Update: Michel Platini is niet opgepakt en dient als ‘getuige’

Dinsdag, 18 juni 2019 om

Michel Platini is dinsdag gearresteerd door de Franse politie, zo weet Mediapart te melden. De arrestatie heeft te maken met de toewijzing van het WK van 2022 aan Qatar, waar de Fransman als toenmalig president van de UEFA een rol in zou hebben gespeeld. Platini werd eerder al door de ethische commissie van de FIFA geschorst voor schimmige betalingen.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.68 reacties (laatste reactie door airbags)
18 juni 2019 om 10:35

Eindelijk. Werd eens tijd. Wachten we al meer dan 20 jaar op. En inderdaad, wat een verassing zeg.

18 juni 2019 om 10:46

Ik hoop dat Michael van Praag de volgende is. Wat een smerig zooitje daar in de top van het voetbal.

18 juni 2019 om 10:46

Hoe ook schaamteloos bevestigd werd dat het speelschema in 1998 in eigen land beïnvloed werd, zodat de finale Frankrijk - Brazilie kon zijn. Achteraf kijk je dan heel anders naar de niet gegeven strafschop voor Oranje in de laatste minuten van de halve finale. Vroeger wilde ik als kind altijd Platini zijn op het pleintje, dat is nu wel anders.

Over 10 hebben we hetzelfde artikel, alleen dan met Van Praag in de hoofdrol. Je raakt besmet waarmee je omgaat. Heel de UEFA en ook de FIFA je 1 corrupte bende, waar je volgens mij alleen mag werken als je bijdraagt aan de corruptie.

18 juni 2019 om 10:40

Je kan ze niet allemaal weg sturen dus wat is dan de oplossing?

Ik ben absoluut geschokt, zn goudeerlijke man betroken bij corruptie! Je zou het toch niet zeggen! :P

Ik snap hier niks van, een land als Qatar door corruptie een WK krijgen? Platini betrokken? Wat ontzettend verrassend.

18 juni 2019 om 12:22

Ja ik viel echt van mijn stoel van verbazing..😏 en t mooie is dat het wk in Qatar gewoon door zal gaan, corruputie viert nog steeds hoogtij in de FIFA!

18 juni 2019 om 20:32

Alle WK's zijn toegewezen door corruptie nu gaat het toevallig over Qatar en toewijzing van het EK 2016. Waar geld is vind je corruptie. De meeste van ons hadden nooit nee gezegt tegen een miljoentje.

Hoop ook dat een andere land het WK mag organiseren. Anders boeit heel zijn arrestatie niets meer.

18 juni 2019 om 12:22

Zitten er te diep in qua voorbereidingen en dodelijke slachtoffers, dat gaat miljoenen, wat zeg ik misschien wel een miljard aan schadeclaims kosten. Dat nu al rampzalige WK in de vorm van datum en de corruptie wat er aan vasthangt gaat er gewoon komen hoor, let maar op....tenzij bijna alle landen gaan boycotten, maar dat gebeurt niet vrees ik.

18 juni 2019 om 15:01

Vat dit alsjeblieft niet persoonlijk op, maar dat zijn toch wel de slapst mogelijke excuses die je kunt bedenken om het WK in Qatar alsnog doorgang te laten vinden.

Op het moment dat onomstotelijk wordt vastgesteld dat Qatar stemmen gekocht heeft, is dat voldoende aanleiding om de resultaten van de vorige stemming nietig te verklaren en Qatar uit te sluiten van deelname aan de nieuwe toewijzingsprocedure.

Geld speelt hierbij geen rol. Geen enkele rechter zal Qatar een schadevergoeding toewijzen voor de geleden financiële schade, simpelweg omdat Qatar dit zelf over zich af heeft geroepen door de stemming te kopen. Zie het als dat jij moedwillig de spiegel van mijn auto schopt, mijn spiegel moet vergoeden en vervolgens een claim bij mij neerlegt omdat je je voet geblesseerd hebt tijdens de trap.

En dan nog dat dodenaantal. Dat zou nooit als excuus om het WK daar te houden aangevoerd mogen worden. De erbarmelijke werkomstandigheden die al zoveel levens gekost hebben zouden op zichzelf al genoeg reden voor de Fifa moeten zijn om de toewijzing terug te trekken. Let wel, het gaat hier om niet om één of twee mensen die bij een ongelukkig bedrijfsongeval het leven hebben gelaten, maar afhankelijk van je bron tussen de 1200 en 4000 arbeiders.

Volgens hebben die Fransen zelf ook mensen en landen omgekocht om wk 1998 binnen te halen, beetje hypocriet van ze.

Ze hebben m, ze hebben m!! They caught a big fish!

18 juni 2019 om 10:50

Ach ja, wie is nu de volgende? Blatter is geweest, nu Platini. Het is een kwestie van tijd tot ze de volgende hebben.

18 juni 2019 om 12:29

Dat is het vervelende, ze kunnen allemaal opgepakt worden, maar wat helpt het eigenlijk?

Ik wou zeggen dat ik geschokt, verbaasd en teleurgesteld was. Maar je had wel al het één en ander kunnen vermoeden toen het WK werd toegewezen aan een klein woestijn land dat zelf nog niet 1 keer aanwezig is geweest bij een WK.

Corruptie is al zo oud als de geciviliseerde wereld. Verbaast me helemaal niets dit. Af en toe zijn er goede ontwikkelingen (denk aan de jaren 80 met Colombia en Mexico en de kartels) maar helemaal weg zal je het nooit krijgen. Niet zolang geld bestaat tenminste, dat is zo'n verschrikkelijk machtig iets wat we als mens niet kunnen weerstaan.

18 juni 2019 om 12:41

Het probleem is ook dat corruptie heel lang in het netwerk blijft. Het begon allemaal bij Jao Havelange, die stemmen werfde voor Afrikaanse bonden. Blatter was zijn assistent. Toen Blatter na deccenia zelf big boss werd, nam hij Platini aan als assistent. Echter is dankzij Havelange en Blatter voetbal nu wel zo populair geworden (ze gebruikten de komst van TV en sponsoren met Coca Cola en Adidas om voetbal te promoten over de hele wereld).

Niet! Dus Qatar heeft het WK niet gewonnen, omdat ze het beste bid hadden? Wat extreem verrassend. Echt. Ik ben geschokt, verbouwereerd, met stomheid geslagen, schiet mij maar lek, nou moe.

Man, man, man. België en Nederland hadden toen ook een heel mooi dossier om samen het WK binnen te halen. Dat had toch mooi geweest. Laatste kans voor de Belgische ‘gouden generatie’ in eigen land. En een Nederlandse generatie van nu, die dan op volle sterkte is. Had prachtig geweest. Dat WK is toen gewoon gekocht! En Rusland kreeg het vorige. Toen ook beslist... Blijkbaar heb je tegenwoordig oliedollars nodig om een groot voetbaltoernooi te organiseren.

Goh, wat een verrassing. Had ik nooit achter deze betrouwbaar ogende man gezocht. Kuch, kuch..

In ruil voor zijn stem op Qatar hebben ze Platinis (en Sarkozys) favoriete club PSG overgenomen en zijn ze Bein sport gestart, wat direct een absurd hoog bedrag neerlegde voor de tv rechten van de Franse competitie. Dankzij het WK in Qatar hebben we nu dus PSG als grote internationale speler.

Het is typisch Frans dat ze het eigenbelang van Frankrijk boven alles stellen. Daarom moet je ze ook geen macht over internationale organisaties geven, dan krijg je dit soort dingen.

Laat ze dan ook maar direct een grondig onderzoek starten naar de slavenarbeid en het bloedvergieten bij de bouw van de stadions.

Wat gek zeg. Een land dat aantoonbaar ongeschikt is om het WK te organiseren krijgt het WK en dan komt het door corruptie. Die zag ik even niet aankomen... Mocht het bewezen worden hoop ik dat ze Qatar ook het WK afpakken. Een heel seizoen omgooien om een WK in de winter te spelen slaat gewoon nergens op. En slaafarbeiders inzetten om de stadions te maken ook niet trouwens. Het raarste is nog dat het voor de fans daar niet te doen is in de zomer maar die "arbeiders" kunnen gewoon werken met 40+ graden...

De hele top van de FIFA is een cortupte wereld. Het begon allemaal al in de 20e eeuw toen Jao Havelange president werd bij de FIFA, die stemmen werfde voor Afrikaanse bonden. Blatter was zijn assistent. Toen Blatter na deccenia zelf big boss werd, nam hij Platini aan als assistent. Echter is dankzij Havelange en Blatter voetbal nu wel zo populair geworden (ze gebruikten de komst van TV en sponsoren met Coca Cola en Adidas om voetbal te promoten over de hele wereld). Topfunctionarissen hebben contracten moeten tekenen waarin staat dat ze nooit iets mochten zeggen over de interne gang van zaken bij de FIFA, ook niet na dienstbeeindiging. Ook deed de FIFA haar juridische zaken intern en heeft het ontzettend veel macht in de Zwitserse politiek. Het enige wat helpt is het saneren en herstructuren van de hierarchie en zorgen voor duidelijke transparantie.

18 juni 2019 om 13:27

Niet alleen de top van de Fifa, ook de Uefa is net zo corrupt met die huidige gladjanus van een Sloveense voorzitter als aanvoerder!

Toen het EK '16 aan Frankrijk (platini voorzitter) werd toegewezen, wisten de spelers van Frankrijk een dag van tevoren over de toewijzing. Op de NOS werd hier nog aandacht aan besteed, maar omdat het tussen Frankrijk en Turkije ging in de finale toewijzing was er geen haan die er naar kraaide. Guus Hiddink en Youri Mulder hadden dit aangehaald op TV , echter zonder resultaat.

Nog recenter, de toewijzing van het EK 2020 ging tussen Duitsland en wederom Turkije; de algemene opinie was dat het land van Erdogan geen EK mocht organiseren ivm mensenrechten e.d. terwijl dit criterium voor Qatar natuurlijk niet gold destijds omdat ze genoeg officials hadden omgekocht. En tot niemands verbazing zorgde de huidige baas van de Uefa ervoor dat Turkije met lege handen achterbleef door de stemgerechtigden onder druk te zetten en te manipuleren. Terwijl Duitsland daarvoor zelf het WK 2006 onder leiding van Franz Beckenbauer binnenharkte door wederom omkoping.

Michael van Praag was de enige voorzitter die niet aan dit circus meedeed. De beste man werd zowat afgeslacht in de media over het feit dat hij voor Turkije had gestemd. Dus laten we niet met z'n allen de moraalridder uithangen hier!

Kortom, als een klein niet-westers voetballand alles inzet een Ek/wk binnen te halen is er sprake van corruptie, schreeuwt men moord en brand en worden er allerlei niet- voetbalgerelateerde randzaken zoals mensenrechten erbij gehaald, maar indien het een groot westers voetballand betreft, is er niets aan de hand en is de toewijzing niet meer dan normaal.

Het doel heiligt de middelen beste voetbalexperts!

18 juni 2019 om 13:40

De UEFA is het broertje van de FIFA en weet precies wat er allemaal gebeurd. Het zal daar waarschijnlijk op dezelfde manier gaan. Nogmaals, Platini heeft geleerd van Blatter die weer leerde van Havelange. Dus zal wel hetzelfde gaan, daarnaast Platini ook het contactpersoon tussen de FIFA en bonden. De FIFA was ook in Europa corrupt bezig, zie de zaak rondom uitzendrechten van WK's in de jaren 1980-1990. Men heeft zich gewoon slim ingedekt.

18 juni 2019 om 13:51

Zo superslim waren ze blijkbaar niet, getuige het feit de aanhouding van Platini en het gedwongen vertrek van zijn leermeester Blatter.

Heb ook wel een sterk vermoeden dat er veel corruptie betrokken was bij voorgaande Wk's. Dit komt niet zomaar uit de lucht vallen. Daar mag ook wel onderzoek naar gedaan worden en de betrokken mensen mogen ook opgepakt worden.

Opdat we het nooit mogen vergeten: Platini heeft ook de loting van het hoofdtoernooi van het WK in 1998 gemanipuleerd, om er zo voor te zorgen dat Frankrijk en Brazilië elkaar niet tot de finale zouden kunnen tegenkomen. Zijn manipulatie komt niet zo maar uit de lucht vallen dus.

Op andere media staat vermeld dat die slechts op locatie ondervraagd is en helemaal niet opgepakt en meegenomen....

En nu is hij naar eigen zeggen niet opgepakt? Ik blijf het maar raar vinden: godstalent en zoveel geld en het is nog niet genoeg?! Ik sprong net een gat in de lucht, omdat ik wss een 32uurs contract krijg na een jaar in de flexpool te hebben gezeten

Een getuige word niet opgepakt maar uitgenodigd dus er is meer aan de hand.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Woensdag 17 juli
Bayern München is al tot een persoonlijk akkoord gekomen met Marc Roca. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren