Zuid-Afrika zorgt voor Wonder van Caïro en vloert gastland Egypte

Zaterdag, 6 juli 2019 om 22:54Demen Bulbul • Laatste update: 22:56

Zuid-Afrika heeft in de achtste finales van de Afrika Cup voor een daverende verrassing gezorgd. De ploeg van bondscoach Stuart Baxter wist zaterdagavond in Caïro namelijk tegen alle verwachtingen in gastland Egypte te elimineren: 0-1. Thembinkosi Lorch groeide in de 85ste minuut van de wedstrijd uit tot matchwinner, door op aangeven van Lebo Mothiba het enige doelpunt van de wedstrijd te maken. Sparta Rotterdam-spits Lars Veldwijk maakte in de blessuretijd van de wedstrijd bij Zuid-Afrika nog zijn rentree als invaller. Zuid-Afrika stuit nu in de kwartfinales op Nigeria.

Egypte begon als torenhoge favoriet aan de wedstrijd, maar Zuid-Afrika liet zich zeker niet overrompelen door het gastland. Bafana Bafana begonnen gedurfd en waren in het eerste kwart van de wedstrijd tweemaal gevaarlijk via Percy Tau. De middenvelder beproefde tot tweemaal toe zijn geluk van afstand, maar doelman Mohamed El-Shenawy gaf beide keren geen krimp. Even later zeilde een knal van Lorch rakelings voorbij het doel van El-Shenawy.

Tussendoor had Egypte wel de grootste kans van de wedstrijd tot dan toe gehad. Trezeguet werd gelanceerd door Mohamed Salah, maar het rollertje van de linkeraanvaller leverde vervolgens geen problemen op voor keeper Ronwen Williams. Egypte en Zuid-Afrika maakten er verder een zeer vermakelijke eerste helft van, waarin het spel op en neer golfde. Voormalig Feyenoorder Kamohelo Mokotjo was op slag van rust nog eens gevaarlijk van afstand, maar El-Shenawy hoefde niet in actie te komen.

De teams gingen zo zonder doelpunten aan de thee. Tien minuten na de onderbreking kreeg Trezeguet opnieuw een enorme kans, weer na voorbereidend werk van Salah. Trezeguet kon vrij uithalen na een schitterende steekpass van Salah, maar Williams kon, net als in de eerste helft, betrekkelijk eenvoudig redden. Zuid-Afrika had het in tweede helft lastiger, maar werd gaandeweg weer gevaarlijker richting het doel van Egypte. Zo scheerde een kopbal van verdediger Thulani Hlatshwayo rakelings naast, terwijl Lorch bijna El-Shenawy verraste in de korte hoek.

De krachten vloeiden langzaam weg bij beide teams, maar Zuid-Afrika wist er in de absolute slotfase toch nog een succesvolle aanval uit te persen. Bongani Zungu combineerde fraai met Mothiba, waarna laatstgenoemde de opgestoomde Lorch vrijspeelde in de as van het veld. De aanvaller nam de bal vervolgens perfect aan en rondde uiteindelijk oog in oog met El-Shenawy beheerst af. Lorch werd vervolgens in de blessuretijd afgelost door Veldwijk. Laatstgenoemde miste nog een grote kans, maar dat werd Zuid-Afrika uiteindelijk niet fataal. Vitesse-middenvelder Thulani Serero zat overigens negentig minuten op de bank bij Zuid-Afrika.Gerelateerd

Meer sportnieuws

205 reacties (laatste reactie door ikweetalles07)

leuk voor Veldwijk en Serero, maar ben vooral blij dat Salah nu rust krijgt. nu mag Senegal er nog uitvliegen van mij. Het is wel echt een toernooi van verassingen.

6 juli 2019 om 23:11

Kwaliteit ? Lol. Salah heeft meer
Kwaliteit dan elke speler bij zuid afrika bijelkaar. En Marokko had zuid afrika al verslagen. Ook had marokko het geluk niet dat ze in hitte moeste spelen 4 keer op rij om 5 uur.

6 juli 2019 om 23:12

Hij is gewoon blij dat Salah nu rust krijgt, zegt nergens dat het daaraan ligt. En ik weet niet wat jouw hele verhaal over mijnwerker met zijn reactie te maken heeft?

6 juli 2019 om 23:13

Uhm... reageer je op mijn reactie of gaat er iets mis? Ik begrijp jouw reactie niet echt...

Geweldig om te zien, het is ze gegund en niet onverdiend, hopelijk kruipt het Zuid-Afrikaanse voetbal weer uit zijn schulp. Egypte is trouwens een zeer pover en beperkt elftal, op het wk was het ook al zo slecht.

Wat een verrassingen deze Afrika Cup. De gokkantoren zullen iig blij zijn.

6 juli 2019 om 23:02

Senegal is nog niet uitgeschakeld

6 juli 2019 om 23:20

Toch vind ik niet dat zowel Marokko als Egypte echt tot de favorieten behoorden, meer landen als Senegal, Algerije en Nigeria.

6 juli 2019 om 23:37

Als je vindt dat Nigeria meer bij de topfavorieten hoort dan Egypte heb je geen Afrikaans voetbal gevolgd.

6 juli 2019 om 23:53

Egypte is echt heel slecht, dat heb je toch zelf wel gezien hopelijk?

7 juli 2019 om 00:25

Achteraf wel makkelijk te zeggen maar alles wees erop dat Egypte 1 van de favorieten is

7 juli 2019 om 00:46

Kijk het wk terug en dan zie je hoe slecht ze waren. Dat WK haalden ze overigens na een penalty in blessuretijd wat er absoluut niet éã©n was.

7 juli 2019 om 01:23

Moeilijk te beoordelen na een trainers wissel.

6 juli 2019 om 23:34

Haha zeker waar en een enkeling die zijn geld op Benin of wel Zuid Afrika heeft gezet 😉

Nu Senegal nog eruit en Mane Kan rust krijgen

7 juli 2019 om 02:35

Daar is hij al actief mee bezig gezien zijn strafschoppen.

Goede goal die winnende van Zuid Afrika. Na gister toch wel weer een verassing in de afrika cup, wat dat betreft een leuk toernooi tot nu toe om te volgen.

6 juli 2019 om 23:05

Jammer dat Eurosport het niet meer uitzend. Vond het altijd wel leuk om te kijken. Een stream is niet veel.

Wel een toernooi vol van verassingen. Dat maakt het extra leuk. Een favoriet kan ik niet aanwijzen. Had maar een toto gespeeld tegen Marokko en Egypte dan had je een mooie cent kunnen verdienen.

Jammer dat Egypte en Marokko eruit liggen, allebei waren favorieten voor de titel.. Wel grappig na die analyse van Yes-r bij foxsports gisteren. Die was zo zeker dat Egypte van ZA zou winnen, lekker dan hah

7 juli 2019 om 04:31

Marokko is voor mij echt geen favoriet. Genoeg goede voetballers maar heb ze nog nooit echt als team zien spelen. Helemaal niet op het hoogste niveau als iedereen mee kijkt.

7 juli 2019 om 18:10

WK gemist toevallig? Wat ze hebben gepresteerd was fantastisch. Spanje en Iran weggespeeld. Ik zie de laatste tijd vaak langskomen dat Marokko niet als een team speelt? Kan je dit ook beredeneren ipv iedereen maar napraten, want dit is op onzin gebaseerd.

Zou wat zijn als Z-A(als 3e geeindigd in de poule van Marokko) de cup gaat pakken..

6 juli 2019 om 23:07

Nigeria wordt al een lastig verhaal voor ze

6 juli 2019 om 23:23

Ik denk dat Nigeria nu wel als de favoriet voor de titel gezien mag worden maar wat een gek toernooi inderdaad dus je weet het nooit. Wellicht een titeltje voor mijn Ghana?

6 juli 2019 om 23:25

Dat zeiden ze een paar uur geleden ook al!

7 juli 2019 om 02:21

Als ik kijkt naar de gespeelde wedstrijden wijs ik toch Algerije als favoriet aan samen met Senegal, veloor Nigeria niet van Madagascar? Algerije heeft een veel compacter team dat ook goed speelt met een B-elftal.

Gefeliciteerd Zuid-Afrikanen.

Dat dit team als favoriet werd beschouwd is een schande, zit gewoon geen enkel voetbal in. Dramatische middenveld en verdediging en geen fatsoenlijke spits. Dat Warda nog de selectie weer werd toegelaten is de grootste schande, nooit meer oproepen.

Van de 3 enige landen (marokko, Egypte en Algerije) die de groepsfase zijn doorgekomen met 9 punten zijn er nu al 2 verslagen door teams die als beste nummers 3 zijn doorgegaan..

Zo de nummers drie gaan wel ham. Eerst Benin nu Zuid - Afrika. Moet zeggen dat ik verrast ben door het spel van Zuid - Afrika. Ze lieten bij vlagen leuke dingen zien en hebben de grootste kansen gehad. Egypte viel helaas tegen. Vooral onzorgvuldige passes etc. Die spits speelt ook niet heel veel klaar. Alles moet van Salah & Trezeguet komen. Tot slot over die goal, dat was wel erg slecht verdedigd man. En gaat toch niet zo een gapend gat achter laten met nog 6 minuten op de klok.

Wat is er aan de hand joh, daar bij de Afrika cup. De een na de andere verassing en top landen er uit.

Was de enige Egyptenaar (nu in Egypte) die zei dat Egypte zou verliezen (werd me niet in dank afgenomen). Maar is gewoon realistisch, Egypte heeft letterlijk 1 speler, Mo Salah, zet dubbele dekking en het is einde verhaal. De rest van het team is zooooooo slecht. Alleen maar balletjes breed, en achteruit. El Neny die elke keer weer 10 seconde de bal bij zich houd en het spel zo vertraagd. Halve team dat geen bal over meer dan 10 meter kan geven. Motivatie van heb ik jou daar en een trots van lik me vestje. Schande dat dit de beste 10 (naast Salah, die heeft z’n sporen verdiend en bewezen te kunnen voetballen) spelers zijn van de grootste Afrikaanse voetbalnatie....

6 juli 2019 om 23:09

Trezeguet is nou ook bepaald geen pannekoek, maar ben het voor de rest wel eens met je over het povere spelersmateriaal waar Egypte over beschikt.

6 juli 2019 om 23:14

Hoe El Neny bij Arsenal speelt is al jaren me een raadsel.

6 juli 2019 om 23:53

Die hele bond spoort niet al sinds het wk moest die bond weg. Stellen een coach op die niks weet over Afrikaans voetbal. Wilde kosten wat het kost(samen met de regering) het toernooi in eigen huis winnen. De trainer kon niet zijn lange termijn plan voor wk 2022 met jonge jongens voort zetten. Omdat dit toernooi echt gewonnen moest worden. En ook het hele gedoe van Warda en ik heb het helemaal niet over wat er gebeurde tijdens t wk.

Nee bond moet weg, trainer moet weg, competitie moet weer met supporters gespeeld worden zodat er weer een fatsoenlijk gevoetbald kan worden in Egypte

Met de terechte uitschakeling van het gastland en tevens trekpleister is het toernooi definitief onthoofd van publieke belangstelling van betalende toeschouwers.

Wat mij betreft treden Algerije en Tunisie in de voetsporen van hun uitgeschakelde Noordafrikaanse buren.

6 juli 2019 om 23:14

En waarom dat laatste? Merk hier een beetje leedvermaak op de site tov de noord-Afrikaanse landen. Heeft wel iets aandoenlijks, dat de afkeer zo diep zit dat gehoopt wordt dat 'dat soort landen' eruit vliegen.

6 juli 2019 om 23:26

Van enige afkeer af modieuze aversie is geen enkele sprake. Ik koester een irrationale voorkeur voor Afrikaanse voetballanden onder de Sahara. Hun aanhang en ongekuiste enthousiasme en authentieke beleving kan mij als ervaringsdeskundige geweldig bekoren.

7 juli 2019 om 18:16

"Als ervaringsdeskundige". In wat voor manier dan? Ik, als ervaringsdeskundige, koester dan weer een voorkeur van Afrikaanse voetballanden die goed kunnen voetballen en die een leuke selectie hebben en niet op basis van geografie. De aanhang in Marokko, Egypte, Algerije en Tunesië zijn anders immens groot, vooral na het WK waar ze aan mee hebben gedaan.

Arme arme Yes-R. Hij had zoveel zin in dit toernooi, kreeg zelfs voor het eerst sinds 2008 weereens media aandacht en dan eindigt dat nu alweer. On: Weet niet of dit negatief of positief voor het toernooi is. Aan de ene kant zijn dit soort verrassingen geweldig voor de neutrale kijkers maar aan de andere kant zullen alle stadions wel leeg blijven nu Egypte eruit ligt...

Wat staat er bij Zuid-Afrika op het middenveld als Serrero daar wissel zit? Mokotjo?

Ik moest hier lezen dat Egypte topfavoriet was voor de eindoverwinning, iets waar ik het grondig mee oneens was. Buiten Mo Salah en Trezeguet vind ik het team niets voorstellen.
We hebben al met al weer een bizarre voetbalavond achter de rug. Messi rood, Salah die geen potten kan breken tegen de Zuid-Afrikanen. Het houdt het voetbal leuk en verrassend, maar het komt de kwaliteit van latere rondes niet ten goede.
Het was al halfleeg op de tribunes, maar nu hoef je al helemaal niet veel meer te verwachten.

7 juli 2019 om 00:21

Nouja record kampioen en finalist van vorig toernooi die ook nog eens in eigen land speelt is altijd favoriet. Dat het veldspel niet om aan te zien is is een ander verhaal

7 juli 2019 om 00:50

Toch zie je vaak dat in eigen land spelen geen garantie is voor de eindzege. Het brengt vaak veel meer druk met zich mee. Of dat de Egyptenaren parten speelde weet ik niet, het was zoals jij zegt verder niet om aan te zien.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Egypte

FIFA ranking: 49
44 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Hany RamzyVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Egypte.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Egypte.

66 fans
Aanvaller, 29 jaar

In de wandelgangen

Zondag 1 augustus
Juventus heeft een akkoord bereikt met Santos over Kaio Jorge. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren