FC Twente profiteert van deal van 30 miljoen tussen Lyon en Sampdoria

Vrijdag, 12 juli 2019 om

Joachim Andersen is speler van Olympique Lyon. De Franse topclub meldt via de officiële kanalen dat de verdediger overkomt van Sampdoria en een vijfjarig contract heeft getekend bij les Gones. Met de transfer is circa 25 miljoen euro gemoeid, een bedrag dat met bonussen nog met 5 miljoen kan oplopen. FC Twente vangt ook een klein bedrag middels een solidariteitsvergoeding.

De 23-jarige Andersen was namelijk van 2013 tot 2017 actief voor de Tukkers alvorens hij de overstap maakte naar Sampdoria. Bij de Italiaanse club groeide de Deen uit tot een zeer gewaardeerde kracht. De centrumverdediger heeft in totaal 42 duels voor Sampdoria gespeeld. Vanwege zijn goede prestaties zaten naar verluidt veel clubs achter de stopper aan, zoals Tottenham Hotspur en AC Milan.

Lyon heeft nu dus beet, maar lange tijd leek een overstap naar de Franse club niet haalbaar. Les Gones hadden zich meerdere keren gemeld bij Sampdoria, onder meer met bedragen van 18 en 20 miljoen euro. Sampdoria hield echter de poot stijf en verlangde de hoofdprijs voor Andersen, die nog tot de zomer van 2022 vastlag in Italië.

Andersen speelde in het verleden in totaal vijftig wedstrijden voor FC Twente. In deze duels wist de Deen vier keer te scoren, terwijl hij eenmaal een medespeler in stelling wist te brengen. Bij Lyon, de nummer drie van het afgelopen Ligue 1-seizoen, krijgt Andersen onder anderen te maken met Nederlanders Kenny Tete en Memphis Depay.


Poll

Een goede aankoop van Olympique Lyon?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door linksbuiteadem)

Van alle blunders die Van Halst heeft gemaakt is dit de grootste. Aan alles kon je zien dat hij heel veel talent had. En dan voor 1.5 miljoen zonder doorverkooppercentage wegdoen. Hoe verzin je het? Dat hij nu al voor 30 miljoen weg zou gaan had ik ook weer niet verwacht maar je had sowieso een percentage moeten bedingen.

12 juli 2019 om 12:50

Op lange termijn snap ik jouw punt, maar een hoger doorverkooppercentage betekent ook een lagere transfersom in de meeste gevallen. Volgens mij zat Twente toen in een positie dat ze op korte termijn het geld prima konden gebruiken.

12 juli 2019 om 12:55

Alsnog was 1.5 miljoen voor Andersen een fooi. Daar had je ook in de situatie minstens het dubbele voor moeten vragen.

12 juli 2019 om 13:03

Daarnaast is het een onwijs lastige positie in zo'n onderhandeling als de andere club weet dat je in financieel zwaar weer zit. Dat hij talent had wist van halst ook wel maar ik denk niet dat hij de kans kreeg om veel eisen te stellen.

12 juli 2019 om 12:50

Mensen roepen wel: de erfenis van Joop en Co. Maar de grootste veroorzaker van de degradatie is toch echt van Halst geweest.

12 juli 2019 om 13:04

Niet de spelers?

12 juli 2019 om 13:19

Ook. Maar van Halst is de hoofdverantwoordelijke. Ted van Leeuwen is het wel gelukt het jaar daarvoor om een team bij elkaar te krijgen die ruim boven de degradatie streep eindigde. 3 trainers in een seizoen gehad om je eigen falen maar te maskeren. Gellukig is Ted weer terug.

12 juli 2019 om 13:45

@fct4ever, als buitenstaander vermoed ik dat Jan van Halst een nog veel grotere blunder heeft gemaakt door bij de onvermijdelijke verkoop in 2016 van Hakim Ziyech aan Ajax, geen doorverkooppercentage van pakweg 20 procent te bedingen. Maar genoegen te nemen met een ingewikkelde prestatie- of bonusconstructie, waar je als club uiteindelijk niet blij of echt rijk van wordt. Jan van Halst had onder het motto 'schoenmaker blijf bij je leest' gewoon commercieel manager moeten blijven. Met als hoofdtaak het verkopen van business seats en het binnenboord houden of binnenhalen van sponsoren voor de Tukkers. Voor het doen van contractbesprekingen en het afwikkelen van transfers heb je heel andere kwaliteiten nodig. Zoals b.v. Ted van Leeuwen die wel heeft.

12 juli 2019 om 14:21

Ook daar was het zo dat geld per direct nodig was en Ajax de enige concreet geïnteresseerde was (vlak voor sluiting transfer deadline).

12 juli 2019 om 14:43

Zo laag was de transfer som voor Ziyech toch niet?
11 miljoen is nog steeds de op een na hoogste binnenlandse transfer ooit volgens mij.

Gezien de situatie waarin Twente zat begrijp ik best dat op dat moment op korte termijn geld nodig hadden en niet via bonus constructies of doorverkoop percentages pas een paar jaar later.

Als het al een slechte deel was weet ik niet of van Leeuwen daar dan niet ook verrantwoordelijk voor was. Hij was op dat moment ook nog werkzaam bij Twente. Ik geloof ook dat van Halst het niet goed gedaan heeft, maar hij begon in april 2016 als TD boven van Leeuwen. In het seizoen daarop werd Twente nog 7e door de transfers die ze die zomer realiseerden. Aardig dat van Leeuwen daar (terecht) credits voor krijgt. Maar dan lijkt het me niet fair om die niet ook aan van Halst te geven en vervolgens het enige waar misschien iets meer uit te halen viel volledig in de voeten van van Halst te schuiven en dat niet ook bij van Leeuwen neer te leggen.

12 juli 2019 om 14:54

Feyenoord was toch ook met Ziyech bezig?

12 juli 2019 om 15:00

Feyenoord was bezig met Ziyech ten tijde dat hij naar Twente vertrok

12 juli 2019 om 15:12

@lc, met de door Ajax betaalde transfersom lijkt me op zich ook niets mis mee. Maar ik vind wel dat een club met name bij spelers die de potentie hebben voor een internationale voetballoopbaan, altijd een doorverkooppercentage van 15 a 20 procent zou moeten bedingen. Al snap ik best dat FC Twente in 2016 financieel gezien met het pistool op de borst moest proberen te overleven.

12 juli 2019 om 14:17

Helaas zaten we niet in de positie. Hij drukte met zijn Munsterman salaris op de begroting, had een eenjarig contract, was er weinig belangstelling van anderen, en moest direct verkocht worden omdat het geld keihard nodig was. Percentage was ten koste gegaan van de transfersom. Daarnaast is een doorverkoop percentage altijd een onzekerheid. Tuurlijk is het laag, maar zoveel hadden/hebben we niet af te dwingen.

Laatste tijd zie ik heel erg veel berichten langskomen met de strekking dat Twente steeds kleine vergoedingen van transfers ontvangt van voormalig spelers! Alleen maar goed voor zo'n club in hoge financiële nood, toch? Dingen gebeuren nou eenmaal met een reden, en blijkbaar krijgt Twente het steeds weer voor elkaar om langzaam centjes bij elkaar te schrapen her en der!

12 juli 2019 om 12:54

Zeker goed nieuws. Voor een paar weken terug had Twente geen geld om een eredivisie waardig elftal op de benen te krijgen. Een nieuwe degradatie kon nog wel eens het einde zijn denk ik

Zat deze speler niet in zo'n fonds?

12 juli 2019 om 15:44

In ieder geval niet bij Doyen

Denk dat Twente hier nog een extra klein miljoen aan overhoudt. Mooie meevaller.

12 juli 2019 om 17:14

De helft ongeveer. Maar mooi meegenomen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Olympique Lyon

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Rennes275
Voor de complete stand: Ligue 1
SpelersPositieW
Anthony LopesKeeper170
M. DembéléAanvaller1610
Bertrand TraoréAanvaller130
M. DepayAanvaller129
J. AndersenVerdediger141
M. BardVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Olympique Lyon.

4 fans
Verdediger, 23 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Olympique Lyon 14 1 2 0
2018/2019 Sampdoria 32 0 7 0
2017/2018 Sampdoria 7 0 0 0
2017/2018 FC Twente 2 0 0 0
2016/2017 Jong Twente 2 0 1 0
Laatste voetbalnieuws

Depay steelt de show met Panenka, kanonskogel en magnifieke crosspass

Olympique Lyon heeft vrijdagavond een probleemloze overwinning geboekt op Olympique Nîmes. Mede door twee doelpunten en een assist van Memphis Depay zegevierde Lyon met 0-4; ook landgenoot Kenny Tete gaf een...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 7 december
Nu het transferverbod is opgeheven, krijgt Frank Lampard een groot budget van eigenaar Roman Abramovich van Chelsea. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren