Twijfels bij fameuze statistiek Van Dijk: ‘Ik scoorde en liet hem achter'

Zaterdag, 13 juli 2019 om

Virgil van Dijk was vorig seizoen de rots in de branding in de verdediging van Liverpool en werd uiteindelijk in Engeland verkozen tot PFA Player of the Year. Eén statistiek was tekenend voor de superioriteit van Van Dijk: de Nederlandse centrumverdediger zou in het gehele Premier League-seizoen geen enkele keer voorbij zijn gedribbeld door een tegenstander. Tottenham Hotspur-aanvaller Lucas Moura durft echter zijn twijfels te plaatsen bij die statistiek.

Moura werd dit weekeinde door het bekende YouTube-kanaal Desimpedidos geconfronteerd met het feit dat Van Dijk volgens de statistieken vorig seizoen geen enkele keer voorbij is gedribbeld door een tegenstander. "Ik weet eerlijk gezegd niet of dat waar is. Ze zeggen dat hij geen enkele keer voorbij is gedribbeld, maar laten we wel zijn: als een aanvaller voorbij hem is gekomen, dan is het al een dribbel. Ik weet het niet, maar er moeten spelers zijn die hem voorbij zijn gegaan", reageert hij.

Moura refereert aan het duel dat hij op 31 maart met Tottenham speelde tegen Liverpool. De Braziliaanse aanvaller wist aan de aandacht van Van Dijk te ontsnappen en te scoren, maar kon uiteindelijk toch niet voorkomen dat Liverpool met 2-1 zegevierde. "Ik weet dat ik een doelpunt heb gemaakt tegen Liverpool. We verloren, maar ik scoorde en liet hem achter me", vervolgt Moura.

Toch heeft Moura vooral fraaie woorden over voor Van Dijk. "Hij is een geweldige speler, echt waar. Hij is twee meter lang en sterk. Hij kende een geweldig seizoen en werd zelfs uitgeroepen tot de beste speler van de Premier League. Er lopen veel goede spelers rond in de wereld, maar voor mij behoort hij zeker tot de drie beste spelers ter wereld", besluit de aanvaller van Tottenham vol lof.Gerelateerd

16 reacties (laatste reactie door thejurgenklopp)

Dat is onzin. Zijn goal tegen Liverpool op anfield was een intikker waarbij hij niet eens de man van van Dijk was. Geen sprake van een dribbel.

Geen idee waarom hij twijfel heeft. Zijn goal heeft niks te maken met dribbelen langs van Dijk namelijk.

Ja Lucas, als we de betekenis van een dribbel gaan veranderen zal ook de statistiek veranderen.

13 juli 2019 om 22:02

Haha inderdaad, elke keer als iemand achter een verdediger wegloopt is hij hem nu kennelijk voorbij gedribbeld.

Om echt waarde te kunnen hechten aan zo'n statistiek is het de vraag hoe vaak zo", situatie zich heeft voorgedaan. Als er daar cijfers over zijn dan zou ik dat zeker interessant vinden. Als er zich 100x zo'n situatie heeft voorgedaan en niemand is em voorbijgekomen dan is t een mooie statistiek, is het 5x voorgekomen en dan niemand die 'em voorbijgekomen is dan is het minder indrukwekkend....

13 juli 2019 om 21:57

Hij is verdediger. Er proberen continu aanvallers langs verdedigers te combineren en dribbelen...lijkt me vaak genoeg voor te komen om het een indrukwekkende statistiek te vinden.

13 juli 2019 om 22:18

Het is niet zomaar een verdediger het is eem centrale verdediger. Wie denk je dat het zwaarder hebben mbt het voorbijgedribbeld worden, centrale verdedigers of backs? Dat is al een verschil. Daarnaast, wie zou het lastiger hebben of beter gezegd, wie komt er vaker in een situatie waarbij voorbijgedribbeld worden kan geneuren, een ventrale verdediger van Liverpool of een centrale verdediger van Crystal Palace? En voor de duidelijkheid, ik ben benieuwd naar de cijfers die betrekking hebben op de statistiek, want statistieken op zich zeggen niet altijd alles.

13 juli 2019 om 22:02

Haha man. Als laatste man een heel seizoen niet voorbij gedribbeld worden, in misschien wel de zwaarste competitie ter wereld, lijkt mij voldoende om waarde te kunnen hechten aan deze statestiek.

13 juli 2019 om 22:40

Hoeft niet perse hoor, en dat zeg ik als Liverpool fan. Als je elke wedstrijd 90% balbezit hebt (hypotethisch), dan wordt je inderdaad nooit voorbijgedribbeld omdat je wellicht 1 aanval per wedstrijd te verwerken krijgt. Extreem voorbeeld uiteraard, maar ik vind dat deze statistiek inderdaad genuanceerder mag zijn.

13 juli 2019 om 22:42

Zwaarste competitie wil niet per se zeggen dat er veel gedribbeld wordt. Zoals hierboven gesteld wordt kom je als back meer dribbelende spelers tegen dan centraal, en hoe veel spitsen in de PL zijn nou echt fameuze dribbelaars?

13 juli 2019 om 22:51

Maar als het niet bijzonder is zouden wel meer CV's van topclubs zo'n statistiek hebben toch? Voor zover ik weet zijn die er niet dus blijkbaar doet hij dan toch iets beter..

14 juli 2019 om 01:58

De Man of the Match werd in zijn laatste 64 optredens voor Liverpool niet één keer voorbij gedribbeld door een tegenstander. dit zijn toch statistieken die alleen messi en ronaldo kunnen hebben

Hahahaha kom op man dit valt toch niet serieus te nemen??? Lucas en Van dijk hebben niks met elkaar te maken bij de goal. Ik mag hopen dat dit fout vertaald is anders is het netzoveel ook Luuk De Jong zijn fout dat Schwaab 2 keer in de fout gaat tegen Ajax. Nee hoor, dit is zeker geen dribbel langs Virgil, heeft niks te maken met dat ik Nederlands en, maar dit heeft niks met een dribbel te maken, is simpel gewoon een intikkertje 10 meter van Van Dijk.

Hij is ook niet de speler die op de spits staat.

Moura.... Wil die naam nooit meer horen of zien 🙈

Het is ook een nietszeggende statistiek. Ik heb van Dijk voldoende fouten zien maken, bijvoorbeeld Fulham uit toen Babel de gelijkmaker maakte. Die telt niet mee in het voorbij dribbelklassement nee, maar het maakt de blunder niet kleiner. Het is ook geen schande om soms een fout te maken, maar laten we ons niet vasthouden en blindstaren op een nietszeggende statistiek.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Tottenham Hotspur

Stand
Actuele wedstrijden

179 fans
Verdediger, 28 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Liverpool 38 4 1 0
2017/2018 Liverpool 14 0 1 0
2017/2018 Southampton U23 2 1 0 0
2017/2018 Southampton 12 0 0 0
2016/2017 Southampton 21 1 4 1
Laatste voetbalnieuws

Van Dijk spreekt zich uit: ‘Misschien is de tijd gekomen voor verandering’

Virgil van Dijk kan nu al terugkijken op een geweldig kalenderjaar. De Nederlandse centrumverdediger won afgelopen seizoen met Liverpool de Champions League en eindigde met the Reds verdienstelijk als tweede in...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 20 juli
Jackson Porozo hoopt nog altijd op een overgang naar Ajax. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren