‘Van Persie heeft laten zien dat het veel stoerder is om de tijd te nemen’

Vrijdag, 2 augustus 2019 om

Hans Kraay junior vindt dat de Nederlandse voetballers steeds minder machogedrag vertonen. De presentator van FOX Sports laat bij Jinek weten dat hij de afgelopen jaren een verandering heeft gezien in het gedrag van de voetballers. “Er is een tijd geweest waarin de topvoetballers, niet allemaal natuurlijk want je mag niet generaliseren, zó druk waren met tatoeages, met het laten zien hoeveel Rolexen ze hadden, hoe groot hun auto was en wat ze met de overbuurvrouw deden."

“Er zijn nu steeds meer nuchtere jongens zoals Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt”, laat de oud-voetballer weten. Volgens Kraay junior was Robin van Persie na zijn terugkeer bij Feyenoord het beste voorbeeld. “Hij heeft het afgelopen anderhalf jaar echt laten zien dat het veel stoerder is om de tijd te nemen voor kinderen die in een spelerstunnel staan, om tijd de nemen voor de media en voor de supporters, en om gewoon normaal en leuk te doen, in plaats van dat machogedrag.”

Als voorbeeld haalt Kraay junior een moment met Virgil van Dijk aan. “Bij het volkslied van het Nederlands elftal hebben alle spelers allemaal een trainingsjack aan. Dan staat daar een meisje van zes of zeven jaar voor hem, die met hem hand in hand het veld op kwam lopen. Tijdens het volkslied vraagt hij of ze het koud heeft en dan doet hij zijn trainingsjack uit. Dat vinden wij toch wat leuker dan dat machogedrag”, klinkt het.

“Het zijn grotendeels weer leuke jongens geworden, die gewoon aanraakbaar zijn. Waarom zou je machogedrag vertonen? Je hebt het leukste werk wat er is en krijgt goed betaald. Doe normaal en heb respect voor de mensen die jou indirect betalen. Dat is weer helemaal terug aan het komen”, zo merkt Kraay junior op.


Poll

Ben jij het eens met Hans Kraay junior?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door cambuurlwden)

Buiten Memphis, waar ik vooral het idee had dat de media zich compleet fixeerde op de randzaken, kan ik zo snel niemand bedenken die Hans misschien zou bedoelen? Ziyech misschien?

2 augustus 2019 om 09:53

Ziyech heeft zich nooit Macho gedragen met rolexen of auto’s. Die is behoorlijk bescheiden op social media. Drenthe heeft een tijd gehad, Promes met geld tellen. Al met al, het boeit me totaal niet of je je auto of je horloge laat zien

2 augustus 2019 om 10:35

'promes met geld tellen'

Deelde hij die filmpjes op zijn social media profielen of zijn dit fratsen geweest die niet voor iedereen bestemd was en dus zijn uitgelekt?

2 augustus 2019 om 17:09

Fratsen of niet het is wel gebeurt. En ik heb zelf ook een aantal tatoeages dus heb er niet veel problemen mee. Maar er zijn soms wel spelers die veel met randzaken bezig zijn. Van der wiel was een goeie speler die ook te veel in mijn ogen met andere dingen bezig was erg jammer vind ik dat supporter om te zien.

2 augustus 2019 om 09:57

Promes zijn kansloze filmpjes.

2 augustus 2019 om 10:34

JK-Ajax,

Dat filmpje was voor zijn vrienden bestemd. Of wil je beweren dat hij de filmpjes heeft gedeeld met zijn arme volgertjes op Instagram of Twitter of iets dergelijks?

Haha, ongelooflijk hoe bepaalde mensen de context van zulke filmpjes niet zien (of doen alsof ze het niet zien). Hij staat niet te pochen met z'n bezittingen zoals Memphis Depay dit wel doet.

2 augustus 2019 om 13:00

Alsof het geen kansloos gedrag is om stoer te doen met wat euro's tegenover je vrienden? Dan ben je ook een aandachtsgeil kereltje hoor

2 augustus 2019 om 11:05

Ik snap echt niet dat Ziyech genoemd wordt, wat heeft die jongen een op niks gebaseerde slechte reputatie zeg! Hij is gewoon super bescheiden en rustig in de media altijd (ik moet wel bekennen dat ik geen instagram heb dus dat zie ik niet). Hij helpt die Leon de Kogel met zijn geld, i.p.v. te gaan patsen in een gênante video zoals Depay.

2 augustus 2019 om 12:10

Het zit hem gewoon niet mee. Ik moet dan altijd denken aan die ouwe van mij, die Ziyech helemaal niks vindt om zijn arrogante kop. Dan vraag ik wie hij beter vindt, maar dan kan hij niemand opnoemen. (binnen de Eredivisie) Wanneer het bij Ziyech niet loopt, dan wordt hij gefrustreerd op zichzelf. Terwijl het juist een positief, nuchter persoon is die hard werkt en in team belang denkt. Daarbij vind ik het een genot om hem te zien voetballen, een profvoetballer die speelt zoals iedereen begonnen is met voetballen. Acties maken, steekpassjes geven, goals maken, combineren met je vriendjes. Echt een topper.

2 augustus 2019 om 12:29

Als ik de omschrijving van Hans leest denk ik dat hij meer aan jongens als van der Wiel en Elia denkt dan aan Ziyech.

Wat een flauwekul zeg. Mag het weer over voetbal gaan i.p.v. deze nutteloze analyses? Het voetbal is een prima doorsnede van de samenleving met fatosenlijke en minder fatsoenlijke mensen. Met al hun voorkeuren en manieren om zich te uiten. Sowieso heb ik niet zoveel met die sociale analyses van wat er in het voetbal gebeurd, dat maakt het alleen maar groter dan het is.

2 augustus 2019 om 09:48

Mooi gesproken, 'het voetbal is een prima dwarsdoorsnede van de samenleving met fatsoenlijke en minder fatsoenlijke mensen'. Ben ik het helemaal mee eens.

Ik vind echter wel dat je gedrag mag analyseren, want over het algemeen zien we (ik althans) toch liever fatsoenlijke dan onfatsoenlijke mensen. Van Persie is daarin wel een beetje een voorloper geweest en wie weet wordt zijn houding nu wel een trend.

Overigens kan ik me niet druk maken om voetballers die zich uiten met dure auto's, blingbling en tattoo's, maar vond die bescheidenheid / vriendelijkheid van Van Persie wel eens verfrissend.

2 augustus 2019 om 09:54

Dank voor je compliment. Natuurlijk mag je wel analyseren, maar mensen veranderen, de maatschappij veranderd en dus ook wat wel en niet fatsoenlijk is. Vergelijken met vroeger heeft dus in mijn ogen weinig waarde. Van Persie is ook niet altijd het schoolvoorbeeld van fatsoen geweest en nu ineens wel. Laat maar zien hoe betrekkelijk het allemaal is. Plus, wat is fatsoenlijk en wie bepaalt dat? Er zijn ook zat mensen die het extravagante en de bling bling juist mooi vinden omdat de voetballers het zelf verdiend hebben en niet bang zijn om zo op de voorgrond te treden waar anderen weer veel hechten aan verstandige en nuchtere jongens. Ieder z'n ding, er is geen beter of slechter, dus daarom, niet zo vaak over miepen, eindeloze discussie die alleen maar tijd en energie kost zonder iets op te leveren.

2 augustus 2019 om 10:47

Dat iemand een tatoo heeft of ander gedrag vertoont dat niet binnen jouw straatje past maakt die persoon nog niet onfatsoenlijk. Wat voor de een fatsoenlijk is is dat voor de ander weer niet en vice versa. Laten we vooral niet dat soort kwalificaties (selectiecriteria) in het voetbal introduceren want dan krijg je wel hele enge situaties waar we ver van moeten blijven. Mag iemand die trots is dat hij door zn talent een groot huis voor zn moeder heeft kunnen kopen en dat toont op social media wel of niet voor Ajax voetballen? Mag iemand met een matje wel bij Ajax voetballen, iemand met dreadlocks, met een tattoo. Tot dat soort gekkigheden kan dit fatsoensrakkersgedrag leiden. Bah.

2 augustus 2019 om 09:50

Doorsnede van de samenleving? Het aandeel over het paard getilde ego-mannetjes in het voetbal is groter dan in mijn leefwereld moet ik zeggen. Jongens die vanaf jonge leeftijd tot en met in de watten gelegd worden, bejubeld worden en amper verantwoordelijkheden moeten dragen vertonen dat soort gedrag nu eenmaal eerder dan mensen die meer zelf hun richting moeten kiezen. Wat mij betreft dan ook mooi van Kraay om te benoemen dat deze luxepositie juist tot dankbaarheid en wellicht zelfs nederigheid zou mogen leiden.

2 augustus 2019 om 09:58

Ik deel zelden duimpjes uit maar deze was het waard. Vooral die laatste zin ben ik het volmondig mee eens.

2 augustus 2019 om 09:59

Het is een dwarsdoorsnede van de samenleving met mensen die in een bevoorrechte positie zitten. Het ligt er maar net aan met welke bril jij en ik naar onze omgeving kijken hoe je dit ziet. Waar ik werk zie ik zat mensen om me heen waar de prestatiedrang ontzettend hoog is, waar introverte en extraverte mensen clashen. Waar beide op hun eigen manier gewaardeerd worden door andere groepen mensen. Dit is veel complexer dan op basis van de excessen die je ziet concluderen dat er veel meer over het paard getilde ego-mannetjes zijn. Waarmee ik dus tegelijkertijd niet uit wil sluiten dat je gelijk hebt. Alleen dan de vraag, wat is de definitie van een over het paard getild ego-mannetje? En wie komen daar dan voor in aanmerking. Het zit een beetje in onze natuur om mensen in hokjes te willen duwen, te willen classificeren, terwijl iedereen daarin weer z'n eigen kader gebruikt. Niemand begrijpt dit volledig en niemand gaat dit ooit ook begrijpen, behalve dan constateren dat het er is.

2 augustus 2019 om 10:29

Ben het met je eens, maar daarnaast wordt er altijd makkelijk geluld over profvoetballers. Maar men vergeet dat om prof te worden 95 procent gewoon vanaf een jaar of 5 a 6 hard daaraan heeft moeten werken, in hun jeugd heel veel moeten laten voor het voetbal. Daarmee wil ik niet ontkennen dat ze zich gelukkig mogen prijzen, maar het komt niet vanzelf... Zoals veel mensen het hier doen voorkomen.

Daarnaast het gedoe met de hokjes, ja dat zit nu eenmaal, denk ik, instinctmatig in ons. Vanaf het moment dat wij konden zien en horen was het van belang om wat wij zagen of zien te classificeren ivm met vriend vijand e. D. Dus zoals masterapie aangeeft is het onze natuur

2 augustus 2019 om 12:40

Ben het met je eens. Ik vind het politiek correcte commentaar van Kraay zelfs vermoeiender als het kijk-mij-nou-gedrag van Depay. Wat Depay doet moet hij uiteindelijk zelf weten zolang het geen negatieve invloed heeft op zijn spel. Kraay lijkt positief omdat hij mooi gedrag benoemt maar hij heeft het natuurlijk over iedereen die dat soort dingen niet doet. Dat dominee gedrag om alle profvoetballers erop te wijzen hoe ze zich zouden moeten gedragen, Als mensen dat zelf voelen en daarom doen is het mooi, niet als ze een rol gaan spelen omdat schijnheilige types zoals Kraay iets hebben geroepen om daar zelf mee te scoren. Kraay kan beter zijn eigen gedrag verbeteren en een goed voorbeeld geven.

2 augustus 2019 om 09:58

Haha wat n onzin. Alsof frenkie er behoefte aan heeft om met n stom Gucci tasje van 3000 euro te lopen. Kun je nog zoveel geld hebben, zo'n lelijk tasje koop je niet voor je zelf, alleen om stoer te doen

2 augustus 2019 om 10:34

Het verschil zit hem im het feit dat hij er niet zo mee te koop loopt. Daarnaast is Frenkie niet anders dan hij bij Jong Ajax en Willem 2 was.

2 augustus 2019 om 10:10

Berekenend? Die gast is totaal niets veranderd in zijn voorkomen tijdens interviews vanaf WillemII tot zn vertrek naar Barcelona? Of speelt ie al vanaf WillemII n spelletje...?

2 augustus 2019 om 12:30

Frenkie vind ik echt oprecht. Ik vind de Ligt veel meer zo'n type die precies weet hoe je moet overkomen.

Ach ik vind het eigenlijk wel mooi.

@masterapie: dit is toch ook gewoon voetbal man. Het gaat om mensen, daarom betalen we ze toch zoveel. Als er 22 robots op het veld stonden keek er geen hond naar.

ON: ik ben groot fan geworden van de mens Van Persie. Van irritant mannetje met een raar accent die ongeinteresseerd met telefoon op het veld staat voor een EK-wedstrijd, naar een lieve, spontane kerel die oprecht overkomt en probeert er wat leuks van te maken. Nee, komt ontzettend goed op mij over.

2 augustus 2019 om 10:29

Iemand die heel zijn carriere vooral klasse is geweest aan de bal, nog even met zijn 35 jaar omtoveren tot een bikkelaar?

Al dat sociaal correcte en media getrainde geneuzel...

2 augustus 2019 om 10:34

Nee maar gewoon lekker normaal doen is toch niet erg? Je kunt toch ook je mening ventileren of misschien anders zijn zonder bijdehand te hoeven doen? Er is toch wel een verschil tussen gewoon communiceren of mediagetraind braaf te zijn?

2 augustus 2019 om 10:44

Inderdaad, lekker normaal doen, jezelf zijn is niet erg. Alleen vandaag de dag is 95% media getraind en gestuurd (niet bedoelende Robin met kinderen, zo is hij van aard). 'Vroeger' werd er gewoon openlijk gezegd hoe men erover dacht, ongenuanceerd, was je boos dan werd dat duidelijk gezegd. Tegenwoordig draait het enkel om hoe je overkomt in de media en ik vind dat walgelijk. Wees gewoon jezelf, maar ja, de hele wereld kijkt naar je en vind wat van je...

Dus jezelf zijn? Alleen maar brave jongetjes in de klas.

Soory ik ben het vaak met je eens maar dit keer niet. Ik zie geen verschil in machogedrag onder de Nederlandse voetballer dan vroeger. Sneijder was de enige echte macho die ik heb meegemaakt van de generatie die in 2010 de WK Finale speelde. Boulahrouz, Gio, Kuijt, Steek, De Zeeuw, Van Bommel waren toch niet glamour jongens met tatoos gingen altijd leuk om met kinderen. Nu ook wel Nederlandse jongens zijn gewoon nuchter. We zijn geen Engelsen Argentijnen die altijd Fransen die altijd houtin zijn. Het valt meer op bij de Fransen die zijn veel minder macho dan vroeger minder houtin. Maar bij de Nederlanders valt het reuze mee joh.

2 augustus 2019 om 12:12

Ik vond de generatie van de jaren 90/2000 het meest macho. Edgar Davids die overal schijt aan had. Ik zie nou niet iemand van het huidige elftal zeggen dat Koeman zijn hoofd uit iemand reet moet halen. Bogarde was ook zo typische schijt aan alles. Frank de Boer schreeuwde ooit tegen een spits: welke idioot heeft deze gozer naar Ajax gehaald?

De generaties daarvoor komen me ook niet zo macho over.

Ik vind het vooral gek dat hij dit zegt. Als er nou iemand altijd wilt weten hoeveel ze gaan verdienen, wat ze krijgen van sponsoren etc is het hans kraay wel. Tuurlijk vinden we dit leuker om te zien, maar ik denk dat de journalisten enzo een grote inpakt daar op hebben. Meer aandacht aan het voetbal besteden minder aan de randzaken eromheen

Dit is gewoon een verdekte manier om te zeggen dat je het gedrag van Memphis Depay kansloos en puberaal vindt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.Feyenoord141
12.FC Twente12-2
Voor de complete stand: Eredivisie

1657 fans
Aanvaller, 36 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Feyenoord 25 16 0 1
2017/2018 Feyenoord 12 5 0 0
2017/2018 Fenerbahçe 2 0 0 0
2016/2017 Fenerbahçe 24 9 4 0
2015/2016 Fenerbahçe 31 16 3 0
Laatste voetbalnieuws

Schreuder haalt Robben en Van Persie aan en wijst Duitsland op toppers

Alfred Schreuder verbaast zich over de negativiteit rondom het nationale elftal van Duitsland na afloop van de recente duels met Argentinië (2-2) en Estland (0-3). Er wordt zelfs hier en daar...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 20 oktober
Dani Ceballos heeft in het geheim een gesprek gevoerd met Florentino Pérez, de voorzitter van Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren