Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Mokhtar vindt stabiliteit in de MLS: ‘Hier hoef je je geen zorgen te maken’

Laatste update:

Met een glimlach op het gelaat vertelt Youness Mokhtar over de omstandigheden in zijn nieuwe woonplaats Columbus. De 27-jarige aanvaller ondertekende vorige week een contract bij het Amerikaanse Columbus Crew. Met de keuze voor de Major League Soccer (MLS) hoopt Mokhtar naast een sportieve uitdaging ook stabiliteit te vinden. “Weinig mensen realiseren zich dat de competitie hier blijft groeien en dat het niveau steeds hoger wordt. Dat wordt alleen maar beter, denk ik. Het is qua randvoorwaarden wel wat anders dan wat we in Europa gewend zijn, ze weten waar ze mee bezig zijn”, zo geeft hij te kennen in gesprek met Voetbalzone.

Door Chris Meijer

“Alles is hier heel professioneel opgezet, er bestaat bijvoorbeeld een hele grote medische staf. In Nederland bestaat die misschien uit twee of drie mensen, maar hier bestaat de medische staf uit elf personen. Je hebt zes trainers, een diëtist, drie fysieke trainers die in het krachthonk met spelers bezig zijn. Alles wordt gemeten, je hebt overal iemand voor.” De eerste indrukken van zijn nieuwe werkgever hebben Mokhtar positief verrast. Columbus Crew is momenteel de nummer elf van de Eastern Conference van de MLS, maar bulkt van de ambities. In de komende jaren wil de club een nieuw stadion en trainingscomplex betrekken, terwijl het algemeen bekend is dat de Amerikaanse competitie ook in een razendsnelle lift zit. Lang hoefde Mokhtar dan ook niet na te denken toen Serkan Kulup van SK Sportsmanagement en Mo Sinouh van Stellar Football met het aanbod van Columbus Crew kwamen. “Over deze kans heb ik eigenlijk geen moment getwijfeld.”

“Je ziet steeds meer spelers vanuit Nederland naar Amerika gaan, Frank de Boer is hier als trainer aan de slag gegaan. De competitie wordt uitgezonden op FOX Sports en dan ga je het automatisch meer volgen. Ik moet zeggen dat Amerika mij als land altijd heeft aangetrokken, het was een droom om hier te spelen. In geen enkel land tref je betere faciliteiten dan hier. Ik ben 27, dus ik denk dat het een mooie leeftijd is om zo'n stap te zetten. In de MLS kan je doorgroeien, de club en de competitie zijn zich aan het ontwikkelen. In alle opzichten kan ik hier nog stappen zetten”, vertelt Mokhtar. Dat de MLS wordt bestempeld als de competitie van de toekomst, kan hij kort na zijn komst naar Columbus goed begrijpen. “Binnen enkele jaren zal de MLS bij de grotere competities behoren. Uiteindelijk zocht ik ook naar een stabiele omgeving voor mij en mijn gezin, de Amerikaanse competitie is groeiende en Columbus Crew is een club in ontwikkeling. Hier hoef je je geen zorgen te maken over betalingen, het salaris komt zelfs om de twee weken.”

“Ik heb een rumoerig jaar gehad. Overal lees ik dat ik mislukte avonturen achter de rug heb, maar zo zie ik dat niet en zo is het eigenlijk ook niet gegaan”, gaat Mokthar verder. De aanvaller koos er een jaar geleden voor om PEC Zwolle te verlaten voor een dienstverband bij het Turkse Ankaragücü. Een zorgvuldige keuze, daar er verschillende clubs geïnteresseerd waren in de destijds transfervrije Mokhtar. In de Süper Lig kende hij een uitstekende start met één doelpunt en drie assists in de eerste vijf wedstrijden. Naarmate de eerste maanden vorderden, werd het sportieve geluk overschaduwd door het uitblijven zijn salaris. Niet één of twee maanden, zoals in Turkije wel vaker kan voorkomen, maar uiteindelijk zes maanden. “Dat gaat te ver, als ze zo respectloos met je omgaan, moet je voor wat anders kiezen. In Turkije is alles goed geregeld, maar als je niet bij de juiste club zit, heb je problemen met salarissen. Dan gaat het iedere week over geld en als voetballer wil je daar niet mee bezig zijn, je wilt lekker op het veld presteren.”

Mokhtar baalde als een stekker van de situatie, temeer omdat hij tijdens zijn eerste buitenlandse dienstverband bij het Saudische Al-Nasr met dezelfde problemen te maken had gekregen. Daarnaast was de aanvaller met een duidelijk doel naar Turkije gekomen was. “Ik ging naar Turkije met het idee om daar stappen te maken. Uiteindelijk heb ik ook een goed halfjaar gedraaid. Dan moet je niet eens om het sportieve aspect, maar vanwege randzaken besluiten om weg te gaan. Dat was niet fijn, nee. Het zijn leermomenten voor mij. Turkije heeft een fantastische competitie. Je speelt iedere week in volle stadions tegen topspelers en dat is mooi om mee te maken. Ik ben blij dat ik die ervaring heb meegenomen, ondanks dat ik liever had gehad dat het anders was gelopen.” In januari liet Mokhtar zijn contract bij Ankaragücü ontbinden, waarna een lastige zoektocht naar een nieuwe club volgde. “Het was klote, zo halverwege het seizoen”, zegt Mokhtar in alle eerlijkheid. “In de winterperiode is het heel lastig om ergens binnen te komen, omdat de meeste clubs die op zoek zijn naar spelers niet lekker draaien. Dan is het de vraag of je bij een degradatiekandidaat terecht wil komen.”

Lang leek het erop dat Mokhtar de tweede seizoenshelft van de voorbije jaargang zou gaan doorbrengen op Tenerife. De club van het Canarische Eiland komt uit in de Segunda División, het tweede niveau van het Spaanse voetbal. “Er zijn weinig mensen die weten dat ik daar eigenlijk naartoe zou gaan. Maar het papierwerk liet op zich wachten, waardoor de nood van Tenerife na vijf of zes weken verdwenen was en de overstap niet doorging. Ik zou voor een halfjaar gaan en het leek mij prachtig om mee te maken, in een fantastische competitie en op een heel mooi eiland.” Na het afketsen van de overstap naar Tenerife, moest Mokhtar doorschakelen. Hij wilde wedstrijdritme behouden en koos om die reden in april voor een overstap naar het Noorse Stabaek, dat op dat moment net aan de competitie begon. “De dagen vliegen voorbij en je zit zo halverwege maart, op een moment dat je je moet afvragen: blijf ik voor mezelf trainen of ga ik nog ergens aan de slag om ritme op te doen? Ik heb ervoor gekozen om een aantal maanden in Noorwegen aan de slag te gaan, als een soort noodverband.”

Bij de huidige nummer dertien van de Eliteserien ondertekende Mokhtar een eenjarig contract, met een optie om in de zomer transfervrij te vertrekken voor een nieuw avontuur. Al snel kreeg de geboren Utrechter in de gaten dat het harde Scandinavische voetbal niet bij hem paste. “Ik ben een rasvoetballer, ik wil de bal in de voeten hebben. Dat spel wordt daar niet gespeeld. De trainer (de inmiddels vertrokken Henning Berg, red.) wilde in eerste instantie aanvallend voetbal spelen, maar door slechte resultaten week hij daarvan af. Ik ben een ervaring rijker, ik weet van: oké, die competitie is niet mijn stijl. Toen hebben we in juni samen besloten dat ik de optie in mijn contract zou lichten, om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Dan schrijft iedereen: ‘Contract ontbonden, mislukt avontuur’. Dat was niet het geval, ik heb een goede tijd gehad in Noorwegen en mezelf fit kunnen maken voor de zomer.”

“Ik wilde graag in het buitenland blijven, omdat ik op een leeftijd ben dat ik dit soort dingen kan meemaken. Mijn dochter is twee, dus het is nu mogelijk deze ervaringen op te doen. Terugkeren naar Nederland was eigenlijk geen optie. Volgende zomer word ik 29 en dan is het toch lastiger om weer naar het buitenland te gaan”, vertelt Mokhtar. Zijn keuze viel dus uiteindelijk op Columbus Crew, dat midden in het seizoen zit. Zodra zijn werkvergunning binnen is, kan hij zijn debuut in de MLS maken. “Een jaar geleden had ik niet verwacht dat ik nu in de Verenigde Staten zou zitten, eerlijk gezegd. Maar het is wel iets dat ik altijd heb gewild. Als ik één ding heb geleerd, is het wel dat plannen in de voetballerij geen zin heeft. Het loopt nooit zoals jij het hebt gepland. Er zijn ook dingen waar je als voetballer geen grip op hebt, wat jouw planning kan belemmeren. Je hebt het niet zelf in de hand. Het bevalt me nu zo goed hier, dat ik de rest van mijn carrière hier wel zou willen blijven.”

Goede keuze van Youness Mokhtar?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik weet nooit wat Ik moet vinden van zulke voetbalnomades,aan de ene kant hebben ze de helft van de wereld gezien,veel nieuwe culturen leren kennen,maar wat ook belangrijk is voor een mens is vastigheid/stabiliteit en dat krijg je nooit als je maar 6maanden tot 1 jaar ergens zit....

29 juli 2019 om 00:33

Normaal gesproken ben ik het met je eens, maar in zijn geval zijn de keuzes om te vertrekken bij betreffende clubs logisch (geen geld, ander soort voetbal). Hij lijkt ook te hebben nagedacht over zijn keuzes, maar een beetje pech gehad hoe het heeft uitgepakt. Ik denk dat hij in de VS stabiliteit vind.

29 juli 2019 om 14:04

Maar dat is dus helemaal niet zijn doel geweest zoals je in het artikel kan lezen.

29 juli 2019 om 12:12

Een voetbalnomade zou ik Mokhtar niet niet eens noemen. Heeft zo'n 8 jaar in Nederland gespeeld en daarnaast anderhalf jaar in het buitenland gezeten en nu gaat ie naar de VS.

30 juli 2019 om 06:56

Volgens mij legt hij precies uit dat hij dat ook op zoek naar was, maar het als je geen geld ontvangt heb je dat niet. Dan zit je midden in een seizoen en moet je wat. Nu in de MLS kan hij zich daar toch in alle vastigheid settelen.

Zie regelmatig beelden van wedstrijden uit deze competitie maar dat kan je toch niet serieus nemen dat niveau? Ze verdedigen daar slechter dan in Nederland. Laatst nog toen La Galaxy tegen de team van Vela speelde, een lange bal en de aanvallers stonden meteen 1 op1 tegen de keeper.

29 juli 2019 om 00:37

Helemaal met je eens, maar ja dat politiek correct praatje hoort er bij hij kan moeilijk zeggen dat het niveau geen zak voorstelt. De Mexicaanse league is sowieso van een hoger niveau dan de MLS en produceren ook meer talenten dan de MLS, wedstrijden gaan nergens over en worden soms gespeeld op de raarste velden. Zelf gun ik het Mokhtar enorm en hopen dat hij daar slaagt en misschien wel hogerop ergens kan gaan voetballen om zijn carriere mooi af te sluiten, want na die vervelende situatie in Saudi Arabie en Turkije hoop ik dat hij toch een mooi buitenlands avontuur kan meemaken.

30 juli 2019 om 06:58

Klopt. Er spelen veel grote namen maar dat zijn toch vooral aanvallende spelers. Het verdedigen moet er echt nog ingebracht worden.

Niveau is gewoon bagger , de enige speler van wie ik wel genoot daar , was Giovinco.

Colombus Crew had een prachtige logo , jammer dat die veranderd is.

29 juli 2019 om 00:39

Ik snap zelf ook eerlijk gezegd nooit waarom clubs hun logo’s aanpassen, 1 ding wat je nooit moet doen is de clubkleuren en het logo aanpassen en het grappigste is dat de logo’s altijd schandalig lelijk zijn. Alsof ze hun eigen supporters proberen te pesten.

29 juli 2019 om 10:28

Heskey , jaa inderdaad. Het logo van Manchester City is ook echt lelijk. Daarvoor hadden ze de mooie logo met de adelaar.
Die van Juventus precies het zelfde.

29 juli 2019 om 11:52

Dat is een vooral de Europese gedachte. Amerikanen staan daar heel anders in. Clubnamen worden ook regelmatig veranderd. Je kan ook gewoon doodleuk je club naar een andere staat verplaatsen. Een logo veranderen is een lachertje in Amerika.

Een Seattle Supersonics werd bv okhlahoma City Thunder. Compleet andere naam en andere staat.

30 juli 2019 om 00:10

@ voetballllll

Die logo's stralen ook inderdaad niets uit, maar dichterbij huis hebben we er ook eentje. Helaas kiest Ajax ook nog steeds voor die achterlijke lelijke emotieloze smurf die Coronel er door heen drukte; samen die met pedante (industrieel) ontwerper die niets met Ajax had. Overigens is binding met sport clubs in de States ook totaal niet te vergelijken met Europese en Zuid Amerikaanse voetbal clubs.

30 juli 2019 om 04:37

Logo's worden veranderd omdat oude logo's vaak lastig te lastig zijn voor de massa productie. Een logo met allerlei vormen is moeilijker te herkennen en te produceren. Daarom is Juve ook naar een simpele J gegaan en zal Ajax nooit terug gaan naar een klassieke logo.

29 juli 2019 om 02:05

The crew haha zeker een heel vet logo, doodzonde dat het is veranderd!

Op vakantie in de VS laatst LaGa-Atlanta gezien. Veel inzet, ontzettend veel energie, maar positioneel slecht, samenspel slecht, enz. Ik schrok van het belabberd nivo in deze topper. Had meer van Franks ploeg verwacht. Em de VS zelf.... Zal wel leuk zijn als je teveel geld hebt. Mensen zijn aardig maar traag en inflexibel. Meedenken zit er niet in. En al die zwervers in de grote steden en de krotten van huizen op het platte land... Soms is het 3de wereldland-achtig.
Weet ik weer hoe goed we het hebben in Nederland.

30 juli 2019 om 02:21

Tja, het is een soort van voetbal, het is gewoon totaal anders. Het tempo in de wedstrijd ligt zo enorm hoog, de bal kan in 1 minuut wel drie keer in 16 metergebieden heen en weer vliegen. Het zijn veel meer atleten daar die werken, lopen en knokken voor iedere meter om die bal weer even in bezit te hebben. Er lopen wel wat goede spelers rond met bijvoorbeeld Ibrahimovic, Vela, Dos Santos, Rooney, Gaitan, Martinez... Maar het gros is gewoon pure middelmaat. Tactisch stelt het niks voor. De spelers daar zijn niet zoals in Nederland opgeleid, dat moet je je wel realiseren. Daarom dat er zo weinig te maken valt met Atlanta bijvoorbeeld.

"het was een droom om hier te spelen. In geen enkel land tref je betere faciliteiten dan hier." -- Oke, ik snap dat je de club of competitie niet zal afkraken, maar nu zit je gewoon te liegen. Er is een verschil tussen wenselijke antwoorden geven en liegen.

Desalniettemin een leuk avontuur en voetballen voor zo'n 13.000 fans (vergelijkbaar met Pec) en ongetwijfeld een redelijk salaris (dat waarschijnlijk wél wordt uitbetaald).
Succes daar!

29 juli 2019 om 09:51

Het is inderdaad wat gechargeerd (wenselijk antwoord), maar toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat de sportfaciliteiten in Amerika wel uitstekend zijn. Op - bijvoorbeeld een gemiddelde universiteit zijn alle sportfaciliteiten echt fantastisch, terwijl de school zelf nog toe lijkt aan enig onderhoud. Bij clubs zal dit ook tot op het laatste beetje geregeld zijn.

Maar goed, het zal inderdaad niet het beste zijn, nee.

29 juli 2019 om 11:57

'' Op - bijvoorbeeld een gemiddelde universiteit zijn alle sportfaciliteiten echt fantastisch, terwijl de school zelf nog toe lijkt aan enig onderhoud.''

Tja dat is ook niet zo gek. In het collegebasketbal en collegefootball gaan miljarden aan tv deals om. Alleen March Madness, een toernooi van 2 weken, levert al meer dan een miljard op.

Aangezien er bijna niks naar de spelers zelf gaat kunnen ze enorm veel geld in de faciliteiten stoppen en houden ze nog over ook

29 juli 2019 om 13:26

Ja I know, maar ik bedoel maar: in de sport zorgen Amerikanen er altijd voor dat o.a. de faciliteiten uitstekend zijn. Daar hebben ze het geld ook voor, maar daar investeren ze ook in.

29 juli 2019 om 14:03

daar worden ze ook bijna toe gedwongen. De staat betaald behoorlijk veel aan die faciliteiten daar. Weigeren ze dat? Een boze eigenaar pakt dan rustig zijn franchise op om het in een andere staat weer neer te zetten. Staten zijn als de dood dat zo'n franchise vertrekt want zo'n franchise levert ook enorm veel banen en dergelijke op.

Dit soort macht is er in Europa niet. hahaha stel je voor dat die Amerikaanse eigenaren besluiten om Feyenoord naar Delft te verhuizen omdat die wel bereid zijn om een nieuw stadion te betalen. Denk dat Aboutaleb dan meteen het complete leger mag inschakelen.

29 juli 2019 om 14:07

Wat is jouw ervaring met die faciliteiten dat jij er zoveel verstand van hebt?

29 juli 2019 om 09:31

Precies, een beetje research kan ook geen kwaad. Als je zelfs een beetje in het archief van voetbalzone gaat kijken, dan lees je honderden berichten van voetballers in Turkije die hun salaris niet uitbetaald kregen. Als je dan ook nog de optie had om in Engeland of Italië te spelen en je hebt al eerder meegemaakt dat je salaris niet werd uitbetaald ,dan is het duidelijk dat je vroeger niet de slimste van de klas bent geweest.

Als de clubs in de MLS straks net zo begeleid gaan worden als American Football clubs dan is het slechts een kwestie van tijd voordat het niveau die van Europa evenaart. Qua intensiteit kan voetbal heel veel leren van Football. Als ze er dan ook nog eens geld in gaan stoppen ben ik erg benieuwd waar het plafond ligt.

Amerika is een continent, ze hebben met afstand de grootste poule ter beschikking als het gaat om talenten en zodra ze sport daar serieus gaan nemen (en dat doen ze echt alleen bij de vrouwen) kunnen ze enorme stappen maken.
Types als Mokhtar binnenhalen zegt genoeg, die kan er niks van, over de huidige situatie.

Ja als je de luxe hebt om elders je brood te verdienen dan zou ik als prof ook niet buiten de top 6 gaan spelen in Turkije. Het Turkse voetbal is zo goed als failliet. Dit is een grote uitdaging voor de huidige voetbalbond om samen met de clubs en de banken de schulden behapbaar te maken. Zelfs bij Fenerbahce en Galatasaray komt het voor de spelers soms een paar maanden op hun salaris moeten wachten. Alhoewel ik weet dat ze bankgarantie krijgen. Weet niets of die garanties bij de laagvliegers ook worden gegeven.

Dat de MLS binnen enkele jaren bij de grote competities gaat horen is natuurlijk lachwekkend. Het niveau groeit weliswaar (ik heb nog de Ny/nj Metrostars met Waterreus live gezien en dat deed heel veel pijn aan de ogen) maar het gat is nog steeds groot.

De eigenaars van de Crew zijn dezelfde als de eigenaars van de Cleveland Browns dus ik wil best geloven dat het extra-sportieve zeer goed in orde is.

Tja ik woon in Amerika en het niveau gaat zeker elk jaar weer een beetje omhoog, maar nog steeds is het eigenlijk erg armoedig voetbal. Het gaat in Amerika verscihrkkelijk veel om het uithoudingsvermogen, je conditie, dat is ook waarom de echte voetballers het zo makkelijk hier hebben. Zo'n Giovinco leuk spelertje voor Europa maar absolute ster hier in Amerika, tikte daar echt spelers weg alsof hij Fifa Street aan het spelen was.
In Amerika zal het niveau heel langzaam blijven groeien tenzij ze de jeugd structuur veranderen in Amerika waar het vooral op je leeftijd en je klas gebaseerd is IPV van in Europa waar je met je niveau ongeacht je leeftijd mee speelt.

Verder is de topsport klimaat in Amerika geweldig,ze stoppen alles in die faciliteiten en trainers. Verder heb je het ook geod voor elkaar qua levenskwaliteit. Zeker in Columbus kan je makkelijk een groot huis kopen voor een goed prijsje, toch een van de laatste steden waar ik naar toe zou verhuizen in Amerika, dan heb je tien keer liever Atlanta bijvoorbeeld.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren