Bilal Basacikoglu na aflevering Veronica Inside: ‘Ongelooflijk deze man’

Dinsdag, 6 augustus 2019 om

Johan Derksen heeft in de eerste uitzending van Veronica Inside flink uitgehaald naar Turkije. Hij vindt het een ’kutland’. Aanleiding voor de tirade was het besluit van de Turkse Nederlander Orkun Kökcü om voor Turkije te kiezen, tot ergernis van Derksen. “Nu gaat hij in een land spelen waar je niet mag zeggen wat je wil, waar je zo in de gevangenis gepleurd wordt zonder proces, waar de mensenrechten met voeten getreden worden.”

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

106 reacties (laatste reactie door norderligt)

De snor gaat natuurlijk te ver in zijn uitdrukkingen. Laat dat gelijk duidelijk zijn. Het punt waar ik het wel mee eens ben, is dat het vreemd is dat je als Nederlands jeugdexponent toch nog kunt kiezen voor een ander land. Deze jongen is geboren in Nederland, maakt gebruik van alle Nederlandse voetbalelftallen in Oranje, maar kan toch nog voor een ander land kiezen. Dit geldt ook voor eerdere spelers natuurlijk (Zyiech, Idrissi, etc). Dat voelt als een vorm van 'verraad' richting je opleidend land.

Nu gaat hij in een land spelen waar je niet mag zeggen wat je wil, waar je zo in de gevangenis gepleurd wordt zonder proces, waar de mensenrechten met voeten getreden worden."

Wat is hier onwaar aan?
Snap natuurlijk dat mensen het niet graag horen, maar zijn geen onwaarheden.

6 augustus 2019 om 07:15

Je natuurlijk, citeer dat maar even. Maar dat hij het een Kutland vind heb je geen mening over?

Kan je wel zeggen dat zijn geen onwaarheden, maar zijn duizenden Nederlanders die daar jaarlijks op vakantie gaan. Als het allemaal zo kut en erg is laten we daar ook mee stoppen dan omdat Johan Derksen dat even roept. Stelletje hypocrieten.

Laat voorop staan dan ik wel ermee eens ben dat jeugd spelers die hier opgegroeid zijn en genoten hebben van alle voordelen gewoon voor Nederland moeten kiezen maar Johan moet natuurlijk weer overdrijven.

6 augustus 2019 om 07:31

Dus omdat er Nederlanders zijn die graag in een goedkoop All-inclusive resort in Turkije gaan zitten(waar ze vaak niet meer zien dan hun hotel, zwembad en het strand), mag geen Nederlander meer kritisch zijn op Turkije?

6 augustus 2019 om 08:23

Al die Nederlanders gaan daar all-in zitten vreten en zuipen en genieten van het warme weer.
Of denk je dat al die Nederlanders lekker de cultuur van Turkije gaan opsnuiven?
En als je het fragment had gezien sprak die over die Nederlanders ook schande.

6 augustus 2019 om 08:31

@frisianreds

Kritisch zijn op een land is iets anders dan een land een kutland noemen maar er toch all-inclusive ernaartoe willen gaan. Het feit dat er zoveel duimpjes omhoog gegeven wordt kenmerkt hoe hypocriet sommige hier zijn.

6 augustus 2019 om 08:38

Hoe weet jij nou of de mensen die hier duimpjes omhoog geven hypocriet zijn? Weet jij of die mensen naar Turkije op vakantie gaan? Als ze dat niet doen, maar wel kritisch zijn naar Turkije zijn, is er toch niks hypocriet aan?

6 augustus 2019 om 10:50

Wat een simpele gedachtegang zeg. Ik denk dat het heel goed mogelijk is dat niemand van die personen die hier boven een duimpje gaf in de zomer naar Turkije op vakantie gaat. Je doelt alsof vrijwel heel Nederland daar heen gaat maar ik denk eerder dat je het over max. 5 procent hebt. Zeker tegenwoordig, want de populariteit van Turkije als vakantieland is de laatste jaren stevig gedaald in Nederland. Niets met hypocriet te maken hoor, gewoon een beetje logisch nadenken! Overigens vind ik dat Derksen zich hier belachelijk maakt door zichzelf weer eens extreem idioot te verwoorden. Als je met uitspraken als "Turkije is een kutland" komt moet je niet gek opkijken dat je kritiek krijgt. Mja, hij is nou eenmaal een populist en hij verdient z'n brood met extreme meningen uiten. Tegelijkertijd ben ik het met het deel wat hij zegt over mensenrechten etc. (het deel wat soccerroos herhaalt eigenlijk) overigens wel eens. Erdogan maakt er zo nu en dan een potje van met zijn gekke fratsen en ik denk dat zulke dingen (bekendste voorbeeld hier in NL de Nederlands-Turkse journaliste die zonder reden werd opgesloten in Turkije) juist ook een van de hoofdredenen is van de sterke afname in populariteit als vakantieland.

6 augustus 2019 om 13:00

Je moet wel 2 dingen uit elkaar houden. Wat Derksen zegt is niet onwaar.
Of het een kutland is, tja, dat vind hij. Dat is een mening, meer niet.
Waar hij op doelt is natuurlijk de politiek situatie. Niet zozeer alle "turken" of het land an sich. Daar heeft hij niks over gezegd, maar wel over de politieke situatie.
Ik vind het zelf ook raar dat mensen naar een land op vakantie gaan waar mensenrechten geschonden worden. Net zoals ik het vreemd vind dat trainers bereid zijn voor een land als Saudi Arabia te werken. Je mag het ideaal van vrijheid en gelijke rechten toch wel verdedigen en daar een statement tegen maken? En dat gaat dan om personen die al miljonair zijn, maar nog meer willen, voor wat, sportieve uitdaging? Dan verkoop je je ziel en moreel ideaal toch eigenlijk?

Maar inderdaad. Derksen heeft er een handje van om met weinig nuance uitspraken te doen die heel makkelijk verkeerd uit te leggen zijn. Maar mensen reageren er altijd zo zwart wit op, zonder bereid te zijn te accepteren waarom hij dat vind, want hij onderbouwt z'n "mening" op zich prima.
Ik ben het vaak zat met 'm oneens, maar hij legt vaak wel uit waarom hij 't vind en dan denk ik, ok. Prima, maar ik denk er anders over.

Ik denk dat veel mensen er ook aan voorbijgaan dat die uitgesproken meningen juist ook taboes doorbreken. Net zoals Paul de Leeuw dat vroeger deed in z'n programma's. Gooi het er maar uit, discussieer er maar over. Je bereikt er niks mee om alles binnensmonds te houden en zogenaamd politiek correct te blijven. Gewoon bespreekbaar maken, net zoals die home discussies daar aan tafel. Het zorgt alleen maar voor gezonde discussie die leidt naar meer acceptatie.
Alleen al om die reden is het programma eigenlijk veel meer geworden dan een simpel voetbal praat programma. En eigenlijk een programma waar al die gezapige talkshows dus nog wat van kunnen leren.

En mensen die beweren dat Turkije politiek gezien een gezond land is, neem ik niet serieus. Daarmee zeg ik dus niet dat ik wat tegen Turken of het land an sich heb (prachtig historie rijk land). Maar ik snap niet dat zoveel Turken, ook in NL, Erdogan supporten en het ook actief betrekken in onze politiek. Dan denk ik ook echt van flikker maar op naar dat geweldige land dan ... Een beetje ondankbaar vind ik dat inderdaad wel. Net zoals de spelers die 100 alles in NL hebben gedaan, overal van geprofiteerd hebben en dan voor een ander land te kiezen waar ze wellicht een paar keer op vakantie zijn geweest. Als je niet in aanmerking komt en je vind het dan sportief een leuke uitdaging nouja, prima. Maar "eer" heeft er toch niks mee te maken? Je bent toch net zo goed eerloos tegenover Nederland? Het land wat je grootgebracht heeft? Ik snap dat eergevoel dan niet zo goed. Als je je zo Turks voelt, wat doe je hier dan? Maar nee, ze willen wel hier wonen voor alle voordelen die ze in Turkije niet hebben ....

En Bilal Basacikoglu hoef ik bij deze ook niet meer serieus te nemen.

6 augustus 2019 om 07:18

Je hebt gelijk hoor soccerroos maar sommige mensen vinden de waarheid nogal confronterend. Daarnaast zijn sommige Turken haast gehypnotiseert door die engnek Erdogan..

6 augustus 2019 om 09:05

Als het zo de waarheid is, waarom gaan er alsnog zo veel mensen er jaarlijks op vakantie? Vind ik best bijzonder dan...

6 augustus 2019 om 09:48

Lekker goedkoop Dneres, Nederlanders zijn gierig toch Mij zal je er never nooit vinden, vind het oprecht een eng land. De lange arm van Erdogan als hoogtepunt waarbij Turken elkaar verklikken zelfs hier in ons land...

6 augustus 2019 om 10:55

Ongeveer 6.5 procent van de Nederlanders gaat daar op vakantie, is dat een reden dat geen enkele Nederlander meer kritisch mag zijn op (bepaalde praktijken in) Turkije? Dat is pas bijzonder! In Frankrijk, Spanje en Italië gaan meer mensen op vakantie, als daar louche praktijken gebeuren mag daar toch ook gewoon op gereageerd worden?

6 augustus 2019 om 12:39

@sanderk91 Ik vind dat mensen best kritisch mogen zijn op de mensenrechtensituatie in bepaalde landen. Vind het alleen totaal irrelevant in deze discussie.

En vind het ook wel erg hypocriet, aangezien we als land, zowel economisch als politiek, volop zaken doen met "dit soort" landen. Hiernaast steunen we oorlogen (moordpartijen voor geld) over de hele wereld als het ons goed uitkomt. Dat we een soort van schijndemocratie hebben waarbij mensen eens in de 4 jaar hun mening mogen geven, die vervolgens 4 jaar genegeerd wordt, doet daar niets aan af.

6 augustus 2019 om 13:50

Dat er mensen stemmen op partijen waar je het niet mee eens bent en die partijen vervolgens dingen doen waar je het niet mee eens bent, betekent niet dat we een schijndemocratie hebben.

We hebben een parlementaire democratie, hetgeen betekent dat een gekozen partij concessies moet doen aan z'n coalitiegenoten en daarom niet alles uit het partijprogramma kan uitvoeren. Er is niets 'schijn' aan. Je kan heel makkelijk uitvinden hoe het werkt.

Verder doet het feit dat geen enkel land perfect is niets af aan het feit dat sommige landen erger zijn dan anderen. Nederland staat op vrijwel ieder vlak vrij hoog op het gebied van sociale en maatschappelijke vrijheid. Perfect is het niet, maar mag je alleen kritiek leveren als je zelf perfect bent? Dat wordt dan een stille bedoening op de wereld.

6 augustus 2019 om 14:14

Het woord democratie betekent dat het volk heerst. Dat is verre van het geval, dus hebben we een schijndemocratie. Mensen denken dat ze iets te zeggen, maar dat is niet zo. Als jij echt denkt dat alleen de zaken die bij een concessie wegvallen niet uitgevoerd worden, dan let je niet goed op. Het is een briljant systeem, want het houdt iedereen rustig.

En ik vind dat als je van een jong jongetje mag verwachten dat hij deze zaken meeneemt in zn afwegingen bij de keuze van het land waarvoor hij wil voetballen, je toch op zn minst van volwassen geleerde politici en zakenlui, die tevens een voorbeeldfunctie hebben, datzelfde mag verwachten.

6 augustus 2019 om 14:40

Dat is een directe democratie. Wij hebben een parlementaire democratie. Dat is gewoon een andere vorm. En dat is ook gewoon algemeen bekend. Het zou schijn zijn als we net doen alsof het volk alles zelf beslist.

En zou je dat willen dan? Het volk is veel te dom om te heersen. We blazen onszelf binnen een jaar op. Natuurlijk doen politici wel meer dingen die ze beloven niet. Enerzijds omdat het ook mensen zijn en mensen nou eenmaal eikels zijn en anderszijds, omdat je in de politiek met zoveel factoren te maken hebt, dat het vrijwel onmogelijk is iedereen te vreden te houden.

Wat betreft die jongen zelf; laat voetballers het lekker zelf weten. Wellicht heeft ie meer met Turkije, wellicht denkt ie daar meer kans te maken op een interland loopbaan of wellicht moest het van z'n moeder.

6 augustus 2019 om 15:31

Schat, ik woon in Amerika waar Donald Trump de president is en nog steeds stroomt het land vol met toeristen.

6 augustus 2019 om 19:08

binny

Yep! En ondanks de beloften van die clown die zichzelf President noemt (terwijl die man niets Presidentieels heeft) stroomt het land ook nog steeds vol met vluchtelingen.

6 augustus 2019 om 09:16

Ik vind het een beetje makkelijk van Johan. Zijn wij dan zo foutloos? Dictatorvriendje Bert mag op de publieke omroep komen analyseren en krijgt bij Psv een belangrijke rol. Ronald de Boer promoot een land waar de slaven dood van het dak vallen, maar krijgt in Nederland gewoon een podium. Maar waar zijn we verontwaardigd over? Over een ventje van 18! die zich niet verdiept heeft in de politieke situatie in Turkije, maar gewoon doet waar hij zich goed bij voelt. Johan mag van mij zeggen wat hij wil, maar Nederland heeft ook genoeg zaken die kut zijn.

6 augustus 2019 om 09:50

Mwah. Een land waar iedereen als vriend van Gülen opgepakt kan worden ivm een nepcoupe is best wel eng. De agressieve hand van de Erdogan die de grondwet zelfs aanpast om langer te kunnen regeren is ook best wel eng. Nederlandse Turken die naar een Turkse basisschool moeten is best wel eng. Journisten die verdwijnen of opgepakt worden, is best wel eng. Maar Kökcu die voor Turkije kiest, het land van zijn voorouders, dat vind ik prima. Ik zou mogelijk wel hetzelfde doen..

6 augustus 2019 om 10:09

@moridin,

Laat Derksen nou ook meerdere keren De Boer en van Marwijk bekritiseerd hebben. Je kunt een hoop van Derksen zeggen maar in dit geval is hij juist standvastig.

Overigens ben ik wel eens op vakantie geweest in Turkije. Heerlijk relaxt met vriendelijke mensen. Zou er overigens niet langer dan een week willen zijn want die Erdogan is een gevaarlijke gek die zijn eigen mensen onderdrukt en dat land kapot maakt. Jammer voor de goedbedoelde Turken.

6 augustus 2019 om 10:10

@Moridin: Volgens mij hebben ze het aan tafel ook meerdere malen over De Boer en Van Marwijk gehad en was dat bepaald niet positief.

6 augustus 2019 om 10:10

Zeker. Ik ben het ook niet zozeer oneens met Johan. Ik vind het alleen een beetje zoeken. En gaan we nou echt verwachten dat iemand van achttien zich allemaal met dit soort dingen rekening houdt? Die heeft altijd lekker gevoetbald, maakt nu een keuze waar hij zich goed bij voelt en dan wordt er weet ik veel wat wel niet allemaal bij gehaald. Alsof dat ook maar iets te maken heeft met zijn keuze.

Dan kunnen we wel gaan jij-bakken over andere landen, maar dat heeft niets met zijn keuze te maken (volgens Johan had hij daar allemaal rekening me moeten houden. kom op zeg.). Bovendien kijken we zelf (in het algemeen, niet per se Johan) ook weg als dubieuze figuren een podium krijgen bij nota bene de staatsomroep.

6 augustus 2019 om 14:27

Dat zegt hij toch ook niet? Derksen steekt ook tegenwoordig de draak met politiek Nederland en komt regelmatig met bekritiserende analyses. Dat was alleen een relevant argument als Derksen zelf had gesteld dat wij in tegenstelling tot anderen foutloos waren geweest. Verder kun je de situaties van Turkije en Nederland nauwelijks vergelijken, maargoed; dat is een andere discussie.

6 augustus 2019 om 10:03

Socceroos, het heeft niks met voetbal te maken en is dus niet relevant voor de keuze van Kokcu.

6 augustus 2019 om 14:25

Maar jij weet niet op basis waarvan de keuze van Kokcu afhangt. Dat hoeft namelijk ook niet per se moet voetbal te maken te hebben.

Dus deze Basacikoglu bekritiseert Derksen omdat die Turkije een minder land vindt dan Nederland, maar bespot wel zelf mensen die een minder betalend baantje dan hem hebben (e.g. Ga jij lekker krantenwijken lopen, jonge.).

Juist ja.

6 augustus 2019 om 09:08

Wanneer heeft hij dit gezegd dan? Ben wel even benieuwd naar een artikel of fragment erover.

6 augustus 2019 om 09:29

Gister op social media bekritiseerde hij Derksen. Daar kwamen reacties op. Daar reageerde Bilal met die opmerking op..

6 augustus 2019 om 09:31

Lees gewoon het artikel zou ik zeggen. Was een reactie op twitter. Daarnaast het antwoord op je reactie hierboven: mensen gaan alsnog naar Turkije omdat ze niks van die situatie meekrijgen en er daar goedkope all-inclusive resorts zitten.

6 augustus 2019 om 12:08

Ik zou zeggen, Bilal kan het beter houden bij wat-ie goed kan, maar voetballen kan-ie eigenlijk ook niet. Misschien kan hij zich richten op een carrière als Twitterheld.

Derksen begint echt een seniele oude man te worden. Hij slaat qua voetbal al jaren de plank volledig mis en is elk gevoel voor actualiteit helemaal kwijt sinds hij niet meer gevoerd wordt door de journalisten van Voetbal International.. Homo’s, transgenders, Turken en Marokkanen zijn regelmatig de lul als hij zijn scheur open zet, maar gelukkig is het allemaal maar satire. Ik hoop dat Veronica dit programma snel van de buis trekt of in ieder geval Derksen achter de geraniums wegstopt, want dit kan echt niet meer.. Het erge is nog dat vanuit alle delen van Nederland de tokkies het weer goed gaan praten of er nog om kunnen lachen ook..

6 augustus 2019 om 07:23

Als je moeite hebt met dat iemand die zijn mening geeft moet me je er lekker niet naar kijken. En blijkbaar heb jij daar veel moeite mee zo te lezen.

Zegt meer over jou dan over de persoon met de mening.

6 augustus 2019 om 07:31

Kennelijk heb jij moeite met zijn mening. Lekker niet lezen dan is het advies.

6 augustus 2019 om 07:40

Ik heb altijd moeite met mensen die niet tegen een mening kunnen. Hij heeft namenlijk geen inhoudelijke mening maar speelt op de man en haalt andere randzaken erbij.

Niet eens met een mening? Prima maar je zet jezelf voor lul op deze manier

6 augustus 2019 om 09:13

Hij geeft een mening over een mening van een persoon, wat is daar mis mee? Waarschijnlijk vind jij het belachelijk want jij bent het eens met Derksen zijn mening dus niemand mag nu aan Derksen komen... en wat hij over Derksen roept daarvan klopt ook een grote deel... er wordt al jarenlang geroepen dat Derksen ver van de realiteit staat over hoe de wereld in elkaar zit. Dus het zegt juist iets over jou...

6 augustus 2019 om 10:13

Wat Freshzone bedoelde is: als je de mening van Derksen onzin vindt, moet je toch kunnen onderbouwen waarom je dat vindt. Kloppen zijn argumenten niet? Maakt hij een redeneringsfout? Nee, het enige dat YouriCFC doet is Derksen persoonlijk aanvallen. Dat helpt een discussie nooit vooruit.

6 augustus 2019 om 07:30

Het ergste zijn types zoals jij die vinden dat een programma van de buis moet als ze voor jou een onwelvallige mening verkondigen. Mensen die daar naar kijken en enig begrip voor hebben zijn meteen tokkies. Want de mening van YoeriCFC is de enige juiste mening. Je kan het een onzin mening vinden, maar waarom zou iemand niet op televisie mogen zeggen dat hij Turkije een 'kutland' vindt? Of dat uit de kast komen hem minder lastig lijkt dan altijd een hetero te moeten acteren?

6 augustus 2019 om 10:51

Yoericfc,

Waar jij voor oppert, is nou precies waar Derksen het o.a. over heeft. Namelijk, censuur. Je mag je mening hebben over het programma. Maar om vervolgens te suggereren dat het van de buis moet omdat hij zijn mening verkondigd op een (vooruit dan) iets te lompe manier, hiermee wil je precies hetgeen wat er in onder andere in Turkije gebeurd. Mensen worden daar monddood gemaakt door censuur.

6 augustus 2019 om 14:21

Hij heeft een mening en ventileert die. Daar kun je het mee eens of oneens zijn, maar hem plots seniel noemen om vervolgens te stellen dat hij de plank al jaren volledig mis slaat is van zo'n beetje hetzelfde niveau als de uitspraak "kut land".

Met z'n mening kun je het oneens zijn. In sommige gevallen ben ik dat ook, maar ook meer dan vaak komt hij aan met feiten die gewoon hout snijden. Om dan iemand af te doen als 'seniel' omdat hij een andere kijk heeft dan jijzelf, is nogal kinderachtig.

Iedereen weer dat Derksen altijd te fel reageert. Hij maakt gewoon televisie. Dat vergeten een hoop mensen. Neem het niet al te serieus.
Verder heeft hij een punt. Kiezen voor een land waar je niet eens woont omdat je ouders het hier beter in Nederland vinden dan in Turkije. Heel erg raar.

6 augustus 2019 om 09:15

Dus Xavi Simons zou voor Spanje moeten kiezen, als ik houw laatste zin zo lees...

6 augustus 2019 om 11:40

In het geval van Xavi Simons (die al zo goed als heel z'n leven in Spanje woont, beter Spaans spreekt dan Nederlands, opgeleid is door FC Barcelona) zou de keuze voor Spanje vrij logisch zijn mijns inziens inderdaad.

6 augustus 2019 om 12:11

Moeten? Nee. Maar ik zou het wel logisch vinden.

6 augustus 2019 om 14:17

Ik heb Xavi Simons niet zien voetballen voor vertegenwoordigde jeugdelftallen van Spanje. Bovendien heeft die jongen niet eens een Spaans paspoort. Totaal geen goede vergelijking dus, al zou ik snappen als die jongen uiteindelijk voor Spanje had gekozen.

Als voetballer heb je volgens mij weinig last van de politieke situatie in Turkije. Derksen verwoordt het weer ontzettend lomp, maar ik denk dat er wel meer mensen zo over denken. En ook mensen met een band met Turkije, we hebben de afgelopen jaren ook Nederlanders gehad met een Turkse achtergrond die het land niet uit mochten, of de Turkijerel een aantal jaar terug. En je kan het Turkije niet kwalijk nemen, maar een partij als Denk is ook niet bepaald reclame. Desalniettemin, simpele uitspraken weer van Derksen, gezien zijn recente steun aan FvD niet heel verrassend, dat ik ook een partij voor simpele gedachten en onderbuikgevoelens, ondanks het quasi-intellectuele sausje dat ze eroverheen gieten. Kökçü mag lekker zelf bepalen waar hij voor kiest, het is jammer voor Oranje, maar hij staat in zijn recht. Zolang hij zich ver houdt van politiek zal hij ook weinig last hebben van de huidige situatie in Turkije denk ik.

6 augustus 2019 om 10:17

Baardgrasmus: ik hoorde Elia laatst een verhaal vertellen over achterstallige uitbetalingen van zijn salaris en het feit dat hij daar niet over mocht klagen omdat dat een teken van respectloosheid naar de president zou zijn. Nou weet ik niet wat daar verder nog speelt, maar ik zou niet zo stellig durven te zijn om te zeggen dat voetballers geen last kunnen hebben van de politieke situatie in Turkije.

6 augustus 2019 om 16:04

Ik ga er vanuit dat de president van de club wordt bedoeld, niet Erdogan. Over die laatste kan je overigens ook beter niets zeggen als je in Turkije woont en of werkt.

Je kunt een land een mening hebben over een land hoe die wordt geregeerd. Maar om het een kut land te noemen gaat mij te ver. Tuurlijk zullen mensen daarop ageren. En terecht. Wat mij vooral verbaasd is dat mensen hier altijd zeiken over Derksen maar nu wel heel erg achter hem staan, omdat het om Turkije gaat? Ongelooflijke reacties gelezen bij de vorige Artikel hieromtrent. Wn dan vraag ik me echt af waar de tolerantie blijft.

Zo zijn er in Nederland ook mensen geboren en getogen die niets voor hun land doen , die ook alleen maar profiteren. Daar heb ik Derksen nog nooit over gehoord. Maar nu een Turk al vroeg kenbaar maakt dat hij voor Turkije kiest , dan komt deze meneer los. De zelfde plaat stoffige plaat wordt weer te voorschijn gehaald als bij Mazroui.
Kökcü schept gewoon duidelijkheid , dat valt te prijzen. Nu weten ze bij de Knvb dat ze hun aandacht kunnen verleggen. Blijkbaar was er in die leeftijdgroep geen betere te vinden op dit moment dan Kökcü.
Zou deze jongen nog wel voor een Nederlandse club mogen uitkomen van de heer Derksen ?

Ik vind Turkije ook een kutland. Erdogan is ook een verschrikkelijk mannetje. Turkije is niet het enige kutland. China, Rusland, Oekraïne, Noord-Korea en nog veel meer landen zijn ook kut. En in Turkije ben ik dan ook daadwerkelijk geweest. Sommige landen kom ik uit principe niet. Maar het is zo mooi zeggen ze dan. Interesseert me niets, ik ga niet naar landen waar gekken aan de leiding zijn en mensenrechten worden geschonden. Dat mag ik vinden en wat anderen er van vinden interesseert me geen reet. Veel mensen vinden Nederland overigens ook een kutland. Boeien. Derksen verkondigt zijn mening en iedereen staat weer op z'n achterste poten. Het is heel erg triest gesteld met veel mensen. Waar maak je je druk om?

6 augustus 2019 om 07:53

Derksen staat ook op z'n achterste poten dus jouw verontwaardiging is wat mij betreft grappig. Reactie van een klein kind zou zijn 'Derksen begint'. Toch juist mooi dat iedereen tegen elkaar uitvalt in een dit land. Maakt je bewust van je vrijheid. Het is mooi dat het kan maar ook is het onbeschoft van Derksen. Hij kan ook zijn argument maken zonder overdreven te beledigen. Ik vind Turkije ook een kut land als je afgaat op de politiek en ben het op die punten eens, maar vind het absoluut geen reden om Bilal aan te vallen op zijn landkeuze. Het is geen persoonlijke aanval richting Nederland. Nee is meer dat hij liever gaat eten bij een thais restaurant dan bij een Italiaan, met andere woorden; moet hij lekker zelf weten.

6 augustus 2019 om 08:11

Frikz, je snapt het niet. Derksen is de enige die erover begint in het programma VI. Vervolgens gaat het los en is iedereen verontwaardigd over hetgeen hij (als eenling) zegt. Hij geeft zn mening en dat mag niet meer. Dat het subtieler kan, eens, maar dat verandert zijn standpunt niet. Negeren is het toverwoord. Alsof Derksen het woord en gedachtengoed van alle Nederlanders vertegenwoordigt..... Ik respecteer de keuze van die jongen ook, maar ook de mening van Derksen. Of je het ermee eens bent is een ander verhaal. Daarover ga je met elkaar in discussie. Nogmaals, we moeten niet zo krampachtig reageren op dingen die mensen zeggen.

Probleem is dat Derksen en andere Nederlanders (ik ben ook Nederlander) het zien als persoonlijke aanval als iemand voor een ander land kiest. Ze verwachten een soort van reciprociteit op basis van 'wat Nederland allemaal wel niet voor je gedaan heeft' maar dit is natuurlijk een kul argument. Het mooie aan Nederland is juist dat hij vrij mag kiezen en ook een ogenschijnlijk domme keuze mag maken op basis van Johans argumenten. Johan mag daar vervolgens van alles van vinden en de Turkse gemeenschap ook. Iedereen mag op dit forum verontwaardigd over elkaar heenvallen en elkaar aanspreken op gedrag maar niemand gaat de bak in (zoals in Turkije). Dat maakt Nederland een prachtig land ook voor deze Nederlanders met buitenlands roots. Johan zou er beter aan doen door zijn gevoelens anders uit te drukken. Hij kan gewoon zeggen dat hij hè extreem balen vind dat spelers die hun hele leven in Nederland wonen niet teruggeven aan de Nederlandse cultuur en kiezen een land te ondersteunen met een belachelijke dictatuur. Dan heeft hij geen punt: Bilal draagt al gigantisch bij door gewoon Nederlander te zijn en zich te gedragen als Nederlander, hij heeft Nederlandse waarden en normen, vertoont Nederlands gedrag en betaald Nederlandse belasting. Dus boeiend wat hij voor de rest doet. Lekker vrijlaten!

6 augustus 2019 om 12:12

Wat grappig, ik als iemand die niet in Nederland is geboren, maar wel een groot deel van mijn leven in NL woon snap Derksen op zich wel. Allereerst wil ik stellen dat iedereen de vrije keuze heeft om te spelen waar ze willen, maar ik verbaas me er toch wel over hoe jongens die hier geboren zijn kiezen voor een land waar ze weinig mee te maken hebben, behalve hun roots. Nederland is toch het land waar we allemaal in zijn opgegroeid en ook onze eigen geschiedenis stukje bij stukje aan het schrijven zijn. Dat je op zo’n jonge leeftijd al dan kiest om het land te vertegenwoordigen waar je eigenlijk nooit hebt gewoond is vrij raar. Wellicht zegt dit ook iets over de kloof die in Nederland bestaat, maar daar ga ik even verder niet op in. Wat ik wel heel apart vind is dat men voor een land uitkomt waar misschien veel thuis over wordt gesproken, maar ook een land is dat je feitelijk niet kent, behalve die ene maand die je op vakantie gaat. Dan heb je daar tegenover het land waar je het gedrag van vertoont, land waarvan je de normen en de waarden draagt en het land waarin je een onderdeel bent van het belastingssysteem en daar wil je dus niet voor uitkomen? Sorry, hoeveel het een vrije keuze is, vind ik dit zelf vrij beschamend.

6 augustus 2019 om 12:42

Je geeft zelf aan dat je het niet begrijpt en niet snapt waarom iemand voor een ander land kiest? Maar wel heb je je oordeel klaar. Ik snap dat je het niet begrijpt, maar stel dan die vraag om erachter te komen. Er zitten hier genoeg mensen op het forum die die vraag kunnen beantwoorden. Het kan heel veel redenen hebben. Gevoelsmatig willen ze misschien verbonden blijven met dat land. Het kan ook een tactische keuze zijn of nog iets heel anders. De aanname die Derksen maakt is dat het een soort antipathie is richting Nederland, maar ook hij durft niet te vragen. Hij wil waarschijnlijk best voor Nederland en Turkije uitkomen maar dat mag niet. Dat jij de keuze rationeel niet kan uitleggen betekent niet dat hij het niet rationeel of emotioneel kan uitleggen. In privé en/of werk kan ik adviseren altijd eerst vragen te stellen om het te proberen te begrijpen. Als je zoals Derksen meteen begint met je persoonlijk aangevallen voelen dan schiet je weinig op. Als het een gevoel is van Bilal ga je met geen rationele argumenten overtuigen.

6 augustus 2019 om 13:05

Dude, even 1 ding duidelijk: doe even normaal. Wat is dit voor een toon die je tegen een ander aan slaat? En laten we even eerlijk zijn, dit is een discussieforum op basis van 1 artikel. Natuurlijk heb ik aannames en op basis van dat een oordeel klaar. Zelfde zoals jij. Simpelweg omdat dit de informatie is die we hebben, dus beoordeel daar een ander niet over als je het zelf doet. Tweede is, wie zegt dat het hier in godsnaam over Derksen gaat die zich persoonlijk aangevallen voelt of dat je een ander moet overtuigen om een keuze te maken? Je bent wel echt even in een andere dimensie zeg. Ik geloof dat je mijn hele punt die ik probeerde te maken niet snapt.

6 augustus 2019 om 14:11

@frikx

Er is een groot verschil tussen een oordeel klaar hebben en gewoon een mening uitdragen. Bovendien is het niet zo moeilijk. Het geloof en de cultuur zijn in Islamitische landen heel nauw met elkaar verbonden en zo worden ze dus ook opgevoed in Europa.

Ze spreken de taal van hun ouders in huis, ze eten wat er word gegeten in het land van hun ouders en ze geloven wat hun ouders geloven (dit geldt waarschijnlijk niet voor iedereen, maar zeker voor een groot deel). Kortom; ze worden voor een overgroot deel opgevoed met de manieren en gewoonten van het land van afkomst. Dan is de binding er dus automatisch al met de paplepel in gegoten. Daar heb ik overigens geen problemen mee.

Je stelt tot drie keer toe dat men vragen moet stellen, maar als je het antwoord eigenlijk al weet heeft het weinig zin.

Het blijft lachwekkend om te lezen hoe men een dubbele standaard blijft hanteren als het op spelers aankomt met een migratie achtergrond. Omdat het een Turks Nederlandse speler is, MOET hij iets terugdoen voor de Nederlandse maatschappij? Omdat het een Turkse Nederlander is, moet het worden benadrukt dat hij PROFITEERT van de Nederlandse voorzieningen? Waarom wordt dit nooit over Lars Veldwijk geroepen die nu voor Zuid Afrika uitkomt (overigens ook een kut land waar ik voor geen goud naartoe zou willen gaan). Of Marcel de Jong die voor Canada uitkomt? Zijn het enkel mensen met een migratieachtergrond die profiteren van Nederlandse welvaart (omdat zij misschien niet als ‘échte’ Nederlanders worden gezien en geaccepteerd, maar enkel worden getolereerd) en daarom extra hard moeten werken om hun dankbaarheid aan Nederland te moeten tonen? Waar zit ‘m dat verschil in?

6 augustus 2019 om 08:20

Heeft Lars Veldwijk ook de jeugd van Oranje doorlopen om vervolgens een andere keuze te maken voor het vlaggenschip?

6 augustus 2019 om 08:39

Dus als je de jeugdelftallen hebt doorgelopen dan moet je voor Nederland kiezen. Fosuh mensah Anita el ghazi zijn drie spelers die voor nl hebben gekozen en niet meer in aanmerking komen voor een selectieplaats. Dus met andere woorden wat voor voordelen zijn er geweest voor die spelers ten opzichte van andere jongens? Het is een kul argument je hebt hier in dit land alleen de vrijheid om te kiezen als je doet wat de meerderheid wilt. Newsflash die tijden zijn voorbij .

6 augustus 2019 om 08:45

Iedereen moet het lekker zelf weten, ik denk dat 99 procent uit opportunisme kiest, waar ga ik de meeste interlands spelen. Als straks Gosens het helemaal geweldig doet is het ook gewoon wie het eerst komt wie het eerst maalt. Wat ik wel apart vind is dat spelers het prima vinden om in de jeugd het ene land te vertegenwoordigen en zelfs aan te voeren, maar dan toch nog switchen. Maar goed, ik heb nooit voor die keuze gestaan.

6 augustus 2019 om 08:53

Ik stel de vraag omdat hij een vergelijkende situatie pretendeert voor te stellen wat niet zo is. Hij neigt sterk naar dat we het alleen bij Turken of Marrokanen doen en in andere gevallen niet (Veldwijk bijvoorbeeld). Die vergelijking gaat mank als je iets écht wil onderzoeken. Je popijopi newsflash is derhalve overbodig want ik vind de gehele ophef kul en dat men vrij mag kiezen (zie hieronder )

6 augustus 2019 om 08:55

@JK-Ajax,

'heeft Lars Veldwijk ook de jeugd van Oranje doorlopen om vervolgens een andere keuze te maken voor het vlaggenschip?'

Wat heeft dat er volgens jou precies mee te maken?

6 augustus 2019 om 09:02

Ja en dat is Dus precies mijn punt. Wat voor bijdrage hebben die jeugdelftallen?

Die jongen heeft zeker een punt want over spelers als veldwijk of havenaar hoor je niks over maar zodra het over een Turk,Marrokaan, Ghanees etc gaat dan is de ophef er opeens. Het is gewoon schijnheilig gedrag hou daar niet van.

6 augustus 2019 om 09:33

Dat heeft er mee te maken dat je een vergelijking maakt over een situatie die miet vergelijkend is maar een compleet andere situatie. Dan speel je vervolgens verontwaardigd over het feit dat verschillende situaties verschillende uitkomsten hebben. Je wil graag aantonen dat er iets discriminerend is en zoekt daar onsamenhangende voorbeelden van, dat is precies het probleem hier.

6 augustus 2019 om 12:03

Iemand die alle jeugdelftallen doorloopt en vervolgens voor een ander land kiest, neemt de plek in van iemand die wel international kan worden. Welk deel van deze extreem duidelijke uitleg, blijft voor mensen zo ontzettend lastig te bevatten.

Als ik via mijn werk een dure cursus volg en dan naar de concurrent ga om het in de praktijk te brengen, slepen ze me ook voor de rechter en moet ik die cursus terugbetalen.

6 augustus 2019 om 14:20

Wil jij dit echt gaan vergelijken? Als jij een cursus volgt onderteken jij dat je idd niet mag overstappen naar de concurrent dit zijn twee diverse gevallen. Ik snap niet waarom mensen voetbal met het bedrijfsleven gaan vergelijken daar sla je de plank al totaal mis. Welk deel snap jij niet dat niet iedereen van de jeugdelftallen ook daadwerkelijk het Nederlands elftal redt. Als jij goed genoeg bent wordt je heus wel geselecteerd en dan maakt afkomst geen verschil. Ja er is vriendjespolitiek maar een frenkie de jong in een jeugdelftal zal bv altijd opvallen dat heeft niks met dat een ander speler zo een plek inneemt van een betere speler. Btw en 1 ding durf te wedden dat drie kwart die in de jeugdelftallen het niet eens red dus waar maakt men zich druk om als iemand voor een ander land kiest. Nederland heeft alles lopen beroven in de 'gouden' eeuw en nu iemand de vrijheid van keuze heeft zijn ze ondankbaar omdat ze hebben geprofiteerd grappig en super ambivalent.

6 augustus 2019 om 14:46

Het principe is exact hetzelfde. Het verschil is dat hij inderdaad niets heeft ondertekend en hij daarom ook niets hoeft te betalen. Dat maakt het niet minder wrang.

Wat heeft de Gouden Eeuw met Turkije te maken? Die hielden tot de val van het Ottomaanse rijk nog gewoon slaven. Veel langer dan wij. Daarnaast dreven ze ook nog gewoon handel met dat walgelijke Nederland en hun walgelijke Voc. Het lijkt net alsof we allemaal gewoon mensen zijn.

Gezever altijd.

6 augustus 2019 om 08:21

Zijn Lars Veldwijk en Marcel de Jong ooit serieus in beeld geweest voor het Nederlands elftal? Ik kan het me niet heugen. Ze maken geen enkele kans op zo'n uitnodiging. De KNVB doen ze dus ook niks te kort door uiteindelijk dan voor een andere internationale carrière te kiezen. Deze Turkse jongen speelde al in vertegenwoordigende Nederlandse teams, maar keert die nu de rug toe. Dat mag, maar je zou het ook als niet sjiek kunnen beoordelen.

6 augustus 2019 om 08:40

Dus als je serieus in beeld komt dan moet je wel voor het nl elftal kiezen en als je niet serieus in beeld komt dan maakt het niet uit🤷🏿‍♂️.

Okay helder dan weten we dat ook bedankt voor je bijdrage.

6 augustus 2019 om 08:42

'zijn Lars Veldwijk en Marcel de Jong ooit serieus in beeld geweest voor het Nederlands elftal? Ik kan het me niet heugen.'

Nee, en dat was Kökcü ook niet. Datzelfde geldt overigens ook voor Oussama Idrissi. Hij is nooit serieus in beeld geweest bij het Nederlands elftal, maar men moest wel nog eventjes benadrukken dat het een Marokaan was die moedwillig geprofiteerd heeft van de Nederlandse welvaart alvorens hij de keuze maakte (die hij overigens nooit heeft gehad).

Kökcü is een belofte, maar hij is nooit serieus in beeld geweest bij het Nederlands senioren elftal en we weten ook niet of dit er ooit van zou zijn gekomen.
Marcel de Jong speelde tot de Onder-16 voor het Nederlands elftal. Daarna speelde hij in de Onder-18 en Onder-20 van Canada. Vervolgens kreeg hij vanuit Jong Oranje een oproep en toen voelde hij dat hij de keuze moest maken voor welk land hij wilde uitkomen.

Maakt hem dit dan ook een soort gelegenheidsinternational? Iemand die met opzet en in volle bewustzijn van twee walletjes eet?

Naar wie toe is dit niet sjiek? Het gaat uiteindelijk om zijn carriere die hij en de mensen om hem heen met zorg (hoop ik tenminste) uitstippelen. Dat hoeft dan ook niet sjiek te gaan, lijkt me. Maar misschien heb ik een gekleurde bril op en ik bedoel hiermee dat ik uit eigen ervaring praat.

6 augustus 2019 om 08:50

@ Frisianreds

Waarom noem je hem een Turkse jongen en niet een Nederlander of Turkse Nederlander? Hij is immers geboren in Haarlem, toch? Wat maakt hem volgens jou een Turkse jongen?

Zie jij hem als een Turk, omdat hij voor het Turkse voetbalelftal heeft gekozen?

Zo ja, hoe zie jij Lars Veldwijk of Marcel de Jong?

Ik probeer jouw zienswijze te begrijpen, vandaar mijn vragen.

6 augustus 2019 om 09:25

@clintje
Als je serieus in beeld komt bij zowel je geboorteland als het land van je ouders, dan zul je een keus moeten maken. Die keus was er voor Veldwijk nooit. Wat het verleden van De Jong betreft, was ik niet op de hoogte van zijn verleden.

Voor Kã¶kcã¼ is die keus er heel duidelijk wel. Die heeft nu in de Oranje -17, -18 en -19 gespeeld. Nu komt Turkije langs en kiest hij voor Turkije.

@apocolyps
Dat was Kã¶kcã¼ dus wel. Die heeft al in drie vertegenwoordigende Oranje elftallen gespeeld. Dus die maakt zeker kans op een toekomst in het Nederlands elftal.

Wat betreft De Jong was ik niet op de hoogte van zijn verleden bij Oranje -16. Ik heb dat nooit als een heel groot talent gezien. Maar ook in zijn geval vind ik het vreemd om van beide walletjes te eten. Ook dat is in mijn ogen onwenselijk. Hopelijk past dat nog in je plaatje.

Wat ik niet sjiek vind is dat je jarenlang gebruik maakt van de faciliteiten en kennis van de Knvb. Je bent ingegaan op de uitnodigingen van de Knvb om voor vertegenwoordigende Nederlandse elftallen te spelen. Als je hart dan toch bij een ander land ligt, ga dan ook niet op die uitnodigingen in. Op zijn plaats had een jongen ervaring op kunnen doen die wel vol voor Oranje wil gaan. Dã¡t vind ik niet sjiek.

Had Asensio na vele Spaanse jeugdelftallen voor het Nederlands elftal gekozen, dan had ik dat ook allerminst sjiek gevonden naar de Spaanse bond. Dat is wat mij betreft een vergelijkbare situatie.

Waarom ik Kã¶kcã¼ een Turkse jongen noem? Ik noem hem zoals hij zichzelf lijkt te zien.de Jong is een Canadees. Die zou ik dus ook een Canadees kunnen noemen. Veldwijk zijn vader is in Zuid-Afrika geboren. Dat maakt hem voor mij nog geen Zuid-Afrikaan. Veldwijk grijpt dit linkje aan om ook international te kunnen worden. Die weet maar al te goed dat hij bij Nederland geen enkele kans maakt.

Ik hoop dat je mijn zienswijze nu wat beter begrijpt.

6 augustus 2019 om 12:10

Kã£â¶kcã£â¼ was ook nooit in beeld? Hij was aanvoerder van onder 19. Zeg dan gewoon niets.

Deze jongens kiezen gewoon voor de meest kansrijke interlandloopbaan. Kã£â¶kcã£â¼ is net als Veldwijk niet goed genoeg voor Oranje en dat is prima. Johan Derksen grijpt het aan om iets controversieels te zeggen waarvan iedereen gezamenlijk op de kast springt. Spoiler alert:

Hij.doet.het.er.om.

Net als bijvoorbeeld Erdogan als-ie beweert dat Nederland in Srebrenica genocide heeft gepleegd.

Het ene is alleen wat erger dan het ander.

6 augustus 2019 om 16:32

Migi,

Was Kökcü serieus in beeld bij het Nederlands senioren elftal? Ik had het over het senioren elftal, niet over de jeugd- of belofte elftallen.

'deze jongens kiezen gewoon voor de meest kansrijke interlandloopbaan.'

Kijk, dit is wat ik wilde lezen. Die jongens komen voor een land uit waarbij zij het idee hebben dat zij daar een reeele kans maken op een (mooie) interlandcarriere. Geen geneuzel dat een speler zich meer Turk dan Nederlander voelt of dat hij zogenaamd geprofiteerd zou hebben van de Nederlandse welvaart / voorzieningen.
Ik weet dat niet elke speler of iemand vanaf de zijlijn in die positie verkeerd, dus ik kan het begrijpen dat er mensen zijn die het oneerlijk vinden, maar om te stellen dat hun keuze voortkomt uit het idee dat een speler zich meer Turk, Marokkaan of Surinamer voelt dan NL voelen is ondoordacht. Ik heb zelf jaren geleden ook voor de 'keuze' gestaan en als ik voor het land van mijn moeder of vader had gekozen, dan had dat niks te maken met mijn liefde voor die landen of mijn gebrek aan liefde van Nederland.

Ik vraag me af waarom niet iedereen dit inziet en het direct in de hoek 'hij voelt zich meer X, dan Nederlander' zoekt.

6 augustus 2019 om 19:11

Ach, en al voelt ie zich wel meer Turk, waarom boeit ons dat zo. Hij was inderdaad nog niet in beeld bij de senioren, maar als hij zich goed had ontwikkeld, wie weet waar zn plafond ligt.

6 augustus 2019 om 08:37

Interessante en belangrijke vraag. Ik denk dat er meer achter zit dan alleen de keuze voor je ‘voetballand’. Je ziet in de samenleving bevolkingsgroepen die op bepaalde vlakken buitenproportionele inbreng hebben. Denk aan de criminaliteit. Al eeuwen is Nederland een land waar mensen naar toe kwamen om in meer vrijheid te leven dan in hun land, denk aan de Hugonoten, Portugese joden etc. Ook de katholieken mochten hier in bepaalde vrijheden leven. Maar het belangrijkste was en nog steeds is, zolang we er geen last van hebben. En daar zit de angel. Van bepaalde bevolkingsgroepen heeft de maatschappij onevenredig veel last en dan is de aard van de Nederlander om daar naar te wijzen. Die bevolkingsgroep gaat zich roeren en komt in opstand. Vindt dat zij verkeerd worden neergezet en ontwikkelen meer en meer een voorkeur voor het land van hun ouders. Dat versterkt weer het gevoel bij de anderen dat ze er niet bij willen horen. Het is het kip en het ei verhaal. Hoe je het ziet ligt sterk aan van welke kant je het bekijkt. Maar waarom we geen probleem zouden hebben als iemand met Chinese roots voor China zou kiezen komt dus denk ik ook sterk doordat de maatschappij geen problemen heeft met mensen met een Chinese achtergrond, of Canadese of Zuid-Afrikaanse achtergrond. Het is dus niet zo dat het de migratie achtergrond is die bepaalt of iemand meer moet bewijzen ‘iets voor Nederland’ te moeten doen maar meer hoe die bevolkingsgroep zich gedraagt in Nederland.

6 augustus 2019 om 09:11

@norderligt En hoe hebben wij onevenredig veel last van de Turken? Ik persoonlijk heb iig niet meer last van Turkse Nederlanders dan van "echte" Nederlanders. En zelfs al zou jij bijv wel last hebben van bepaalde Turkse Nederlanders, dan nog is het ongepast om in ruil daarvoor bepaalde verwachtingen van deze specifieke jongen te hebben.

6 augustus 2019 om 09:38

@dante

Of een individu last heeft van een bepaalde bevolkingsgroep is uiteraard subjectief en om ingewikkelde situaties goed te kunnen beoordelen is het noodzakelijk om zaken zo objectief mogelijk te beschouwen.

Ik zeg ook niet dat het terecht is dat het zo gaat in Nederland maar ik leg meer uit dat ik denk dat het zo werkt. Eerlijk gezegd denk ik dat het erg menselijk is en dat het niet iets exclusief Nederlands is. Er zijn genoeg voorbeelden in de wereld te vinden waar mensen van verschillende bevolkingsgroepen naast elkaar leven en die balans verandert als de een 'last' krijgt van de ander.

Maar goed, het is ook meer dan last alleen. Zoals ik aangaf gaat het ook om het gevoel van erbij willen horen.

Voorbeeld, toen die Turkse minister in Nederland vast werd gezet een tijdje geleden gingen er ontzettend veel Turkse Nederlanders de straat op om met Turkse vlaggen te protesteren tegen dat feit. Dat kan andere het gevoel geven dat die Turkse Nederlanders meer hebben met Turkije dan met Nederland. Klein voorbeeld en zeker niet leidend maar ik wil alleen maar aangeven dat er meer en meer een tendens heerst in NL dat er veel allochtonen zich niet betrokken voelen bij Nederland.

6 augustus 2019 om 12:30

Ik begrijp echt helemaal niet wat je probeert te zeggen. Ik lees heel veel totaal ongerelateerde info en conclusies, die niks met deze voetballer te maken hebben.

6 augustus 2019 om 21:30

@dante
Dat kan, wellicht hebben we het over twee verschillende dingen. Ik reageerde op de vraag waarom het meer schijnt uit te maken als een Turkse Nederlander of Marokkaanse Nederlander voor het land van hun roots kiezen in tegenstelling tot een Veldwijk die voor Zuid-Afrika kiest.

6 augustus 2019 om 14:02

Ja, toen Veldwijk voor Zuid-Afrika koos had ik daar geen positief woord voor over en toen er vorig jaar een artikel van Marcel de Jong verscheen, was ik daar ook niet bepaald positief over. Ook toen men achter Asensio aan zat, gaf ik aan dat die jongen gewoon een Spanjaard is en dat ook zal blijven. Omtrent Ziyech, Idrissi en nu Kokcu was/ben ik ook kritisch. Ik kan dus oprecht zeggen dat die dubbele standaard op mij niet van toepassing is.

Wat mij altijd stoort is dat men denkt dat we hier in Nederland uniek zijn in veel zaken. Denk je werkelijk dat een Nederlander niet harder moet werken om gerespecteerd te worden als Turk in bijvoorbeeld Turkije? Denk jij niet dat een Nederlander daar bekend staat als buitenlander? Het gebeurt overal en in elke cultuur. Het is ontzettend naief om te denken dat het niet zo is, vooral als er ook kenmerkende verschillen zijn.

Onwaar is het niet, lange tenen brigade zou het zelf aanstootgevend kunnen vinden. Het blijft vervelend als iemand de hele jeugd doorloopt en daarna voor een ander land kiest, echter staat het iedereen vrij om die keuze te maken. En die vrije keuze is juist wat Johan zo mooi vindt aan Nederland tegenover Turkije. Dan moet dit ook gerespecteerd worden.

Bilal van begenadigd talent van Heerenveen, naar flop bij Feyenoord naar op je 24e Turkije voetballen.
Dat is gewoon verkwanselen van je eigen talent.
En Derksen niets bereikt, volgens mij was onder zijn leiding VI uitgegroeid tot het grootste sportmagazine van Nederland.
En vraag Bilal even hoe het gaat met Hakan Sukur en Enes Kanter als het zo’n geweldig land is.(ik weet dat ik leestekens bij Sukur zijn naam heb gemist, maar ik weet niet precies waar die horen)

Ik weet niet sinds wanneer ze daar bij VI de strategie hebben om zo politiek mogelijk te zijn, maar het begint een beetje zorgelijk te worden. Waar het eerst nog cafegelul was over voetbal, is het nu populistisch gelul met een heel dun voetballaken erover heen zodat het nog een beetje te associëren is met sport. Maar het komt niet authentiek over, eerder alsof het expres heel hard wordt geroepen om aandacht te trekken. Daarom dat de keuze van Kokcu nu pas een ding is, hij heeft dat al een tijdje geleden gedaan. Maar dat is ook Nederland en daarom hou ik me heel erg weinig bezig met wat er hier gebeurt, teveel dom gebrabbel in teveel programma's eigenlijk.

6 augustus 2019 om 13:51

Denk jij niet dat voetbalpraatprogramma's er wat van vinden als een speler die de vertegenwoordigde elftallen heeft doorlopen ineens besluit om voor een ander land te spelen?

Natuurlijk ga je te ver als je met uitspraken als "kut land" aan komt zetten aangezien een land meer is dan alleen de politieke agenda, maar buiten dat soort termen om luister ik liever naar iemand die gewoon eerlijk durft te zijn dan dat politiek-correcte gebazel waarmee feiten volledig genegeerd worden en plaatsmaakt voor een misplaatst gevoel van overcompensatie.

6 augustus 2019 om 17:19

"Denk jij niet dat voetbalpraatprogramma's er wat van vinden als een speler die de vertegenwoordigde elftallen heeft doorlopen ineens besluit om voor een ander land te spelen?"

Natuurlijk en wanneer ze op puur voetbalinhoudelijke wijze op dit onderwerp reageren, hoor ik het wel. Want dat doen ze hier niet.


Overigens weet ik niet of ik het eerlijk zou noemen, het is eerder een beetje roepen wat mensen willen horen, ongeacht of je er nou zelf achter staat of niet. Het is functioneel, puur voor views en kijkcijfers. Doen ze al een tijdje. Zoals toen Max Verstappen bijna slaande ruzie had met Esteban Ocon. Vonden ze daar ook van alles en nog wat van, maar je kon horen dat het werd besproken omdat het onderwerp hot is en dat ze allemaal eigenlijk amper weten op hoeveel wielen de F1-bolides rijden.

Dat vind ik niet eerlijk, dat vind ik fake. Soms is iets hard roepen zonder filter ook niet automatisch eerlijk, soms is het gewoon iets hard roepen.

6 augustus 2019 om 18:42

Omdat een dergelijke beslissing vaak ook niet zoveel met voetbal zelf te maken heeft. Ik kan me buiten Ugur Yildirim bijvoorbeeld geen speler herinneren die voor Oranje uitkwam met Turkse roots. Bovendien voelde Yildirim zich meer Turks en koos puur voor Oranje op basis van z'n carriere. Dan praat je al snel niet meer over de voetbalinhoudelijke wijze.

Verder vind ik het niet eens erg. Natuurlijk moet er altijd een nuance zijn en slaat Derksen soms door, maar dat zie ik nog altijd liever dan die knuffelmentaliteit waarin feiten genegeerd worden en zaken die krom zijn worden recht gepraat op basis van eigenlijk niets.

Bilal is op zijn teentjes getrapt maar heeft geen idee hoe te reageren. Het argument dat Derksen niks bereikt heeft en dus zijn mond maar moet houden is de reactie van een kleuter. Zeg dan niks. Derksen heeft in de (sport)journalistiek zo'n beetje alles bereikt wat er mogelijk is in zijn vak. Tip voor Bilal, als je je in een discussie wil mengen zorg dan voor steekhoudende argumenten. Zeker op Twitter. Bilal komt bijzonder dom over op deze manier. Zo als zo vaak gaat Derksen weer als een olifant door de porseleinkast. Ik snap best wat hij bedoelt, daar kun je het mee eens zijn of niet maar door Turkije dan weer een kutland te noemen gaat hij weer veel te ver. Daar spreekt ie natuurlijk iedere Turk persoonlijk mee aan. En zo ga je voorbij aan het punt dat hij wil maken. Derksen doelt op Erdogan en zijn bende die Turkije hebben omgevormd tot een verschrikkelijke dictatuur. Maar dat veranderd niks aan het feit dat Kokcu een binding voelt met het land. Die binding zit hem in de mensen en, hopelijk toch, niet in de politieke leiding. Ik denk ook dat Nederlanders zich dit moeilijk kunnen voorstellen omdat wij wat dat betreft anders in elkaar zitten. Een tweede generatie Nederlander die bijvoorbeeld in Australië woont spreekt al bijna geen Nederlands meer. Dat is bij een Turk, Italiaan of Fransman ondenkbaar. Kokcu heeft alle recht om voor Turkije te spelen. Zo zit onze wet in elkasr

6 augustus 2019 om 09:55

@ajaxchamps
Je weet het maar nooit. Kan je nog de foto herinneren van Özil met Erdogan? Daar was niks aan de hand volgens hem, moest kunnen. Groot gezeik in Duitsland, er werd natuurlijk de racisme gespeeld en het waren slachtoffers.
Spoel nu door naar een paar weken geleden; Özil trouwt, in Turkije, en wie is zijn getuige?! Die engnek.

6 augustus 2019 om 10:02

Ja, daar heb ik me ook over verbaasd. Je inlaten met Erdogan op de manier zoals Özil is een klap in het gezicht voor al die duizenden mensen die zonder enig proces in de gevangenis zitten. Ik hoop echt van harte dat Kokcu verstandiger is.

Ik zat gisteren nog aan iemand uit te leggen dat Derksen niet de gemiddelde Nederlander vertegenwoordigt met zijn uitspraken. Als ik zo de reacties lees vraag ik me af of dat wel echt zo is. Schaamte en verdriet!

6 augustus 2019 om 09:38

Hij vertegenwoordigd de vrijheid van meningsuiting en het hypocriete gevoel wat Nederlanders daar bij hebben. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed vinden wij, maar het mag alleen geuit worden als het de mening van de meerderheid betreft. Het zij lomp en vooral ook op persoonlijke titel en zijn goed recht.

6 augustus 2019 om 12:23

Ik hoop niet dat je mij ergens hoort zeggen dat Johan of andere mensen hun mening niet mogen uiten. Ik zeg slechts dat het me verdrietig maakt dat dat blijkbaar de mening is van meer mensen dan ik dacht.

6 augustus 2019 om 13:56

Je gaat natuurlijk te ver als je met termen als 'kut land' aan komt zetten, maar het moet ook allemaal niet te "politiek-correct" gaan worden waarin mensen hun eigen mening niet eens meer kunnen geven. Uiteindelijk blijft het gewoon de mening van Derksen en daar kun je iets van vinden. Hij stelt bovendien ook gewoon een feit in zijn uitleg wat hem niet aanstaat aan Turkije, al heeft dat niet eens meer zo heel veel te maken met de keuze van Kokcu.

6 augustus 2019 om 14:18

Ik heb er geen bezwaar op dat mensen moeite hebben met politiek beleid in Turkije. Ik heb er moeite mee dat mensen zo'n jongetje hiermee willen opzadelen, en vinden dat hij iets "terug" moet doen voor Nederland. Hij moet hier de wetten en regels volgen, en belasting betalen, net als iedereen. That's it.

6 augustus 2019 om 14:41

Maar zoals ik al aangaf: Uiteindelijk geeft hij gewoon z'n mening met zijn kijk op de situatie. Het verschil is dat hij heel politiek-correct Nederland over zich heen krijgt, terwijl het uiteindelijk simpelweg een mening is.

Ik bewijfel ernstig of Bilal een betere buitenspeler is dan Johan Derksen. En dan bedoel ik de Johan Derksen van 70, niet toen die nog voetbalde. "zelf niks bereikt", nee jij wel dan, kneus.

Wat betreft Derksen, tja, hij doet het erom, hoe meer boze reacties hoe lekkerder hij slaapt. Misschien zegt ie het niet netjes en van mij hoeft Kökcü niet voor Nederland te kiezen, maar Turkije is wat betreft sociale vrijheid ook gewoon een kutland. Hoeft niemand het mee eens te zijn, dan kijk je toch gewoon niet. Als niemand kijkt gaat Veronica failliet, iedereen blij.

Wow! wat een hoop diepgaande, doordachte gesprekken over land, cultuur en politiek. Cool, heel cool.

Maar even over de speler Orkun en de positie '10', a.k.a de 'creative middenvelders' van Nederland. Orkun ken ik vooral van de jeugd. ik heb heb hem nog niet heel veel bij de eerste zien spelen, maar ik hoor dat hij het goed doet als basisspeler. Ik vind het jammer dat hij nu al voor Turkije heeft gekozen. Orkun is een echte 'creative middenvelder' en een van de weinige in Nederland. Ook in de jeugd hebben we er slecht een stuk of 4 van degelijke kwaliteit en het zijn allemaal jongens met een 2e paspoort (dus het wordt feest hier op Voetbalzone in de toekomst). Dat gezegd te hebben, ik vind deze jongen wel het minst van de 4 a 5 toptalenten die we hebben voor deze positie, dus zo een groot gemis is het nou ook weer niet.

En nu even over deze heel specifieke type speler. Zeer fijne techniek, lichtvoetigheid, explosiviteit, hoge handelingssnelheid en karaktereigenschappen als creatief, veel bravoure en vechtlust en een stukje arrogantie. Dat zijn de basis eigenschappen van een echte nummer 10 en dat kan je helaas niet opleiden in de Toekomst of in Varkenoord. Ik hoor van de oude jeugdwatchers altijd dat Nederland dit soort spelers in overvloed had vroeger. Zoveel dat ze vaak elders gepositioneerd werden, gebaseerd op hun secundaire kwaliteiten. Tegenwoordig hebben we een serieuze probleem met het opleiden van een echte creative middenvelder. Misschien is opleiden niet het juiste wordt. Het is meer dat we moeite hebben met het scouten en 'slijpen' van dit soort spelers. Ze worden immers geboren en 'opgeleid' op de pleintjes en in de voetbalkooi.

Dit verklaart deels wel waarom jongens met de juiste kwaliteiten voor deze positie tegenwoordig altijd een tintje hebben. Niet mis mee overigens, maar het is wel een probleem dat blanke kinderen (dan hebben het over ongeveer 75 van de Nederlandse kinderen) deze kwaliteiten niet of nauwelijks ontwikkelen. Simpelweg omdat ze niet vaak genoeg buitenspelen. Cruijff zag dat en was er mee bezig om er iets aan te doen bij de basisscholen. Helaas is de beste man er niet meer en verder heeft niemand het er over.

Maar goed, het is wel een groot probleem als je leunt op slechts 20 van je bevolking om zo een speler voort te brengen.

Oke en nu weer over waarom Turkije een kutland is!

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Nederland

FIFA ranking: 14
2213 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
J. ZoetKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
M. de LigtVerdediger
S. de VrijVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Nederland.

24 fans
Aanvaller, 25 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 8 augustus
Na Crysencio Summerville gaat ook Marouan Azarkan zijn contract bij Feyenoord verlengen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren