Neres ziet Brazilië vanaf reservebank ontsnappen tegen stug Paraguay

Brazilië heeft zich in de nacht van donderdag op vrijdag geplaatst voor de halve finale van de Copa América. Het gastland bleef na reguliere speeltijd steken op een 0-0 gelijkspel tegen Paraguay, maar was uiteindelijk de sterkste na het nemen van strafschoppen. David Neres bleef aan de zijde van Brazilië negentig minuten lang op de reservebank.

De Goddelijke Kanaries plaatsten zich als groepswinnaar voor de kwartfinale, met zeven punten uit drie wedstrijden. Paraguay kende een aanzienlijk mindere eerste ronde, want in een groep met Colombia, Argentinië en Qatar werden er ‘slechts’ twee punten gepakt. Het was desondanks voldoende om bij de beste nummers drie van de groepsfase te behoren, waardoor bij de laatste acht een ontmoeting met Brazilië wachtte. Paraguay kende in de eerste helft niet al teveel problemen met de Brazilianen.

Scheidsrechter Roberto Toba weigerde de bal op de stip te leggen na een vermeende overtreding van Gustavo Gómez op Gabriel Jesus, waarna Paraguay via Derlis González de beste kans van de eerste helft kreeg. Zijn volley werd gekeerd door de Braziliaanse doelman Alisson. Kort na rust leek Brazilië wél een kans te krijgen vanaf elf meter. Roberto Firmino werd gevloerd door Fabian Balbuena en Toba gaf in eerste instantie een strafschop. Na inmenging van de videoscheidsrechter werd de bal buiten de zestien gelegd, maar Balbuena kon wel inrukken met een directe rode kaart.

Voor Paraguay was er na de rode kaart weinig meer te halen dan een gelijkspel en een strafschoppenserie, die direct na negentig minuten volgt op de Copa América. Ondanks kansen voor onder meer Everton, Philippe Coutinho en Willian kon Brazilië de Paraguayaanse defensie binnen negentig minuten niet slechten, waardoor strafschoppen direct de beslissing moesten brengen. Gómez miste direct de eerste penalty namens Paraguay, waarna achtereenvolgens Willian, Miguel Almíron, Marquinhos, Bruno Valdez, Philippe Coutinho en Rodrigo Rojas raak schoten. Een misser van Roberto Firmino leek Brazilië in de problemen te brengen, maar González faalde vervolgens ook. Gabriel Jesus schoot de Goddelijke Kanaries uiteindelijk naar de halve finale, waar Venezuela of Argentinië de tegenstander is.