Hoe de verrassende keus van Nabil Fekir kan uitgroeien tot een droomtransfer

Donderdag, 25 juli 2019 om

Onder meer Eden Hazard, Antoine Griezmann, João Félix, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong wisselden deze zomer al voor veel geld van club. Een van de meest spraakmakendste transfers van de afgelopen maanden vond echter voor een veel lager bedrag plaats dan bovengenoemde overstappen. Real Betis maakte namelijk eerder deze week de komst van Olympique Lyon-ster Nabil Fekir bekend en verraste daarmee vriend en vijand. De Fransman, die een jaar geleden nog wereldkampioen werd met zijn land, werd in de afgelopen maanden in verband gebracht met een aantal grote clubs, maar koos uiteindelijk voor een nieuw avontuur bij de nummer tien van het afgelopen LaLiga-seizoen.

Door Robin Bruggeman

De spelmaker leek een jaar geleden nog voor een kleine zestig miljoen euro op weg naar Liverpool, waar hij werd gezien als de vervanger van de naar Barcelona vertrokken Philippe Coutinho. The Reds trokken in de zomer van het afgelopen jaar de portemonnee voor Alisson, Naby Keïta, Fabinho en Xherdan Shaqiri en Fekir moest de kerst op de taart worden voor het elftal van trainer Jürgen Klopp. De nu 25-jarige creatieveling reisde zelfs naar Anfield om daar alvast gefotografeerd te worden in de kleuren van zijn beoogde nieuwe werkgever en interviews op te nemen met Liverpool TV. De medische keuring verliep echter niet geheel vlekkeloos en nadat aan Liverpool gelieerde doktoren hun vraagtekens zetten bij de gesteldheid van Fekirs knieën, ketste een transfer uiteindelijk af.

Fekir had in de jaren ervoor al enkele malen te maken gehad met kwetsuren aan zijn rechterknie. De problemen met het gewricht begonnen in september 2015, toen hij in zijn vijfde interland voor les Bleus tegen Portugal zijn kruisband scheurde. De middenvelder, in het seizoen ervoor nog uitgeroepen tot Talent van het Jaar in de Ligue 1, ging daarop meteen onder het mes en revalideerde snel. Zeven maanden na zijn zware knieblessure maakte Fekir alweer zijn rentree op het veld, een maand of drie eerder dan voor voetballers gebruikelijk is bij een dergelijke kwetsuur. Het gewricht bleef in de jaren daarna echter een zorgenkindje en in augustus 2016 liep hij een nieuwe blessure op aan zijn rechterknie, waarbij opnieuw een operatie noodzakelijk was. Hoewel deze nieuwe tegenslag lang niet zo ernstig was als de gescheurde kruisband, stond hij toch weer een kleine maand aan de kant.

Fekirs knieproblemen begonnen in september 2015 toen hij een zware blessure opliep in een oefeninterland tegen Portugal.

Kraakbeenslijtage
Het seizoen 2017/18 verliep daarop relatief vlekkeloos tot hij in februari opnieuw een maand aan de kant stond vanwege een kneuzing aan dezelfde knie. Fekir kende ondanks deze blessure echter wel het beste jaar uit zijn loopbaan tot nu toe, met achttien doelpunten en zeven assists in de Ligue 1 en ook nog eens drie goals en een assist in de Europa League. De wereld lag na dat seizoen dan ook aan zijn voeten en Liverpool leek uiteindelijk de club te worden die er met de spelmaker vandoor zou gaan. De Engelsen waren natuurlijk op de hoogte van de knieproblemen die Fekir eerder al hadden geplaagd, maar zij waren in eerste instantie wel bereid om het risico te nemen door een flink bedrag in hem te investeren. De medische keuring wees echter uit dat de eerdere kwetsuren hun weerslag hebben gehad op de staat van het gewricht. Fekir heeft vanwege zijn opgelopen blessures, en de veranderde manier van lopen en bewegen die dit met zich mee heeft gebracht, last van ‘lichte artritis’ in het gewricht, wat inhoudt dat het kraakbeen in de knie meer tekenen van slijtage vertoond dan gewoonlijk bij iemand van zijn leeftijd.

De doktoren van Liverpool spraken hun zorgen over deze situatie uit na een eerste medische keuring en nadat een second opinion op hetzelfde probleem uitkwam, probeerde Liverpool naar verluidt om de transfersom omlaag te onderhandelen. Lyon weigerde hier echter aan mee te werken en dit leidde uiteindelijk tot het complete afketsen van de transfer. Fekir bleef vervolgens nog een seizoen actief bij les Gones en maakte maandagavond voor een initieel bedrag van 19,75 miljoen de overstap naar Real Betis. Die transfersom kan door middel van bonussen nog met tien miljoen euro oplopen, terwijl Lyon ook recht heeft op twintig procent van een toekomstige transfersom die los Verdiblancos zullen incasseren als het voor Fekir van een vertrek uit Sevilla komt. Naast de middenvelder maakt overigens ook zijn jongere broer Yassin Fekir de overgang van Lyon naar Betis en de Franse club krijgt maar liefst vijftig procent van de transfersom als deze 22-jarige aanvaller in de toekomst weer verkocht wordt.

‘Hij kwam door de medische keuring’
Voor Nabil Fekir komt er met zijn verhuizing naar Andalusië een einde aan een jaar met hoogte- en dieptepunten. De middenvelder was naar verluidt in tranen toen bekend werd gemaakt dat zijn transfer naar Liverpool niet doorging en hij moest daarna meteen door naar Rusland, waar hij in zes wedstrijden als invaller binnen de lijnen kwam op het voor Frankrijk zo succesvol verlopen WK. In het afgelopen seizoen haalde hij, mogelijk mede vanwege de teleurstelling over het afketsen van zijn overstap naar Engeland, niet het niveau van het jaar ervoor, al kan hij met 9 goals en 7 assists in 29 competitiewedstrijden toch nog terugkijken op een redelijk geslaagde jaargang. Gedurende het seizoen brachten zijn voormalige zaakwaarnemer Jean-Pierre Bernès en Lyon-voorzitter Jean-Michel Aulas daarnaast naar buiten dat de knieproblemen wellicht niet de enige reden zijn geweest voor het niet doorgaan van zijn transfer naar the Reds. “Misschien zullen we ooit de werkelijke reden weten waarom Fekirs overgang naar Liverpool niet doorging. De knie maakte er deel van uit, maar dat was niet alles. Hij was door de medische keuring gekomen en hij had zich al laten fotograferen in een Liverpool-shirt…”, liet Bernès een aantal maanden geleden optekenen door L’Équipe.

Fekir kwam als invaller zes keer in actie op het WK, waaronder in de van Kroatië gewonnen finale.

Voorzitter Aulas was eerder dit jaar nog druk bezig met een contractverlenging voor Fekir, die oorspronkelijk nog tot medio 2020 vastlag in Lyon. De preses wilde koste wat kost voorkomen dat de middenvelder, net als Adrien Rabiot deze zomer deed bij Paris Saint-Germain, volgend jaar transfervrij zou vertrekken en nadat de onderhandelingen op niets uitliepen, koos hij ervoor om zijn sterspeler aan Betis te verkopen. In gesprek met RMC Sport liet Aulas ook zijn licht schijnen op de mislukte transfer naar Liverpool: “Volgens mij was de knie een van de argumenten die Liverpool aanvoerde, maar persoonlijk ben ik er niet van overtuigd dat dit de echte reden was. Het lukte de drie betrokken partijen op het laatste moment niet om tot een compleet akkoord te komen. Daarbij ging het niet om Liverpool en Lyon, wij waren al rond. Liverpool veranderde echter van gedachten en aangezien wij ons in een lastige positie bevonden omdat Nabil op het punt stond om naar het WK te gaan, besloten we de gesprekken af te breken. Nabil vond dat op dat moment ook oké.”

De berichten over zijn knie lijken deze zomer echter toch hun weerslag te hebben gehad, aangezien Napoli de enige club is waar hij naast Betis in de afgelopen weken concreet werd genoemd. I Partenopei hadden in eerste instantie hun zinnen gezet op de komst van James Rodríguez, maar de vrees in Napels is nu dat Atlético Madrid er met de bij stadgenoot Real Madrid overbodige middenvelder vandoor zal gaan. Een overgang naar de nummer twee van het afgelopen Serie A-seizoen genoot volgens berichten uit Italië ook een lichte voorkeur bij Fekir zelf, daar hij met Napoli Champions League had kunnen spelen terwijl Betis aankomend seizoen niet Europees actief is. Los Verdiblancos slaagden er uiteindelijk echter toch in om hem te overtuigen en met een transfersom van een kleine twintig miljoen werd hij na Denilson, Giovani Lo Celso en William Carvalho de op drie na duurste aankoop uit de clubgeschiedenis. De kans is overigens groot dat Fekir niet samen zal gaan spelen met Lo Celso, die nadrukkelijk wordt gelinkt aan Tottenham Hotspur. De Argentijn werd vorig seizoen nog door Betis gehuurd van Paris Saint-Germain en kon door een optie in de huurovereenkomst voor 22 miljoen definitief ingelijfd worden. Met een mogelijke transfer van om en nabij de zeventig miljoen euro kunnen de Spanjaarden zodoende in een paar weken tijd een flinke winst maken.

Barcelona
Een van de redenen dat Fekir Betis boven Napoli heeft verkozen zou zijn dat trainer Rubi de enige was die hem een gegarandeerde basisplaats wilde beloven. De spelmaker zelf was bovendien zo toe aan nieuwe impulsen dat hij genoegen nam met een stap opzij, of wellicht zelfs iets omlaag, in plaats van een stap omhoog naar een topclub in een van de grote Europese competities. Het doorgaans goed geïnformeerde RMC weet daaraan toe te voegen dat zijn verhuizing naar Spanje op termijn mogelijk alsnog een stap omhoog kan worden. Landgenoot Eric Abidal, tegenwoordig technisch directeur bij Barcelona, zou afgelopen zondag nog met Fekir om de tafel hebben gezeten om een transfer naar Betis door te spreken. Hoewel Barça zich in de afgelopen jaren niet concreet voor de wereldkampioen heeft gemeld, zou Abidal hem hebben verzekerd dat hij al wel geruime tijd nadrukkelijk in de gaten wordt gehouden vanuit het Camp Nou. De technisch directeur heeft er daarom bij Fekir op aangedrongen om Betis te verkiezen boven Napoli, zodat hij alvast kan wennen aan het spel in LaLiga, zijn kwaliteiten kan laten zien en kan bewijzen dat hij gedurende een langere periode fit kan blijven.

De kraakbeenslijtage hoeft in de komende seizoenen niet tot onoverkomelijke problemen te leiden, maar het is wel zaak dat Fekir door middel van speciale oefeningen de spieren rondom het gewricht zo versterkt dat toekomstige klappen opgevangen kunnen worden. Het blijft echter aannemelijk dat hij zo nu en dan perioden aan de kant staat vanwege irritatie in het gewricht, terwijl de kans op een nieuwe (zware) blessure ook aanwezig is. Voor voetballers is de kans dat zij dezelfde kruisband nog een keer zullen scheuren 25 procent groter na een eerdere blessure en ‘overcompensatie’, door een veranderde manier van bewegen en lopen, leidt er bovendien toe dat de kans op een gescheurde kruisband in de andere knie met 20,5 procent toeneemt. Als Fekir deze problemen het hoofd weet te bieden kan zijn verrassende overgang naar middenmoter Betis in de komende seizoenen echter mogelijk toch uitgroeien tot een droomtransfer naar de Spaanse top, wat ook voor Lyon gunstig uit zou pakken. Een dure transfer levert les Gones vanwege het forse doorverkooppercentage nog een flink bedrag op bovenop de kleine dertig miljoen die het al incasseert voor Fekir als aan alle bonusvoorwaarden wordt voldaan.

Real Betis kondigt komst Nabil Fekir aan
Meer video's

Poll

Denk jij dat Nabil Fekir in de toekomst voor Barcelona of een andere Spaanse topclub zal spelen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

19 reacties (laatste reactie door stravven)

Sorry hoor maar ik vind dit niet zo’n bijzondere transfer. Fekir was gewoon een goede speler voor de Ligue 1, net als een Lacazette, en maakt nu de stap naar een subtopper in een topcompetitie, big deal.

25 juli 2019 om 01:24

Het is toch best knap van Real Betis om zo'n speler, die aan betere clubs werd/wordt gelinkt, voor een relatief laag bedrag te kunnen halen.

25 juli 2019 om 02:48

Zo laag is dat bedrag eigenlijk niet 30 mil + 10 mil bonus + 20% doorverkoop. Als hij het goed doet gaat hij ook voor rond de 70 weg dan houdt Lyon toch nog een slordige 50 mil over aan een speler met 1 jaar contract die niet wilde verlengen.

25 juli 2019 om 09:01

de 30 miljoen is al inclusief de 10 miljoen bonus
Tis 20 miljoen + 10 miljoen bonus.

25 juli 2019 om 01:33

Uhhh volgens mij is Arsenal of Betis toch wel een redelijk verschil. Of ben je sarcastisch?

25 juli 2019 om 07:30

Ik vind Betis op dit moment echt niet minder als Arsenal, op het moment dat Lacazzette zijn transfer maakte was het verschil groter en was Arsenal vaste klant in de CL, dat is nu wel anders. Betis heeft nu echt een goede ploeg met buiten Fekir ook Carvalho, Guardado, Canales, Bartra. Het enige wat ze missen is een goede spits, ik vind Loren en Sergio Leon wat tekort komen, echter hoorde ik geruchten dat Betis Milik wou kopen. Dat zou een goede zijn.

25 juli 2019 om 08:56

Betis is 10de geworden vorig seizoen. Het klopt dat ze de potentie hebben om voor plek 4 te strijden maar ze zijn lang niet op het niveau van Arsenal. Arsenal won een paar maanden terug nog vrij simpel het tweeluik met nummer 4 Valencia.

25 juli 2019 om 11:08

Hou op joh.
Betis komt veel te veel kwaliteit te kort om in de top 4 van Spanje te eindigen. Zelfs met de nieuwe aankopen Giovani Lo Celso , Juanmi en nu Fekir.

25 juli 2019 om 16:28

Ik denk dat ze aardig in de buurt kunnen komen, het is Getafe ook bijna gelukt.

25 juli 2019 om 17:12

@hoogindeconcen

ik vind Fekir echt een geweldige voetballer en dan vind ik 30 miljoen een koopje. ter vergelijking, dat is net zo duur als een reserve keeper als Jasper Cillissen of net iets duurder dan een in de Europese subtop geflopte Davy Klaassen en die laatste vind ik als nummer 10 echt twee klassen minder als een Fekir qua handelingssnelheid, balaannames, traptechniek en techniek aan de bal

Als betis nou nog alleen een goede Trainer haalt kan het echt een goed seizoen worden voor hun.
Had eigenlijk verwacht dat ze vorig jaar het al beter zouden doen, maar de 2e seizoenhelft viel vies tegen.

Betis een mooi club met veel potentie, Geweldige fans en natuurlijk de mooiste regio van het land. Helaas ook een club met pieken en dalen. Maar als het huidige besuur alles onder controle houd en niet teveel risico's neemt kan het een in de subtop komen en blijven met zo nu en dan een uitschieter naar P3 en een EL winst net als stadsgenoot Sevilla.

De laatste jaren hoorde je altijd dat Fekir naar Liverpool of Arsenal zou gaan, Betis is dan toch wel een heel verrassende keuze. Geen slechte ploeg maar hij zou toch een trede hoger aan moeten kunnen.

Zoals hier ook in de tekst wordt aangegeven is het een duidelijke stap naar achter om dan 3 stappen omhoog te doen.

Ik blijf de ophef rondom deze transfer toch een beetje overtrokken vinden. Van Engelse clubs snappen en pikken we alles. Ik denk als morgen Everton of Wolves ineens Isco of Icardi zou contracteren, allemaal begrijpelijk en prima. Maar blijkbaar als een Spaanse subtopper een speler van naam contracteert is de hele voetbalwereld nogal geshockeerd en moet er worden gezocht naar een verklaring, want oh jee hoe kan dit toch?

Het is inmiddels veel besproken hier, maar laten we rustig afwachten hoe Fekir het bij Betis gaat doen. Ik denk eigenlijk een prima keus in een competitie die hem met zijn technische vaardigheden goed kan liggen, alhoewel Fekir natuurlijk kwalitatief ook beter had gekund. Garantie op speeltijd was dan ook minder geweest. Trouwens handig en slim onderhandeld ook van Lyon om 50% bij een toekomstige transfer te verzekeren. Zo haal je echt het maximale uit een transfer van een speler die nog maar een jaar een contract heeft bij de club.

25 juli 2019 om 11:35

Betis heeft ook zijn broertje gecontractreerd. Als het broertje van Fekir wordt verkocht, incasseert Lyon 50% van de transfersom. Een verkoop van Nabil Fekir levert echter 20% van de transfersom op. Alsnog prima onderhandeld van Lyon naar mijn mening.

25 juli 2019 om 17:05

Ik snap je verontwaardiging wel, maar het is natuurlijk geheel logisch dat we het van Engelse laagvliegers meer gewend zijn. Die hebben immers al een eeuwigheid massa's geld te besteden. Betis is niet eens de grootste/succesvolste club van de stad, dus opmerkelijk is het in mijn ogen wel dat een gegadigde voor Liverpool het volgende seizoen bij Betis tekent.

26 juli 2019 om 00:34

De "ophef" die ik zie is vooral verbazing. Ten eerste dat hij naar Betis gaat, maar de hoofdreden van de verbazing is de transfersom. Vorig jaar leek hij voor 60 miljoen naar Liverpool te gaan, en nu gaat hij voor 25 miljoen naar Betis, nogal een flinke verandering.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Real Betis

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
15.Eibar15-7
17.Real Betis13-8
19.Espanyol8-16
Voor de complete stand: LaLiga

7 fans
Aanvaller, 26 jaar

In de wandelgangen

Maandag 18 november
Na Arsenal en Tottenham Hotspur is ook Manchester City geïnteresseerd in Dayot Upamecano. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren