Hoe Leroy Fer in het buitenland ambities in nachtmerries zag veranderen

Vrijdag, 26 juli 2019 om

Leroy Fer is terug bij Feyenoord, de club die hij in 2011 achter zich liet. De 29-jarige middenvelder, die al enige tijd meetrainde met het elftal van trainer Jaap Stam, overtuigde de technische staf van zijn kwaliteiten, waardoor een eenjarig contract zijn deel is. Fer verbleef de afgelopen zes seizoenen in het buitenland, met uiteenlopende prestaties. Bij achtereenvolgens Norwich City, Queens Park Rangers en Swansea City was er namelijk telkens een terugkerend thema: het gevecht tegen degradatie, ondanks de sportieve ambities van de betreffende clubs. De teruggekeerde Fer, die via FC Twente in Engeland belandde, degradeerde in totaal drie keer uit de Premier League.

Door Rian Rosendaal

Fer speelde zich tijdens zijn Twentse periode in de kijker van Norwich City, dat in 2013 uiteindelijk circa zes miljoen euro neerlegde voor de fysiek sterke middenvelder. De elfvoudig international van het Nederlands elftal kreeg op Carrow Road gezelschap van Ricky van Wolfswinkel, die voor circa tien miljoen euro werd overgenomen van Sporting Portugal. Fer drukte ondanks de degradatie behoorlijk zijn stempel op het spel van the Canaries. De Nederlander in Engelse dienst werd vooral in de eerste maanden van het seizoen meerdere keren verkozen tot Man of the Match en kreeg regelmatig lof toegezwaaid van onder meer Jamie Redknapp, als analist verbonden aan Sky Sports. De oud-middenvelder zag Fer, die uiteindelijk tot vier doelpunten en drie assists kwam in zijn enige jaar in Norwich, destijds als een van de toekomstige sterren van de Premier League. De loftuitingen van Redknapp ten spijt, de Oost-Engelse club zakte door de achttiende plaats af naar de Championship, waarmee een einde kwam aan een driejarig verblijf op het hoogste niveau.

Fer speelde uiteindelijk één seizoen in het shirt van Norwich City.

Van Wolfswinkel koos op huurbasis voor Saint-Étienne en later voor Real Betis. Fer bleef echter behouden voor de Premier League. Queens Park Rangers maakte in de zomer van 2014 ruim tien miljoen euro over naar Norwich, dat naar eigen zeggen hiermee de duurste verkoop ooit realiseerde. Fer zette zichzelf kort daarvoor in de etalage door te scoren tegen Chili op het WK in Brazilië, waar het Nederlands elftal uiteindelijk een bronzen plak veroverde. De Nederlandse aankoop kreeg het shirt met rugnummer 10 en de bijbehorende complimenten van toenmalig manager Harry Redknapp. “De komst van Leroy is een geweldige opkikker voor ons. Hij is een fantastische aanwinst en ik vind het prachtig dat we hem naar Queens Park Rangers hebben kunnen halen. Hij heeft op het WK gespeeld en hij heeft alles wat je zoekt in een middenvelder. Fysiek, goede vaardigheden, een box-to-box-speler. Ik kijk ernaar uit om met hem te werken”, zo zei Redknapp bij de presentatie van Fer.

De aanwezigheid van Redknapp deed Fer uiteindelijk besluiten om voor QPR te kiezen. “Harry vertelde me dat hij me heel graag wilde hebben. En als je dat hoort van een coach wil je met hem samenwerken”, liet de middenvelder weten kort na zijn entree op Loftus Road, het onderkomen van de Super Hoops. Fer kreeg in West-Londen te maken met gerenommeerde ploeggenoten als Rio Ferdinand, Jermaine Jenas, Joey Barton, Robert Green, Shaun Wright-Phillips, Mauricio Isla en Loïc Rémy. Reden genoeg om met optimisme naar de toekomst te kijken voor de voormalig speler van Feyenoord en FC Twente. “Ik kan niet wachten om hier te beginnen. Ik wilde graag in Engeland blijven, in de Premier League. Dat was mijn droom. QPR heeft het afgelopen seizoen (promotie na winst in de finale van de play-offs, red.) goed gedaan door meteen weer te promoveren en heeft een team vol topspelers. Ik vind het geweldig dat ik daar nu ook bij hoor.”

Bij QPR kreeg Fer te maken met bestuurders met torenhoge ambities. Formule 1-tyconen Bernie Ecclestone en Flavio Briatore hadden enige tijd aandelen in de club, wat overigens niet goed viel bij een groot deel van de achterban van de club. Ecclestone en Briatore kregen namelijk regelmatig het verwijt dat ze enkel door zakelijke motieven werden gedreven en geen oog hadden voor het sportieve aspect. Het weinig populaire duo blies uiteindelijk de aftocht in 2011, toen Tony Fernandes het overgrote deel van de QPR-aandelen in handen kreeg. De Aziatische zakenman, met een geschat eigen vermogen van ruim zeshonderd miljoen euro, legde circa veertig miljoen euro neer voor het grootaandeelschap in het westen van Londen. Fernandes probeerde eerder binnen te komen bij West Ham United, van kinds af aan zijn grote liefde op voetbalgebied. Deze poging mislukte echter, waar de overname aan de andere kant van Londen wel slaagde. De vermogende eigenaar nam tevens de rol van voorzitter bij QPR op zich, een functie die hij in 2018 neerlegde.

In anderhalf jaar kwam Fer tot 50 wedstrijden voor QPR, waarin hij goed was voor 8 doelpunten en 6 assists.

Fer kreeg bij QPR met een herhaling van zetten te maken. Dit alles ondanks de ambities van de clubleiding om uit te groeien tot een stabiele Premier League-club, en zijn uitverkiezing tot Man of the Match in zijn eerste optreden voor eigen publiek. De Londense formatie eindigde na een moeizaam seizoen op de laatste plek, tot ongenoegen van met name Fernandes. Fer was onder Redknapp doorgaans een vaste waarde op het middenveld, maar daardoor steeg zijn populariteit onder de supporters van QPR niet. Zijn fabelachtige doelpunt op de slotdag van het seizoen tegen Newcastle United, met Tim Krul onder de lat, bracht daar geen verandering in. Ruim een halfjaar na de degradatie koos Fer voor een verhuurperiode bij Swansea City. Om zijn afscheid werd niet getreurd, zeker niet op Twitter. “Ik ben er niet rouwig om dat Fer is vertrokken. Het is een luie speler die constant overstapjes doet en de bal veel te vaak verliest”, zo schreef een opgeluchte aanhanger. Een andere supporter van The R´s omschreef de vertrokken middenvelder als ‘een van de minst effectieve spelers die ooit het shirt met nummer 10 heeft gedragen’.

Fer werd ook in Swansea geconfronteerd met een club waar het op bestuurlijk niveau behoorlijk onrustig was en waar tevens verschillende managers sneuvelden. The Swans werden in de zomer van 2016 overgenomen door een consortium uit de Verenigde Staten. Met de overname was naar verluidt ruim honderd miljoen euro gemoeid. ‘Behangkoning’ John van Zweden redde de club in 2003 door zelf circa 55.000 euro in de club te steken, samen met enkele bevriende bestuursleden. Ruim een decennia later hield Van Zweden naar verluidt bijna negen miljoen euro over aan de deal met de Amerikanen. “Eigenlijk wilden we niet verkopen, want het is toch uniek: een club geleid door supporters. Maar het ging steeds meer aan me knagen. Hier in de behangwinkel kon ik jongens die 1500 euro per maand verdienen geen salarisverhoging bieden, maar bij de club gaf ik voetballers alleen al miljoenen aan tekengeld. Op een gegeven moment kon ik mezelf niet meer in de spiegel aankijken. Maar toen kwam er een groep Amerikaanse investeerders voorbij en konden we de club voor 120 miljoen verkopen. Ik weet het nog als de dag van gisteren: op 22 juli 2016 was ik ineens multimiljonair”, liet Van Zweden destijds optekenen door Quote.

‘Ik zeg met de hand op mijn hart dat ik de club nooit had willen verkopen'

Voetbalzone schreef in januari 2018 een achtergrondverhaal over de gevolgen van de Amerikaanse overname van Swansea City.Lees artikel

Voor Fer werd de overgang naar Swansea diezelfde zomer definitief. Hij kreeg in Wales gezelschap van Mike van der Hoorn en later ook van Luciano Narsingh en Erwin Mulder. De fans, die in 2013 nog het veroveren van de EFL Cup vierden, waren echter niet bezig met aanwinsten. Een deel van de supporters was zeer ontstemd door het feit dat hun geliefde club in Amerikaanse handen was gekomen. Van Zweden en consorten werden afgeschilderd als ‘geldwolven’. De onrust buiten het veld had in de jaargang 2016/17 nog geen invloed op het sportieve gedeelte, al was het verval al enigszins zichtbaar. Het elftal van toenmalig manager Paul Clement eindigde op de vijftiende plaats. De voormalig assistent-trainer van onder meer Chelsea, Paris Saint-Germain en Real Madrid wist de club te behoeden voor degradatie, maar moest zes maanden later alsnog het veld ruimen vanwege de tegenvallende resultaten. Fer was onder Clement meestal een zekerheidje, al werd dat onder diens opvolger Carlos Carvalhal wel steeds minder. Carvalhal leidde Swansea naar zeges op onder meer Liverpool en Arsenal en zorgde daarmee voor hernieuwd optimisme in het Liberty Stadium. De Portugees werd zelfs uitgeroepen tot Manager van de Maand in januari. De opleving was van korte duur, want zijn formatie wist degradatie uiteindelijk niet te voorkomen. Voor Fer was het alweer de derde keer dat hij onder de degradatiestreep eindigde.

Fer werd in zijn laatste seizoen in Swansea geplaagd door blessureleed. Kort na de jaarwisseling begon een knieblessure hem parten te spelen. Hierdoor kwam Fer in de laatste maanden van het seizoen tot het schamele aantal van zes minuten, in een wedstrijd tegen hekkensluiter Ipswich Town in april. De middenvelder stond er ondanks de aanhoudende kwetsuren goed op bij manager Graham Potter, die onder meer Frank de Boer versloeg in de race om het managerschap bij Swansea. Fer droeg zelfs enige tijd de aanvoerdersband. Desondanks kwam er na ruim twee jaar een einde aan zijn dienstverband in Zuid-Wales. Narsingh en voormalig Vitesse-aanvaller Wilfried Bony kregen ook te horen dat hun contracten niet werden verlengd. Potter, inmiddels zelf ook niet meer in dienst, liet in de slotfase van het seizoen tegenover de BBC al weten dat contractverlenging een heikele kwestie zou worden voor Fer, die door de Engelse manager werd omschreven als een ‘fijne kerel’. “Het is voor beide partijen een moeilijke kwestie. Het is te hopen dat de revalidatie voorspoedig verloopt zodat hij in de voorbereiding weer op zijn oude niveau terugkeert.”

De ervaren middenvelder, die in januari door de Engelse media nog werd gelinkt aan Aston Villa en Lille OSC, kwam tijdens zijn buitenlandse verblijf tot 184 wedstrijden, met daarin 22 doelpunten en 20 assists. Een gemiddelde van ongeveer dertig wedstrijden per seizoen. De degelijke statistieken worden helaas voor Fer overschaduwd door de drie degradaties. De degradatiezorgen lijken voorgoed verleden tijd, want het is niet aannemelijk dat Feyenoord aankomend seizoen in de onderste regionen bivakkeert. Fer liet eerder deze maand aan het Algemeen Dagblad dat hij leergeld heeft betaald in Swansea. “Ik heb bij Swansea te lang doorgespeeld met klachten. Daarvan ondervind ik nu nog de naweeën, Het is niet anders. Fit worden is nu het eerste dat telt.” De teruggekeerde Fer is inmiddels geslaagd in die missie, met Narsingh wederom aan zijn zijde, ditmaal op Nederlandse bodem.

Transferprofiel - Steven Berghuis
Meer video's

Poll

Is Leroy Fer een aanwinst voor Feyenoord?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

31 reacties (laatste reactie door master d)

hij heeft toch gewoon een mooie carriere? het is een nuttige teamkracht maar geen speciale voetballer ofzo. de clubs waar hij heeft gespeeld sloten imo gewoon prima aan bij zijn niveau

25 juli 2019 om 23:49

Heel nuttige speler voor Feyenoord, je ziet ook aan hem dat hij rustig en volwassen is geworden. Gaan we plezier van hebben.

26 juli 2019 om 00:26

@berserko

dat zou zomaar kunnen alleen in dit artikel lijkt het of zijn carriere is geflopt terwijl hij toch wel bij wat mooie clubs heeft gespeeld

26 juli 2019 om 07:20

Tuurlijk maar zijn ambities en potentie lagen toch net iets hoger. Niemand verwachtte dat hij de top zou halen, maar de vaste middenmoot leek haalbaar.

26 juli 2019 om 20:23

Toch vind ik 22 goals en 20 assists bij degradatiekandidaten echt een goed gemiddelde.

26 juli 2019 om 21:04

Het hangt er vanaf waar je het aan spiegelt. Toen hij op jonge leeftijd zeer verdienstelijk bij Feyenoord debuteerde werd ie gezien als een serieus talent, waar toch wel iets meer van werd verwacht dan het worden van een nuttige teamkracht bij een aantal degradanten in Engeland. Geen wereldtopper inderdaad, maar voor de subtop toch wel een interessant talent om te volgen. Als je dan ziet hoe zijn ontwikkeling is geweest na het seizoen 08/09 is het toch wat teleurstellend. Natuurlijk heeft ie bij leuke clubs gespeeld en jarenlang Premier League is natuurlijk ook altijd prima. Echter een minder getalenteerde Erik Pieters heeft toch meer voet aan de grond gekregen in Engeland. Gemeten aan het talent vind ik het een teleurstellende carriere.

26 juli 2019 om 22:55

Ja. Maar ik had verwacht dat hij een vergelijkbare carrière had kunnen hebben als Wijnaldum of strootman. Misc iets minder maar goed nu is hij eigenlijk nooit de speler geworden die ik dacht.

Jammer dat er geen achtergrond informatie is over zijn mislukte transfer van Twente naar Everton. Heb het idee dat daar een glansrijke carrière veranderende in een middelmatige, getuige dat hij alleen maar tegen degradatie gestreden heeft met zijn clubs in Engeland. Had hem destijds graag bij een wat beter voetballend team als everton gezien

26 juli 2019 om 20:35

Fer heeft WK gespeeld, heeft Premiere League ervaring en kan nog minstens 3 jaar mee. Feyenoord moet gewoon hem een meerderjarig contract geven. Verder Bruno Martins halen voor 5 miljoen, dan heb je gewoon weer een team die mee kan doen op wereldniveau. Of ze makkelijk winnen is het tweede, maar ze hebben in ieder geval ervaring die normaal gesproken 20 of misschien wel 30 miljoen waar zijn. Feyenoord heeft een van die kracht binnen. Verder zou ik proberen Janmaat binnen te halen en nog een oude vleugelaanvaller die voor meer diepgang moet zorgen. Jaap Stam moet alleen zorgen dat het als een huis staat en continuiteit is. Fer moet een type Schone gaan worden. Daarnaast twee supertalenten laten doorstromen en zorgen dat ze boven zichzelf uitstijgen. Jaap Stam heeft genoeg geleerd en is naar mijn inziens wel klaar voor om het grote werk te doen.

26 juli 2019 om 22:57

Wat is wereld niveau? Wordt Feyenoord ook niet gewoon 3e met die spelers? Misc wel dat de ze de poule dan halen van de EL

Een bruikbare speler voor Feijenoord niks meer of niks minder. Voor de rest is het buiten Berghuis mager, maar kom op misschien worden we verrast door wat jeugdig talent

26 juli 2019 om 07:21

Meer dan bruikbaar, ik zie een potentiele leider/aanvoerder in hem.

26 juli 2019 om 15:09

Een leider zeker, aanvoerder denk ik niet. Ook getuige het één jarige contract. Is ook gewoon de beste middenvelder die nu in de kuip in de kuip rond loopt.

26 juli 2019 om 21:19

Niet veel beter dan Tapia. Alleen blessuregevoeliger.

Zijn ludieke aankondiging heeft mij definitief overtuigd. Is bijna op zn blote knieën aankomen waaien. Welkom terug Leroy!

26 juli 2019 om 21:18

Ooit gigantisch uitgekotst...zelfs tot aan bedreigingen aan toe. Nu de verlosser. Man het kan verkeren.

26 juli 2019 om 21:33

En toendertijd was dat meer dan terecht. Blijkbaar vond ie dat zelf ook want anders laat je je niet presenteren met een levensgroot spandoek met 'Fergeef me'. En nu de verlosser? Volgens mij ben je wel erg zuur

26 juli 2019 om 21:38

Bedreigingen zijn nooit terecht, probeer het maar goed te praten, maar het was vrij sneu toen. Vond het op zich wel mooi dat we in onze betere tijd Leroy konden kopen en met winst konden verkopen. Heel Rotterdam in rep en roer. Mocht ie tegen ons spelen dit jaar krijgt hij een warm welkom, zo gaan wij namelijk om met oud spelers die wat betekend hebben. Van zero to hero, ook met Leroy ga Je het gat met Ajax en PSV niet verkleinen. Lekker gevoel dat we weer sneller in de buurt van jullie gaan komen dan dat jullie van ons gaan weglopen😉. We zijn niet zo zuur in Duitsland, jij nog steeds wel blijkbaar, omdat we een redelijke middenvelder wegkaapten van de ‘traditionele’ top 3, destijds nog top 3. Fergeef me nou nou je moet wat doen om weer in het gareel te lopen bij het legioen.

26 juli 2019 om 22:53

‘En toendertijd was dat meer dan terecht.‘ Wat was toentertijd volgens jou precies meer dan terecht?

26 juli 2019 om 22:53

En hier moet ik serieus op reageren? Je gooit het op de bedreigingen die ik zogenaamd probeer goed te praten (ik heb het erover dat er verwijten kwamen. Bedreigingen weet alleen Leroy Fer, jij niet of heb je ze persoonlijk aangehoord of gelezen in z'n mailbox? Daarna heel Rotterdam in rep en roer vanwege de ongelofelijke stunt van Twente (en niet Duitsland zoals jij beweert). Er komt een middenvelder bij die eerst op proef moest komen, het is niet de verlosser. En dat jullie eraan komen? Waar gaan jullie naartoe dan? Met nep geld weer naar de top ofzo? En toen nog de top 3 bla bla bla.. Echt, check onze prijzenkast eens van de laatste 5 jaar. Gast als je zo provoceert en de kwal probeert uit te hangen, hoe moet ik dan normaal een discussie met je voeren?

26 juli 2019 om 23:48

Paar KNVB bekers poeh...bedreigingen en Leroy Fer google maar eens. En ja toen nog top 3....alhoewel 1 kampioenschap in tig jaar niet echt het kenmerk is van een topclub. Nepgeld? Alsof jullie er zo goed voorstaan...zonder het geld van de vriendjes van Feyenoord....verkoop je ziel aan Amerikanen om aan te haken bij Ajax...prijzenkast...stof dat ding eerst af. Naar de top? Zover hoeven we niet om bij jullie in de buurt te komen, helemaal dit jaar niet😉

Leuk voor Fer dat hij weer bij Feyenoord aan de gang kan.
Nou maar hopen dat Feyenoord niet degradeert........

Nu nog ff kampioen worden met Feyenoord en dan praat niemand daar meer over.

Jammer van zijn blessure leed , maar toch een prachtige carrière hoor bij leuke clubs gespeeld en tegen de top gespeeld.. Gaat Feyenoord nog plezier aan beleven. En fysiek echt sterk. Viel me ook zeker op tijdens de oefenwedstrijd van de week. Er staat wel echt een kerel. Heel anders dan een ayoub, clasie, Kelly en in mindere mate toornstra. Vind het w3l erg jammer dat het maar voor 1 jaar is. Als hij goed speelt, is hij ook weg volgend jaar. Wat begrijpelijk is gezien zijn leeftijd

Top bereikt in Enschede...daarna helaas bergafwaarts gegaan. Zie nog zo het spandoek met verlanglijstje van Leroy in de Kuip hangen. Groot talent ooit, hoop voor Feyenoord dat hij er nog wat van kan inlossen. Zie er eerlijk gezegd niet zo veel verbetering in t.o.v. Tapia.

Gewoon een hele goede speler met de juiste leeftijd. Nee Feyenoord wordt geen kampioen met Fer. Maar door hem zal het team wel veel beter staan. Echt een top aanwinst voor Feyenoord. Leuk ook om hem weer wekelijks aan het werk te zien. En is nog niet zo oud en heeft geen grote blessure geschiedenis.

27 juli 2019 om 04:44

Komt niet geblesseerd binnen zoals Ibi bedoel ik

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
6.AZ109
10.VVV-Venlo9-3
Voor de complete stand: Eredivisie

76 fans
Middenvelder, 29 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 21 september
Manchester United is in gesprek met Angel Gomes om zijn aflopende contract te verlengen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren