‘Ik weet dat nog goed, Veronica Inside zou ons vak alleen maar beschadigen’

Zaterdag, 13 juli 2019 om

Bas Nijhuis staat bekend als een van de flamboyantste scheidsrechters van Nederland. De 42-jarige Enschedeër houdt naar eigen zeggen van 'mannelijk voetbal' en fluit daar ook naar. Nijhuis is tevens een opvallende verschijning in het scheidsrechterskorps, doordat hij de media niet schuwt. De leidsman verschijnt regelmatig in het televisieprogramma Veronica Inside en dat heeft zijn populariteit doen toenemen.

Ofschoon Nijhuis al geruime tijd als arbiter actief is in de Eredivisie, heeft zijn populariteit vooral in de laatste jaren een hoge vlucht genomen. Dat kan onmogelijk los worden gezien van zijn optredens in de media, denkt hij zelf. "Dat heeft voor een groot deel met mijn tv-optredens te maken, bij onder meer Veronica Inside waar ik me elke keer weer open opstel. Daarom ben ik ook heel blij dat ik bij Derksen en Genee ben gaan zitten", vertelt hij in een interview met Panorama.

Nijhuis schuift naar eigen zeggen bewust aan bij Veronica Inside. "Ik weet nog goed dat mensen zeiden dat ik daar zo ver mogelijk vandaan moest blijven. Het zou ons vak alleen maar beschadigen, zo kreeg ik te horen. Maar daar was ik het niet mee eens", vervolgt de arbiter. "Dit is juist een programma waar je als scheidsrechter wel moet zitten. Omdat je hier, met al die kijkers, je juist kan profileren."

Naast zijn vele televisieoptredens kwam er in 2017 ook een boek uit van Nijhuis: Niet zeiken, voetballen!. De scheidsrechter is populairder dan ooit. "De scheldpartijen zijn niet helemaal verdwenen, maar het is duidelijk wel wat minder geworden. Zeker aan mijn adres. En dat is mooi, al zijn we er natuurlijk nog lang niet."

Depay geïrriteerd: 'Jullie journalisten verdraaien altijd al mijn woorden'
Meer video's

Poll

Vind jij Bas Nijhuis een prettige scheidsrechter?


Gerelateerd

24 reacties (laatste reactie door atleticofc)

Het is natuurlijk een pedant mannetje, maar ik moet zeggen dat ik hem bij VI altijd een prima indruk vind maken. Geeft toch de nodige duiding aan bepaalde situaties die je in de meeste programma's mist. Daarnaast heeft hij de nodige humor en (niet onbelangrijk in dat programma) incasseringsvermogen. Goede zet van VI om hem er vaak bij te zetten. Persoonlijk vind ik hem ook een prima scheidsrechter, een van de weinigen in het korps die af en toe wat risico durft te nemen, wat de wedstrijd ten goede komt.

13 juli 2019 om 21:09

Helemaal mee eens!

13 juli 2019 om 22:02

Is een slimme zet van Nijhuis, niet om de eer van de scheidsrechters hoog te houden maar vooral zijn eigen eer. Beetje meelachen en ja knikken en zinnen je vriend van de show en wordt je bij VI niet meer bekritiseerd en zo geschiedde. Ging zelfs nog gekker fluiten om zich nog meer te onderscheiden leek het wel.

iig een scheidsrechter met karakter die ook wedstrijden niet doodfluit door na elk lichamelijk contact het spel stil te leggen. natuurlijk maakt ook Nijhuis fouten maar die maakt elke scheids en hij weet iig het tempo in de wedstrijd te houden

13 juli 2019 om 21:33

Daarom vind ik het ook zo bijzonder dat de meeste kranten hem zo slecht beoordelen. Men ziet liever een Kuipers die alles dood fluit

13 juli 2019 om 21:38

Nou ik denk dat men gewoon wil dat de scheids de regels handhaaft. Stevig voetbal is prima, maar hij houdt er weleens andere regels op na. Je weet niet wat wel en niet mag bij hem.

13 juli 2019 om 21:52

We moeten toch eens overstappen op internationale regels. In Engeland wordt er veel minder gefloten dan hier. Zou het spel veel leuker maken

13 juli 2019 om 21:55

In Engeland is het niveau van de arbitrage ook zo slecht dat geen enkele Engelse scheidsrechter naar het WK mocht.

Lijkt me voor de andere scheidsrechters ook fantastisch. In een split second maak je een beslissing die beide kanten op kan en op maandag hoor je dat je collega je bekritiseert bij vi. Ik vind het maar een aandachtsgeile man en ook geen goede scheids.

13 juli 2019 om 21:23

@cuco10

waarom zou het niet benoemd mogen worden als er een scheidsrechterlijke fout word gemaakt? zolang hij zijn collega's niet de grond in stampt en gewoon de situatie objectief beoordeeld moet het imo gewoon kunnen

14 juli 2019 om 11:06

Hij bekritiseerd het nooit op de man. Hij neemt het vaak genoeg op voor zijn collega's door net als jou te benoemen dat het in het veld natuurlijk onder druk en in enkele seconden beslist moet worden. En wat Japie zegt, waarom zou een fout niet benoemd mogen worden?

Juist een goede zaak dat een scheids open is op televisie. Veel vreemde beslissingen zijn altijd genegeerd geweest waardoor men zich altijd geërgerd heeft na de tijd. Nijhuis schuwt het boetekleed verder ook niet. Kunnen een aantal zeker een voorbeeld aan nemen

Opzich prima dat Nijhuis daar zit. Ik vind het zelf ook wel eens interessant om een scheidsrechter (waar je buiten het voetbal normaal gesproken nooit iets van hoort) in een andere setting te zien en te horen. Ik vond alleen dat men hem op een gegeven moment veel te veel veren in de kont aan het steken was. Wel een van de betere scheidsrechters in Nederland, al mag het af en toe wat consequenter.

"Dit is juist een programma waar je als scheidsrechter wel moet zitten. Omdat je hier, met al die kijkers, je juist kan profileren." Precies waar het mis gaat. Hij doet zo veel voor de populariteit, maar dat is helemaal niet waar het bij een scheidsrechter om moet gaan. Sinds wanneer is het voor een scheidsrechter belangrijk dat hij zich profileert? Heb altijd het gevoel gehad dat hij zich met zijn 'harde' fluitstijl wil onderscheiden van andere arbiters om zo meer op te vallen. Fluit gewoon je wedstrijdjes en hou op met dat populaire gedoe.

13 juli 2019 om 22:08

Waarom mag een speler zich wel profileren in de media en een scheidrechter niet? Ik vind het juist een zeer goede toevoeging en zou willen dat meer scheidrechter dit deden. Hierdoor krijg je toch meer een band met scheidsrechters en zie je meer van de persoon ipv alleen dat 'gewoon lekker je wedstrijdjes fluiten'.

Heb het niet zo op Nijhuis. Hij fluit inconsequent, maakt z'n eigen regels en ziet zichzelf net iets te graag. Ik ben voor hard voetbal en wedstrijden niet dood fluiten maar bij Nijhuis is er geen duidelijke lijn in te bekennen.

Een scheidsrechter die er zijn eigen regeltjes op na houdt en daardoor weet je als speler totaal niet waar je aan toe bent. Als je graag bij een programma komt waar voetballers over het algemeen worden afgezeken, waar flauwe filmpjes die talloze malen worden herhaald het zgn hoogtepunt van een programma moeten zijn omdat je anders niet grappig kunt zijn zegt dat genoeg over deze man. Wil graag populair gevonden worden ten koste van alles. Je moet gewoon een goede scheidsrechter zijn en dat doe je normaal gesproken door niet op te vallen. En dat wil hij juist wel met zijn boek en tv optredens.

13 juli 2019 om 23:13

Wat bedoel je precies met eigen regeltjes? Hij leeft gewoon de spelregels na hoor. Het fluiten blijft altijd iets subjectiefs en het is dus aan de scheids om te bepalen of iets een overtreding is of niet. Of heb jij voorbeelden waar hij zijn eigen regels aan het verzinnen was? Eigen spelregels verzinnen is heel iets anders dan wel of niet fluiten voor een overtreding.

13 juli 2019 om 23:21

Hij fluit dus niet volgens de spelregels. Hij laat bepaalde overtredingen gewoon gaan, terwijl hij commentaar tegen zich niet duldt. Hij wil dus de grote meneer uithangen terwijl hij eigenlijk een van de minste scheidsrechters van Nederland is. Duidelijke overtredingen dien je dus gewoon voor te fluiten (los van voordeel). Bij hem is het alsof je als politie agent de ene bestuurder wel bekeurt voor het door rood rijden, maar er ook heel veel gewoon door laat rijden. Mag het nu wel of niet. Hij is heel inconsequent.

14 juli 2019 om 09:12

Je kan door rood rijden niet vergelijken met een overtreding in het voetbal. Tijden door rood licht is iets wat je objectief kan vaststellen en er geen eigen interpretatie plaats kan vinden. Bij een overtreding in het voetbal kan dat dus wel. Daarom verzint hij geen regeltjes, maar is hij (net zoals elke scheids) altijd zoekende in het grijze gebied. Want je zegt het zelf al 'een duidelijke overtreding dien je voor te fluiten', jij vindt het blijkbaar dan een duidelijke overtreding, maar een ander persoon kan dit weer anders beoordelen. Heeft niks te maken met het niet hanteren van de spelregels of het verzinnen van eigen regeltjes. Mocht die een doelpunt afkeuren omdat die met het hoofd wordt gemaakt, dan had je een punt gehad. Nu zie ik je punt niet echt.

14 juli 2019 om 16:40

Dan kun je de spelregels net zo goed afschaffen. Overtredingen staan beschreven in het spelregelboek van de Knvb die iedere scheidsrechter heeft. Daarnaast hebben ze wekelijks bijeenkomsten. Vast houden is vast houden. Tackles zijn tackles. Maar hij laat duidelijk beschreven overredingen gewoon doorgaan. Dat heeft niks met interpretatie te maken maar met inconsequent fluiten. Hij wil graag dat er over hem gepraat wordt. Het is een van de slechtste scheidsrechters van de eredivisie.

hallo BAS Nijhuis moet een onafhankele scheidsrechter blijven , En hoort zich niet te laten beinvloeden door mensen als die Vogelverschrikker uit Grollo! Want dan wordt hij ongeloofwaardig! mvg ritje

hallo BAS Nijhuis moet een onafhankele scheidsrechter blijven , En hoort zich niet te laten beinvloeden door mensen als die Vogelverschrikker uit Grollo! Want dan wordt hij ongeloofwaardig! mvg ritje

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Zaterdag 20 juli
Jackson Porozo hoopt nog altijd op een overgang naar Ajax. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren