‘Het kan toch niet zo zijn dat Feyenoord kampioen wordt, maar Ajax CL speelt?’

Zaterdag, 13 juli 2019 om

De UEFA presenteerde onlangs, in overleg met de European Club Association (ECA), plannen om vanaf 2024 de Champions League en de Europa League flink op de schop te gooien. Volgens de nieuwe opzet worden de twee Europese toernooien bijna een ‘gesloten competitie’, waarvoor het heel moeilijk wordt om via nationale competities een ticket te verdienen. De KNVB en de Eredivisie CV kunnen zich niet in deze plannen vinden.

De nieuwe voorstellen reppen over vier poules van acht teams in de Champions League. Van die acht teams kwalificeren de beste zes zich al voor de editie van het seizoen erop, terwijl de slechtste twee teams degraderen. Hierdoor staan 24 van de 32 deelnemers al vast voor het volgende seizoen, ongeacht wat zij in dat seizoen in hun eigen nationale competitie hebben gepresteerd. De vier halvefinalisten van de Europa League ‘promoveren’ eveneens naar de Champions League, waardoor er nog maar vier tickets overblijven die verdiend kunnen worden via de nationale competities.

Deze plannen van de UEFA hebben al tot veel kritiek geleid vanuit onder meer de Premier League en de Bundesliga. Ook binnen de ECA verschillen de meningen nadrukkelijk: een aantal grootmachten, waaronder met name Juventus, stuurt nadrukkelijk aan op deze opzet, terwijl veel clubs uit de subtop de plannen juist niet zien zitten. Ajax-directeur Edwin van der Sar bekleedt de positie van vicevoorzitter bij de ECA en heeft zich niet persoonlijk uitgesproken tegen de plannen, terwijl de Amsterdammers de brief die de KNVB en de Eredivisie CV nu aan de UEFA hebben gestuurd wel onderschrijven.

“Wij vinden het om twee redenen onzalige voorstellen”, legt Gijs de Jong, de secretaris-generaal van de KNVB, uit in gesprek met De Telegraaf. “Eén, de nieuwe opzet komt sportieve gelijkheid niet ten goede, terwijl dit juist centraal moet staan. De UEFA moet juist een format bedenken dat de kansen vergroot voor Ajax en PSV om in de Champions League te spelen in plaats van barrières op te werpen waardoor ze bij voorbaat buitenspel worden gezet.”

Als tweede wijst De Jong naar de ‘verzwakking’ van de Eredivisie en het toernooi om de TOTO KNVB Beker, aangezien een beloning in de vorm van een Europees ticket weleens zou kunnen verdwijnen: “Het kan toch niet zo zijn dat Feyenoord Nederlands kampioen wordt, maar niet wordt toegelaten tot de Champions League omdat Ajax een hoger clubcoëfficiënt heeft? Het haalt alle prikkels weg bij de Eredivisie.” De KNVB vraagt de UEFA dan ook nadrukkelijk om andere mogelijkheden in overweging te nemen en niet aan te sturen op een ‘gesloten model’ voor de Europese toernooien.

Highlights: Ajax - Anderlecht
Meer video's

Poll

Kun jij je vinden in de kritiek van de KNVB?


Gerelateerd

68 reacties (laatste reactie door vondutchie)

Ben bang dat Ajax de komende jaren gaat domineren, dus wat dat betreft maakt het niet zoveel uit. Verder goed dat de KNVB ook een scenario heeft voor een kampioenschap van Feyenoord, benieuwd of Feyenoord dat zelf ook heeft.

13 juli 2019 om 10:44

Wanneer we kampioen worden vieren we gewoon een feestje op de Coolsingel....

Als deze opzet doorgaat zal het namelijk ook heel moeilijk worden voor Ajax om in dezelfde opzet te blijven. Maar daar word niet aan gedacht. Zie de uitleg op de TG omtrent de nieuwe opzet.

13 juli 2019 om 10:55

En dat we een achterstand hebben op de rest van Europa is deels ook veroorzaakt door de KNVB. Nu de achterstand eigenlijk te groot is gaan ze Ajax ontzien in de CL dit had allang moeten gebeuren.

13 juli 2019 om 10:57

En dan ben ik erbij We moeten het allemaal nog maar zien. Het kan toch ook niet dat al die veranderingen die besproken worden, vrijwel allemaal op commercie gericht, geaccepteerd gaan worden door de clubs? Voetbal is voor de fans. Eigenlijk zou met name de Bundesliga, voor mij toch een voorbeeldcompetitie, daarin het voortouw moeten nemen.

13 juli 2019 om 11:09

Schijnt dat de grootmachten zo'n opzet hebben verzonnen. Groepen van 8 met 2 degradanten die dan een EL lager weer moeten gaan instromen. Alles en alleen om.de grote clubs financieel nog sterker te gaan maken. Logisch aan de ene kant want die geven het meeste uit. Maar word de dolk in de rug van de kleinere competities waaronder de ED. Geld geld en nog eens geld is het enige waar nog aan gedacht word op een hoger niveau (UEFA/FIFA /Top Clubs)

13 juli 2019 om 12:07

Stefandefree: voetbal is al lang niet meer voor de fans. Of nou ja, voetbal is in zoverre voor de fans dat die mogen betalen voor het luxe leven van voetballers, bobo's en sponsoren. Wat ze nog steeds massaal en vol overtuiging doen in de vorm van kaartjes, merchandise, tv contracten etc.

Modern football, mogelijk gemaakt en in stand gehouden door de fans.

13 juli 2019 om 10:53

Ik ben daar totaal niet bang voor. Ze zijn nu al een stuk zwakker geworden met het vertrek van De Ligt en De Jong. Volgend jaar zullen er nog meer sterkhouders vertrekken. Het punt is dat je spelers van dat kaliber niet kunt kopen (die willen niet naar de Eredivisie) en er groeit niet ieder jaar een De Ligt in de jeugdopleiding. Dus die angst is nergens op gebaseerd. Geen zorgen. Met spelers als Promes ga je niet jarenlang domineren. En dit plan gaat er natuurlijk niet komen. Mocht Ajax interesse hebben in een gesloten competitie met andere Europese teams dan hoeven ze van mij ook niet maar aan de Eredivisie deel te nemen.

13 juli 2019 om 10:57

Ajax is misschien zwakker maar PSV heeft niet eens een complete verdediging. Je moet ook naar de concurrentie kijken.

13 juli 2019 om 11:01

PSV countert zich met de snelheid van Malen, Bruma, Lozano en Bergwijn makkelijk naar minimaal 80 punten daar twijfel ik niet over. Mocht Lozano of Bergwijn vertrekken hebben ze eindelijk eens geld om iets aan dat verschrikkelijke controleursblok te doen, dus zo slecht is het perspectief nu ook weer niet in Eindhoven.

13 juli 2019 om 11:41

@lucasandersen de transferperiode duurt nog anderhalve maand dus die verdediger komt er wel.

13 juli 2019 om 12:45

PSV heeft buiten jeugdspelers om nu ten opzichte van vorig jaar evenveel verdedigers, er zijn er namelijk 2 vertrokken en 2 teruggehaald, dus jouw opmerking slaat nergens op.

13 juli 2019 om 13:13

Mochten zij vertrekken dan koopt Psv ook niet dezelfde kwaliteit terug en je komt zeker niet op 80 punten als je Angelino,De Jong,Bergwijn,Schwaab,Lozano weg doet.

13 juli 2019 om 13:22

Sparta_praag

"ik ben daar totaal niet bang voor. Ze zijn nu al een stuk zwakker geworden met het vertrek van De Ligt en De Jong. "

Dat waren we in 93 ook na het vertrek van Jonk en Bergkamp. Dat is uiteindelijk allemaal nog redelijk goed gekomen volgens mij. Verschil is dat die twee 21 miljoen opleverden en De Ligt en de Jong samen 167. Daar kan je iets meer voor doen, denk ik. Bovendien is je reactie nogal kortzichtig omdat ook de concurrentie sleutelspelers heeft verloren. En die hebben financieel iets minder opgebracht. Dus zou ik zeggen, laten we eerst eens rustig afwachten tot het seizoen is begonnen ipv voorbarige conclusies te trekken.

13 juli 2019 om 13:37

Leuk om die bedragen te noemen maar is nogal scheef. Een speler nu is al duurder dan in 93. Dus die bedragen vergelijken heeft weinig zin

13 juli 2019 om 13:52

Dat de bedragen nu anders zijn, verandert niets aan zijn stelling, namelijk dat de concurrentie ook spelers is kwijtgeraakt en nog wel voor minder geld.

13 juli 2019 om 15:02

Waarop baseer je dat? Ajax heeft er vijf jaar over gedaan om weer eens een prijs te pakken en is met een spelersgroep die slechts eens in de zoveel jaar voorbij komt slechts een paar punten boven PSV geeindigd. Alleen al de kwalificatie voor de CL dit jaar zal al een behoorlijk karwei worden.

13 juli 2019 om 17:59

Oh hemel, we gaan weer kijke wie de grootste.....prijzenkast heeft. Kappen nou hoor, Ajax en PSV ontlopen elkaar al jaren nauwelijks. Je weet net zo goed als ik dat PSV en Ajax redelijk gemazzeld hebben in sommige wedstrijden.

13 juli 2019 om 19:49

En Ajax is de afgelopen 9 jaar 5 keer kampioen geworden... het is makkelijk om een periode te pakken die je uitkomt. Wel is het zo dat in de eredivisie een minder team net zo makkelijk vee punten haalt en op max 6 afstand komt van de beste dat jaar. Dus de nummer 2 hoeft alleen iets te bedenken om in de directe duels met de nummer 1 te winnen.

Tja dit zat er natuurlijk aan te komen. Slechte ontwikkeling en zal inderdaad leiden tot een gesloten competitie. Zolang je er maar eenmaal inzit is het wel moeilijk om er weer uit te geraken. Er zullen geniet ajacieden zijn die zich blindstaren op de finale Europa league en halve finale champions league, maar dit zijn alles behalve garanties.

Ik blijf het belachelijk vinden dat de ECA / UEFA / FIFA met plannen blijft komen om de Champions League op de schop te gooien en ruimte probeert te maken voor de grootmachten. Volgens mij zijn de grootmachten ook de enige partij die hierom vraagt. Het publiek, de toeschouwers en supporters genieten van de opzet zoals die nu is, dus vraag ik me af waarom er over zulke ingrijpende veranderingen wordt nagedacht, naast het argument geld dan natuurlijk. Het doet me dan ook goed om te lezen dat de KNVB het Nederlands voetbal blijft verdedigen en ik hoop dat samen met andere kleinere bonden genoeg weerstand kan worden geboden aan het om zeep helpen van het voetbal. Als mijn favoriete Edwin zo goed waanideeën kan tegenhouden als ballen en zich er openlijk over uit durft te spreken, dan is hij echt mijn man.

13 juli 2019 om 13:55

Ik ben zelf wel voorstander hoor. Je weet al voor 90% zeker dat Juve, PSG en Bayern kampioen worden. En daarbij wil Ajax ook die weg op gaan (zonder provocatie). Wat als de grote teams er een competitie bij krijgen. Zij zijn drukker, geven de beste spelers meer rust in hun eigen landcompetitie. Maken andere ploegen ook een kans. + het grootste voordeel: nog meer wedstrijden op tv!

Of Utrecht, Vitesse, AZ. Het is natuurlijk mogelijk dat je als Subtop incidenteel kampioen wordt. Goed punt, Champions League is voor Champions.

13 juli 2019 om 11:30

Champions League is voor Champions: was dat maar waar

13 juli 2019 om 11:49

Dat is al heel wat jaren niet meer zo en de jaren dat het zo was, kwam dat het niveau niet ten goede. Echter zou deze opzet wel heel dramatisch zijn en een absolute wanhoopspoging om de topclubs nog meer te pleasen en het gat nog meer te vergroten.

Ik ben hier eigenlijk wel een voorstander van. Gegarandeerd CL. Lekker flink cashen elk jaar en mooie wedstrijden om te kijken. Ik denk dat Ajax hier alleen maar beter van wordt. Hopen dat dit doorgang kan vinden.

13 juli 2019 om 11:53

Gergarendeerd? Verklaar u even nader, want dit is alles behalve Gergarendeerd.

13 juli 2019 om 12:47

Het idee is dat Ajax een van de clubs is die standaard een ticket gaat krijgen. Een doodsteek voor PSV en de Eredivisie.

13 juli 2019 om 12:47

Het idee is dat Ajax een van de clubs is die standaard een ticket gaat krijgen. Een doodsteek voor PSV en de Eredivisie.

13 juli 2019 om 13:12

@dutchgio

"het idee is dat Ajax een van de clubs is die standaard een ticket gaat krijgen. Een doodsteek voor PSV en de Eredivisie."

PSV valt niets te verwijten, maar een groot deel van de eredivisieclubs houdt de veranderagenda die is bedoeld om de competitie aantrekkelijker te maken, al jaren tegen uit eigen belang. Daardoor kunnen Ajax en PSV hun Europese ambities niet verwezenlijken en zou het heel begrijpelijk zijn als zij ook zelf hun eigen belang voorop zouden stellen als die ambitie dat vraagt. De discussie over dit onderwerp is echter volstrekt nutteloos omdat de Engelse en Duitse clubs mordicus tegen zijn en de kans dat het zonder hen zal gaan gebeuren, nihil is.

13 juli 2019 om 13:40

Onzin. Die Europese ambities zijn jarenlang afwezig geweest in Eindhoven en Amsterdam. PSV heeft vaak genoeg met b elftallen gespeeld in de Europa league. En een aanval met kishna, lukoki en Siem de jong spreekt ook niet echt Europese ambitie uit. Gezien de laatste 20 jaar zijn er een paar goede incidenten geweest van Nederlandse clubs maar de slechte zijn echt geen voortvloeisel van de eredivisie die ‘europese ambities’ tegen houden

13 juli 2019 om 13:54

Ajax heeft de Europese wedstrijden altijd serieus genomen. In de tijd dat er met Siem de Jong en Kishna werd gespeeld, had Ajax geen geld voor betere spelers. Ben je vergeten dat er amper 9 jaar geleden nog een tekort van zo'n 23 miljoen was?

13 juli 2019 om 18:26

Maar dat doet toch niets af aan zijn betoog? Heel incidenteel is er een keer een succes, maar over het algemeen hebben Nederlandse clubs het zwaar in de Champions League. Daarin is Ajax ook geen uitzondering.

Ajax heeft de zaakjes goed op orde en voert in tegenstelling tot buitenlandse clubs nog echt beleid, maar Ajax groeit financieel veel minder snel dan de grote Europese clubs waardoor je altijd afhankelijk blijft van incidentele successen.

Spelers als De Ligt en De Jong zijn zeer zeldzaam en de omstandigheden waarin Ajax vorig jaar kon maximaliseren zijn nog zeldzamer. Dus nee, een gegarandeerde plek is voor geen enkele Nederlandse club realistisch.

13 juli 2019 om 11:54

Wat mij betreft stoppen ze dan met de CL en starten ze een eigen competitie en gaat Ajax lekker daar met mee proberen te doen. Liever een zwakkere competitie met spanning dan een opzet zoals deze met een zwaar bevoordeeld team en geen enkel belang meer voor een landskampioen. Geef mij dan maar met alle plezier een competitie zonder Ajax.

13 juli 2019 om 18:18

De Champions League is allang geen Champions League meer. Juist door de Uefa en Fifa is er geen sprake meer van gelijkheid en is het verschil tussen de rijke en de arme clubs vele malen groter geworden.

13 juli 2019 om 12:52

Dan kijk je niet verder dan je neus lang is. Ajax heeft misschien het 1e seizoen garantie op CL voetbal, maar daarna is er een meer dan reeele kans dat ze degraderen naar de El. Als dat eenmaal gebeurt, wordt het zeer moeilijk om weer in die CL poule te komen.

Het is een slinks plan om de superrijken nog meer macht en garanties te geven.
Voor Ajax is dit op de lange termijn een heel slechte ontwikkeling. En dan heb ik de andere eredivisie clubs nog niet genoemd.

13 juli 2019 om 14:53

Je snapt toch zeker wel dat ze ook een club als Ajax daar helemaal niet bij willen hebben? Ook als ze op basis van een ranglijst daarbij kunnen komen is het waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voordat ze eruit degraderen en er dan een hels karwei aan hebben om terug te komen. Ook Ajax is ondanks de uitstekende prestaties van afgelopen seizoen geen structurele Europese (sub)top maar een Europese middenmoter die na een goed seizoen leeg geroofd wordt door de grote clubs.

13 juli 2019 om 18:21

Dan snap je er niet veel van. Denk je serieus dat ze bij de Uefa denken aan clubs als Ajax? Die denken alleen aan de Europese elite en willen clubs als Ajax (die nog wel beleid voeren) het liefst weren.

Op de lange termijn heeft Ajax daar ook helemaal geen voordeel van. Je baseert jouw mening op basis van een incidenteel succes in Europa, terwijl het verleden al heeft aangetoond dat Nederlandse clubs qua niveau zelden iets te zoeken hebben in de Champions League.

Als de uefa dit plan doorzet ben ik er persoonlijk voor om als eredivisie cv uit de uefa te stappen. Wat heb je er dan nog aan?

13 juli 2019 om 18:15

Zoiets moet je alleen doen als landen als Zweden, Belgie, Denemarken en al die andere 'kleine competities' hetzelfde doen. Dan pas doe je de Uefa echt zeer en kun je echt dingen gaan veranderen waardoor clubs gelijke kansen krijgen. Dan gaat het er niet meer om wie de rijkste eigenaar heeft, maar wie het beste beleid voert. Iets dat in de kleine competities nog wel gewoon gebeurt.

Champions league is voor de champions. Maar geld Maakt dat het niet zo mag baten. Feyenoord 16 jaar wachten zou ik wel fijn vinden. Ik zie PSV en Ajax aan budget etc er wel uitspringen. Scouting zijn ze in Rotterdam niet zo goed.

De Uefa heeft sowieso niets met sportieve gelijkheid. De Uefa is net als de Fifa een winstorganisatie die geld ver boven het sportieve verheft. Daar is deze opzet het zoveelste bewijs van. Dankzij hen hoeven clubs tegenwoordig niet eens meer beleid te voeren en worden grauwe middenmoters Europese topclubs omdat ze toevallig een schatrijke eigenaar hebben.

Als die plannen doorgang vinden dan is dat het einde. Welke sponsor wil dan nog veel geld betalen voor de eredivisie, waarvan de waarde tot nul gedaald is. Welke sponsor wil dan nog tonnen betalen om bij een club op een shirt te verschijnen. Ik denk geen enkele. De gevolgen zullen desastreus zijn.......

Niet een heel goed plan, ja voor de beste 18 clubs van Europa die nooit zullen degraderen.

Een ander voorstel, verhoog de inkomsten van de EL naar ongeveer 65% van de inkomsten die je kunt genereren bij de CL. Ploegen die het goed doen in de EL krijgen daardoor meer financiële ruimte. Zo kun je op termijn de kloof tussen rijke en armere clubs wat meer dichten.

Dat Juventus dit grapje ondersteund is wel raar te noemen, die worden toch jaarlijks met gemak kampioen?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.AZ00
3.Ajax00
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

Nederland
244 fans
48 jaar
SeizoenClubW
2010/2011 Manchester United 33 0 1 0
2009/2010 Manchester United 21 0 0 0
2008/2009 Manchester United 33 0 1 0
2007/2008 Manchester United 29 0 2 0
2006/2007 Manchester United 32 0 1 0
Laatste voetbalnieuws

‘Feyenoord maakt meer kans door vertrouwen in bekende van Van der Sar’

AZ is voorbereid op een eventueel vertrek van Robert Eenhoorn. De algemeen directeur staat in de belangstelling van Feyenoord nadat Jan de Jong heeft aangekondigd te zullen vertrekken bij de Rotterdamse...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 20 juli
Jackson Porozo hoopt nog altijd op een overgang naar Ajax. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren