Erik ten Hag baalt: ‘Het klopt niet, het geeft het gevoel dat het unfair is’

Maandag, 1 juli 2019 om

Ajax kent geen ideale voorbereiding op het nieuwe seizoen. De Amsterdammers zijn weliswaar alweer begonnen met trainen, maar doen dat nog zonder een groot aantal grote namen. Ajax speelt zijn eerste officiële wedstrijd van de nieuwe voetbaljaargang op 27 juli tegen PSV in het kader van de Johan Cruijff Schaal, waarna begin augustus in de tweede voorronde van de Champions League een tweeluik wacht met een nog onbekende tegenstander. Erik ten Hag moet voorlopig roeien met de riemen die hij heeft.

De trainer van Ajax beseft dat de situatie niet ideaal is. David Neres en Nicolás Tagliafico zijn op dit moment nog met respectievelijk Brazilië en Argentinië actief op de Copa América, terwijl Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui (beiden Marokko) en André Onana (Kameroen) deelnemen aan de Afrika Cup. "Op dit moment zijn de Copa América en de Afrika Cup bezig. Dan praat ik over vijf of zes spelers die voorbestemd zijn om in de basis te spelen. Die zullen pas laat aan gaan sluiten en dat is gewoon een beperking", vertelt Ten Hag in gesprek met Ajax TV.

Behalve het bovengenoemde vijftal ontbreken ook Daley Blind, Matthijs de Ligt, Donny van de Beek en zomeraanwinst Quincy Promes nog bij Ajax, vanwege hun deelname met het Nederlands elftal aan de Nations League-eindronde in Portugal. Frenkie de Jong is vertrokken naar Barcelona, terwijl er ook wordt getrokken aan tal van andere spelers, waaronder Ziyech, De Ligt en Van de Beek. Ten Hag weet dan ook nog niet precies met welke spelers hij het nieuwe voetbalseizoen zal starten.

De oefenmeester erkent te balen van het feit dat Ajax zich via de voorrondes zal moeten plaatsen voor de groepsfase van de Champions League, terwijl de Amsterdammers vorig seizoen nog de halve finales van het miljardenbal haalden. "Het systeem klopt niet, alleen daar kun je niets mee. Het geeft misschien het gevoel dat het unfair is, zeker als je bedenkt dat al die spelers nog actief zijn op toernooien", vervolgt hij. "Maar het is een gegeven en daar moet je mee omgaan. Het is aan ons om ondanks deze beperkingen toch in Europa te komen."

Ondanks de personele problemen hoopt Ten Hag dat het succes van vorig seizoen enige houvast kan bieden voor Ajax. "Er ligt wel een bepaald fundament van de speelwijze. Jongens uit de opleiding en nieuwe spelers, confronteer je daarmee. Als de kern er is, kunnen zij zich makkelijk invoegen. Door het fundament kun je gaan vernieuwen en stappen verder zetten. Je kunt meer en meer de diepte in”, besluit hij.

Ten Hag: 'Verwacht van Promes dat hij in de eindfase beslissend is'
Meer video's

Poll

Kun jij je de onvrede bij Erik ten Hag voorstellen?


Gerelateerd

53 reacties (laatste reactie door ajax33*)

Wanneer sluit Marin aan? Niks meer over gehoord sinds zijn aankondiging.

1 juli 2019 om 21:37

Ik denk tegelijk met de Nederlandse internationals. Speelde na het seizoen nog interlands met Roemenie.

Klopt helemaal Erik. De hele CL opzet is verrot en de naam van het toernooi zou veranderd moeten worden in Europa Money League. Dat zou namelijk een beter beeld schetsen van dit trieste toernooi.

1 juli 2019 om 21:42

En van dat Europa Money League zoals jij het noemt heeft Ajax heerlijk de vruchten geplukt vorig seizoen.
Ten Hag heeft gelijk, maar goed niet lullen maar poetsen!

1 juli 2019 om 21:44

Ondanks dat ik blij ben met de miljoenen die zijn binnen gekomen, vind ik het nogsteeds een verrot toernooi.

1 juli 2019 om 22:08

Klopt, alles loopt door elkaar heen en op dit moment zijn clubs die voorronde CL spelen de dupe. Vooral clubs van kaliber Ajax omdat ze nu eenmaal veel internationals leveren. Misschien wel meer dan hun potentiele tegenstander

1 juli 2019 om 22:35

Om te beginnen zou van elk land de kampioen direct aan de groepsfase mee moeten mogen doen. Het is te zot voor woorden dat de landskampioen en halve finalist van de vorige editie een voorronde moet spelen. Maarja, zo zien de hoge heren bij de UEFA het natuurlijk niet.

1 juli 2019 om 23:11

Zit je wel te wachten op de kampioen van Estlans en de kampioen van Malta in een poule?

1 juli 2019 om 23:29

Ja ik wel, maak dan het toernooi maar groter, ook die landen verdienen het.

2 juli 2019 om 06:40

En nu zijn er al teveel wedstrijden. En dan nog meer? Om Bate Borisov tegen Paok te kijken? Kwaliteit over Kwantiteit

Dit vind ik zo fijn aan Ten Hag. Altijd nuchter en niet zeuren over randzaken. Dit is het nou eenmaal, eerlijk of niet. We moeten over een maandje knallen in die voorronde’s, welke spelers er dan ook zijn. Ik heb er vertrouwen in.

Het verbaast mij ook zeer dat de speelrondes van deze continentale toernooien niet zijn overlegd met Ajax. Ze hadden toch op z'n minst verzet kunnen worden naar een periode waarin deze spelers niet meer bij Ajax onder contract stonden? Ik snap niet dat alleen de KNVB met ons begaan is, maar continentale voetbalbonden ons zo duidelijk benadelen... En nu serieus, dit hoort erbij. Onze spelers zijn nu van een dusdanig niveau dat ze op zulke toernooien mee doen en, als ze zich laten gelden, plukt Ajax daar ook de vruchten van. Of als ze juist een ruk toernooi spelen, want dan blijven ze misschien juist langer. Daarbij is onze selectie echt breed. Niet alleen door talentvolle jeugdspelers, maar ook door miljoenenaankopen. Daar moet ook echt wel wat van te maken zijn, omdat de meeste al minimaal enkele maanden bij ons spelen.

1 juli 2019 om 22:47

Ze moeten gewoon zorgen dat de Afrika cup, gold cup, copa america en het Ek voortaan tegelijk gespeeld wordt. Dan spelen alle bonden gelijk en kunnen ze zelfs ook de kwalificatie wedstrijden/oefenduels gelijk trekken. Het is raar dat je nu al kwalificatie moet gaan spelen terwijl je basis selectie nog voor hun landen uitkomt en geen vakantie gehad hebben. Maar goed dat is aan de andere kant het keerpunt van je spelers bij nationale elftallen, ze worden ook meer waard.

1 juli 2019 om 22:57

Denk je echt dat de organisaties van die toernooien begaan zijn met de problemen van Ajax? Ieder voor zich enz. Het gaat in de voetbalwereld vooral om de grote landen te pleasen, en daar zit Nederland (financieel) niet bij. Vroeger toen voetbal vooral nog sport betekende, waren er maar een paar toernooien waar je rekening mee moest houden. Belangrijkste was de eigen competitie en als toetje internationale wedstrijden zoals Europa Cup(s). Natuurlijk moest ook toen geld worden verdiend, maar niet in de mate als tegenwoordig. Nu is de voetbalsport vooral een ordinair verdienmodel, geboetseerd naar ideeen van mensen die ook multinationals beheren. Gelukkig fietst daar wel eens een paria tussendoor. Vorig seizoen was dat Ajax. Maar net als teams uit de zogenaamde B-landen zal ook Ajax gewoon voorronden moeten spelen. Wie zei ook nog weer dat we na Stanley Rous de voetbalsport kwijt zijn geraakt? Zijn opvolger was Havelange, en na hem kwamen er weer andere boefjes aan het bewind.....

1 juli 2019 om 23:41

Enerzijds heb je gelijk dat dit erbij hoort maar anderzijds denk ik niet dat er veel clubs zijn in de voorrondes die nu nog zo veel spelers missen als Ajax. Letterlijk de gehele basiself van Ajax is international, waarvan dus bijna de helft nu nog bezig is met een toernooi. Dat is toch wel extreem.

2 juli 2019 om 00:09

@de toekomst... deze toernooien horen er wel bij maar t gaat nergens over dat de kampioen van Nederland en tevens halve finalist zich via 2 voorrondes moet plaatsen voor de cl alleen maar omdat de rijke clubs uit de grote competitie Spaans benauwd zijn om n keer niet het hoofd toernooi van de cl te halen

Het klopt ook niet! Dit gaat ten koste vd spelers. Ook de voorronde deelnemers behoren genoeg rust te kunnen krijgen als spelers deelnemen aan de verschillende landen toernooien... Het grote geld maakt het voetbal steeds meer kapot...

In principe heeft Ten Hag gewoon gelijk. Vooral dat gedoe met de Africa cup en Copa America zit me dwars. Spelers hebben ook rust nodig. Ik weet niet of Ziyech en Neres nog bij Ajax blijven, maar Tagliafico en Onana wel. Hebben zij al vakantie gehad? De kalender is overvol!

1 juli 2019 om 21:38

Tagliafico volgens mij al enkele jaren niet... Telkens een internationaal toernooi..

1 juli 2019 om 21:53

Het is nu het tweede jaar voor hem en volgend jaar wordt het zijn derde met een nieuwe Copa America.

1 juli 2019 om 22:17

Nee dit is zijn 3e zomer op rij al toch? Copa '17, WK '18, Copa '19.

1 juli 2019 om 22:22

Nevermind ik zit er volledig naast haha, '16 was Copa natuurlijk maar toen was Nico nog geen international ('17 overigens ook niet). Zat in de war met wat ik laatst las: volgende zomer wordt zijn 3e eindtoernooi op rij: WK '18, Copa '19 (speciale editie) en dan in '20 weer de reguliere Copa America. Maar enfin, dit hoort er wel gewoon een beetje bij als je in de top voetbalt toch. Gelukkig is Nico een beest en zal hij hoogstwaarschijnlijk gewoon fit zijn. En bovendien is er met Martinez nu een stabiele linksback bijgekomen zo lijkt het, die kan begin seizoen tegen laagvliegers in de ED vast minuten maken om Tagliafico wat extra rust te gunnen mits nodig!

1 juli 2019 om 21:52

In principe zijn de Copa America, Gold Cup, Africa Cup en het Europees Kampioenschap nu toch allemaal in de zomerstop en mogen we daar niet meer over klagen. Moeilijk de hele wereld (met eigen klimaten en competities) kan hen kalender perfect afstemmen op de West-Europese competities. De Europese toernooien zijn zelfs al lastig voor de landen uit Oost-Europa. Het enige aparte zijn de onconsistente periodes wanneer de Africa Cup en Copa America worden afgewerkt.

1 juli 2019 om 22:18

Je zou het toch gewoon kunnen rechttrekken met het EK? Dat zou eerlijk zijn maar een commercieel debacle.

1 juli 2019 om 22:29

Wat maakt het verschil? De ene keer hebben Europese spelers een korte vakantie en de andere keer Zuid-Amerikaanse, maar in principe allemaal eens in de 4 jaar.

1 juli 2019 om 22:36

Er waren geruchten over het rechttrekken van de competities maar dat het moeilijk zal verlopen. De Copa America loopt niet in een vaste patroon.

En al die jaren dat ajax steevast niks presteerde in de champions league, mochten zij het jaar daarop gewoon weer meedoen; is dat dan niet unfair? De naam champions league dekt de lading natuurlijk niet meer, maar 1x de halve finale halen, daarvoor ruim 10 jaar niet verder komen dan de poulefase en nu zeuren dat het niet eerlijk is, vind ik dan ook wel weer wat. Jaren lang hebben de Nederlandse ploegen niet gepresteerd in Europa. Ook Ajax heeft naar zijn maatstaven gewoon een wanprestatie geleverd. Wel de meeste punten behaald, maar ook niet gepresteerd naar de mogelijkheden.

1 juli 2019 om 21:56

Ik ben het met je eens dat de halve finale van dit jaar een unicum is, maar dit is voor het eerst in 15 jaar dat Ajax zo'n goed team had. Zeker vanaf 2010 werd lange tijd de selectie steeds zwakker en zwakker. Overigens plukt Ajax nu de vruchten van al dat saneren van 'Marc Netto' in z'n beginjaren.

1 juli 2019 om 21:58

Steevast niks? Niet overwinteren in de Champions League was inderdaad al te lang geleden, maar ook in de tussenliggende jaren deden we het prima als we de groepsfase haalde... We waren enkele keren zo ontzettend dichtbij. Denk aan de pingel van Milan in de laatste minuten of de laatste wedstrijd in de groep met Lyon, Zagreb en Real.. Of aan de uitstekende derde plek in een poule met Dortmund, City en Real... Ajax heeft zich echt wel voldoende laten zien naar haar mogelijkheden en zeker niet steevast niks gepresteerd.

1 juli 2019 om 22:03

Klopt ook, het was niet per se slecht, maar het was zeker ook niet goed. Consistent middelmatig en ja dan zak je gewoon weg met de jaren. Het is goed dat de lat nu eindelijk omhoog gaat.

1 juli 2019 om 21:59

Klopt zeker. Ajax wil dezelfde cadeautjes die ze andere clubs misgunnen. Maar ja, iedereen houd van cadeautjes. Als je gewoon presteert heb je die niet nodig. Het systeem klopt prima. Nederlandse clubs moeten zich gewoon weer omhoog vechten, en dat over meerdere jaren consistent in plaats van af en toe eens.

1 juli 2019 om 22:09

Mwah, het systeem klopt deels.. Natuurlijk is er een manier om als Nederlandse clubs weer plekjes te stijgen en directe plaatsing af te dwingen, maar we zien bij Ajax nu ook dat de enorme inkomsten uit de Champions League de ongelijkheid alleen maar groter maken... Ajax profiteert hier nu 1x van, maar er zijn clubs die op basis van prestaties hier bijna jaarlijks op kunnen rekenen en die zijn haast niet meer in te lopen door Nederlandse clubs.. Met een andere opzet had Ajax nu boven Napoli of Atletico Madrid kunnen staan bij wijze van spreken, omdat die dan niet of veel minder makkelijk mee konden doen aan de Champions League..

1 juli 2019 om 22:20

Maar met een andere opzet waren denk ik de champions league opbrengsten ook niet zo sterk gestegen? Denk dat het mes dan wel aan twee kanten snijdt.

1 juli 2019 om 22:02

Men zou juist vaste Europese toernooien in de hand werken als ploegen op basis van hun eigen coëfficienten zich kwalificeren in plaats van op basis van de coëfficienten in de competitie. Dan krijg je gedeeltelijk al waar iedereen voor vreest dat presteren in je eigen land van ondergeschikt belang wordt. De oplossing die ik wel eens voorbij zie komen is dat elke halve finalist automatisch een ticket had moeten krijgen. Ajax is echter een enorme uitzondering kijkende naar alle jaren CL die ik bewust heb meegemaakt. Wanneer was het voor het laatst dat een halve finalist CL uit zo'n klein land kwam dat de #1 geen eens een direct ticket CL had. Is dit dan reden om gelijk de regeling voor directe kwalificatie aan te passen. Als je als club structureel echt zo goed presteert komt je competitie vanzelf hoger op de ranglijst. Neem hier als voorbeeld Red Bull Salzburg en Oostenrijk. Bovendien waar je de streep trekken, zou deze regeling ook van toepassing moeten zijn in de Europa League?

1 juli 2019 om 22:55

Wat een onzin. Ajax heeft een keer niets gepresteerd, twee seizoen geleden en een keer ruk gepresteerd, laatste seizoen de boer. Verder consistent overwintert in Europa. Dat is gewoon consistent presteren. Tegenover de 2 slechte prestaties, staan 2 enorme uitschieters naar boven. Het is bij de beste af dat je glashard durft te beweren dat er wanprestaties zijn geleverd. Gewoon vrij consistent met een uitschietertje omlaag en een uitschietertje omhoog. Ajax staat top 30 in de ranking. Dat is zeer behoorlijk naar Ajax maatstaven, het streven is om naar top 20 door te groeien. Dat de rest regelmatig wanprestaties leveren kun je niet op het bordje leggen van het team dat juist wel jaarlijks punten binnen sleept. En dat Ajax jaar op jaar mocht meedoen is verre van unfair, dat klopte helemaal, ze waren immers kampioen jaar na jaar.....

2 juli 2019 om 00:10

Ajax staat momenteel zelfs al in de top-20, namelijk op plek 20

Nee want geld voor elftallen met buitenlanders en ten hag moet helemaal zijn mond houden vorig seizoen moest de hele competitie voor hun aangepast worden

Goh. Toen Tottenham zo klaagde dat ze een mindere voorbereiding hadden dan de tegenstander door de timing waren ze volgens Ajax maar aan het janken.

1 juli 2019 om 23:18

1 Dit is geen geklaag, als je het hele artikel had gelezen wist je dat
2 Er is nooit vanuit Ajax gezegd dat ze bij de Spurs liepen te janken of soortgelijke taal

Toch knap om met zo weinig woorden zoveel onzin neer te zetten.

Die Cruyff schaal mag Ajax van mij compleet laten lopen. Gaat A nergens om en B voorronde CL moet voorop staan.
Ik neem aan dat dit voor PSV exact hetzelfde voelt

1 juli 2019 om 23:16

Ik zou hem eigenlijk toch wel graag winnen, het is toch een prijs en je speelt in een uitverkochte Arena. Bovendien speelt Ajax die week niet, dus ik zou dat duel gewoon serieus nemen. Voor PSV is het mogelijk een ander verhaal, die spelen drie dagen later in Zwitserland de return.

2 juli 2019 om 12:49

@ adzevedo, ja precies voor Ajax is dit juist een mooie oefenwedstrijd naar aanloop van de voorronde CL. Met een kans op een prijs.

Dat weet je toch van te voren als je spelers uit die landen selecteert. Dat calculeer je in en dan moet je niet achteraf gaan zaniken.

2 juli 2019 om 03:27

Komop jongens Je weet de regels, dat je een jaar een keer de halve finale haalt wil niet zeggen dat je meteen tot de elite behoort Beetje kindergejank dit, kom op als je dat niveau pretendeert zie dan de voorronden als een opwarmertje Als je zo goed denkt te zijn zeur dan niet

Nederland moet gewoon beter presenteren in Europa dan kom je hoger op de lijst te staan en dan heb je deze problemen niet. 15 jaar geleden stond Nederland gewoon op nr 6 dacht ik qua Europese competities. Is gewoon eigen schuld van de Nederlandse clubs. Dan moet je ook op de blaren zitten

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.AZ00
3.Ajax00
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

31 fans
Coach, 49 jaar
SeizoenClub
2018- Ajax
2015-2017 FC Utrecht
2013-2015 Bayern München II
2012-2013 Go Ahead Eagles
Laatste voetbalnieuws

Reserves van Ajax scoren zes keer tegen Griekse middenmoter

De reserves van Ajax hebben in Epe weten te winnen van OFI Kreta. De Amsterdammers waren op Sportpark De Wachtelenberg met 6-2 te sterk voor de nummer dertien van het afgelopen...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 22 juli
Real Madrid wil Marco Asensio echt niet kwijt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren