Marc Overmars verklaart megadeals: ‘Anders was dit nooit op tafel gekomen’

Dinsdag, 16 juli 2019 om

Marc Overmars is blij dat Ajax deze zomer veel geld kan incasseren bij uitgaande transfers. Frenkie de Jong is voor maximaal 86 miljoen euro verkast naar Barcelona, terwijl Ajax met de verkoop van Matthijs de Ligt naar Juventus nog eens circa 75 miljoen vangt. Overmars stelt dat de hoge transfersommen voortvloeien uit een juist beleid van Ajax.

“Spelers weten in hun achterhoofd ook dat wij op een bepaald moment bereid zijn om mee te denken als ze weg willen”, stelt de directeur voetbalzaken in gesprek met het Algemeen Dagblad. “Met die gedachte tekende Matthijs de Ligt een contract voor vier jaar en tekende Frenkie de Jong voor vijf jaar bij. Dat zijn belangrijke momenten voor de club geweest, met het oog op de transfersommen.”

Met dit beleid voorkomt Ajax dat spelers richting hun laatste contractjaar gaan. “Dan waren deze hoge transfersommen nooit op tafel gekomen”, verzekert Overmars. “Mensen moeten het hele verhaal dan ook kennen bij dit soort transfers. Het hele boek weten, maar soms missen mensen de eerste veertig pagina's”, aldus de sportbestuurder, die erkent dat er ook veel interesse is voor Donny van de Beek.

“Dat er topclubs belangstelling voor Donny hebben is een uitvloeisel van het jaar dat we met Ajax hebben gehad. Dat zie je aan Frenkie en Matthijs en ook Donny heeft het met name in de tweede seizoenshelft fantastisch gedaan. Toch hoop ik echt dat hij nog een jaar bij Ajax blijft. We willen hem niet kwijt”, zegt Overmars, die erkent dat het vertrek van De Jong en De Ligt niet makkelijk is op te vangen.

“Die zijn er niet meer, dan gaat het niveau wellicht iets naar beneden. Maar daar moet je je team op aanpassen en wellicht iets anders gaan spelen”, stelt Overmars. De directeur maakt zich geen zorgen of Ajax het niveau van vorig seizoen kan aantikken. “Nee, zorgen is een groot woord. De verwachtingen zullen gestegen zijn bij de fans. Maar de Champions League halen, dat is ónze verwachting.”


Poll

Verwacht jij dat Donny van de Beek deze zomer nog vertrekt bij Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

64 reacties (laatste reactie door cabinessence)

Ik denk dat de fans ook wel realistisch genoeg zijn dat we dit jaar minder gaan presteren. Overwinteren en de dubbel zou alweer fantastisch zijn.

16 juli 2019 om 10:40

in ieder geval de CL poulefase halen. Dat is extreem belangrijk, net als kampioen worden.
Dan ben je 3 jaar achter elkaar aanwezig in de CL en kun je dus stappen zetten, spelers worden beter en meer waard, je kunt makkelijker spelers aantrekken en er komt veel geld binnen.

16 juli 2019 om 12:23

@nederland79 Inderdaad, belangrijk dat we in die cirkel gaan komen. Als we dit jaar kampioen worden hoeven we ook geen voorronde te spelen straks, zeker niet als we (en andere Nederlandse team hopelijk ook) weer punten gaan halen dit jaar in Europa.

16 juli 2019 om 10:43

Overwinteren of kwart/halve finale EL moet denk ik de norm worden bij Ajax. Afhankelijk van de loting natuurlijk. Verder zal Ajax niet zo lang weer droog willen staan in eigen land, jaartje geen kampioen kan gebeuren, maar niet 4 jaar op rij niks. Al zie ik het positief in.

16 juli 2019 om 11:10

En dat noem je realistische?

16 juli 2019 om 13:44

Nee realistisch

16 juli 2019 om 16:20

Wat is daar onrealistisch aan? Qua verkoop en aankoop doet Ajax aardig mee met de subtop van Europa en ze spelen een manier van voetbal waar elke Europese club moeite mee heeft als deze goed uitgevoerd wordt.

16 juli 2019 om 11:57

Ik zou het jammer als Ajax weer genoegen gaat nemen met een stapje terug doen. Terwijl Ajax nu op zijn rijkst ooit is.
Ik had liever gezien dat Ajax nog meer geld in de selectie had geïnvesteerd om te proberen in de Europese top mee te blijven doen.
Ajax heeft nu de financiële mogelijkheden daarvoor dus waarom er niet meer gebruik van maken?
Als je weer een jaartje mee kan doen in de Europese top is dat van onschatbare waarde.
Ik had zelf nog Propper er nog bij gehaald voor op het middenveld en Moise Kean erbij gehaald als nieuwe spits. Pavon had ik er ook nog bij gehaald zodat Ajax over 4 topflank spelers zou beschikken.
Marin en Schone konden dan op de bank zitten voor een sterkere bank.
Dolberg kon dan verkocht worden. Huntelaar dan de tweede spits en Traore en Brobbey nog een jaartje doorontwikkelen bij Jong Ajax.
Dan had het er ongeveer zo uitgezien:

Onana
Mazraoui E.Alvarez Blind Tagliafico
Vd.Beek Propper Ziyech
Neres Kean Tadic

Varela
Dest Veltman Magallan Martinez
Gravenbergh Schone Marin
Pavon Huntelaar Promes

Jong Ajax

Kotarski
Timber Schuurs Pierie Salah
Ekkelenkamp Eiting Lang
Bande Traore Danilo

16 juli 2019 om 12:26

@dominiquethiem

" Ik vind het jammer dat Ajax weer genoegen gaat nemen met een stapje terug doen. Terwijl Ajax nu op zijn rijkst ooit is. Ik had liever gezien dat Ajax nog meer geld in de selectie had geã¯nvesteerd om te proberen in de Europese top mee te blijven doen.
Ajax heeft nu de financiã«le mogelijkheden daarvoor dus waarom er niet meer gebruik van maken?"

Het is duidelijk dat jij niet het over het Ajaxdna beschikt en niet heel veel van de filosofie en het karakter van de club begrijpt. Anders had je die vragen niet gesteld. Ajax is niet alleen geroemd voor het succes dat vorig jaar in de CL is behaald, maar de manier waarop, was minstens net zo belangrijk. Als Ajax zou doen wat jij wil, zou de club verworden tot een ordinaire koopclub, die zich in niets onderscheid van de rest. En dat staat gelijk met vloeken in de kerk in het Amsterdamse. Alle posities zijn minimaal dubbel bezet, waardoor het nu al heel moeilijk wordt voor onze talenten aan speeltijd toe te komen. En dan wil jij er nog meer halen, waardoor helemaal zo goed als onmogelijk wordt. En dat is niet des Ajax en druist in alles in tegen het Plan-Cruijff dat leidend is in het beleidsplan. Cruijff zou zich omdraaien in zijn graf, als hij jou hoorde praten. Ik kan me niet aan de indruk dat je vooral aan de successen van Ajax hecht en dat het jou niet zo veel uit maakt hoe dat succes wordt bereikt. En dan heb je het dus gewoon over een successupporter.

16 juli 2019 om 12:29

@Dominique Je bent steeds aan het overdrijven. Er is dit jaar al ongeveer 50 miljoen uitgegeven aan transfers door Ajax (Magallan in de winter meegerekend), dat zal wel een record zijn. Vorig jaar rond de 40 miljoen. Nog maar een paar jaar geleden was dat ondenkbaar. Ik vind dat het goed opgebouwd wordt. En als Ziyech, Neres of Donny nog gaat, dan gaat Ajax voor Bergwijn (zie recent interview Overmars), dus dan komt daar nog 30 bovenop. Jij gaat te ver met Marin op de bank zetten die net gehaald is voor 12 miljoen. Eiting terug naar Jong Ajax, dat slaat nergens op. En hou nou eens op over Kean man, Overmars heeft al duidelijk gezegd dat er niks van waar is.

16 juli 2019 om 12:41

Zijn daarbij ook totaal overbodige aankopen. Veltman moet zich richten op de rechtsback positie. Schuurs zou ik een kans geven. Ik verwacht dat we het hiermee moeten doen: (vertrek Neres, Ziyech, Veltman)

Onana, Alvarez - Schuurs - Blind - Tagliaficio, Van de Beek - Schone - Marin, Promes - Dolberg - Tadic.

Met daarachter:
Varela, Mazraoui - Magallan - Pierie - Martinez, Gravenbergh - Eiting - Labyad, Kuhn - Huntelaar - Bande.

16 juli 2019 om 12:45

Haha wat een onzin scepticus.
Dus omdat ik graag zie dat Ajax vaker goed presteert in de CL maakt mij een successupporter? Wat is er mis met ambitieus zijn? Met jezelf te willen verbeteren?
Ik vind dat Ajax soms juist zijn beleid moet veranderen. Want met dit beleid ben je moreel gezien dan wel het braafste jongetje van de klas maar wie koopt daar wat voor? Soms moet je harder durven te zijn en je beleid durven aan te passen als dat nodig is. Dan een paar eigen talenten maar 1-2 jaar later de kans geven.
Dit beleid kan incidenteel eens in de 25 jaar een geweldig jaar opleveren maar wilt Ajax dat vaker zal er anders beleid moeten worden gevoerd. Overmars is daar zelf ook wel mee bezig trouwens wat betreft het langer behouden van een aantal key spelers. Daarmee is een exodus voorkomen na een geweldig jaar. Dat is al een positieve verandering.

16 juli 2019 om 13:02

@dominiquethiem: Jij spant wel de kroon zeg. Waarom moet Ajax nog meer kopen? Dat gebeurt alleen als er een sterkhouder alsnog vertrekt en we het niet met jeugd kunnen opvullen..

Ajax voert een zeer gedegen financieel beleid die erop gericht is om zoveel mogelijk jeugd in het 1e te krijgen. Nu we een hoger niveau gaan verwachten, is de kans dat je elders ook kwaliteit moet halen groter. Maar dat wil niet zeggen dat je maar moet blijven kopen.

Ik heb liever dat ze van het geld het stadion kopen (kost nu veel, maar gaat in de toekomst per jaar enorm financieel schelen) en een klein stadionnetje op de toekomst bouwen (voor Jong Ajax en de vrouwen) zodat er iets meer man kan zitten en het netjes geregeld is met uit-supporters.

Verder zal het grootste gedeelte gereserveerd worden om jeugd elders naar Ajax te krijgen. Dat heeft niets met braafste jongetje te maken, Ajax kan namelijk nooit meedoen met de wedloop in Engeland, Spanje of Italie.

16 juli 2019 om 13:04

Haha NL Modric totaal overbodige aankopen? Mijn selectie is minimaal een klasse beter dan die van jou
Dus hoezo overbodig?
Als je mee wilt blijven doen in de Europese top zul je kwaliteit moeten halen.
Met jou selectie blijf je niet in de Europese top meedoen.

16 juli 2019 om 13:17

4ever4Ajax Ajax kan dan wel niet op tegen het uitgaven patroon van de topclubs uit de topcompetities maar dat betekent nog niet dat ze niet vaker in de Europese top mee kunnen doen. Als Ajax jaarlijks zo'n 50-100 miljoen in de selectie herinvesteerd moeten ze vaker in de Europese top of in ieder geval in de Europese subtop mee kunnen doen. Dat betaald zichzelf weer terug met vaker CL inkomsten en nog hogere transfersommen.
Soms moet je ook voor kwaliteit durven kiezen ipv voor eigen talent. Hoe vervelend en pijnlijk dat ook is.
Psv doet dat ook vaak. Door voor kwaliteit te kiezen ipv voor eigen talent. Dus dat beleid kan wel degelijk soms gevoerd worden. En na 1-2 jaar kies je weer voor een eigen talent die zich dan weer verder heeft doorontwikkeld.
Ik pleit dus voor af en toe aanpassingen in het Ajax beleid maar niet helemaal het overboord gooien van het Ajax beleid.
Als je steeds conservatief hetzelfde beleid blijft voeren blijf je eigenlijk stil staan in je eigen ontwikkeling.

16 juli 2019 om 13:33

@nl_modric ik ga voor een heel eind met je mee. Echter: Alvarez kán rb maar is meer een vc of vmc. Ik zou hem dus op vc naast blind zetten en Veltman op rechtsback (Veltman heeft afgelopen seizoen weer laten zien van CL niveau te zijn). Schuurs is dan de eerste vervanger voor Alvarez of Blind. Alvarez kan weer schone vervangen als nodig tegen sterkere ploegen. Eiting kan als eerste vervanger voor het middenveld erbij. Verder ben ik vooral benieuwd naar je keuze voor Kuhn. Zeker een talent, maar Traore en Danilo zijn al verder en beter.

16 juli 2019 om 14:10

@iseldiroed, Veltman was ook mijn eerste keus Echter lijkt die graag een stap te willen maken en die gun ik hem ook wel. Als ik dan moet kiezen tussen Mazraoui en Alvarez, ga ik toch blind voor een pure verdediger. Schuurs doet het goed in de voorbereiding, dus gooi hem maar in het diepe. Dat hebben we met Mathijs ook gedaan en kijk wat dat ons heeft opgeleverd. Eiting vind ik eerder de vervanger van Schone. Mijn keuze voor Kuhn is puur op gevoel. Ik ben erg gecharmeerd van die jongen. Ook is het meer een buitenspeler, itt Traore en Danilo.

Overigens heeft Ten Hag keuze genoeg en kan je met Martinez, Alvarez, Blind, Ziyech, Tadic en Neres heel makkelijk schuiven van positie en tactiek.

16 juli 2019 om 15:55

Dominiquethiem

" Dus omdat ik graag zie dat Ajax vaker goed presteert in de CL maakt mij een successupporter? Wat is er mis met ambitieus zijn? Met jezelf te willen verbeteren? Ik vind dat Ajax soms juist zijn beleid moet veranderen. Want met dit beleid ben je moreel gezien dan wel het braafste jongetje van de klas maar wie koopt daar wat voor? Soms moet je harder durven te zijn en je beleid durven aan te passen als dat nodig is. Dan een paar eigen talenten maar 1-2 jaar later de kans geven. Dit beleid kan incidenteel eens in de 25 jaar een geweldig jaar opleveren maar wilt Ajax dat vaker zal er anders beleid moeten worden gevoerd. "

Het zal vast niet je bedoeling zijn, maar met je reactie bevestig je zelf mijn gelijk. Het is je vooral om het succes van de club te doen en niet om de club zelf. Er is helemaal niets mis met ambitie behalve als je daarvoor je principes overboord gooit en die ambitie indruist tegen waar je voor staat. Wat jij als beleid betitelt, is bovendien in werkelijkheid geen beleid maar handelen naar de waan van de dag. En daar is Ajax voor de revolutie bijna aan ten onder gegaan. Je hebt het over beleid aanpassen, maar in werkelijkheid bedoel je de geldkraan nog wijder open zetten en nog meer spelers kopen die volstrekt overbodig zijn. In al je reacties gaat maar over twee dingen en dat is kopen en nog eens kopen. En dat heeft helemaal niets met beleid voeren te maken. Het beleid van Ajax is niet kopen om het kopen zoals jij voorstaat, maar alleen kopen wat je nodig hebt. En Ajax heeft op dit moment een uitstekende selectie die nog meer aankopen overbodig maakt en bovendien gaan die aankopen alleen maar de ontwikkeling van de talenten in de weg zitten. Dat jij dat aanduidt als “het braafste jongetje van de klas zijn”, bevestigt me in mijn eerdere uitspraak dat jij helemaal niets van Ajax begrijpt.

Als je werkelijk in Ajax geinteresseerd zou zijn, had je kunnen weten dat de Europese successen van Ajax altijd al incidenteel zijn geweest, terwijl de afstand tussen Ajax en de Europese vele malen zo groter is geworden. Het is dan ook niet meer dan een utopie om te verwachten dat een club als Ajax met een begroting die minder dan een vijfde van de begroting van clubs als Real, Barca en Bayern bedraagt, met die clubs zou kunnen concurreren en structureel aansluiting zou kunnen vinden bij de Europese top. Dat nastreven, is dezelfde luchtfietserij waaraan een club als Twente bijna ten onder is gegaan en daarvoor ben jij bereid om de identiteit van de club, waarvoor zij het afgelopen seizoen zo vaak is geprezen, te grabbel gooien. Dan ben je dus gewoon een successupporter. Voor een echte Ajacied is winnen alleen niet genoeg, maar is de manier waarop net zo belangrijk. Ook als dat ten koste gaat van het succes. En ondanks dat heeft de club met die filosofie 10 Europese prijzen weten te winnen, hetgeen een ongelooflijk aantal is voor een club uit een klein land als Nl.

16 juli 2019 om 21:01

@scepticus38, Amen!

16 juli 2019 om 12:09

Misschien gaan we niet zo ver komen in Europa, maar met de financiële middelen ga ik er toch van uit dat we op onze sloffen de Eredivisie gaan winnen dit jaar met goed voetbal. Daar moeten we toch een selectie met surplus aan kwaliteit voor op de been kunnen brengen met nu al 150 miljoen aan transfer inkomsten.

16 juli 2019 om 12:30

Het is wel meer dan 150 miljoen, Wober en Sinkgraven hebben bij elkaar ook 17 miljoen opgeleverd.
Volgens Overmars zijn de bonussen van Frenkie vrij zeker en is het 75 voor de Ligt geworden. Dus dat is 84 + 75 + 17 = 176
Dan zijn er nog wat kruimels van de verkopen van Cerny, Bakboord, Matusiwa etc.
We gaan dus eerder richting 180 inmiddels.

16 juli 2019 om 12:34

zo lang psv ook veel punten pakt, wordt het kampioenschap op kleine dingen beslist. Dus dan kan het altijd de verkeerde kant opvallen.

Ajax heeft nou eenmaal geen invloed op 32 van de 34 wedstrijden van psv.

16 juli 2019 om 13:39

@Nederland79 en daarnaastheeft PSV toch altijd een meer dan degelijk elftal. Ajax kan een beter team hebben maar vorm van de dag en tactiek kunnen er voor zorgen dat Ajax de onderlinge wedstrijden verliest.

16 juli 2019 om 16:14

Misschien kan je wat duidelijker zijn.

In de CL zal Ajax waarschijnlijk niet zo succesvol zijn als afgelopen seizoen, maar in de competitie kan het nog een stuk beter. Ajax heeft het aan de start van het seizoen behoorlijk laten liggen en vlak na de winterstop zakte Ajax helemaal door de ondergrens met 10 punten puntverlies. Ik mag hopen dat Ajax zich daar verbeterd, want als PSV niet totaal ingestort was, was het seizoen als een nachtkaars uitgegaan na die rotgoal van Moura diep in blessuretijd.

De landstitel, poulefase CL en overwinteren in Europa lijken mij realistische doelen voor elk seizoen. Van de laatste 10 seizoenen heeft Ajax immers 8x overwintert in Europa.

En daar verdient hij ook alle complimenten voor, eerst weg gezet als geldwolf. Maar nu een uitstekende directeur gebleken

16 juli 2019 om 10:41

Het is ook makkelijker werken met 250 miljoen aan inkomsten. Overigens alle lof voor Overmars. Van de 150 miljoen (2 spelers) aan transfers die binnen is gekomen, is op dit moment 55 miljoen uitgegeven aan 6! nieuwe (talentvolle) spelers. Die waarschijnlijk alleen maar meer waard zullen worden. Daarbij lijkt het erop dat ze vast willen houden aan de huidige selectie, waardoor een leegloop wordt voorkomen. Ik heb alweer zin in het nieuwe seizoen.

16 juli 2019 om 12:09

Maar die 250 miljoen heeft hij ook zelf gecreëerd met zijn beleid. Daarnaast bleek achteraf dat hij lange tijd werd teruggehouden door de raad van commissarissen

16 juli 2019 om 12:10

Je begrijpt dat wij dat geld niet allemaal echt ontvangen hè? Van die 150 miljoen euro van De Ligt en Frenkie, en de 100 miljoen euro uit de CL moet een groot gedeelte belasting over betaald worden. Daarnaast is Ajax een beursgenoteerd bedrijf, met aandeelhouders. Kans is groot dat er een dividend uitgekeerd zal/moet worden. Uiteraard klotsen de miljoenen over de drempels van de Arena, echter is het niet zo dat we ook echt 250 miljoen erbij hebben gekregen...

16 juli 2019 om 12:37

. @scarafax

" Je begrijpt dat wij dat geld niet allemaal echt ontvangen hè? Van die 150 miljoen euro van De Ligt en Frenkie, en de 100 miljoen euro uit de CL moet een groot gedeelte belasting over betaald worden. Daarnaast is Ajax een beursgenoteerd bedrijf, met aandeelhouders. Kans is groot dat er een dividend uitgekeerd zal/moet worden. Uiteraard klotsen de miljoenen over de drempels van de Arena, echter is het niet zo dat we ook echt 250 miljoen erbij hebben gekregen... "

Klopt niet. Over transfers hoeft de club geen belasting te betalen. Alleen over de totale bedrijfswinst. Omdat Ajax aangekochte spelers fiscaal afschrijft, kan het geld dat in hen is geinvesteerd, als aftrekpost op de belastingaangifte opvoeren. Daardoor behoeft de club veel minder belasting te betalen. Ajax heeft in de meer dan 20 jaar dat de club aan de beurs genoteerd is, slechts 2 of 3 keer dividend uitgekeerd. In de rest van de gevallen is de winst aan het eigen vermogen toegevoegd en de kans is groot dat dat ook deze keer zal gebeuren. Zelfs als dividend zal worden uitgekeerd, is dat maar aan een beperkt aanta aandeelhouders omdat de AFC Ajax meer dan 70 procent van de aandelen in bezit heeft. En dus ook kan beslissen of dividend wordt uitgekeerd of niet.

16 juli 2019 om 12:54

@scepticus, wat je zegt klopt in de kern maar de bedragen lopen zo ver uiteen dat de afschrijving de club lang niet in een verliespositie brengt. Er zal wel degelijk vennootschapsbelasting ad 25% moeten worden betaald over een zeer substantieel deel van de transfersommen en CL inkomsten.

16 juli 2019 om 13:51

chrissie23

" wat je zegt klopt in de kern maar de bedragen lopen zo ver uiteen dat de afschrijving de club lang niet in een verliespositie brengt. Er zal wel degelijk vennootschapsbelasting ad 25% moeten worden betaald over een zeer substantieel deel van de transfersommen en CL inkomsten. "

Klopt niet. Vennootschapsbelasting betaal je niet over de transfersommen en CL inkomsten, maar over de bedrijfswinst. Ajax zal dit jaar heel veel geld binnen krijgen uit de CL en uitgaande transfers. Als Ajax het zelfde bedrag dat binnenkomt weer zou uitgeven aan inkomende transfers, zou het bedrag dat de club aan belasting zou moeten betalen veel lager zijn dat de club moet betalen nu het en maar een beperkt deel van die inkomsten herinvesteert. Terwijl het bedrag dat binnen komt exact hetzelfde blijft. Het klopt dus niet wat je beweert. Ik heb in mijn bijdrage overigens niet gezegd dat Ajax geen belasting moet betalen, maar minder. Dit jaar zal Ajax heel veel winst boeken, dus ook meer belasting moeten betalen. Mocht de club de komende (6) jaren verlies leiden, dan kan men dat echter weer met de winst uit dit jaar verreken (carry forward).

in Overmars we trust!

Een van de beste technisch directeuren die er rondlopen. Ajax mag in zn handjes wrijven met deze man en hopen dat ie in Amsterdam blijft, kan zo bij een absolute topclub aan de slag

16 juli 2019 om 11:08

Marc is dan ook al jaren de allerbelangrijkste man bij Ajax en hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor het succes. Zelfs deze transferperiode, waar de kans bestaat dat vele topspelers vertrekken, weet je gewoon dat je niet hoeft te vrezen omdat Marc zorgt voor een goede transfersom en een adequate vervanger. Hij heeft niet alleen voetbalkennis en status, waar veel TD's op worden aangetrokken, maar het is ook gewoon een businessman pur sang.

Hoe is dat precies de verdienste van het beleid van Ajax? Dat De Ligt als negenjarig jochie je jeugdafdeling binnenwandelt en dat De Jong als Willem II-talent Ajax verkiest boven PSV omdat het nou eenmaal z'n favoriete club is, heeft weinig met beleid te maken. Dat je talenten na hun doorbraak een langer contract laat tekenen, lijkt me alleen maar logisch. En de hoogte van de transfersommen van die jongens is vooral hun eigen verdienste.

16 juli 2019 om 10:51

Het investeren in topfaciliteiten en begeleiding in de jeugdopleiding is ook beleid. Daarmee wordt ajax aantrekkelijker voor dit soort spelers. Frenkie de Jong zie ik inderdaad niet als jeugdproduct van Ajax maar de club heeft wel alles in het werk gesteld voor dit soort spelers een aantrekkelijk podium te bieden. Dan helpt het mee dat spelers onder ten hag doorgroeien en de resultaten goed zijn, maar daar waar ajax invloed kon uitoefenen hebben ze dat imo goed gedaan!

16 juli 2019 om 10:54

Nou, wat je nu zegt is natuurlijk niet helemaal waar. Ik ben het met je eens dat je een dosis geluk moet hebben met het verkrijgen van bepaalde spelers. Maar ik denk dat je de moeite die een club in een speler steekt onderschat. Het is natuurlijk niet zo dat alles maar van geluk afhangt. Hoogte van de transfersommen is natuurlijk inherent aan de kwaliteiten die een speler bezit, maar denk ook aan de onderhandelingspositie van een club, kwaliteit van de onderhandelaars enz.

16 juli 2019 om 10:58

Toch wel. Frenkie kwam bij Ajax omdat PSV niet voldoende voor hem wilde betalen, want hij was wel akkoord, maar Willem II niet. Die wilden een bedrag onder 1 miljoen, ik weet niet meer precies hoe hoog, maar Marcel Brands wilde dat niet betalen.
Ook zijn er een aantal succesvolle aankopen geweest zoals Milik en Sanchez waaraan veel geld is verdiend. Staan een paar miskopen tegenover, maar het totaal ziet er zeer positief uit...

16 juli 2019 om 16:00

@mayarood

Maar we moeten het ook allemaal niet gaan overdrijven. Uiteindelijk ontvang je zoveel omdat je twee natuurtalenten hebt en de markt inmiddels gedomineerd word door miljardairs die miljarden doorsluizen naar de voetbalmarkt.

Dat heeft 'direct' niets met beleid te maken, maar met het geluk dat je die jongens onder contract hebt staan. Indirect zou je wel kunnen stellen dat het met beleid te maken is, maar in dit geval zitten ze zichzelf schouderklopjes te geven voor het natuurlijke talent van de spelers.

Betreft de staat van de club is het een ander verhaal. Daar mag Overmars zichzelf zoveel schouderklopjes voor geven als hij zelf wil, want die man is eigenhandig verantwoordelijk voor de enorme groei van Ajax.

16 juli 2019 om 10:58

Overmars bedoeld dat ze beiden spelers een sterk verbeterd contract heeft laten tekenen. Dat kost wat meer salaris maar clubs zullen gewoon meer geld moet neerleggen bij een transfer.

16 juli 2019 om 10:58

Het is bijvoorbeeld de verdienste van Ajax dat ze op het juiste moment de juiste beslissingen hebben genomen t.a.v. de ontwikkeling van deze jongens, of dat ze ze überhaupt de kans geven om te spelen in het eerste ondanks dat de prestaties niet altijd top waren. Is het glas halfvol of halfleeg? We hoeven geen discussie te voeren over het feit dat twee dergelijke talenten in één jaar verkopen voor dit soort bedragen ook samen gaat met een dosis geluk.

16 juli 2019 om 11:00

De Jong was toch een feyenoord fan? Maar de Jong heeft nadat hij bij Ajax kwam zijn contract nog verlengt he, dat is waar Overmars op doelt. Hij heeft ooit een contract getekend tot 2019 en hij had ook vorig jaar de deur uit kunnen lopen voor zo'n 10 miljoen met nog een 1 jarig contract, maar ze hebben hem kunnen overtuigen om bij te tekenen tot 2022. Dat is wel een verdienste. Voor de Ligt geld eigenlijk hetzelfde, die heeft na de EL finale ook gewoon nog verlengd terwijl er heel veel interesse was.

16 juli 2019 om 11:28

"met andere woorden dit resultaat had jij ook nog wel kunnen behalen toch?"

Nee, ik ben sowieso niet zo'n onderhandelaar. Maar denk je dat De Jong en De Ligt voor heel veel minder waren vertrokken als ze niet toevallig bij Ajax maar bij PSV binnen waren gewandeld?

16 juli 2019 om 11:47

Je kan het vervelend vinden maar deze jongens hadden bij PSV inderdaad minder opgeleverd. Het is nou eenmaal een gegeven dat spelers van Ajax, over het algemeen, meer opleveren dan die van PSV. Dat PSV op dit moment hoog in de boom kan zitten komt door de verziekte markt maar ook voor een deel door de hoge bedragen die Ajax ontvangt. Zou er blij mee zijn als PSV-er.

16 juli 2019 om 12:20

@cabinessence binnen gewandeld vind ik veel te makkelijk een 9jarig jochie scouten is wat anders dan binnen gewandeld en was frenkie niet voor feyenoord of PSV?

16 juli 2019 om 13:38

Ja bij PSV waren ze voor veel minder vertrokken. En niet omdat overmars daar niet aanwezig is, maar omdat over het algemeen spelers van PSV minder opleveren.

16 juli 2019 om 21:57

Denk niet dat je dat op het conto van Ajax kan schrijven. Wel op de markt. Een Lozano staat er gewoon goed op bij Mexico, speelde afgelopen jaar in de CL en als je stats dan ook nog goed zijn en je bent jong; ga je minimaal voor 35 de deur uit tegenwoordig

16 juli 2019 om 12:22

Hoe is dat precies niet het verdienste van het beleid van Ajax? Denk jij dat iedereen zomaar als negenjarig jochie de jeugdafdeling kan binnenwandelen. Denk jij dat er geen visie of beleid wordt geschetst als een Willem II talent met een voorkeur voor Feyenoord Ajax boven PSV verkiest? Denk jij dat er geen beleid achter zit om talenten te laten bij tekenen met daarbij de belofte om niet de hoofdprijs te vragen bij een transfer, maar om op zekere hoogte mee te werken? Denk jij dat er geen beleid achter zit om jeugdspelers bij het eerste te betrekken en ze in de winter en zomer mee te laten gaan op trainingskamp om zichzelf te bewijzen en zodoende een plaats af te dwingen in de selectie? Denk jij niet dat de hoogte van de transfersommen een combinatie van het talent van de jongens is, met de prestaties van de gehele club en de reputatie die Ajax heeft opgebouwd op het gebied van jeugdspelers? Denk jij niet dat deze prestaties en deze reputatie mede door beleid en een bepaalde visie totstand gekomen zijn?

16 juli 2019 om 13:10

@cabinessence

" Hoe is dat precies de verdienste van het beleid van Ajax? Dat De Ligt als negenjarig jochie je jeugdafdeling binnenwandelt en dat De Jong als Willem II-talent Ajax verkiest boven PSV omdat het nou eenmaal z'n favoriete club is, heeft weinig met beleid te maken. Dat je talenten na hun doorbraak een langer contract laat tekenen, lijkt me alleen maar logisch. En de hoogte van de transfersommen van die jongens is vooral hun eigen verdienste. "

Is natuurlijk een potsierlijke voorstelling van zaken. Alsof de gebraden duiven je op De Toekomst vanzelf in de mond vliegen. Talenten moeten gescout worden en als je ze eenmaal binnen hebt, moeten ze worden opgeleid. En de opleiding van Ajax is zelfs leidend in het beleid. Daar heeft Cruijff zelfs een speciaal plan voor geschreven. De snelle ontwikkeling van De Ligt is het regelrechte gevolg van dat plan en dus ook van het beleid. Als de opleiding van een talent is voltooid en hij aan de selectie zijn toegevoegd, zal hij vertrouwen nodig hebben en moet hij voldoende aan speeltijd toekomen. Ook dat is beleid omdat je er als club ook voor kan kiezen om een speler die er meteen staat, op te stellen. De Ligt heeft in zijn beginperiode heel wat fouten gemaakt, ook die zijn team punten hebben gekost. Er waren heel wat (succes)supporters en zelfverklaarde deskundigen die eisten dat hij naar de bank werd verbannen. Zijn trainers keken echter door die foutjes heen en bleven hem vertrouwen geven en opstellen, waardoor hij vlieguren kon maken en hij steeds minder vaak op foutjes te betrappen viel. Dat heeft allemaal te maken met beleid.

Dat de hoogte van de transfersommen uitsluitend de verdienste zou zijn van de spelers zelf is natuurlijk ook kolder. De hoogte van die transfersommen is het regelrechte gevolg van het succes in de CL en het succes in de CL is het regelrechte gevolg van het beleid. Zonder het aantrekken van Tadic en Blind en het aanblijven van Zyech, was dat succes er nooit gekomen. Zij waren net zo doorslaggevend voor dat succes als de komst van Rijkaard voor dat in 95. Ook het aanblijven van Neres heeft daar een groot aandeel in gehad en ook dat was het rechtstreekse gevolg van een beleidskeuze, aangezien Ajax hem ook aan de Chinezen had kunnen verkopen voor een bedrag tussen de 45 en 50 miljoen. Menig club zou dat ook hebben gedaan.

Ook de aankoop van Frenkie de Jong is natuurlijk een beleidskeuze. Een club als Ajax koopt alleen spelers die men nodig heeft en niet omdat ze goed zijn. Dat hij Ajax verkoos boven PSV doet daar niets aan af. Ook de Jong heeft eerst een seizoen in Jong Ajax moeten spelen om zich het spelconcept van Ajax eigen te maken. En ook dat is een kwestie van beleid.

16 juli 2019 om 14:47

Al ben ik wat minder tevreden met het beleid t.a.v. van de doorstroming van de jeugd bij Ajax op dit moment, een groot verschil met PSV is/was natuurlijk wel dat de Ligt op 17 jarige leeftijd gewoon doorstroomde naar Ajax 1 en Frenkie de Jong ook ruimbaan kreeg. Ajax heeft een uitstekend trackrecord en is een magneet voor toptalent, men ontwikkeld die ook veelal goed door. Buiten Frenkie is dat ook bij Eriksen, Verthonghen, Alderweirld vrij succesvol geweest.

16 juli 2019 om 16:13

Dat zal ook niet veranderen als er zich weer een De Ligt of De Jong meldt. Echter zul je toch moeten spenderen als dat soort jongens er niet zijn en je het moet doen met gematigde talenten die nog lang niet zover zijn of andere posities hebben.

De grote spelers en/of talenten voetballen vaak toch hooguit drie seizoenen bij Ajax. Het is dus niet zo dat een nieuw talent dan maar direct kansloos is, want z'n concurrenten zijn vrij snel weer vertrokken als ze goed presteren.

16 juli 2019 om 21:54

Mwah, ik durf wel te stellen dat ze bij onze club voor minder werden verkocht hoor. De status van Ajax vanuit het verleden, de naam die de opleiding heeft in Europa, de link met Barcelona maar ook de markt (en de bedragen) die veranderd is als het gaat om échte talenten kopen met restwaarde; het speelt allemaal mee. Als ik zelf een inschatting moet maken denk ik dat PSV 40-50 had gevangen voor iedere speler. Is ook geen schande. Ik zeg altijd maar zo: ik ben een trotse tweede. Wel maak ik me zorgen om de huidige bedragen die er rondgaan in het Europees voetbal tegenwoordig. Als Ajax een paar jaar doorstroomt in de CL en wij niet, ben je ze kwijt. Dan kunnen we in de toekomst niet echt maar spreken van een top 3, maar jaarlijks wachten op diegene die het Ajax zo moeilijk mogelijk gaat maken. Ik zou het jammer vinden!

Inderdaad wat hij zegt, Ajax stelt zich nooit zo moeilijk op als spelers bereidt zijn om mee te werken. Als je dan echt weg wilt dan ben je weg bij de juiste prijs en niet zo als laatst bij Kluivert....

Vroeger was Psv koopclub nummer 1, en die hadden ook veel minder spelers afgeleverd aan het Nederlands elftal
Dat heeft Ajax (bijna) altijd wel gedaan
En nu kopen ze ook weer Nederlandse spelers uit buitenland, en dat is ook alleen maar goed voor Nederland

16 juli 2019 om 16:10

Waarom is dat goed? Als Ajax relatief oude spelers uit het buitenland koopt, betekent dat dat ze niet relevant genoeg zijn voor grote clubs en dus nauwelijks aandeel hebben in Oranje. Het Nederlands elftal wordt er niet zozeer minder op als je besluit Promes of Blind niet te selecteren. Wellicht is het leuk voor het aanzien van Ajax, maar niet zozeer voor de Eredivisie en Oranje.

16 juli 2019 om 22:41

@ajacio:

Dat PSV tot enkele jaren geleden vooral een koopclub was, zal niemand ontkennen. Maar "veel minder spelers afgeleverd aan het Nederlands Elftal" dan Ajax? Dat is gewoon niet waar.

Kijk even mee naar de eindtoernooien waarop het Nederlands Elftal ver kwam en naar het aantal spelers van Ajax en PSV in de selecties,

WK 1974 (2e plaats): 6x Ajax, 3x Psv
EK 1976 (halve finale): 4x Ajax, 3x Psv
WK 1978 (2e plaats): 3x Ajax, 6x Psv
EK 1988 (winnaar): 5x Ajax, 5x Psv
EK 1992 (halve finale): 8x Ajax, 4x Psv
WK 1998 (halve finale): 3x Ajax, 6x Psv
EK 2000 (halve finale) 1x Ajax, 0x Psv
EK 2004 (halve finale): 3x Ajax, 3x Psv
WK 2010 (2e plaats): 3x Ajax, 2x Psv
WK 2014 (halve finale): 3x Ajax, 2x PSV

Ik verwacht alleen de titel. Alles meer is mooi meegenomen. Eventueel lekker ballen in de Europa League is wat mij betreft ook prima. 2019 was gewoon een bijzonder jaar, die koester ik graag zonder daar verwachtingen aan te koppelen.

Als we groepsfase CL halen en Europees overwinteren CL of EL en kampioen worden is het gewoon weer een topseizoen. Veel Ajacieden zijn verblind door het succes afgelopen jaar icm binnengekomen geld. Op zich logisch maar ze vergeten vaak verborgen kosten voor makelaars, opleidingsvergoedingen, doorverkooppercentages, belastingen etc. Als je daarnaast verstand zou hebben van boekhouding en de ffp / KNVB reglementen kent dan weet je dat je structureel hogere inkomsten moet hebben (dus zonder transfersinkomsten en CL inkomsten) om structureel hogere transfersommen (afschrijvingen) en salarissen te kunnen veroorloven. Het zou fijn zijn als vz eens in Jip en Janneke taal zou uitleggen hoe het ongeveer werkt

Ik vond Vd Beek juist 1 van de belangrijkste krachten in Europees verband. Ontzettend goede verbindingspeler met een goed gedoseerde drive naar voren. Ik hoop voor het Nederlandse voetbal dat hij nog een jaar blijft als hij last minute weggaat is dat echt wel een aderlating.

16 juli 2019 om 16:06

We moeten het niet overdrijven door aspecten niet te belichten waardoor alleen zijn sterke punten overblijven. Van De Beek is nou niet bepaald doelgericht, heeft een gematigd schot, is niet bijzonder technisch en de omstandigheden van de ploeg zijn bij dit soort spelers leidend.

Nu zeg ik niet dat Van De Beek geen goede speler is, maar ik denk dat mensen de omstandigheden onderschatten waarin een jongen als Van De Beek kon renderen. Voor een middenvelder als Van De Beek is het goud waard om omringd te zijn met De Jong, Schone, Ziyech, Tadic en Neres.

*hier noem ik Schone omdat ook hij een hele goede pass in de benen heeft, waardoor je 4 spelers hebt die Van De Beek op elk moment kunnen lanceren en een Neres die je zelf kunt lanceren.

Vorig jaar was de selectie al op orde en zaten we vol in de focus op plaatsing CL. Een groot verschil met de huidige situatie. Ik kan nu niet zeggen met welke selectie Ajax aan het seizoen begint. Geen probleem als je nog tijd genoeg hebt maar iedere uitgaande transfer gaat ten koste van je kansen op het wederom plaatsen in de CL. Het is over een paar weken al zover. Verlies van Neres, Donny en Ziyech zou dodelijk zijn. Geld weegt daar niet tegenop.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1314
2.PSV1311
4.Vitesse111
5.AZ109
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

124 fans
Verdediger, 20 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Juventus 2 0 1 0
2019/2020 Ajax 0 0 0 0
2018/2019 Ajax 33 3 1 0
2017/2018 Ajax 33 3 8 0
2016/2017 Ajax 11 2 0 0
Laatste voetbalnieuws

‘Matthijs de Ligt en ik moeten tegenovergestelde doen van wat we gewend zijn’

Juventus neemt het woensdagavond op tegen Atlético Madrid en voor de twee clubs wordt het het tweede Champions League-seizoen op rij dat zij tegenover elkaar staan. De twee grootmachten troffen elkaar...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 18 september
Liverpool lette dinsdagavond nadrukkelijk op de verrichtingen van Fabián Ruiz in zijn onderlinge duel met Napoli. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren