Flirts over en weer leiden Matthijs de Ligt naar walhalla én jeugdheld

Zaterdag, 20 juli 2019 om

De kogel is door de kerk: Matthijs de Ligt zet zijn loopbaan voort bij Juventus. De ex-verdediger van Ajax werd maandenlang gelinkt aan diverse grootmachten, maar uiteindelijk heeft Juventus de stopper voor de neus van andere topclubs zoals Barcelona en Paris Saint-Germain weg weten te kapen. Met de stap naar Italië mag De Ligt in de leer bij onder anderen de 'geweldige' Giorgio Chiellini en gaat hij samenspelen met jeugdheld Cristiano Ronaldo. Hoe een flirt hier en daar tijdens een ellenlange transfersoap uiteindelijk uitmondt in een Turijns huwelijk.

Door Tim Siekman

De gehele wereldtop zat achter De Ligt aan, zeker na zijn indrukwekkende prestaties in de Champions League afgelopen seizoen. Ajax bereikte de halve finales van het miljardenbal, mede door een kopgoal van De Ligt in de kwartfinale in het Allianz Stadium tegen Juventus (1-2). Halverwege de voetbaljaargang mocht hij zich al in Turijn melden met de winst van de Golden Boy Award. Het Turijnse Tuttosport kiest jaarlijks het grootste talent onder de 21 jaar en dit keer was De Ligt de gelukkige. Bij de ceremonie werd de Ajacied ook gevraagd naar zijn toekomstplannen.

“Italië is een prachtig voetballand, maar ik richt me volledig op het heden. Ik denk niet aan een vertrek bij Ajax en ik denk niet aan mogelijke competities waar ik heen zou kunnen gaan”, stelde De Ligt diplomatiek. Hij erkende dat Cristiano Ronaldo nog altijd 'een inspiratie' voor hem was. “Hij heeft gekozen voor een nieuwe uitdaging bij Juventus en ik haal veel inspiratie uit zijn toewijding voor het voetbal", aldus De Ligt, die de vraag of hij liever met Lionel Messi of Ronaldo zou willen spelen vakkundig ontweek. "Ik speel liever met Hakim Ziyech bij Ajax."

'De Ligt kan de sleutel zijn'
In de loop der maanden hebben verschillende actoren van Juventus hun bewondering uitgesproken over de kwaliteiten van de pas negentienjarige verdediger. Dat Ajax en la Vecchia Signora elkaar troffen in de kwartfinale in de Champions League zorgde voor een ongekend aantal complimentjes over en weer. Verdediger Daniele Rugani was in april vol lof over zijn nieuwste concurrent voor de positie centraal achterin. “Natuurlijk ken ik Matthijs de Ligt. Ik heb tegen hem gespeeld met het Italiaanse elftal. Hij laat zien wat voor fantastische speler hij is”, aldus Rugani.

“Natuurlijk zou ik graag ooit met hem willen samenspelen. Het is altijd mooi om te voetballen met de beste verdedigers. Het is een groot talent”, stelde de stopper. Rond de oefeninterland tussen Italië en Nederland (1-1) in juni 2018 heeft Juventus-directeur Pavel Nedved volgens de Italiaanse transferspecialist Gianluca Di Marzio de basis gelegd voor de komst van De Ligt. De oud-middenvelder zou rond de oefenwedstrijd, afgewerkt in Turijn, de jongeling en zijn entourage een rondleiding hebben gegeven op het trainingscomplex van de landskampioen.

Intern zou de komst van De Ligt dus al ruim een jaar hoog op het prioriteitenlijstje staan en nu heeft Juventus dus beet. Diverse clubiconen hebben zich al zeer lovend uitgelaten over De Ligt, maar Marcello Lippi spande onlangs de kroon. "Met Bonucci en Chiellini kan De Ligt de sleutel zijn om Juventus nóg sterker te maken. Met hem in de ploeg kan ieder doel bereikt worden, zelfs het winnen van de Champions League", aldus de ex-trainer van Juventus, die De Ligt kwalificeerde als een 'fenomeen'. “Van Nesta tot Baresi, Maldini tot Ferrara en Cannavaro tot Materazzi, ik heb veel uitstekende verdedigers voorbij zien komen, maar op negentienjarige leeftijd was geen van allen zo sterk als De Ligt."

'Zijn uitstraling, die wil je'
Italië, walhalla der verdedigers, en vooral Juventus verwelkomt De Ligt met open armen, maar ook de stopper zelf zag een stap naar de Serie A altijd wel zitten, zo kon er tussen neus en lippen door worden geconcludeerd. "Ik ben sowieso fan van Italiaanse verdedigers, altijd al geweest", zo sprak De Ligt vorig jaar in gesprek met ELF Voetbal. "In Italië is verdedigen een vak apart. Kunst wil ik het niet noemen, maar het wordt wel hogelijk gewaardeerd. Als je het hebt over Chiellini, Cannavaro, Maldini, Baresi, Nesta... Het zijn stuk voor stuk verdedigers waarvoor je naar het stadion gaat. En dat gebeurt niet zo vaak, dat mensen speciaal voor verdedigers naar het stadion komen. Types waarvan je denkt: zó, dat wil ik weleens in levenden lijve aanschouwen."

Vooral Chiellini kon De Ligt bekoren, aangezien er volgens de ex-Ajacied 'geen voetballer in de wereld is' die graag tegen de veteraan speelt. "Hij ziet er niet uit als de meest verfijnde voetballer, maar als spits heb je een lastige avond tegen hem. Zijn uitstraling, die wil je als verdediger ook creëren denk ik. Dat grote spitsen bang zijn om tegen je te spelen. Toen ik aan het begin van het seizoen tegen Heracles een hoofdwond opliep, moest ik terugdenken aan de wedstrijd die Chiellini met Juve tegen Real Madrid speelde. Die tulband om zijn hoofd, dat onverzettelijke. Dat is denk ik synoniem voor centrumverdedigers. We moeten het doel beschermen en hebben daar veel, zo niet alles voor over. Opgeven is geen optie."

In aanloop naar de dubbele confrontatie met Juventus afgelopen seizoen sprak De Ligt niet alleen mooie woorden over Chiellini. De Oranje-international ging ook in op de kwaliteiten van Leonardo Bonucci, die door de komst van De Ligt volgens diverse media juist op weg naar de uitgang is bij Juventus. Naar verluidt azen onder meer Manchester City en PSG op de 32-jarige Italiaan. "Chiellini is geweldig, maar Bonucci kan ik ook waarderen", citeerde Tuttosport. "Die twee horen allebei bij de beste centrale verdedigers van dit moment. Voor een jonge speler als ik zijn het allebei voorbeelden. Of ik volgend seizoen met hen samenspeel? Dat zou kunnen, al zijn er meer geïnteresseerde clubs."

Speelde Cristiano Ronaldo 'een belangrijke rol'?
Ronaldo was mogelijk van doorslaggevende betekenis in de keuze van De Ligt voor Juventus. Waar Lionel Messi wellicht een cruciale rol speelde in de overstap van Frenkie de Jong naar Barcelona, zal de aanwezigheid van Ronaldo in Turijn ongetwijfeld eenzelfde effect hebben gehad op De Ligt. De Portugees geldt als jeugdheld van de ex-aanvoerder van Ajax, zo liet laatstgenoemde weten in gesprek met Voetbal International. Het weekblad concludeerde zelf dat het perspectief om met Ronaldo in hetzelfde team te voetballen 'een belangrijke rol' heeft gespeeld in de transfersoap.

Tijdens een etentje met zijn voetbalvrienden van vroeger kwamen veel jeugdherinneringen bovendrijven, gaf De Ligt aan. "Zo kwamen we erop dat ik vroeger altijd Cristiano Ronaldo wilde zijn als we in de tuin aan het voetballen waren. Dat was vooral ook in zijn tijd toen hij bij Manchester United speelde. Mijn eerste voetbalshirt was ook van hem uit die tijd. Dat etentje was vlak na de ontmoetingen met Juventus, waarin ik duels met dezelfde Ronaldo heb moeten uitvechten. Zoiets blijft toch wel bijzonder.”

Nu speelt De Ligt dus in dezelfde ploeg als zijn idool. In aanloop naar de wedstrijden tegen Portugal en Juventus bleef de verdediger lyrisch over Ronaldo, ‘een van de beste spelers ter wereld’. Na afloop van de verloren Nations League-finale (1-0) was er nog een bijzonder onderonsje tussen De Ligt en Ronaldo. Of de Portugees begon over een mogelijke transfer naar Juventus? “Dat zou goed kunnen, ja”, aldus De Ligt bij de NOS. “Ik verstond hem eerst niet, dus ik heb niks gezegd. Waarom ik lachte? Ik schrok er een beetje van, daarom lachte ik. Maar ik heb niets gezegd.”


Poll

Verwacht jij dat Matthijs de Ligt met Juventus ooit de Champions League wint?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

43 reacties (laatste reactie door sirius)

Het mooie is dat Ronaldo zijn jeugdheld is, maar hij aangeven heeft Messi de beste te vinden.

18 juli 2019 om 09:48

Heeft zich wel altijd positief over de werkhouding van Ronaldo uitgelaten. Ik vind ook Messi de beste maar als talent is het niet slecht je aan Ronaldo te willen spiegelen, haha

18 juli 2019 om 10:15

Nee haha dat klopt. Ik denk dat Ronaldo qua instelling ook het beste bij hem past natuurlijk.

18 juli 2019 om 10:15

Ja dat is echt het mooiste aan dit verhaal, word er gewoon emotioneel van. Ik denk dat het mooiste is dat een geweldige voetballer met ook nog eens naar buiten toe een geweldig karakter heeft en zichzelf gedraagt als een fatsoenlijke professional. Ik gun hem een finale CL tegen Barca waarin Messi weergaloos speelt maar waar de Ligt net iets beter zal zijn

18 juli 2019 om 10:18

Man man man wat een reactie weer. Ik geef toch nergens kritiek op Mathijs? Dat mensen zich zo aangevallen voelen om niks!

18 juli 2019 om 10:28

Ik zeg ook niet dat je kritiek geeft op Mathijs en voel me ook niet aangevallen. Dit artikel heeft gewoon niks te maken met wie hij de “beste” vindt.

18 juli 2019 om 20:37

Dat heb ik gemist. Wanneer heeft hij dat gezegd?

In elk geval staat in het stukje, dat Ronaldo zijn jeugdheld was. Dus is het natuurlik een plus dat hij bij Juventus speelt. Naast het feit dat Juventus natuurlijk een absolute grootmacht in het internationale voetbal is.

Ik snap de zuurheid van al die barca fanboys niet, dat ze blijven zeiken dat hij een geldwolf is. Hij is gewoon verstandig en kiest voor de club die het best bij hem past. En hij heeft zijn zaakwaarnemer het beste contract eruit laten slepen.

Al die argumenten versterken het grootste argument; geld. Het is leuk als je met Cristiano speelt, mits GELD hoog ligt. Het is leuk om opgeleid te worden door Chiellini, mits er genoeg euro’s op tafel komen. Maar dat is logisch. Prima Matthijs!

18 juli 2019 om 10:41

@bkor: Och och och.. wat zuur weer! Gek heh dat hij de beste deal wil hebben. En verder is er niks aan gelogen toch.. verdedigen kan niet beter dan daar in italie en leren van 2 wereld toppers is prachtig! Tegelijk train je dagelijks met Ronaldo

18 juli 2019 om 17:27

Ja, want we hebben het hier natuurlijk over nietszeggende club zonder een indrukwekkende historie en prijzenkast. Kom op, we hebben het hier over Juventus. Met zo'n denkwijze kun je de keuze voor elke club wel afdoen als een financiele overweging.

Dan speelt Messi dus alleen bij Barcelona vanwege het geld, want die jongen heeft het hoogste salaris van de voetballerij. Dat is toch geen manier van discussieren en een mening vormen?

19 juli 2019 om 14:12

Wat een domme vergelijking, Messi speelt zijn hele leven al bij Barca, heeft dat salaris dik verdiend met alle prijzen die hij gewonnen heeft.

20 juli 2019 om 18:26

Het is geen vergelijking, maar een argument op basis van van wat Bkorkmaz3 stelt.

"het is leuk dat je met Ronaldo speelt, mits geld hoog ligt"

Dan is het dus ook leuk dat je met Messi speelt, mits geld hoog ligt.

"het is leuk om opgeleid te worden door Chiellini, mits er genoeg euro’s op tafel komen."

Het is leuk om opgeleid te worden door Pique, mits er genoeg euro's op tafel komen.

Allemaal dezelfde argumenten, andere club, andere spelers.

Ik denk dat het een prima keuze is voor de Ligt. Hij heeft hier volgens mij langs over nagedacht. Alhoewel wij als voetballiefhebber hem liever bij Barça of Liverpool hadden zien spelen (die zijn wat vaker op Tv), merk je aan hem dat hij graag met Ronaldo en Chiellini wilt spelen. Zijn goed recht!

Al dat geneuzel over geld, daar is zijn zaakwaarnemer voor. Die heeft er 75 mil voor Ajax uitgesleept (terwijl Juve 50mil genoeg vond). En er daarnaast zelf 12 mil aan overgehouden (betaald door Juve), en voor de Ligt een meer dan mooi contract bemiddeld. Prima deal toch!

Als de Ligt over 5 jaar naar Engeland wilt, kunnen we alsnog 10 jaar genieten van hem. Hij is dan immers pas 24..

Mensen die nog steeds denken dat hij Juventus heeft gekozen omdat ronaldo wat liefs zei...,hij heeft voor het hoogste salaris gekozen!

18 juli 2019 om 17:18

@marieke90 Jeetje wat een oppervlakkige gedachtengang zeg. De Ligt heeft gewoon 2 weken vakantie gehad en een zaakwaarnemer die zijn transfer behandeld. Waarom haten mensen zo ongelooflijk op het feit dat hij naar Juve gaat?

19 juli 2019 om 08:27

Mariek90 tuurlijk heeft hij voor het hoogste salaris gekozen! De Ligt heeft altijd gezegd dat Ajax zijn droomclub is en buiten Nederland hij geen voorkeur heeft voor clubs. Dus dan kies je als toekomsitge topper voor de club die het verst voor je wil gaan en in dit geval is het Juventus.

Daarnaast betekent een hoger basissalaris nu dat je over 5 jaar een hoger salaris kan vragen.. ik zou daar ook geen Nee tegen kunnen zeggen.

19 juli 2019 om 17:26

Dat zal zeker meegespeeld hebben, maar hij heeft het wel mooi voor elkaar gekregen, dat hij een keuze had uit de halve wereldtop.

19 juli 2019 om 17:45

Erg zuur inderdaad. Stel jij werkt in de marketing en bent talent. Je keek vroeger altijd op naar pak hem beet unilever. Nu ben je ouder en je hebt diverse aanbieding zoals Ahold, Coca cola maar ook Unilever is geïnteresseerd. Ahold en coca cola bieden 60000 per jaar. Je gaat praten met Unilever en zeggen wij bieden eveneens 60.000. jij zegt dat boden coca Cola en Ahold ook. Unilever wij willen je graag hebben, je mag ook 80.000 verdienen wat ons betreft. Wat ga jij doen, met in je achterhoofd dat je Unilever altijd bewonderde?

99/100 zullen voor Unilever kiezen. Voor het hoogste salaris ja! Maar ook omdat je warme gevoelens hebt met dat bedrijf en dat is exact hetzelfde met de Ligt. Die tevens ook nadrukkelijk nadenkt over zijn eigen ontwikkeling. Bij Juventus zal je een betere verdediger worden, bij Barca en PSG absoluut niet. Daar pas hij misschien wegens het voetballende, maar dat kan die al goed voor een verdediger.

20 juli 2019 om 10:12

Booh hier is de azijnzeiker van de maand hoor.. de ligt gaat niet over salaris.. hij zegt tegen zijn zaakwaarnemer daar wil ik heen en hij gaat onderhandelen voor een mooi salaris.. alsof jij niet meer geld wilt verdienen trouwens.. ik wil weleens zien als een andere werkgever jou nu het 3 dubbele bied van wat je nu verdiend dan blijf jij lekker op je plekje he hypocriet.. mensen roepen maar van alles puur gebaseerd op de slechtste raadgever de MEDIA😂

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Juventus

1066 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.Genoa00
13.Lazio00
14.Napoli00
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
M. PortanovaMiddenvelder00
G. BuffonKeeper00
C. PinsoglioKeeper00
W. SzczęsnyKeeper00
L. BonucciVerdediger00
G. ChielliniVerdediger00
DaniloVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Juventus.

3848 fans
Aanvaller, 35 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Juventus 0 0 0 0
2019/2020 Juventus 33 31 3 0
2018/2019 Juventus 31 21 3 0
2017/2018 Real Madrid 27 26 1 0
2016/2017 Real Madrid 29 25 4 0
Laatste voetbalnieuws

‘Hij was duurder dan Ronaldo en daardoor dacht men ook dat hij beter was’

Gareth Bale lijkt zijn laatste wedstrijd voor Real Madrid te hebben gespeeld. De aanvaller uit Wales staat volgens verschillende buitenlandse media namelijk voor een terugkeer bij Tottenham Hotspur, de club die...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 19 september
Manchester United schakelt door na het mislopen van Sergio Reguilón. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren