Bekritiseerde Martens eiste penalty op: ‘Ik voelde me goed en wilde nemen’

Dinsdag, 25 juni 2019 om

De Oranje Leeuwinnen konden hun geluk niet op na afloop van de gewonnen achtste finale tegen Japan (2-1). De Nederlandse vrouwen hadden het lastig tegen de Aziaten, maar sleepten in de slotfase een overwinning uit het vuur via een penalty van Lieke Martens. De aanvaller stond eigenlijk niet bovenaan het lijstje, maar eiste de strafschop op.

"Ik voelde mij goed en wilde hem nemen", verklaart de buitenspeler van Barcelona voor de camera's van de NOS. "Van Sherida (Spitse, red) mocht ik hem nemen. Ik liep naar haar toe en vroeg: ’Mag ik hem nemen?' En dat mocht. Dat is dan wel even spannend, ja.” Martens kreeg de voorbije dagen kritiek op haar spel op het WK voor vrouwen.

"Ik weet dat ik twee mindere wedstijden heb gespeeld", erkent de 26-jarige vleugelspits. "Dat hoort erbij, dat is voetbal. En soms moet je een beetje geluk hebben, zoals wij vandaag. Nu opladen en herstellen richting Italië. Dat wordt ook niet makkelijk.” Bondscoach Sarina Wiegman zag dat haar ploeg het moeilijk had in de tweede helft.

"We zijn heel blij dat we Japan hebben verslagen. Zij zijn misschien wel de best voetballende ploeg van dit WK. We zijn door het oog van de naald gekropen", weet de trainster. "Maar als zij die 2-1 niet maken, want ze hebben dotten van kansen gehad, weet je, wij krijgen altijd wel een kans."

Wiegman bleef vertrouwen houden in haar elftal. "Ik geloof er dan ook altijd in. Natuurlijk, wij hadden het zwaar, heel zwaar. Dat terwijl we juist in de eerste helft misschien wel onze beste helft hebben gespeeld die ik mij kan heugen. In de tweede helft had Japan daar een antwoord op. We kregen er dan ook geen druk meer op."


Poll

Gaan de Oranje Leeuwinnen ook Italië verslaan?


Gerelateerd

21 reacties (laatste reactie door wakanda)

ze stond op wanneer het moest en nam de penalty over van spitse die daar vast blij mee was want dan had zij de druk niet. lieke zou je niet moeten wisselen want ze is de Ronaldo Messi van dit Oranje.
wat we wel mogen veranderen aan deze basis 11 is Spitse eruit voor Roord en Van de sande eruit voor Beerensteyn dan krijg je veel sneller beter en dreigender voetbal. want Spitse valt echt op tijdens de wedstrijd haar draaicirkel is zo slecht ze vertraagt het spel enorm en haar techniek is nog veel slechter.

26 juni 2019 om 07:26

Probleem van Lieke, maar ook de buitenspeelster aan de andere kant, is de tactiek van Nederland. Nederland bouwt op met 4 verdedigers op lijn en Spitse daar heel kort voor, waardoor de enige pass naar voren een lange bal kan zijn. Doordat de backs niet opkomen, staan de buitenspelers ook altijd tegen 2 tegenstanders

26 juni 2019 om 09:44

Meeste tegenstanders spelen 442. Komen je backs op sta je een op een achterin. Beter speelt Oranje 352. Van Veenendaal, Dekker, Van der Gragt, Bloodworth, Van Lunteren, Martens, Spitse, Groenen, Van de Donk, Beerenstyn en Miedema. Lijkt me ideaal.

Dat klinkt toch meer naar het beleefd vragen, dan opeisen verder leuk voor het Nederlandse vrouwenvoetbal dat ze de kwartfinale hebben gehaald, zitten toch eigenlijk alleen nog de relatief sterke teams in, dus ben benieuwd hoe ze zich daar staande tegen weten te houden

Ik vond Lieke Martens het vandaag best aardig doen. Ze heeft in ieder geval twee goals gescoord en dat zal goed zijn voor haar zelfvertrouwen. Ik denk inderdaad ook dat het goed is dat zij hem nam in plaats van Spitse, want zij zat echt totaal niet in de wedstrijd en dan had ik er ook minder vertrouwen in gehad dat de penalty gescoord zou worden.

Ik hoop echt dat de bondscoach van de Oranje dames nu eindelijk eens wakker wordt en wat veranderingen in de basiself gaat doorvoeren, want anders lig je er volgende ronde geheid uit. Je kunt niet elke keer door het oog van de naald blijven kruipen.

Spitse en Van de Sanden zouden eruitgehaald moeten worden en de vervangers zouden dan Roord en Beerensteyn moeten zijn Zij laten het echt zien in hun invalbeurten, terwijl bovengenoemde huidige basisspelers elke wedstrijd dit toernooi ontzettend zwak gespeeld hebben.

Ze voelde zich goed op basis waarvan dan ... die ene (lucky) goal? De hele wedstrijd 0 dreiging van de Oranje aanvallers. Looplijnen niet goed, breed lopen ipv diep, slechte aannames en zo kan ik nog wel even doorgaan en nee ik vergelijk het niet met mannenvoetbal. Nederland speelde heel matig en dacht te controleren, nee Japan liet dat eerder toe. Men doet als Nederland Japan haar wil oplegde ... écht onzin. Het team gaat zo niet verder komen als iedereen maar gesommeerd wordt kritiekloos te zijn en als klapvee dient. Je zag het als Japan even gas gaf, hoe wankel Oranje werd. Om over die gratis penalty maar te zwijgen. De arbitrage is echt dra-ma-tisch dit toernooi, dat maakt het ook niet bepaald aantrekkelijk om te kijken. Onrecht heerst ... te theoretisch fluiten waneer het uitkomt, bizarre penalties toekennen zelfs na VAR checken. Japan was veel beter, technisch ook verder. Die nummer 8 van Japan was heel goed gaf in de loop ipv standplaats of bezorgen. Martens wordt als een soort spelmaker bestempeld maar laat niks zien evenals die van der Sanden. Gewoon 0 rendement! Terwijl invallers het zichtbaar beter doen ... ik snap best dat je een Martens, van der Sanden en een Spitse wat meer krediet geeft obv eerder verleende diensten maar als ze 3 wedstrijden lopen te klungelen, dient de coach in te grijpen. Dit is echt keiharde scorebordjournalistiek door te suggereren dat ze goed speelde. Onzin! Die tegengoal ook zeeën van ruimte hartje 16 ... Lucky Oranje, de Japanse zijn genaaid en Italië gaat dit matige Oranje wel verslaan naar verwachting.

26 juni 2019 om 01:10

Japan was alleen de laatste 15-20 minuten beter, maar in de eerste helft was het niet veel bij Japan. De gelijkmaker kwam min of meer uit de lucht vallen. Daarna gingen ze wel beter voetballen. Die strafschop kun je gewoon geven. Maar het is fijn dat je je azijn weer ff kwijt bent.

26 juni 2019 om 02:12

@Joddit Bij vrouwenvoetbal zit je al snel aan een 6-pack azijn volgens sommigen hier ... ik benoem toch wat zichtbaar is. Waar spreek ik onwaarheden dan? Japan wachtte gewoon af volop de counter in de 1e helft ... gek hé dat je als Oranje zijnde dan meer balbezit hebt. Balletje breed balletje terug enzovoorts... je doet alsof Oranje het Japanse goal plat liep. Domineren is niet ballen breed spelen tegen een coubterende ploeg. Dát is echt typisch Nederlands, balbezit benoemen als pluspunt maar je kan het ook omdraaien. Oranje heeft evenveel bereikt met al dat bezit als Japan zonder ... niet dan? Die goedkope penalty redt ze gewoon. Geen probleem hoor maar ik ben die 'je MOET per se blij voor ze zijn' stemming wel zat en zie hier jij doet er vrolijk aan mee. Geen 1 kritische noot, nee je reageert liever spastisch op iemand die het wel kan en letterlijk beschrijft wat zichtbaar was voornde gemiddelde voetbalkenner. Die bal wordt op niet eens van 1 meter keihard tegen haar arm aan geknald. De arbitrage bij de vrouwen is veeelste theoretisch. Die gelijkmaker kwam uit de lucht vallen? LOL zo niet waar! Japan ging steeds aanvallender daardoor ontstonden kansen, waaronder die ene waar de goal uit viel. Dat was gewoon goed combinatie spel van Japan of ga je dat ook bagatelliseren? Je doet nu echt alsof Japan de bus parkeerde bij een 1-0 achterstand en 0,0 kansen creerde. Dit is dus precies wat ik bedoel, het verbloemen en niet objectief kunnen kijken. Nee, hoezo kritiek lekker hossen we zijn door we zijn door om vervolgens bij sterkere tegenstanders eruit te vliegen. Die meiden willen zo graag dezelfde behandeling, exposure en overige gelijkwaardig als mannen maar o wee als je kritiek hebt op het spel. Nee, het MOET ten alle tijden hossana zijn. Nou, ik pas als je het niet erg vind dan maar een 6 pack azijn atten.

26 juni 2019 om 07:19

Ben het grotedeelsnmet je eens maar het voelt een beetje alsof je azijn aan het zeiken bent alleen omdat je het gevoel hebt dat het niet mag bij vrouwen. Maar OT: Martens levert bij vlagen echt een prima bijdrage op dit WK. Dat ze dan een penalty ‘opeist’ als beste vrouwelijke voetballer mag dat weleens toch? Die VD Sande daarin tegen, dan weer een voorzet te kort, dan te diep, dan weer de bal kwijt om het nog maar niet te hebben over hoe vaak ze een staar wedstrijd heeft met de bal ipv het overzicht te houden. Willen ze van Italië gaan winnen, dan moet er iets creatiever gespeeld gaan worden!

26 juni 2019 om 07:23

Ik ben het met je eens dat Martens helemaal niet goed speelde ondanks haar 2 doelpunten. Maar ik vind ook dat je de kracht van Japan overschat, aangezien Nederland de eerste helft duidelijk beter was. Neemt niet weg dat op basis van de tweede helft en het aantal kansen, Japan verdiende om te winnen. Wel jammer is dat je de (nieuwe) spelregels niet kent en dan gaat roepen dat Japan genaaid is door die penalty en dat de arbitrage zo slecht is. Als je de regels zelf niet kent, dan kun je de kwaliteit van de scheidsrechter niet beoordelen wat mij betreft. Dus ga eerst maar eens googelen op nieuwe regels Voetbal voordat je onnozele dingen schrijft over de arbitrage

26 juni 2019 om 09:46

Ik ben het grotendeels wel met je eens. NL was vooral gevaarlijk wanneer zo'n lange bal een keer goed aankwam. Vanuit het langszaam opbouwende spel werd zo ongeveer niets gecreerd. Dat komt ook omdat die backs er niet over heen mogen. Waardoor het totaal niet onvoorspelbaar wordt en elke keer als er een voorzet kwam, dit wel verwacht werd en makkelijk werd verdedigd. Vond een aantal speelsters wel goed spelen, van den donk/groenen deden het netjes. Daarnaast had in de eerste helft van der gragt ook goede vooruitverdedigende acties. Spits heeft inderdaad een draaicirkel van een olifant en liet ook een paar keer heel gemakkelijk haar dame uit de rug lopen. Overigens vond ik de penalty wel terrecht, had die hand daar neit gezeten dan was de bal minstens op doel gegaan. Ja lucky Oranje, maar gelukkig nog kansne om er wat aan te doen.

Hier zal je bij vrouwenvoetbal misschien niet zo snel over mogen beginnen, maar staat Martens dit toernooi ook niet een beetje te zwaar? Volgens mij kan ze met een paar kilo’s minder veel scherper en feller haar acties maken. Juist dat lijkt toch te missen in vergelijking met vroeger.

26 juni 2019 om 08:41

@Walle Pas nou op hiermee LOL

Dit WK mis ik echt nog een beetje de "flair" en "onbevangenheid" bij Lieke Martens welke ze wel had tijdens het EK. Heeft er wellicht ook mee te maken dat ze minder bruikbare ballen ontvangt omdat er duidelijk minder voetbal in zit bij de rest van het team t.o.v. 2 jaar geleden. zonde!

26 juni 2019 om 12:31

Men speelt meer naar voren dan tijdens het EK. En daar ontberen ze de kwaliteiten voor. Oranje moet weer meer naar achteren.

Ik snap dat gezeur op die "goedkope" penalty niet zo. Ja het is van dichtbij en hard en de Japanse doet haar uiterste best om haar arm nog naar haar lichaam te bewegen, waar ze nog bijna in slaagt. Maar op het moment van schieten is die arm ver los van het lichaam en schermt deze een flink deel van het doel af. Hoe is het dan niet strafbaar hands? Als het Nederland zou overkomen zouden we het erover hebben dat het naïef en onprofessioneel was van de verdediger, maar omdat Japan de betere ploeg was, hebben veel mensen er moeite mee. Tsja, het is een gelukje als je tegen de verhoudingen in kan winnen, maar de penalty was terecht gegeven.

Lieke speelde verder geen beste wedstrijd, maar scoort wel twee keer en is beslissend. In het mannenvoetbal wordt een speler die zo efficiënt is verafgood en door velen als beste speler ooit gezien. Bij Lieke Martens zie ik veel mensen vooral klagen over het mindere spel. Heb ik toch het idee dat er een beetje een dubbele standaard gehanteerd wordt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederlands vrouwenteam

Stand
Actuele wedstrijden

Nederland
14 fans
Aanvaller, 26 jaar

In de wandelgangen

Maandag 22 juli
Aron Winter is in beeld als assistent van John van ‘t Schip bij Griekenland, als laatstgenoemde daar wordt aangesteld als bondscoach. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren