Bijzonder openhartige Jay-Roy Grot legt ziel bloot: ‘Het is geen vies woord’

Vrijdag, 12 juli 2019 om

Jay-Roy Grot wil zijn carrière nieuw leven inblazen bij Vitesse. De 21-jarige aanvaller, die door Leeds United voor een seizoen wordt verhuurd aan de Arnhemmers, wil in Nederland weer laten zien wat hij kan. In gesprek met de Gelderlander vertelt de jongeling dat hij het na zijn uitgaande transfer bij NEC in 2017 mentaal zwaar had in Engeland.

“De transfer ging supersnel. Donderdag was het eerste contact, zaterdag maakte ik mijn debuut voor United, een grote club. Ik kon nog net opzoeken waar Leeds in Engeland nu precies lag. Ik voelde me fantastisch”, aldus Grot, die zich een halfjaar later eenzaam begon te voelen. “Ik was daar helemaal alleen. Er komt uiteindelijk als prof in het buitenland veel op je af.”

“Mentaal was dat een aanslag”, aldus Grot, die aangeeft dat de taal niet het probleem was. De aanvaller vond het leven saai. “Het was trainen, naar huis, eten, de PlayStation en slapen. Ik kwam mezelf enorm tegen. De ballast werd steeds groter. En dat kwam het voetbal weer niet ten goede. Ik kan er niet tegen alleen te zijn, weet ik nu. Ik ben een familieman.”

“Ik vond een mental coach altijd een teken van zwakte. Totdat ik de overstap maakte naar Leeds United. Daar is een wereld voor mij opengegaan.” Grot is blij dat hij met een sportpsycholoog aan de slag ging. “Het is geen vies woord. Het is niet eng. Het is een zegen. Ik heb alles op tafel gegooid. Alles wat ik denk en voel. Ja, als familieman kan ik thuis terecht bij mijn moeder, broer en zusje. Maar een mental coach is meer. We hebben nu samen een plan opgesteld. Waar ik heen wil. Wat ik als topsporter wil.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

17 reacties (laatste reactie door hoogindeconcen)

Knap dat hij zo open durft te zijn. Vaak hoor en lees je dat voetballers niet zo moeten zeuren, maar als ik zijn verhaal zo lees, kan ik hem best begrijpen.

Bizar dat er tegenwoordig nog best wel een taboe zit op het gebruik van psychologen. Zeker in een wereld waarin stress en mentale weerbaarheid steeds belangrijker wordt. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat er geweldige methodieken ontwikkeld zijn om mensen er mentaal weer bovenop te helpen. Zie ook het voorbeeld van Grot. Knap dat hij zich zo open durft te geven, respect voor die jongen!

12 juli 2019 om 12:53

Niet zo bizar als je denkt. Zoals Grot aangeeft zag hij een mental coach als een teken van zwakte. Mannen zijn bang dat emotionele kwetsbaarheid ervoor zorgt dat ze zwak overkomen bij de groep. En als je je wijdt aan een psycholoog of iets dergelijks geef je ook aan jezelf toe dat er iets mis is, wat ook een behoorlijke stap is.

Hier op voetbalzone zijn er velen die vinden dat je alles maar moet accepteren zolang je veel verdiend. dit is dus een groot probleem in de maatschappij dat we geld zoveel macht geven. Voor iedereen is gelukkig zijn iets anders dus moeten we eens stoppen met bepalen voor anderen. Er zullen ongetwijfeld leden zijn die hun eigen moeders zouden verkopen voor behoorlijk wat geld, dat zijn dan ook de personen die nooit moeten roepen dat een topsporter maar niet moet klagen omdat ze miljoenen verdienen.
Het leven is zoveel meer dan een handelswaar.

12 juli 2019 om 12:22

Irriteert mij ook vaak. De waarde van geld wordt op deze site schromelijk overschat, ook als je de jaloerse reacties vaak leest, alsof je met geld de wereld hebt. Verder is het vreemd dat er nog zo weinig aan het mentale aspect wordt gedaan, als je ziet wat voor kleine details aandacht krijgen binnen een club.

12 juli 2019 om 12:24

Je hebt helemaal gelijk protheus, ik vind het vaak ook verontrustend hoe er naar spelers wordt gekeken puur omdat ze verhoudingsgewijs veel verdienen. Je reactie doet me goed en ik ben blij dat er nog mensen zijn die zich wel in een ander kunnen verplaatsen.

12 juli 2019 om 12:37

Perfect verwoord protheus. Geld bepaalt niet het gelukkig zijn van mensen het kan wel een belangrijke factor zijn. Ik vind het moedig dat Grot hier zo openlijk over praat want het is toch wel iets waar de meeste liever niet over beginnen.

12 juli 2019 om 12:40

Helemaal eens! Maar dat zijn dan ook wel vaak de "simpelen" onder ons die geld als maatstaf voor alles zien. Het "ze moeten niet zeuren want ze verdienen genoeg" is hun mantra. Maar die vergeten hoeveel druk erbij komt kijken, het constant in de spotlights staan, iedereen die de hele tijd iets van je wil en van je verwacht. Kijk naar een Messi (buitencategorie, weet ik ook), maar daar verwacht een heel land met 44 mln inwoners dat hij ze in zijn eentje wereldkampioen maakt. Hoeveel druk is dat dan!!

12 juli 2019 om 12:45

Oh dat is zeker waar, maar ik snap in dit geval zijn probleem niet echt. Hij is alleen, je wil niet weten hoeveel mensen, met of zonder geld, zich alleen voelen, en deze trainen ook niet elke dag in een team. Het zegt ook iets over jezelf denk ik. Je ziet veel voetballers die wekelijks erop uit gaan, en dit op Instagram posten. Ik wil alleen zeggen dat je er zelf iets van moet maken. Blijkbaar vind hij voetbal leuk, hij had ook iets anders kunnen worden hoor. Het is niet dat het een plicht is...

12 juli 2019 om 13:10

Agag de ene persoon is toch extroverter dan de ander? Je hebt geen idee waarom dat niet gebeurde, lag het aan de samenstelling van de selectie, misschien was iedereen daar wel meer op zichzelf. Is vanaf hier onmogelijk om te beoordelen. Hij bagatelliseert in zijn opmerking weer precies het hele probleem en daarom reageer ik zo.

12 juli 2019 om 13:11

Dan kom je bij karakters uit. Misschien is Jay Roy een introvert persoon die niet zo makkelijk kennis maakt met mensen die hij niet kent. Niet zo snel op iemand afstapt, zeg maar. Dat kan, is niks mis mee maar dat maakt het wel dat hij zich eenzaam voelt en een ander, meer extravert persoon, misschien niet. Heb geen idee of hij dit is, maar kan me zo voorstellen dat het lastig kan zijn. Hij was daar echt helemaal alleen. Afijn. Dit is een goede discussie en het is alleen maar mooi als iemand hierover durft te praten. Het gaat niet altijd alleen maar over geld, bij gelukkig zijn. En het gaat ook niet altijd alleen maar om pure individuele voetbalkwaliteiten, of je slaagt of niet.

12 juli 2019 om 13:15

Inderdaad Protheus. Veel verdienen is leuk, maar ze hebben ook te maken met veel druk, veel mensen die iets van ze willen. Voetballer zijn lijkt me wat dat betreft een zwaar vak, waarin je bovendien ook nog eens constant op zaken als voeding moet letten. Dat je er rijkelijk voor beloond wordt, neemt niet weg dat het zwaar kan zijn

Tja, als je elke avond alleen achter de PlayStation gaat zitten snap ik dat je ongelukkig wordt. Zonde, want je heb als voetballer zoveel mogelijkheden om jezelf te ontplooien

Goed, dat hij op deze manier zichzelf heeft leren kennen, en daar is inderdaad geen vies woord bij.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Vitesse

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.PSV3519
6.Vitesse3310
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. PasveerKeeper190
D. DoekhiVerdediger190
A. ObispoVerdediger190
B. LinssenAanvaller1911
T. MatavžAanvaller199
M. BeroMiddenvelder173
J. GrotAanvaller161
Voor de complete selectie: Clubpagina Vitesse.

2 fans
Aanvaller, 21 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 22 januari
Pierre Emerick-Aubameyang lijkt Arsenal niet in te ruilen voor Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren