Succesjaar Ajax had keerzijde: ‘De tank was na 65 minuten al leeg’

Maandag, 12 augustus 2019 om

Lasse Schöne hoopt dat de druk bij Genoa iets minder zal zijn dan in zijn laatste jaar als speler van Ajax. De 33-jarige middenvelder heeft naar eigen zeggen een slopend laatste seizoen achter de rug bij de kampioen uit Amsterdam en voelde in de voorbije periode dan ook dat de tank helemaal leeg was. “Ik had gewoon geen energie meer.”

Schöne veroverde met Ajax de landstitel en TOTO KNVB Beker en reikte in de Champions League tot de halve finale. “Het was een geweldig seizoen”, laat de aanwinst van Genoa optekenen door Spillerforeningen. “We hebben veel gewonnen, al wisten we de finale van de Champions League helaas niet te bereiken. Het was een mooie tijd, maar ik was echt moe aan het einde van het seizoen.”

“Vooral de afgelopen maand was ik erg moe”, vervolgt Schöne. “Mijn lichaam was echt versleten. Ik had na het WK van vorig jaar (waarop Denemarken de achtste finale bereikte, red.) slechts tien dagen vakantie. Toen moesten we gelijk alweer beginnen aan de kwalificatiecyclus voor de Champions League, dus de druk stond er gelijk op. Mijn lichaam heeft daar nooit van kunnen herstellen. Ik voelde soms dat de tank na 65 minuten al leeg was. Ik had gewoonweg geen energie meer.”

Volgens Schöne is tien dagen vakantie echt te weinig om fris aan een nieuw seizoen te beginnen. “Je hebt minimaal drie weken vakantie nodig. Maar ik had geen keus, want de Champions League stond alweer voor de deur. In een ideale wereld zouden alle spelers na afloop van het seizoen vier weken vakantie krijgen.” De routinier weet echter ook dat zijn wens waarschijnlijk niet uitvoerbaar is. “Als we zeggen dat Lionel Messi slechts een bepaald aantal wedstrijden per jaar mag spelen, wat gebeurt er dan als hij dat aantal heeft bereikt en het seizoen nog een maand duurt?”Gerelateerd

Meer sportnieuws

34 reacties (laatste reactie door ninjakong)

Het word ook allemaal veel te veel, die gasten trainen meerdere keren per dag 5op5, en hebben weekend wedstrijden, soms ook wedstrijden door de week, en soms nog eens toernooien. Geen wonder dat clubs zulke brede selecties willen, topsport is alles behalve gezond. En al helemaal een contactsport zoals voetbal.

12 augustus 2019 om 17:40

Het is zeer zeker ook veel, maar de keerzijde is wel dat je binnen enkele jaren financieel onafhankelijk bent. Elke ondernemer maakt voornamelijk de eerste jaren ook overuren. Succes hebben heeft ook gewoon een prijskaartje. In dit geval is het gewoon dat je lichaam sneller slijt. Hij kan op zijn beurt weer langer genieten van zijn pensioen.

12 augustus 2019 om 18:17

Je lichaam herstelt op een gegeven moment te weinig om continu topprestaties te leveren. Maakt niet uit hoeveel je dan verdient

12 augustus 2019 om 21:15

Ik denk dat hier meer het punt is dat je een carriere mogelijk langer kan rekken, ipv met 32/33 teveel pijntjes te hebben om uberhaupt nog plezier aan het voetbal te beleven, zoals bijvoorbeeld een Park (manu, Psv). Er zijn genoeg ondernemers die een burn-out overhouden al alle overuren en stress. Hadden ze het rustiger aan gedaan en minder verdient hebben zou dat misschien ook op termijn uitbetaald hebben.

12 augustus 2019 om 17:44

Echt ongezond zeg...het lijkt me ook verschrikkelijk om voor je beroep 2x per dag te trainen en dan ook nog eens in het weekend een wedstrijd te spelen.

12 augustus 2019 om 18:07

Wat is dit nou weer voor kortzichtige reactie . Man man man ... ooit gehoord van reizen , in de nacht vliegen , in vreemde bedden slapen , amper bij familie etc etc. Die gasten hebben echt wel een fysiek zwaarder leven dan alleen “een wedstrijdje spelen”

12 augustus 2019 om 18:58

Tja....is zoiets als werken in de zorg... tegen slechts een stuiver van deze mannen

12 augustus 2019 om 19:00

Ninjakoning je haalt de woorden uit m’n mond. Gutte gutte gut, je zou bijna medelijden krijgen met deze overbetaalde miljonairs. Een paar uur per dag tegen een bal trappen is natuurlijk een zwaar beroep; eigenlijk zouden ze die paar wedstrijden die ze per jaar spelen moeten inkorten naar een half uur per wedstrijd, daar waar Jan Modaal ieder dubbeltje tien keer moet omdraaien om ubergaupt een wedstrijd van deze ‘hardwerkende arme sloebers’ te aanschouwen.

12 augustus 2019 om 21:11

Caykur Ga jij het dan doen? Als het zo simpel is, je weet niet waarover je praat, topsport is dag en nacht werken en er mee bezig zijn, investeren in je lichaam, kortzichtigheid troef hier.

13 augustus 2019 om 15:55

Ik begin door jouw bericht bijna medelijden te krijgen met die multi miljonairs. Misschien kan jij ze aanraden om een stapje omlaag te doen, bijna elke eredivisie club heeft die problemen die je aankaart niet.

Lekker in je eigen bedje slapen en maximaal een paar uurtjes naar Groningen reizen.

12 augustus 2019 om 17:47

Ik ben het met je eens hoor. Ik merk zelfs dat ik zelf soms een beetje voetbalmoe wordt. Je kan tegenwoordig bijna dagelijks een of meer mooie wedstrijden zien. Voorheen kon ik me echt dagen verheugen op een bepaalde wedstrijd, tegenwoordig kijk ik smiddags eens op internet om te kijken welke wedstrijd er s'avonds wordt uitgezonden. Het wordt langzaamaan steeds gewoner en ergens vind ik dat wel jammer.

12 augustus 2019 om 18:00

Nu lijk je wel net m’n vriendin!

12 augustus 2019 om 18:49

Haha leuke vriendin heb je dan!

12 augustus 2019 om 22:40

In de NBA spelen ze 82 wedstrijden met allerlei gigantische reistijden over het hele continent. Ze hebben een veel kleinere selectie. Trainen ook hard. Dynamischere sport dan voetbal door kleiner veld en tijdregels. Ja, ze hebben time-outs maar dat maakt amper verschil. Maakt het misschien nog wel zwaarder zelfs.Topsport is ongezond. En ik begrijp Schone heel goed, heeft ook veel te weinig vrij gehad.

12 augustus 2019 om 22:50

DRL 80

NBA is enorm soft geworden, in de jaren 90 zou ik je gelijk geven, maar nu? Spelers zoals Lebron kiezen zo vaak hun momenten en geven gewoon hun defence op. Voetbal is wel zwaarder denk ik. Maar das een gevoel.

Schøne ik neem je niks kwalijk, tuurlijk was het af en toe zichtbaar vorig jaar dat je het niet meer kon bijbenen. Maar dat is inherent aan jouw voetbal leeftijd en dat hoge Europese niveau, die vrije trap tegen Real was denk ik mijn mooiste moment van jou.

Je bent gratis gekomen als twijfelaar, en weggegaan als LEGENDE! Veel succes in Italië, maar houd lekker je huis aan in Nederland en keer terug in welke rol dan ook.......

Schøne bedankt, je verdiend een groots afscheid thuis tegen Feyenoord bijvoorbeeld...❤️❤️❤️

12 augustus 2019 om 17:50

Sulejmani, mooi dankwoord voor een groot voetballer!

Oprechte vraag en misschien komt ie wat negatief over, maar waarom vind je Schøne een legende? Wellicht heb jij een andere definitie van legende? Ik persoonlijk zou Schøne namelijk niet per se een legende willen noemen.

12 augustus 2019 om 17:54

Ik denk dat hij bedoeld dat hij voor ajacieden uitgegroeid is tot een legende. De beste man speelt al 7 jaar bij ajax en heeft altijd alles gegeven. Werd elk jaar afgeschreven, maar vocht zich ieder jaar terug in de basis. Hij kwam altijd sterker terug dan ooit. Mooie voetballer en een op en top prof.

12 augustus 2019 om 18:15

Ja en denk daarbij aan de mooiste vrijetrappen en cruciale vrijetrappen. Heeft op 3 posities gespeeld en tel daarbij verhaal hierboven op dan is hij voor ons een Legende.

12 augustus 2019 om 18:23

DieGelbeReds vooropgesteld bedankt voor je compliment!

Natuurlijk mag je die vraag stellen man, en die zal ik ook graag voor je beantwoorden. En ik weet dat er geen negativiteit achter je vraag schuilt, ik zie je vaak reageren en altijd met argumenten, respectvol naar leden en redelijk.

Ik heb verschillende definities van legendes, dus je zat al behoorlijk in de buurt met je suggestie. Natuurlijk heeft Schøne niet de status van een extreem voorbeeld als Cruijff, of een Kluivert en Louis van Gaal. Maar op zijn manier is hij een legende van Ajax, zoals Ajax1812 omschrijft onder mij. En daarnaast is hij voor niets gekomen van Nec, en niemand had durven dromen dat hij zoveel waarde zou hebben voor ons met natuurlijk zijn vrije trappen maar niet alleen dat. Hij is beslissend geweest in meerdere kampioenschappen, Europa League en de Champions League.

Daarnaast is hij altijd correct geweest naar Ajax, maar ook naar ons als supporters en zat hij altijd goed in de groep voor mijn gevoel dan. En ik had ook een paar gedacht, dat Schøne nu echt zijn beste tijd heeft gehad omdat hij snelheid begon te verliezen.
En dit stuk erkent eigenlijk ook, dat vorig zijn seizoen het laatste seizoen was dat hij voor ons kon schitteren.

In Italië kan hij het waarschijnlijk rustiger aan doen, iedereen gunt hem zijn buitenlandse avontuur en hij kan zich een nieuwe taal toe eigenen. Ik ben super blij voor hem en trots, hopelijk begrijp je me nu iets beter. Haha sorry de tekst is wat langer geworden, ik ben vaak zo langdradig.. 😌😁

12 augustus 2019 om 18:25

Ik vond hem voor Ajax toch wel een legende hoor. Tuurlijk, het is niet van de categorie Cruijff, Swart of Kluivert. Maar hij speelde bijna 300 wedstrijden in ons wit-rood-wit, meer dan welke buitenlander dan ook. Zo vaak afgeserveerd door de buitenwacht, en wie oh wie stond daar begin september weer gewoon in de basis, Lasse! Ajax heeft misschien té veel absolute topspelers gehad in de historie om hem tot de echte legendes te rekenen, maar Schöne heeft zeker een speciale waardering vanuit het gros van onze supporters denk ik!

12 augustus 2019 om 18:27

Ajax1812 Bedankt voor je toelichting, dat is inderdaad ook een van de redenen.

12 augustus 2019 om 18:29

Thamike en Sanderk91 bedankt voor jullie toevoeging, ben blij dat we allemaal op één lijn zijn betreft Schøne. Wens hem net als jullie super veel succes, en ik hoop dat alles daar goed komt.

12 augustus 2019 om 18:34

Bedankt voor je reactie Sulejmani, ik heb je lange epistel doorgenomen Niets aan toe te voegen en begrijp hoe jij kijkt naar de carrière van Schøne bij Ajax. Ook echt bizar knap dat hij zich inderdaad elk jaar in de basis wist te spelen!

12 augustus 2019 om 18:38

Sulejmani, ik kan niet wachten op je epistel over legende Wesley Sneijder!

12 augustus 2019 om 18:56

Haha, no problemo! Graag gedaan, Brabantse maat. Over Sneijder gaat dat niet komen man, klinkt misschien heel gek maar ik heb nooit heel veel met Sneijder gehad. Dat neemt niet weg dat ik altijd dankbaar zal zijn voor wat hij voor Ajax heet betekent, Oranje met vooral die legendarische 2-1 kopgoal tegen Brazil en zijn geweldige carrière. Maar ik heb hem nooit als oer Ajacied gezien, wat ik blij Van der Vaart wel heel erg heb. En zijn reactie met incident toen hun dronken was, viel niet echt helemaal goed bij mij. Hij was klaar met het gezeik erover, maar niet omdat hij toevallig goed kan voetballen staat hij boven de wet. Net als Jan Modaal zou hij dezelfde consequenties moeten ervaren, en daar vond ik hem niet volwassen in los van die acties. Haha val weer weg in een lange tekst, maar je hebt een beter beeld nu. 😉

12 augustus 2019 om 20:15

Ik vind dat je nu wel veel spelers te kort doet hoor. Er zijn zat Ajacieden die zelfs door de rivalen als legendes worden gezien. Schone was in mijn ogen altijd een dissident bij Ajax die het van hard werken en dode spel momenten moest hebben. Ik vind voetballers die het van hard werken moeten hebben niet de mooiste en al helemaal niet des Ajax ook al hebben die spelers nodig die bereid zijn vieze meters te maken. Maar in het perfecte Ajax spel is er eigenlijk geen plek voor Schone, daarom begon hij ook ieder seizoen als wissel. Geweldige staat van dienst gehad en is uiteraard belangrijk geweest al die seizoen, maar legende gaat mij wel heel ver. Als je verschillende definities voor legendes hanteert wordt het ook wel heel warrig.

13 augustus 2019 om 00:20

Bommel welke spelers vind je dat ik tekort doe dan? Maar wat vind je verwarrend dan? Ik heb een extra toelichting gegeven, je hebt legendes in verschillende categorieën.

12 augustus 2019 om 18:51

Van mij mag hij een mooi afscheid krijgen tegen Feyenoord, als hij maar niet binnen de lijnen komt zodra er een vrije trap rondom de zestien moet worden genomen...

12 augustus 2019 om 18:57

Dekaaar haha dat begrijp ik beste man! Hij heeft er heel wat ingeschoten tegen jullie.. 😊

Onderzoek vakbond kondige onlangs aan: De internationale spelersvakbond Fifpro adviseert profvoetballers meer rust. „de gezondheid van spelers is in gevaar.”

Zie artikel van o.a. NRC hierover (is ook grappig genoeg met foto van Schone erop, die zich hier terecht over uitspreekt).

Iedereen kan lollig doen en uitspraken doen over het salaris, maar als je gaat optellen wat zo'n lichaam moet doormaken en hoe het maar continue doorgaat voor veel spelers, is het gewoon ongezond. En dat laat dat rapport heel goed zien, wetenschappelijk onderbouwd en niet aan de hand van onze onderbuik gevoelens.

Edit:
Dit staat ook in het artikel: " Zo speelde voormalig Ajacied Lasse Schã¶ne tussen 25 mei 2018 en 13 juni 2019 tweeã«nzestig wedstrijden – tweeã«nvijftig met zijn club, tien interlands met Denemarken. In 60 procent van de gevallen had hij minder dan vijf dagen rust tussen elke wedstrijd. In de winterstop kreeg Schã¶ne twaalf dagen rust, in de zomer slechts tien."

Ik denk voor iedereen dat dit toch wel wat zegt, of niet?

Mag je linken Voetbalzone? Zo nee, verwijder dan maar. Alleen ik denk dat het voor de lezers hier handig is om een genuanceerder beeld te krijgen dan alleen op basis van het onderbuik gevoel dat velen hebben.
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/08/07/voetballers-m...

12 augustus 2019 om 18:12

Het zou ook mooi zijn als voetbalzone zelf hier een artikel over schrijft. Het lijkt me ook interessant wat voor soort type spelers eerder op raken.

Ze hebben tegenwoordig steeds korter vakantie. WK’s, EK’s, voorbereiding met vaak 2 slopende trips naar verre landen met oefenwedstrijden of toernooitjes om de club nog wat extra geld te bezorgen. Ze moeten steeds meer wedstrijden spelen. Veel mensen denken dat ze een luizenleven hebben maar het sloopt je lichamelijk.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Genoa

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
9.Genoa00
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
G. PandevAanvaller349
A. PinamontiAanvaller325
A. SanabriaAanvaller246
S. IchazoKeeper00
F. MarchettiKeeper00
M. PerinKeeper210
N. RadaelliKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Genoa.

278 fans
Aanvaller, 34 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 6 augustus
Pierre-Emile Höjbjerg verkiest Tottenham Hotspur definitief boven Everton. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren