Update: Voetbalbond Kameroen bevestigt ontslag Seedorf en Kluivert

Dinsdag, 16 juli 2019 om 18:44Tim Siekman • Laatste update: 19:00

Clarence Seedorf gaat niet door als bondscoach van Kameroen. Narcisse Mouelle Kombi, de Minister van Sport, heeft in het programma Présidence Actu laten weten dat men afscheid zal nemen van de trainer, aangezien Seedorf 'niet de juiste man voor de baan' is. De politicus suggereert ook dat er frictie was tussen Seedorf en zijn assistent Patrick Kluivert.

Kameroen wist zich te plaatsen voor de Afrika Cup van 2019 in Egypte, maar kon niet imponeren op het eindtoernooi. De Ontembare Leeuwen wisten zich nog wel te kwalificeren voor de volgende ronde door als tweede te eindigen in een groep met Ghana, Benin en Guinee-Bissau. In de achtste finale bleek Nigeria echter met 3-2 te sterk.

"Een vernieuwing van het contract van meneer Seedorf als coach van de Ontembare Leeuwen is niet mogelijk. Een grondige renovatie zal plaatsvinden bij de nationale ploegen. De bond is geïnformeerd. Deze veranderingen worden doorgevoerd na instructies van president Paul Biya", aldus de minister, die aangeeft dat Seedorf per direct zal stoppen.

De politicus geeft ook aan dat Seedorf zogenaamd wat frictie had met assistent Kluivert. De coach zou akkefietjes hebben gehad met de oud-spits, die nu zou hebben aangegeven graag hoofdcoach te willen zijn in plaats van assistent. De voetbalbond van Kameroen heeft nog geen officiële mededelingen gedaan aangaande de toekomst van Seedorf en Kluivert.

Update 16 juli 18.44 uur – Voetbalbond Kameroen bevestigt ontslag Seedorf en Kluivert
Clarence Seedorf en Patrick Kluivert vertrekken definitief bij Kameroen, zo bevestigt de voetbalbond van het Afrikaanse land dinsdagavond via de officiële kanalen. Het Nederlandse trainersduo presteerde teleurstellend met Kameroen op de Afrika Cup en dat heeft hen dus de kop gekost.


Poll

Terecht dat Kameroen afscheid neemt van Clarence Seedorf?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

74 reacties (laatste reactie door arsenallz)

Ik vraag me af of dat ooit nog goedkomt met Seedorf als coach

16 juli 2019 om 08:08

Vrees van niet. De man lijdt aan enorme zelfoverschatting terwijl hij als trainer tot nu toe overal mislukt is. Geweldige voetballer, maar alleen trainer geworden op basis van zijn grote naam.

16 juli 2019 om 09:02

Zeg je dat ook over alle trainers die grote voetballers waren? Seedorf begint net aan zijn carrière of moet je als beginnende trainer al direct de CL etc winnen?

16 juli 2019 om 09:18

Ja pak anders lekker het complete uiterste, CL winnen hoeft natuurlijk niet, maar beginnen met niet ontslagen worden lijkt me een mooie start. Gaat hem ook nog niet echt goed af.

16 juli 2019 om 11:29

@dneres

Hij begint net als trainer? Hij is inmiddels al vijf jaar bezig, heeft 3 clubs en 1 land gehad en is overal ontslagen. Ik vind hem geen beginnend trainer meer, hij heeft in die jaren ruimschoots aangetoond totaal geen talent te hebben voor het vak.

17 juli 2019 om 03:08

Begint net? Hahahahah

De gebeurtenissen met Patrick Kluivert en Clarence Seedorf bij het nationale team van Kameroen zijn eens te meer het bewijs dat een geweldige voetbalspeler nog niet automatisch een geweldige trainer -coach is.

16 juli 2019 om 19:01

@palko

als coach ben je vaak net zo goed als je spelersmateriaal. misschien zet je Seedorf morgen bij Barca neer bij wijze van spreken en word hij binnen een jaar gezien als een internationale topcoach

16 juli 2019 om 19:19

Dit is natuurlijk gedeeltelijk waar, maar niet helemaal. Je hebt gewoon echt een duidelijke visie nodig als trainer en als je dat kan implementeren in een goede ploeg ben je natuurlijk klaar

16 juli 2019 om 20:42

@dendenchofu

dat is zeker waar maar die goede ploegen heeft Seedorf nog niet gehad omdat hij steeds de verkeerde clubs uit kiest. AC Milan dat in een crisis zat, Deportivo dat in degradatienood zat en nu weer een matige Kameroen selectie

ik durf niet te zeggen dat Seedorf een of andere topcoach is maar hij heeft het zichzelf ook niet makkelijk gemaakt tot dusver

16 juli 2019 om 21:25

@Ook keuzes maken voor de goede club op het juiste moment is een kwaliteit die je als trainer moet hebben. Ook De Boer mist dat.

16 juli 2019 om 22:16

De Boer stapte bij Inter in bij een topselectie, die zowel het seizoen voor hem als het seizoen na hem volop voor de titel speelde. Ik zie niet hoe dat een verkeerd moment is.

16 juli 2019 om 22:45

@hangover96

mee eens. De Boer heeft het zichzelf gewoon onmogelijk gemaakt. die had na twee of drie weken al ruzie met 4 van de belangrijkste spelers daar

17 juli 2019 om 02:05

@hangover

Het seizoen voor de Boer werd Inter kansloos 4e met 13 punten achter op de nummer 3 en 24 punten achter op de nummer 1... En het jaar nadat hij weg was ook 4e met 23 punten achterstand op Juve.

Om dan te zeggen dat je volop voor de titel speelt is een beetje overdreven... dan speelt pak hem beet Utrecht ook ieder jaar volop voor de titel

Met alle respect, maar zo’n Seedorf kun je toch niet meer serieus nemen als trainer? Teert puur op zijn naam als geweldige voetballer.

Seedorf heeft niet echt gelukkige keuzes genaakt tot dusver. Kwam terecht bij een kwakkelend Milan, bij Deportivo ook op een moeilijk moment ingestapt en met Kameroen ook niet optimaal kunnen presteren. Zullen altijd nog clubs zijn die hem willen maar toch een lastige start als trainer. Terwijl ik Seedorf echt een charismatische persoon vind met een sterke persoonlijkheid en goede uitstraling. Zag in hem juist een perfecte trainer.

16 juli 2019 om 07:37

Helemaal eens met jouw bericht. De meeste topcoaches hebben ergens ervaring opgedaan als assistent, maar Seedorf voelde zich waarschijnlijk te groot hiervoor. Nu heeft hij alleen maar foute keuzes gemaakt. Ook oogt hij heel onwennig en onervaren langs het veld.

16 juli 2019 om 07:45

Zijn sterke persoonlijkheid is tevens zijn ondergang (als trainer). Iedere keer omtrent Seedorf is er wel 'iets'. Niets nieuws, rode draad door.de jaren heen.

16 juli 2019 om 09:09

Wat is er dan iedere keer? Ik ben hier oprecht benieuwd naar.

16 juli 2019 om 10:52

Dat zijn eigen persoonlijkheid hem in de weg zit o.a. het begon natuurlijk bij AC. Veel bombarie, reeks verliespartijen en eindigen als 8e. Voor mij een groot voetballer maar geen trainer.

16 juli 2019 om 11:06

Fr_jc,

Wees eens concreet, want ik begrijp je niet helemaal.

Wat voor persoonlijheid heeft hij volgens jou? En wat begon bij Ac? Wat bedoel je met veel bombarie? Hij heeft zichzelf niet met veel bombarie aangekondigd als je dat bedoelde? Eindigen als 8e? Wat was zijn reeks toen hij daar aan het roer kwam en hoe deed Ac Milan het voordat hij daar aan de slag ging? En hoeveelste stond Ac Milan toen?

Ik stel deze vragen, omdat ik benieuwd ben naar het beeld dat mensen van hem hebben gevormd en hoe dat beeld is ontstaan...

16 juli 2019 om 11:40

@apocalpys

Je ziet dat Seedorf vaak vanwege zijn persoonlijkheid in de clinch komt met of het bestuur, of de spelers. Dat is zichtbaar in zijn uitspraken waar ook weinig zelfreflectie in zit.

Quote uit 2014: Het niet afdwingen van een toegangsbewijs voor Europees voetbal en de slechte verstandhouding met spelers en bestuur zijn voor Silvio Berlusconi en Adriano Galladini voldoende redenen om de samenwerking met Seedorf per direct stop te zetten.

Gevolgd door uitspraken van Seedorf: ‘ik wilde dat ik zijn (inzaghi) geluk had, hij mocht maar blijven verliezen’

Wat bij Seedorf te groot is, is zijn 'ego'. Hij ziet dingen niet zoals ze zijn en hij heeft te weinig reflectie. Bij Deportivo was het niet veel beter en in China werd hij na een half jaar de laan al uitgestuurd. Volgens Seedorf zelf heeft het niet te maken met de resultaten, want anders zou Inzaghi ook sneller weggestuurd zijn, etc. Wat is het dan wel?

Overal waar hij komt presteert hij niet. Ik heb hem nog nooit een keer zijn hand in eigen zak zien steken en zeggen: Joh, dit heb ik niet goed gedaan. Altijd maar smoesjes terwijl hij een waardeloze trainer is. Ik denk dat Fr_jc hier op doelt.

16 juli 2019 om 12:54

@apocalyps

(moest eerst bedrijfsmatig zaken doen, zodoende late reactie.)

Maar ik lees dat Arsenallz de reactie al heeft geschreven. Ik kan of kon het niet beter verwoorden dus hoef en kan er nog wel enige dingetjes bijschrijven maar dat is nutteloos.

Edit) Ik voeg er 1 woord aan toe, dat is zelfreflectie, dat is iets wat Seedorf totaal ontbeert, het ligt altijd aan een ander...

Arsenallz
Top reactie! Mijn Dank hiervoor.

16 juli 2019 om 19:37

@FR_JC: Apocalyps stelt anders heel goede vragen. Jammer dat arsenallz daar niet op in gaat. Dan zou hij namelijk met feiten moeten komen. Feiten die zijn vooroordelen niet bevestigen

17 juli 2019 om 00:59

@azalkmaar2

Je kan letterlijk feiten lezen in mijn tekst. Ik ben alleen ingegaan op het aspect van Seedorf, zijn 'persoonlijkheid' en hoe dat hem dwars zit.

Veel bombardie = Gezeur met de staf en spelers
Milan deed het voor, tijdens en na Seedorf slecht. Desondanks zijn de prestaties ondermaats. Dat andere coaches het niet goed doen, doet daar niks aan af. Hoeveel hij toen stond ga ik niet voor je opzoeken, dat mag je lekker zelf doen.

Als je een beetje begrijpend zou lezen had je dat zelf kunnen bedenken. Ik vind de vragen van Apocalyps niet goed, want hij herhaalt alles relatief vaak. Dat jij denkt dat ik alles baseer op vooroordelen is jouw mening, dat mag je zelf weten. Het zou je sieren als je zelf misschien inhoudelijk kan reageren, dat wordt hier gewaardeerd.

Fijn dat de minister de bond alvast ingelicht heeft dat Seedorf geen contractverlenging krijgt en dat hij dat op televisie vertelt. Dat getuigt van veel professionaliteit. De bond zal vast blij zijn dat de minister wat werk van hen overneemt.

16 juli 2019 om 07:39

Wat had je dan verwacht van zo'n land, een geoliede democratische machine?

16 juli 2019 om 07:48

Ik weet te weinig van Kameroen af om daar een mening over te hebben, maar van een van de grotere voetballanden van Afrika mag je toch verwachten dat zoiets op een normale manier gaat.

16 juli 2019 om 11:41

Ik zou van de Afrikaanse landen gewoon niet teveel verwachten, dan wordt je ook niet teleurgesteld. Dat het een relatief groot voetballand is zegt niks over de manier van berichtgeving of wat dan ook.

Jammer dat hij van het begin af aan al de verkeerde keuze heeft gemaakt door direct te starten als hoofdcoach, al helemaal bij AC Milan.
Bijna elke topcoach heeft eerst ervaring opgedaan als assistent, maar blijkbaar voelde hij zich al te groot hiervoor.
Een topspeler maakt je niet meteen een topcoach.
Nu heeft hij zijn carrière als coach min of meer al verpest.
Het ziet er ook zo ongemakkelijk en onervaren uit als hij langs de zijlijn staat.

16 juli 2019 om 07:46

Het is iets te makkelijk dat het komt omdat hij nooit assistent is geweest. Kijk maar frank de boer, ook een belabberde trainer, terwijl hij wel een paar jaar assistent is geweest.

Denk dat de club keuze niet gelukkig is. Ac Milan was al aan het kwakkelen. Kameroen is iets meer uit de luwte, maar ook in een Afrikaans land kan het er hard aan toe gaan wanneer je niet presteert.

16 juli 2019 om 07:52

Ik zei ook BIJNA elke toptrainer. Seedorf had echt de potentie om een grote trainer te worden, maar door foute keuzes is zijn carrière zo goed als voorbij.

16 juli 2019 om 08:21

Op basis waarvan had hij die potentie dan? Daar ben ik wel benieuwd naar.

16 juli 2019 om 08:40

Je begrijpt mij verkeerd. Wanneer Seedorf eerst een paar jaar assistent was weet ik niet of hij dan meer garantie had op succes. Belangrijkste is de juiste club keuze.

16 juli 2019 om 09:06

Frank de Boer is ook maar 5 keer landskampioen geworden als trainer .

16 juli 2019 om 10:33

Met welke club(s) is de Boer 5 keer landskampioen geworden?

En wat heeft hij naast Ajax precies laten zien?

17 juli 2019 om 15:42

@pprins

Ten eerste is Frank de Boer op het hoogste niveau 4 keer kampioen geworden en bovendien is hij daarna overal door de mand gevallen. Nu wil ik niet zeggen dat hij een belabberde trainer is, maar dat hij nog veel te leren heeft is inmiddels wel duidelijk.

Wel leuk dat de minister over de bondscoach gaat. Je moet er toch niet aan denken dat iemand als Sander Dekker besluit Ronald Koeman weg te sturen omdat hij dat overlegt heeft met Mark Rutte. Zou helemaal leuk zijn als dat dan bekend gemaakt wordt in het wekelijkse interview met Sven Kockelmann. Ontopic: Als de regering beslist over dit soort dingen gaat het nationale elftal van Kameroen nooit succesvol worden. Dit soort beslissingen lijken me nou echt beslissingen die een bond moet nemen.

Dan neem ik aan dat Kameroen meteen door de Fifa geschorst wordt voor alle wedstrijden, aangezien het niet aan een staatshoofd is om de nationale voetbalbond instructies te geven over hervormingen die dienen te worden gedaan en het personeelsbeleid dat moet worden gevoerd. De Fifa is tegen inmenging van de overheid en hoe deze minister van sport het beschrijft ga je geen duidelijker geval van inmenging krijgen.

Gaat niet goed met Seedorf zijn carrière. Alleen om zn naam bij clubs terecht gekomen, maar presteert werkelijk waar helemaal niks.

Laat Seedorf ajb eens eerst onder een grote trainer werken als assistent. Ik geloof echt dat deze jongen het spelletje wel snapt, alleen zal hij het aansturen van het gehele plaatje moeten leren van een grote trainer. Bijvoorbeeld een Ancelotti of Ranieri.

16 juli 2019 om 11:47

Maar waarom zou een Ancelotti of Ranieri, Seedorf willen als assistent? Dat lijkt me de betere vraag hier. Ik zie namelijk geen reden.

16 juli 2019 om 12:13

Het is ook een voorbeeld. Het gaat er in principe om dat hij een leerschool nodig heeft om het complete plaatje te kunnen beheersen.

16 juli 2019 om 12:19

Seedorf had in eerste instantie een normale cursus moeten volgend in plaats van een spoedcursus.

16 juli 2019 om 19:16

Seedorf moet gewoon eens leren de goede keuzes te maken. Hij kiest telkens voor de clubs waar het afbreukrisico groot is en waar er chaos, paniek en/of onrust is, vooral vanwege het feit dat het relatief grote functies zijn.

Zoals Hzoo al aangeeft geloof ik echt wel dat Seedorf voetbaltechnisch veel kan toevoegen aan het trainersgilde, maar ik denk ook dat zijn karakter/ego hem in de weg zit(ten) en daardoor last heeft van zelfoverschatting.

17 juli 2019 om 01:00

@sirius

Draai het eens om: Alleen clubs met een hoog risico gehalte durven het überhaupt aan om Seedorf als trainer aan te stellen. Waarom zou je als degelijk lopende club iemand als Seedorf aan willen stellen? Seedorf is juist de risico-factor.

17 juli 2019 om 15:38

Dat ben ik ook met je eens, maar dat is voor beide partijen gewoon een dodelijke cocktail die gedoemd is te mislukken. Een onervaren trainer die nog veel te leren heeft en een club met een hoog risico-gehalte is een zeer slechte combinatie. Waarom zou je dan als club en/of land waar veel onrust heerst bij Seedorf uitkomen?

17 juli 2019 om 16:01

Omdat je als club/land waar wel rust is vaak betere opties hebt. Als je weinig keuze hebt kom je uit bij Seedorf.

Ik zit nu vooral te denken: wat speelde er tussen Kluivert en Seedorf.
Daarnaast, Seedorf wordt geslachtofferd en Kluivert staat meteen op om zijn baan in te nemen/ pikken?
Dit voelt naar, tkv de ander iets behalen, heeft Kluivert zijn oud ploeggenoot wel gesteund of stiekem een vuil spel gespeeld? Ik weet het niet hoor, maar deze vragen krijg ik.
Tot zover ik de trainers carrière van beide heren Kluivert en Seedorf heb gevolgd, word ik er verdrietig van en zou geen enkele club aanraden met ze in zee te gaan.

16 juli 2019 om 10:34

Er speelt niks tussen Clarence en Patrick Kluivert. Kameroen is waarschijnlijk gewoon ontevreden over het werk dat zij hebben geleverd. Soms moet je iets verzinnen om een breuk te forceren of geloofwaardig te maken.

Ik neig er heel erg naar om Seedorf qua trainer te vergelijken met Ruud Gullit. Beiden hele grote voetballers, maar als trainer helaas beiden mislukt.

16 juli 2019 om 19:24

Gullit is alleen met zijn spontaniteit, humor en anekdotes veel geschikter als uithangbord, commentator, analist etc dan Seedorf.

De carriere van Seedorf riekt ook naar zelfoverschatting. Seedorf was jarenlang een leider op het middenveld bij AC Milan en gezien zijn kwaliteiten geloof ik ook zeker dat hij tactisch sterk is, maar telkens heeft hij problemen met staff en/of selectie en altijd schopt hij om zich heen als men kritisch naar hem kijkt. De kans is dus groot dat z'n trainerscarriere al voorbij is voor het echt begint en dat is toch wel jammer. Ik denk namelijk nog steeds dat deze man ver kan komen als hij z'n ego opzij weet te zetten en vanaf nu de voedselketen van het trainersschap betreedt (dus laag beginnen, hoog eindigen).

16 juli 2019 om 19:27

Dat onder aan de ladder beginnen zit alleen denk ik niet in zijn karakter. Dat hij als relatieve rookie die penalty in Bursa opeiste zei wat dat betreft al genoeg.

17 juli 2019 om 15:35

Dat zal hij dan snel moeten leren, want anders is zijn trainerscarriere eigenlijk al gedoemd te mislukken. Het is inmiddels wel duidelijk dat Seedorf nog veel te leren heeft voor hij grote functies kan bekleden.

Twee mannen die een groots carrière hebben gehad maar te weinig investeren in hun trainerscarriere ... Denkende dat ze als topvoetballer ook direct kunnen instappen als toptrainers....

Beide mannen hadden eerst klein moeten beginnen en langzaam opwerken (kluivert maar zeer beperkt gedaan bij Twente)

Na mijn idee werkt het niet om in alle uithoeken aan de slag te gaan als manager...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Kameroen

FIFA ranking: 50
9 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
ToniUnknown
J. EfalaKeeper
N. NlendKeeper
J. BillongVerdediger
J. CastellettoVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Kameroen.

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren