Steven Bergwijn praat over toekomst: ‘Manchester United is een mooie club’

Dinsdag, 9 juli 2019 om

Toen Steven Bergwijn op dertienjarige leeftijd vertrok bij de jeugdopleiding van Ajax leek een carrière als profvoetballer ver weg. Maar waar zo'n vertrek bij de Amsterdammers vaak het einde van de weg naar het sterrendom is, bleek het voor Steven Bergwijn slechts het begin te zijn. PSV kwam snel in actie om de veelzijdige aanvaller te verwelkomen en de jongeling besloot akkoord te gaan met een leven van heen en weer reizen tussen zijn geliefde Amsterdam en Eindhoven. "Het was niet echt lastig omdat mijn ouders me altijd hebben gesteund en heen en weer gebracht, dus dat was wel goed te doen", memoreert de aanvaller in gesprek met Goal en Voetbalzone. "Je komt natuurlijk wel in een andere stad terecht, met andere mensen. Maar ik ben goed opgevangen."

Zodra hij volledig gewend was bij de jeugd van PSV, begon Bergwijn zijn voeten weer te laten spreken en al snel lukte het hem ook op internationaal niveau uit te blinken. De aanvaller had in 2014 een grote rol in het bereiken van de EK-finale van Nederland Onder-17. Hij scoorde driemaal in vier wedstrijden en werd uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. Aanbiedingen van Europese topclubs waren onvermijdelijk, maar de ambitieuze jongeling had geen interesse om Eindhoven zo snel al achter zich te laten. "Nee, eigenlijk niet. Ik was nog heel jong en ik wilde altijd hier het eerste halen", aldus Bergwijn, die glansrijk in die missie is geslaagd.

Bekijk de mini-documentaire over Steven Bergwijn hieronder of abonneer en kijk op ons nieuwe YouTube-kanaal!

Bergwijn maakte zijn debuut in het eerste op de leeftijd van 18 jaar en 21 dagen tegen Almere City in een bekerduel. Richting het einde van het seizoen volgde ook zijn debuut in de Eredivisie, maar hij zou al snel uitvinden dat er een significant verschil is tussen doorbreken bij de hoofdmacht en je opwerken tot een sleutelspeler. "Het was een periode waarin ik de ene keer wel speelde, dan de andere keer weer niet en dan weer met Jong PSV. Dat was wel lastig af en toe. Maar je moet gewoon geduld hebben en dat had ik. Het plan was om me langzaam te brengen. Maar uiteindelijk moet je het natuurlijk zelf doen. Ik heb nooit echt aan mezelf getwijfeld en heb altijd gezegd dat ik profvoetballer zou worden."

Tijdens de moeilijke opstartfase had hij veel te maken met jeugdtrainer Ruud van Nistelrooij en Bergwijn is de invloed van de oud-spits van Manchester United niet vergeten. "In de A1 heb ik met hem gewerkt en vorig seizoen was hij er ook af en toe bij. Ik heb veel van hem geleerd", benadrukt de Nederlands international. "Vooral met afwerken." Van Nistelrooij is op zijn beurt ook onder de indruk van Bergwijn. "Hij heeft de laatste drie jaren enorme progressie laten zien", aldus de trainer van PSV Onder-19. "Hij krijgt per seizoen meer minuten en speelt nu elke wedstrijd. Hij is beslissend met goals en assists. Ook heeft hij veel persoonlijkheid, met een erg sterk karakter, dus hij is zeker een van de spelers met een groot potentieel."

De cijfers van Steven Bergwijn afgelopen seizoen.

Met 15 goals en 13 assists in 41 wedstrijden verspreid over alle competities heeft Bergwijn een prima seizoen achter de rug. Het valt niet te ontkennen dat hij inderdaad een bepalende speler wordt onder PSV-coach Mark van Bommel. "Ik heb een goede relatie met hem", aldus de vleugelaanvaller. Het is lastig uitleggen, maar het voelt soms net alsof de trainer een van ons is. Hij weet hoe wij denken. Hij is natuurlijk zelf ook speler geweest."

Dankzij zijn sterke optredens wordt Bergwijn vaak vergeleken met Memphis Depay, die zelf ook doorbrak bij PSV en een toptransfer naar Manchester United verdiende. Bergwijn vindt het een eer vergeleken te worden met de duurste uitgaande transfer ooit van de Eindhovenaren. "Dat heb ik vaak gehoord, ja. Memphis is gewoon een fantastische speler, dus het is mooi als mensen dat zeggen.

De volgende stap voor Bergwijn is een transfer en zijn trainer zou niet verbaasd zijn als men een vergelijkbaar bedrag op tafel legt voor de buitenspeler als de 34 miljoen euro die Man United in 2015 over had voor Depay. "Het is altijd lastig spelers te vergelijken, maar als je naar hun kwaliteiten kijkt, speelde Memphis min of meer op dezelfde positie. Het kan gebeuren dat een club bijna net zo veel voor hem gaat betalen als dat er werd betaald voor Memphis."

Steven Bergwijn in duel met Lionel Messi in de Champions League.

Manchester United is nu ook een van de clubs die naar verluidt aast op Bergwijn, terwijl ook Tottenham Hotspur, Internazionale en, volgens de Telegraaf, ook Ajax de situatie nauwgezet volgen. Vooralsnog hebben de Amsterdammers zich echter nog niet officieel gemeld in Eindhoven. Het kan voor de 21-jarige een aanlokkelijk idee zijn om in de voetsporen te treden van Memphis, maar hij heeft vooralsnog geen haast om PSV te verlaten voor Old Trafford of welke club dan ook.

"Manchester United is zeker een mooie club", benadrukt hij, om vervolgens de zaken in breder perspectief te zetten. "Ik ben pas 21 en ik heb geen haast. Er moet iets goeds komen met een goed plan. Zo niet, dan ben ik hier bij PSV nog prima op mijn plek." Als hij wel een goede aanbieding krijgt, acht Bergwijn zichzelf er klaar voor. "Ik denk dat als je bij een nieuwe club komt, misschien een betere club, dat je automatisch in het trainingsniveau meegaat. Ik weet wat ik kan."

Of het deze zomer nu tot een transfer komt of niet, Bergwijn is niet bang om hoge doelen na te leven. "Ik zou toch wel graag de Champions League willen winnen, het EK en de WK, het hele pakket!", aldus de ambitieuze Bergwijn. Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar voorlopig ligt hij goed op koers om een carrière vol zilverwaar te hebben. Tot nu toe heeft de PSV'er al drie landstitels en twee Johan Cruijff Schalen op zijn naam staan en in de komende jaren lijkt het welhaast zeker dat hij daar nog veel meer eremetaal aan toe gaat voegen, of dat nu met PSV is of met een van de absolute grootmachten uit Europa.


Justus Dingemanse is fulltime presentator en verslaggever van Voetbalzone en levert bijdrages in de vorm van artikelen, columns, interviews, programma’s en reportages.

Poll

Waar denk je dat Steven Bergwijn komend seizoen voetbalt?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door sonnydo)

Steven moet nog lekker een jaartje bij PSV blijven en bewijzen dat hij een seizoen constant kan presteren. Daarna een mooie transfer maken naar Bayern of een andere Europese topclub.

8 juli 2019 om 17:13

'Een seizoen constant kan presteren', na 15 doelpunten en 13 assists op 21-jarige leeftijd.

8 juli 2019 om 17:21

@sjonnyvdbeek

Depay had nog veel betere statistieken toen hij naar United vertrok

8 juli 2019 om 17:21

Hij heeft goed gepresteerd, maar niet constant. Als hij contanter wordt en de kar bij PSV kan trekken voorin, is hij klaar voor een stap naar het buitenland. Nog een jaar blijven zou prima zijn voor zijn ontwikkeling.

8 juli 2019 om 17:22

Leuke statistieken maar deze komen echt alleen van het eerste seizoenshelft af. Bergwijn was na de winterstop niet zo goed meer en dus moet hij gewoon veel constanter worden. Manutd gaat hij echt niet redden hoor, Memphis heeft het ook niet gered en die was toch wel beter dan Bergwijn nu was toen hij bij PSV vertrok.

Lekker een jaartje bij PSV blijven en dan een transfer maken naar de top.

8 juli 2019 om 17:34

Moeilijk om daar veel uit af te leiden qua voorspelling - Jordy Clasie had in seizoen 2013-14 vergelijkbare statistieken als Frenkie de Jong afgelopen seizoen (op dezelfde positie, dezelfde leeftijd), en we weten allemaal hoe dat is afgelopen.

8 juli 2019 om 17:42

@hangover96

daar heb je zeker een punt alleen vind ik het bij aanvallers makkelijker te vergelijken dan bij controleurs wat een wat complexere positie is om als graadmeter te nemen voor statistieken

in de rest heb je ook helemaal gelijk. omdat Depay het ergens niet red wil niet zeggen dat Bergwijn dan automatisch hetzelfde lot staat te wachten bij een Europese topclub. ik vond Bergwijn alleen te weinig beslissend in de CL met PSV en in Oranje dus ik zie hem liever nog wat langer in de Eredivisie

8 juli 2019 om 17:54

sjonnyvdbeek hij scoorde 14x waarvan 9x in de eerste seizoenshelft. In de tweede seizoenshelft heeft hij het af laten weten

8 juli 2019 om 18:10

Prima om eerst nog een tussenstap te maken bij Ajax dus. Hoger niveau, meer concurrentie binnen de selectie en toch uitzicht op genoeg speeltijd.

8 juli 2019 om 18:53

@sjonnyvdbeek dan kan hij net zo goed nog bij PSV blijven want Ajax en PSV spelen in dezelfde competities, hanteren gelijke doelstellingen en hebben een bijna vergelijkbaar elftal qua sterkte. Als hij echt naar Amsterdam wilt vind ik het prika want dat betekent dat de kas van PSV met een miljoentje of 40 gespekt wordt.

8 juli 2019 om 19:04

Ik denk eerder een miljoentje of 30 met bonussen. Afijn. Als ik de teams op dit moment naast elkaar leg zie ik een Ajax dat kwalitatief vele malen verder is en vooral een bestuur dat de lat steeds wat hoger legt (gevoelsmatig maar ook met de verlenging van bepaalde spelers en het aantrekken van spelers). Dat zie ik bij PSV toch nog (vele malen) minder. En dat zijn dingen die een speler meeweegt in een plan dat een club hem voorlegt.

Mocht Ajax echt gaan bieden en met aanzienlijke bedragen komen, moet PSV (denk ik) van goede huize komen om Bergwijn te behouden.

9 juli 2019 om 20:03

Depay stond dan ook in de spits...

9 juli 2019 om 20:53

@ Sjonnyvdbeek

Hij heeft wel gelijk (potentiele) sterktehouders van Ajax en PSV worden voornamelijk beoordeeld op de Europese wedstrijden en de interlands die ze spelen. Hij kan dus het beste gewoon bij PSV blijven en aankomend seizoen zichzelf Europees echt in de kijker te zetten. Bayern München word er her en der nog geroepen maar ik denk dat die meer de voorkeur zullen geven aan een speler die iets verder is in zijn ontwikkeling die zich al enig sinds bewezen heeft in de Bundes Liga of een andere grote competitie.

Ook zie Manchester United ook nog niet voor hem concreet worden, overigens is het te hopen dat die club weer eens normaal gerund word en die Glazers oprotten en hun marionet Woodward meenemen. Nu ben ik alles behalve een Manchester United supporter maar het is schandalig hoe zo´n traditionele topclub/voetbal bolwerk ordinair als flappentap gebruikt wordt door de Glazers.

9 juli 2019 om 20:39

Andres13

Ja, prima dat hij dat van jou moet, maar dat gaat hij natuurlijk lekker niet doen he. Ik denk dat hij graag naar Ajax zou willen, maar dat het niet gaat gebeuren tenzij er bij Ajax bijvoorbeeld een megabod op Neres binnenkomt oid.

Ik ben fan van Bergwijn, maar ik zou een vertrek wel toejuichen, mits voor een mooi bedrag. Bruma is gehaald voor zijn positie en ook Gakpo en Malen kloppen nadrukkelijk op de deur. Die jongens staan te popelen om het stokje over te nemen, en nog belangrijker: lijken het gewenste niveau te halen.

8 juli 2019 om 17:55

Ik vind die aboeklel van jong psv ook een hele goede voetballer. psv heeft veel talenten voorin maar achterin is het verschrikkelijk

8 juli 2019 om 19:07

Eigenlijk altijd al zo geweest. Alsof de verdedigers geen prioriteit hebben bij de jeugdscouts..

8 juli 2019 om 19:04

Malen is eigenlijk een spits he.

8 juli 2019 om 19:08

Klopt, maar met Lammers erbij zal hij denk ik toch vooral als buitenspeler fungeren dit seizoen. Met Piroe als standin voor Lammers.

Goeie kop zeg! En spraakmakende quotes! "ik ben pas 21 en ik heb geen haast." Zegt-ie toch even!

Zijn de PSV supporters bergwijn niet zat? Flirt openlijk met Ajax de directe concurrent. Zegt dat hij zich wil ontwikkelen. Naar een club die (wel?) een plan met hem heeft. Ik zou het verschrikkelijk vinden als tadic openlijk flirt met bijvoorbeeld PSV. Dan toon je toch geen respect? Ik vind het prima als hij naar Ajax komt maar ook geen probleem als hij niet komt. Ik vind het maar een rare gast.

9 juli 2019 om 12:11

"zijn de PSV supporters bergwijn niet zat? Flirt openlijk met Ajax de directe concurrent."

Tja, ik begrijp op zich wel dat hij niet onnodig z'n eigen glazen in wil gooien. Je weet nooit wat de toekomst brengt en als Ajax later ooit nog op Bergwijn z'n pad komt, dan heb je natuurlijk geen trek in commentaar als "hij voelde zich in 2019 toch nog te goed voor Ajax? Dan blijft 'ie nu ook maar weg!".

Maar inderdaad, het steekt mij als PSV-supporter wel een beetje dat het er inmiddels op begint te lijken één van "onze" spelers eigenlijk best wel trek heeft in een overstap naar de directe concurrent...

9 juli 2019 om 21:05

@ cabinessence

Is het niet meer omdat hij een potentiele sterktehouder is ? Toen viergever of Perez (al was ik wel fan van Perez) naar PSV gingen had ik daar geen problemen mee, maar dat was natuurlijk anders geweest als het 1 van onze (potentiele) sterktehouders zou zijn.

In het geval van Bergwijn is er natuurlijk ook wat voor te zeggen omdat hij een geboren Amsterdammer, en ook in de opleiding heeft gezeten. Mochten de rollen omgekeerd zijn en Bergwijn bij ons spelen, maar een geboren en getogen Eindhovenaar zijn en in de opleiding van PSV heeft gezeten; snap ik wel dat zoâ´n speler wel oren heeft voor een transfer van de club van zijn stad.

Overigens hoop ik dat niet dat Ajax concreet voor hem word, ik zou geen goed idee vinden om jullie clubkas zo te spekken. Ik graag zou zien dat Ajax zichzelf beloont voor het vorige seizoen door als eerste Nederlandse club weer rechtstreeks de Champions League in te gaan. Nadat seizoen mag het wat mij betreft wel weer een spannende strijd tussen ons worden.

9 juli 2019 om 12:47

'zat' in de zin van doorselecteren wel, maar ik heb niks tegen die jongen om hoe hij het speelt. Waarschijnlijk wonen zijn vrienden en familie in Amsterdam, hij is er bovendien opgegroeid. Tuurlijk zal hij het niet erg vinden om daar te gaan ballen. Hij stuurt echter niet hard aan op een vertrek, geeft duidelijk aan dat hij net zo graag bij PSV blijft. Maar als hij gaat, dan natuurlijk liever naar het buitenland.

9 juli 2019 om 13:06

Je verzint van alles, en vraagt de psvers iets over die verzonnen verhalen? Das gek.

9 juli 2019 om 13:55

Tijdje niet het nieuws gevolg? Na het verhaal in de Telegraaf had hij toch gewoon kunnen zeggen. Ik zit goed bij PSV. En Ajax heeft me al eens weggestuurd. Waarom daarheen gaan. Maar dat was niet zijn reactie. Het leek hem wel wat voetballen in zijn Amsterdam.

9 juli 2019 om 13:20

a. Hij zegt niet dat PSV geen plan met hem heeft. Enkel dat hij het belangrijk vind dat een club waar hij een vervolgstap kan maken een plan met hem heeft.
b. Hij zegt juist dat hij geen haast heeft om weg te gaan.
c. Hij heeft neutraal gereageerd op interesse van Ajax. Niet openlijk geflirt.
d. Hij spreekt in deze video louter lovend over Psv, net zoals hij altijd heeft gedaan. Hij heeft zich altijd netjes opgesteld tegen Psv.

Ik ben hem absoluut niet zat, en ik heb graag dat hij blijft.

9 juli 2019 om 13:53

Dan zegt hij het beroerd en hij maakt toch ook op Instagram stille hints dat hij graag bij Ajax wilt spelen. Maar goed ik begrijp aan de reacties van de PSV supporters dat ze daar geen moeite mee hebben. Was ik even benieuwd naar

9 juli 2019 om 14:27

Ik denk vooral dat jij dingen op een bepaalde manier wil interperteren. Impliceren dat hij meent dat PSV geen plan mef hem heeft, is niet serieus te nemen. Maar inderdaad, door die 'stille hints' zullen enkel misschien wat PSV'ers met lange tenen geraakt worden. Het zal mij verbazen als hij wordt uitgefloten oid. De laatste wedstrijd van vorig seizoen werd hij juist ook al extra toegezongen. Hij heeft zich altijd keurig opgesteld naar PSV en hard gewerkt om zich te verbeteren.

9 juli 2019 om 20:38

@wouter

Dat zou van een van de sterspelers ook nooit gepikt worden door het publiek. Voor zover ik heb gezien gaan de PSV-supporters er voornamelijk mee om door middel van ontkenning: Ajax heeft de media opgezocht en Bergwijn wil helemaal niet naar Ajax. Dat dit feitelijk onwaar is maakt hen weinig uit.

“toen Steven Bergwijn op dertienjarige leeftijd vertrok bij de jeugdopleiding van Ajax leek een carrière als profvoetballer ver weg. Maar waar zo'n vertrek bij de Amsterdammers vaak het einde van de weg naar het sterrendom is, bleek het voor Steven Bergwijn slechts het begin te zijn.”

Niet helemaal waar. Er zijn genoeg spelers die uit de jeugd van Ajax weg zijn gestuurd en het daarna toch aardig hebben gedaan: Bergwijn, Rosario, Promes, Sandler, Haps, Padt…

9 juli 2019 om 20:36

Volgens mij zijn Sandler, Haps en Padt toch aardig van 'het sterrendom' verwijderd, vind je niet?
Promes en Bergwijn zijn toch wel de grote succesverhalen uit jouw rijtje, met daarna Rosario. De rest heeft het bijvoorbeeld niet meer tot international geschopt.

nou, denk maar niet dat Manu jou wil hebben Bergwijn. Ik hoop Ajax ook niet. Gewoon lekker bij PSV blijven, je moet nog heel veel leren

Ik hoopte eigenlijk wel dat Ajax voor hem zou gaan, maar nu Tadic heeft verlengd en Neres heeft aangegeven dat hij blijft, hoeft het van mij niet zo. Als Ziyech nog weggaat mag er van mij iemand bij, maar als hij ook blijft, dan is het echt al vol genoeg met Ziyech, Promes, Donny, Neres, en eventueel ook Tadic voor de drie 10-posities. Daarnaast komt Bande hopelijk nog terug, en speelt Lang een goede voorbereiding. Als er niemand weggaat, hoef ik dus Bergwijn er niet bij te hebben.

Manchester United is zo een beetje de laatste club waar je nu heen moet gaan Steven . Er is al sinds Ferguson vertrokken is totaal geen beleid meer . United koopt maar raak . Topspelers zoals Sanchez/falcao/di Maria/lukaku/pogba kunnen er ineens niks meer van .

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1314
2.PSV1311
4.Vitesse111
5.AZ109
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

45 fans
Aanvaller, 21 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 PSV 5 1 2 0
2018/2019 PSV 33 14 4 0
2017/2018 PSV 32 8 5 0
2016/2017 PSV 25 2 0 0
2015/2016 PSV 5 0 1 0
Laatste voetbalnieuws

‘Waarom heeft Van Bommel zeven wedstrijden nodig om dat te zien?’

Steven Bergwijn was in de eerste weken van het seizoen de ‘nummer tien’ van PSV, maar in de thuiswedstrijd tegen Vitesse (5-0) van zaterdag stond hij weer als vleugelaanvaller opgesteld. Bergwijn...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 17 september
Nemanja Matic is met zijn aflopende contract op de radar van diverse clubs verschenen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren