FC Den Bosch heeft gat in begroting en zet proflicentie op het spel

Woensdag, 26 juni 2019 om

FC Den Bosch gaat zwaar gebukt onder de onduidelijkheid omtrent de overname van de club. Geldschieter Kakhi Jordania wil de aandelen van de Bosschenaren overnemen, maar heeft daar nog altijd geen toestemming voor. Zonder de financiële steun van de Georgiër krijgt Den Bosch zijn begroting niet rond en dreigt een straf van de KNVB, zo meldt het Brabants Dagblad.

FC Den Bosch kampt met een gat van enkele tonnen op de begroting, die 3,6 miljoen euro bedraagt. Op 1 juli dient de club uit de Keuken Kampioen Divisie een sluitende begroting in te dienen bij de KNVB. Slagen de Noord-Brabanders, die al onder curatele staan, daar niet in, dan volgt mogelijk puntenaftrek. In het ergste geval kan het zelfs leiden tot intrekking van de licentie betaald voetbal.

Jordania wil eigenaar van Den Bosch worden, maar het gaat nog zeker vier weken duren voordat bekend wordt of de KNVB daar toestemming voor geeft. Twee externe deskundigen, die de overname onderzoeken, hebben een conceptrapport ingediend bij Den Bosch en de licentiecommissie. De twee organen hebben daarop gereageerd, waardoor de experts nog twee weken hebben om hun definitieve rapport in te leveren.

De soap rond de overname van Den Bosch duurt nu al elf maanden. De club hoopte op coulance van de KNVB, dat verzocht werd tot uitstel van het indienen van de begroting totdat bekend is of Jordania de club mag overnemen. De licentiecommissie van de KNVB besloot echter maximaal twee weken uitstel te verlenen, waardoor Den Bosch op 1 juli een sluitende begroting zal moeten indienen.

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.

Derbystar Challenge - FC Den Bosch
Meer video's


Gerelateerd

35 reacties (laatste reactie door rickv)

Ik voel een Roda 2.0 aankomen.

Ik krijg steeds meer het idee dat de KNVB bewust tijd aan het rekken en zo FC Den Bosch met voor bedachte rade in het nauw drijft. Waarin Kaki Jordania in het bijzonder. De KNVB lijkt gewoon weg geen niet-nederlandse eigenaren buiten te sluiten. Dit alles is natuurlijk een mening en gedachten die bij mij opkomen. Maar wel gedachten en een mening die worden versterkt door dit gedrag van de KNVB, die ook nog geen eens informatie naar buiten brengt over waarom het zolang duurt!!

26 juni 2019 om 23:03

Mee eens, al kun je het ook anders zien: den Bosch kan zonder een geldschieter, de eigen broek niet omhoog houden, dat is ook betaald voetbal onwaardig! En dan zou een straf terecht zijn, aangezien je vorig seizoen al je dure spelers hebt betaald, met geld wat er niet is.

26 juni 2019 om 23:09

Geen enkele club kan "zijn eigen broek ophouden" zonder geldschieters. Dat Den Bosch het van "één" enkele sponsor (wat natuurlijk niet zo is) moet hebben is natuurlijk flink risicovol, maar geen één club kan ook maar iets zonder een geldschieter.

26 juni 2019 om 23:12

In de PL zou geen enkele club de broek omhoog kunnen houden zonder externe geldschieter

26 juni 2019 om 23:43

Ik vind de term 'geldschieter' dan ook niet het juiste woord. Het is natuurlijk niet goed als club zijnde dat je afhankelijk bent van een eigenaar, een gemeente of een suikeroom om niet failliet te gaan.

In het geval van Den Bosch zit je wellicht ook nog eens met een wat dubieuze eigenaar, want ik vind het altijd erg verdacht als dit soort situaties zich voordoen waarbij een club de dupe is omdat een eigenaar kennelijk niet voldoet aan de regelgeving.

26 juni 2019 om 23:08

Geen niet-nederlandse eigenaren buitensluiten zou met een Georgiër dus niet voor problemen zorgen, maar verder denk ik dat de knvb na verschillende problemen (roda, ado alleen al in de ed) wel obstakels op wil gooien ja

26 juni 2019 om 23:39

Waarom zou de Knvb Den Bosch zo willen zien worstelen, terwijl Fortuna inmiddels al twee jaar een buitenlandse eigenaar heeft? Ik word altijd nogal moe van dit soort complottheorien die nergens op gebaseerd zijn.

Het is gewoon heel simpel: Als alles volgens de regels ging en deze Kakhi Jordania kon heel duidelijk en volgens de regels de benodigde zaken indienen bij de Knvb, was alles allang opgelost geweest.

In plaats van dus te kijken naar de Knvb die enkel z'n eigen regels hanteert, zou ik eens kritisch kijken naar deze eigenaar die schijnbaar niet duidelijk kan aantonen dat hij volgens de regels handelt.

26 juni 2019 om 23:46

In plaats van dat je de tijd neemt om dit onder ieder bericht in andere verwoording te plaatsen, kan je beter de ins en outs gaan bestuderen, wat je toegegeven hebt niet gedaan te hebben.

27 juni 2019 om 00:08

Dat klopt, en jij ook niet. Jij hebt namelijk niet alle ins en outs betreft dit onderwerp. Als die namelijk beschikbaar waren voor de buitenwereld, was alles allang duidelijk geweest. Het verschil is echter dat ik m'n mening geef, terwijl anderen hun mening afdoen als feit, gebaseerd op een paar uitspraken van de advocaat van nota bene Den Bosch.

Het zal mij namelijk een worst zijn als mijn mening niet klopt. Sterker nog, ik hoop het voor Den Bosch en iedereen die de club een warm hart toedraagt. Ik heb echter nog m'n twijfels en die gaan pas weg als het onderzoek is afgerond en er een conclusie en uitspraak is.

Schandalig gehandeld door de KNVB, geen publiekelijk bewijs geleverd, den bosch heeft straks geen kans meer op een transfer, onderbuikgevoel is puur dat de KNVB niet wilt dat den bosch een kans krijgt in de eredivisie.

26 juni 2019 om 23:35

Dit soort zaken worden nooit publiekelijk naar buiten gebracht en al helemaal niet de papieren en de details. Als alles klopte en verklaarbaar was, was de overname niet zo'n groot probleem geweest. Er zal dus ongetwijfeld iets niet helemaal kloppen.

Wat zou de Knvb moeten hebben tegen Den Bosch? Als we het dan toch over onderbuikgevoelens hebben... Iedereen kijkt naar de Knvb, maar niemand kijkt naar deze Kakhi Jordania die de boel allang voor elkaar had gehad als de man open, transparant en met kloppende informatie kwam aan de hand van de regels van de Knvb.

Maar goed, ik hoop dat alles opgelost word en dat Den Bosch zich weer kan bezighouden met het voetbalgedeelte. Dit schiet namelijk niet op en dit is ook niet lekker voor de voorbereiding en het samenstellen van een selectie.

26 juni 2019 om 23:50

Klein detail nog. Den Bosch kon de overname al geregeld hebben met de oude regels die tot een jaar geleden geldig waren. Khaki en de club hebben er voor gekozen om toch in de nieuwe regelgeving de overname te doen. Omdat alles klopt volgens die regels. Ze zullen daar nu wel spijt van hebben.

Ik heb heus liever dat er zorgvuldig gekeken word naar Jordania en alle haken en ogen die er bij komen kijken, maar Den Bosch mag niet omvallen. Geef ze desnoods puntenaftrek, er kan toch niet gedegradeert en een panklare promotie was dit seizoen toch nog niet de doelstelling van de nieuwe potentiele eigenaar. Behoud de club.

Ik had het idee dat den bosch juist wel goed bezig was en die geldschieter serieus. Heb het idee dat we een Nederland veel kritischer zijn dan bv in Engeland . En als er al gegronde redenen zijn om dit te weigeren , waarom moet dat allemaal zo lang duren .

Nu maar hopen dat het kwartje voor Den Bosch de goede kant op valt. Het zou jammer zijn als ze geen proflicentie zouden krijgen. Nu weet ik niet de ins en outs van deze zaak, maar ik vind het nogal vreemd dat de Knvb de kritiek krijgt terwijl de nieuwe eigenaar z'n geldstromen schijnbaar niet goed kan verklaren. Ik mag toch aannemen dat deze Kakhi Jordania toch wel van z'n vader heeft gehoord dat men daar hier in Nederland streng naar kijkt met betrekking tot (in dit geval) de voetbalwereld.

26 juni 2019 om 23:42

Kakhi heeft zich volledig laten onderzoeken door Grant Thornton. Volgens hun bevindingen was er niets vreemds aan zijn geldstromen. Dit is al zo'n half jaar bekend. Ik denk dat je de KNVB een heleboel aan kunt rekenen.

26 juni 2019 om 23:51

Er zal ongetwijfeld iets niet kloppen, want ze laten een club niet zo aanmodderen als er allang duidelijkheid is. Men vormt een mening op basis van geruchten, terwijl alleen deze Jordania en de Knvb de feiten op tafel hebben.

Dan vind ik het als buitenstaande veel te makkelijk door te stellen dat alles gewoon in orde is en dat de Knvb de schuldige is. Verder heb je ook ongelijk, want het is de commissie van de Knvb die Grant Thornton heeft ingeschakeld. Hij heeft het onderzoek alleen zelf betaald en mocht daardoor bepalen of de onderzoeken met de commissie zou worden gedeeld.

Er zijn simpelweg zaken die kennelijk niet kloppen en daar zijn alleen de Knvb en Kakhi Jordania van op de hoogte. Daarom verbaast het me ook dat er zoveel mensen zijn die kritiek hebben op de Knvb, maar feitelijk nergens iets vanaf weten.

26 juni 2019 om 23:57

Je lult echt maar wat in het rond. Als iemand toestemming geeft om zich te onderzoeken, dan laat ie zich onderzoeken. Hoezo heb ik ongelijk? Het is ook een drogredenering om aan te nemen dat een autoriteit gelijk heeft omdat het een autoriteit is. De beroepscommissie heeft in ieder geval al aangegeven dat de voorheen gebruikte kaders te streng waren. Dit geeft hoop, en geeft ook aan dat de KNVB niet alles goed doet zoals jij wil geloven.

27 juni 2019 om 00:03

Nee, jij bent duidelijk niet objectief en doet alsof ik alles als feit naar buiten wil brengen. Ik geef enkel m'n mening(!) over de situatie en aangezien ik de Knvb niet ben en de feiten enkel bij de betrokken partijen op tafel liggen, is dat het enigste wat ik kan doen.

26 juni 2019 om 23:43

Er is een heel onderzoek uitgevoerd door een extern buro. En daar komt niets verkeerds naar boven. Maar de commissie keurde de overname af op mogelijk illegale activiteiten in de toekomst omdat er in de olie handel ook dingen gebeuren die niet mogen. Ondertussen is de zaak al bijna een jaar vertraagd en zit den bosch helemaal klem. De licentie commissie geeft nog steeds geen uitslag, maar eist nu wel een begroting die den bosch niet kan leveren omdat ze niet weten waar ze aan toe zijn.

26 juni 2019 om 23:59

Wie zegt dat? De licentiecommissie deed onderzoek en vond een aantal merkwaardige zaken en onjuistheden, terwijl het onderzoek van Grant Thornton nooit openbaar is gemaakt. Men baseert een mening enkel op basis van wat uitspraken van de advocaat van Den Bosch.

Het is niet moeilijk om na te gaan dat Den Bosch de partij is die moet bewijzen dat de geldstromingen 'correct' zijn. De Knvb is immers de toezichthouder die je zal moeten overtuigen. Dan springt het volgende er voor mij uit:

,,zo moeilijk was het immers niet. GT moest volgens de reglementen van de licentiecommissie in het rapport twee vragen beantwoorden: ‘is Kakhi Jordania een stroman?’ en ‘is de herkomst van het geld waarmee hij FC Den Bosch betaalt illegaal’?"

Het is niet de Knvb die moet bewijzen Kakhi Jordania een stroman is en dat de herkomst van het geld illegaal is. Het is Kakhi Jordania die moet bewijzen dat hij geen stroman is en dat de herkomst van het geld niet illegaal is. Gezien de tijdlijn van dit hele gebeuren heeft de beste man daar nogal moeite mee op minstens 1 van de 2 vlakken.

27 juni 2019 om 00:03

Het gaat al fout bij het moeten bewijzen dat je onschuldig bent. Vind je het echt normaal dat dit nog gebeurt in het Westen? Wat mij betreft zou de KNVB na grondig onderzoek aan moeten kunnen tonen dat er iets mis is om het af te kunnen wijzen.

27 juni 2019 om 00:11

De Knvb is in deze toezichthouder en (gedeeltelijk) "bezitter' van de regelgeving. Dan lijkt het me toch niet vreemd dat een partij die onder die regelgeving valt z'n 'onschuld' moet bewijzen. De uitkomst heeft namelijk een eenzijdig gevolg voor beide partijen na de conclusie.

27 juni 2019 om 04:08

@sirius, Nee! Absoluut niet. Het bewijs ligt altijd bij diegene die een claim maakt! Als de Knvb "claimt" dat er iets onrechtsmatig is dan is het aan hen omdat te bewijzen. Als dat bewijs eenmaal staat, kan FcD claimen dat er fouten zijn gemaakt en dat bewijzen.
En je moet hier zeer kritisch in zijn. In je vorige post stel je het namelijk wel correct. FcD moet stukken overleggen die de geldstromen van de investeerder duidelijk maken. Maar let op, die stukken zijn geen bewijs! Als de Knvb er onrechtmatigheden inziet is het aan hen om die te bewijzen! Het klinkt misschien een beetje als mierenneuken, maar ons hele gerechtelijke stelsel is hierop gebaseerd.

Eerst Roda en nu Den Bosch. Het lijkt allemaal zo verleidelijk, maar vaak te mooi om waar te zijn en de consequenties zijn groot. Hopelijk komt dit nog goed.

27 juni 2019 om 06:52

Den Bosch wordt niet genaaid door de eigenaar kerel. De KNVB naait Den Bosch.

27 juni 2019 om 11:23

Ja behoorlijk zuur allemaal. In de winter nog bovenaan en toen ging het compleet bergafwaarts. Dat gezeik omtreft de knvb heeft ze geen goed gedaan. De knvb remt clubs en lijkt ze liever kapot te maken dan te steunen heb ik het idee.

Kan iemand mij de vergelijking tussen Roda en FcD uitleggen. Tuurlijk, beide staan voor een overname en bij Roda was er een probleem rond Korotaev. Maar zover ik weet heef de Knvb zich bij Roda niet negatief uitgesproken en 20% van de aandelen zijn ook gewoon verkocht aan Korotaev. Dat de gerechtelijke procedures tegen hem lang duren, dat is jammer, maar tot nu toe heeft hij iedere zaak gewonnen. Zelfde met die Mexicaan, de mensen wijzen naar Spanje maar die zaak heeft heel weinig met de overname te maken en meer met een onderling geschil, het is jammer voor de supporters maar het de la Vega kan er zelf weinig aan doen. Overigens heeft Roda voor komend seizoen een plan B mocht de overname worden afgekeurd.

Wat ik overigens heel frapant vind is dat men bij de Knvb zeer voorzichtig is als het gaat om overnames. Ik weet ook niet wat de reden is dat FcD zo veel problemen heeft. Idem voor investeringsgroepen. Echter, als het gaat om sponsoren hoor je ze niet of nauwelijks. Banken die handelen in wapens etc kan gewoon. Geld vanuit de Uefa/fifa is ook geen probleem ondanks de blijkbaar grootschalige fraude. Die standaard lijkt mij heel erg dubbel

Wat een schande. Wat is die bond toch onprofessioneel.

Den Bosch heeft een gat in de begroting van enkele tonnen, Twente vorig jaar van 4 miljoen. Waarom kreeg Twente vorig jaar dan wel een licentie ?

27 juni 2019 om 08:07

Twente heeft in het verleden tot meerdere keren toe punten in mindering gekregen door het niet tijd inleveren van de begroting.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Den Bosch

Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Woensdag 24 juli
Real Madrid lijkt Lucas Silva te gaan slijten in Italië. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren