‘Ik denk dat Ajax nog niet zo stilstaat bij wat ze eigenlijk laten vertrekken’

Zaterdag, 10 augustus 2019 om

Lasse Schöne kwam zeven jaar geleden transfervrij binnen bij Ajax en was in de seizoenen daarop telkens een belangrijke pion in het elftal van de Amsterdammers. Eerder deze week kwam er met zijn overstap naar het Italiaanse Genoa echter vrij abrupt een einde aan zijn dienstverband in de Johan Cruijff ArenA en David Endt denkt dat het vertrek van de Deen voor beide partijen weleens uit zou kunnen lopen op een teleurstelling.

De voormalige teammanager van Ajax vreest dat de keuze voor Genoa Schöne tegen kan gaan vallen: “Ik denk dat hij in het komende seizoen met weemoed gaat denken aan hoe het bij Ajax is en was. Bij Genoa komt hij in een heel andere situatie. Ze roepen nu natuurlijk van de daken dat ze “offensief gaan spelen en dat het allemaal goedkomt”, maar de harde realiteit van de Serie A is toch wat anders, daar speelt Genoa geen hoofdrol, dat zou mij zeer verbazen”, vertelt hij in gesprek met Ajax Showtime.

Schöne nam met een emotionele video afscheid van Ajax.

Endt is van mening dat Schöne wel iets hoger had kunnen mikken in Italië: “Met zijn kwaliteiten is hij inderdaad geschikt voor Serie A-voetbal, maar dan is Genoa, naar mijn bescheiden mening, eigenlijk een stapje te laag. Hij zou bijvoorbeeld bij een club als Fiorentina of Torino ook heel goed passen voor twee, drie jaar.” Endt verwacht daarnaast dat Ajax de voetballende en sociale kwaliteiten van Schöne dit seizoen zal gaan missen als het even tegen dreigt te zitten.

“Ze hebben hem vrij makkelijk laten gaan. Misschien ook als een soort eerbetoon aan bewezen diensten. Ik denk zeker dat ze van binnenuit denken dat ze zonder kunnen.” De oud-teammanager ziet echter geen directe opvolger die de voetbaltechnische en menselijke rol die Schöne in de selectie speelde zomaar over kan nemen: “Er zal een oplossing moeten worden gezocht. Ik denk dat ze nu nog niet zo stilstaan bij wat ze eigenlijk laten gaan met het weggaan van Lasse Schöne.”


Poll

Ben jij het eens met David Endt?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door gilau)

Aan de kant van Schone moet je het ook niet groter maken dan het is. Hij gaat lekker naar Italie, geld verdienen en genieten van mooie weer.

Ajax denk ik inderdaad dat ze dit wel eens zouden kunnen onderschatten

10 augustus 2019 om 10:32

Niet groter maken dan het is, en bij Ajax kunnen ze het wel eens onderschatten? Wat is het nou? Zonder het groter te maken dan het is. Ik vind het verlies van Schone erger dan van de Ligt en Frenkie. Misschien niet obv voetbalkwaliteit, maar wel obv gevoel. Schone was en is een echte Ajax legende.

10 augustus 2019 om 10:51

Haha gast schei toch uit man, nog emo worden ook. Niet groter maken dan het is voor Schone, als hij daar niet aan spelen toe komt. Aan Ajax zijde kunnen ze het onderschatten

10 augustus 2019 om 11:04

Kan je nagaan hoeveel een club je kan doen

10 augustus 2019 om 12:31

Als je een dergelijke uitspraak vorig jaar had gedaan, had iedereen je voor gek verklaard. Verder vind ik het ook allemaal enorm overdreven nu. Spelers krijgen ineens een heldenstatus, terwijl de werkelijkheid is dat Schone gewoon een vervangbare speler was met betrekking tot zijn voetballende kwaliteiten. Schone is/was gewoon een goede kracht en een consistente speler.

10 augustus 2019 om 12:43

@Sirius, elk jaar dacht iedereen dat schone er naast zou komen te staan. En elk jaar halverwege oktober speelde hij weer basis. Persoonlijk vind ik ook dat er geen enkele vervanger in de selectie zit voor Schone.

10 augustus 2019 om 12:46

Sirius. Vorig jaar hadden Frenkie en de Ligt nog een stuk minder status dan na afgelopen jaar, dus dat klopt niet helemaal volgens mij. Schone was een vervangbare speler die elk jaar toch weer onvervangbaar bleek. Juist die vechtersmentaliteit om zich elk jaar weer terug te knokken heeft hem de heldenstatus laten krijgen. Naast dat het natuurlijk de buitenlander met de meeste Ajaxwedstrijden achter zijn naam is. Jij mag het allemaal overdreven vinden, ik denk dat de meeste Ajacieden hetzelfde gevoel bij Schone hebben.

Grappig, toen Schöne nog bij Ajax speelde, vonden veel 'kenners' hem tekort komen voor Ajax. Nu dat hij is vertrekken blijkt ij volgens diezelfde kenners ineens een topspeler geweest te zijn...

10 augustus 2019 om 10:06

Schone heeft ook z’n beperkingen. Zijn vrije trap mis je natuurlijk enorm, maar zijn invloed op de groep is voor ons als buitenstaander niet in in te schatten. Ik ben echt niet blij dat hij gegaan is, had hem liever nog bij ons gehad tot zijn voetbalpensioen en later. Maar zoals Endt ook in dit artikel zegt, overmars heeft hem laten gaan omdat hij 7 jaar enorm belangrijk voor ons is geweest.

10 augustus 2019 om 10:07

Grappig, want ik heb het al jaren niet meer gelezen dat kenners hem te kort vonden komen voor Ajax. Ze waren wel verrast dat ie zich telkens weer kon terugknokken in de basis en hadden daar veel respect voor. Juist vanwege die ervaringen hadden veel kenners ook nu weer verwacht dat hij vanzelf terug in de basis zou komen, omdat men nog naar het zoeken is naar de juiste samenstelling van het middenveld. Grappig dat dit jou allemaal is ontgaan. Dat Schone een zeer belangrijke speler voor Ajax is geweest, daar hoef je geen kenner voor te zijn om dat te kunnen vaststellen.

10 augustus 2019 om 10:42

@master D Ik heb net nog even wat gezocht naar kritiek die Schöne heeft gekregen door de jaren heen. Ook van analisten en oud-spelers. Dat zij er genoeg geweest, Schöne heeft ook in februari dit jaar dit nog gemeld in een interview. Mijn beweringen kloppen dus wel degelijk.

10 augustus 2019 om 12:33

Jouw beweringen kloppen ook inderdaad, maar dat willen mensen nu nogal graag onder het tapijt schuiven. Die gaan niet meer toegeven dat ze exact een jaar terug nog kritisch waren over Schone en hem liever niet meer zagen spelen.

10 augustus 2019 om 12:44

O ja nu je het zo zonder bewijs overlegd ben ik overtuigd. Dat hij het niet altijd meer kon belopen was bekend en dat je daarom op zoek moest naar een opvolger omdat ie niet meer zo heel lang mee gaat veranderd er niks aan dat hij het beste alternatief in de selectie was. Vaak was ie ook na een uur tot 70 minuten op. Maar dat wisten we. Te kort voor Ajax kwam ie echter over het algemeen niet. Een hele nuttige kracht waarvan het jammer is dat ie vertrekt. Echter een topspeler heeft niemand hem genoemd. Wel een hele belangrijke die mooie en belangrijke doelpunten gemaakt heeft. Dat maakt hem echter nog geen topspeler als in 'de beste van de Eredivisie of club'. Dat heeft ook nooit over hem beweerd.

10 augustus 2019 om 15:28

@ D 'Zonder bewijs'. Ik hoop dat je zelf ook kunt Googlen? Ik heb dat namelijk vanmorgen wel gedaan en binnen een minuut al 3 artikelen met kritiek op Schöne : 1 interview waarin Schöne zelf aangaf kritiek te krijgen, de ander was van Piet Keizer en de derde van Henk Spaan. Toen ben ik gestopt met zoeken.

10 augustus 2019 om 10:14

Schone heeft ook echt op heel veel verschillende posities zijn klasse laten zien. Als rechtsbuiten was hij een jaar gewoon misschien wel de beste speler van Ajax. Iemand met zijn techniek en inzicht kan echt iedere club gebruiken. Een van mijn favoriete spelers van de laatste jaren in de Eredivisie, al komt dat ook door zijn verleden natuurlijk

10 augustus 2019 om 10:43

Het is een beetje de kuyt van ajax. Alleen met techniek en een mooie vrije trap. Maar kuyt speelde ook meerdere posities, vooral bij het nederlands elftal toen. Ik vind het erg jammer dat schöne weg is. Ookal ben ik voor feyenoord. Schöne hoor bij het interieur van ajax en ook al speelde hij niet altijd, hij kwam altijd weer bovendrijven als het minder ging. Deze man is heel belangrijk in het team geweest

10 augustus 2019 om 11:29

Haha kuyt, was een simpele werkertje. Handig in je team, maar groter maken hoeft niet

10 augustus 2019 om 11:50

@dangerous Kuyt was toch ff een niveautje hoger dan Schone hoor. Simpel werkertje, vraag dat anders ff aan zn oud teamgenoten bij Liverpool en Feyenoord

10 augustus 2019 om 10:21

Wie bedoel jij met dezelfde kenners?

10 augustus 2019 om 10:30

Ik lees dit soort berichten opvallend vaak de afgelopen dagen, ook dat Ajacieden hem pas 'nu ineens als held beschouwen' en dat eerst niet deden. Kan me niet anders dan aan de indruk onttrekken dat de mensen die dit soort dingen beweren schone niet goed gevolgd hebben de afgelopen jaren. Volgens mij onderkenden de meeste 'kenners' wel het enorme belang van schone binnen het Ajax spel. Helemaal de laatste jaren werd er wel vanuit gegaan dat Schone zich toch weer in de basis knokt.

10 augustus 2019 om 11:52

Nee dit is niet waar. Ajacieden beschouwden hem al jaren als een held. Maar hier met droge ogen beweren dat de kenners hem geweldig vonden? Dat is gewoon niet zo. Na ongeveer elke Europese wedstrijd werd er in de analyse verteld dat Schone de snelheid niet meer heeft en het ‘niet meer kan belopen’ en vevangen moeten worden

10 augustus 2019 om 12:24

Dan raad ik je aan om berichten van vorig jaar terug te lezen, want het grootste deel vond dat Schone vervangen moest worden en dat hij echt niet meer mee kon. Op een enkeling na onderschreef vorig jaar niemand nog de waarde van Schone en bovendien ben ik van mening dat die waarde nu enorm overdreven word.

10 augustus 2019 om 12:48

@sirius: je verwart 2 zaken. Of mensen hem basismateriaal vonden of dat hij als held door supporters werd/wordt gezien. Dat laatste is altijd zo geweest, ik kan me geen Ajaxsupporter voorstellen die een negatieve gedachte bij hem heeft. Hij wordt op handen gedragen. Al gaat het om zijn voetbalkwaliteiten op het veld zijn elk jaar discussies geweest. Niet voor niets dat hij vrijwel elk seizoen op de bank begon. Ik vind het doodzonde dat hij weg is, maar die komt over een paar jaar terug naar ons in een andere functie. Voor zijn functie in de kleedkamer moet nu blijken dat andere jongens gaan opstaan.

10 augustus 2019 om 13:08

Sirius. Dan zou ik graag willen dat je met bewijzen daarvan komt ipv dat ik zelf naar een speld in een hooiberg moet gaan zoeken.

10 augustus 2019 om 17:27

Komop Inke, google even en je vindt zoveel artikelen, vooral met kritiek op zijn (handelings-)snelheid tijdens Europese wedstrijden.

10 augustus 2019 om 11:13

Dat zijn jou woorden en gedachten misschien maar ik heb weinig Ajacieden dit horen zeggen over hem. In mijn ogen blijft het de perfecte prof met de juiste instelling en wist zich iedere x weer terug te vechten, we gaan hem missen

10 augustus 2019 om 12:22

Precies dit. Mensen riepen al twee jaar lang dat hij tekort kwam, maar nu kan ineens geen speler meer iets verkeerd doen. Hypocrisie ten top.

10 augustus 2019 om 12:26

Ik vind Endt niet per se een kenner. Wel een romanticus die bovendien vanuit de speler redeneert.

Denk dat iedereen bij Ajax dondersgoed beseft wat er nu vertrekt David. Alleen dat Schone deze kans wou pakken en Ajax hem dat gewoon gunt. Lekker 1,8 miljoen netto pakken 2 jaar lang. Had hij bij Ajax niet gekregen als wisselspeler en daarna weer lekker in Heemstede gaan wonen met het gezin.

Schone zal zeker gemist worden, maar er komt een tijd om de knoop door te hakken en afscheid te nemen. Hij kon van grote waarde zijn, maar er waren ook wedstrijden waar hij het spel vertraagde en hou ouder hij wordt des te meer van dat soort wedstrijden er zijn voor Lasse. Ik denk daarom dat hij een prima besluit genomen heeft om naar Genova te gaan en ik vindt het van Ajax prima dat ze hem hebben laten gaan voor een schappelijk bedrag. Wel verdient hij een afscheidswedstrijd met alles wat hij heeft betekend voor de club. En ik hoop dat hij in de toekomst nog iets kan doen binnen de club. Hij heeft inmiddels echt een Ajax hart.

Schone zal zeker gemist worden, maar er komt een tijd om de knoop door te hakken en afscheid te nemen. Hij kon van grote waarde zijn, maar er waren ook wedstrijden waar hij het spel vertraagde en hou ouder hij wordt des te meer van dat soort wedstrijden er zijn voor Lasse. Ik denk daarom dat hij een prima besluit genomen heeft om naar Genova te gaan en ik vindt het van Ajax prima dat ze hem hebben laten gaan voor een schappelijk bedrag. Wel verdient hij een afscheidswedstrijd met alles wat hij heeft betekend voor de club. En ik hoop dat hij in de toekomst nog iets kan doen binnen de club. Hij heeft inmiddels echt een Ajax hart.

Lekker tegenstrijdig met hoe het ging toen hij er wel speelde. Kwam tekort, niet fit en snel genoeg voor de CL. De kenners opinie is dan toch weer snel bijgedraaid. Ajax weet echt wel wat ze gaan missen. Wordt hem toch gewoon gegund na 7 mooie jaren

Tegen Tottenham was het jammer dat hij Onana in de weg liep, maar zijn absolute hoogtepunt was toch wel de goal tegen Real in Madrid.

Een mooiere manier om afscheid te nemen is er bijna niet, dit weten we over 30 jaar nog.

Helaas is er voor een ieder een tijd van doorselecteren, soms te vroeg en soms te laat.

Het gaat je goed bij Genua, daarna weer een functie bij Ajax.

10 augustus 2019 om 11:06

Laten we nou niet doen alsof hij door Ajax doorgeselecteerd is. Schone wilde deze uitdaging aangaan en Ajax gunde het, maar hadden 'm ook 100 procent er nog liever bij gehouden.

10 augustus 2019 om 11:14

Inkemontana,

Ik zeg duidelijk dat het voor een ieder geldt, wil zeker niet hard klinken tegen Schöne want het is een fantastische vent.

Maar voor een ieder komt dat moment en in een ander stukje over Lasse had ik het al over een mooie uitdaging die hem zeer gegund is.

Zijn vrije trappen zullen we zeker missen, maar zijn handelingssnelheid gaat helaas met de loop der jaren helaas achteruit.

Zelf heb ik ook moeten stoppen omdat lichaam en geest op gegeven moment niet meer gelijklopen, maar hij komt weer terug naar Ajax.

Nooit verwacht dat hij nog een transfer zou maken. Maar het onverwachte is toch werkelijkheid geworden. Schöne is een legende en blijf een levende legende in de geschiedenis van Ajax. Ik dacht altijd hij blijft altijd bij Ajax en sluit zijn carrière ook af in Amsterdam. En gaat dan bij Ajax aan de slag om zijn trainersdiploma te halen. Net als Tadic. Maar toch gun ik hem na 7 mooie en geweldige jaren genoten te hebben van hem en zijn wonderschöne vrije trappen. Een vervolg in Genoa. Hij is en blijft een legende en de held van Amsterdam. Veel mensen dachten en hadden het gevoel dat hij een Nederlander en Amsterdammer in hart en nieren was als hij interviews gaf. Maar hij is echt van Deense makelij. En dat vind ik ook echt zo mooi aan Schöne. Mooi mens, en een geweldige speler die ooit voor een habbekrats via de Graafschap naar NEC naar Ajax ging. En uitgroeide tot waardevolle speler en publiekslieveling. Een echte strijder en held van Amsterdam. Het gaat je goed Lasse in Genoa en laat ook daar zien dat je meer waard bent dan 1,5 miljoen.

Marc Overmars is de laatste tijd een held gebleken door alles wat hij voor Ajax doet, contract verlengingen voor Ziyech, Neres, Tagliafico, Onana, het binnenhalen van Blind en Tadic, ga zo maar door, hij weet echt wel wat hij doet, hij heeft waarschijnlijk al 10 stappen door gedacht over hoe dit opgevangen wordt

Ik denk dat er 2 dingen een rol spelen. Ten eerste heeft hij altijd alleen maar in Nederland gevoetbald. Nu het eind van zijn carriere in zicht lijkt wil hij toch nog een paar jaar in een grotere competitie spelen. Verder denk ik dat hij het conditioneel moeilijker krijgt bij Ajax. Vorig jaar kon hij niet alle wedstrijden meer spelen en moest hij regelmatig vervangen worden als hij wel speelde. Gelukkig kwam dat vorig jaar goed, maar mogelijk wil men nu bij Ajax dit risico niet meer lopen. In Italie gaan voetballers langer mee, dus denk ik dat Schone daar beter past. Misschien voelt hij zich ook een beetje gepasseerd dat Tadic een langjarig contract met opleiding tot trainer heeft gekregen en hij niet....

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax95
5.PSV73
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
A. OnanaKeeper30
E. ÁlvarezVerdediger30
D. BlindVerdediger30
S. DestVerdediger30
N. MazraouiVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

279 fans
Aanvaller, 34 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Genoa 0 0 0 0
2019/2020 Genoa 32 2 5 0
2019/2020 Ajax 0 0 0 0
2018/2019 Ajax 30 5 2 0
2017/2018 Ajax 30 10 6 0
Laatste voetbalnieuws

Genoa zwaar getroffen door coronavirus: veertien besmettingen

De A-selectie van Genoa is zwaar getroffen door het coronavirus. Liefst veertien leden van de selectie, onder wie Lasse Schöne, hebben positief getest op het coronavirus, zo laat de club uit...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 29 september
Bayer Leverkusen heeft Sead Kolasinac zo goed als binnen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren