Brazilië wint Copa América ondanks rode kaart Gabriel Jesus

Zondag, 7 juli 2019 om

Brazilië heeft zondag voor het eerst sinds 2007 het toernooi om de Copa América op zijn naam geschreven. Het team van bondscoach Tite was in de finale in het Maracaná met 3-1 te sterk voor stuntploeg Peru, dat als een van de nummers drie de knock out-fase betrad en daarin verrassend afrekende met Uruguay en titelverdediger Chili. Het gastland was zondag echter een maatje te groot voor Renato Tapia en consorten.

De eerste helft van de krachtmeting leek in een 1-1 gelijkspel te eindigen, maar in de allerlaatste seconde verscheen de 2-1 op het scorebord. Een dure fout van het team van Ricardo Gareca leidde de openingstreffer van de Brazilianen in: na een voorzet van rechts van Gabriel Jesus kon de vrijgelaten Everton, die de voorkeur kreeg boven David Neres, de bal achter doelman Pedro Gallese werken.

Het was enigszins een wonder dat Peru voor rust tot scoren kwam. Het team van Gareca kwam mede door de druk van de Brazilianen weinig aan aanvallen toe. Vier minuten voor rust ging de bal op de stip, nadat een bal van Christian Cueva tegen de arm van Thiago Silva ging. Paolo Guerrero stuurde Alisson de andere kant op: 1-1. In de extra tijd nam Brazilië toch de leiding: na goed voorbereidend werk van Arthur, die Yoshimar Yotún de bal ontfutselde, maakte Gabriel Jesus geen fout oog in oog met Gallese.

De tweede helft viel redelijk tegen: Tite en Gareca kozen voor dezelfde spelers die de halve finales hadden gespeeld en vermoeidheid leek beide teams parten te spelen. Twintig minuten voor tijd kwam Brazilië met tien man te staan. Gabriel Jesus kreeg zijn tweede gele kaart voor een elleboogstoot jegens Carlos Zambrano. Peru zette in de slotfase alles op alles, bracht aanvallende versterkingen binnen de lijnen, maar het mocht niet baten. In de slotfase verzilverde Richarlison een strafschop, na een charge van Zambrano op Everton.


Poll

Brazilië is de terechte winnaar van de Copa América


Gerelateerd

Meer sportnieuws

58 reacties (laatste reactie door willempiedebok)

Het is echt een schandelig slecht toernooi kijkend naar de vele arbitrale blunders, waar ik met toch wel geneigd voel aan te sluiten bij de opmerkingen van Messi. Daarnaast vind ik dat dit toernooi echt ontzettend veel waarde verliest doordat het bijna elk jaar gehouden wordt. In 10 jaar tijd wordt het gehouden in 2011,2015,2016,2019 en 2020. Zo kunnen wel heel veel mensen zeggen dat ze een internationale plak hebben. Maar goed, gefeliciteerd Brazilië dan maar.

8 juli 2019 om 00:00

Zit daar geen lijn in zoals bij het EK en WK hoe vaak het gehouden wordt?

8 juli 2019 om 00:01

Nope, als de bond het wil, wordt het gehouden

8 juli 2019 om 00:02

Na het zien van deze finale denk ik eerder dat het pure onkunde is dan corruptie bij de arbitrage....

8 juli 2019 om 00:03

Als je niet weet hoe het zit kan je ook kiezen om even te googlen: De copa is elke 4 jaar normaal gezien maar vanwege een jubileum editie twee jaar op rij geweest en nu 2 jaar op rij omdat de Fifa en Conmebol willen dat dit gelijk loopt met het EK. Messi is overigens een gods geschenk op het veld, maar een hele slechte verliezer daarbuiten.

8 juli 2019 om 00:10

waarom halen die van dit jaar niet weg dan is het ook om de 4 jaar 2016 en 2020

8 juli 2019 om 00:18

Dat het om de 4 jaar gehouden wordt gaat ook pas in vanaf 2020 hoor, het is tot nog toe altijd met onregelmatige tussenpauzes geweest. Verder is de arbitrage gewoon een totale grap en dat landen als Japan en Qatar uitgenodigd worden doet de reputatie van dit toernooi ook niet echt goed

8 juli 2019 om 07:20

Had gekund, maar dat is net zoveel werk als hier de vraag stellen. Bedankt overigens..

8 juli 2019 om 00:03

Boeien! Dan kun je volgend jaar genieten van het EK en Copa America. Veel voetbal volgend jaar zomer. Niet zeuren.

8 juli 2019 om 00:06

Ik vind dat dus wel belangrijk, als een WK bijna om het jaar gehouden zou worden vindt iedereen het een stuk minder speciaal en zal de beleving veel lager liggen bij alles en iedereen.

8 juli 2019 om 00:12

Dit is een toernooi met 12 landen dat niet te vergelijken is met een WK waar 32 landen aan mee doen.

8 juli 2019 om 00:18

Dan heb je de vorige toernooi niet gezien, Peru speler scoorde met de hand/arm tegen Brazilie en bleef 1-0 wat resulteerde in de uitschakeling van Brazilie.

8 juli 2019 om 10:06

Maar dit is toch slechts 5 van de 10 jaar?

8 juli 2019 om 11:06

En dan nog kon Messi de Copa niet winnen voor Argentinie, lol. En zoals brasileiro hier ook aangaf, als je het niet weet, laat je dan beter informeren.

Heerlijke eerste helft! Leuke combinatie, soepele acties en goed doelpunten. Jesus man van wedstrijd met een schitterende actie uit stand waar een doelpunt ontstond met ook een goede voorzet en vervolgens er zelf eentje inschieten. Wel jammer van die 2e gele kaart maar was wel ze eigen fout door zo knullig in te komen. Brazilië was overduidelijk de sterkste ploeg in de copa en zoals verwacht hebben ze de beker gewonnen. Everton is een speler waar op moeten blijven letten want die kan een grote en ook bizar dat hij al 23 is want de meeste zijn op hen 18e of 19e al weg. P.s. laten we de 2e helft laten voor wat het was.

Hahaha manman, deze scheids was echt niet te geloven. Nadat die schouderduw bij de penalty niet teruggedraaid werd heb ik maar de tv uitgezet, lachwekkend gewoon. Had dan Roelof Luinge neergezet daar.

8 juli 2019 om 00:00

Schouder tegen schouder wilt niet zeggen dat je iemand naar de zijlijn hoeft de beuken bij wijze van spreken. Zo gek was die beslissing niet.

8 juli 2019 om 00:03

Idd, en het was ook nog eens totaal onnodig want de keeper had m allang. Zonde voor de wedstrijd, maar wel een terechte strafschop.

8 juli 2019 om 00:05

omdat die Everton 45 kilo lijkt het erg maar was niets aan de hand die keeper had de bal al in ze handen

8 juli 2019 om 00:27

Verdediger gaat gewoon vol in het duel en is een stuk sterker en zwaarder dan Everton. Lijkt me logisch dat hij valt maar als het bijvoorbeeld tegen casemiro was had je er niks van gezegd.

8 juli 2019 om 04:26

Dit soort duels worden vaker penalty’s voor gegeven, ook in Nederland. Als Ajax fan zou je toch ook dit seizoen het moment kunnen herinneren met dolberg in de uitwedstrijd tegen Heerenveen. Schouder aan schouder en een penalty door van Boekel gegeven. We zitten nu met een vergrootglas te kijken door Messi. Scheidsrechter zijn matig maar benadelen iedereen. Vond de wedstrijd Argentinië ook niet specifiek slechte arbitrage die penalty’s waarom gezeurd werd vond ik zelf ook geen duidelijke penalties.

Al met al een beetje een matige finale, maar dat past wel bij het toernooi. Uiteindelijke een verdiende overwinning voor Brazilië, Peru kon nooit echt een vuist maken. Maar meer dan een mager zesje zou je deze wedstrijd toch niet kunnen geven.

Heeerlijk!! Absoluut verdiend, eindelijk weer een grote prijs! Zonder grote ster maar iedereen die zijn waarde had. Silva, Alves en Casemiro in het bijzonder. Geniaal gehandeld door Tite na de rode kaart, Peru heeft zelfs met 10 man geen enkele kans gecreerd en eigenlijk zijn er sowieso weinig kansen weggegeven dit toernooi. Genieten dit!

8 juli 2019 om 00:02

Er viel ook vrij weinig te creëren want Brazilië maakte de wedstrijd volledig kapot met hun geklets en aanstelleritus.. Los daarvan ontbrak het bij Peru aan echte stootkracht..

8 juli 2019 om 00:02

Het is wel een klein prijsje. Maar goed het is of dit winnen of het WK dus ik snap je vreugde.

Gefeliciteerd

8 juli 2019 om 00:02

Hoe is het ook mogelijk dat Brazilië met zulke goeie spelers die ze altijd hebben, nooit meer een grote prijs pakken zowat. 2007 is echt lang geleden. Zonde dat het meestal net niet lukt want ze hebben echt spelers waar je van geniet, zelfs de backs van Brazilië zijn meestal sierlijke spelers! Gefeliciteerd @BrasileiroNM!

8 juli 2019 om 00:04

Geniet ervan Brazilië de terechte winnaar van de Copa Amerika gefeliciteerd ...

Leuke finale. Peru speelde niet slecht en verdiende gebasseerd op de tweede helft misschien zelfs een gelijkspel. Die everton gaat trouwens echt een top transfer maken denk ik. Typisch braziliaanse samba speler.

Wat een scheids. Werkelijk waar, die scheidsrechters daar zijn een grote grap. Kan niet anders dan dat daar de heleboel besodemieterd wordt. On: Brazilië gefeliciteerd. Had het Peru wel gegund maar die waren vandaag niet bij machte om het Brazilië moeilijk te maken.

8 juli 2019 om 00:04

Inderdaad. Voor de meest smerige tackels laten ze vaak het spel doorgaan en voor de meest kleine dingen worden er weer penalties en kaarten uitgedeeld...

8 juli 2019 om 00:09

Fouten aan beide kanten toch? Het zijn gewoon bar slechte scheidsrechters maar van een voorkeur voor een land zag ik vanavond niks terug. Brazilie een goedkope penalty gekregen maar ook een onterecht gegeven rode kaart

8 juli 2019 om 00:12

Nee klopt, het was niet per se zo dat brazilie deze wedstrijd werd geholpen, want ook de kaart van jesus kun je over twijfelen. Maar wat ik wel vreemd vindt is dat de scheids bij de penalty van peru (overduidelijk hand) toch nog even de var moet checken. Bij de penalty van brazilie, waar je nog kan twijfelen of het wel een strafschop is, kijkt de scheids amper naar de var.. alsof hij geen zin had in een verlenging

8 juli 2019 om 00:14

Die rode kaart van Jesus was echt zo dom. Hij kreeg net daarvoor al een tik, en nam opzichtig wraak met dat wild inkomen, dan kan je op je vingers natellen dat de scheids geel geeft.

Wat een onzin toernooi zeg... bah bah. Uiteindelijk was brazilie de favoriet zelfs zonder neymar gezien hun selectie. Maar een van de slechtste copa’s in jaren. De arbitrage was drama in bijna alle wedstrijden. Ik wil niet zeggen dat ze per se 1 team bevoordeeld hebben maar het niveau van de scheidsrechters was om te huilen dit toernooi. Ook de teams die meededen waren zo wisselvallig als wat. Argentinie dat dramatisch start en iets beter werd in het toernooi. Brazilie wat telkens zakelijk wint maar nooit echt overtuigd. Uruguay dat domineert maar met penalties eruit vliegt. Chili dat verassend colombia uitschakelt om vervolgens met 3-0 van peru te verliezen. Dieptepunten waren toch de rode kaarten van chili-argentinie. En de penaltie van brazilié. T is maar te hopen dat de volgende copa volgend jaar wat beter wordt

Gefeliciteerd Brazilianen! Al met al gewoon verdiend natuurlijk. Amper wat weggegeven en voorin erg sterk en bewegelijk. Geen samba, maar oerdegelijk. De Copa zelf is voor mij persoonlijk wel de minste van de 6 die ik heb meegemaakt tot nu toe. Wellicht door de deelname van 2 niet-Latijns Amerikaanse landen, wellicht door het feit dat veel ploegen erg op de defensie leunde, ik weet het niet.

Een schouderduw is nu ook al een penalty hahaha. De VAR is gekomen , Blatter en Platini zijn weg (conmebol ik weet het) maar de corruptie is gebleven

8 juli 2019 om 04:30

Heerenveen Ajax dit seizoen schouderduw tegen dolberg. Is Nederland ook corrupt? Ik zelf vind het geen penalty maar wel oerdom van de verdediger. Maar heb penalty’s op belangrijke momenten voor minder zien gegeven worden. Als ik heel eerlijk ben vond ik die pingel van Peru er ook geen een. Vergelijkbaar mer Ooijer tegen Frankrijk Henry 2008. Waarom oranje ook geen penalty tegen kreeg. We hebben dit jaar wel gezien dat var niet zaligmakend is. Het blijft mensenwerk.

Ik heb mensen zien schrijven na wk finale dames, vanavond even echt voetbal kijken maar deze wedstijd was echt een klasse minder als de dames vandaag en die was slecht 😂😂

8 juli 2019 om 00:10

Nou niet overdrijven deze finale was niet echt aantrekkelijk, bij de vrouwen leek het niet eens op voetbal..

8 juli 2019 om 00:17

Dit wel dan met de wetenschap dat deze mannen miljoenen verdienen en al jaren prof voetbal wordt gespeeld bij de heren. Als ik dat meeneem en ga vergelijken was dit echt echt heel slecht.

8 juli 2019 om 00:11

misschien moet je een bril opdoen want als die Amerika dames tegen dit Peru spelen verliezen ze 25-0

8 juli 2019 om 00:22

Ja maar geef die gasten van peru een kutje en ze hadden hier niet gestaan dus ja zeg maar.😕

8 juli 2019 om 00:22

De scheidsrechters waren wel van gelijk nivo

8 juli 2019 om 00:44

Als je wil kan je om 3 uur vannacht ook de finale Gold Cup kijken, Mexico - Usa.

8 juli 2019 om 01:13

Lijkt me een leuke wedstrijd. Ook de relatie tussen beide landen trekt op niks. Dat maakt het toch wel leuker om naar te kijken.

Ik heb delen van de wedstrijd gezien en de laatste 20 minuten helemaal. Alleen al voor die 20 minuten zouden er al 6 minuten blessuretijd bijgetrokken kunnen worden. Wat een waardeloos slot van de wedstrijd. Mezelf mateloos lopen irriteren aan die Brazilianen. Met name Everton en Casemiro (die na een luchtduel blijf liggen en naar zijn been greep). Het zou fijn zijn als scheidsrechters harder optreden of er véél meer tijd bij gaan trekken. Zo het nu gaat wordt onsportief gedrag niet tegengegaan. Van de spelers hoef je dit niet te verwachten, maar een scheidsrechter of voetbalbond kan hier gewoon maatregelen tegen nemen...

8 juli 2019 om 00:21

Het is niet gek als je met 10 man speelt en voor staat dat je tijd gaat rekken.

8 juli 2019 om 01:24

Nee, de dat spelers het doen is logisch. Het is alleen jammer dat het in deze mate toegelaten wordt. Het zou fijn zijn voetbalbonden daar verandering in kunnen brengen a.d.h.v. (strengere naleving van/maken van nieuwe) regels.

Dit toernooi is vanaf dag 1 al nooit echt los gekomen en dat had 2 redenen. 1: de scheidsrechters 2: de velden. Deze lijn hebben ze doorgetrokken tot en met vanavond toe, zwaar bedroevend. Helaas gaat dat ten koste van het voetbal.

Er was deze Copa maar een winnaar mogelijk en dat was Brazilie. Et voila, daar hebben we het hoor. Nu allemaal klappen, blij zijn en roepen wat een goed voetbal ze op de mat hebben gelegd. Nee, wat een vreselijk toernooi. Op facilitair en arbitraal niveau was het een aaneenschakeling van dieptepunten en dan hebben we het voetbal zelf nog niet eens gehad.

Vind dit Brazilie maar tegenvallen, vind het eigenlijk helemaal niets bijzonders. De Europese toplanden zijn een stuk beter dan de Zuid - Amerikaanse landen.

The next living Jesus Well done Keep up the good working 😘

Het hele toernooi is zo gestuurd dat Brazilie kampioen zou worden. Werkelijk ongelooflijk dat hier zo weinig aandacht voor is in de pers.

de finale viel me een beetje tegen. ik had toch wel verwacht dat een ontketende Messi het veld zou komen oprennen bij de huldiging van Brazilie en de beker kapot had gegooid

Een stuk gezien, maar het was heel irritant, veel liggen, veel theater. De uitreiking van de beker was geweldig, de grote Bolsanaro show die trouwens ongenadig werd uitgefloten door het stadion.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Brazilië

FIFA ranking: 3
196 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Brazilië4130
2.Uruguay3112
5.Peru261
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Zuid-Ame...
SpelersPositieW
RodrygoAanvaller
TiteUnknown
AlissonKeeper50
SantosKeeper
MarquinhosVerdediger10
Thiago SilvaVerdediger51
Voor de complete selectie: Clubpagina Brazilië.

364 fans
Verdediger, 35 jaar

In de wandelgangen

Maandag 9 december
Juventus wil Ivan Rakitic graag naar Turijn halen in de winterstop. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren