Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘Het stond voor mij al een tijdje vast dat ik naar Nederland zou gaan’

Laatste update:

Achter vrijwel iedere zin van Sai van Wermeskerken volgt een bescheiden, maar toch uitbundige lach. Het illustreert de uiterst vriendelijke verdediger, die de afgelopen twee jaar voor SC Cambuur speelde en komende zomer transfervrij op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging. De 24-jarige Van Wermeskerken is inmiddels zes jaar in Nederland en die periode heeft de in eerste instantie ‘typisch Japanse verlegen jongen’ behoorlijk veranderd.

Door Chris Meijer

Ondanks dat de wieg van Van Wermeskerken in Maastricht stond, was Nederland voor hem lange tijd een onontdekte wereld. De verdediger groeide op in Japan en keerde pas op zijn twaalfde terug in het land van zijn vader. “Toen ik voor het eerst in Nederland kwam, had ik direct het gevoel dat ik wilde blijven. In die tijd trainde ik mee met NEC en FC Dordrecht, het voetbal maakte indruk op me. Ik vroeg mijn ouders of ik mocht blijven, maar dat was natuurlijk onmogelijk”, vertelt Van Wermeskerken in gesprek met Voetbalzone. Uiteindelijk keerde hij in de zomer van 2013 definitief terug in Nederland, toen hij de jeugdopleiding van Ventforet Kofu verruilde voor de academie van FC Dordrecht. “Het stond voor mij al een tijdje vast dat ik naar Nederland zou gaan en heb andere landen daardoor niet overwogen. Er is geen twijfel geweest.”

Van Wermeskerken in zijn eerste wedstrijd in het betaald voetbal, tegen FC Twente (3-0 nederlaag).

Van Wermeskerken trok in Nederland in bij zijn opa, maar dat maakte de stap vanuit Japan niet per definitie makkelijker. “Als het aan hem lag, werd er altijd Nederlands gesproken. Hij probeerde me Nederlands te leren, steunde me daarin enorm. Het was voor hem ook lastig om met mij te communiceren. Buiten kon ik uiteraard met niemand Japans praten en als ik thuis kwam, kon ik dat ook niet”, vertelt de verdediger. Hij beheerst het Nederlands nu redelijk, terwijl hij vloeiend Engels spreekt. “Dat ik in het begin geen Engels of Nederlands sprak, was behoorlijk lastig. Het heeft me veranderd als persoon, omdat ik altijd een verlegen jongen was. Typisch Japans, eigenlijk. Na dat jaar ben ik meer open geworden, ik was niet langer bang om Engels te spreken. Toen ik met iedereen kon communiceren, werd ik heel goed geholpen. De Nederlandse mensen zijn daarin heel behulpzaam, ik werd echt gerespecteerd. Mijn karakter is in Nederland veranderd. Dat had ik nodig om in het profvoetbal verder te gaan, je moet op het gebied van passie en coaching ook sterk zijn. Je moet jezelf laten zien op het veld.”

In Dordrecht sloot Van Wermeskerken in eerste instantie aan bij het tweede elftal. Onder toenmalig trainer Gérard de Nooijer werd hij omgeturnd van aanvaller tot vleugelverdediger. Als back maakte Van Wermeskerken op 10 mei 2015 in de wedstrijd tegen FC Twente (3-0 nederlaag) zijn debuut in het betaald voetbal voor FC Dordrecht, dat toen nog actief was in de Eredivisie. In het seizoen na de degradatie veroverde hij een basisplaats in het elftal van de Schapenkoppen, waar hij uiteindelijk twee seizoenen een vaste waarde zou zijn. “Het Nederlands voetbal is voor jonge spelers ideaal. Kijk naar Keisuke Honda en Shinji Ono, maar ook naar Luis Suárez en Zlatan Ibrahimovic. Zij hebben in de Eredivisie gespeeld en zijn van daaruit naar de top gegaan. Iedereen zegt dat de Nederlandse competitie het beste is voor jonge spelers. Zo zie ik het nu ook. Voor andere Japanse spelers is het een goede stap geweest en dat geldt voor mij ook.”

De eerste beloning voor zijn ontwikkeling volgde in maart 2016, toen Van Wermeskerken een uitnodiging kreeg voor de Onder-23 van Japan. Bij de nationale ploeg was hij een van de weinige spelers uit Europa. “Het was aantrekkelijk om jongens uit Europa erbij te hebben, dat zorgt toch voor andere invloeden. Het was niet gemakkelijk, omdat ik op dat moment gewend was aan het Nederlandse voetbal. Het was heel speciaal om bij het nationale team te zijn. Je kan het op televisie bekijken, maar het gevoel van verantwoordelijkheid is veel groter als je op het veld staat. Het was heel spannend, maar heeft me ook sterker gemaakt. Het ultieme doel is het nationale team en het WK spelen. Dat zal nooit veranderen. Ik heb het gevoel dat ik het kan halen.”

Totaal speelde Van Wermeskerken vijf interlands voor Japan Onder-23.

De afgelopen twee jaar speelde Van Wermeskerken voor SC Cambuur, dat afgelopen seizoen als tiende eindigde en in de halve finale van de play-offs uitgeschakeld werd door De Graafschap. Een clausule in zijn tot 2020 lopende contract maakte door het mislopen van promotie een transfervrij vertrek mogelijk. “Ik heb twee jaar bij een van de mooiste clubs van Nederland gespeeld, het was een prachtige tijd en ik ben bij Cambuur volwassen geworden. Dat ik ben gekozen in het Team van het Jaar van de Keuken Kampioen Divisie was voor mij een bevestiging van mijn inzet dit jaar”, zegt Van Wermeskerken. In Leeuwarden heeft de verdediger zich in de kijker gespeeld, want clubs uit de Eredivisie en het buitenland hebben zich reeds bij zaakwaarnemer Linton Posthumus gemeld. Van Wermeskerken bekent dat het ‘een spannende tijd’ is nu hij een transfervrije status heeft.

“Ik wacht af wat er gaat gebeuren maar wil geen overhaaste beslissingen nemen. Het is moeilijk te zeggen waar mijn toekomst ligt aangezien ik pas sinds een paar weken weet dat ik officieel transfervrij zal zijn. Ik heb in de Eerste Divisie gespeeld. Afgelopen seizoen heeft Ajax het waanzinnig goed gedaan in de Champions League, dus het is duidelijk dat de Eredivisie een hele goede competitie is. Maar een ander land is ook een mogelijkheid, want het zou me als speler ook beter maken. Italië is voor een verdediger een heel goed land, je kan daar enorm veel leren. Zo heeft ieder land zijn karakter. Ik wil in ieder geval in Europa blijven. Ik wil eerst het maximale bereiken in Europa en misschien later terugkeren naar Japan”, zo klinkt het vastberaden. Indien het een ander avontuur in Europa wordt, moet Van Wermeskerken ook afscheid nemen van zijn tweede thuisland. “Als ik terugkom in Japan, vertel ik tegen vrienden over mijn ervaringen. Ik ben me enorm thuis gaan voelen in Nederland. Allebei de landen zijn thuis voor mij, zonder een voorkeur te geven op dit moment.”

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.

Zie jij Sai van Wermeskerken naar de Eredivisie verkassen?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Altijd leuk om dit soort verhalen te lezen. Ik hoop voor die jongen dat hij het nationale team van Japan haalt, maar dan zal hij zich nog behoorlijk moeten ontwikkelen lijkt me. Verder vind ik het apart dat hij bij aankomst in Nederland de taal niet sprak, ondanks zijn Nederlandse vader. Dat hoor je (helaas) wel vaker bij Nederlandse emigranten, dat ze hun kinderen geen Nederlands leren. Ik vind eerlijk gezegd dat je als ouders de morele plicht hebt naar je kinderen om dat wel te doen. Een deel van hun culturele identiteit gaat anders toch verloren. Het is toch eigenlijk triest dat deze jongen niet eens met zijn eigen opa kon communiceren.....

21 juni 2019 om 05:28

Ik heb er wel begrip voor. Zo leer je accentloos de taal te spreken. En kun je beter inburgeren in je nieuwe land. Zul je minder moeite hebben om geaccepteerd te worden door de bevolking.

21 juni 2019 om 10:39

En zo stuur je jouw ouders ook nog eens richting het leren van de taal van dat land. Het is altijd schrijnend om te zien hoe een 16 jarige in perfect Nederlands moet vertalen wat haar moeder zegt bij de bakker. Het kind spreekt dan wel 2 talen maar voor de moeder was er blijkbaar geen noodzaak om zich aan te passen aan het land waarin ze woont.

Wel goed dat hij dan hier naast een Wereldtaal ook Nederlands wil leren.

21 juni 2019 om 11:23

Zonder hier te technisch op in te gaan, en het niet te politiek te willen maken, wil ik hier toch even op inhaken.

Het is algemeen bekend onder linguã¯sten dat het voor jongeren makkelijker is om een (tweede) taal te leren dan voor volwassenen. Als kind is het brein als het ware ontworpen om zoveel mogelijk taal op te nemen en te leren, om zo snel mogelijk te kunnen communiceren met je omgeving. Dit geldt voor zowel een eerste als tweede taal. Ze leren de taal spelenderwijs en het wordt hen makkelijker vergeven als ze taalfouten maken, waar van volwassenen gelijk verwacht wordt dat ze de taal ook grammaticaal correct leren.

Daarnaast heb je natuurlijk nog het feit dat jongeren in een nieuw land vaker in een omgeving komen waar de taal gesproken wordt, denk aan school of wellicht een bijbaantje of sportclub. En om het toch nog even te betrekken op migranten in Nederland, het merendeel daarvan komt hier onder het idee van kort verblijf(zij het vanuit henzelf of de regering) dus dan wordt er vanaf het begin minder moeite gestoken in het leren van de taal.

21 juni 2019 om 18:23

Lekker boeien die culturele identiteit.. Als ik de Nederlandse taal niet aangeleerd had gekregen, dan had ik 'm waarschijnlijk ook niet gemist. Iedereen is altijd zo bang voor verlies van cultuur, alsof cultuur een algemeen goed is dat er sowieso is. Cultuur is iets waar we zelf een stickertje op geplakt hebben en niet anders. Als we over 10 jaar allemaal Zambiaans spreken, dan is dat gewoon onze cultuur. Als die opa met z'n kleinkind wil communiceren, kan ie ook Engels leren toch?

22 juni 2019 om 09:40

Jij lijkt totaal niet te weten wat cultuur inhoudt, aangezien zoiets dieper is dan een taal of een gewoonte.

24 juni 2019 om 17:59

Chess

Als ik de populisten die momenteel overal hun stempel in Nederland proberen te drukken mag geloven weten zij ook niet wat cultuur inhoudt. Althans, die mensen proberen nou juist al vijftien jaar alles wat 'cultureel' is kapot te maken als 'foute Linkse Kerk sprookjes' en dit te vervangen door het idee dat er zoiets zou bestaan als een 'nederlandse identiteit en cultuur'. Terwijl dat natuurlijk bullshit is. Er bestaat helemaal geen 'nederlandse cultuur'. Het enige dat bestaat is de gedachte dat iedereen, uiteindelijk, voor zichzelf wel bepaalt wat cultureel is. Of wilde je graag dat tokkies uit Loosduinen of Duindorp op de hockeyclub langskomen om mee te gaan doen aan een Thé dansant? Welnee, totaal verschillende culturele opvattingen!

Hoed u voor mensen die gaan bepalen wat cultuur inhoudt en hoe anderen dat moeten zien.

Toch opvallend dat hij nog steeds niet goed Nederlands kan spreken

22 juni 2019 om 09:46

Nederlands is niet zo’n makkelijke taal.

22 juni 2019 om 23:32

Zeker waar, maar als je al zolang in Nederland woont kan je je iig wel verstaanbaar maken, voetbaltaal is niet zo moeilijk

Ik als voorbeeld ik ben in Luik geboren. Toen ik een was zijn we naar Nederland verhuisd en op mijn tiende ben ik met mijn moeder en mijn zusje naar Parijs verhuisd. Daar in de jeugd ook gevoetbald op hoogniveau. En ik kan jullie vertellen dat ik binnen 2 jaar Nederlands helemaal vergeten was!. Het klonk zo raar toen wij weer terug in Nederland waren, maar binnen no time sprak ik gelukkig weer vloeiend Nederlands

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren