Jop van der Linden (28) stopt: ‘Ik wil met mijn zoontje kunnen voetballen’

Maandag, 24 juni 2019 om

Jop van der Linden zou met zijn 28 jaar normaal gesproken nog een aantal jaar moeten kunnen voetballen. Fysieke ongemakken hebben echter hun tol geëist bij de centrale verdediger, die in het verleden actief was bij clubs als Vitesse, Go Ahead Eagles, AZ en Willem II en voor het laatst bij het Australische Sydney FC onder contract stond. Van der Linden laat dan ook in gesprek met Voetbal International weten zijn conclusies te hebben getrokken.

“Het lichaam wil niet meer. Het is op”, vertelt hij aan het weekblad. De verdediger kreeg eind 2015, toen hij bij AZ speelde, last van spierklachten en uiteindelijk bleek het probleem bij zijn heupen te liggen: “In mei 2016 werd ik geopereerd aan mijn linkerheup, zes weken later was de andere kant aan de beurt. De ingrepen hielpen, al werd ik nooit meer de oude. Ik had bovendien kraakbeenschade. De dienstdoende arts vroeg destijds heel eerlijk: ‘Wil je nog wel door als professioneel voetballer? Het is een zwaar en moeilijk herstel.’”

Van der Linde ging echter door en trainde de spieren om zijn heupen heen extra goed om zo de veranderde belasting op te vangen. De verdediger slaagde er echter nooit meer in om klachtenvrij te voetballen: “Je bent op een gegeven moment vooral bezig om fit te blijven. Elke dag ben je in de weer om je heupen te onderhouden, op gang te komen. Dat kost zo ongelofelijk veel energie. Daar lijden vervolgens ook je prestaties onder”, vertelt hij over zijn laatste jaren in Tilburg en Sydney.

“Je bent ooit begonnen met voetballen omdat je het zo leuk vond. Ik kwam op een punt dat het vooral pijn deed. Dan moet je eerlijk zijn tegen jezelf.” Van der Linde heeft nu de knoop doorgehakt en een punt achter zijn profloopbaan gezet. Hij hoopt echter wel op een lager niveau door te kunnen voetballen en zou bovendien graag in de sportwereld actief blijven als bijvoorbeeld fitnesstrainer: “Uiteindelijk is er meer dan voetbal. Ik wil heel mijn leven blijven sporten. Ook wil ik op een dag met mijn zoontje kunnen voetballen. Ik had nu nog wel een paar jaar door kunnen gaan, maar wat had ik dan nog meer kapot gemaakt. Dit is het niet meer waard.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

16 reacties (laatste reactie door tres)

Zonde dat blessures zo'n grote rol hebben gespeeld. Was zeker geen topper maar voor de middenmoot van de eredivisie zeker een prima speler. Ook echt een geweldige trap in de benen die je maar zelden ziet.

24 juni 2019 om 15:06

Inderdaad. Heeft het toch aardig goed gedaan toen hij bij Go Ahead Eagles speelde. Had ook het idee dat deze speler een stuk ouder is. Desondanks een verstandig besluit om te stoppen, het is ook belangrijk om naar je lichaam te luisteren en het niet kapot te maken! Hopelijk heeft hij alsnog aardig wat geld kunnen verdienen. Een mooi avontuur heeft hij wel gehad in Australië.

Logisch maar pijnlijk besluit. Heeft toch nog een redelijke carriere gehad. Welliswaar niet veel gespeeld de laatste jaren, maar toch bij paar aardige clubs gezeten en een leuk avontuurtje in Australië.

Wauw bizar dat hij pas 28 is. Betekent dus dat hij op 24/25-jarige leeftijd bij AZ kwam, terwijl het toen al leek alsof hij in zijn laatste jaar van zijn carrière-jaar zat. Die kon het niveau echt verreweg niet aan. Zuur voor hem dat zijn lichaam zo snel al afgetakeld is maar heeft toch een mooi avontuur gehad in Australië. Bij Go Ahead was hij ook een meerwaarde, maar meer zat er niet in.

24 juni 2019 om 18:19

Zijn lichaam kan het niveau niet aan

Verstandig besluit, hoe moeilijk ook. Ik heb van hem genoten toen hij bij ons in Deventer speelde. Fluwelen trap, harde werker..

Heeft toch nog met Az Europees gespeeld. Dat kan niet iedere matige voetballer zeggen. Overigens was hij in de voorronde van de El wel belangrijk met een goal uit een vrije trap. Volgens mik was het tegen Istanbul BB. Overigens was dat het enige positieve aan zijn tijd in Alkmaar. Toch nog wel een leuke loopbaan gehad met een avontuur in Australië.

Is hij pas 28??? Speelde 2 jaar geleden bij ons en het leek alsof hij al op het eind van zn carrière zat. Leek op en speelde als iemand van 34..

24 juni 2019 om 18:19

Nu weet je waarom

Mooie woorden! Veel geluk job

Genoten van hem bij de eagles. Moedig en wijs besluit van hem om te stoppen. Het is de pijn en klachten later in je leven niet waard.

Dat moment met David Neres heeft hem dus wel degelijk de das om gedaan! Braziliaanse Samba noemen ze dat! on: jammer dat hij stopt nu de beste jaren eigenlijk aanbreken. Was op defensief vlak niet de beste, maar had wel een hele goede trap in de benen! Het ga je goed!

een spijtige wijze beslissing

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2323
2.PSV2320
3.AZ2015
4.Vitesse205
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

8 fans
Verdediger, 29 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 16 oktober
Serge Gnabry heeft zichzelf in de kijker gespeeld van Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren