Jonk over vertrek bij Ajax: ‘Het was een gevoel dat je iets is afgenomen’

Zaterdag, 20 juli 2019 om

Wim Jonk keerde eerder deze zomer als trainer terug bij FC Volendam. Het betekent voor de 52-jarige oud-middenvelder de eerste officiële functie in de voetbalwereld na zijn vertrek als hoofd jeugdopleidingen bij Ajax in 2015. In gesprek met het Algemeen Dagblad geeft Jonk te kennen dat hij nog altijd het gevoel heeft ‘dat hem iets is afgenomen’.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Zie jij FC Volendam komend seizoen al meedoen om promotie?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

42 reacties (laatste reactie door scepticus38)

Ik vind het ook nog steeds jammer dat hij toen weg moest. Sar en Overmars hadden hem meer met zijn gedachtegoed in bescherming moeten nemen tegen einzelganger Bergkamp. Wel leuk dat Jonk nu hoofdcoach is van Volendam.

20 juli 2019 om 11:46

Bergkamp inderdaad, tja. Raar joh. Nooit verwacht dat hij een sta in de weg zou zijn. Altijd stil en netjes maar als we de berichten mogen geloven...

20 juli 2019 om 12:24

Stille wateren, diepe gronden. Bergkamp heeft alles gedaan om processen tegen te werken en het werk van anderen te frustreren. Dat het Ajax nu geweldig goed gaat, bewijst zijn ongelijk. Hij zal best het beste met Ajax voor hebben gehad. Maar het verdient niet de schoonheidsprijs en zegt veel over Bergkamp als persoon. Met al het gedoe er omheen denk ik dat hij zijn eigen graf heeft gegraven. Zo iemand wil je toch niet in je organisatie hebben?

20 juli 2019 om 12:49

Ik weet niet of het zijn ongelijk bewijst. De weg omhoog is destijds mede door bergkamp ingezet. Dat de hand dan plots van de knip gaat staat los van Bergkamp. Het valt en staat met hoeveel geld je in zon project pompt.

20 juli 2019 om 13:10

Bergkamp begon al vroeg in het proces dwars te liggen, dus ik vraag me af hoeveel input hij daadwerkelijk heeft gehad. Zijn schuwheid naar de pers in zijn tijd in het TH vond ik ook altijd bizar. Ik kan me niet herinneren dat hij ooit een fatsoenlijk interview heeft gegeven om over de plannen uit te wijden.

20 juli 2019 om 13:29

@gulio, "bergkamp heeft alles gedaan om processen tegen te werken en het werk van anderen te frustreren. "

"bergkamp begon al vroeg in het proces dwars te liggen, dus ik vraag me af hoeveel input hij daadwerkelijk heeft gehad."

Hoe zat hij precies dwars en hoe vroeg was dat precies? Heb je hier bronnen van of zit je te blaten?

Volgens mij het laatste gezien je conclusies trek die er niet zijn: "dat het Ajax nu geweldig goed gaat, bewijst zijn ongelijk."

Het gaat Ajax goed, omdat Ajax heel veel geld heeft, omdat er na de financiele sanering en het op de schop gooien van de opleiding, waar zowel Jonk als hijzelf aandeel in hadden, opeens toptalent uit de opleiding kwam rollen die ontiegelijk veel geld opleverden. Het is echt een enorme en ongefundeerde sprong die je maakt.

We weten helemaal niets inhoudelijk over de rol van Bergkamp binnen Ajax, buiten dat hij plaatsnam in het TH en assistent trainer was, en waarschijnlijk gaan daarom de fantasieen op hol. Het lijken net complottheorieen die je leest.

20 juli 2019 om 13:47

O.a. het AD en VI hebben er uitgebreide artikelen over gepubliceerd. Dit op basis van bronnen binnen de club. Dus hoe jij er bij komt dat ik ongefundeerde sprongen maak weet ik niet, want zo te zien heb je jezelf niet echt verdiept. Bergkamp was een ego en zocht het conflict zelf op.

20 juli 2019 om 14:52

Die bronnen binnen de club zeggen mij niet zoveel; die worden nooit bij naam genoemd. Je kan er 100 procent vanuit gaan dat die bronnen niet vanuit de club zelf komen(staf, directie, Th), maar vanuit de vereniging.

De vereniging Ajax, heeft 77 procent van de aandelen, is een slangenkuil vol met mensen die zichzelf heel erg belangrijk vinden. Er zijn heel veel mensen aan de kant geschoven tijdens de Fluwelen Revolutie, wat een coupe van Cruyff was en niet zo zachtzinnig was als de naam doet vermoeden, die uit rancune van alles gingen roepen. Zodra het sportief tegenzit, zoals in de 4 jaar dat Ajax geen kampioen werd, staat men vooraan om allerlei nonsens te spuien. Zolang er niemand is die met naam in de krant komt, is er geen hoor- en wederhoor mogelijk, dus die geruchten betekenen helemaal niets.

Neem maar van mij aan dat bladen zoals VI en AD, die geen betrouwbare bronnen binnen Ajax hebben, zodra het Ajax weer tegenzit meteen weer van alles te schijrven hebben, gelekt door die jokers uit de vereniging Ajax. Dit is precies hetzelfde als dat Jantje tegen Pietje zegt dat Klaasje wat gedaan heeft, want Jantje heeft dat van een vage kennis gehoord. Dit is ook hoe propaganda en internet werk; iets heel vaak herhalen en dan wordt een gerucht automatisch een feit in de gedachte van de meeste mensen.

Hoe dan ook, ik lees alles, en ik ben sceptischer want wij weten helemaal niets, behalve dat Bergkamp en Jonk gebrouilleerd raakten en niet meer met elkaar spraken. Jonk bleef weg uit vergaderingen van het TH, Jonk werd ontslagen en later Bergkamp ook. Het fijne, het hoe en waarom en wat Bergkamp precies gedaan zou hebben, dat weten we niet. We weten uberhaupt niet wat Bergkamp deed, behalve dat hij liasson zou zijn tussen de Arena en de Toekomst.

Ik denk dat ik een echte Ajacied bent, en ik kan dat niet rijmen met het afvallen van helden van de club op basis van vage geruchten.

20 juli 2019 om 14:59

Gulio,

Het lijkt mij lastig om te stellen of het met of zonder Bergkamp beter was gegaan. Lastig zijn hoeft niet samen te vallen met niet presteren. Het is makkelijk te zeggen dat Bergkamp ongelijk had maar liepen de talenten die nu verkocht zijn er niet destijds ook al? Je kunt niet anders stellen dat dat succes mede dankzij hem mogelijk is gemaakt. Maar hoe groot zijn aandeel daarin is geweest valt hier niet te meten.

En zoals Doncoxxx hierboven ook al schetst. Het echte verhaal is nooit echt naar buiten gekomen. Meneer A had mot met meneer B en Meneer A lag dwars bij Meneer B en andersom. Maar in welke vorm of term dat is geweest is nooit naar buiten gekomen. Het is dan ook veelal gissen voor ons buitenstaanders.

Om een lang verhaal kort te maken. Ajax is hier prima uitgekomen en heeft de zaakjes zonder Jonk en Bergkamp goed op orde. Maar hoe het was geweest met deze twee heren in de gelederen blijft simpelweg koffiedikkijken.

20 juli 2019 om 11:57

Het is goed dat ze allebei weg zijn. Er is nu veel meer rust. Hun geruzie met alles en iedereen en op het laatst ook met elkaar leidt alleen maar af en werd ook dikwijls naar de pers gelekt door bevriende verslaggevers.

20 juli 2019 om 12:23

Was ook een beetje aan zichzelf te danken om die halsstarrigheid van hem door vol te houden dat er alleen met eigen opgeleide spelers op te treden. Allemaal leuk hoor, maar daarmee wil je geen prijzen en zou Ajax lang niet hebben gestaan waar het nu staat. Nu is er een balans tussen talent en ervaring maar de talenten moeten nu veel meer hun best doen om tot het 1e elftal door te dringen. Ook dat TH was gedwongen om te mislukken, te veel vergaderingen om tot een aankoopbesluit te komen.

20 juli 2019 om 12:38

Jonk heeft zijn eigen graf gegraven, wilde niet meer bij het overleg aanschuiven. Vroeg om meer geld dat hij niet kom verklaren waar dat aan uit gegeven ging worden. Lag bij diverse transfers in de weg. Upgrade eigenhandig een contract van een jeugdspeler waar de rest op tegen was. Veel arrogantie, weinig conversatie

20 juli 2019 om 12:45

Jonk had destijd wel gelijk hoor. Er was weinig geld, maar met het beetje wat werd besteed werden bedenkelijke aankopen gedaan die ook nooit goede aankopen bleken en inderdaad door eigen jeugd werden verdreven. FdB heeft daar ook heel veel te lijden onder gehad, want de gemiddelde voetbalfan denkt dat FdB balletje terug voetbal speelt, omdat spelers als Zimling, Duarte, Sana en v.d Hoorn niet kunnen voetballen; die speelden zo traag dat de bal alleen weer terug kon. Je moet eens kijken hoe Ajax speelde toen Eriksen nog onder contract stond. Ik kan me wedstrijden tegen PSV herinneren, met MvB en Srtrootman als Cm's dat PSV op eigen helft werd vastgepind en waar er volop druk werd gezet en terug verovert nadat de bal verloren werd. Maar ja, toen had Ajax nog goed materiaal, hoewel PSV beter materiaal had.

20 juli 2019 om 12:41

Ik vind het ook dood- en doodzonde, er is heel veel knowhow verloren gegaan voor Ajax en ik weet zeker dat zijn vertrek een deukje is geweest voor de jeugdopleiding, maar het was onvermijdelijk. De kinderachtige manier waarop mensen in die periode met elkaar omgingen kan niet eens op een amateurclub, laat staan bij een profclub.

Ik snap ook niet dat Jonk nog steeds schijnt te denken dat je niet weggestuurd wordt wanneer je wegblijft van vergaderingen. Als je zelf besluit om niet meer in overleg te gaan, dan heb je het echt aan jezelf te wijten.

Overigens is er een beeld ontstaan over Bergkamp, waarvan volgens mij alleen insiders kunnen zeggen of dat klopt. En dat hebben ze nooit gedaan, dus ik zou hem nooit einzelganger durven noemen. Het enige wat vreemd was aan Bergkamp, was zijn positie. Assistent trainer die in het TH zat, waardoor hij de baas was over zijn eigen baas. Dat was op zijn zachtsgezegd een hele vreemde constructie.

Ik gun Jonk verder het beste. Ik hoop vooral dat hij zijn eigen aandeel in het debakel kan onderkennen, zodat hij dezelfde fouten niet meer maakt, en daarom goed met mensen samen kan werken; vooralsnog bij Volendam.ik hoop ook dat Volendam weer heel snel in de Eredivisie terecht komt.

Doodzonde inderdaad, gister noemde mazroui Ruben Jongkind nog op tv. Prachtig voor volendam dat deze mensen daar aan de slag willen

jammer dat Feyenoord deze man toen niet heeft geprobeerd over te nemen. naar verluid heeft hij uitstekend werk geleverd bij Ajax in de jeugdopleiding

20 juli 2019 om 12:31

Toen hij weg ging begon het juist goed te gaan met Ajax. Bergkamp en Jonk zorgden voor teveel onrust binnen Ajax. Ze zouden het liefst het eerste van Ajax met 11 tieners de Champions league willen insturen, want dat zou Cruijf zogenaamd ook zo gewild hebben. Compleet doorgeslagen en onrealistisch en vervolgens verschuilen ze zich achter Cruijf. Nee Ajax heeft er goed aan gedaan om Bergkamp en Jonk te ontslaan. Zijn Goede voetballers geweest maar het wil nog niet zeggen dat ze goede trainers zijn met gezond verstand waar je als team prettig mee kunt samenwerken.

20 juli 2019 om 12:56

Inderdaad. En als het aan die factie bij Ajax had gelegen waren de twee beste trainers die we in de afgelopen 10-20 jaar hebben gehad, Bosz en Ten Hag, ook nooit gekomen, want die hebben geen Ajax verleden...

20 juli 2019 om 13:29

Niet alleen naar verluid.....jonk heeft fantastisch werk geleverd. Destijds noemde ik het een zwarte dag die december dag in 2015 dat hij weg moest. Het leek wel een kleuterschool bij Ajax. Maar Jonk had zijn zaakjes helemaal op orde.
Hij had ook gelijk met zijn kritiek dat er miljoenen gespendeerd werden in niets toevoegende aankopen.
Ik denk dat zijn werk niet voor niets is geweest en dat wat hij heeft neergezet verder uitgewerkt is. De vraag die Jonk zichzelf hier over stelt, denk ik met een Ja te kunnen beantwoorden

Dat hij die individuele trainingen gaf tsja! Was het ook niet zo dat hij tegen de komst was van Frenkie net als Van Duivenbode, en tegen aankopen zoals Neres, Tadic en Blind? Niet persee deze namen, maar zoals aankopen zoals deze.

20 juli 2019 om 12:07

Hij was helemaal niet tegen aankopen!! Maar tegen onnodige aankopen. Ging niet om Frenkie, het ging om de aankopen Sinkgraven en Gudelj. Jonk vond dat er in de jeugd prima alternatieven liepen zoals o.a. Nouri. Achteraf is gebleken dat Jonk het bij het juiste eind had. Sinkgraven is geen succes gebleken en Gudelj was ook een flop

20 juli 2019 om 12:20

Hij was ook tegen de komst van Frenkie. Die was overbodig met Eiting, Van de Beek en Nouri. Niet gek overigens.

20 juli 2019 om 12:26

Sinkgraven heeft inderdaad niet gebracht wat ervan hem werd verwacht, heeft niet onverdienstelijk gedaan in de tijd van Bosz.

20 juli 2019 om 13:26

Eigenaardig, kan daar zelf namelijk helemaal niets over terug vinden, terwijl er legio artikelen zijn waaruit blijkt, dat Jonk tegen de komst van Gudelj en Sinkgraven was. Nadat hij laatste transfer via een sms medefedeeld kreeg, besloot hij niet meer aan te schuiven. Jonk heeft met Frenkie maar een paar keer gewerkt. Frenkie kwam in augustus 2015 naar Ajax, terwijl de vermeende ruzie al in mei 2015 speelde, ver voor de komst van Frenkie. Zie bijv. http://www.soccernews.nl/news/315291/de-boer-ontkent-ruzie-met-jonk-hij-is-niet-bij-de-vergadering-geweest

20 juli 2019 om 17:25

Ja en jij denkt dat de naam van Frenkie niet al een paar keer gevallen was daarvoor?

22 juli 2019 om 10:26

En jij denkt dat in alle artikelen die erover geschreven zijn, de naam Frenkie bewust niet genoemd wordt in het lijstje namen waar Jonk op tegen zoals Younes, Heitinga, Sinkgraven, Gudelj etc? Ik kan er geen artikel over vinden dus hou me aanbevolen.....

20 juli 2019 om 12:09

Dat heb ik ook gehoord. Verder vind ik het echt totaal kansloos dat een stelletje volwassen mannen nu blijkbaar niet meer met elkaar kan praten.

Die FaceApp zie je nu ook overal...

20 juli 2019 om 12:27

Welke app?

20 juli 2019 om 13:17

Hahahaha wauw, +1

Jonk zou wat aan zelfreflectie kunnen doen. Door weg te blijven bij overlegmomenten, heeft hij feitelijk zijn eigen ontslagbrief getekend en was hij niet meer te handhaven. Als het management niet meer overlegt, wordt een organisatie onbestuurbaar en stuurloos en dat zal geen enkele RvC over zijn kant laten gaan. Van een manager wordt bovendien verwacht dat hij problemen oplost, niet dat hij ze creeert. Als je als manager niet meer problemen kunt oplossen door water bij de wijn te doen en er gezamenlijk uit te komen ipv met het vingertje naar elkaar te wijzen, ben je ongeschikt voor het vak. Dat is de reden dat zowel Bergkamp als Jonk uiteindelijk op non-actief zijn gezet. Ik denk dat het allemaal terug is te voeren tot het Technisch Hart. Dat is prima als overlegorgaan, maar een gedrocht als bestuursorgaan. Het is vragen om moeilijkheden als je de taakvelden in een bestuursorgaan niet goed afbakent waardoor managers in elkaars vaarwater komen. Als Jonk gewoon was benoemd als Hoofd Jeugdopleidingen met de daarbij behorende taken en verantwoordelijkheden, was het wellicht nooit tot een confrontatie gekomen met Bergkamp. Bij Ajax was het TH sowieso gedoemd om te mislukken omdat Ajax een beursgenoteerde NV is, waarvan de bevoegdheden en verantwoordelijkheden wettelijk zijn vastgelegd. Het is natuurlijk onbestaanbaar dat Jonk en Bergkamp beslissingen zouden kunnen nemen, waarvoor Overmars en Van der Sar hoofdelijk verantwoordelijk voor zouden zijn als het mis zou gaan. Dat laat niemand zich aanleunen.

20 juli 2019 om 12:51

Nu ben ik het een keer volledig met je eens. En dat niet met anderen praten, wat Jonk op een gegeven moment deed, en Bergkamp later ook, vind ik op zich al getuigen van een onvoorstelbare onvolwassenheid.

20 juli 2019 om 13:34

Ik kan het wel begrijpen van Jonk. Als de plannen waar iedereen akkoord mee was gegaan tegen de afspraken in worden geschonden dan voel je je genaaid en kun je niet meer achter het beleid staan wat haaks staat op wat was afgesproken.

21 juli 2019 om 10:23

Dominiquethiem

"ik kan het wel begrijpen van Jonk. Als de plannen waar iedereen akkoord mee was gegaan tegen de afspraken in worden geschonden dan voel je je genaaid en kun je niet meer achter het beleid staan wat haaks staat op wat was afgesproken."

Dan zou ik niet op een functie als manager gaan solliciteren omdat je daar met een dergelijke starre grondhouding volstrekt ongeschikt voor bent. Bovendien spreek je weer eens als een blinde over de kleuren. Het gaat bij plannen als waar jij het over hebt altijd om de grote lijnen en randvoorwaarden en er is binnen die randvoorwaarden genoeg vrijheid om te manoeuvreren. In geen enkele organisatie worden alle plannen exact zo uitgevoerd als ze bedacht zijn en daarom ben je volstrekt ongeschikt als manager als je niet over de flexibiliteit beschikt om ze bij te sturen. Als bestuurder moet je over de flexibiliteit beschikken om op afspraken terug te komen als de situatie daar om vraagt en plannen aan te passen als ze negatieve gevolgen hebben waar je van tevoren niet op heb gerekend. Hoe zou jij het vinden als de Directie en de RvC zouden afspreken dat er geen spelers meer zouden mogen worden gekocht en Overmars ook aan die afspraak zou houden als er 3 keepers geblesseerd zijn geraakt? De vraag stellen, is hem tegelijk beantwoorden.

Sinds Overmars en Van der Sar de touwtjes in hebben en Bergkamp en Jonk weg zijn, is het ontzettend rustig binnen Ajax. Eindelijk eens geen bestuurlijke wanorde die alleen maar afleid. Het lijkt er op dat de neuzen nu echt dezelfde kant op staan. Transfers verlopen gladjes en er is een duidelijk plan. Jonk zal best goed werk hebben verricht, maar hij is ook een dwarsligger geweest die processen heeft gefrustreerd en zijn eigen visies heeft proberen door te drukken. Het gaat Ajax nu voor de wind, dus ik ben er niet rouwig om dat hij weg is.

20 juli 2019 om 12:53

Precies, Overmars en Sar zijn ook gegroeid en bestuurders geworden, Jonk en vooral Bergkamp zijn eerder gewoon ex-voetballers gebleven.

20 juli 2019 om 12:56

Gulio

"sinds Overmars en Van der Sar de touwtjes in hebben en Bergkamp en Jonk weg zijn, is het ontzettend rustig binnen Ajax. Eindelijk eens geen bestuurlijke wanorde die alleen maar afleid. Het lijkt er op dat de neuzen nu echt dezelfde kant op staan. Transfers verlopen gladjes en er is een duidelijk plan. Jonk zal best goed werk hebben verricht, maar hij is ook een dwarsligger geweest die processen heeft gefrustreerd en zijn eigen visies heeft proberen door te drukken. Het gaat Ajax nu voor de wind, dus ik ben er niet rouwig om dat hij weg is."

Ik vind het wel jammer omdat ik van mening ben dat Jonk bewezen heeft een voortreffelijk Hoofd Opleidingen te zijn. Hij mag van mij zo terug komen bij Ajax alleen niet onder dezelfde voorwaarden. Een hoofd Jeugdopleidingen moet zich bezig houden met de opleidingen en niet op de stoel van de directeur of de coach van het eerste elftal gaan zitten. Als hij aan die voorwaarden zou willen voldoen, mag hij wat mij betreft op termijn terug komen. Overmars moest zijn transferplannen eerst met Jonk en Bergkamp bespreken voor hij ze kon uitvoeren. Dat is natuurlijk een volstrekt onwerkbare situatie omdat Overmars feitelijk de baas is van die twee en ik heb nooit een organisatie gezien waarin de baas zijn personeel om toestemming moet vragen. Dat is natuurlijk absurd en gaat bovendien ten koste van de slagkracht.

Jankverhaal. Er is jou niks afgenomen, je was onderdeel van. Op het moment dat hij begon te denken dat hij patent had op iets daar ging het mis. Hij loopt met de filosofie van Cruijf geld te verdienen en wil doen alsof hij dat allemaal heeft bedacht. Terecht ontslagen want met zulke arrogante figuren kun je geen voetbalclub runnen. Iedereen heeft zijn aandeel en zijn eigen ideeen die je inbrengt, maar je moet kunnen samenwerken, compromissen sluiten en je plaats kennen. Zo niet dan kun je beter vertrekken bij een club als Ajax want anders verziek je de boel.

Jonk en Bergkamp blijven net als Overmars en Van der Sar Ajax-helden. Of een aankoop noodzakelijk is laat zich vaak pas achteraf uitwijzen. Wanneer Jonk inderdaad tegen de aankoop van Frenkie de Jong geweest is kun je je ook afvragen hoe hijzelf vroeger als TH gehandeld zou hebben toen Ajax hem van Volendam wou halen en Overmars van Willem II. Complex...

Als ik een interview met hem lees, heb ik toch altijd het idee dat hij een sterke en goede visie heeft, die hij uitstekend kan verwoorden. Lijkt me ook een zeer integere man. Zonde dat hij bij Ajax weg moest

Ik moet eerlijk zeggen. Ik mis Jonk (en ook Bergkamp) totaal niet. In de periode dat ze bij Ajax zaten was er elke week wel een bericht over interne problemen bij de club. Was altijd een machtstrijd. Nu Marc stevig aan het roer staat qua selectiebeleid en Van de Sar achter hem staat gaat het gewoon goed en is alles rustig. Overigens denk ik dat Jonk het gewoon prima gaat doen in zijn carrière en wie weet zien we hem nog eens terug, maar voorlopig ben ik tevreden over Marc en Edwin, die mogen van mij nog vele jaren blijven.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Volendam

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
N. BakkerKeeper
D. BälyVerdediger
M. BettiVerdediger
M. EerdhuijzenVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Volendam.

In de wandelgangen

Donderdag 13 augustus
Liverpool maakt werk van de komst van Thiago Alcántara. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren