Jaap Stam begint bij onrustig Feyenoord in woud van onzekerheden

Maandag, 24 juni 2019 om

Feyenoord begint maandag met de eerste training achter gesloten deuren aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De nieuwe trainer Jaap Stam heeft ruim een maand om zijn ploeg klaar te stomen voor de start van de nieuwe jaargang, die voor de Rotterdammers op 4 augustus van start gaat met de thuiswedstrijd tegen het gepromoveerde Sparta Rotterdam. Exact 41 dagen voor de ouverture van het seizoen bestaan er echter nog heel veel vraagtekens rond Feyenoord, waar het de afgelopen tijd bijzonder stil was.

Door Chris Meijer

Het afgelopen seizoen ging voor Feyenoord als een nachtkaars uit. De Rotterdammers deden nooit serieus mee in de titelstrijd en eindigden uiteindelijk met een achterstand van maar liefst 21 punten op kampioen Ajax. Lang leek het erop dat het bekertoernooi de jaargang nog van enige glans zou kunnen voorzien, maar in de halve finale was Ajax met 0-3 te sterk. Het was al een tijdje bekend dat Giovanni van Bronckhorst bezig was aan zijn laatste seizoen en Stam zijn opvolger zou worden. Eind maart werd ook bekend dat technisch directeur Martin van Geel Feyenoord achter zich zou laten, mede door de druk van de achterban. De bestuurder trad in 2011 aan bij het bijna failliet Feyenoord en hielp de club er weer bovenop, met als kroonstuk het kampioenschap in 2017. In de afgelopen twee jaar brokkelde het opgebouwde krediet van Van Geel beetje bij beetje af, tot er na de winterstop van afgelopen seizoen praktisch niets meer van over was. Een deel van de achterban begon steeds luider te roepen om het vertrek van de technisch directeur, die daar uiteindelijk, al dan niet op aandringen van de raad van commissarissen, aan toegaf.

Van Geel en De Jong, die tot voor kort de dagelijkse leiding van Feyenoord vormden.

“Ik vind de kritiek niet terecht. We spelen lang niet altijd even goed, maar je moet je afvragen of een tegendoelpunt de schuld van de technisch directeur is. Ik vind van niet en daarmee vind ik een deel van de kritiek buitengewoon onterecht. Het gaat ook niet om de kritiek, maar om de mate waarmee die geuit wordt. De vorm en de inhoud, daar mag je wel wat van vinden. Ik vind dat soms op het onbeschofte af. Ik vind dat we dat met z’n allen nooit mogen accepteren”, zo reageerde algemeen directeur Jan de Jong bij Feyenoord TV op het vertrek van Van Geel. Feit is echter wel dat het sinds het kampioenschap bergafwaarts is gegaan in Rotterdam-Zuid. Met de Champions League-miljoenen, waardoor Feyenoord in seizoen 2017/18 een recordomzet van 99,4 miljoen euro draaide, haalde Van Geel Steven Berghuis, Ridgeciano Haps, Sam Larsson, Jeremiah St. Juste, Sofyan Amrabat en Jean-Paul Boëtius binnen. Een seizoen later was er een stuk minder budget, waardoor alleen voor Luis Sinisterra een transfersom op tafel gelegd werd. Yassin Ayoub en Joris Delle werden transfervrij binnengehaald, terwijl Jordy Clasie gehuurd werd van Southampton.

Van Geel werd uiteindelijk verantwoordelijk gehouden voor de weinig succesvolle afgelopen twee seizoenen, wat volgens criticasters mede te maken heeft met het weinig creatieve aankoopbeleid van Van Geel. “Natuurlijk is het spijtig dat het straks eindigt, want met de directe collega's had ik nog jaren door kunnen werken, maar het lot van een td is dat successen uit het verleden en waar je als club vandaan komt door een deel van de buitenwacht snel zijn vergeten als het een periode minder draait. Dat is jammer, maar zo werkt het nu eenmaal. De vele negatieve aandacht die er nu voor mij is, is niet goed voor Feyenoord”, liet Van Geel op de website van Feyenoord weten bij zijn vertrek. De negatieve aandacht rond de technisch directeur stond echter niet op zichzelf, zo is na de mededeling over zijn vertrek gebleken. Zowel Arman Avsaroglu van de NOS als Valentijn Driessen van De Telegraaf wisten de afgelopen maanden te melden dat er sprake is van een ‘machtsstrijd’ binnen Feyenoord.

De duurste aan- en verkopen onder het bewind van Van Geel sinds mei 2011. De verkoop van Tonny Vilhena aan FK Krasnodar is hier niet in meegenomen, daar die werd afgerond na het vertrek van Van Geel.

De Vrienden van Feyenoord, de groep investeerders die nog een deel van de aandelen in handen heeft, zien naar verluidt weinig in het beleid van De Jong en zou hem graag willen vervangen door Robert Eenhoorn. Door de bestuurlijke onrust verliep de zoektocht naar een opvolger voor Van Geel voorlopig vruchteloos. Max Huiberts, Jordy Zuidam, Joris Mathijsen, Earnest Stewart, Ferry de Haan en Nico-Jan Hoogma bedankten volgens De Telegraaf en Voetbal International om technisch directeur te worden in De Kuip. “Organisatorisch is het zo'n wanorde, dat niemand exact weet waar hij aan toe is binnen de huidige organisatie. Allerlei groeperingen, gekapseld in de zo complexe cluborganisatie, laten publiekelijk van zich horen en bewaken hun territorium of zijn bezig hun invloedssfeer intern uit te breiden. Er wordt een ware machtsstrijd gevoerd. Ga in zo'n vechtorganisatie maar eens aan de slag als technisch directeur”, schreef Driessen in zijn column. Uiteindelijk koos Feyenoord met Sjaak Troost voor een noodoplossing. De oud-verdediger was al lid van de raad van commissarissen en is tot 31 januari 2020 op interim-basis aangesteld als de nieuwe technisch directeur.

Verschillende analytici lieten zich bijzonder kritisch uit over de aanstelling van Troost. “Feyenoord heeft het helemaal verkeerd aangepakt. Als je weet dat Van Geel weggaat, moet je al een plan B klaar hebben liggen. Ze dachten: wij zijn Feyenoord, een grote club, dat moet wel lukken”, zei Cor Pot tegenover de NOS. Johan Derksen sprak bij Veronica Inside van een ‘lachwekkende beslissing’. “Troost is niet lastig, maar hij begrijpt niks van de functie. Hij overschat het. Troost denkt dat zaakwaarnemers hem ook wel bellen. En mijn volgende vraag is: waarom staat De Jong dit toe? Feyenoord staat een jaar stil. De Jong weet echt niet wat hij bij deze club moet. Wat heeft hij überhaupt in de voetballerij te zoeken?” De wisseling van de wacht in de technische leiding en de relatief late aanstelling van Troost vallen niet los te zien van de relatieve stilte op de transfermarkt. Stam zag voorlopig alleen doelman Nick Marsman aangetrokken worden, terwijl er mogelijk de nodige mutaties in de selecties gaan plaatsvinden.

Stam: "Een halfuur voordat het naar buiten werd gebracht, kreeg ik het te horen. Martin belde me en het was best een schok."

De nieuwe trainer van de Rotterdammers schrok in eerste instantie al van het feit dat Martin van Geel vertrok. “Een halfuur voordat het naar buiten werd gebracht, kreeg ik het te horen. Martin belde me en het was best een schok. Natuurlijk snap ik zijn redenen en respecteer ik die, maar ik ging ervan uit dat wij samen zouden werken”, gaf Stam te kennen in gesprek met VTBL. Hij zal ongetwijfeld niet gelukkig zijn met de bestuurlijke onrust bij Feyenoord, daar de selectie eigenlijk versterkt en verfrist moet worden om komend seizoen niet andermaal op een straatlengte achter Ajax en PSV te eindigen. Voorlopig hebben huurlingen Jordy Clasie (terug naar Southampton) en Cuco Martina (terug naar Everton) De Kuip verlaten, terwijl Robin van Persie een punt achter zijn loopbaan heeft gezet en derde doelman Joris Delle uit zijn contract loopt.

Vlak voor de start van het seizoen heeft Feyenoord, in de lijn der verwachtingen, afscheid moeten nemen van Tonny Vilhena. De 24-jarige middenvelder had al meer dan eens laten doorschemeren dat hij toe was aan een stap hogerop en met een transfer naar het Russische FK Krasnodar kreeg hij zijn gewenste buitenlandse avontuur. Met de miljoenen die Vilhena opbrengt, kan technisch directeur Troost de transfermarkt op. Volgens het Algemeen Dagblad is Leroy Fer, transfervrij na zijn vertrek bij Swansea City, de voornaamste kandidaat om het middenveld van de Rotterdammers te versterken. Het is goed mogelijk dat er voor Troost in de komende maand meer uitdagingen wachten. Zo werd Berghuis, afgelopen seizoen goed voor dertien doelpunten en dertien assists, bijvoorbeeld door verschillende media in verband gebracht met een overstap naar PSV, waar hij eventueel het vertrek van Hirving Lozano en Steven Bergwijn moet opvangen. In januari was er volgens Van Geel concrete belangstelling van Zenit Sint-Petersburg voor Jeremiah St. Juste, voor wie er een bod van twaalf miljoen euro geweigerd werd. Begin mei werd de naam van de verdediger door Italiaanse media ook in verband gebracht met AC Milan en Sampdoria.

De mogelijke opstelling van Feyenoord voor volgend seizoen.

Dat er onlangs met Nicolai Jörgensen een overeenstemming werd bereikt over een contractverlenging tot medio 2022 scheelt een slok op een borrel, daar Feyenoord daardoor in ieder geval een zoektocht naar een nieuwe spits bespaard blijft. Daarnaast tekende ook Jens Toornstra bij, maar daarmee is Troost er nog niet. Eric Botteghin, Bart Nieuwkoop en Jan-Arie van der Heijden komen, zoals het er nu naar uitziet, in hun laatste contractjaar terecht. Met Lutsharel Geertruida staat er een talentvolle verdediger klaar om het eventuele vertrek van Botteghin en Van der Heijden eventueel op te vangen, al loopt ook zijn contract in medio 2020 af. Het is goed mogelijk dat Feyenoord komend maand in het aanvullen van de selectie is aangewezen op de ooit zo buitengewoon florerende jeugdopleiding. “Op een of andere manier lijkt het beeld ontstaan dat Feyenoord Academy wat in het slop is geraakt, maar kijk alleen even naar de doorstroming: de helft van de eerste selectie bestaat uit door Feyenoord zelf opgeleide spelers”, sprak Stanley Brard, die per 1 januari terugkeerde als hoofd jeugdopleidingen, op de website van Feyenoord. “Feyenoord staat er anders voor dan toen ik vertrok. Destijds speelde Feyenoord 1 niet om het kampioenschap en was Europees voetbal ook niet gebruikelijk. Die gasten hebben Feyenoord een geweldige boost gegeven. Ze zorgden met hun doorbraak voor optimisme en hun transfersommen hebben de club er financieel bovenop geholpen. De jeugd kan Feyenoord opnieuw een boost geven.”

Tien jaar geleden hield het noodgedwongen doorschuiven van zelfopgeleide spelers Feyenoord in leven, maar uit een recente serie van NRC Handelsblad blijkt dat de ooit beste jeugdopleiding van Nederland er mede door interne spanningen niet al te best voor staat. Dat Feyenoord, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Ajax en PSV, zijn beloftenteam niet heeft laten instromen in de zogenaamde voetbalpiramide, lijkt het voornaamste probleem te vormen. De staat van Jong Feyenoord is niet al te best, daar in de loop van het afgelopen seizoen de stekker uit de groepstrainingen van het beloftenteam werd getrokken. De wedstrijden in de afgesloten beloftencompetitie, waarin het meer dan eens voorkwam dat Jong Feyenoord niet eens genoeg spelers had, staan in schril contrast met de ervaringen die talenten van Ajax en PSV opdoen in de Keuken Kampioen Divisie.

Het heeft er mede toe geleid dat de doorstroming vanuit de jeugdopleiding hapert, ondanks dat er middels een samenwerkingsverband bij FC Dordrecht alsnog een podium in de Keuken Kampioen Divisie wordt geboden. Het is de vraag welke jeugdproducten, naast toptalent Orkun Kökcü, in de komende jaren een plaats zullen veroveren in de hoofdmacht van Feyenoord. Met Dylan Vente, Jordy Wehrmann, Cheick Touré, Naoufal Bannis, Wouter Burger en Achraf El Bouchataoui loopt er wel degelijk talent rond in Rotterdam-Zuid, al valt het te betwisten of zij al klaar zijn voor het eerste elftal. Het is aannemelijk dat Stam in de voorbereiding een deel van deze talenten zal meenemen, misschien wel om te testen wie van hen klaar is voor het grote werk. Het zou zomaar zo kunnen zijn dat de nieuwe trainer de talenten over een maand hard nodig heeft, als versterkingen uitblijven. Het doorschuiven van jong talent heeft Feyenoord al eens gered, al moeten de ambities en verwachtingen in dat geval voorlopig even de ijskast in.

Stam: 'Bij Feyenoord moeten we wel reële doelen stellen'
Meer video's

Poll

Verwacht jij dat Feyenoord komend seizoen gaat meedoen om de landstitel?


Gerelateerd

39 reacties (laatste reactie door adzevedo)

Het gaat een zwaar seizoen worden voor Feyenoord verwacht ik. Ajax en PSV zijn onder normale omstandigheden gewoon ver buiten bereikbaar voor Feyenoord, zelfs als Feyenoord weet te verassen verwacht ik dat ze hooguit 3de kunnen worden of Ajax / PSV moet wel een gigantische crisis te voorduren krijgen in combinatie met een Feyenoord wat ziczhelf gaat overtreffen.

Als ik nu zie hoe de selecties er voorstaan gok ik dat AZ de betere papieren heeft voor de 3de plek. Met Stengs, Boadu, Koopmeiners en Til hebben ze een goede kern, aangevuld met wat ervaring een nuttige spelers zoals Midtsjo, Vlaar en eventueel Clasie. Als AZ nog serieus gaat investeren in een goede spits en in de achterhoede en zorgen dat de selectie ook in de breedte in orde is dan zouden ze wel eens heel positief kunnen verassen aankomend seizoen.

Die selectie heeft gewoon veel meer potentie dan het huidige Feyenoord wat vol met oudere spelers zit die qua niveau maar amper beter zijn dan hun concurrenten bij de subtop. De enige spelers waarvan ik echt zeg dat ze er bovenuit steken zijn Jorgensen (maar al twee jaar lang op zoek naar vorm) en Berghuis (als die blijft tenminste). Misschien dat Haps en St Juste wanneer ze langere periode fit en in vorm stabiele factors kunnen zijn. Maar er lopen teveel spelers bij Feyenoord rond die gezien de ambities en status van de club er eigenlijk niet (meer) zouden moeten spelen.

De Kuip zal voor Feyenoord wel deels uitkomst bieden, in eigen huis blijft de ploeg gewoon lastig te verslaan zelfs voor Ajax of Psv. Als het gaat om punten pakken in thuiswedstrijden heeft Feyenoord nog kenmerken van een topclub, maar in uitwedstrijden is puntverlies eerder regel dan uitzondering.

Ik voorspel dat Stam het behoorlijk zwaar gaat krijgen, ik hoop voor hem dat het Legioen hem de tijd en kans gunt om het beste uit dit materiaal te halen. Als ik het zo lees zijn veel Feyenoorders best wel realistisch over de mogelijkheden momenteel bij Feyenoord, maar de emotie en het sentiment als het werkelijk moeizaam loopt is lastig te voorspelen. Het was echt dat Van Bronkhorst afgelopen seizoen op de bank zat, want had je trainer zonder status en binding met de achterban gehad was het denk ik minder rustig geweest.

24 juni 2019 om 00:33

Niet dat het er wat toe doet, maar mijn gevoel verteld mij dat FC Utrecht en AZ om plek 3 gaan strijden.

24 juni 2019 om 00:53

Ik geef AZ veel meer kans eerlijk gezegd, die zijn toch vaak wat stabieler en hebben meer talent in huis dan FC Utrecht. Wel denk ik dat Utrecht over de gehele linie de kwaliteit misschien wat evenwichtiger verdeeld is. Utrecht wel heel veel behoorlijke spelers rond lopen, die zie ik ze zeker top 5 halen. Zou wel intressant worden als Utrecht zich ook in de strijd om plek 3 ging mengen met Feyenoord en AZ. Voorlopig vind ik dat nog iets te vroeg en zet ik ze als nummer 5 neer. Maar het gat tussen Utrecht en AZ en Feyenoord lijkt me zeker zo groot dat we het als onverbrugbaar moeten kwalificeren.

24 juni 2019 om 00:35

Ben her helemaal eens met vrijwel je gehele betoog, alleen het gedeelte over AZ die de betere papieren heeft ben ik het niet mee eens. Ik denk dat Feyenoord gewoon derde gaat worden, de verhalen over AZ (en Vitesse etc.) die wel eens kunnen verrassen hoor je eigenlijk elk seizoen weer, maar Feyenoord blijkt uiteindelijk toch meestal de derde

24 juni 2019 om 01:08

AZ heeft wel het voordeel dat het 3de worden wat vrijblijvender is dan bij Feyenoord. In Alkmaar zullen er vermoed ik geen koppen rollen als ze aan het einde van het jaar 4de zijn geworden en ze Europees voetbal gehaald hebben. Feyenoord zal toch eerder last krijgen van een morrende achterban en crisis binnen de club wanneer het niet loopt. Enige punten van zorg blijven voor AZ de achterhoede en een spits.

Maar goed, het is ook een kwestie van interpetatie van hoe de stand van zaken nu is. Gaat Feyenoord serieus met Niewkoop en Van Beek aankomend seizoen beginnen, met Ayoub, Fer en Kokcu op het middenveld zoals hierboven staat? Gaat Jorgensen zijn oude vorm hervinden? Blijft Berhuis? Ik denk dat AZ erop dit moment wat beter op staat, maar dat zou best nog wel eens kunnen omslaan in de komende weken.

Van AZ zou het geen verassing zijn, die hebben afgelopen seizoen plek 3 aardig cadeau gedaan door het vormverlies de laatste weken. Maar eigenlijk was Feyenoord het iniatief volledig kwijt geraakt. In 2017-2018 en 2014-2015 lukte het AZ om Feyenoord voor te blijven, dus het zou niet geheel uit de lucht komen vallen. Clubs als Vitesse en FC Utrecht vind ik toch een ander verhaal.

24 juni 2019 om 10:53

Omgedraaid deed feyenoord kort na de winterstop natuurlijk de 3e plek bijna kado aan az, zo kun je het ook bekijken dus dat lijkt me geen argument. Die vrijblijvendheid bij az kan ook in hun nadeel werken. Feyenoord presteerde wel toen er druk op kwam en de punten voor de 3e plek hard nodig waren terwijl az er met wat druk op het uit handen gaf. Het is imo geen gegeven overigens dat feyenoord ‘gewoon’ 3e wordt, maar ik verwacht op korte termijn alleen een strijd met az, tenzij utrecht heel het seizoen weet te pieken. Ik denk dat de achterban niet snel piept bij een 3e plek, maar men wil wel een speelstijl terugzien waarmee het legioen zich kan identificeren en waarbinnen spelers in hun kracht spelen en boven zichzelf uitstijgen. Dat zien we de laatste 2 jaar niet terug.

24 juni 2019 om 18:00

Daar heb je zeker gelijk in, normaal gesproken was het gat wat Feyenoord in de winter had ten opzichte van AZ een gat wat ze nooit meer uit handen mogen geven. Het gebeurde, maar AZ gaf het daarna ook weg. Ik vond de verschillen in kwaliteit in de selectie van AZ aan de de ene kant en die van Feyenoord aan de andere kant toen heel duidelijk in het voordeel van Feyenoord. Als ik nu de selecties naast elkaar leg dan zijn de verhoudingen toch aan het verschuiven in het voordeel van AZ en in het nadeel van Feyenoord.

24 juni 2019 om 01:17

Elk jaar hoor ik hetzelfde en altijd is Feyenoord beter dan AZ en dat zal niet anders zijn... onderling was Feyenoord dit seizoen beter dan AZ en PSV en in de competitie gelijkwaardig aan Ajax. Het is duidelijk dat er iets mentaals is bij Feyenoord en niet kwaliteit. Anders ben je onderling van het linkerrijtje niet de koploper. Stam lijkt mij een trainer die iets meer mentaliteit in de ploeg kan brengen dan Gio dat deed, dus ik verwacht dat Feyenoord minimaal 3e zal worden. Elk jaar zou AZ beter zijn en steeds laten zij het juist liggen en als je de selectie bekijkt dan zou er misschien maar 1 of hooguit 2 spelers goed genoeg zijn voor Feyenoord, dus hoe je erbij komt is mij dan een raadsel...

24 juni 2019 om 01:49

Mwah, de laatste 5 seizoenen is AZ 2x boven Feyenoord geeindigd, dus dat altijd is Feyenoord beter gaat dus niet iedere keer op. Misschien qua onderlinge duels wel, maar de eindstand gaat over 34 wedstrijden en niet over 2, 6 of 16 duels.

Ik zie er absluut niet iets mentaals in, ik zie dat ze in topwedstrijden pieken en feitelijk vaak boven hun niveau uitkomen en wanneer ze die piek niet halen vallen ze terug tot hun gebruikelijke niveau en zijn ze kwetsbaar. Helemaal als ze door de ondergrens zakken. Het is ook niet incidenteel, het gebeurd eigenlijk bijna ieder seizoen. Het contrast tussen uit en thuis is veel te groot.

Met alle respect, het is een selectie vol met de betere spelers uit de subtop die hun plafond allang gehaald hebben en niet meer doorgroeien. Bij Ajax en PSV zou geen enkele van de spelers uit de huidige Feyenoord selectie denk ik in de basis hebben gestaan. Ik denk dat ongeveer een hand vol spelers van Feyenoord bij Ajax en PSV goed zou meekomen, de rest zou niet aan spelen toekomen.

Ik denk dat spelers als Stengs, Svensson, Koopmeiners en Til wel een basisplek bij Feyenoord zouden krijgen. En is Midstjo zoveel minder als Ayoub? Is Vlaar zoveel slechter als Van Beek? Zou Idrissi bij Feyenoord zoveel minder toevoegen dan Larsson? Ik heb er mijn twijfels over eerlijk gezegd.

Structureel schat ik Feyenoord echt hoger in dan AZ, hoewel ze in Alkmaar op beleidsmatig gebied een boel zaken een stuk beter voor elkaar hebben. Normaal zet ik Feyenoord dan ook wel boven AZ neer, maar voorlopig (huidige stand van zaken) zie ik meer in AZ dan in Feyenoord.

24 juni 2019 om 02:18

@dneres

ik denk niet dat het iets mentaals is. tegen Ajax en PSV kan Feyenoord als de underdog voetballen en word er niet verwacht dat ze het spel maken. dan kunnen ze op basis van veel strijd en reactievoetbal die wedstrijden winnen

tegen de kleintjes moet je zelf het spel maken en dan mist Feyenoord de creativiteit en het voetballende vermogen om zo een team uit elkaar te spelen

24 juni 2019 om 06:44

Het is duidelijk dat je door een gekleurde bril kijkt geeft niet.maar zie het voor az ook niet zitten hoor nieuwe trainer nieuwe staf moeten aan elkaar wennen . Bij feyenoord weten ze echt wel waar ze staan hoor en ze gaan niet roepen dat ze eerste meer worden omdat men ook wel weet waar het staat uit eindelijk blijft de top 3 de top 3 misschien dat Utrecht wel mee speelt met van den brom maar geloof het niet

24 juni 2019 om 09:21

Je mist creativiteit om te voetballen, maar is daar geen trainer voor die voor creativiteit kan gaan? Gio koos vaak voor werkers op het middenveld...

24 juni 2019 om 10:30

@dneres

"elk jaar hoor ik hetzelfde en altijd is Feyenoord beter dan AZ en dat zal niet anders zijn... onderling was Feyenoord dit seizoen beter dan AZ en PSV en in de competitie gelijkwaardig aan Ajax."

Feyenoord heeft Ajax in de thuiswedstrijd een flinke en overtuigende pandoering gegeven, maar de uitwedstrijd en de bekerwedstrijd in de Kuip kansloos verloren. Ik vind je uitspraak dat Feyenoord dit seizoen gelijkwaardig was aan Ajax dan ook vergezocht en vooral opportunistisch omdat die gebaseerd is op 1 wedstrijd. Ajax heeft in de wedstrijden tegen Heracles 1 punt gehaald, maar dat wil natuurlijk niet automatisch zeggen dat Heracles dit seizoen beter was dan Ajax. Uitspraken over het volgend seizoen zijn volstrekt voorbarig omdat de samenstellingen van de teams nog allerminst zeker zijn. Daar wacht ik dan ook netjes mee tot de transfermarkt dicht is en je een werkelijke inschatting kan maken van de kracht van de verschillende teams. Ik verwacht echter dat de titelstrijd ook dit jaar weer tussen Ajax en PSV zal gaan omdat die teams vorig jaar al veel sterker waren dan Feyenoord en de spelers die het geraamte vormen van Feyenoord op een leeftijd zijn dat ze in ieder geval niet meer beter worden.

24 juni 2019 om 15:58

Kansloos in de beker?

Feyenoord heerste de eerste helft en had gweoon voor moeten staan. Door een onterechte corner kom je 0-1 achter. Daarna was het inderdaad helemaal over en verlies je terecht. Om dit nu kansloos te noemen....

24 juni 2019 om 01:53

Ik snap dat mensen sceptisch zijn over Feyenoord, maar er wordt nu al jaren geroepen dat Vitesse, Utrecht en AZ ze in gaan halen. Het is AZ enkele keren gelukt om boven Feyenoord te eindigen, zoals 2017-2018. Echter, in zoâ´n seizoen verslaat Feyenoord AZ in de bekerfinale toch ook met speels gemak, waardoor ik nog steeds niet echt vind dat je kunt spreken van een AZ dat Feyenoord ingehaald heeft. Dat er bij Feyenoord onvrede is bij een vierde plek en bij AZ niet, zegt ook wel wat over de onderlinge verhoudingen. Zoals dat helaas ook het verschil is tussen Feyenoord en de andere twee topclubs.

AZ heeft inderdaad goede spelers, leuke talenten vooral. Maar zijn Stengs, Til en Boadu nu al aantoonbaar beter dan Berghuis, Toornstra en Jorgensen? Ik denk van niet. Ook om die as heen heeft Feyenoord betere spelers staan. De enige die ik momenteel zonder twijfel bij Feyenoord in de basis zou zetten, is Koopmeiners. AZ schiet vooralsnog elk jaar tekort als het echt om de knikkers gaat. Het is flauw om die topwedstrijden er steeds bij te halen, maar ze zeggen wel iets. Al zit daar wel een ontwikkeling in. Hoe AZ speelde tegen Ajax dit jaar was goed, met druk na risicovolle passes van Ajax in plaats van constant blind druk zetten. De eerste helft in de Kuip speelde AZ ook zo en hielden ze de ruimtes klein, maar in de tweede helft gaven ze het compleet weg. Ben benieuwd hoe ze zich daarin gaan ontwikkelen

Jorgensen is inderdaad al twee jaar op zoek naar de juiste vorm. Hij heeft geworsteld met blessures, een miskraam van zijn vrouw (het was in die periode niet de misgelopen transfer waar hij echt mee zat) en met de 'afscheidstournee' van Van Persie, waardoor hij nooit structureel in het elftal wist te komen. Van Persie was ook absoluut de beste speler van Feyenoord en heeft op individuele klasse wedstrijden beslist, maar het team functioneerde beter met Jorgensen in de spits. De statistieken zijn ook een stuk beter. Steeds als Jorgensen er lekker in kwam, gebeurde er iets waardoor hij het niet door kon zetten. Tegen PSV heeft hij dit seizoen bijvoorbeeld twee fantastische wedstrijden gespeeld. In de ene raakte hij helaas geblesseerd, waardoor hij er weer uit lag. Na de andere kreeg Van Persie weer de voorkeur. Daar heeft Jorgensen het moeilijk mee gehad. Dat bleek ook wel uit onhandige overtredingen. In bepaalde wedstrijden liet hij echter zien dat hij voor de Eredivisie gewoon top is. In toppers zoals tegen Psv, maar ook het jaar ervoor in belangrijke wedstrijden en in de CL, waar hij als een van de weinigen wat liet zien.

Veel Feyenoorders staan er inderdaad vrij realistisch in en verwachten geen wonderen. Het is vooral zaak dat Feyenoord gewoon goed veldspel laat zien en dat spelers zich ontwikkelen. Dat hebben we de afgelopen twee jaar namelijk niet gezien en dat zorgt voor een heel negatieve vibe rond de club. Dã¡t moet Stam veranderen en dat is ook mogelijk. Met Larsson, Jorgensen en Berghuis staat er een voorhoede die voor Eredivisie begrippen gewoon erg sterk is en waar je fris mee voor de dag kunt komen. Kokcu kan creativiteit bieden en Emil Hansson komt terug. Je moet uiteraard maar zien hoe dat gaat op een hoger niveau, maar bij RKC heeft hij heel veel indruk gemaakt en ik denk dat hij Feyenoord een goede impuls kan geven. Vilhena vertrekt en voor hem kan Ayoub gaan spelen. Individueel is hij minder, maar hij brengt wel meer voetbal. En dat is precies wat Feyenoord nodig heeft. Botteghin blijf ik een goede verdediger vinden en Haps en St. Juste zijn, mits fit, zeker goed genoeg. Van der Heijden, Van Beek en Nieuwkoop vond ik afgelopen seizoen waardeloos, maar hebben in het verleden laten zien dat ze wel iets kunnen. Ik verwacht er niets van, maar wie weet hoe het kan lopen met een nieuwe trainer. Tapia komt terug van Willem II, waar hij toch wel de grote man was. Als Stam er bij hem de nonchalance ook maar een klein beetje uit krijgt, heb je een goede speler. Al met al denk ik dat de ingrediã«nten er zijn om Feyenoord uit de sleur te krijgen. Dat valt of staat niet met de hoop op hoger dan een derde plek, maar met de vraag of we weer met enthousiasme naar de Kuip kunnen gaan, zonder 90 minuten lang naar tikkies breed te kijken. Daar heb ik wel vertrouwen in. Verder is het hopen dat ze door de EL voorronden komen. Wat dat betreft vind ik het prettig dat Feyenoord een reeks oefenwedstrijden tegen teams van dat niveau speelt, in plaats van gretig de amateurvelden af te gaan

24 juni 2019 om 23:03

@bobiku29

Uitstekend verhaal, met goede onderbouwing. Ik denk dat we over het algemeen het wel redelijk eens zijn met elkaar, alleen beoordelen we de selecties van AZ en Feyenoord net iets anders waardoor we misschien een andere inschattingen maken. Als Feyenoord wel 3de gaat worden en AZ 4de dan zou ik zeker niet heel verbaasd zijn.

Ik ben heel benieuwd, persoonlijk verwacht ik dus een zwaar jaar voor Feyenoord. Maar zo begon Ronald Koeman ook ooit in 2011-2012, met een selectie die op papier nog een stuk zwakker was. Als het voetbal ons ieder seizoen iets leert is dat verassingen en tegenvallers erbij horen. Het mooie van de voorbereidingen is dat is dat er vaak veel optimisme is onder een grote groep, maar tegelijk ook een groep die behoorlijk pessimistisch is. Wat er uiteindelijk gaat uitkomen zal zich langzaam gaan aftekenen wanneer de clubs echt beginnen.

24 juni 2019 om 06:12

Dankzij van Bronkhorst was Feyenoord ook vorig seizoen weer wisselvallig. Verwacht dat het dit seizoen beter zal gaan. Er was toch geen chemie (meer). Gio "wissel in 65e minuut" is zo voorspelbaal en vasthoudend aan één patroon. Welke speler is beter gaan voetballen? Bij Gods gratie kreeg Kokcu eens de kans, terwijl Clasie mocht blijven staan. Ayoub bracht meer, maar moest banken. Ach, kan voetbalzone wel vol schrijven met opmerkingen zo lang is de lijst. Let maar op, het word dit seizoen beter.

24 juni 2019 om 08:39

Ajax en zeker PSV staan er ook verre van goed voor. Bij Ajax heerst er continue de onzekerheid over wie er gaat en wie er blijft. Bij PSV moeten ze überhaupt nog de verdediging compleet zien te krijgen.

24 juni 2019 om 10:38

@daannl-12

"ajax en zeker PSV staan er ook verre van goed voor. Bij Ajax heerst er continue de onzekerheid over wie er gaat en wie er blijft. Bij PSV moeten ze überhaupt nog de verdediging compleet zien te krijgen. "

Ajax heeft zulke goede spelers dat er ieder jaar onzekerheid is over wie er gaat en wie er blijft. Daar raakt Overmars al lang niet meer van in de war. Bovendien heeft de club al lang rekening gehouden met het vertrek van spelers en daar tijdig vervangers voor aangekocht. Vooralsnog is alleen het vertrek van De Jong en De Ligt (redelijk) zeker en wordt met het vertrek van Zyech rekening gehouden. Neres zou ook nog kunnen, maar heeft zelf al gehint op een langer verblijf in Amsterdam. Ook van Van der Beek is de verwachting dat hij blijft. Al met al ziet het er dus naar uit dat de soep in Amsterdam lang niet zo heeft wordt gegeten als hij door velen is opgediend.

24 juni 2019 om 15:50

Ik denk inderdaad ook niet dat Ajax daar erg van onder de indruk zal zijn. Overmars heeft er al lang rekening mee gehouden dat zowel De Ligt, als Ziyech, en Neres of Tadic zullen vertrekken. Daarom zijn ze ook zo nadrukkelijk bezig om én Promes én Bergwijn aan te trekken. Martinez is al gehaald als verdedigende versterking.

Feyenoord moet gewoon weer minimaal een voltreffer als Pellé of Berghuis zien te maken, dat is de enige mogelijkheid dat ze AZ voorblijven. Daarnaast moeten ze wat betreft jeugdopleiding ook niet worden ingehaald, want ik ben van mening dat er momenteel bij AZ meer talent rondloopt.

24 juni 2019 om 16:30

Ik zie de laatste jaren wel vaker in het begin van het seizoen dat AZ de betere papieren heeft voor een hogere positie dan Feyenoord, zelfs in het jaar dat we uiteindelijk kampioen werden. Ik verwacht ook wel een seizoen met uitdagingen, maar normaal gesproken sla ik Feyenoord wel een treetje hoger aan dan AZ.

Ach, daarin is Stam niet de enige. Van Bommel en Ten Hag weten ook nog lang niet waar ze aan toe zijn met hun selecties.

Het is allemaal wel heel negatief neergezet. Alles wat niet goed gaat wordt met een vergrootglas benoemd en zelfs met wat fantasie overdreven, zoals bijvoorbeeld de titel.

24 juni 2019 om 08:07

Alles wat er staat klopt als een bus. Er ligt geen plan klaar voor de jeugdteams, daar waar Fc Dordrecht als noodoplossing wordt gebruikt, maar je kan daar kan je niet alle spelers stallen. Die spelers spelen een keer in de paar weken. Ze hebben veel meer speeltijd nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Verdediging is dramatisch. Van beek kwalitatief vergelijkbaar met mijn vuilnisbak, vd heijden is ook helemaal niks meer en is oud. Botteghin is ook al oud en steeds vaker geblesseerd. St juste en haps ook vaak geblesseerd. Middenveld valt nog mee. Aanval is niet slecht met jorgensen, berghuis en larsson, maar daarachter heb je niks. Vente is echt niet goed genoeg voor feyenoord. Achter berghuis heb je sinisterra, maar die speelt ook nooit en op links heb je niemand achter larsson. Verder heeft feyenoord geen ene munt meer op de bank. Het is crisis, maar jij vindt dat het heel negatief neergezet word. Ik vind het zeer terecht, want wie gaat dit zooitje oplossen. Troost?? Een noodoplossing, omdat niemand in dit zooitje wil instappen. Volgend seizoen staan dezelfde troepspelers op het veld. Het wordt een seizoen om weer snel te vergeten mark my words.

24 juni 2019 om 11:08

@ronaldinho: wat genieterr hier bedoelt is denk ik dat er ook positieve ontwikkelingen zijn geweest die in dit stuk niet benoemd worden. 10 jaar geleden was het crisis. Als je de situatie van toen met nu vergelijkt is dit prachtig.

24 juni 2019 om 16:08

Jullie praten over 10 jaar geleden. Ik kijk liever naar nu en de toekomst.

24 juni 2019 om 22:30

Dat neemt niet weg dat dit artikel zich alleen richt op de dingen die niet goed gingen/gaan, maar het vertelt maar het halve verhaal. Het hele verhaal is nml dat feyenoord er niet zondramatisch voorstaat als voorheen en deze ‘crisis’ niet te vergelijken is met waar de club in heeft gezeten. Met jouw ‘visie op de toekomst’ heeft de opmerking van genieterrr niets te maken.

Ja, ja, AZ en Utrecht, en waarschijnlijk ook nog wel Vitesse, Heerenveen en Groningen, ze gaan allemaal boven Feyenoord eindigen. De enige keren, dat AZ echt wat presteerde, werden ze met de miljoenen van dubieuze zakenlieden overeind gehouden (in de jaren 80 Wastora, en in 2009 door die DSB-charlatan).

Ik verwacht dat Feyenoord komend seizoen definitief door het ijs zakt. Lees: voorbijgestreefd worden door AZ en het zelfs in de strijd om de vierde plek nog lastig krijgt. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat Berghuis niet vertrekt deze zomer, maar zelfs met hem vind ik het armoede troef in Rotterdam. Je broek zakt toch af als je hoort dat de club de 30-jarige Toornstra nog langer in het zadel houdt op het toch al glansloze middenveld? Of wanneer je leest dat Mats Seuntjens, overbodig bij concurrent AZ, wordt gezien als versterking. Daarnaast is het me een raadsel waarom Feyenoord na Vormer, Vejinovic, Tapia, Amrabat, Ayoub en Clasie nu met Fer meent de ideale controleur te gaan vinden. Ik begrijp gewoon niet waarom het altijd van die recht toe recht aan types moeten zijn, zit je weer naar een middenveld met Fer en Toornstra te kijken. Had dan Maher transfervrij opgehaald en Jerdy Schouten overgenomen, die hadden samen met Kokcu echt wat verfrissing betekent. Maar ja, verfrissing is Feyenoord vreemd: Troost bij de telefoon neergezet en ook nog steeds het volste vertrouwen in Sven van Beek, Sam Larsson, Bart Nieuwkoop en Jeremiah St. Juste. Laatstgenoemde vooral niet verkopen als men er 12 miljoen voor over heeft!

24 juni 2019 om 12:15

Heel je betoog is gebaseerd op geruchten geen enkele transfer die jij benoemd, is daadwerkelijk gebeurd. Wacht het eerst maar eens af voor je loze voorspellingen gaat doen.

24 juni 2019 om 18:53

Sinds wanneer geloof jij alle geruchten?

24 juni 2019 om 22:17

Ik geloof niet alle geruchten. En als dat wel zo was zou ik de datum niet exact meer weten.

Ik heb het idee dat de publieke opinie zich meer bezig houdt met Feyenoord dan de Feyenoorders zelf. De meeste fans begrijpen ook wel dat het kampioenschap een incident was en dat de club nog veel stappen moet maken om structureel aansluiting te maken met Ajax en PSV, ook omdat men nog altijd op de financiele positie moet letten. Ik lees regelmatig dat veel mensen Feyenoord verwijten dat ze geen grote aankopen doen en voorspelbare aankopen doen, echter vind ik juist dat ervaring en talent een goede mix is voor succes (zie bijv het FC Basel van 2008-2015). Het is de vaste nummer 3, en zolang ze niet op de nummer 4 komen en stukje bij beetje dichter op de nummer 2 dan doen ze het gewoon meer dan prima.

24 juni 2019 om 16:42

Maar ik denk dat het momenteel eerder zo is dat ze dichter bij de nummer 4 komen dan dichter bij de nummer 2, denk je niet?

AZ beschikt momenteel over een erg talentvolle selectie, zelfs talentvoller dan die van Feyenoord vind ik. Hierdoor zou AZ financieel gezien ook enorm dicht in de buurt van Feyenoord kunnen komen. Zaak is dus inderdaad om ze voor te blijven, zodat ze het inderdaad meer dan prima doen. Maar ik begrijp de onzekerheid en angst die wel een beetje leeft, het is wel terecht dat Feyenoord zich zorgen maakt.

24 juni 2019 om 21:29

Feyenoord heeft ook mooie talentne, maar je moet er wat mee durven.

Ik denk vooral aan Achraf el Bouchataoui, Kokcu, Azarkan, Bannis (nog wat jong), Geertruida en ik vergeet er best wat.
Ze zullen het heus niet allemaal redden, maar dat moet je dus gaan uitvinden.

Dus ze hebben een bod van 12 miljoen euro op St. Juste afgewezen, omdat?

24 juni 2019 om 21:30

Was nooit concreet, algemeen bekend. Dat ze dat in deze tekst nog durven noemen ...

Snap niet waarom mensen allerlei conclusies trekken, ik vind dat zo voorbarig. Transfermarkt is nog maar net open. Blijft Berghuis of niet? Komt Jahanbakhsh op huurbasis? Dat zou een leuke versterking zijn. Aanvallend is Feyenoord dan erg sterk met spelers als: Larsson, Kokcu (kan als aanvallende middenvelder en linksbuiten uit de voeten), Berghuis, Jorgensen, Jahanbakhsh en dan talenten zoals Summerville op de flanken als back-up. El Bouchataoui ben ik ook heel erg benieuwd naar.

Verdedigend is het hopen dat Geertruida en Hendriks een serieuze kans krijgen. Als zij nog niet aan het niveau kunnen tippen dan zie ik graag minimaal 1 verdediger erbij kopen. Verder hopen dat Haps weer op zijn oude niveau komt en blessurevrij blijft.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Actuele wedstrijden

76 fans
Middenvelder, 29 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 18 juli
Christopher Nkunku gaat definitief overstappen naar RB Leipzig. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren