De Mos: ‘Er is geen geld en de club staat al jaren stil in zijn ontwikkeling'

Dinsdag, 6 augustus 2019 om

Feyenoord begon het Eredivisie-seizoen afgelopen zondag met een 2-2 gelijkspel tegen Sparta Rotterdam. Voor de formatie van trainer Jaap Stam staat komende donderdag de eerste wedstrijd in de derde voorronde van de Europa League op het programma, als Dinamo Tbilisi op bezoek komt in De Kuip. Aad de Mos vraagt zich af of er bij Feyenoord een ‘basis op te presteren’ bestaat.

“Ik vraag me serieus af of ze beter kunnen. Het is bepaald geen godsgeschenk, de selectie waar Jaap Stam het mee moet doen. Met name achterin is het heel zwak bij Feyenoord”, zegt De Mos in gesprek met het Algemeen Dagblad. Hij stelt dat er in de competitie punten gesprokkeld moeten worden tegen achtereenvolgens sc Heerenveen, FC Utrecht AZ en Willem II. “En dat zal verre van makkelijk worden, want met name FC Utrecht en AZ acht ik sterker dan Feyenoord. En Tbilisi gaat natuurlijk gewoon twee keer een volle bus voor de goal parkeren.”

“Toch zul je moeten winnen als Feyenoord. Je kunt als trainer nog zo'n goede visie hebben; als je elftal het af laat weten, verlies je als coach al je geloofwaardigheid”, vervolgt de oefenmeester in ruste. Met een fitte Nicolai Jörgensen, Jens Toornstra, Luciano Narsingh en Leroy Fer acht hij Feyenoord ‘beduidend minder’ dan de andere traditionele topclubs. “Je kunt van Stam dus eenvoudigweg niet verlangen dat hij voor succes zorgt. Met een derde plaats zou hij het geweldig doen.”

“Punt is alleen dat je het je die fans niet aan hun verstand kunt brengen dat Feyenoord veel minder is dan PSV en Ajax. Reken maar dat zij over een tijdje weer met gebalde vuisten voor dat Maasgebouw staan”, stelt De Mos. Hij ziet een weinig rooskleurig perspectief voor Feyenoord. “Er is geen geld, de club staat al jaren stil in zijn ontwikkeling, en iedereen ligt overhoop met elkaar. Er is daar geen basis om te presteren.”


Poll

Ben jij het met Aad de Mos eens?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

45 reacties (laatste reactie door constant kante)

Bijzonder planning ook eigenlijk: Heerenveen, Utrecht en AZ achter elkaar en tussendoor ook nog twee Europese wedstrijden. Ik dacht dat de Knvb bij de planning rekeninghield met de afwisseling van tegenstanders qua kwaliteit?

6 augustus 2019 om 08:14

Nee ze houden rekening met de dagen die er tussen zitten, zodat ze meer tijd hebben. Er word geen rekening gehouden met tegen je wie je moet spelen.

6 augustus 2019 om 08:17

Nee ik bedoel niet qua afstemming met de Europese wedstrijden, maar los daarvan. Ik dacht namelijk dat er altijd bewust een beetje wordt afgewisseld qua tegenstanders. Dus niet 3 subtoppers als Heerenveen, Utrecht en AZ achter elkaar zeg maar.

6 augustus 2019 om 08:23

Ach dan hebben zij straks weer 3 makkelijke achter elkaar. Ik zie het probleem niet echt.

6 augustus 2019 om 08:24

Ze zullen bij de Knvb vast voor een ieder zoveel mogelijk variatie erin proberen te krijgen, maar kan natuurlijk niet goed rekening mee gehouden worden dat er een verdeling obv kracht van tegenstanders wordt gemaakt. Dat maakt het opstellen van een competitieschema helemaal onmogelijk.

Daarnaast wat is een subtopclub, Heerenveen doet de laatste 4 seizoenen al mee om plek 9 t/m 12, dat is eerder middenmoot. Ze spelen dus achter elkaar tegen 1 middenmoter en 2 subtoppers, dat is niet gek zwaar.

6 augustus 2019 om 08:26

Ik zeg ook niet dat er een probleem is haha, het valt me alleen op.

6 augustus 2019 om 12:14

Laten we AZ tegenwoordig toch wel als Top beschouwen, die zitten toch altijd voor plek 3 a 4 te strijden net als Feyenoord.
De subtop doet het veelal voor Europees voetbal te strijden.
Clubs als Vitesse, Utrecht, Heerenveen, etc. zijn zeker nog niet zo ver als wat men daar in Alkmaar de laatste pak 'm beet 5 seizoenen heeft neer gezet.

De kwaliteit van de selectie zullen we na deze reeks moeten kunnen bepalen. Sterke ploegen achter elkaar, win je die dan is Feyenoord de favoriet voor de derde plaats dit seizoen.

Dit klopt niet, niemand in de Kuip verwacht een gelijke kampioensrace met Ajax en Psv.

6 augustus 2019 om 08:26

Niemand? Niemand erkent dat Feyenoord al heel lang geen top club meer is. Feyenoorders in mijn omgeving verwachten nog steeds veel te veel van hun club. Aad heeft wel degelijk een punt.

6 augustus 2019 om 08:31

Nee, helemaal niemand. Het enige dat de supporters nu willen, is leuk voetbal en elftal met lef en strijd. We blijven onszelf graag topclub noemen, ik vind overigens dat we dat ook zijn, maar de kampioensambities liggen alweer even in de ijskast en ik denk dat ze daar ook nog wel een tijdje zullen blijven liggen.

6 augustus 2019 om 08:44

Echt helemaal niemand. Alleen men mag wel verwachten dat je van Sparta wint thuis en niet 13 kansen tegen krijgt tegen een promovendus. Ontwikkeling in het veldspel wil ik zien.

6 augustus 2019 om 09:13

Ik heb anders aardig wat reacties gezien van Feyenoorders die zeggen dat het elftal niet veel onder doet voor de selectie van PSV....

6 augustus 2019 om 09:18

Hoop, dat is er wel normaal gesproken. Zeker als je een goede verdediging neer zet. Snap niet dat wij het al jaren met vd Heijden en Van Beek moeten doen. Dat kan toch gewoon niet? Zorg voor een sterke achterhoede en je wordt met de rest van de spelers wederom met gemak derde. Die trieste provocatie op topclub gebied mag ook wel eens stoppen. Natuurlijk is Feyenoord geen Ajax of PSV meer, maar daarentegen wel weer een grote achterban, het mooiste stadion en veld van Nederland (maar een nieuw stadion moet er echt komen) en veel prijzen de afgelopen 6 jaar. Al wordt Feyenoord 8jaar derde (best realistisch) dan blijft Feyenoord voor mij alsnog een topclub. Ieder zijn mening....

6 augustus 2019 om 09:30

@ Woezel

Inmiddels is wel duidelijk dat de defensie van Feyenoord nog veel en veel wankeler is dan die van Psv. Maar dan nog, dat heeft niets met titelaspiraties van Feyenoord of Feyenoorders te maken. De meesten zullen het misschien niet uit hun strot krijgen, maar Ajax is lichtjaren verwijderd van Feyenoord. Persoonlijk zie ik ze eigenlijk ook als enige titelkandidaat, misschien wel voor de komende 5 jaar al. Dus de gedachte dat we wellicht niet heel veel onder hoeven doen voor Psv, heeft in mijn ogen niets met kampioensambities te maken.

6 augustus 2019 om 09:35

Woezel

Misschien hier op vz meer als op de Feyenoord fora. In mijn omgeving, alsook in de stad, de Kuip enz hoor ik maar er weinig over spreken dat we goed zijn of meekunnen doen. In dezelfde omgeving word er al tijden gesproken over een 3e tot 5e plek als er geen spelers bijkomen.

6 augustus 2019 om 12:52

Je lult uit je nek en dat weet je best. Helemaal niemand verwacht dat Feyenoord mee gaat doen. Willen we graag leuk voetbal zien en en gevecht om derde te worden.

Denkt Aad serieus dat er supporters zijn die denken dat Feyenoord mee gaat doen om de titel? Wat hij verder zegt over de concurrentie moet ik nog maar zien. Utrecht laat zich ook zomaar uitschakelen door semiprofs uit Bosnië. AZ heeft veel talent maar talent is vaak wisselvallig

Het is gewoon zuur dat het nooit eens normaal lijkt te kunnen gaan. Dat we qua financieen flink achterlopen op Ajax en Psv dat vind ik niet bijzonder. In de laatste 10 jaar hebben wij 1x CL gehaald en hun veel meer. En komen we net diep uit de schulden, en moesten we nog investeren in trainingscomplex en nieuwe jeugdaccomodatie. Maar dat we nu niet eens meer een fatsoenlijke selectie hebben is voor mij onbegrijpelijk. Het is intern altijd mooi weer spelen, en uiteindelijk is het weer een potje. Denk je eindelijk weer opgekrabbeld te zijn, word je weer zo ver terug gegooid.

Alsof Feyenoord supporters achterlijk zijn. Er is niemand in Rotterdam die denkt dat Feyenoord kampioen wordt. Gewoon leuk spel een paar talenten die doorkomen zoals Burger en Kokcu en derde is echt wel mogelijk met deze selectie.

6 augustus 2019 om 08:43

Precies dit. Niemand verwacht wonderen van Stam, maar een keer ontwikkeling in het veldspel zien, jeugd die doorbreekt. Eerlijk gezegd heeft dat allemaal best wel lang stil gelegen in de laatste jaren Gio van Geel. Je merkt nu hoeveel het fundament van Van Geel op brandhout is gestoeld geweest, flauw om stam en troost daar op af te rekenen.

6 augustus 2019 om 09:15

Heb je de reacties op het Feye forum gelezen na Sparta? 3/4 riep al om het ontslag van Stam...

6 augustus 2019 om 09:22

Krediet is er nog niet en resultaat ook nog niet. Maar supporters zijn vaak de grootste opportunistische zeikerds die er bestaan. Een week later is het wat gezakt en snappen de meesten wel dat Stam ook tijd verdiend om iets op te bouwen. Gio kreeg 4 jaar, maar heeft nog nooit echt iets opgebouwd. In het jaar van het kampioenschap had je gewoon kwalitatief een uitstekende selectie. Een El Ahmadi in zijn prime, een fitte Jorgensen, een gretige Elia. Konvooi en Karsdorp. Vilhena in vorm, Kuyt met zijn laatste huzarenstukje. Stam heeft echt een stuk mindere selectie nu. Wat mij betreft moet men vooral willen zien dat Stam een systeem inbrengt en een backup plan heeft. Zodat de talenten als Kokcu, Malacia, Geertruida, Bannis en Burger zich ontwikkelen. Of je pakt dan veel geld of je hebt een sterke basis om mee te gaan doen om de prijzen over een pak hem beet 2 jaar.

Het zal vast vaker zijn gevraagd maar hoe kan het zijn dat er nooit geld is bij Feyenoord. Ze hebben vgm geen grote aankopen gedaan en wrl redelijk spelers verkocht.

6 augustus 2019 om 08:42

Na het kampioensjaar moesten er 6 basisspelers vervangen worden, is een deel vd schulden afgelost en is er veel geinvesteerd in het jeugdcomplex en de trainingsaccomodaties.

6 augustus 2019 om 08:46

Nog geen 10 jaar geleden stonden we nog diep in de schulden. Inmiddels is dat weg gewerkt, op het terug kopen van aandelen van de vvf na nog. Daarbij komt dat er geinvesteerd is in een nieuwe trainingscomplex en een nieuwe jeugdaccomodatie. Geld voor transfers hebben we ook tijdens het kampioensjaar amper gehad. Een mix van eigen jeugd en goedkope transfers. Dat viel allemaal op z'n plek. Daarna hebben we wat geld neergelegd voor Larsson en Haps, en juist die hebben ons nog weinig gebracht. Ik denk dat het vooral juist in de jeugd is misgegaan. Karsdorp was het laatste echte talent met meerwaarde die is doorgebroken. Terwijl we het juist moesten hebben van eigen jeugd verkopen.

6 augustus 2019 om 08:51

Thnx guys!

6 augustus 2019 om 18:09

Pablonino

"nog geen 10 jaar geleden stonden we nog diep in de schulden. Inmiddels is dat weg gewerkt, op het terug kopen van aandelen van de vvf na nog."

Of anders gezegd: de gehele schuld staat in wezen nog open en moet op enig moment nog daadwerkelijk afgelost worden. Want vergeet niet, nagenoeg de gehele schuld van feyenoord van destijds, bijna 60 miljoen, bestond uit schulden aan de mensen die nu via de VVF aandelen hebben gekregen. Met de duidelijke belofte dat hun schulden uiteindelijk zodra het weer beter zou gaan met Feyenoord gewoon alsnog terug betaald zouden gaan worden. Onder Van Geel is Feyenoord al wel voorzichtig begonnen met terugbetalen maar het gros van die schuldeisers krijgt alsnog een heleboel centjes van Feyenoord.

Wij als Feyenoorders moeten altijd van het hoogst haalbare uitgaan, kampioen worden, de beker winnen, onze clubnaam in de beker met de lange oren laten graferen en de Wereldbeker voor club teams mee naar Rotterdam nemen

6 augustus 2019 om 09:24

Zeker. Net als PEC dat eigenlijk ook moet. Maar gelukkig niet doet. Net als Feyenoord dat niet doet. Wel is het zo dat er heel veel potentie in Rotterdam zit natuurlijk. Maar commercieel slaat Feyenoord de plank op dit moment nog mis. Vilhena verkopen aan een club met geld voor 9 miljoen terwijl AZ 18 ontvangt voor Til..... Daar gaan dingen mis...

6 augustus 2019 om 09:42

Eens hoor, echter zijn er afspraken met Tonny gemaakt en die moet je respecteren.

Ik word een beetje moe van de negativiteit van Feyenoord. De media brengt negativiteit aan. Het gaat zeker niet goed maar we hebben mooie jaren gehad en ga ons nu niet vergelijken met Ajax en PSV waar de miljoenen binnen stromen. Bij Feyenoord staan de talenten alweer klaar en het kan over paar jaar zo weer anders zijn met dit Feyenoord. Geen woorden maar daden!

6 augustus 2019 om 09:17

Over welke talenten heb je het dan? Ik zie op dit moment geen enkele jeugdspeler die straks meer dan 5m gaat opbrengen.

6 augustus 2019 om 09:49

Kökçü
Burger
Geertruida
Azarkan
Koorevaar
Bannis o.a.
Natuurlijk zijn dit talenten die nog door moeten gaan breken en zijn nog jong, in principe zullen deze spelers meer dan 5 miljoen opleveren als ze zich door kunnen en zullen ontwikkelen.

6 augustus 2019 om 11:33

Ik hoop dat er in de leeftijdscategorie daaronder meer aankomt want behoudens Kokcu is dit niet echt wat. Bijlow mag je er wel bijzetten is nog jong en heeft al heel wat wedstrijden in de benen. Die ontwikkeld zich nog wel als stabiele keeper.

Beetje vreemd dat de Mos beweert dat er geen ontwikkeling is. Er is het afgelopen jaar afscheid genomen van de Algemeen Directeur, de Technisch Directeur, de trainer, een deel van de medische staf, een deel van de scouting, er is een nieuwe hoofd opleiding aangesteld, er is een nieuw president-commissaris van de Rvc, je kunt veel van Feyenoord zeggen, alleen niet dat er geen beweging is.

Deze transitiefase is er een waar je doorheen moet. Er is de afgelopen jaren vooral veel geïnvesteerd in stenen (trainingscomplex en jeugdcomplex) en te weinig in het doorstelecteren van de organisatie van de Bvo. Dat heeft deze moeizame transferzomer tot gevolg, waar Feyenoord simpelweg zeer weinig heeft te besteden met een beginnende TD. Anderzijds denk ik dat deze transitieperiode heel belangrijk gaat zijn wil je ooit nog wat uit deze mooie club halen. De jarenlange stilstand op technisch beleid onder Van Geel (en Gio), en Jan de Jong die vond dat alles prima ging, was nog meer killing voor de club.

Ik zeg absoluut niet dat we een top selectie hebben, maar waar komt de idee vandaan dat AZ en Utrecht hoger ingeschat worden? Ik heb nog niemand het ook daadwerkelijk horen onderbouwen! De verdediging is traag, maar een Haps of St Juste zouden bij beide clubs basis staan. En is een pak hem beet Willem Jansen beter dan een Botteghin? Denk het niet. Beide clubs kunnen ook alleen maar dromen van een speler van het kaliber Berghuis of Jorgensen. En als ze die hebben zitten ze nog in een prille beginfase en zijn ze weg voor ze echt gaan renderen. Nee Feyenoord word waarschijnlijk gewoon derde. En Utrecht en AZ laten af en toe heel leuk voetbal zien, maar geven het uiteindelijk ook weer uit handen tegen nietszeggende tegenstanders; net als de afgelopen 10 jaar.

6 augustus 2019 om 09:20

Mbt Utrecht geef ik je absoluut gelijk. AZ schat ik op dit moment wel hoger in. Bij AZ lijkt er meer plezier te zijn, krijgt de jeugd een kans en doen het goed. Spelen met vertrouwen en er is geen gerommel intern. Dit zijn zaken die ik op het moment absoluut niet terugzie bij Feyenoord, dit lijkt me wel een basis die nodig is om te presteren.

6 augustus 2019 om 09:27

Willem Janssen zou perfect naast Botteghin kunnen spelen!!

en een van de problemen is dat ze geen eigen jeugd hebben, zogenaamde eigen jeugd waar ze het over hebben, zijn niet goed genoeg. waardoor ze geen spelers van waarde hebben zoals ajax en psv

Zolang ze tegen Tbilisi maar niet met Vente starten, is er ook voor deze selectie heus wat mogelijk. Defensief is het idd niet veel, maar het middenveld is uitstekend voor eredivisie niveau en de eerste keuzes in de voorhoede zijn ook prima. Tweede lijn buitenspelers is ook erg goed voor eredivisie reserves. Er moet nog wel een goede stand in voor Jorgensen komen.

We weten als supporters echt wel dat Feyenoord geen kampioen wordt, niet dit jaar en de komende jaren ook niet. De buitenwereld blijft dat maar roepen en kuddedieren nemen het over.

Sparta was zondag ook gewoon opgerold als Vente niet in de spits had gestaan. 'ja maar 1 speler beslist echt niet de westrijd', hoor ik jullie roepen. Nou echt wel, hij heeft werkelijk niks gedaan als spits en zelfs kansen omzeep geholpen (soms niet eens de bal geraakt). Het was achterin drama, klopt, maar de tegen doelpunten kwamen doordat de voorhoede (voornamelijk Vente) aan het zwijnen was en daardoor Sparta kon counteren.

Met gebalde vuisten voor het maasgebebouw? Die man heeft geen idee wat hij zegt. Is een parodie op zichzelf.

Er is niemand in Rotterdam die een strijd met PSV en Ajax voor mogelijk houdt, daar geloof ik niks van. Ze zijn zich allemaal bewust van de plek waar Feyenoord staat, qua financiën en qua selectie lopen ze ver achter. Wat ze willen zien is bloed, zweet en tranen voor het shirt en een elftal waar het legioen zich mee kan identificeren. Verstandig beleid en geen halve aankopen meer, gericht op de langere termijn. Qua achterban en historie is het nog steeds de grootste club van Nederland na Ajax, ze doen het qua beleid alleen al jaren lang structureel fout. Feyenoord vergelijk ik altijd met Newcastle United, je ziet de potentie, je voelt de historie en de grote van de club, alleen op één of andere manier is het technisch hart van de club altijd een samenkomen van een groepje dusdanig incapabele bestuursleden dat ze het constant weer weten te verpesten. Je ziet de onkunde er vanaf stralen.

Ik lees nergens meer de naam Ramon Hendriks. Vond (vind) ik al wel een groot talent die aardig wat snelheid en fysiek sterk is. Snap niet dat Feyenoord deze jongen geen kans geeft.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4743
2.AZ4427
4.PSV3519
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
S. BerghuisAanvaller1911
L. SinisterraAanvaller194
C. ToureAanvaller00
J. BijlowKeeper20
Elber EvoraKeeper00
N. MarsmanKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

72 jaar
10 fans
Coach
SeizoenClub
2010-2010 Sparta Rotterdam
2004-2005 Ver. Arab. Emir.

In de wandelgangen

Zaterdag 25 januari
De Saudische kroonprins Mohamed Bin Salman heeft zijn pijlen op een andere Premier League-club gericht nadat het niet is gelukt om Manchester United over te nemen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren