‘Gevechtjes’ met Erik ten Hag verleden tijd? ‘Ik mocht hem helemaal niet’

Dinsdag, 25 juni 2019 om

Quincy Promes is weer actief in Nederland. Na vijf jaar buitenland maakte Ajax bekend dat de aanvaller de komende seizoenen in het shirt van de Amsterdammers te bewonderen zal zijn. Door zijn transfer van Sevilla naar de Johan Cruijff ArenA keert de 27-jarige buitenspeler terug op het oude nest. Promes was zes seizoenen actief in de jeugd bij Ajax, maar moest op een gegeven moment vertrekken omdat hij 'een beetje onhandelbaar' was. "Destijds wilde Ajax vooral jaknikkers en dat was ik zeker niet", aldus Promes tegenover het Algemeen Dagblad.

Door Tim Siekman

"Ik ben lang boos geweest om die beslissing, maar dat is verleden tijd. Ajax blijft mijn club, ik ben Amsterdammer. Wanneer zeg je wel iets en wanneer niet, dat heb ik daar wel geleerd", memoreerde de aanvaller afgelopen april, toen nog actief bij Sevilla, tegenover het genoemde dagblad. Promes heeft geleerd binnen de lijntjes te kleuren, ook onder Erik ten Hag, zijn trainer bij Ajax. Toen Promes in 2012 te goed was voor Jong FC Twente, maar te slecht voor de hoofdmacht van de Tukkers, werd de aanvaller verhuurd aan Go Ahead Eagles, waar Ten Hag destijds de scepter zwaaide.

Promes vertelde dat hij de eerste trainingen bij Go Ahead alleen maar op de grond lag vanwege alle tikken die hij te verwerken kreeg. "Ik keek wanhopig naar Ten Hag, maar die floot nergens voor. Ik wilde nummer 10 en moest het maar afdwingen. Op een dag moest ik met hem videobeelden van mijn wedstrijden bekijken. Ik schaamde mij gewoon. Ik had een grote mond, maar verloor bijna alle persoonlijke duels. Ik deed nooit aan krachttraining, dacht alles wel af te kunnen met mijn talent. We zijn gaan werken aan mijn fysiek en ik ging heel snel enorm vooruit."

'Het is typisch Nederlands'
Ten Hag werd in zijn eerste periode bij Ajax hevig bekritiseerd, maar heeft critici inmiddels de mond gesnoerd met het behalen van de landstitel, de TOTO KNVB Beker en de halve finale van de Champions League. Ten Hag heeft zich moeten bewijzen, net als Promes in feite zijn gehele loopbaan heeft moeten doen. Knokken tegen de buitenwereld. "Ten Hag vloerde in het Santiago Bernabéu Real Madrid met 1-4, maar moet zich overal verantwoorden. In Sevilla hebben ze het over hem hoor, vergis je niet. Maar ik had in Deventer al heel snel door hoe goed Ten Hag was als trainer."

Promes herkent zich in het beeld dat hij steeds moet opboksen tegen de voorspellingen dat hij steevast tekort zal komen bij iedere stap in zijn carrière. Van FC Twente naar Spartak Moskou, van Spartak Moskou naar Sevilla of van reserve naar basisklant in Oranje: Promes kon zich altijd, tegen de verwachtingen in, aanpassen. "Toen ik naar Sevilla vertrok, begon ik op de reservebank. Hoorde ik diezelfde mensen weer gniffelen. Ik zou het alleen in Rusland kunnen. Maar ik laat het nu ook zien in één van de grootste competities (LaLiga, red.). Het is typisch Nederlands, ze duwen mij een beetje van zich af. Maar die bewijsdrang heb ik misschien wel nodig."

Ook bij het Nederlands elftal heeft Promes vaak het gevoel dat hij zich steeds moet bewijzen. Niet voor de trainers, maar voor de buitenwereld. "Ik weet niet wat ze tegen mij hebben op televisie. Bij het Nederlands elftal doet die Promes niks, hoor ik weleens. Ach, kritiek hoort bij mijn vak. Maar soms zou iets meer waardering wel op z'n plaats zijn. (...) Ik weet ook: het kan altijd beter. En er zijn genoeg betere spelers dan Quincy Promes. Maar het is toch niet zo dat ik er helemaal niks van bak?", aldus Promes, die stelde dat dit tekenend is voor zijn carrière. "Altijd heb ik moeten vechten voor erkenning."

'Hij heeft het Ajax-DNA'
Sevilla legde Promes medio 2018, na vier succesvolle jaren in Rusland, voor ruim twintig miljoen euro vast. In Andalusië kende de international een stroeve start, maar daarna mocht Promes zich heel vaak opmaken voor een basisplek. Iedere keer wanneer Promes zich meldde bij Oranje ging het over zijn gebrek aan minuten in Spanje, maar na een jaar kan de aanvaller prima cijfers overleggen: 49 duels met 2865 minuten speeltijd. Promes is het gehele jaar fit gebleven en moest bovendien een nieuwe rol aannemen bij Sevilla. De Nederlander moest regelmatig als vleugelverdediger fungeren waarbij hij de gehele rechterkant moest bestrijken. Promes liet aan Sevilla weten dat hij niet nog een jaar zo'n verdedigende rol wilde invullen.

Ten Hag zal rekening houden met uitgaande transfers van onder meer David Neres en Hakim Ziyech, waardoor vers bloed wenselijk is voorin bij Ajax. De oefenmeester is ervan overtuigd dat Promes past bij de stijl van de Amsterdammers, zo verzekerde hij eerder tegenover Voetbal International. "Natuurlijk heeft Quincy het Ajax-DNA. Hij is technisch vaardig, creatief, heeft scorend vermogen en toont altijd lef en moed. Daarbij is hij een hartstikke positieve jongen. Als hij ergens binnenkomt, gebeurt er altijd wat. Bij Quincy is het glas altijd halfvol."

Hedwiges Maduro stelde dat een type als Promes welkom is bij Ajax toen hij vernam dat ook Steven Bergwijn op het lijstje staat van de landskampioen. "Bergwijn naar Ajax? Of hij nou gaat of niet, het gaat mij er meer om dat Ajax zo'n type speler zoekt", aldus de oud-voetballer. "Dat is een goede zaak, omdat ik vind dat Neres de enige echte buitenspeler is bij Ajax die echt de pure snelheid heeft. Quincy Promes misschien (als aanwinst, red.)? Neres is uniek. We hebben gezien wat er gebeurt als Neres niet kan spelen. Dan moeten er direct andere types gaan spelen. Een vervanger of zelfde type als Neres heeft Ajax niet."

Bijzondere band
De kans is groot dat Promes vanaf de eerste wedstrijd een belangrijke rol gaat vervullen onder Ten Hag, daar het duo een unieke band heeft opgebouwd. De twee weten wat ze aan elkaar hebben. "Ik heb een bijzondere band met Ten Hag sinds ik onder hem heb getraind bij Go Ahead Eagles", zei Promes tegenover Voetbal International. "Hoe dat kan, ik weet het ook niet. Ik mocht hem in het begin helemaal niet, eerlijk gezegd. Hij pakte me steeds aan, maar was wel de eerste trainer die echt tot me wist door te dringen."

Afgelopen november erkende Ten Hag al dat hij gecharmeerd is van Promes. Dat de aanvaller voor het seizoen 2012/13 koos voor een verhuurperiode naar Go Ahead in plaats van een stap naar een geïnteresseerde partij uit de Eredivisie, sierde Promes, aldus de coach. "Hij had goed nagedacht over wat de beste stap voor hem zou zijn. Verschillende clubs uit de Eredivisie wilden hem óók hebben, maar Quincy koos bewust voor Go Ahead en voor mij. Hij had een plan", stelde Ten Hag, die aangaf dat Promes destijds nog moest leren om professional te worden.

"Dan doel ik bijvoorbeeld op het omgaan met tegenslagen. En de discipline in het uitvoeren van zijn taken op het veld. Daar hebben we wel wat gevechtjes over gehad. Dat vond ik mooi." De coach stelde vervolgens trots dat Promes een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt de afgelopen jaren. Promes is volgens de oefenmeester nu een 'stabiele persoonlijkheid' en een 'veelzijdige aanvaller op het hoogste niveau'. "Op eigen kracht. Ik heb hem hooguit een duwtje in de rug gegeven", was Ten Hag bescheiden. "Trainers overschatten hun inbreng in een spelerscarrière nogal eens."


Poll

Een goede aankoop van Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door constant kante)

Wel grappig om te lezen dat spelers in het begin vaak moeite hebben met Ten Hag, maar naar verloop van tijd allemaal achter hem gaan staan. Er zijn weinig trainers die zoveel waardering krijgen van ex spelers. Ik hoop dat de telegraaf dat ook eens in gaat zien, en stopt met die achterlijke hetze tegen ten Hag.

24 juni 2019 om 22:25

Die hetze is inmiddels al wel een tijdje overgewaaid volgens mij hoor? Kan er naast zitten, aangezien ik de Telegraaf niet lees, maar wat ik hier op voetbalzone en bij VI als Driessen er zit van meekrijg, is de mening daar ook wel redelijk gedraaid.

25 juni 2019 om 18:31

Die hetze waait over en komt terug en dat herhaalt zich telkens weer. Driessen is natuurlijk een makkelijk slachtoffer nu, maar hij was verre van de enigste persoon met kritiek op Ten Hag.

25 juni 2019 om 18:31

oxxis

Die hetze is ingehaald door de successen van Ajax. Maar dat maakt de door De Telegraaf gemelde zaken natuurlijk niet minder waar opeens. Alleen geldt nu: de winnaar heeft altijd gelijk! Maar reken maar dat als Ajax geen kampioen was geworden, dat er alsnog veel dingen over Ten Hag intern gelekt zouden zijn en door De Telegraaf gemeld zouden worden. En iedereen kan wel roepen dat de redacteuren van De Telegraaf alles hebben verzonnen, maar dat is nonsens. Zo werken die dingen niet.

25 juni 2019 om 18:33

Sirius

"die hetze waait over en komt terug en dat herhaalt zich telkens weer. "

Klopt. En gek genoeg (of eigenlijk helemaal niet gek genoeg) houdt die trend gelijke tred met de successen. Oftewel, als Ajax een rampseizoen zou beleven, dan komen er direct weer verhalen over Ten Hag en zijn spraakgebrek en hoe spelers hem nadoen achter zijn rug en zo. Zo gaat dat nu eenmaal.

25 juni 2019 om 18:43

Sirius

"die hetze waait over en komt terug en dat herhaalt zich telkens weer. "

Klopt. En gek genoeg (of eigenlijk helemaal niet gek genoeg) houdt die trend gelijke tred met de successen. Oftewel, als Ajax een rampseizoen zou beleven, dan komen er direct weer verhalen over Ten Hag en zijn spraakgebrek en hoe spelers hem nadoen achter zijn rug en zo. Zo gaat dat nu eenmaal.

25 juni 2019 om 18:44

Sirius

"die hetze waait over en komt terug en dat herhaalt zich telkens weer. "

Klopt. En gek genoeg (of eigenlijk helemaal niet gek genoeg) houdt die trend gelijke tred met de successen. Oftewel, als Ajax een rampseizoen zou beleven, dan komen er direct weer verhalen over Ten Hag en zijn spraakgebrek en hoe spelers hem nadoen achter zijn rug en zo. Zo gaat dat nu eenmaal.

24 juni 2019 om 23:04

Inmiddels is er al een half jaar geen negatief artikel over Ten Hag meer te vinden hier, die hetze is al een tijdje gestopt.

25 juni 2019 om 11:25

Ja alleen refereren die bloedzuigers er af en toe nog wel naar, als er ff weer een wedstrijdje minder wordt gespeeld. Net zoals de zogenaamde tweestrijd tussen Ziyech en Tadic die er nooit was.

25 juni 2019 om 12:06

Omdat negativiteit samenhang met prestaties. Als Ajax niet had gedaan wat het heeft gedaan was Ten Hag de schlemiel. Wat overigens logisch is want dat gebeurd overal.

Als mijn baas ervoor zorgt dat ik beter presteer en meer ga verdienen ga ik er ook achter staan :P

Wat ik alleen niet snap: als Sevilla zo tevreden over hem was dat hij heel vaak basis speler was, waarom doen ze hem dan binnen een jaar al met een paar miljoen verlies weg?

24 juni 2019 om 21:21

Je hebt niks aan een ontevreden speler; Promes kon alleen een basisplaats krijgen op de rechtsback positie (van wat ik heb gehoord/gelezen) en Promes wilde meer op zijn natuurlijke positie spelen. Een speler die dus aangeeft weg te willen, kun je misschien toch maar beter met dit eindresultaat laten gaan, voor hij nog minder waard wordt.

24 juni 2019 om 22:11

Ja je hebt gelijk. Had het wel gelezen, maar niet zo begrepen. Thanks!

24 juni 2019 om 22:24

You’re welcome. Het is op zich wel een interessant stuk, maar kan best begrijpen dat het anders opgevat kan worden; Het stukje staat pas alinea 7 van de 12 😉. Ben vooral benieuwd naar de opstelling (2 oud spelers van Twente -> Tadic en Promes).

25 juni 2019 om 12:02

Hoewel de kans groot is dat hij weggaat is Ziyech ook nog eens oud Twente. Ben alleen benieuwd in welke rol Promes zichzelf ziet. Ziet hij zichzelf als rechtsbuiten, spits of meer als nummer 10. Een beetje wat Tadic aan de linkerkant heeft.

24 juni 2019 om 21:46

Staat toch in het artikel? Promes heeft duidelijk te kennen gegeven aan Sevilla, dat hij niet nog een jaar een verdedigende rol wilde vervullen.

24 juni 2019 om 22:26

Omdat Sevilla de voorkeur geeft aan Sarabia en Promes alleen als back kan spelen bij Sevilla. Ook schommelde hij vaak van bank naar basis dus die prijs is niet gek.

25 juni 2019 om 14:22

Sevilla had betere aanvallers in huis waardoor Promes toch veelal in aanmerking kwam voor de rechtsback-positie en Promes zag zichzelf niet nog een seizoen als back spelen. Dan is een vertrek voor beide partijen de meest voor de hand liggende keuze. Nu levert Promes nog geld op en de strijd met Sarabia zou hij nooit gaan winnen.

Ik wist niet dat Tim Siekman naast profvoetballer (FC Emmen) ook journalist was 😜

Haha ja knikkers zegt ie😂. Vind het echt aandoenlijk als spelers dat als argument aanhalen. Hij was wel zwaar een ja-knikker toen hij naar Rusland kon gaan en dik kon gaan verdienen. Toen maakte het niet uit dat er zoveel racisme in Rusland is naar negroïde personen.

25 juni 2019 om 13:38

Zou jij niet voor 7 miljoen per jaar in een ander land willen werken, waar ze op jou neerkijken vanwege je kleur of geloof en bovendien een hele andere cultuur hebben? Denk het wel he.

Krijg steeds meer de indruk Ajax is Nederland kap er nou eens mee al die berichtgevingen mensen worden hier schijtziek van.nog geen jaar terug werd Ten Hag en menig speler van Ajax afgebrand.nw seizoen nw kansen ,mijn mening Ten Hag gaat de kerst niet halen!!! Nee geen zonnesteek er gaan zeker nog wel een paar spelers weg en dat gaan ze niet opvangen met deze aankopen.

Promes is een leuke jongen, puur en onbevangen. Hij komt alleen niet zo bijster slim over, maakt soms wat rare keuzes en daarom heeft hij goede begeleiding nodig. Ik denk dat Ten Hag hem wel scherp kan houden.

Als een speler niet goed genoeg is voor een basisplaats voorin bij Sevilla, is hij dan wel goed genoeg voor Ajax? Voor in de Eredivisie? ja, zeker en daarin gaat hij best veel goede dingen laten zien. Internationaal op CL niveau? Ik betwijfel het...

25 juni 2019 om 14:13

Dat had je een jaar geleden ook kunnen zeggen van Tadic. Weliswaar basispeler als aanvaller bij Southampton toendertijd, maar scoorde niet heel veel bij een rechterrijtje PL club. Kijk wat er van hem geworden is. In een systeem waar hij tot zijn recht komt kan Promes zeker ook op internationaal niveau meekomen. Hij heeft met Spartak heeft ook vaak Europees gespeeld als ik me niet vergis

25 juni 2019 om 14:31

Tadic had zich allang bewezen en is ook voor z'n nationale ploeg altijd een belangrijke speler geweest.

"in een systeem waar hij tot zijn recht komt kan Promes zeker ook op internationaal niveau meekomen."

In Oranje hebben de aanvallers toch veelal een vrije rol zoals Promes die graag heeft en dan heb je het over internationaal niveau. Daar is hij gewoon niet goed genoeg voor. Tadic is niet met Promes te vergelijken, want Tadic heeft een exceptionele traptechniek, een zeer goed overzicht en ondanks zijn gebrekkige snelheid een zeer behoorlijke handelingssnelheid.

Promes gaat het echt uitstekend doen bij Ajax. Ik denk echt dat hij als rechts of linksbuiten zal gaan vlammen en heel veel goals zal gaan maken, samen met Tadic. Ik vraag me alleen wel af wat dan het plan gaat zijn met Dolberg? Want met Neres en Promes heb je twee buitenspelers die eigenlijk allebei horen te spelen. Zou Dolberg dan definitief afgeschreven zijn of krijgt hij toch nog een kans in de basis aankomend seizoen? Ik ben benieuwd.

25 juni 2019 om 12:33

Ajax kan toch niet het team voor het seizoen bouwen met Dolberg in gedachten? Sure Dolberg heeft gevlamd, maar de afgelopen 2 seizoenen is het bar en boos.

Ik vind het persoonlijk al heel wat dat dolberg nog een seizoen de kans krijgt, maar hij zal zeker geen onderdeel van de basis 11 zijn waarmee ze weer CL voetbal willen spelen. Kijk naar hoe slecht dolberg presteerde tegen tottenham. Het was alsof ze een deense vogelverschrikker, nee totempaal op de spits hadden staan. Een vogelverschrikker dient nog een doel.

Ik hoop echt dat dolberg dit seizoen zijn vorm terug vindt. Dan moet ajax hem volgende zomer of deze winter zelfs direct verkopen met wat winst. Want rendament voor het team heeft deze jongen niet.
Zo niet, wat ik verwacht eerlijk gezegd, moeten ze hem gewoon verkopen tegen elk aannemelijk bod.

"altijd heb ik moeten vechten voor erkenning."

Elke profvoetballer moet vechten voor erkenning en daar is Promes natuurlijk geen uitzondering in. En natuurlijk is het niet zo dat hij er helemaal niets van bakt, maar als je in een nationale ploeg speelt lig je onder een vergrootglas en dan kan het zijn dat je gewoon te licht word bevonden. Dat wil niet zeggen dat je er niets van bakt, maar dat je voor een dergelijk niveau gewoon niet goed genoeg bent. Geen schande, want het overgrote deel van de Nederlandse profvoetballers is niet goed genoeg.

Er is nog niets te zeggen over het Ajax van komend seizoen. Domweg omdat de transferwindow voorlopig nog open is. Ajax heeft nu Promes binnen, weet dat het Huntelaar en Dolberg zal behouden en dat Tadic eerder al nadrukkelijk aangaf te willen blijven. Maar Ziyech en Neres zijn beiden bereid te gaan indien zich de goede club meldt. En waar gaat Marin spelen, wie neemt de taken van de Jong en eventueel de Ligt over ? Wordt v.d. Beek belangrijk of gaat hij ook alsnog naar een grote club ? Promes is niet onomstreden in oranje. Wellicht is dat een mooi doel voor hem om naar te streven. Door uit te blinken in de aanval van Ajax.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4138
2.AZ3830
3.PSV3118
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller167
L. TraoreAanvaller20
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper160
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper00
N. TagliaficoVerdediger153
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

84 fans
Middenvelder, 27 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Ajax 15 10 2 0
2018/2019 Sevilla 33 2 2 0
2018/2019 Spartak Moskou 5 1 1 0
2017/2018 Spartak Moskou 26 15 5 0
2016/2017 Spartak Moskou 26 12 4 1
Laatste voetbalnieuws

‘Uitgebreide tests’ moeten Ten Hag maandag duidelijkheid verschaffen

Het is nog maar de vraag of André Onana in actie kan komen tijdens de beslissende groepswedstrijd van Ajax in de Champions League tegen Valencia. De sluitpost van de Amsterdammers kampt...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 9 december
Real Madrid moet op korte termijn tweehonderd miljoen euro aan uitgaande transfers binnenhalen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren