Martelgang nadert einde voor ‘Dutch flop’: ‘Hij is schandalig behandeld’

Maandag, 22 juli 2019 om

Vincent Janssen staat voor een transfer. De 25-jarige spits zit momenteel niet bij de selectie van Tottenham Hotspur en krijgt de ruimte om een overgang te realiseren. Mexicaanse media melden dat Janssen zich gaat aansluiten bij Monterrey, terwijl ook Anderlecht, West Bromwich Albion en clubs uit de Verenigde Staten en China worden genoemd. Hoe dan ook lijkt er snel een einde te komen aan het mislukte avontuur van Janssen in Londen. Waar zijn dienstverband in 2016 nog sterk begon, groeide hij in rap tempo uit tot het zwarte schaap onder manager Mauricio Pochettino.

Door Tim Siekman

Menigeen was er medio 2016 van overtuigd dat Janssen klaar was voor de stap naar de Premier League. Na zijn vertrek als jeugdspeler bij Feyenoord groeide Janssen langzaam via Almere City FC en AZ richting de Nederlandse top. Met de eretitel van topscorer van de Eredivisie en een verse status als international van het Nederlands elftal meldde de aanvaller zich in 2016 bij Tottenham, dat minimaal twintig miljoen euro betaalde aan AZ. "Janssen heeft volop mogelijkheden om zich te ontwikkelen. Hij past perfect binnen de ploeg. Een strijder, die veel kwaliteit laat zien voor het doel", aldus Pochettino destijds.

Verschillende media en analytici vroegen zich af of Janssen al rijp was voor de stap naar de Engelse top. Ook Pierre van Hooijdonk twijfelde bij de NOS, maar constateerde wel dat Janssen in principe alles in zich had om in een buitenlandse topcompetitie te slagen. "Een hele goede spits. Hij werkt zich het lazarus en heeft oog voor de combinatie", aldus de oud-spits, die vooral de scoringsdrift van Janssen benadrukte, bij Studio Voetbal. "Hij is in staat om overal een doelpunt te maken. Een multifunctionele spits."

'Janssen is een speciale speler'
Tottenham haalde Janssen met het idee Harry Kane tegenstand te bieden wat betreft de spitspositie. De Nederlander kwam in het begin veelvuldig in actie voor the Spurs en maakte ook een prima indruk. Pochettino en Kane deelden complimentjes uit en ook spelmaker Christian Eriksen was enthousiast na het basisdebuut van Janssen in de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Crystal Palace eind augustus 2016. "Vincent heeft een aantal harde klappen voor ons opgevangen. En dat maakte het een stuk makkelijker voor Harry, die normaal gesproken in gevecht is met de verdedigers", aldus Eriksen op de clubsite.

"Ik denk dat beide spelers elkaar goed kunnen vinden, Janssen is een speciale speler. Hoewel Janssen uit Nederland komt, is hij net een echte Engelsman, omdat hij fysiek sterk is. Hij is niet bang om te tackelen en houdt ervan om een duel aan te gaan. Natuurlijk is dit nog maar het begin, maar hij wil zijn kwaliteiten laten zien door duels aan te gaan en de bal vast te houden", besloot de Deen. Naarmate het seizoen vorderde, werd Janssen echter steeds meer het mikpunt van kritiek. Pochettino bleef Janssen verdedigen. "Hij is pas 22 en heeft tijd nodig, maar een ding is duidelijk: hij werkt hard, is altijd betrokken in het veld en de toewijding die hij toont in elke wedstrijd en op elke training is fantastisch."

De media in Engeland kwamen echter snel tot dezelfde harde conclusie dat Janssen niet geschikt was voor de Premier League. Men wees vooral naar het feit dat de 'Dutch flop' bijzonder moeizaam tot scoren kwam. "Het is een harde wereld. Hij heeft niet de scherpte die hem aan doelpunten gaat helpen" zo stelde Graeme Souness, oud-middenvelder van onder meer Tottenham en Liverpool, bij Sky Sports. "Je moet snel kunnen denken en dat vanuit je hoofd kunnen overbrengen naar je voeten. Ik denk niet dat hij daarin snel genoeg is. Zijn voeten zijn niet snel genoeg, daardoor zal hij niet veel scoren op dit niveau."

'Hij werd zwaar onder druk gezet door Tottenham'
Pochettino raakte langzamerhand ook uitgekeken op Janssen, die na een periode van blessureleed zijn kans ook niet greep in de tweede helft van het seizoen 2016/17. De zeventienvoudig international wist in 27 Premier League-wedstrijden slechts 2 keer te scoren, een gegeven dat Pochettino allerminst vrolijk stemde. De Argentijnse manager zei in de media dat de club openstond voor een tussentijds vertrek van Janssen, die uiteindelijk werd gestald bij Fenerbahçe. Valentijn Driessen benadrukte destijds echter dat Tottenham achter de schermen zich keihard opstelde.

"Zelfs op de dag van de interland tegen Frankrijk (4-0 verlies, 31 augustus 2017, red.) is hij zwaar onder druk gezet door Tottenham Hotspur om te tekenen bij West Bromwich Albion. Anders zou hij geen wedstrijd meer spelen. Echt schandalig", vertelde de journalist van De Telegraaf bij FOX Sports. "Dat weigerde hij. Toen is er een huurconstructie bedacht met een andere club, Brighton & Hove Albion. Dat weigerde hij ook. Hij kreeg dan gewoon te horen: het komende halfjaar kom je niet aan spelen toe bij ons. En dan moet jij nog het veld in voor Frankrijk-Nederland", aldus Driessen vol medelijden.

Dit bericht bekijken op Instagram

So happy to be back, thanks to all the fans for the amazing support! #nevergiveup #coys

Een bericht gedeeld door Vincent Janssen (@vincentjanssenofficial) op

Janssen ging uiteindelijk akkoord met een verhuur aan Fenerbahçe, waar hij goed van start ging. In de met 2-1 gewonnen topper tegen Besiktas was de spits goed voor een goal en een assist, terwijl hij een week eerder, bij zijn basisdebuut tegen Alanyaspor (1-4 winst), ook al trefzeker was. "Ik ben erg blij. Je wil het voor de club en de fans doen, je wil belangrijk zijn en ik ben blij dat ik vanavond mijn ding hebben kunnen doen", aldus Janssen. Het huwelijk met de Turken liep uiteindelijk echter uit op een deceptie. Met name door blessureleed bleef het aantal wedstrijden voor de grootmacht beperkt tot achttien, met in totaal vijf doelpunten en vier assists als eindresultaat.

'Vincent moet sowieso weg bij Tottenham'
Bij terugkomst in Londen afgelopen zomer hield Janssen al rekening met weinig speelminuten bij Tottenham, onder meer door een hardnekkige voetblessure. Hij kampt in zijn tijd bij Fenerbahçe al met de kwetsuur en kwam samen met de technische staf van Tottenham tot de conclusie dat een operatie het beste voor hem was. Janssen zette een streep door het voetbaljaar 2018 en maakte pas in januari weer minuten bij het tweede van the Spurs. Pochettino benadrukte dat Janssen niet in zijn plannen voorkwam en stuurde aan op een transfer. Clubs uit onder meer Duitsland, Spanje, de Verenigde Staten en China hadden naar verluidt interesse.

Mede door blessures binnen de selectie en het uitblijven van aankopen kwam Pochettino na het verstrijken van de transferdeadline terug op zijn woorden. "Ik heb met Vincent gesproken en hij zit weer bij het eerste elftal. Eerder was het duidelijk dat hij wilde vertrekken en niet in onze plannen voorkwam. Nu dat niet gelukt is, is het belangrijk dat hij weer het gevoel krijgt dat hij kan helpen. Hij heeft zich altijd goed gedragen, was altijd respectvol. Om verschillende redenen is een deal uitgebleven, redenen die ik niet helemaal begrijp. Het kan zijn dat hij het niet eens is met de club, of dat de club het niet eens is met hem, waardoor het niet lukt om een plek te vinden waar hij kan spelen en gelukkig kan zijn. We hebben ons dat aangetrokken en daarom was het mijn beslissing om de deur weer te openen."

Het duurde echter tot het eind van het seizoen dat Janssen in enkele duels als invaller mocht opdraven. Na een wederom teleurstellend jaar lonkt voor de spits nu een definitief vertrek bij Tottenham, waar hij nog tot volgend jaar zomer vastligt. Dick Advocaat, ex-coach van Janssen bij Oranje, stelde in januari al tegenover Voetbal International dat Tottenham de aanvaller in de afgelopen drie jaar volledig verkeerd heeft behandeld. "Dan geef je een vermogen uit voor een nieuwe spits, geef je hem amper de kans en wil je na een jaar van hem af. Ik snap het niet", aldus Advocaat, die Janssen kwalificeerde als een complete spits die snel en sterk is. "Als je dan die Spanjaard ziet die ze later hebben gekocht. Vincent heeft veel meer kwaliteit dan Fernando Llorente. Vincent moet sowieso weg bij Tottenham. Zo snel mogelijk."Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door hdev)

Llorente is in mijn ogen echt tien keer beter dan Janssen, niet eens zeggende dat dat zo'n geweldige speler is. Maar vooral in de Nederlandse media wordt net gedaan alsof er een superster de nek om is gedraaid. Gewoon naar een leuke Nederlandse club teruggaan en kijken of ie daar weer een beetje kan scoren

21 juli 2019 om 20:41

ik heb helemaal niks met janssen, maar eerlijk? Ik denk dat als hij de kans bij Ajax zou krijgen, als vervanger van Hunter na dit seizoen ofzo, dat hij nog wel eens zou kunnen opbloeien. Ik weet niet, ik denk niet dat hij dat zou laten schieten.

Janssen heeft schandalig slecht gepresteerd bij Spurs waar hij kans op kans heeft gekregen, maar niet gepakt heeft. Niet meer dan logisch dat hij dan weg mag. Vervolgens regelt men met Brighton en West Brom 2 prima clubs waar Vincent zijn vertrouwen kan opkrikken en echt kan wennen aan het Engelse voetbal. Daar voelt meneer Janssen zich dan weer te goed voor. Ondertussen heeft ie nu 3 jaar geen moer gepresteerd en dan heeft Spurs hem zogenaamd slecht behandeld. Geloof je het zelf? De enige schuldige aan de totale flop van Vincent Janssen is Vincent Janssen zelf.

21 juli 2019 om 14:29

Precies, helemaal mee eens

21 juli 2019 om 14:54

Haha ja? Jij denkt dat het allemaal echt zo simpel en zwart/wit is? Dat clubs altijd netjes en beleefd zijn? Ik denk vooral dat dit verhaal net als ieder ander verhaal twee kanten heeft. Waarom moet er altijd één iemand worden aangewezen als schuldige voor iets door bepaalde mensen? Waar die bepaalde mensen overigens niet zelf zijn bij geweest, alles baseren op hoe ze roddeltjes interpreteren en vervolgens maar al te moeilijk van die zelf gevormde mening afstappen. Het is zo gemakkelijk.

21 juli 2019 om 15:05

Clubs zijn zeker niet altijd netjes en beleefd maar los van wat druk opvoeren zie ik niet dat Spurs nu hele verschrikkelijke dingen gedaan heeft. Daar worden ze nu wel van beschuldigd en dat weerleg ik. Maar goed jij gaat helemaal nergens op in, hebt in deze zelf geen enkele mening en spreekt dan andere aan die wel de moeite nemen om de verschillende versies van een verhaal aan elkaar te knopen. Dat is pas makkelijk.

21 juli 2019 om 15:29

Ik zie ook niet wat voor verschrikkelijke dingen Vincent Janssen heeft gedaan, behalve het naleven van een contract dat Spurs hem met hun volle verstand gegeven heeft. Nee hoor, ik zeg gewoon dat jouw oordeel veel te gemakkelijk en eenzijdig is terwijl wij er allemaal de ballen vanaf weten hoe het binnenskamers is gegaan.

21 juli 2019 om 15:39

Heerlijk hoe je reageert dat Tapia keurig zijn contract uitdient, maar bij Janssen die hetzelfde wilt is het in 1x slecht van Janssen. Ik zie niet 1 lijn in jou verklaringen Master D.

21 juli 2019 om 15:59

Natuurlijk zijn er twee kanten, Janssen die vindt dat hij schandalig behandeld is en veel meer kansen, respect en vertrouwen verdiende (bij Spurs, bij Fenerbahce, etc), en Tottenham die het allemaal na drie jaar wel heeft gezien en m kwijt wil.

Ik bedoel, vraag dit aan willekeurig elke andere mislukte speler en je krijgt dezelfde twee kanten van het verhaal.

21 juli 2019 om 18:24

@alexdevidal

Verschil is dat Tapia niet met modder gooit naar Feyenoord en nu bij Janssen wel bij Spurs. Overigens heb ik er geen bezwaar tegen als Janssen zijn contract uit dient.. Moet ie zelf weten. Maar dat is een andere discussie dan wie er debet aan is dat Janssen er bij Spurs helemaal niks van gebakken heeft.

21 juli 2019 om 21:49

Waar in dit hele stuk staat een quote van Janssen zelf??? Hoe kom je erbij dat hij met modder gooit?

21 juli 2019 om 15:55

Ik vind het ook frappant dat je bij Tapia vindt dat die in zijn gelijk staat, maar bij Janssen is het de schuld van de speler zelf? Janssen kan dus, net als Tapia, gewoon zijn contract uitdienen.

21 juli 2019 om 17:14

Helemaal gelijk Master D. Het slaat nergens op om te zeggen dat hij geen eerlijke kans heeft gekregen, want hij heeft gewoon 27 premier league wedstrijden gespeeld. Als je daarin werkelijk niets laat zien is het niet vreemd dat de club niet met je verder wilt. Waarom zou het trouwens ook een 'slechte behandeling' zijn als de club aangeeft dat hij geen minuut meer zal spelen als hij niet vertrekt? Ik zie dit gewoon als eerlijkheid, op basis van wat zou hij nog meer minuten verdienen dan?

22 juli 2019 om 10:46

Onzin verhaal, Janssen deed het best aardig maar scoorde niet. Dat zie je vaker, bij AZ scoorde hij ook niet in eerste half jaar, bij Tottenham is hij vervolgens weggepest. Tsja, alsje een speler uit een ander land haalt zal je tijdmoeten nemen om iemand te laten wennen. Tottenham kun je wel degelijk veel verwijten.en Janssen? Ja die kreeg daarna veel pech met blessures.

Zou het jammer vinden sportief gezien als die naar monterrey zou gaan.... Zou in mijn ogen een goede speler zijn voor Feyenoord, ook al weet ik dat hij niet haalbaar is waarschijnlijk. Jorgensen kampt al een tijd met blessures, waar ik vente (nog) te licht vind, voornamelijk fysiek is die niet genoeg voor de basis ook dit moment. Janssen heeft zich in Nederland bewezen, is relatief jong en zou eventueel nog met restwaarde verkocht kunnen worden na 1 of w goede seizoenen.

21 juli 2019 om 16:01

Monterrey is sportief toch geen straf? Dat is de beste club van de Liga MX, ze wonnen vorig jaar nog de Champions League. Het is geen Barcelona, maar ze kunnen daar prima voetballen.

Als je er zelf voor kiest om je keer op keer niet aan een normale club (bijvoorbeeld een ander team in de Premier League) te verhuren en wel andere vreemde keuzes maakt heb ik daar geen medelijden mee

Alsjeblieft zeg...valentijn driessen, schandalig behandeld. Je moet gewoon presteren bij zon clubs en dat weet je van tevoren. Je krijgt niet veel kansen daar is geen tijd voor, ze hebben snel genoeg gezien of je het gaat redden of niet. Dat moet je gewoon accepteren en door gaan

Die jongen moet nu voor zijn carrière kiezen en naar Belgie of Nederland gaan. Probeer of je weer terug naar Az kan gaan of pols een Feyenoord of Anderlecht zou een prima optie zijn. Dan speel je weer en kan je een aantal jaar weer groeien en daarna misschien een stap naar een Schalke nog maken ofzo. Als hij nu naar Mexico zou gaan dan is het echt einde carrière en dan wordt het alleen nog maar vage landen en geld scoren.

Sorry maar bij clubs als Tottenham moet je de kansen pakken anders ga je gewoon banken of de tribune op. Er zijn zat jongens (ook uit de jeugd) die ook kansen verdienen. Begrijp dat hij het heeft geprobeerd maar is gewoon niet goed genoeg. Wens hem overigens een goed vervolg want hij is altijd een eerlijke harde werker geweest en heeft nooit echt gezeurd volgens mij.

Wat ik gister al in een ander artikel zei: deze jongen moet zijn verlies nemen en beseffen dat de voor hem aansprekende clubs niet voor hem in de rij staan. Hij zou met wedstrijdritme en meer vertrouwen een prima spits kunnen zijn voor veel middenmoot-ploegen uit Europese competities.

Kijk naar Luuk de Jong: hard gefaald in Engeland en Duitsland, keerde terug naar het vertrouwde nest, schoot alles raak en speelt nu gewoon weer in de Europese subtop in een mooie competitie en wordt bovendien altijd opgeroepen voor Oranje.

Wanneer feyenoord hem kan halen door Steven Berghuis te verkopen moeten ze dat zeker doen... Prima spits met een dienende speler als Narsingh op de flank.

Wat een ongelovelijke klote carrière heeft hij zeg

21 juli 2019 om 16:36

Dat valt ook wel weer mee met de miljoenen die hij verdient hoor. Ik zou i.i.g. graag met hem willen ruilen als dat mocht. Dan heb je 10 miljoen euro op je rekening en hoef je rest van je leven niet te werken.

Tja spurs was helaas een stap teveel. Wel echt jammer, want alles wat hij aanraakte bij az veranderde in goud. Hij had ook wel pech bij Spurs, op al zijn schoten hadden keepers bizarre reflexen of dan raakte hij het houtwerk. Toen hij zo lang op de hatelijke 0 bleef staan verloor hij denk ik ook het vertrouwen en begon hij ook echt slecht mee te spelen en sloegen blessures ook nog eens toe. Ik hoop dat hij zich kan herpakken bij een wat lager geklasseerde Engels team of eventueel terugkeren in Nederland en niet naar Mexico vertrekt. Dan zal hij toch in de vergetelheid raken, terwijl ik wel vertrouwen heb dat hij het subtop-niveau aankan in Europa. Hij heeft namelijk (in vorm) alles wat een spits moet hebben, redelijk snel, tweebenig, een killer, sterk om de bal af te schermen en maakt slimme loopacties. Wel een topdeal van Huiberts trouwens, meer dan 20 miljoen voor een speler die pas een halfjaar wat liet zien bij een relatief onbekend team in Europa. Uitgaande transfers kan je wel aan hem overlaten.

Hij is nog steeds maar 25.. Wasrom Mexico als je nog de mogelijkheid hebt je te revancheren voor een carrière die momenteel in het slop zit? Voor de Nederlandse competitie had het leuk geweest om hrm bij Feyenoord te zien..

21 juli 2019 om 19:04

Mexico een mooi en warm land is? Wat andere hier zeggen Monterey presteert gewoon als ploeg. Plus clubs staan niet voor hem in de rij. En Gignac heeft ook gespeeld voor Tigers Unal dacht ik in Mexico en is nog jaren in beeld gebleven bij Franse Nationale ploeg selectie. Laten we niet gaan doen of Mexico een Emiraten of China is...

Heeft volgens mij maar 1 (of 2) goed seizoen gehad bij AZ en er werd gelijk al gedaan alsof hij de nieuwe verlosser zou zijn. Jmmr dat t niet gelukt is bij Spurs, maar heb er nooit vertouwen in gehad

21 juli 2019 om 19:26

Niet eens, het was maar een halve seizoen.

21 juli 2019 om 21:51

Hij speelde het hele seizoen prima. Een blinde kon zien dat deze speler beter was dan zijn teamgenoten. Alleen in het begin scoorde hij nog niet. Maar hij speelde toen al goed.

22 juli 2019 om 13:09

@Timba69 Da's waar. Hij was ook goed in de eerste seizoenshelft, maar niet zo special goed in vergelijk met de tweede seizoenshelft. Toen was hij echt fenomenaal, en ik denk zelf ook dat hij alleen op basis van dat fenomenale tweede seizoenshelft international + Tottenham speler is geworden. Als hij alleen dat goede vorm in de eerste seizoenshelft heeft weten te trekken, betwijfelde ik of dit alles wel is gelukt, als je snapt wat ik bedoel.

ik ben blij dat hij iig niet naar Feyenoord komt want ik ben totaal geen fan van hem. hij heeft altijd matige balaannames en een hele gebrekkige techniek. ik vind het echt een houthakker

21 juli 2019 om 17:49

Past dan wel redelijk bij Feyenoord toch? Geintje ik denk dat ze jongen zichzelf nog wel kan revancheren

21 juli 2019 om 21:20

@Japie, ja dat komt door die gebrekkige jeugdopleiding bij feyenoord.

Vincent Jansen zou goed doen om naar de Eredivisie te komen. Helaas de zoveelste voorbeeld die het niet heeft kunnen waarmaken in het buitenland.

Ik heb geen idee waar zijn plafond ligt. Een fantastisch jaar bij Azmaakte hem miljonair bij Spurs, dat zich geweldig in hem heeft verslikt. Dan krijg je altijd het gevecht dat bijvoorbeeld Bale nu in Madrid voert. Ze willen van hem af maar daar moet de speler dan flink bij gaan inleveren in financiele zin. En wie heeft daar in in ? Bogarde indertijd niet bij Chelsea, Bale nu niet bij Real Madrid en Vincent Jansen dus ook niet bij Spurs.
Hoewel ik hier vooral veel negatieve reacties lees over de betreffende spelers snap ik heel goed dat als Jansen bij Spurs voor 2 miljoen per jaar rondloopt hij niet zo nodig hoeft te voetballen bij FC Utrecht voor 5 ton per jaar. Als zijn contract nog 3 jaar doorloopt in Londen zou hij in mijn theorie dus 4 en een half miljoen weggooien.
Het is theorie, maar besef maar heel goed wat ik er mee bedoel.

‘Echt schandalig’ dat ze vonden dat hij bij WBA/brighton moest tekenen? Sorry hoor, maar de werkgever regelt een prima constructie bij een prima club, volgens mij juist ómdat hij aankomende tijd niet gaat spelen. Wat een flauwekul om Janssen zo de hand boven het hoofd te houden. Hij is trouwens pas 25, dus tijd zat om nog de juiste keuzes te maken en zn carrière te redden.

Ik vind hem wel een speler voor Feyenoord, misschien met die nieuwe investeerders en het geld van Berghuis kunnen ze hem wel kopen.

22 juli 2019 om 12:28

Is ook prima voor PSV

Geeft toch niet dat je het niveau van Spurs niet aankan. Eerder raar dat Spurs uberhaupt deze speler gekocht heeft. De topscorer van de Eredivisie is vaker een miskoop gebleven, omdat het niveau hier nu eenmaal niet zo fantastisch is (zeker qua verdedigen). Kezman heeft na PSV eigenlijk ook niks bijzonders meer laten zien. Vleminckx en Alves ook niet. Bony had een prima seizoen bij Swansea en hoor je tegenwoordig ook maar weinig meer van. Finbogasson had een paar seizoenen nodig maar is nu weer lekker bezig. Uiteindelijk gewoon een domme aankoop van Spurs, al hebben ze natuurlijk geld zat om een gokje van 20 miljoen te doen.

Pochettino heeft volste recht om een speler aan de kant te zetten als hij denkt dat hij niet goed genoeg is maar Janssen heeft ook het volste recht om andere clubs te weigeren zolang hij nog onder contract staat bij de Spurs

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Tottenham Hotspur

Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Zondag 25 augustus
Manchester United gaat zich mogelijk opnieuw met veel geld bij Leicester City melden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren