Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Ricksen over hartverscheurende video: ‘Die werd verkeerd begrepen’

Laatste update:

De situatie van Fernando Ricksen wordt met de dag schrijnender, al denkt de oud-verdediger nog steeds niet aan opgeven. Ricksen, die de spierziekte ALS heeft en door zijn zeer slechte gezondheid in een Schots hospice verblijft, geeft via een spraakcomputer een interview aan EenVandaag, want zelfstandig praten is niet langer mogelijk. “Ik denk nog steeds dat ik ALS kan verslaan”, zo blijft hij strijdvaardig.

“Maar de tijd tikt”, beseft de oud-speler van onder meer AZ, Glasgow Rangers en het Nederlands elftal. “En als de farmaceutische industrie niet meer gaat doen om een medicijn tegen de ziekte te vinden, dan lukt het niet. Nu is dat blijkbaar niet lucratief genoeg. Dat is wel iets waar ik me boos over kan maken. Maar zolang ik leef, zal ik strijden”, aldus de Limburger, die naast een spraakcomputer ook vaak een zuurstofmasker nodig heeft, omdat ademen steeds moeilijker gaat.

Voor Ricksen zijn beelden en foto's van hemzelf zeer confronterend. Hij is sinds de diagnose in 2013 namelijk hard achteruit gegaan. Toch is het volgens de doodzieke oud-voetballer noodzakelijk dat zijn verhaal naar buiten komt, zeker op Wereld ALS Dag (21 juni). “De enige manier om deze ziekte aan te pakken is door het te laten zien en mensen er van bewust te maken. Daarom laat ik mezelf zien.”

Ricksen had het onlangs in een videoboodschap over zijn laatste avond, wat voor nogal wat ophef zorgde. “Die werd verkeerd begrepen”, benadrukt de gewezen vleugelverdediger, die het over zijn laatste optreden in de openbaarheid had. Dergelijke benefietavonden vergen teveel energie, vandaar zijn beslissing om ermee te stoppen. “Ik heb mijn energie nu nodig om te blijven vechten tegen deze ziekte. Ik moet een stapje terug doen.”

De dood komt steeds dichterbij, weet ook Ricksen, die desondanks een sprankje hoop houdt. “Vandaag ga ik niet dood. Ik geniet van elke nieuwe dag.” Toch zijn er zorgen voor de lange termijn. “Ik heb die dagen wel. Maar dan doe ik mijn ogen dicht en luister ik muziek en dan gaat het weer. Als je me vijf jaar geleden had gevraagd of ik deze situatie zou hebben aangekund dan had ik nee gezegd. Maar je leert er mee leven. En mijn familie is my pride and joy.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Een strijder op en naast het veld.

Man, hartverscheurend en wat een kutziekte! Mooi om te zien hoe strijdbaar hij is om te zorgen dat er meer geld naar onderzoek komt en er blijvende focus is. Wens hem en zijn familie heel veel kracht toe!

Dit moet toch wel een van de ergste ziektes zijn. Helemaal aftakelen met aan het einde de dood. een lijdensweg die ik niemand gun en al helemaal niet deze strijder.

Verschrikkelijk om iemand zo te zien aftakelen. Bizar ook dat je leven af kan hangen van een winstmodel. Want wat hij zegt klopt ook gewoon, als er niks verdiend kan worden, dan steken de farmaceuten er nauwelijks geld in. Treffend voorbeeld is het medicijn tegen ebola dat relatief snel ontwikkeld kon worden, maar wel pas na wereldwijde kritiek. Dat had veel sneller gekund, maar ja het kost vooral veel en levert weinig op.

21 juni 2019 om 18:33

Een heel lastige discussie. Ook ik heb een sterke mening over de roekeloze farmaceutische bedrijven die letterlijk over lijken gaan, en wat mij betreft horen de meeste in de gevangenis. Tegelijkertijd heb ik wel eens een heel interessante en confronterende discussie gezien over wat een mensenleven "waard" mag zijn. Er zijn ziektes die slechts 10 of 50 of 100 mensen op de wereld hebben, die misschien wel tientallen of honderden miljoenen euro's zouden kosten om een geneesmiddel voor te ontwikkelen. Op welk moment mag een bedrijf, verzekeraar, of zelfs een maatschappij zeggen dit gaat te ver? Geen idee of ALS zeldzaam en duur genoeg is om in deze discussie te passen, maar het is niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. Behalve dat het idd om geld gaat. Een vreselijk verhaal!

21 juni 2019 om 18:39

Het probleem met ALS is misschien niet de te kleine patientenpopilatie, maar het is een relatief nieuwe ziekte. We weten er niet zoveel vanaf en onderzoeken naar deze ziekte zijn relatief nieuw. Zo gaat het altijd, in de jaren 80 had iedereen het over Aids, tot aids een chronische ziekte werd en toen ging iedereen het over k*** hebben etc. Maar goed sommige moraalridders op internet doen ook alsof Bayer tegen elke ziekte iets op de plank heeft liggen, maar het doelbewust achter wil houden. Sommige ziektes zijn gewoon nog niet te genezen en het kost inderdaad miljoenen tot miljarden om dit te financieren.

21 juni 2019 om 18:36

Leuk zo'n cynische kritische reactie, maar net als Ricksen, kom ook jij niet met een oplossing. Ik vind het ook heel pijnlijk hoor, maar de gemiddelde burger gaat al zeiken wanneer die 5 cent meer per jaar moet afdragen, laat staan als we met z'n allen miljoenen/miljarden moeten ophoesten om elke ziekte op te lossen. Het is niet eerlijk, maar vertel mij dan maar hoe je een ontzettend duur medicijn moet ontwikkelen voor een kleine groep gebruikers. Dan is ALS nog niet eens de kleinste groep, er zijn medicijnen bij ziektebeelden waar het nog veel schrijnender is. In Amerika willen ze niet eens bijdragen aan sociale voorzieningen voor de buurman, wordt je ziek dan is het jouw leven en moet je het zelf maar uitzoeken. De conclusie die jij dan trekt, dat het sneller had gekund, is nogal simpel en weinig doordacht. Of ga jij hoogstpersoonlijk al die wetenschappelijke onderzoeken financieren, om dan nog maar te zwijgen over productiekosten. Het is heel leuk om er met z'n allen schande van te spreken, maar zodra we zelf een euro of 2 in de collectebus moeten gooien, doen we de deur dicht.

21 juni 2019 om 19:39

Ik geef slechts aan dat een mensenleven afhankelijk is van de winst die bedrijven kunnen maken. Niets meer en niets minder. Theoretisch gezien is dat ook gewoon zo en dat beaam jij zelf.

Dat ik niet de financiële slagkracht, de kennis of juridische middelen heb om er iets aan te veranderen zou niet uit mogen maken. Ondanks dat ik niets kan veranderen mag ik er gewoon een mening over hebben. Zuiver gezien is het ook gewoon vreemd dat gezinnen en levens uit elkaar worden gerukt, puur vanwege geld.

Overigens is het een vaststaand feit dat het medicijn voor ebola sneller ontwikkeld had kunnen worden. Toen het aantal doden uit de hand begon te lopen en de wereldwijde kritiek aanzwol werd er in no time een vaccin ontwikkeld.

Bayer houdt honderden miljoenen binnen boord door allerlei creatieve constructies om de belastingafdrachten laag te houden. Misschien zouden een snippertje van dat geld kunnen gebruiken om het maatschappelijk belang te dienen. Dan hoeven er niet eerst duizenden mensen te sterven voordat er actie ondernomen wordt.





21 juni 2019 om 19:06

Voetbal is ook een winstmodel, een van de meest buitensporige, en die heeft Ricksen geen windeieren gelegd, toen was het kennelijk geen probleem, terwijl andere sporten moesten bedelen om sponsors.

Als er niets verdiend kan worden zul je het moeten doen onder druk, dat hebben ze in Rusland geprobeerd, dat werkte niet, werd weinig genezen. Dankzij de farmaceutische industrie hebben we al zoveel overwonnen, maar niet alle ziektes zijn dezelfde en sommige zijn gewoon niet eenvoudig te genezen, de mensen die deze geneesmiddelen zouden kunnen bedenken moeten enorm veel tijd besteden om kennis op te doen, en hun tijd kan niet voor alles ingezet worden, dit kost geld. Veel geld. En bedrijven kunnen nu eenmaal niet zonder winst overleven.

21 juni 2019 om 23:30

alex4all, vorig jaar nam Bayer Monsaanto over voor 53 miljard, toch een heel ander bedrag als wat Fernando ooit verdient heeft. Sterker nog ze kunnen het zich veroorloven om eens niet te investeren in Basf en laten een miljard liggen. Ik ben het met je eens dat onderzoek veel geld kost, maar de winsten die men maakt zijn groot genoeg om wat te kunnen doen.

21 juni 2019 om 20:08

Die bedrijven zijn echt een schande man, het gaat hen allemaal om t geld en nauwelijks om wat ze echt kunnen doen. In Amerika is het hele land verslaafd aan Adhd Drugs, anti-depressie pillen etc... iedereen schrijft het voor want iedereen verdient er bakken met geld mee.

Iemand zo zien aftakelen doet sowieso pijn maar ALS is daarin ooknog 1 van de minst prettige manieren om aan je einde te komen. Je kunt niet beter worden, het duurt jaren lang en je wordt steeds meer iemand die gevangen zit in z'n eigen lichaam. Ik hoop dat de mensheid hier ooit een medicijn voor kan vinden...

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren