‘Ik had veel zin om bij Ajax aan de slag te gaan, totdat ik een belletje kreeg’

Woensdag, 10 juli 2019 om

Patrick Kluivert wilde in 2016 de kans niet laten lopen om technisch directeur van Paris Saint-Germain te worden. De oud-spits zou aanvankelijk trainer worden van Ajax Onder-19, maar geeft nu in gesprek met Voetbal International aan dat hij de lokroep van de Franse grootmacht, ondanks zijn liefde voor Ajax, niet kon weerstaan.

Kluivert vertelt dat hij uitkeek naar zijn klus in Amsterdam. "Had ik heel veel zin in. Totdat ik een belletje uit Parijs kreeg. Iedereen was verrast door mijn aanstelling bij Paris Saint-Germain, inclusief ikzelf. Het was een kans die ik niet kon laten lopen”, stelt de oud-international, die daarna Ajax moest vertellen dat hij toch geen coach zou worden van de Onder-19.

“Ik vond het moeilijk bij Ajax te vertellen dat ik afzag van mijn functie als jeugdtrainer. Ik bedoel: het is en blijft mijn club. Aan de slag gaan met het hoogste jeugdteam was een prachtige uitdaging. Maar tegen de functie van technisch directeur bij een internationale topclub als PSG kon ik geen nee zeggen”, aldus Kluivert, die zo de kans kreeg op het hoogste niveau de andere kanten van het topvoetbal te leren kennen.

PSG wilde destijds de Ajax-filosofie doorvoeren, claimt Kluivert, met meer aandacht voor het opleiden van eigen jeugd. “Dat is een langdurig en ingrijpend proces: de hele structuur van de jeugdtak moest veranderd worden. Dat leek me een geweldige uitdaging, maar binnen een jaartje lukt dat natuurlijk niet”, zegt Kluivert, die aangeeft nog altijd goed contact te hebben met de club. “No hard feelings. Ik vond het jammer, maar ben geen type dat daarover maanden gaat lopen piekeren.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

46 reacties (laatste reactie door toss)

Met die genaakte keuze heb je natuurlijk ook geen toekomst beeld van jezelf waar je naartoe wilt gaan. Beginnen als jeugdtrainer en als er een club komt voor de functie TD meteen toehappen. Ik snap dat zoiets interessant kan zijn maar je had zelf toch wel een idee ik wil trainer of bestuurslid worden? Jammer ik had Kluivert wel als trainer door willen zien groeien, ben bang dat Ajax niet snel meer zal komen als jeugdtrainer nu naar dit voorval.

Koos gewoon voor geld, duidelijk! Maar waarom? Alsof hij nog niet genoeg heeft. Alsof het een grotere eer is om voor PSG te spelen.

10 juli 2019 om 08:04

Waarom? Hij zat financieel toch niet zo goed vanwege zijn gokverslaving?

10 juli 2019 om 08:22

Inderdaad. Mensen denken vaak dat voetballers onbeperkt geld wat nooit op kan. Als je Kluivert een beetje hebt gevolgd dan weet je dat dit zeker wel op kan als je een gokverslaving hebt. Volkomen logisch dus dat hij voor de centen koos. Blijft een bizarre keus van PSG om Kluivert aan te stellen. Helemaal niks op dit gebied gedaan en nou ook niet bepaald het stabiele verleden of imago dat je van een TD zou verwachten.

10 juli 2019 om 09:13

@protukker dan was het wellicht niet verstandig om voor het snelle korte geld te kiezen in een wilde omgeving als Psg.

Probeer dan de boel op de rit te krijgen, met een vaste gestructureerde baan bij bijvoorbeeld de ajax jeugd, waar je elke dag aan t werk moet, prima betaald krijgt, in een vertrouwde omgeving zit en waar ook mensen zijn die je kunnen helpen met je problemen.

10 juli 2019 om 10:45

Waarom niet verstandig? Hij heeft daarmee in hele korte tijd miljoenen verdiend, waar hij als jeugdtrainer waarschijnlijk 10 jaar voor zou moeten werken. Daarbij is hij nu ook gewoon weer aan het werk, dus denk ik dat dit financieel een veel verstandiger keuze was voor hem.

12 juli 2019 om 09:30

Ooit gaan mensen begrijpen dat geld geen enkele waarde heeft, je nooit je keuze op geld moet baseren.
Gouden tip voor iedereen!

Begrijp het wel, alleen was dit natuurlijk een kamikaze actie. Vooraf was duidelijk dat dit voor Hem minimaal 2 bruggen te ver was.

10 juli 2019 om 08:19

Alsnog een prachtige functie voor een onervaren iemand.

OK. Nou fijn voor je Patrick. Je hoeft je niet te excuseren, wel een beetje ongeloofwaardig dat je Ajax wel jouw club blijft noemen maar toch wel voor het geld zal kiezen. Ik zie het nu ook niet gebeuren dat je ooit weer een kans krijgt bij Ajax, wat wellicht maar goed is ook. Iets met eigen glazen ingooien.

10 juli 2019 om 08:18

Zielige reactie... iedeeen die Ajax als zijn club ziet heeft nooit andere keuzes gemaakt in het leven? Directeur bij PSG of jeugdtrainer, heel raar van Kluivert om zn functie te weigeren... maar idd, als je een grotere club boven Ajax kiest is Ajax niet meer jouw club. Dan is Ajax best veel trouwe Ajax mensen kwijt geraakt door de jaren heen.

12 juli 2019 om 09:21

Wat is hier nou zielig aan? Het is geen slimme keuze geweest, natuurlijk leert hij hiervan (hoop ik) en anders niet, is ook niet erg dan komt er nog een keer een domme keuze.
Ja ik mag het een domme keuze vinden, niet iedereen denkt zoals jij.

Open sollicitatie naar jeugd trainer?

Wat een hypocriet gelul over geld. Jeugdtrainer worden of technisch directeur ergens worden. Bijna iedereen zal een baan van directeur niet weigeren ofwel??

10 juli 2019 om 08:19

Sommige mensen die iets persionlijks tegen Kluivert hebben opeens wel...

10 juli 2019 om 08:56

Nou weet ik niet hoeveel jij in het dagelijks leven meekrijgt van het werk van een directeur of bestuurslid bij een middelgroot tot groot bedrijf, maar mij niet gezien hoor. Zo'n baan komt met nogal wat gedoe en enorme verantwoordelijkheden. En als je dan leest dat PSG zo'n beetje een hele cultuurverandering voor ogen had met complete heroriëntatie van de organisatie - sorry hoor, maar dacht Kluivert echt dat hij dat op z'n gevoel zo even voor elkaar ging boksen bij PSG? Dat is echt compleet waanzinnig. Natuurlijk had hij die baan moeten weigeren... Maar waarschijnlijk heeft hij de klus zelf gigantisch onderschat en zichzelf schromelijk overschat.

10 juli 2019 om 10:26

Wat een aannames magnetics!
'Maar dacht Kluivert echt dat hij dat zo even voor elkaar ging boksen'. Wie zegt dat hij zo dacht? Om vervolgens verder te gaan met: 'dat is compleet waanzinnig' alsof het echt zo is.

10 juli 2019 om 10:35

Alleen mensen zonder ambities in het leven zouden zoiets weigeren. Waarschijnlijk ben jij zn type die alles vanuit zijn eigen comfortzone doet... alsof er een persoon zoiets in een jaar zou kunnen veranderen. Hij werd er voor gevraagd en heeft het geprobeerd. Wie had het wel in een jaar veranderd, vertel het maar... PSG is dit jaar ook niet erg opgeschoten dus de gene die daar nu zit heeft zichzelf dan ook flink overschat zeker? Blijf jij maar lekker in je bubbeltje de rest van je leven, er bestaan namelijk mensen die, wanneer ze de kans krijgen, voor het hoogst haalbare gaan. Dat doen nou eenmaal mensen met ambitie.

10 juli 2019 om 12:13

Ik weet niet of je de laatste alinea gelezen heb, maar ja, daar staat inderdaad dat Kluivert het wel een mooie uitdaging vond om te doen waar verandermanagers jarenlange opleidingen en decennia aan ervaring voor opdoen voor ze het bij grote bedrijven gaan doen. Maar oud-voetballer Patrick Kluivert vond het wel een leuke uitdaging om dat zonder opleiding en zonder enige relevante ervaring te gaan doen bij een gigantische club als PSG. Wat een aannames van me he...

10 juli 2019 om 12:40

Over aannames gesproken... "Alleen mensen zonder ambities zouden zoiets weigeren. Waarschijnlijk ben je zo iemand die alles vanuit zijn comfortzone doet." Ja, bijna. Ik zit "toevallig" zelf in het verandermanagement en zit dicht genoeg bij het vuur om te weten wat dat vraagt van managers en bestuursleden. Ik ambieer zo'n soort positie niet omdat ik mezelf te onervaren acht, en de jaren nog maar moeten uitwijzen of het uiteindelijk überhaupt bij me past. Gek he, zelfkennis? En over de verwachtingen van de aanpak van zo'n verandering... Bij een grote (cultuur)verandering moet je als bestuurder júist voortvarend en met visie te werk gaan, je moet er juist géén eindloos durende missie van maken. Aloude stelregel is dat als je na een halfjaar nog niet aardig opgeschoten bent met je doelen, het te lang duurt en de geloofwaardigheid van je opdracht afbrokkelt. Niet wat je wilt bij een grote organisatieverandering. En daarom zou PSG er veel meer mee opschieten om iemand met ervaring en kennis van zaken aan te stellen, in plaats van een jeugdtrainer zonder relevante ervaring tot TD te bombarderen. Van Patrick Kluivert mag je gewoon niet verwachten dat hij aanvoelt wat een organisatie in de volle breedte nodig heeft voor de verandering die ze voor ogen hebben. En wat mij betreft mag je van zo'n jeugdtrainer ook wel wat meer zelfkennis verwachten, maar blijkbaar deel je die visie niet met me (en dat mag).

10 juli 2019 om 13:14

Iedereen weet dat hij het deed voor het geld. En waarschijnlijk boeide het hem niet of hij het wel of niet zou redden als td.
En ik geef hem geen ongelijk. Zeker niet als je financieel in zwaar weer zit. Niet geschoten is altijd mis. Of je zelfkennis hebt of niet.

10 juli 2019 om 17:05

Daar kon je best gelijk in hebben hoor - ik ga misschien iets te gemakkelijk uit van de intrinsieke motivatie van zo iemand om zichzelf te willen ontwikkelen en de uitdaging van de baan/opdracht als belangrijkste prikkel te zien. Hoewel hij best aardig geboerd zal hebben tijdens zijn carrière, zal het geld toch ook nog wel aanlokkelijk geweest zijn. Ik neem ten minste aan dat een TD bij PSG flink meer verdient dan een jeugdtrainer bij Ajax. En ik heb geen idee hoe het met de bankrekening van Kluivert gaat, dus wie weet was dat wel de hele reden voor hem om voor die baan te gaan. Who knows.

12 juli 2019 om 09:01

Leuk Dneres, lekker oordelen over anderen. Vervolgens ook nog kleineren. Echt een nare treurige reactie van je. Er is er maar 1 die in een bubbel leeft en dat ben jij, jij hebt jouw waarheid en schijnbaar moet iedereen daar in mee anders: Oordeel. Hou daar maar gewoon mee op en groei nog wat jaartjes, vooral je geest kan nog rijpen.

12 juli 2019 om 09:03

Magnetics, laat Dneres, hij leeft in zijn eigen waarheid en andere meningen zijn stupide, kinderlijk en dom.

Heeft na het voetballen een foute volgorde van zijn carriere gemaakt.

Waarom met weinig ervaring gelijk al TD willen worden bij een internationale topclub, die snel wilde hervormen ? Nu is hij weer terug bij af en assistent bondscoach.
Bij Twente positieve kritieken geboekt met zijn trainersschap. Daar moet hij weer mee verder gaan.

10 juli 2019 om 10:37

Omdat je hier alleen maar van leert. Een club runnen is niet voor iedereen weggelegd en hij kreeg die mogelijkheid en heeft dat aangegrepen, ik snap niet wat daar mis mee is. Sommige voetbaltrainers begonnen direct als bondscoach of direct bij een topploeg. Bij de een pakt het wel goed uit en bij de ander minder.

Ik vind het wel bijzonder hoe sommige oud profvoetballers in het leven staan. Ik snap enerzijds dat dit een mooie kans was. Anderzijds: je wilt dus trainer worden, krijgt een kans bij de onder 19. Daarmee stippel je toch (denk ik) ook een pad voor jezelf uit? En dan word je ineens toch maar technisch directeur, zonder daarmee enige ervaring te hebben. Het blijft een aparte wereld. In de 'echte' wereld zou dit nooit kunnen zomaar.

Dat PSG bij hem uitkwam als TD is op zn minst opmerkelijk te noemen. Dat hij op de aanbieding inging weer niet. Een man die qua statuur als voetballer aan de top heeft gestaan en daarna in verval is geraakt krijgt zo in een keer de kans om zn imago weer op te poetsen ipv een beetje rommelen in de marge bij Twente en daarna als jeugdtrainer bij Ajax. Alle respect voor die functies want ik zou het niet kunnen maar voor iemand als Kluivert die gewend is om in de spotlights te staan kan ik me het goed voorstellen dat hij het wat mindere baantjes zou vinden.

10 juli 2019 om 10:29

'Rommelen in de marge bij twente' Leg eens uit. Want wat ik mij kan herinneren is dat Kluivert het goed gedaan heeft bij Twente en hij veel positieve kritieken heeft gekregen.

10 juli 2019 om 11:12

Ik bedoel dat qua statuur het nogal een verschil maakt of je trainer bent bij twente en jeugdtrainer bij ajax dan TD van een inmiddels bijna miljardenclub als Psg. Niets negatiefs over zn prestaties, over het algemeen gewoon prima gedaan en mijn opmerking is ook niet denigrerend bedoeld richting Twente of Ajax.

Ik snap zijn keuze best. Maar is er ook maar ren iemand hier die geloofd dat kluivert op termijn een goede coach had kunnen worden. Hij komt bij mij vaak over als de domheid zelf.

10 juli 2019 om 10:42

Verklaar dan eens als dat zo is waarom die overal als trainer het toch altijd naar behoren heeft gedaan? Hij was twee keer spitsen trainer en de spits van die clubs werden direct topscorer, zou dat toeval zijn? Een spits van AZ en een spits van NEC. Met Twente kampioen geworden in de belofte, waar ze trouwens nog steeds positief zijn over Kluivert... je baseert je mening gewoon uit rancune. Als er hier iemand de domheid zelf is dan ben jij dat wel. Je kunt niet eens een mening onderbouwen...

Hij heeft bewezen met zijn handelen, net als zijn zoon, Ajax altijd de rug toe te keren op het moment dat er een andere uitdagingen is en daarmee geld hij voor mij niet meer als Ajacied. Dat doelpunt in de CL maakt je nog geen Ajacied, temeer omdat hij nooit voor "zijn" club kiest! Het is simpelweg niet zijn club, hij is een opportunist en heeft meer liefde voor geld! Echte Ajacieden werken keihard, dromen van hun club en geven hun laatste centen uit aan hun club! Tadic is meer Ajacied dan Kluivert ooit zal zijn! Tadic tekent gewoon een contract van 7 jaar, verlaat het grote geld voor zijn droom, kan overal voor veel meer geld spelen en blijft omdat hij van Ajax houdt, 'dat is een Ajacied!

10 juli 2019 om 11:17

Man man, we leven niet in een dictatuur hè? Zowel Kluivert Junior als Senior hebben het recht, om hun eigen keuzes te maken. Dat maakt beide heren in mijn ogen echt geen mindere Ajacied. Jij maakt toch ook je eigen keuzes in jouw leven op beroep gebied. Hij is nog altijd het broekie van 95, met het belangrijkste puntertje voor ons. Maar dat zal niet meer gelden.😒

10 juli 2019 om 13:49

Dat is niet wat ik bedoel. Tuurlijk moet hij doen wat hij zelf wil en dat hij als voetballer direct weg wilde na niet 1 seizoen in de basis te hebben gestaan, dat schijnt iedereen te vergeten, dat snap ik. Maar hij heeft nu meerdere keren nee tegen "zijn" club gezegd om pingel.... PSV kreeg hij meer en wilde niet eens zijn carrière afsluiten bij "zijn" club, ben ik niet vergeten hoor. Het gaat mij om het opportunistme en daarom omdat hij echt elke keer als hij bij Ajax kan voor iets anders kiest en niet voor "zijn" club! Dan kan je mij alles zeggen, maar dan ben je geen Ajacied. Dat je na dat jij de club iets gegeven hebt zoals de Ligt die al twee jaar in de basis staat en alles doet om zelf beter te worden en de club beter te maken, dat maakt de Ligt een Ajacied en is een grote transfer hem gegund! Beide Kluiverts hadden geen basis plaats en Patrick was alleen maar aan het feesten, 1995 heeft hij het puntje van zijn schoen tegen de bal gekregen na een inval beurt en daarna was hij weg. Dus de vergelijking met de Ligt gaat niet op!

10 juli 2019 om 15:05

Patrick heeft in 2 seizoenen een totaal van 50 goals bereikt en daarmee een goeie bijdrage geleverd aan de kampioenschappen. Je doet net alsof hij 10 invalbeurten heeft gehad en 3 goals heeft gescoord

10 juli 2019 om 12:39

Hahahahahahaha! Oke, de Ligt ook geen Ajacied meer? De Boertjes ook geen Ajacieden meer aangezien ze met arbitrage zaken Ajax wilde verlaten? Hahahahha wat een zielige reactie man. Iedereen moet de rest van zijn leven bij Ajax blijven om een echte Ajacied te zijn? Mooie nickname heb jij, was dat dezelfde Cruijf die zelfs een seizoen naar de aartsrivaal en kampioen geworden....

10 juli 2019 om 14:00

Zie boven wat het verschil tussen de boertjes, de Ligt en opportunist Kluivert is.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax78
2.AZ76
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

152 fans
Coach, 43 jaar

In de wandelgangen

Zondag 18 augustus
Franck Ribéry heeft, ook na het afwijzen van PSV, over belangstelling weinig te klagen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren