Frank de Boer ziet keerzijde van ‘American Dream’: ‘Dat raakt me best wel’

Zaterdag, 13 juli 2019 om

Frank de Boer is bezig aan zijn eerste seizoen als trainer van Atlanta United. Na een moeizame start lijkt de trainer zijn zaakjes goed op orde te hebben bij de club uit de Major League Soccer. In een interview met De Telegraaf vertelt de ex-trainer van onder meer Ajax en Internazionale dat het voor hem een grote omschakeling was toen hij van Nederland naar Atlanta verhuisde.

“We zijn nu gesetteld, maar het heeft wel even geduurd voordat alles was geregeld”, zegt De Boer met een lach. “Ik moest hier godsamme ook opnieuw mijn rijbewijs halen. Dat zijn de regels als je hier komt wonen. Eerst een theorie-examen met veertig vragen en daarna rijden met een examinator naast je. Net als vroeger. Beetje inparkeren, goed op de verkeersborden letten. Tjongejonge. Gelukkig slaagde ik in één keer. Maar daar waren wel twee studiedagen voor nodig...”

Het opnieuw behalen van zijn rijbewijs was niet het enige waar De Boer van opkeek. Hij moest ook wennen aan de hoge fooien die worden verwacht in de Amerikaanse restaurants, de hoge verzekeringstarieven, de lange afstanden en de vele zwervers op straat. “Als je ziet hoeveel dakloze mensen hier in Amerika rondlopen, dat is echt bizar. Dat raakt me best wel”, aldus De Boer. “Een groot deel van het leven draait hier om presteren en geld verdienen. Als je niet kunt meekomen, dan heb je vaak een probleem. Enerzijds zie je de American Dream, anderzijds compleet het tegenovergestelde. Kei- en keihard. Dan besef je weer hoe relatief goed we het in Nederland hebben.”

De Boer doet met Atlanta United mee om de bovenste plaatsen en hoopt de komende jaren zo goed mogelijk te presteren in de MLS. Zijn ervaringen in Nederland, Italië en Engeland (Crystal Palace) komen nu goed van pas. “Ik weet zeker dat het bij een club als Inter was gaan lopen als ze wat geduldiger waren geweest. Iets in mij baalt er nog steeds van dat ik daar niet heb kunnen laten zien wat ik daadwerkelijk kan. Het voelt alsof er iets van je wordt afgepakt. Ik wil dolgraag nog een keer bewijzen dat ik ook succesvol kan zijn in een Europese topcompetitie”, aldus De Boer, die een terugkeer naar Europa voor zich uit schuift. “De komende jaren zitten we hier uitstekend bij Atlanta United. We kunnen hier fantastisch werken en ik ben dolblij dat ik voor deze club heb gekozen.”Gerelateerd

36 reacties (laatste reactie door azazazazaz)
13 juli 2019 om 07:36

Toch wel knap hoe hij het uiteindelijk op de rit heeft gekregen. Na een paar weken leek het erop alsof zijn trainerscarriere klaar zou zijn, maar hij is er toch bovenop gekomen. Gun het hem van harte!

13 juli 2019 om 07:58

Ben blij dat Frank zijn plek gevonden heeft. Eigenlijk is dat prestatieklimaat in de voetbalwereld helemaal zijn plek. Die gaat daar niet snel meer weg.

13 juli 2019 om 10:25

Vind het wel knap wat Frank gepresteerd heeft; vooral hoe die zich heeft teruggeknokt. Het was kantje boord aan het begin van het avontuur.

Hoge fooien uitgelegd:

Wetgeving voor minimumloon (als die er al is) geldt niet voor service industries. Een ober of een dame in een diner verdient vaak 3-4 dollar per uur. Als je dus geen tips krijgt zit je op 500 dollar per maand (bruto) met 40 uur per week.

13 juli 2019 om 09:21

Alleen zijn de prijzen vaak net zo duur als hier. Dus je betaalt de volle pond voor je maaltijd en het meerendeel van de salaris van de werknemers. En iedereen vindt het normaal daar! Je moet daar gewoon als je ergens wat wil eten of bestellen nooit van de prijs afgaan en daar stamdaard 10-20 procent bij optellen. Echt een achterlijk systeem.

13 juli 2019 om 09:39

Stuk goedkoper hoor.

13 juli 2019 om 10:29

Onzin, als ze zonder fooi niet op minimaal minimumloon uitkomen moet de werkgever bijvullen tot minimumloon. Alsnog een oneerlijk systeem maar niet zo oneerlijk als jij schetst.

13 juli 2019 om 10:33

Minimumloon is 2 dollar in die industrie, maar dat wordt aangevuld met fooien tot een minimum van 7,25. Dus als ze dat minimum niet halen, wordt het aangevuld door de werkgever. In een hoop staten is het meer dan dat. Maar nog altijd is het niks vergeleken met wat we in Nederland verdienen.

13 juli 2019 om 16:35

Is niet waar. Ligt hoger dan 2$ Maar vergis je niet..in steden als New York zijn er mensen die als serveerster meer dan 100k per jaar pakken...

14 juli 2019 om 13:33

Sorry man, 2.13 dollar per uur

Had precies de zelfde gevoel als de boer in Vegas, LA etc. Leuk en aardig dat beeld dat Amerika er geweldig uit ziet, ma de enorm aantal zwervers is echt schrikbarend gewoon

Nog steeds weinig zelfreflectie bij de Boer, misschien is dat we zijn grootste manco. Je krijgt de kans als de resultaten enigszins normaal zijn, oftewel je moet het vertrouwen we verdienen. Als je (nagenoeg) geen wedstrijd wint dan moet je niet raar opkijken dat je niet een heel seizoen de kans krijgt. Wat Amerika betreft ben ik het helemaal met d eBoer eens. Het leven lijkt er we topsport, presteer je dan heb je het geweldig, presteer je niet dan ziet niemand je staan.

13 juli 2019 om 08:38

Toch kreeg hij bij Atlanta wel de tijd toen ze de eerste 5 wedstrijden verloren. Ik snap dat mensen dan zenuwachtig worden, maar zo snel iemand ontslaan heeft ook niet veel zin.

13 juli 2019 om 08:49

Dat is puur om het feit dat ze een persoon als Frank de Boer als trainer hebben, van zulke mensen dromen ze daar. Maar bij Inter kijken ze daar logischerwijs niet van op en heb je dus ook automatischer weiniger krediet. Neemt niet weg dat ik het zelf ook wel te snel vond om hem te ontslaan toen, maar goed, dat weet je bij die clubs.

13 juli 2019 om 08:51

Klopt, maar bij inter heeft hij volgens mij meer dan 10 wedstrijden de kans gekregen. Als het team dan nog niet presteert en ergens ver weg in het rechterrijtje staat dan begrijp ik dat je ontslagen wordt. Bij Crystal palace was dan wel weer belachelijk snel, alleen als je alle wedstrijden verliest en je tegenstanders Liverpool (ok) Burnley, Swansea en Huddersfield zijn dan snap ik dat je als eigenaar je zorgen gaat maken. Op liverpool na heb je alleen laagvliegers gehad.

Welkom in de normale wereld, Frank! Goed dat je ogen nu pas open gaan. Het is slechts de realiteit waar de wereldbevolking in leeft.

13 juli 2019 om 09:29

"Goed dat je ogen nu pas open gaan". Dus als je ogen open zijn en je je bewust bent van de verschillen tussen arm en rijk dan raakt het je niet meer? Ik denk dat zoiets nooit helemaal zal wennen. Dat hij het moeilijk vindt om te zien betekent niet dat hij zich er eerder niet bewust van was.

Die spits van Atlanta is een geweldige spits. Die zou ik maar al te graag bij Ajax zien. Josef Martínez is de naam. International van Venezuela.

Hahahaha. Frank is echt hilarisch. Hij gaat naar Amerika en denkt dat alles zoals in de films is. Iedereen die af en toe eens iets leest, weet toch wat voor land het is? Als het meezit heb je mazzel. Maak je een keer een verkeerde beslissing is het over en uit. En het voetbal is niet om aan te zien. Zakken vullen en wegwezen Fankie.

13 juli 2019 om 12:38

Waar geeft hij aan dat hij alles verwacht zoals in een film? Hij geeft aan dat als je het in het echt ziet je toch nog schrikt en het vaak erger is dan je dacht. Had ik ook toen ik in Amerika was. Geconfronteerd worden met massa zwervers voor je ogen geeft toch een ander gevoel.

Ik snap hem helemaal, het sociale vangnet mag je wel waarderen in NL. Laatst nog een amerikaan op bezoek gehad op het werk, hij staat met open mond te kijken wat er allemaal mogelijk is en wat voor een vrijheden er zijn. En hij moest toegeven dat we ondanks dat vaak productiever waren.

Vind het wel heel treffend wat Frank de Boer zegt.
We hebben het in Nederland (nog) best wel goed in vergelijking met de Vs.
Eigenlijk is dat toch ook wel een raar land in dit opzicht.
Het lijkt me overigens fantastisch om daar eens op vakantie naar toe te gaan; vooral Californiã« dan.

Tsja mocht je een blibde paard zijn die enkel de media, films gelooft dan ga je dat wel denken ja. Het is enkel een utopie. Het gaat daar er slechter aan toe als je kijkt naar wat voor land het is. We mogen blij zijn hier en eens minder negatief zijn. Je ziet teveel geklaag helaas terwijl we het toch goed hebben dan in de meeste landen en zelfs een Vs.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Atlanta United


0 fans
Actuele wedstrijden

184 fans
Coach, 49 jaar
SeizoenClub
2017-2017 Crystal Palace
2016-2016 Internazionale
2010-2016 Ajax
2003-2003 Galatasaray
Laatste voetbalnieuws

Recordzege Atlanta onder Frank de Boer na bizar moment in zesde minuut

Atlanta United heeft eindelijk weer een overwinning kunnen boeken. Na drie wedstrijden op rij zonder ook maar een zege, inclusief een 5-1 nederlaag bij Chicago Fire, zegevierde de regerend landskampioen van...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 20 juli
Jackson Porozo hoopt nog altijd op een overgang naar Ajax. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren