Studententeam start Europa League-avontuur: ‘Ze betalen gewoon contributie’

Woensdag, 26 juni 2019 om

Het is nog geen maand geleden dat Chelsea met 4-1 van Arsenal won in de finale van de Europa League, maar een nieuwe editie van het toernooi staat alweer op het punt van beginnen. In de zogenaamde preliminary round van het tweede Europese clubtoernooi nemen clubs uit voetbaldwergen als San Marino, Andorra, Noord-Ierland, Gibraltar, de Faeröer Eilanden, Kosovo en Wales het tegen elkaar op en zelfs tussen deze onbekende clubs is er sprake van een vreemde eend in de bijt. Het elftal van Cardiff Metropolitan University FC bestaat namelijk volledig uit studenten en gaat donderdagavond ten koste van het Luxemburgse Progrès Niederkorn proberen om de volgende voorronde te bereiken.

Door Robin Bruggeman

De Universiteit van Cardiff wordt al sinds 1972 vertegenwoordigd door een voetbalelftal, maar Cardiff Met ontstond pas in zijn huidige vorm toen universiteitsteam UWIC in 2000 fuseerde met Cardiff Inter. Na een jarenlange tocht op en neer door de Welshe voetbalpiramide volgde in 2016 promotie naar de Welsh Premier League en kwam ook de droom van het spelen van Europees voetbal binnen handbereik. The Archers waren in de afgelopen seizoenen dan ook al een paar keer dicht bij dit ultieme doel, maar grepen uiteindelijk steeds net mis. Vorige maand was het echter wel raak toen in de finale van de play-offs na strafschoppen werd afgerekend met het hoger aangeslagen Bala Town, waarbij met name doelman Will Evans een heldenrol vervulde. Hij stopte drie strafschoppen in de penaltyreeks, waarna Eliot Evans de beslissende strafschop binnenschoot.

Plaatsing voor de eerste voorronde van de Europa League leverde Cardiff Met ruim twee ton aan prijzengeld op, maar de spelers zullen hier niet direct iets van terugzien. De studenten die voor hun universiteit spelen zijn allemaal amateurs en moeten zelfs het vaste jaarbedrag van 170 euro aan contributie betalen om deel te kunnen nemen aan het Europa League-avontuur van hun ploeg. Architect achter het succes van Cardiff Met is eenmalig Welsh international en oud-verdediger van onder meer Swansea City, Nottingham Forest en Bristol Rovers Christian Edwards, die de club als trainer en director of football van het vierde niveau van Wales naar de Premier League voerde. De 43-jarige oefenmeester heeft de afgelopen weken de handen vol gehad aan alle aandacht die de Europa League-deelname genereerde: “Het was gekkenhuis toen die laatste bal het net raakte. Er was opwinding, opluchting, het was geweldig voor alle betrokkenen. Sindsdien is het chaos, de telefoontjes en de e-mails blijven maar komen”, glimlacht hij in gesprek met de BBC.

‘We kunnen onze spelers niet betalen’
“Veel mensen begrijpen niet dat de spelers betalen om hier te mogen spelen. Niemand wordt gedwongen om hier te tekenen, ze spelen hier omdat ze de impliciete regels kennen. Ze weten voordat ze hierheen komen wat het betekent om hier te spelen. Ze zien de toegevoegde waarde van het krijgen van een opleiding en het sporten op een hoog niveau. Wij zorgen ervoor dat deze jonge mannen goede perspectieven krijgen wat betreft hun carrière en ze kunnen ook nog eens op een hoog niveau voetballen. Wij kunnen onze spelers niet betalen, maar we kunnen hen wel de kans bieden om Europees voetbal te spelen en dat maakt ons uniek”, legt Edwards uit. De successen op het voetbalveld zorgden in de laatste weken van het seizoen echter ook voor complicaties op educatief vlak: “Het grootste deel van het team bestaat uit postdoctorale studenten, die geen examens hebben maar wel opdrachten in moeten leveren. Een paar van de jongere jongens hadden nog wel examens, maar dat hebben ze allemaal goed gepland.”

“Daar verdienen ze de credits voor, omdat het eenvoudig zou zijn om je alleen maar op het voetbal te richten. Maar ze weten die goede balans vast te houden, ze weten dat de studie op de eerste plek komt en voetbal op de tweede”, looft hij zijn spelers. Na de kwalificatie voor de Europa League-voorrondes zat Cardiff Met enkele weken in spanning over wie de tegenstander zou worden. Met Prògres Niederkorn kregen zij op het eerste gezicht een van de zwaarst mogelijke lotingen, daar de Luxemburgers twee jaar geleden nog verantwoordelijk waren voor de verrassende uitschakeling van Rangers FC en vorig seizoen afrekenden met het Azerbeidzjaanse Gabala FK en het Hongaarse Budapest Honvéd voordat het Russische FC Ufa uiteindelijk te sterk bleek.

Voor Cardiff Met is een internationale trip bovendien een nieuwigheid, aangezien de verste voetbalbestemming voor het team tot nu toe het Schotse Stirling is: “We hebben als team nooit buiten het Verenigd Koninkrijk gespeeld, maar we zijn redelijk gewend aan het reizen en aan de overnachtingen in hotels als we in Noord-Wales moeten spelen. We zijn er klaar voor”, is aanvoerder Bradley Woolridge echter gedecideerd tegenover The Sun. Cardiff speelt zijn eerste wedstrijd uit en dat heeft voor gemengde gevoelens gezorgd in Wales: “Het kan nu zo zijn dat we terugkomen en dat het een enorm zware taak wordt om er thuis nog iets van te maken als het uit mis is gegaan, maar aan de andere kant wordt het een geweldige wedstrijd voor ons eigen publiek als we het uit wel goed hebben gedaan. In een ideale wereld hadden we de tweede wedstrijd uit gespeeld, zodat we in Luxemburg hadden kunnen blijven om het te vieren als we hadden gewonnen.”

‘Geen snoepreisje’
Hoewel het behalen van de Europa League al een prestatie op zich is, willen de studenten nu het zover is geen modderfiguur slaan in Luxemburg: “Het wordt geen snoepreisje. Voor ons is het waarschijnlijk de grootste wedstrijd die we ooit zullen spelen. Het gaat erom dat we ons nu zo goed mogelijk voorbereiden, het zou geweldig zijn als we doorgaan, maar dat wordt een moeilijke opgave. Voor de vrienden en familie die meegaan wordt het waarschijnlijk meer een lolletje dan voor ons. Zij hebben vijf dagen vrij genomen om daarheen te reizen. Voor ons is het letterlijk er twee dagen van tevoren heen vliegen, trainen, trainen en dan spelen op donderdag voordat we vrijdag weer terugvliegen. De focus ligt voorlopig totaal op het voetbal.”

Als Cardiff Met af weet te rekenen met de Luxemburgse opponent, lonkt in verder voorrondes mogelijk een nog mooiere trip. De winnaar van het tweeluik tussen Cardiff Met en Progrès zal het in de volgende ronde opnemen tegen het Ierse Cork City FC, waarna een ronde later een eventuele ontmoeting met het grote Rangers op Ibrox wacht. Voor Woolridge zou een dergelijke wedstrijd een droom die uitkomt vormen: “Het is ongelooflijk als je erover nadenkt dat we misschien in zulke stadions spelen als we doorgaan. Het zou kunnen dat we ingemaakt gaan worden door Progrès Niederkorn, maar ik heb niet het gevoel dat het onmogelijk is om een goed resultaat neer te zetten. Dat we zo ver zijn gekomen was, gezien al het harde werk van de afgelopen jaren, al een prestatie op zich. Het zou voor de universiteit, vrienden en familie geweldig zijn als we nog verder komen.”

Arsenal-spelers druipen af na verloren Europa League-finale
Meer video's

Poll

Denk jij dat Cardiff Met Progrès Niederkorn uit gaat schakelen?


23 reacties (laatste reactie door primetime)

Wat een heerlijk verhaal zeg! Denk dat ze het zelfs al fantastisch zouden vinden mochten ze een ronde verder komen. Ze zullen vast niet de illusie hebben dat ze ook echt de Europa League gaan halen, maar zelfs dit is natuurlijk al prachtig voor deze spelers! Lekker studeren en naast je studie zelfs nog kans maken om Europees voetbal te mogen spelen. Heerlijk.

Je zou het zo een team echt gunnen om een ronde door te komen en vervolgens te mogen spelen in het Stadio Olimpico tegen AS Roma... Nu maar proberen twee rondes door te komen om dan op Ibrox te mogen spelen. Dit soort verhalen zorgen ervoor dat voetbal toegankelijk blijft, ik zou mijn neefje bijna willen aanraden om in Cardiff een semester naar de Universiteit te gaan voor dit avontuur haha.

25 juni 2019 om 00:17

Om as Roma te loten moeten ze minimaal de 3e ronde halen, dat haat ze dus nooit lukken aangezien ze nu in de premilary round zitten. Die spelen aankomende donderdag al. Winnen ze over twee wedstrijden van niederkorn dan spelen ze de eerste officiële kwififcatieronde tegen cork dan nog een 2e ronde eventueel tegen de rangers en dan pas kunnen ze roma loten of te wel onhaalbaar.

25 juni 2019 om 00:20

Heb je ze ooit zien spelen? Waarschijnlijk werd wat ze nu haalde al onhaalbaar geacht, iets optimistischer mag

25 juni 2019 om 23:52

Roma begint zelf in de 2e voorronde. Dus ze zouden eerst Rangers moeten verslaan in de 2e voorronde en dan hopen dat zij en Roma doorgaan en elkaar loten.
Jouw club Utrecht of AZ zou ook nog kunnen in de 3e voorronde. Maar ik vrees dat Niedercorn het eindstation wordt. Absoluut geen schande, want dat was vorig jaar een stunt ploeg en het jaar daarvoor ook. Luxemburgse clubs lijken ieder jaar sterker te worden.

26 juni 2019 om 00:54

En hopen dat de rangers doorgaan in de 1e ronde 😉. Utrecht kan hun voor 90% zeker niet loten in de 3e ronde omdat utrecht dan zeer waarschijnlijk niet is geplaatst. Of er moeten heel veel geplaatste ploegen uitvliegen de eerste rondes.

Wat zijn dit heerlijke verhalen zeg. Mooi zoiets net als uit een jongensboek. Ik ga het volgen!

Mooi verhaal, gun ze het beste. In de VS spelen college football teams overigens wekelijks voor 50,000 tot 100,000 toeschouwers en krijgen daar slechts geringe vergoedingen voor, omdat het nog studenten zijn. En het reizen door de VS is qua afstand verder dan van Nederland naar Bulgarije, ter vergelijking, maar goed dat alles ter zijde.

25 juni 2019 om 12:54

Dat is pas echt belachelijk in mijn ogen. Hopelijk veranderen de regels snel. TV rechten worden voor miljarden verkocht en spelers zien er amper iets van terug. Amateurvoetballers krijgen nog meer betaald.

25 juni 2019 om 14:43

Maar die context is totaal anders. Veel college (american) football spelers krijgen een studiebeurs waardoor studeren voor hen ineens betaalbaar is. Ze krijgen dus die vergoeding in een andere vorm, waardoor de spelers gewoon nog studenten zijn ipv profsporters.

25 juni 2019 om 22:59

Ja leuk die vergoeding. Maar die verdienen ze dus met een normaal salaris in het American Football binnen een dag terug.

25 juni 2019 om 23:56

Maar het blijven jeugdspelers. Kijkende naar hoeveel een universiteit kost, vind ik 50-100 duizend qua studiebeurs waarde gewoon erg veel voor iemand die niet eens in de echte league speelt

26 juni 2019 om 13:12

Die vergoeding staat echt totaal niet gelijk aan wat het oplevert. Wat is 50000/100000? Dat krijgen ze al in het amateurvoetbal. Football en basketbal hoogste college level praten we al over miljarden aan tv geld. Alleen voor March Madness wordt al 1 miljard aan tv geld uitbetaald! We praten hierbij over een toernooi van amper 2 maanden. Ter vergelijking, eredivisie tv gelden is 80 miljoen. Gewoon een vies spelletje en de NBA en NFL houdt het in stand omdat ze college football en basketbal als een interessant platform zien waar spelers hun commerciele waarde kunnen vergroten en er een hype kan ontstaan.

26 juni 2019 om 22:02

Dat is zeker zo, maar ook weer niet het hele verhaal. De Ncaa is de organisator van de college programmaś voor Football en Basketball, deze staat los van de Nba/nfl. Dat er flink verdiend wordt aan spelers die er zelf niets van terugzien is zeker waar, maar daar zit nog een aspect aan. Alle andere sportprogramma's worden namelijk óók uit die opbrengsten betaald. Die karrevracht aan medailles die de VS op Olympische Spelen haalt zijn dus feitelijk gefinancierd door de Ncaa. Dat de Footballers en Basketballers niks krijgen is dus ook om ervoor te zorgen dat andere atleten fulltime hun sport kunnen beoefenen.

26 juni 2019 om 22:24

Dat weet ik en dat is compleet belachelijk. Net zo belachelijk als vrouwen die net zoveel willen verdienen als mannen. Wat ook compleet belachelijk is dat die jongens geen geld mogen verdienen aan sponsoren. Ncaa is sws iets wat van mij heel snel omver mag vallen.

Ik weet dat Ncaa losstaan van NBA en Nfl. Ik uit ook zeker mijn kritiek op de laatste 2 partijen want door hun zitten al die jongens bijna verplicht op een college met name de footballplayers. Ze moeten ook gewoon die regels aanpassen.

26 juni 2019 om 21:32

Hoe komt het eigenlijk dat die college football teams zoveel supporters hebben dan? Zijn het voornamelijke andere studenten die die teams aanmoedigen of waar halen ze die fanbase vandaan? Ben daar best benieuwd naar eigenlijk.

Wel echt vet hoor, op welk niveau komen die teams dan btw ook uit?

26 juni 2019 om 21:40

Dat zijn gewoon bewoners uit de buurt/regio. College teams hebben heel veel historie en een traditionele binding met een lokale regio, soms meer dan profteams. College teams verhuizen nooit (in tegenstelling tot profteams) . In die zin hebben ze eenzelfde positie als grote regionale clubs in het Europese voetbal. Qua niveau zit het net onder de Nfl: de beste talenten gaan immers het college football in, maar verspreid over heel veel teams dus de concentratie aan toppers per team is minder groot dan in de Nfl. Feitelijk is het een soort 1e divisie maar dan zonder promotie/degradatie

26 juni 2019 om 22:15

Nee hoor. Er kijken echt enorm veel mensen naar. Je moet je ook dit indenken. De NBA verplicht je 1 jaar weg te zijn van High School. De NFL 3 jaar. De colleges, dat is waar de Mbappes, Dembeles en Frenkies te zien zijn. Je hebt verschillende niveaus. D1, D2, D3 en Juco. D1 is het hoogste niveau, daar spelen over het algemeen alle toptalenten. In Juco zijn er soms ook nog echt wel toptalenten. Juco is voor de community colleges. Daar komen spelers die te lage cijfers hebben of wegens gedrag of andere problemen. Op Netflix staat daar wel een goeie docu op. Last Chance U. Een community college dat alle lastige spelers oppikt en uiteindelijk er nog behoorlijk wat heeft afgelevert aan de Nfl.

Sws worden jeugdspelers daar enorm gehyped. Een Lebron en Carmelo Anthony waren in High School al in staat om 7000 toeschouwers te trekken, ze moesten er speciaal voor naar een ander stadion. Kaartjes werden ook nog eens doorverkocht voor 100 dollar. Zo'n college basketbalwedstrijd waar Zion Williamson zijn schoen ontplofte, daar werden kaartjes van 2000 dollar verkocht en hoger.

Heel soms zie je in het basketbal dat spelers een jaartje naar Europa gaan om te spelen en geld te verdienen. Een speler koos er zelfs voor om helemaal niks te gaan doen en voor zichzelf te trainen en te wachten tot het jaar voorbij is, Darius Bazley. Hij heeft er voor gekozen om stagiaire bij New Balance te zijn voor een jaartje voor een miljoen.

Ik denk dat het systeem niet lang meer vol te houden is. Protest komt er steeds meer. Ook de mannen die allang binnen zijn in de NBA komen voor die college boys op. Ik hoop echt dat het zoontje van bv Lebron zo goed wordt dat er een hele controversie omheen kan ontstaan. Tegen de starpower van een Lebron bezwijkt de NBA misschien wel.

Tijdje gevoetbald in Cardiff en ook tegen deze club gespeeld op een lager niveau. Geweldig om te zien dat ook zo een team het dus in zich heeft ver te komen. Hoop oprecht dat ze dit avontuur even vol kunnen houden

Prachtig om te lezen. Verwacht geen wonderen, maar hopen mag altijd. De gunfactor hebben ze in ieder geval!

Ik hoop dat ze zover mogelijk komen en zoveel mogelijk kunnen verdienen. Dat deze jongens naast hun studie ook nog zoiets neerzetten is alleen maar mooi om te zien.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Maandag 9 december
Real Madrid moet op korte termijn tweehonderd miljoen euro aan uitgaande transfers binnenhalen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren