Gudde baalt van zware straf: ‘Een dieptepunt voor FC Groningen’

Dinsdag, 25 juni 2019 om

FC Groningen heeft het schikkingsvoorstel van de onafhankelijk aanklager betaald voetbal van de KNVB geaccepteerd naar aanleiding van het ongeoorloofd afsteken van vuurwerk tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax in april. Op zaterdag 10 augustus moet Vak F leeg blijven. Driehonderd seizoenkaarthouders mogen de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen tegen FC Twente niet bezoeken. Bovendien krijgt de club een boete van 15.000 euro. Algemeen directeur Wouter Gudde spreekt op de clubwebsite van ‘een dieptepunt’ voor FC Groningen.

FC Groningen kreeg het afgelopen seizoen vaker geldboetes en voorwaardelijke straffen voor het afsteken van vuurwerk in het stadion. De club was al een keer bestraft met een voorwaardelijke wedstrijd zonder een deel van het publiek. Nadat er tegen Ajax (0-1) opnieuw vuurwerk werd afgestoken, heeft de onafhankelijk aanklager besloten om de club te straffen. Vak F moet tegen FC Twente leeg blijven en alle seizoenkaarthouders van dat vak mogen het duel met de Tukkers niet bezoeken.

“Supporters met een seizoenkaart in Vak F riskeren bovendien een stadionverbod, indien zij de wedstrijd wel bezoeken. Wij realiseren ons terdege dat hiermee ook onschuldige fans worden gedupeerd, maar dienen de straf ten uitvoer te brengen”, reageert Gudde. “Het betekent voor driehonderd supporters dat ze één thuiswedstrijd van hun club moeten missen. En dat is iets waar we allemaal heel erg van balen.”

“Als we de straf van de aanklager niet ten uitvoer brengen, riskeren we opnieuw een boete en een zwaardere straf", vervolgt Gudde. "Dat we de steun van een deel van het publiek moeten missen, is een dieptepunt voor FC Groningen. De afkeurende reacties van het overgrote deel van ons thuispubliek toen het vuurwerk werd afgestoken op 20 april, was al een blijk van het feit dat de maat vol is en we willen na de thuiswedstrijd tegen FC Twente graag een dikke streep onder deze kwestie kunnen zetten.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

41 reacties (laatste reactie door twenteov)

Eerlijk? Ik vind het helemaal geen zware straf. Ik had verwacht dat ze de hele noordkant leeg zouden houden...

25 juni 2019 om 12:34

Ja ik ook. Vind dit nog meevallen

Ronduit belachelijke beslissing, lekker de supporters duperen in de eerste wedstrijd van het seizoen. Begint weer lekker voor mijn club. Een beetje onschuldig vuurwerk afsteken hoort er gewoon bij na mijn mening

25 juni 2019 om 12:36

Tja jou mening doet er niet toe, en doe van de knvb wel. Een paar maloten verpesten het nu voor iedereen. Je wist en voelde dat dit er aan zat te komen, of jij dat nu belachelijk vind of niet...

25 juni 2019 om 12:40

Vuurwerk hoort niet in een stadion thuis. Wil geen moraalridder spelen want mij club is geen haar beter. Vind de straf wel onzin overal hangen cameras tegenwoordig pak de daders eruit en laat is een x niet de goede lijde onder de kwaden.

25 juni 2019 om 12:43

Vind dit voor een Groningen supporter nogal een kortzichtige reactie. Juist de Groningen supporter weet dat het ook fout kan gaan met vuur op de tribune.

25 juni 2019 om 12:57

Of 'onschuldig' vuurwerk in het stadion hoort is niet eens de discussie. Wanneer je iets doet waarvan bekend is dat het niet is toegestaan moet je de consequenties aanvaarden.

Mensen die willens en wetens de regels overtreden en dus hun club schaden horen niet in het stadion thuis en zijn geen echte supporters. Anders zouden zij geen gedrag vertonen wat hun club schade toebrengt.

Persoonlijk ben ik wel van mening dat je vooral moet trachten de aanstichters te straffen.

25 juni 2019 om 13:23

Regels zijn regels en die gelden voor elke club. Zint het je niet moet je bij de KNVB gaan klagen. Echter zal dat (terecht) niets uitmaken. En voor je over mijn club voorkeur begint, in ons geval is het ook terecht.

25 juni 2019 om 16:33

KNVB word mede door UEFA/FIFA regels gesteund, Al is de Nederlandse wet hier ook duidelijk over. Het is alleen toegestaan op 31 december 9m vanaf uur x tot 01-01 tijd Y vuurwerk af te steken.

25 juni 2019 om 15:47

Supporters die zich niet houden aan de huisregels in het stadion,en de regels van de KNVB,dienen wat mij betreft een stadionverbod voor het leven te krijgen. Goeden horen niet onder kwaden te lijden. Ik denk dat als er een rechtzaak aangespannen zou worden tegen de KNVB, dat de KNVB dat verliest.

Tja, mijn cluppie heeft al meerdere waarschuwingen en boetes gehad en toch gingen er weer een aantal malloten in de fout. Dit hebben we van mijlenver zien aankomen dat dit een keer ging gebeuren. Het valt mij nog mee dat het slechts van F is.

25 juni 2019 om 12:39

Wel zonde dat het uitgerekend tegen ons is. F had de kans graag gepakt de ‘rivaliteit’ wat op te schroeven denk ik

Hmm, dit voelt niet echt goed. Vooral voor de mensen die recent een seizoenskaart hebben gekocht voor het desbetreffende vak. Vind dit ook alrijd zn halve oplossing, zoek nu de daders je hevt in alle stadions tggenwoordig cameras

Hooligans blijven erg sneu volk, en daar schaar ik dit volk ook onder.

Heb afgelopen zomer FCG 'supporters' in Vriezenveen tijdens een amateur beker-wedstrijd tussen DETO-Groningen zien matten tegen de lokale supporters waar vrijwel alleen Deto supporters, vrouwen en zelfs kinderen tussenliepen. Volledige chaos. Foto's gezien van een vrouw die 2 blauwe ogen had naderhand, ironisch genoeg woonachtig in Vriezenveen maar geboren in Grunn. Blijkt dat ze afgesproken hadden te matten tegen Twentesupporters, maar dat die afspraak door optreden politie niet meer door kon gaan. Dan ga je inderdaad lekker matten tegen locals met vrouwen en kinderen, volledig doorgesnoven, dronken en enkelen met enkelband om (geen gelul).

Geen goed woord voor over, ook die van Twente niet, pak lekker een weiland en ga daar lekker knuffelen met elkaar.

25 juni 2019 om 12:59

Ik ben echt voor een format ala Hunger Games.. Pak een gebied, zet het af, hang wat camera's op en gooi groepen hooligans van de verschillende clubs erin en uitzenden maar.
Last man standing mag eruit. Als ze elkaar dan toch zo graag de hersens in slaan, ga je gang.

25 juni 2019 om 13:21

Hooligans en Fanatics is anders een wereld van verschil. Keur het ook niet goed hoor,maar sfeerverhogend vuurwerk ben ik altijd voor. Deto-VVG is niet goed te praten,maar daar zijn genoeg steken laten vallen door andere partijen wat zeker anders had gekund

25 juni 2019 om 13:35

Ollegrieze

Heb je ook wel weer een punt, de Ultra's van Twente vind ik persoonlijk geweldig in hun sfeeracties. Maar als vuurwerk afgestoken word terwijl je weet dat er voor gewaarschuwd werd en dat je 'op scherp' staat als supportersgroep dan kun je ervanuit gaan dat het een stel idioten zijn die dit afgestoken hebben. Hebben wij er ook genoeg van hoor.

25 juni 2019 om 13:33

Dus iedereen die vuurwerk afsteekt is volgens jou een hooligan?

25 juni 2019 om 13:36

marocberkane

Zeg ik dat ergens dan?

Als vuurwerk afgestoken word terwijl je weet dat er voor gewaarschuwd werd en dat je 'op scherp' staat als supportersgroep dan kun je ervanuit gaan dat het een stel idioten zijn die dit afgestoken hebben.

25 juni 2019 om 13:40

"Hooligans blijven erg sneu volk, en daar schaar ik dit volk ook onder." Daarmee impliceer je dus dat iedereen die vuurwerk afsteekt een hooligan is.

25 juni 2019 om 13:44

Hoe wil jij iemand noemen die in een stadion vuurwerk afsteekt en daarmee willens en wetens zijn club en andere supporters dupeert?

25 juni 2019 om 14:47

marocberkane

Nee, dat impliceer ik niet. Je kunt die zin op meerdere manieren lezen.

In deze context (eerdere straffen voor vuurwerk en meerdere waarschuwingen) vind ik dit een domme actie passend bij de typische hooligan. Ik zeg nergens dat iedereen die vuurwerk afsteekt sneu is en dat vind ik ook niet. Sfeerverhogend vuurwerk vind ik geweldig (fakkels).

Of wil je zeggen dat jij, dhr. marocberkane, mijn mening beter weet dan ikzelf?
Nog meer te muggenziften? Kearl hej.

Is meer dan terrecht. Ik was bij die wedstrijd, Groningen had toen al wat akkefietjes met de fans gehad en er werd duidelijk en nadrukkelijk gewaarschuwd, GEEN VUURWERK. Wedstrijd was 10 seconden oud en het vak aan de andere kant van het stadion lichte op, waarna rookwolken volgden. Gewoon ontzettend dom om te doen van onze harde kern terwijl we op scherp stonden.

Nou lekker dan... Ik heb - onbewust - een seizoenkaart voor vak F. Deze straf slaat echt nergens op aangezien je op hele noordtribune geen vaste plekken hebt. Het kan dus heel goed zijn dat degenen die het vuurwerk afstaken in vak F een seizoenkaart in vak A,b,c,d,e of G hebben... Net zoals ik zelf een seizoenkaart heb voor vak F, terwijl ik altijd met mijn vrienden in vak D sta, en mijn vrienden - die ook in vak D staan - een seizoenkaart hebben voor vak B...

Anyway, ik kan nu thuisblijven, terwijl degenen die het vuurwerk hebben afgestoken door deze straf niet per se thuis moeten blijven, aangezien helemaal niet gezegd is dat ze ook daadwerkelijk een seizoenkaart voor dat vak hebben...

Ronduit debiel dit.

25 juni 2019 om 13:28

Lekker geregeld daar.....Waarom geen vaste plaatsen?

25 juni 2019 om 13:33

In welk harde kern vak is dat wel zo dan? In al mijn tijd op P heb ik nog nooit op de plek gestaan die op mijn jaarkaart staat bijvoorbeeld.

25 juni 2019 om 13:40

misschien is het een idee om iedereen eens in zijn eigen vak te gaan laten staan?
dan kun je ook beter controleren en de rotte appels er tussen uit halen.
want nu blijft het dus willekeur.
maar waarom zou je überhaupt rond gaan lopen naar een ander vak?

25 juni 2019 om 13:46

Plek zat waarschijnlijk, Groningen ging ook niet zo lekker dit seizoen

25 juni 2019 om 13:50

Denk dat het in elk stadion in NL wel zo is waar de fanatieke aanhang zit. Bij ons op de Bunnikside zit ook niemand op zijn plek alles zit door elkaar

Heeft Wouter Gudde als zakelijk bestuurder hier z'n eerste reprimande van z'n vader gekregen?

Helft van dat vak zal waarschijnlijk nog wel op vakantie zijn Aantal echt gedupeerden valt wel mee dus. Desondanks, vind ik in het algemeen supporters uitsluiten geen passende straf. Je dupeert er namelijk altijd onschuldige supporters mee. Kan men beter hogere geldboetes uitdelen en deze proberen te verhalen op diegene die in dit geval vuurwerk heeft afgestoken, hoe moeilijk het ook te achterhalen is.

Ik vraag mij bij dit soort zaken altijd twee dingen af:
1. Wat doen al die beveiligers niet goed als er ondanks hun inzet toch zo veel vuurwerk in het stadion kan worden afgestoken ?
2. Wat doen de clubs met al die camerabeelden die er worden gemaakt, met name die gericht zijn op de zogenaamde sfeervakken, die ik persoonlijk ook nog wel eens sfeerverziekersvakken noem.

25 juni 2019 om 20:41

Stop het in je onderbroek en het is binnen, geen hogere wiskunde

Niet vergeten dat er ooit al een ramp was he? Ook met vuur en wc rollen. Wees blij dat je je peukie nog mag aansteken. Ikzelf vind ook dat gecontroleerd pyro moet kunnen maar regels zijn regels.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Groningen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
9.Vitesse242
12.FC Twente19-5
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
A. HrusticMiddenvelder163
C. BenschopAanvaller163
M. El HankouriAanvaller160
K. SierhuisAanvaller123
S. PadtKeeper160
R. PostemaAanvaller40
A. AbsalemVerdediger50
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Groningen.

In de wandelgangen

Maandag 9 december
Real Madrid moet op korte termijn tweehonderd miljoen euro aan uitgaande transfers binnenhalen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren