Ola Aina gaat de wereld over met schitterende assist tegen Burundi

Nigeria is met een overwinning begonnen aan de Afrika Cup. De toernooiwinnaar van 2013, die zich in de twee laatste edities niet wist te kwalificeren, boekte zaterdagavond een 1-0 zege op debutant Burundi. Odion Ighalo werd de matchwinner met een doelpunt in minuut 77. Later op de avond komen Guinea en Madagaskar in dezelfde poule in actie.

Bij Nigeria had de geboren Haarlemmer William Troost-Ekong een basisplaats als linksback, terwijl voormalig VVV-Venlo-ster Ahmed Musa in de tweede helft inviel. Zijn entree, in de 58ste minuut, was bedoeld om de wedstrijd open te breken. Musa was de vervanger van veteraan John Obi Mikel en brak al gauw door aan de rechterflank. Doelman Jonathan Nahimana had een antwoord op zijn scherpe voorzet. Het stond op dat moment nog 0-0 in Alexandrië.

Nigeria was van meet af aan de dominante ploeg, maar wist het overwicht niet om te zetten in doelpunten. Paul Onuachu was in de openingsfase niet gelukkig met een kopbal, al moest ook de Nigeriaanse doelman Daniel Akpeyi knap redding brengen op een inzet van de doorgebroken Cédric Amissi. Sterspeler Alex Iwobi kwam niet verder dan een geblokt schot in de eerste helft. Na de rust bleef Nigeria zwoegen, maar trok het de wedstrijd toch naar zich toe.

Het was niet Musa, maar mede-invaller Ighalo die het verschil maakte. De assist van Ola Aina was van wereldklasse: de verdediger, die deze maand voor tien miljoen euro overstapte van Chelsea naar Torino, spleet de verdediging van Burundi open met een afgemeten hakbal die Ighalo bereikte. De aanvaller van het Chinese Shanghai Greenland Shenhua bleef oog in oog met doelman Nahimana koel en zocht met succes de rechterhoek: 1-0.

Denk je dat Nigeria de Afrika Cup gaat winnen?