5 is wordt hij verplaatst naar 8uur waardoor ik om half 2 pas weer bij het stadion ben zelfde geld nu ook weer voor deze grunn fans #anti20:00

13 augustus 2019 om 15:47

Groepsfase inderdaad niet verplaatsen maar kwalificatie is voor Nederland heel belangrijk betreft de punten. Anders kunnen ze ook niet punten verdienen. Dus zeker alle clubs helpen!

13 augustus 2019 om 15:53

Juist door de verplaatsingen die PSV aanvraagt hebben ze minder rust voor Europese wedstrijd. Ik ben ook voor deze regel pas na de groepsfase. als je de voorronde niet op eigen kracht doorkomt heb je er niks te zoeken.

13 augustus 2019 om 15:54

En zo blijf je bezig. Groepsfase is ook belangrijk. Waar leg je de grens?

13 augustus 2019 om 15:53

De KNVB heeft zich in een lastige positie gepositioneerd met de keuze om de speelronde eind vorig seizoen te verplaatsen. Dat was logisch, maar ze moeten nu steeds ook andere clubs (nu PSV) tegemoet komen. Tenminste, ik denk dat ze bij de KNVB dat gevoel hebben. Clubs als Groningen en hun supporters worden hiervan de dupe. Oplossing is om heldere regels te stellen en geen uitzonderingen meer te maken. Clubs als Ajax en PSV moeten genoeg goede spelers kunnen hebben om een Erediviewaardig elftal op te stellen.

13 augustus 2019 om 16:23

Verschil is alleen dat het bij Ajax vorig jaar noodzakelijk was ivm met de regels van de UEFA. Nu is het alleen om PSV te matsen in de eredivisie.

13 augustus 2019 om 16:27

Daarom zeg ik ook dat vorig jaar logisch was. ‘Matsen’ vind ik een groot woord maar ik heb het gevoel dat de KNVB de confrontatie met PSV niet publiekelijk aan durft te gaan - met het risico van gezien worden als bevooroordelen van Ajax - en dus zichzelf in allerlei bochten wringt om t schema aan te passen

Prima argument, voetbal is er immers (ook) voor de supporters.
“niet alleen voor de agenda’s, maar ook in de kaartverkoop richting je supporters is dit veel vriendelijker''.

13 augustus 2019 om 15:56

Dit verplaatsen moet inderdaad stoppen. We weten allemaal wie zich geplaatst heeft voor Europees voetbal. Maak met het opzetschema van de competitie al rekening met deze ploegen. Plan ze vrij of al op de goede data. Het is voor alle supporters irritant . Ook voor de supporters die Europees spelen.

Slappe hap PSV zeg... waar hebben we het over in vredesnaam. Alsof ze nu expres dubbel liggen om de regel uit te melken waar Ajax zoveel voordeel aan had vorig jaar. We hebben het vredesnaam over een ploegje uit Noorwegen waar nog nooit iemand van gehoord had. Stelltetje verwende trutjes zijn het.

13 augustus 2019 om 16:06

Ik vind het voordeel van ajax van vorig jaar nog wel meevallen eigenlijk. Ze hebben geen nadeel gehad van europees spelen, vanaf een bepaald moment in de CL. Ze hebben bepaalde extra rust gehad, maar ze speelde bijvoorbeeld 13 wedstrijden meer dan psv er speelde. Neem die, plus gemiddeld 10 man met interland verplichtingen. Ik vind niet dat ajax ten opzichte van andere eredivisieclubs voordeel heeft gehad. Zeker kmdst ajax wedstrijd voor de competitie waren uitgesteld. Bij psv nu worden ook wedstrijden erna uitgesteld. Ik zou trouwens hetzelfde doen hoor, waarom niet een verzoek indienen. Nee heb je, ja kan je krijgen.

13 augustus 2019 om 16:26

Ajax, Feyenoord en AZ verzetten hun wedstrijd van dat weekend ook.

13 augustus 2019 om 17:06

Spijker kop etc

Vitesse Zwolle wordt ook verplaatst omdat ik zondag niet kan komen

13 augustus 2019 om 16:03

Als je de wedstrijd verplaatst, laat dan op zn minst even weten wat de nieuwe datum en tijdstip wordt. Wel zo vriendelijk ;-)

13 augustus 2019 om 16:34

Helaas, de regel is 4 weken van te voren aangeven

Vitesse Zwolle wordt ook verplaatst omdat ik zondag niet kan komen

13 augustus 2019 om 16:14

Als je de wedstrijd verplaatst, laat dan op zn minst even weten wat de nieuwe datum en tijdstip wordt. Wel zo vriendelijk ;-)

13 augustus 2019 om 16:28

@4fRedondo: en wel zo vriendelijk van jou om niet mijn reactie 1-op-1 te kopiëren. Zie hierboven

13 augustus 2019 om 16:55

Ach hij maakt een geintje

13 augustus 2019 om 17:12

‘Imitation is the highest form of flattery’

Aanstellerij van de Europese clubs. Dat ze Europees spelen is een extraatje en bonus, hoeft de hele competitie zich niet voor aan te passen.
Daarnaast heb je in deze fase van het seizoen baat bij zoveel mogelijk serieuze wedstrijden, want daar raakt het team fit en ingespeeld van. Speel je Europees alleen maar beter als je wat extra echte wedstrijden in de benen hebt

13 augustus 2019 om 18:34

Jij hebt er verstand van zie ik, ervaring?

16 augustus 2019 om 18:16

Ja

Volledig eens met Gudde. Uiteraard is Europees voetbal van groot belang voor de Eredivisie, echter is het voor de overige clubs ook van belang dat zaken omtrent wedstrijd dagen tijdig worden geregeld. Door last-minute beslissingen te nemen schiet je de overige clubs in de service naar hun supporters in de voet. Wellicht dat zaken beter gaan als hier, zoals hij oppert, eerder over nagedacht wordt.

Wat een gezeur zeg op dit soort verplaatsingen, dit is in het algemeen belang van het NL voetbal dus deal ermee. Dit weet je gewoon ook maar kort van te voren, heel goed dat de Knvb hier rekening mee houdt.

Ik snap het argument heel goed. Waarom wordt hier niet gewoon van tevoren over gesproken? Schema opstellen en direct uitwijkmogelijkheden creëren voor Europees spelende clubs. Dan weet iedereen direct waar hij aan toe is en krijg je dit gelazer niet iedere keer een week van tevoren.

13 augustus 2019 om 17:35

Dat is gedaan en PSV heeft aangegeven niet te willen uitwijken...

In dit geval helemaal eens met Gudde en het verzoek van PSV moet gewoon worden afgewezen. De KNVB heeft in juni in het conceptprogramma een uitwijkwoensdag opgenomen in september voor alle clubs die in de laatste play-off ronde spelen om hun wedstrijd van 24/25 augustus te verplaatsen. Ajax, AZ, Feyenoord en Utrecht hebben in juni al aangegeven deze optie te gebruiken bij plaatsing voor de play-offs. PSV heeft toen aangegeven sowieso op 24 of 25 augustus te spelen en niet te willen uitwijken. Kans dus gemist en nu niet meer verplaatsen naar september...

Waarom niet de maandagavond gereserveerd voor de clubs die EL spelen, voor het publiek misschien niet zo geweldig maar je geeft de clubs op die manier wel een extra rustdag.

13 augustus 2019 om 17:57

Omdat de woensdag in september hier al voor is gereserveerd. Ajax heeft toen ‘preventief’ de wedstrijd al verschoven voor de competitiestart. AZ, Feyenoord en Utrecht hebben voor de competitiestart al aangegeven naar september te verschuiven indien ze de play-offs halen. PSV heeft voor de competitie aangegeven sowieso niet te willen schuiven en sowieso op 24 of 25aug te spelen...

Daarnaast, naar maandag verplaatsen heeft 0 zin aangezien dit het weekend is tussen twee Europese wedstrijden in.

13 augustus 2019 om 18:05

Mocht Ajax zich plaatsen dan zijn dat de dinsdag en de woensdag die gereserveerd zijn en dat betekend Ajax zal op zaterdag en zondag spelen maar Psv/feyenoord/ AZ zitten vast op die donderdag en dan is de maandag een prachtige oplossing zonder al teveel gedoe.

13 augustus 2019 om 18:09

Dan kan je natuurlijk net zo goed gewoon op zondag spelen...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Groningen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
7.Vitesse4110
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
S. PadtKeeper
A. AbsalemVerdediger
G. CanVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Groningen.

In de wandelgangen

Zondag 9 augustus
Door de komst van Nathan Aké is John Stones verder weggezakt in de pikorde van Manchester City. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren