De Boer steunt toewijzing WK: ‘Er gebeuren hier ook ongelukken’

Zondag, 21 juli 2019 om

De beslissing van de FIFA om het WK van 2022 toe te wijzen aan Qatar deed nogal wat stof opwaaien in de voetbalwereld, vooral vanwege de financiering van het toernooi en de barre omstandigheden voor bouwvakkers bij de bouw van de stadions. Ronald de Boer, ambassadeur van het WK-bid van Qatar, denkt echter dat het organiserende land de zaakjes wel degelijk onder controle heeft.

“In Qatar gaan er heel veel dingen fout, maar in Nederland ook”, benadrukt De Boer in gesprek met NPO Radio 1. “Dat je soms denkt: hoe hebben we dat kunnen laten gebeuren? Ik zeg het natuurlijk gechargeerd. Het gaat erom dat het land ongelooflijk snel gaat. De mensen die daar de macht hebben willen heel graag en snel moderniseren.”

De Boer, met een verleden als speler in Qatar, heeft nooit met eigen ogen gezien dat bouwvakkers onder beroerde omstandigheden moesten werken, maar erkent wel dat de arbeiders niet altijd even correct behandeld worden. De oud-middenvelder denkt dat het goed is om daar de aandacht op te vestigen: “Dat wij dat zien, uitspreken en benoemen dat daar wat aan gedaan moet worden. Als je je kop in het zand steekt, gaan zij het ook niet leren. Ik heb de koninklijke familie meegemaakt omdat ik ambassadeur van het bid ben. Die mensen willen er echt wat van maken hoor. Anders krijg je ook het WK niet.”

“Ik lees ook in de kranten dat er mensen zijn overleden bij de bouw van stadions, terwijl er nog niet eens één paal geslagen was. Er gebeuren hier ook ongelukken bij bouwwerken. Het gaat om de verkeerde berichtgeving”, aldus De Boer. Het WK in Qatar is vanwege de zomerse hitte verplaatst naar de winter. Het eindtoernooi vangt aan op 21 november 2022, met de finale gepland voor 18 december.


Poll

Ben jij het eens met Ronald de Boer?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

18 reacties (laatste reactie door sirius)

Stop je kop maar in het zand en steun een WK gespeeld in stadions gebouwd door moderne slaven. Eigenlijk heeft de hele voetballerij en ook wij als supporters die het systeem in stand houden, lichtelijk bloed aan de handen voor de doden die daar vallen.

21 juli 2019 om 16:50

Ja er is natuurlijk maar één manier waarop dit zou kunnen stoppen en dat is als mensen massaal het WK gaan boycotten volgend jaar. Het zal natuurlijk niet gebeuren en in de winter van 2020 staan we natuurlijk allemaal hup Holland hup te roepen met wuppies op onze schouders maar het kan eigenlijk echt niet. Dat meneer de Boer voor een paar zakken oliegeld al zijn principes aan de kant zet en dit gaat bagatelliseren met de woorden "maar in Nederland gebeuren er soms ook ongelukken" is natuurlijk ronduit schandalig te noemen.

21 juli 2019 om 17:46

Het is in de winter van 2022 RomBomCu. Het zou gek zijn als jij volgend jaar hup Holland hup staat te roepen met je wuppies..

21 juli 2019 om 18:10

Weet je wat het grootste probleem is, dat de FIFA dus zoveel macht heeft of geen tegenspraak duldt, dat het een WK in dat land kan aanwijzen. Ze hebben nog nooit geen ene moer nagedacht over de gevolgen. Niet bij Zuid Afrika, niet bij Brazilië en al zeker niet bij een niet voetbal land als Qatar. Geld, geld en nog eens zakken vol met geld. Maar we staan erbij en kijken ernaar! Er zijn een paar bobo's verdwenen, maar zo vervangen door gasten met nog diepere zakken. En de Boer was al een karikatuur bij Evers staat op, maar maakt zich nu echt belachelijk!

22 juli 2019 om 04:40

Nee wat je wat het grootste probleem is dat wij er gewoon aan meedoen. Wij als mens bezoeken de wedstrijden, kijken de wedstrijden op tv, kopen souvenirs etc. De markt is gewoon zo groot door de belangstelling dat het logisch is dat het om geld gaat. Alles gaat steeds duurder en gekker worden. Waar in de wereld gaat het nou niet om geld? Iedereen met een business wil zoveel mogelijk geld maken met de minste middelen. Het zou pas stoppen als er niemand komt opdagen in de stadions van Qatar. Als er niemand naar die wedstrijden kijkt op tv. Maar ja dat gaat natuurlijk niet gebeuren.

Jezus zeg, wat is De Boer naief. Het verschil met Nederland is dat de incidenten niet fataal zijn in NL en als dat wel het geval is dan zijn er extreme gevolgen. Daarnaast zijn de mensen die in Qatar werken gewoon slaven (mega groot verschil). Daarnaast heeft het halen van het WK echt geen impact op het moderniseren van het land, of denk je dat Zuid afrika plotseling een welvarend land is geworden. Nee, misschien in dat ene maand, maar op dit moment worden de stadions gebruikt om bussen te parkeren, nou wat een toegevoegde waarde!

Man man man ik neig naar dat De Boer geld heeft gekregen om dit te zeggen of hij moet ongelofelijk naief zijn

21 juli 2019 om 16:46

Natuurlijk heeft De Boer geld gekregen. Hij is ambassadeur van het WK in Qatar. Duw er een paar muntjes in, en De Boer zegt wat jij wil!

Niet dat ik veel respect voor Ronald de Boer had, maar dat is inmiddels ook weg. Walgelijke vent zeg. Morgen gaat hij de Holocaust bagatelliseren? 'In Israã«l gaan ook dingen mis', of zoiets?

Voor een paar stuivers praat De Boer alles recht wat krom is.

OMG wat een beetje geld met iemands principes, als hij ze al had, doet.
Dit soort zaken ga je toch niet goed praten?

Dat ambassdeurschap had hij nooit moeten aanvaarden, maar blijkbaar bracht het wat geld in het laatje. En nu mag je je laatste restje geloofwaardigheid overboord gooien.

Wat een zak van een vent zeg dat je dit durft te zeggen ongelofelijk , en dan met droge ogen zeggen hier gebeuren ook ongelukken deze man is totaal niet serieus te nemen , Qatar krijgt een WK dat is sowieso al lachwekkend maar meneer de Boer moet zich schamen dat hij zich zo uitdrukt iedereen weet dat daar mensen gewoon als moderne slaven gebruikt worden voor de bouw van de stadions , maar dan gewoon zeggen dat ze niet altijd netjes worden behandeld onder het mom van ach zo erg is het allemaal niet walgelijk .

Wat een flaters slaat de Boer hier zeg. De omstandigheden van arbeiders uit met name India en Bangladesh zijn gewoon dramatisch. Paspoorten worden afgenomen waardoor ze niet weg kunnen, groot deel van het salaris wordt ingehouden voor 'huur' van de kamers . Terwijl ze met zijn alle als sardientjes in een blik moeten leven. Hygiene is niet goed en ga zo maar door. Maken veel te lange dagen wat de veiligheid niet ten goede komt. In nauwelijks handelbare temperaturen. En dat terwijl qua veiligheid er toch al niet zo nauw wordt gekeken. De Boer leeft in diezelfde bubbel als de rijke elite in Qatar. En dan zeggen dat er in Nederland ook wel eens een ongeluk gebeurt, bizar. Blijf het lekker supporten dat WK Ronald, zegt wat mij betreft genoeg over hoe je naar de wereld kijkt. Lekker de andere kant op kijken en je zakken vullen, prima.

Alhoewel ikzelf vrij pro midden oosten ben en het altijd raar vind de selectieve verontwaardiging als iemand in de zandbak gaat voetballen van een schande spreekt en als iemand in Israël speelt stil is.

Ben ik het niet eens met deze uitspraak van De Boer. Ik moet hem op een paar punten gelijk geven men vergeet wel eens wat er allemaal is gebeurt met de arbeiders in Brazilië en Zuid Afrika. Ook daar kwamen arbeiders om keer op keer en ook daar was sprake van corruptie.

Politiek en sport moet men gescheiden houden, maar op het moment een sportevenement is in een corrupt land. Is het juist tijd om de misstanden aan de kaart te stellen. Juist nu moeten alle moraal ridders de straat op gaan, want nu is zijn de problemen actief.

De Boer maakt een domme vergelijking vergelijk een land in het midden oosten of een land in Afrika nooit met het Westen. Dat zijn appels met peren vergelijken.

Als in Nederland Duitsland Frankrijk 1 arbeider zou overlijden aan de bouw van een stadion. Dan zullen er onderzoeken komen en zul uiteindelijk de familie van de nabestaanden schade vergoeding krijgen.

In dit soort landen als 1 arbeider overlijdt schrikt men niet he De Boer in dit soort landen denken ze ah joh we halen wel iemand anders uit Pakistan.

Vergelijken met Nederland de beste man moet zich schamen Nederland is veel rechtvaardiger dan dit soort landen. Ik ben voor om politiek te scheiden met de sport, maar dit soort uitspraken winden me echt op, want je gaat begataliseert gewoon misstanden.
Kaart problemen aan erken ze, maar geef aan dat men dit gescheiden moet zien.


Ik hoop dat VZ deze reactie niet verwijderd, omdat te politiek gericht is. Beste moderatoren laat deze reactie staan. Dit artikel vraagt om een politiek gerichte reactie.

Hoop dat men reactie door velen gelezen wordt.

21 juli 2019 om 22:22

Geen zorgen, je reactie is keurig onderbouwd en zal derhalve nooit verwijderd worden. En zeker in een topic als dit is het natuurlijk niet raar dat er een politiek/ethisch randje aan de reacties zit! Ik ben het met je eens, sport en politiek moeten in essentie gescheiden zijn, maar toch vind ik het pijnlijk om te zien wat voor slachtoffers (want daar kunnen we bot gezegd wel over spreken) er moeten vallen voor een voetbaltoernooitje. Eigenlijk is het van de zotte natuurlijk... Dit geldt overigens niet alleen voor Qatar (al spant dit WK wel de kroon), maar ook voor Brazilië, Zuid-Afrika en vast nog vele voorgangers. Boycotten is een idealistische gedachte, maar wij weten allemaal dondersgoed dat dit nooit zal gaan gebeuren. Dit WK zal, net als alle voorgaande edities, 'gewoon' gespeeld worden. De FIFA heeft maling aan ethische normen, zoveel is al langer duidelijk. Met geld is alles, en dan bedoel ik ook echt álles, te koop. Zeer teleurgesteld ben ik dan ook in Ronald, die als marionet-poppetje een lulverhaal van de bovenste plank ophangt. Kom op zeg, zo dom kun je werkelijk waar niet zijn, de omstandigheden in Qatar vrolijk vergelijken met Nederland onder het mom van "een ongelukje gebeurt overal", werkelijk beschamend...

Zie Grolsch Veste, 2 doden bij verbouw met een dik rapport vd Onderzoeksraad plus letselschade advocaten. Zie ik daar echt niet gebeuren. Uitspraak van niks van De Boer.

Een enorme kluit boter op zijn kop, maar geld verzacht een hoop.

De Boer klinkt als: als ik maar hard genoeg schreeuw dat er niets aan de hand is, ga ik er vanzelf in geloven.

Je bent wel ontzettend dom en naief om dat gedoe omtrent Qatar even gaat vergelijken met die paar zaken die misgaan als een land als Nederland of elk ander willekeurig Europees land dat het kan betalen de boel wil organiseren. Sinds de toewijzing lees je over zeer slechte arbeidsomstandigheden, halve slavernijpraktijken en nota bene dodelijke slachtoffers bij de bouw van de stadions die daarna nauwelijks nog gebruikt en/of gevuld gaan worden. Hoe ontzettend naief moet je dan zijn om een dergelijke vergelijking te maken?! Op papier is hij niet wereldvreemd, maar dit soort mensen staan wel erg ver van de werkelijkheid!

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

49 jaar
53 fans

In de wandelgangen

Vrijdag 20 september
Sadio Mané kan een nieuw contract tot 2025 tekenen bij Liverpool. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren