‘Het was voor mij de eerst optie toen ik wist dat ik bij Ajax weg zou gaan’

Donderdag, 11 juli 2019 om

Voor Václav Cerny kwam na zes seizoenen een einde aan het dienstverband bij Ajax. De 21-jarige vleugelaanvaller tekende maandag een driejarig contract bij FC Utrecht, dat circa 900.000 euro neerlegde voor de Tsjechische buitenspeler. Cerny, wiens rol bij Ajax naar eigen zeggen was uitgespeeld, heeft nooit aan een andere club gedacht en is blij dat hij zijn loopbaan in de Domstad kan vervolgen.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Denk jij dat Václav Cerny de juiste keuze heeft gemaakt?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

14 reacties (laatste reactie door scepticus38)

Utrecht is echt wel heerlijk bezig op de transfermarkt. Goed voor het niveau in de competitie dat ze Dalmau en Maher in Nederland hebben kunnen houden. Ook Cerny lijkt mij een beloftevolle aanwinst en met Van der Brom een prima trainer. Ben heel erg benieuwd naar Utrecht en hoop dat ze het goed gaan doen.

Ben benieuwd of hij zijn grote belofte uiteindelijk toch nog (gedeeltelijk) waar weet te maken. Ook voor Utrecht zou dit dan uiteindelijk een mooie winst betekenen, van meer dan 4 miljoen. Kan me zijn goal tegen Celtic nog herinneren, helaas was dat ook gelijk een van zijn spaarzame hoogtepunten in het Ajax tenue.

11 juli 2019 om 13:37

Ik herinner mij de bal op de paal tegen de graafschap, dat heeft ajax het kampioenschap gekost in 2016.

11 juli 2019 om 14:33

Die probeer ik juist te vergeten 😕

De loopbaan van Vaclav Cerny zat bij Ajax, deels door blessureleed, op een dood spoor. Dan is het verstandig om na 5 Amsterdamse jaren een nieuwe weg in te slaan. Hopelijk blijft Cerny in Utrecht verschoond van een langdurige blessure. En krijgt hij van John van den Brom kansen om te laten zien wat hij werkelijk in zijn voetbalmars heeft.

Als jonge speler kan je beter niet meer naar Ajax gaan. Tegenwoordig trekken ze alleen maar Zuid Amerikanen aan en is de kans op speeltijd voor jonge talenten gering. Geen goede ontwikkeling dit.

11 juli 2019 om 12:47

Haha dat slaat nergens op. Bij Ajax breken normaal jaarlijks 2 a 3 talenten door en veroveren een basisplaats. Alleen afgelopen seizoen was dat niet het geval. Als ik nu echter kijk naar de indruk die spelers als Dest, Eiting en Lang maken in de voorbereiding, heb ik er alle vertrouwen in dat de jeugd kansen blijft krijgen bij Ajax.

11 juli 2019 om 14:46

Bovendien is afgelopen jaar natuurlijk het jaar geweest dat de talenten die in 17/18 doorbraken (frenkie, Matthijs, Donny, Mas) het echt een heel jaar lieten zien waardoor Ajax niet hoefde terug te vallen op jeugd. Komt vanzelf weer...

OT, Met de aankopen die Utrecht nu doet en de nieuwe trainer kunnen ze wel eens hele hoge ogen gooien. Wellicht een idee om te proberen Ayoub terug te halen als blijkt dat het bij Feyenoord weer niets wordt. Hebben ze Bazoer eigenlijk nog een jaar kunnen huren of is dat al weer voorbij?

11 juli 2019 om 12:54

@geldwolf

"als jonge speler kan je beter niet meer naar Ajax gaan. Tegenwoordig trekken ze alleen maar Zuid Amerikanen aan en is de kans op speeltijd voor jonge talenten gering. Geen goede ontwikkeling dit."

Is natuurlijk de grootst mogelijke onzin. Bij Ajax krijgt een jong talent een eerste klas opleiding en als hij goed genoeg is, is er meer dan voldoende uitzicht op speeltijd. En als die kans uitblijft omdat het talent in onvoldoende mate aanwezig is, kan de speler met zijn opleiding bij iedere andere BVO van zijn niveau terecht. In binnen- en buitenland. De aanwezigheid van die Zuid-Amerikanen krikt het niveau van Ajax alleen maar verder omhoog en dat is juist goed voor de ontwikkeling van een talent en daar zal hij juist profijt van hebben.

11 juli 2019 om 13:46

@scepticus38: dan krijg je wellicht een beetje het verhaal van de kip en het ei, maar is het niet zo dat speeltijd het belangrijkst is voor een talent? Zo ja, dan kan jouw redenering eigenlijk al wel de prullenbak in. Een talent heeft namelijk naast vertrouwen speeltijd nodig om tot volledige wasdom te komen. De Zuid-Amerikanen worden gekocht om in de basis te staan (waarom zou je ze anders vanuit een niet-EU land kopen = meer salaris en niet zelf opleiden). Je mag dan dus verwachten dat zij een hoger niveau nastreven dan de talenten. Het gevolg is dat de talenten nauwelijks speeltijd krijgen en niet groeien. Misschien hebben zij, de talenten van de Ajaxschool, een hoge groeicurve bij veel weerstand, maar de weerstand op de training is natuurlijk niet te vergelijken met de weerstand in een wedstrijd. Dan voel je namelijk de druk om te presteren (mensen verwachten wat van je) en wordt het van een 'magje' een 'moetje'. Het 'goed genoeg' verhaal is dan natuurlijk een beetje raar, omdat een talent van 17 of 18 jaar nooit zo goed kan zijn als een - bij wijze van spreken - Davinson Sanchez van 21. Hoewel zulke spelers het jaar erop waarschijnlijk direct weggaan door het niveau dat zij bezitten, mist een talent hierdoor een jaar aan maximale ontwikkeling (in de hoofdmacht spelen ontwikkelt spelers beter dan enkel met de hoofdselectie trainen).

11 juli 2019 om 16:45

@mexicanooo

"dan krijg je wellicht een beetje het verhaal van de kip en het ei, maar is het niet zo dat speeltijd het belangrijkst is voor een talent? Zo ja, dan kan jouw redenering eigenlijk al wel de prullenbak in."

Natuurlijk heeft een talent speeltijd nodig en dat krijgt hij ook bij Ajax. Als het niet meteen bij het eerste elftal is, kan dat altijd nog bij Jong Ajax. Maar als hij het niveau niet aan kan omdat hij daarvoor niet voldoende talent heeft of andere vaardigheden mist, gaat hij het niet redden al laat je hem de hele dag spelen. Er zijn veel meer talenten die het niet redden bij Ajax dan die dat wel doen. Dat is altijd al zo geweest en dat zal altijd zo blijven. En degenen die wel goed genoeg zijn, hebben er baat bij om als ze eenmaal een plaats in de selectie hebben verworven, op een zo hoog mogelijk niveau te trainen en met zo goed mogelijke spelers. Van Tadic kan Gravenbergh veel meer leren dan van Noah Lang of Jurgen Ekkelenkamp. En als een talent het om welke reden niet redt bij Ajax, heeft hij altijd nog voldoende bagage om bij een andere BVO op een wat lager niveau aan de slag te kunnen.

â€å“het 'goed genoeg' verhaal is dan natuurlijk een beetje raar, omdat een talent van 17 of 18 jaar nooit zo goed kan zijn als een - bij wijze van spreken - Davinson Sanchez van 21.ã¢â‚¬â

Daar heb je op zich gelijk in, maar het is natuurlijk niet zo dat de ontwikkeling van een talent van 17 of 18 vertraging op loopt of tot stilstand komt omdat hij niet met het eerste mee kan spelen. Hij kan zich op die leeftijd ook prima door ontwikkelen door eventueel mee te trainen met de eerste selectie en zijn wedstrijden afwerken in Jong Ajax of de O19. Hij kan ook gewoon met Jong Ajax meetrainen, daar wordt net zo professioneel getraind als bij het eerste alleen met een jongere selectie. Er is in mijn optiek geen enkel argument te bedenken, waarom dat nadelig zou moeten zijn voor zijn ontwikkeling. Per Schuurs is daar een prima voorbeeld van, die was vorig jaar nog niet ver genoeg voor een definitieve plaats in de selectie en moest zijn wedstrijden daarom in Jong Ajax afwerken. Dat heeft hem kennelijk goed gedaan, hij heeft zich spectaculair verbeterd en het moet wel heel gek lopen, wil hij bijv. Magelan niet in de pikorde zijn voorbij gestreefd. Hij zal dit jaar wel voldoende aan spelen toekomen in het hoogste elftal, is het niet meteen als basisspeler dan in ieder geval als een van de nummers 12 tot 18. Ajax heeft vorig jaar meer dan 60 wedstrijden moeten afwerken, daardoor zijn zelfs Dani de Wit en Jurgen Ekkelenkamp aan spelen toegekomen en dat zijn toch allesbehalve de toptalenten van Ajax.

Bij Ajax gaat het in de eerste plaats om de kwaliteit en niet om de kwantiteit. Dus zijn het vooral de toptalenten die op het hoogste niveau voldoende aan spelen toe moeten komen. De andere talenten kunnen gewoon voldoende vlieguren maken op een lager niveau, bijv. bij Jong Ajax of bij de O19. Als ze dat niveau ontgroeid waren, hadden ze immers wel bij de selectie gezeten, als dat niet het geval is, betekent dat meestal dat ze nog niet aan het niveau voldoen dat daar voor nodig is. De meeste talenten halen dat niveau sowieso nooit en komen uiteindelijk bij een andere BVO terecht. Het eerste elftal is voor spelers die zo goed als uitgeleerd zijn en zich voldoende hebben ontwikkeld om hetgeen ze geleerd hebben op het hoogste niveau in de praktijk te kunnen brengen. Talenten van 17 of 18 zijn op die leeftijd hooguit in uitzonderlijke gevallen zover. Een voetbalopleiding bij een profclub is geen doel op zich, maar een middel om een ander doel, het boeken van resultaten, na te kunnen streven. Dat gaat natuurlijk niet lukken met een veredelde kleuterklas, terwijl die resultaten nodig zijn om de dure huishouding te kunnen blijven bekostigen en aantrekkelijk genoeg te blijven voor nieuwe aanwas van talenten.

@voetbalzone: bekijk de titel even. Eerst moet zijn eerste.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Utrecht

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
6.Vitesse3310
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. van RooijenAanvaller10
J. HouwelingKeeper00
D. JensenKeeper00
T. NijhuisKeeper00
M. PaesKeeper180
J. ZoetKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Utrecht.

29 fans
Aanvaller, 22 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 22 januari
Douglas Costa staat voor een terugkeer bij Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren