Salah en consorten openen Afrika Cup met minimale overwinning

Egypte is in eigen land goed begonnen aan de Afrika Cup. De ploeg van bondscoach Javier Aguirre won zonder groots te spelen met 1-0 van Zimbabwe. Onder aanvoering van sterspeler Mohamed Salah pakten de Egyptenaren in de slotfase van de eerste helft de voorsprong via spits Trézéguet, hetgeen genoeg bleek voor de overwinning in Groep A.

Egypte opende vanaf het begin het vuur op het doel van Zimbabwe, waar voormalig Vitesse-middenvelder Marvelous Nakamba in de basis stond. Een prachtige aanval, met daarin een dubbele een-twee, leverde een goede kans op voor Abdallah Said, maar de middenvelder schoot recht op doelman Edmore Sibanda. Even later ging een goede schietkans van diezelfde Said net over.

Egypte bleef in de sprankelende eerste helft zoeken naar de openingstreffer, aangevoerd door sterspeler Salah, die met zijn dribbels een plaag voor de Zimbabwaanse defensie was. Aan de andere kant dook Khama Billiat vrij op voor doelman Mohamed El-Shenawy, maar de inzet van de aanvaller van Kaizer Chiefs ketste af op de keeper. Vlak voor rust kapte Egyptenaar Trézéguet naar binnen in het strafschopgebied en krulde de spits de bal knap in de verre hoek: 1-0.

De tweede helft was een stuk slordiger van de kant van Egypte, dat Zimbabwe meer en meer aan de bal liet komen. The Warriors wisten zich echter geen raad met de geboden ruimte en stichtten amper gevaar. Salah kreeg nog twee goede kansen met zijn mindere rechterbeen, maar stuitte twee keer op de Zimbabwaanse doelman. Een kopbal van Evans Rusike van Zimbabwe ging in de slotfase over.