Phillip Cocu, de doordachte keuze van een Candy Crush Saga-miljonair

Donderdag, 11 juli 2019 om

Phillip Cocu is de nieuwe manager van Derby County. De voormalig trainer van PSV zette afgelopen vrijdag zijn handtekening onder een vierjarig contract in het Pride Park Stadium. Cocu begint in de Championship aan zijn tweede buitenlandse avontuur. Zijn dienstverband bij Fenerbahçe in 2018 duurde slechts vier maanden. Na vijftien wedstrijden, waarvan er slechts drie winnend werden afgesloten, werd de oud-international van Oranje de laan uitgestuurd in Istanbul. Aan de voormalig PSV-trainer om in Engeland sportieve revanche te nemen. Dat moet plaatsvinden bij een ambitieuze club. Derby, sinds 2008 niet meer actief op het hoogste niveau, wil dolgraag terugkeren in de Premier League. Aan de opvolger van Frank Lampard de taak om die langgekoesterde droom werkelijkheid te laten worden.

Door Rian Rosendaal

Lampard was slechts een seizoen de eindverantwoordelijke van the Rams. Hij loodste zijn ploeg, met de Nederlanders Kelle Roos en Florian Jozefzoon in de gelederen, naar de zesde plaats in de eindrangschikking, wat een plaatsbewijs voor de play-offs om promotie opleverde. De formatie van Lamps wist de eindstrijd op Wembley te bereiken, maar ging daarin ten onder tegen Aston Villa (2-1). Het was de tweede nederlaag in de finale in vijf jaar tijd, want in 2014 verloren de manschappen van toenmalig manager Steve McClaren op schlemielige wijze van Queens Park Rangers (1-0). Lampard wist dan wel geen promotie af te dwingen, maar zijn naam als manager was wel gevestigd. Chelsea haalde de voormalig Champions League-winnaar terug naar Stamford Bridge, waar hij het stokje heeft overgenomen van de naar Juventus vertrokken Maurizio Sarri.

Opnieuw net niet dus voor Derby, wat het verlangen naar Premier League-voetbal alleen maar groter maakt. Daar schuilt mogelijk het gevaar voor Cocu, die met veel ambitie aan zijn klus aan de andere kant van de Noordzee begint. “Ik ben blij en vereerd dat ik kan bevestigen dat Derby County mijn nieuwe club wordt. Ik kan niet wachten om het team en de fans te ontmoeten en samen het avontuur aan te gaan”, zo liet Cocu weten bij zijn presentatie. De oud-middenvelder heeft het volledige vertrouwen van voorzitter Mel Morris. “We ontwikkelen onze filosofie met Derby County en vanaf het eerste gesprek met Phillip en zijn staf werd het voor ons duidelijk dat we dezelfde visie delen. We passen goed bij elkaar. We willen onze speelstijl verder uitbouwen en Phillip en zijn team begrijpen wat hier voor nodig is.” Mooie woorden van de Derby-preses, maar net als bij elke ambitieuze club zullen de resultaten waarschijnlijk doorslaggevend zijn voor de toekomst van Cocu. De Turkse episode van zijn trainersloopbaan is daar een goed bewijs van.

Morris, geboren en getogen in Derby en groot fan van de plaatselijke voetbaltrots, is voorzitter en eigenaar tegelijk en behoort al enige tijd tot de rijkste mensen van Groot-Britannië. De zakenman, schatrijk geworden door onder meer de lancering van het populaire Candy Crush, staat op de 228ste plaats van de lijst der rijken van de Sunday Times. Het vermogen van Morris wordt geschat op ruim zeshonderd miljoen euro. De op zakelijk gebied geslaagde Engelsman, die zijn grote liefde eerder al als directeur diende, nam in mei 2014 22 procent van de aandelen over en werd een jaar later aangesteld als voorzitter. In september 2015 nam hij ook de rol van eigenaar op zich. Een consortium genaamd General Sports & Entertainment LLC, geleid door de Amerikaanse zakenman Andy Appleby, werd uitgekocht door de lokale multimiljonair. Het totale overnamebedrag is echter nooit naar buiten gebracht. Appleby was ten tijde van de overname lovend over zijn opvolger. “Met Mel Morris hebben we niet alleen een geweldige partner gevonden, maar ook iemand die oprecht gepassioneerd is over deze voetbalclub.”

In de strategie van Morris moet alles wijken voor dat ene doel: terugkeren in de Premier League. Daarnaast is de manier van spelen in zijn ogen ook erg belangrijk. Het voetbal in het Pride Park Stadium moet naast resultaatgericht ook aantrekkelijk zijn. De vermogende eigenaar weet dat Cocu bij PSV goed overweg kon met jonge spelers als Memphis Depay en wil dat ook terugzien in Derby. Morris is sowieso onder de indruk van de manier van werken van de manager uit Nederland. “Er was gelijk een klik met Phillip en zijn assistent Chris van der Weerden. Hun voetbalfilosofie ligt gelukkig heel dicht bij die van deze club. De manier van spelen die zij voorstaan, het opleiden van talenten, met tempo en druk naar voren spelen. Allemaal aspecten die in onze filosofie liggen opgesloten. We wilden het momentum dat Frank Lampard heeft gecreëerd niet verloren laten gaan. Phillip Cocu heeft eerder in zijn trainersloopbaan uitstekend gepresteerd met een beperkt budget, terwijl noodgedwongen jonge spelers moesten worden ingezet. Hij is er heel goed in om de waarde van een selectie op te schroeven. Niet alleen wat betreft aanstormende talenten, maar ook op het gebied van gelouterde spelers”, zo zei Morris voor de camera van Rams TV.

Cocu werkt tijdens een trainingskamp in Florida naar het nieuwe seizoen toe. Niet alleen van der Weerden staat hem bij in Derby. Ook Twan Scheepers, dertien jaar lang als jeugdtrainer verbonden aan PSV, is opgenomen in de technische staf van the Rams. De eerste competitiewedstrijd is al over een kleine maand. Het uit de Premier League gedegradeerde Huddersfield Town krijgt zaterdag 5 augustus bezoek vanuit Derby. Weinig tijd dus voor Cocu om de door hem gewenste speelstijl erin te slijpen. De vrijdag gepresenteerde Nederlander is alweer de achtste manager sinds Morris de voorzittershamer overnam van Appleby, al zaten daar ook een aantal interim-managers tussen.

Naast McClaren sneuvelde onder meer Paul Clement, die voordien als assistent-trainer werkzaam was bij Chelsea, Paris Saint-Germain, Real Madrid en Bayern München. Sowieso houden managers het doorgaans niet lang uit bij Derby, want Cocu is alweer de twaalfde eindverantwoordelijke op technisch gebied sinds de degradatie uit de Premier League elf jaar geleden. Nigel Clough, wiens vader Brian tweemaal de Europacup I veroverde met Nottingham Forest, kende tussen januari 2009 en september 2013 het langste dienstverband. Wellicht heeft Cocu zich de afgelopen tijd laten informeren door zijn goede vriend Frank de Boer. De huidige oefenmeester van Atlanta United weet wat het is om bij een Engelse club werkzaam te zijn, al was zijn avontuur in de Premier League van zeer korte duur en allesbehalve een doorslaand succes. De Boer verloor zijn eerste vier competitiewedstrijden als manager van Crystal Palace en werd na 77 dagen op non-actief gesteld. De oud-verdediger van Ajax en Oranje wilde het publiek op Selhurst Park verzorgd voetbal voorschotelen, maar slaagde er nimmer in zijn filosofie over te brengen op de selectie van the Eagles. Na de dramatische seizoensstart met vier nederlagen greep het bestuur keihard in. De door de wol geverfde Roy Hodgson kwam in de dug-out te zitten en onder zijn leiding wist de Zuid-Londense club degradatie af te wenden. De Boer had al eerder op pijnlijke wijze kennis gemaakt met de harde wetten van het topvoetbal. Internazionale maakte in 2016 na slechts drie maanden een einde aan de samenwerking.

Cocu zal waarschijnlijk ook lessen hebben getrokken uit het avontuur bij Fenerbahçe. De teleurstellende resultaten werden hem uiteindelijk fataal aan de boorden van de Bosporus. Er speelden echter meer zaken niet in zijn voordeel, zo bleek uit een interview van voorzitter Ali Koç op het clubkanaal van de Turkse topclub. Turgay Altay, Murat Öztürk en Alper Asci, die deel uitmaakten van de trainersstaf, werden op staande voet ontslagen omdat ze volgens Koç hadden geprobeerd om Cocu eruit te werken. “De drie ontslagen trainers hebben alle informatie over spelers, wedstrijden en trainingen gelekt naar een derde partij, inclusief videobeelden. Alle informatie en statistieken van vorig seizoen zijn stiekem gewist. Nadat Erwin Koeman bij de staf kwam, kreeg hij bepaalde taken die eerder in handen waren van Turgay Altay. Daarna hebben de trainers die vanuit vorig jaar nog deel uitmaakten van de technische staf besloten Cocu niet meer te helpen. Verschillende spelers klaagden over vermoeidheid. Zij voelden zich niet fit tijdens de wedstrijden. Dit kwam doordat de fitnesstrainers de informatie over vermoeidheidsklachten niet hebben overgedragen aan de trainer. Er is door de drie ontslagen trainers zo zwaar getraind, dat er zware blessures hadden kunnen ontstaan. Spelers klaagden over die trainingen, maar ook dat werd niet doorgegeven aan Cocu.”

Koç was tevens woedend over het gedrag van het drietal rondom de topper tegen Besiktas en het Europa League-duel met Spartak Trnava. “Voor de wedstrijd tegen Besiktas lag er plotseling een kleed in de kleedkamer. De drie trainers die later ontslagen zijn, zeiden tegen de spelers dat ze Cocu in dat kleed gingen oprollen na de wedstrijd, om hem terug naar Nederland te sturen. Dit gebeurde nog eens tegen Spartak Trnava. Toen dat verhaal bij mij terecht kwam, heb ik hen meteen ontslagen.” Het bleef niet beperkt tot het ontslaan van trainers. Ook spelers Volkan Demirel, Nabil Dirar en Aatif Chahechouhe werden hard aangepakt. “Volkan Demirel is tijdens een training op Erwin Koeman afgelopen en zocht daarna op schandalige wijze de discussie met Koeman, mij en iemand anders uit het bestuur. Daarom is hij uit de selectie gezet. Aatif Chahechouhe en Nabil Dirar waren continu vrolijk, hoe slecht het ook ging. Aatif heeft ook bij spelers en trainers een soort lobby gehouden voor Dirar, die volgens hem moest spelen. Cocu maakte een andere keuze en toen begon Aatif de sfeer te verpesten. Daarom hebben wij ook Aatif en Dirar uit de selectie gezet.” Cocu zal dergelijke praktijken wellicht niet meemaken bij Derby, maar weet door zijn ervaringen in Turkije dat het er in het buitenlands soms heel anders aan toegaat dan in Nederland.

Voorzitter Derby County: 'De match met Cocu is verbazingwekkend goed'
Meer video's


Gerelateerd

Meer sportnieuws

13 reacties (laatste reactie door presanmye)

Cocu zit voor de kerst alweer lekker thuis in Nederland !! Geen goede trainer.....geen uitstraling./....

10 juli 2019 om 13:50

Wanneer je geen uitstraling hebt, betekent dat niet dat je een slechte trainer bent. Daarnaast heeft Cocu het bij PSV uitstekend gedaan.

Mooi informatief artikel. Ik gun Cocu alles en ik hoop dat hij slaagt. Bij de eerste 6 eindigen is ook een vrij realistische doelstelling. Ik vraag mij wel af hoe hij gaat spelen. Counteren? Op balbezit? Vanuit de controle en hopen op een opvlieging? En ik ben vooral ook zeer benieuwd met waar de selectie mee versterkt word. Zal Cocu wat lijntjes opgooien naar Nederland? Dan kan je denken aan jongens als Ramselaar of Ayoub die wellicht interessant zijn. Verder kan hij kijken wat Marcel Brands bereid is te verhuren. Net zoals Lampard de beschikking had over wat Chelsea huurlingen. Daarnaast kan Cocu ook nog kijken of Guardiola wat interessants voor hem in de verhuur heeft. Als oud ploeggenoten zou daar wellicht iets mogelijk zijn.

Al met al kunnen we dus zeggen dat Cocu echt iets interessants kan neerzetten. Daarnaast moet hij wel presteren anders vliegt hij er zo uit en kunnen we ook zijn kwaliteiten ernstig in twijfel gaan trekken. Ik ga het met grote interesse volgen. De Championship is tegenwoordig sowieso een competitie die vrij ondergewaardeerd is maar wel zeer interessant om te volgen.

10 juli 2019 om 06:51

Mee eens, mooi artikel en vind je opmerking over de lijntjes die Cocu heeft een goede, alleen het is best kort dag, nog maar een maandje ofzo. Maar ja, met voetbal weet je het nooit.
Ik denk dat Cocu het goed gaat doen, heeft behoorlijk aanzien in de voetbalwereld ( behalve in Nederland wellicht, maar hier drinken we liever azijn dan wijn of bier ). Hij moet alleen niet proberen om al te mooi voetbal te spelen, daar heeft hij het materiaal en de tijd niet voor.
Ayoub zou een goeie zijn, die heeft waarschijnlijk niet zo veel kans op spelen ( wat ik overigens jammer vind ).

10 juli 2019 om 14:15

Op basis waarvan is top 6 eindigen een realistische doelstelling? Juist in het Championship zijn de verschillen heel erg klein en is de concurrentie heel erg groot. Daarbij is Derby 6 huurlingen kwijtgeraakt, die toevallig ook nog eens de as van het elftal vormden met onder andere Wilson en Mount. Dat verlies is nog niet opgevangen. Op dit moment is top 6 dan ook volstrekt onrealistisch en dat is Cocu niet aan te rekenen. Set up for failure noemen we dat. Hopelijk veranderd dat nog.

Dat zit je ook nog met het probleem van Cocu zelf die tot nog toe bij al zijn clubs een dramatische start gekend heeft. Dat kan hij zich bij Derby met 13 trainers in 6 jaar niet veroorloven, want dan sta je bij de Rams zo weer buiten. Ik hoop niet dat hij met de door jou genoemde namen als Ramselaar en Ayoub komt. Daar ga je nooit top 6 mee spelen. Met deze namen voldoe jij aan je eigen stereotype dat het Championship wordt ondergewaardeerd. Het netwerk van Cocu heeft hem niet gered in Turkije en de mogelijkheden bij Derby zullen niet veel beter zijn. Ik vrees met grote vrezen voor de kansen Cocu in Derby.

"Phillip Cocu heeft eerder in zijn trainersloopbaan uitstekend gepresteerd met een beperkt budget, terwijl noodgedwongen jonge spelers moesten worden ingezet. Hij is er heel goed in om de waarde van een selectie op te schroeven. Niet alleen wat betreft aanstormende talenten, maar ook op het gebied van gelouterde spelers" Ik sta van deze opmerking wel een beetje te kijken. Uiteraard heeft Cocu mooie resultaten gehaald bij PSV (ik ga er in deze vanuit dat die uitspraak betrekking heeft op zijn periode daar) maar sprankelend was het allerminst en ben ook niet van mening dat de toenmalige selectie aanmerkelijk beter is geworden onder het bewind van Cocu. Vooral verdedigend stond het goed en Depay blonk toen enorm uit wat vooral nationaal gezien veel maskeerde, maar om nou te zeggen dat Cocu de maximale potentie van zijn selectie heeft weten te benutten... Nee.

Wordt niks. Ik vind Cocu net als Frank de Boer een overschatte trainer. Bij Ajax en PSV heb je bijna 50% kans op de titel. Die hebben ze een aantal keren binnengehaald, maar onder beiden was het voetbal zozo. Vooral Cocu heb ik zelden interessant horen praten over voetbal. Ja, huilen dat clubs als Excelsior en VVV zo verdedigend speelden tegen het grote PSV kon hij wel goed. Maar ja, Engelse clubs kijken heel vaak meer naar de carrière als voetballer dan de kwaliteiten als trainer. Tal van voorbeelden van zoals bv Gullit, Riedl, di Matteo en Vialli.

Ik hoop dat hij het beter doet als die tientallen trainers hier voor. Het is wel een trainers kerkhof als ik het zo lees. Maar ik hoop dat Cocu ons verrast en het hier goed gaat doen. Ik zou als trainer zelf deze club niet zo snel uit zoeken om te trainen.

Succes en laat zien wat je in huis hebt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Derby County

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
14.QPR28-7
15.Millwall27-2
18.Reading21-2
Voor de complete stand: Football League Championsh...
SpelersPositieW
M. WaghornAanvaller206
T. LawrenceMiddenvelder185
D. HolmesMiddenvelder150
K. RoosKeeper180
J. MarriottAanvaller151
J. BogleVerdediger140
C. MartinAanvaller143
Voor de complete selectie: Clubpagina Derby County.

In de wandelgangen

Maandag 9 december
Real Madrid moet op korte termijn tweehonderd miljoen euro aan uitgaande transfers binnenhalen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren