‘Ik kwam hier aan en kon zo doorlopen naar het veld, dat kan niet bij Arsenal’

Zondag, 30 juni 2019 om 09:55Chris Meijer • Laatste update: 09:56

Van de Volkswagen-Arena naar het Rabobank IJmond Stadion en van de Bundesliga naar de Keuken Kampioen Divisie. Een veel groter contrast valt er in de voetballerij niet zo snel te bedenken, maar Andries Jonker maalt er niet om. De 56-jarige oefenmeester beleefde vrijdag zijn eerste officieuze werkdag bij Telstar, waar hij de komende twee jaar zowel de rol van trainer als technisch directeur zal vervullen. Jonker moet de ambitieuze Witte Leeuwen gedurende zijn dienstverband klaarstomen voor de Eredivisie.

Door Chris Meijer

“Ik kwam hier vanmorgen aan en je kan zo doorlopen richting het veld, dat kan niet bij Arsenal. Dat gaat niet gebeuren. Maar dat heeft ook gelijk zijn charme”, glimlacht Jonker in gesprek met Voetbalzone. De oefenmeester werkte gedurende zijn loopbaan bij clubs als Barcelona (assistent), Bayern München (assistent- en interim-trainer), Arsenal (hoofd jeugdopleidingen) en VfL Wolfsburg (hoofdtrainer). Clubs waar je op je eerste werkdag waarschijnlijk wel even moet zoeken. Dat is in het knusse Rabobank IJmond Stadion van Telstar wel anders. “Nee, komt goed. Dat vind ik zo wel”, klinkt het als Jonker wordt uigenodigd voor de lunch. “De overstap van Barcelona naar MVV was er ook zo een, ik weet hoe het werkt en voelt. Ik wil plezier hebben in wat ik doe en dat denk ik hier te vinden. Zo’n grote overstap heb ik al eens ervaren en daar ben ik toen goed mee omgegaan.”

Jonker zat na zijn ontslag bij VfL Wolfsburg, in september 2017, zonder club. “Het begon weer te kriebelen, dat was al een tijdje zo”, bekent de geboren Amsterdammer. Het is niet zo dat hij de afgelopen tijd geen aanbiedingen heeft binnengekregen. “Er is eigenlijk heel veel voorbij gekomen: Azië, het Midden-Oosten, Afrika, Zuid-, Midden- en Noord-Amerika. Blijkbaar functioneert het cv van mij daar heel goed. Er zijn soms hele avontuurlijke dingen, soms hele lucratieve dingen. Ik heb daar niet voor gekozen, want ik wil iets doen wat mij plezier bezorgt. Daar heb ik een goede club voor nodig, met goede mensen en goede plannen. Dat is onafhankelijk van het formaat van de club of de financiële mogelijkheden in mijn richting. Ik denk dat Telstar daarin past. Zo’n avontuur in het buitenland is heel wat anders.”

Telstar besloot afgelopen seizoen als vijftiende in de Keuken Kampioen Divisie. Los van het seizoen 2017/18, waarin de Witte Leeuwen zesde werden, eindigde de club in de afgelopen tien jaar nooit hoger dan de twaalfde plek. De komende jaren moet hier structureel verandering in komen. Jonker, die als trainer de naar De Graafschap vertrokken Mike Snoei opvolgt, is aangetrokken om mee te helpen aan het opbouwen van een jeugdopleiding, een beloftenelftal en een vrouwenteam. “Daarna kan je er pas in slagen om een jeugdspeler met aanzienlijke winst te verkopen, om wat meer geld tot je beschikking te krijgen. Als dat lukt, kan je in een spiraal omhoog terechtkomen. Dat is in het voetbal vaak zo. De afgelopen jaren is dat Telstar niet gelukt. Je speelt onderin en haalt een enkele keer de play-offs. Als je in de nacompetitie haalt, barst er een ongekend enthousiasme los. Dan zie je dus dat het wel kan.”

“Men wil hier binnen vijf of zes jaar richting de Eredivisie. Terecht. In heel Noord-Holland is gebleken dat, met alle respect, er achthonderd mensen komen kijken als TOP Oss op bezoek komt, bij AZ, Haarlem, FC Volendam en Telstar. Er komt gewoon niemand meer. Dezelfde clubs trekken in de Eredivisie tegen Feyenoord tienduizend mensen. Wat moet je dan willen? We willen toch voor tienduizend man spelen? Je moet een stadion hebben waar je die mensen kwijt kan. En je moet op het niveau spelen. Die ambitie is er en dat gaat langer duren dan ik hier ben, maar ik vind het heel aardig om daar aan bij te dragen”, vervolgt Jonker. In zijn eerste periode zal hij met een bescheiden budget en de nodige creativiteit de selectie voor komend seizoen moeten samenstellen.

“Het is geen onbekend terrein. Ik heb in het buitenland bij hele grote clubs gewerkt, maar in Nederland ook bij MVV en FC Volendam. Ik weet wel hoe het functioneert binnen een club als je een euro vijf keer moet omdraaien, ik ben niet vergeten hoe het ging”, klinkt het nuchter. Jonker voorspelt dat het verwachtingspatroon door het weinig succesvolle afgelopen seizoen niet heel hoog zal liggen, waardoor er van druk volgens hem geen sprake is. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat smaakmakers van de vorige jaargang, zoals bijvoorbeeld Terell Ondaan, nog zullen worden weggekaapt. “Dat is ook weer hoe dit soort clubs in leven blijven en zichzelf moeten ontwikkelen. Het is jammer, maar we zijn juist op zoek naar talentvolle spelers uit de regio die zich hier kunnen doorontwikkelen. Dan hoop je op een goudvis, die moet de club verder helpen. Je wilt ze houden, maar je moet er ook van leven. Dat moeten we gaan opbouwen, je kan het niet zomaar tevoorschijn toveren.”

Om dat te bewerkstelligen, moet een jeugdopleiding op poten worden gezet. Jonker is niet bang dat er lastig te concurreren valt in Noord-Holland, waar Ajax, AZ en FC Volendam mogelijk uit dezelfde vijver vissen. “Ik heb jaren bij de KNVB gewerkt en er wonen hier heel veel mensen, dus er is heel veel talent. Ik ben er heilig van overtuigd dat je in staat kan zijn om hier een jeugdopleiding neer te zetten met talentvolle spelers. De wet van de getallen helpt je ook al, er wonen acht of negen miljoen mensen in het westen van het land en er kunnen er maar zoveel bij Ajax of AZ spelen. FC Volendam zet van oudsher ook in op jongens van het dorp, dus er is veel plek over voor jongens met ambitie en talent. Een jeugdopleiding opzetten brengt alleen geen punten. Wat je achter de schermen doet, vertaalt zich niet naar de ranglijst. Oké, dat weet ik wel.”

“Telstar is nu juist een hele rustige club, misschien is dat juist wel heel mooi. Dat er in de voetballerij nog een club bestaat waar het rustig is. Ondanks de bescheiden middelen wordt er geen paniekvoetbal gespeeld. In Nederland heb ik altijd in een soort dubbelrol gewerkt, zoals ik nu ook zal gaan doen. Het is een klassieke invulling, die bij de meeste clubs niet meer kan omdat die veel te groot zijn. Het zal ook hier tijdelijk zijn, want als je een jeugd- en vrouwentak hebt, is het niet meer mogelijk. Om het van de grond te krijgen, is dit de meest logische optie”, stelt Jonker. Telstar zal de komende tijd waarschijnlijk nauwlettend gevolgd worden vanuit huize Van Gaal. Jonker werkte bij Barcelona en Bayern München als assistent van Van Gaal, die als speler tussen 1977 en 1978 actief was in Velsen-Zuid. “Ik heb hem geïnformeerd en ik zal hem straks even bellen. Ik weet zeker dat hij sympathie koestert voor Telstar, want hij heeft hier gespeeld en weet de weg hier. Dat vindt hij leuk.”

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.


Poll

Verwacht jij dat Telstar op termijn kan doorgroeien naar de Eredivisie?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door tactloos)

Haha, het was even wachten, maar Jonker heeft zijn wekelijkse link met Arsenal gelegd. Die man kan echt alleen maar over zichzelf praten en dan met name hoe fantastisch hij het wel niet gedaan heeft bij Arsenal en in Duitsland. Hij mag het nu bij Telstar laten zien, hoeveel verstand hij er nou echt van heeft. Was bij Ziggo altijd verschrikkelijk om hem te horen praten bij Rondo. Zo zelfingenomen.

28 juni 2019 om 15:39

Deze man kan inderdaad zelf ingenomen over komen maar is echt een hele leuke aardige kerel met verstand van voetbal. Daarnaast heeft ie bij clubs gezeten waarvan hij niet had kunnen dromen er ooit te werken en daar is hij trots op en laat dat horen. Snap dat er mensen zijn die hem liever niet horen maar als je daar door heen kan kijken zie je een trotse man die vooral altijd enthousiast is.

28 juni 2019 om 16:08

Nah ik weet het niet eerlijk gezegd. Ik ken hem totaal niet persoonlijk maar hij komt zo verschrikkelijk belerend over altijd, alsof ie het voetbal uitgevonden heeft. Ik snap ook best dat hij trots is op de clubs waar hij heeft gewerkt maar om dat nou zo geforceerd elke keer te moeten noemen... En dan vooral hoe goed en bijzonder hij het daar wel niet gedaan heeft..

29 juni 2019 om 16:01

@thamike

hij lijkt mij helemaal niet aardig. als jij een TD bent bij Willem II en je beste vriend word ontslagen als coach en jij gaat vervolgens zelf aan de slag als hoofdcoach vind ik dat zelf een erg onsympathieke move iig

30 juni 2019 om 10:17

@Japie_Krekel Loyaliteit in de voetbalwereld is superzeldzaam dus wat dat betreft is ook deze meneer geen uitzondering, dat maakt hem niet perse onaardig maar juist net zoals iedereen in de voetballerij terwijl hij zich doet voorkomen als een "Special One".

29 juni 2019 om 22:22

Hahaha... Dat jij hier zo intrapt. Die vragen worden door journalisten in zijn mond genoemd en het zo bewerkt dat het lijkt dat hij hier zelf over begint. Als je het artikel helemaal hebt gelezen zie je meerdere signalen dat hij hier juist over bevraagd word.... Wat zou hij dan moeten antwoorden als jij de vraag krijgt: telstar en arsenal... Dat is toch wel een wereld van verschil?

29 juni 2019 om 22:28

Ik heb het idee dat een aantal mensen elkaar altijd een beetje napraten. Andries Jonker is sowieso iemand met veel ervaring bij prachtige clubs in mooie functies. Tevens lijkt het me onwaarschijnlijk dat hij overal is binnengehaald als hij er niks van kan. Volgens mij ken je hem ook niet persoonlijk, je hebt hooguit een paar analyses van hem gehoord. Beter beoordeel je hem op hetgeen wat hij heeft bereikt. Hij heeft inmiddels iets meer recht van spreken als bijvoorbeeld iemand die maar anoniem achter zijn latopje mensen zit te beoordelen..

30 juni 2019 om 12:07

Ik beoordeel hem op van wat ik van hem op tv zie. En daaruit concludeer ik bovenstaande. Ik zeg ook nergens dat hij geen recht van spreken heeft, dat maak jij er van. Ik erger me gewoon aan zijn uitstraling en houding op tv en in interviews.

Mooi stukje over een volgens mij vriendelijk persoon. Zijn avontuur bij Telstar klinkt als mijn vroegere Championship Manager games... pak een lage club en bouw deze rustig uit tot titelkandidaat in de hoogste regionen. Nou vermoed ik dat de werkelijkheid bij Telstar wat minder buigbaar is, maar toch ligt er een leuke uitdaging om in zijn dubbelfunctie wat voor elkaar te krijgen.

30 juni 2019 om 10:44

In principe moet het kunnen. Telstar bevind zich in een gebied waar veel kleine bedrijven zitten. De IJmond is de MKB-vriendelijkste regio van Nederland. Het is alleen de vraag hoe je die bedrijfjes aan je bind. Persoonlijk vind ik dat Telstar zichzelf op sociaal media goed neerzet met een hoop zelfspot en zelfkennis. Alleen is die zelfspot meer dan terecht. De club zelf straalt wat mij betreft niet genoeg uit om erbij te willen horen. Daar is een hoop aan te verbeteren. Verder is Telstar relatief slecht te bereiken voor mensen boven het kanaal. Je moet dan met de pond, door de tunnel of over de sluizen wat vrijwel altijd een probleem lijkt te zijn. Al met al zonde want als het toegankelijker zou zijn geweest was er een stuk meer animo. Nu moeten ze het hebben van mensen die echt uit velsen/IJmuiden zelf komen maar die vijver is te klein om het stadion mee te vullen.

Verder is de jeugdopleiding een aantal jaar compleet opgedoekt, wat best vreemd is door het verdwijnen van HFC Haarlem. De talentvijver was voor Telstar net wat groter aan het worden. Ikzelf woon in de regio en heb wat vrienden die wel eens heen gaan. Al met al een sympathieke club waar wel echt aan te bouwen valt. Alleen vraag ik mij af of je daar tijd voor hebt als directeur die tevens voor de groep staat. Al met al leuk om te volgen. Ik denk dat Telstar kan uitgroeien tot een stabiele subtopper in de Keuken kampioen divisie. Maar de eredivisie? Dat lijkt mij structureel gezien te hoog gegrepen. Maar we gaan het zien..

2 juli 2019 om 17:05

Ik kom uit Alkmaar en woon er al mijn hele leven geboren en getogen. Je zou denken dat ik gelinkt ben aan AZ, maar integendeel.. Mijn vader en de rest van mijn familie komt uit de ijmond regio. Via hun connecties kreeg ik ooit een stageplek bij Telstar. Was zo'n leuke transparante warme club dat ik de liefde altijd gekoesterd heb. Natuurlijk kan Telstar meer doen om het aantrekkelijker te maken voor toekomstige fans. Maar ik zie regelmatig clinics bij Telstar voor jong en oud. De club verbind zich juist enorm met de streek. Vooral de jeugd wordt er bij betrokken wat de toekomst is. Zo investeren ze in huiswerkbegeleiding, vergaderservice voor bedrijven en zit er een sportschool voor particulieren in het pand. Als één club zich verbind is het Telstar wel. Dat het niet goed te bereiken is puur het Noordzee kanaal. Ik fiets het wel eens vanuit Alkmaar. Tot met Heemskerk zijn de meeste voor AZ en in Beverwijk zowat iedereen voor Ajax. Doe je weinig aan. Ik kreeg toevallig sympathie van Telstar en dat beloon ik ze door ze trouw te blijven. Overigens ben ik zelf ook voor Ajax, maar de meeste fans van Telstar hebben twee clubs en dat is logisch en niets mis mee. Het verbind zelfs mensen tussen Ajax, Feyenoord, PSV en AZ die allemaal Telstar erbij hebben. Overigens ben ik blij dat Andries Jonker met zijn grote netwerk veel kan gaan toevoegen aan Telstar. Die man komt als geroepen. Telstar moest noodgedwongen financieel een stapje terug en kan zo via een jeugdopleiding een meer stabielere belans maken. Met enkel huurlingen kom je niet verder dan één sterk seizoen zoals vorig jaar om vervolgens keihard naar beneden te vallen. Zo gauw er optimisme is zit het stadion vol. Typerend hoe Noord Hollanders in elkaar zitten. AZ kampioen wachtlijst seizoenkaart. Ajax schittert in Champions league en de shirts en seizoenkaarten zijn niet aan te slepen. Telstar speelt playoffs en ze maken gelijk een extra tribune op Nood. Zo loyaal als NAC supporters of FC Twente supporters zit niet in de aard van het beestje.

3 juli 2019 om 00:10

Goede reactie,

Aan loyaliteit heeft men hier inderdaad een broertje dood. Ikzelf ben opgegroeid in Heemskerk waar werkerlijkwaar iedereen voor Ajax was. Plots ging az presteren en toen waren er ineens een heleboel voor az. Zelfs jongens uit mijn eigen klas of voetbalteam die voorheen met Ajax shirtjes naar school/training kwamen. Het was een apart tafereel waar ik het soms nog wel eens met vrienden over heb.

Telstar kan een hele hoop organiseren maar het doet naar mijn weten te weinig om de bedrijven in de IJmond erbij te betrekken. Zowel mijn vader (al 30 jaar) als ik (nu twee jaar bezig) hebben eigenlijk nog nooit enig blijk van bestaan ontvangen van de club. Bij mij vind ik het wel logisch, ik zit er immers nog niet zo lang. Maar mijn vader heeft een bedrijf dat een begrip is in de IJmond waar iedereen weet waar het zit en weet wat het doet. In al die jaren is er nooit iemand langsgekomen om hem actief te benaderen sponsor te worden. Amateurverenigingen staan om de haverklap bij mij of mijn vader op de stoep om te vragen of er een sponsoring mogelijk is maar Telstar niet. Ik denk dat daar best meer te halen is voor de club. Zeker wanneer het bedrijven zou uitnodigen eens een wedstrijd te komen bezoeken. Het is overigens niet zo dat ik op gratis kaarten zit te azen. Maar als je mensen eens vrijblijvend zou uitnodigen dan zien mensen er wellicht wel iets moois in. De fasciliteiten zijn aanwezig. Het moet enkel nog worden uitgevoerd. Ik weet zeker dat als een trainer van Telstar eens bij ons de kantine in zou stappen hij direct beet heeft bij mensen zoals mijn vader. Die kijkt alles op voetbalgebied. En ik begrijp dat een trainer dat doorgaans niet in zijn takenpakket heeft zitten. Maar als daar wat meer tijd in zou worden gestopt weet ik zeker dat het lucratief gaat zijn. De sympathie hebben ze in ieder geval in de regio. Als een Andries jonker met zijn exposure 50.000 euro sponsorgeld op weet te halen kan de begroting al met 2 procent omhoog. Zoiets moet toch echt wel mogelijk zijn met zoveel bedrijven in de omgeving? Hoe kijk jij daar tegenaan?

Overigens heeft Telstar echt de meest ludieke actie ooit in de voetballerij gehad. Voor een ton(100.000 euro) mocht je jezelf een jaar lang speler van Telstar noemen. Om de kas te spekken zocht het destijds naar een bijzondere manier om geld te genereren. Wie dat bedrag op tafel legde mocht een jaar lang meetrainen met de selectie, meespelen tijdens oefenwedstrijden (en als je goed genoeg was in officiële wedstrijden), mee-eten met de selectie, mee naar de uitwedstrijden in de bus en eigenlijk alles doen wat de betaalde spelers ook deden. Je kreeg zelfs een rugnummer. Onderaan de advertentie stond dat als het van beide kanten beviel het een jaar lang kon worden verlengt. Fantastisch bedacht natuurlijk maar volgens mij had er niemand echt op gereageerd.

Persoonlijk vind ik Telstar wel echt een mooie club. Veel vrienden van mij hebben er gespeeld en ikzelf ben er nog een keer op proef geweest in de jeugd. Al met al niks geworden maar het kwam wel over als een familiaire club. Wat ik ook bijzonder vind is dat het als club nooit een te grote broek aan trekt wat bij Andere clubs nog wel eens wil gebeuren. Het is er altijd gewoon rechttoe, rechtaan geweest. Dit is ons budget en hier doen we het mee. Geen financiele onstructies of schimmige consessies doen naar anderen. Als het niet rond komt heft het gewoon maar de jeugdopleiding op in plaats van meer geld uit te geven dan het eigenlijk heeft en maar op dezelfde voet doorgaan. Je moet ballen hebben om een besluit te nemen je jeugdopleiding op te heffen in plaats van het in tact te laten en dan rode cijfers te schrijven. Zoiets verdient naar mijn weten niets een respect hoe moeilijk zon beslissing ook is.

Ik vind Andries Jonker op 1 of andere manier een aparte vogel, soms in interviews lijkt het allemaal wel eens lachwekkend maar juist dat soort types maakt het voetbal ook interessant dus ik denk met al zijn ervaringen een toegevoegde waarde voor Telstar en KKD en ik verheug me nu al op de interviews.

Hij heeft het over Arsenal gehad hoor. Nu nog een opmerking over Donyell Malen en postzegelvoetbal en ik heb m'n Andries Jonker bingo weer compleet. On: Ben best benieuwd hoe hij het gaat doen. Jonker komt natuurlijk een beetje over als een bijdehand professortje maar verstand van voetbal heeft hij zeker . Benieuwd of het er ook uitkomt bij Telstar. Daar werken is toch altijd moeilijk, je hebt weinig geld en hebt vaak niet de mogelijkheid om spelers lang vast te houden en aan iets te bouwen.

Andries Jonker. Zoals Noco Dijkshoorn hem ooit mooi wist te omschrijven 'De natte neus van Louis van Gaal. Zet Andries geblinddoekt ergens midden in een bos en binnen twee uur staat hij met zijn natte neus tegen het raam van Louis gedrukt'. Toch hoop ik oprecht dat hij iets moois weet neer te zetten bij Telstar. Maar, dat heeft meer met mijn sympathie voor Telstar te maken dan met mijn sympathie voor Andries. Andries, geef Jomanda iets om trots op te zijn!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Telstar

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
6.NEC3511
8.Telstar319
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
G. PletAanvaller1812
G. van VelzenAanvaller174
R. SprangersAanvaller70
R. VlijterAanvaller50
A. OubomalneKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Telstar.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Telstar.

0 fans
Coach, 58 jaar
SeizoenClub
2019- Telstar
2017-2017 VfL Wolfsburg
2015-2017 Arsenal U19
2011-2012 Bayern München II
2011-2011 Bayern München
Laatste voetbalnieuws

Uitmuntende Plet schiet Telstar met hattrick naar klinkende overwinning

Telstar heeft zaterdagmiddag een eenvoudige zege geboekt op TOP Oss. De ploeg van trainer Andries Jonker had geen kind aan de nummer twaalf van de Keuken Kampioen Divisie en liep dankzij...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 21 januari
Heracles Almelo is dicht bij de tijdelijke komst van Ahmed Kutucu. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren