Arsenal voert wijzigingen door en geeft clubiconen andere rol

Maandag, 17 juni 2019 om 15:53Robin Bruggeman • Laatste update: 16:26

Arsenal voert een aantal wijzigingen door in de technische staf, zo meldt de Londense club maandag via de officiële kanalen. Jeugdtrainer Fredrik Ljungberg is met onmiddellijke ingang de assistent van manager Unai Emery. Steve Bould, tot afgelopen seizoen de rechterhand van de Spaanse keuzeheer, doet een stapje terug en gaat verder bij Arsenal Onder-23. Daarnaast gaat de oud-verdediger, die ook Arsène Wenger diende en als speler elf jaar voor de club uitkwam, nauw samenwerken met Per Mertesacker, hoofd van de Arsenal-academie.

Ljungberg, die als speler tweemaal de landstitel veroverde met Arsenal, gaat zich bij de hoofdmacht van the Gunners vooral bezighouden met de begeleiding van jonge spelers. “Ik vind het geweldig dat ik deze kans krijg en kijk ernaar uit om met de talenten van deze club te blijven werken. Ik ga er alles aan doen om Unai zo goed mogelijk te helpen, zodat we gezamenlijk voor de prijzen kunnen blijven strijden. Het voornaamste doel blijft om mijn ervaring als speler over te brengen op onervaren spelers die net komen kijken”, aldus de Zweedse assistent-manager in een reactie op de clubsite.

Hoofd voetbalzaken Raul Sanllehi legt uit wat de speerpunten zijn van de Arsenal-opleiding. “Het speuren naar talenten, ze naar de club halen en zorgen dat ze zich voldoende ontwikkelen. Dat zijn de pijlers onder onze strategie. Er zit weer een geweldige lichting aan te komen en zoals bij elke topclub moeten we ervoor zorgen dat de talentvolle spelers het maximale uit hun kwaliteiten halen.”

Ljungberg, al enige jaren werkzaam als jeugdtrainer in Noord-Londen, zal in het proces rondom jeugdspelers worden bijgestaan door keeperstrainer Sal Bibbo en Ben Knapper, die nauw betrokken is bij het uitlenen van jeugdspelers aan clubs uit de lagere divisies in Engeland. De beleidsbepalers van Arsenal hopen dat door de veranderingen meer talenten uiteindelijk de stap richting het eerste elftal weten te maken.


Poll

Zie jij in Fredrik Ljungberg een toekomstig hoofdtrainer van Arsenal?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door stravven)

Ik heb geen idee wat ik hier van moet vinden. Ik kan weinig zinnigs zeggen over de prestaties van Ljungberg behalve dat er al jaren geen jeugd meer doorbreekt bij de club.

Dat de jeugddoorstroming beter moet lijkt me logisch, maar ik heb meer het gevoel dat er simpelweg te weinig talent loopt, dat daardoor niks doorbreekt.

Offtopic: Wel tof dat VZ weer Arsenal berichten hierover plaatst. Is een tijdje niet zo geweest!

17 juni 2019 om 16:13

Zijn toch wel wat talenten doorgebroken vind ik, aankomend seizoen zullen nog een aantal meer aan spelen toekomen gok ik.

17 juni 2019 om 17:27

Talenten hebben minuten gemaakt, dat klopt. Maar die jongens spelen niet als iedereen fit is, op Bellerin na. Zijn doorbrak is al tig jaren terug. Je hebt nu Iwobi uit de jeugd, maar een sterke indruk heeft hij niet altijd gemaakt. AMN is een noodoplossing en is ook nog niet goed genoeg. Daarnaast hebben spelers als Smith-Rowe, Nketiah en Willock minuten gemaakt, maar vaak in nietszeggende EL duels of in de beker. Ik vind het veel te mager.

17 juni 2019 om 17:42

Het is natuurlijk wel belangrijk om spelers op hun posities te laten spelen. Ik denk bijvoorbeeld dat iemand als AMN al veel verder was als hij dezelfde hoeveelheid speeltijd had gehad op zijn eigen positie: cm. Dat is het vooral bij Arsenal in mijn ogen, het verkeerd inzetten van jeugdspelers. Reiss Nelson kreeg een paar kansen in het eerste, als wingback... AMN als links en rechtsback en ga zo maar door. Dat maakt het gewoon lastig lijkt mij.

17 juni 2019 om 16:15

Vind het ook vrij bijzonder dat er juist bij Arsenal zo weinig jeugd door breekt. Is toch wel een ploeg die bekend staat veel jonge gasten een kans te geven.

Misschien dat de meeste locale talenten eerder voor Tottenham kiezen?

17 juni 2019 om 16:32

Uit mijn hoofd is er in Engeland ook een bepaalde regelgeving die het scouten van talenten ietwat regiogebonden maakt. Zonder reclame te willen maken voor mijn eigen club loopt er bij Chelsea naar mijn mening erg veel jong talent rond, maar de stad Londen is 200 km2 groter dan de provincie Utrecht en een van de dichtstbevolkte gebieden op aarde. Ik wil geen conclusies trekken over dingen waar ik het fijne niet van weet maar in logische zin lijkt het mij dat de scouts van Arsenal aan een upgrade toe zijn.

17 juni 2019 om 16:43

Je zit inderdaad met een scoutingsgebied, afhankelijk van hoeveel clubs er in de buurt gevestigd zijn. En bij Chelsea zit er wel redelijk wat talent, maar niet heel veel talent uit de regio London. En London is sowieso minder een talentenfabriek dan bijvoorbeeld Parijs, ik heb geen idee hoe dat komt, maar het is wel zo.

17 juni 2019 om 17:36

@john Terry

Ook niet zo gek dat Chelsea veel jeugd heeft. Koopt letterlijk alles wat los en vast zit, evenals City.

Dat de scouts van Arsenal een upgrade nodig zijn moge duidelijk zijn

17 juni 2019 om 19:23

Volgens mij is die regel al een hele tijd afgeschaft. Ik herinner mij dat SAF in zijn laatste jaren over had en dat het eindelijk ging veranderen waardoor United een veel grotere bereik zou hebben om talenten te zoeken. Daarnaast halen de PL clubs genoeg buitenlandse talenten en die breken ook bijna noot door. Geld heeft alles verpest voor de jeugd. Elke PL, zelfs de laatste, koopt elk jaar een halve ploeg bijeen. Trainers komen en gaan. Er is simpelweg geen tijd en geduld voor de Engelse jeugd want op de jeugdkampioenschappen hebben ze laatste 2 jaar heel goede resultaten.

17 juni 2019 om 16:17

De concurrentie in Engeland en met name Londen is gigantisch geworden, door de diverse stimuleringsregels (en beschikbaar geld) heeft zo’n beetje elke PL en Championship club een ambitieuze jeugdopleiding en dan krijg je dus idd dat de talenten veel minder geconcentreerd zitten dan bv in NL (een land met evenveel jeugdvoetballers als Engeland)

17 juni 2019 om 16:36

De jeugddoorstroming lijkt mij vrij aardig. Maitland-Niles, Iwobi, Bellerin, en komend seizoen Nelsson, Smith-Rowe, Willock en Nketiah vind ik toch niet verkeerd. En dat is enkel in de laatste 5 jaar. Natuurlijk kan het beter, maar bij welke club gaat het echt veel beter? In die tijd is bij Chelsea Christensen, Hudson-Odoi en Loftus-Cheek erin geslaagd de stap naar het eerste te zetten, bij United Rashford en Mctominay, bij City Foden, bij Liverpool Alexander-Arnold en Sterling en bij Liverpool Kane, Skipp en Winks. Dan doet Arsenal het in vergelijking met de rest van de top het niet slecht, en ook Chelsea doet het beter dan ik eigenlijk had verwacht.

Qua toekomst zie ik wel een paar spelers die door kunnen gaan breken, denk aan Saka, John-Jules, Amaechi, Cottrell en Greenwood. Alhoewel die allemaal nog jong zijn gaan die het denk ik allemaal wel redden in het profvoetbal.

17 juni 2019 om 16:52

Vrij aardig? Heel eerlijk vind ik dat een gedachte van een ploeg die om plek 4-5-6 speelt en geen ambitie heeft. Sterker nog: Ook vrij aardig vind ik het niet.

In de namen die je noemt is alleen Maitland-Niles iemand die ik zie slagen. Iwobi heeft nog niet het verschil gemaakt, Bellerin is van Barça overgenomen en die vier die je komend seizoen noemt geven nog geen enkele garantie.

De talenten die je noemt van Chelsea worden begeerd door topclubs (met name Loftus-Cheek en in mindere mate Cho), Bij united zijn Rashford en Scott McT veel bepalender, Foden speelt bij City al flink wat wedstrijden. Bij Spurs hoeven we het over Kane niet te hebben en Winks stond in de basis van de CL finale, en bij Liverpool TAA en Sterling spreken voor zich.

Al deze talenten zouden bij Arsenal in de basis staan. De talenten van Arsenal zullen zeker niet in de basis bij de andere clubs staan.

17 juni 2019 om 17:17

Welke ‘topclub’ is geïnteresseerd in Loftus cheek dan? Helemaal geen 1. Alleen CHO is er interesse van.

17 juni 2019 om 17:32

Als Bellerin van Barcelona is dan is Christensen van Brondby, Kane van Arsenal, en zo kan ik doorgaan. Feit is dat ze bij hun huidige club (met uitzondering van Sterling uiteraard) zijn doorgebroken.

Iwobi loopt ongeveer 1 op 3 qua goals en assists, en dat terwijl hij meestal geen basisspeler is.
Nketiah heeft 5 volle wedstrijden minder gespeeld dan Foden. Dus A: Foden speelt niet veel of B: Nketiah speelt veel. En als het aan mij ligt speelt Foden niet veel. Hij heeft in twee jaar tijd 1400 minuten gemaakt.
Mctominay noem je bepalend? Die heeft ongeveer evenveel gespeeld als Foden. 1200 om 1100 minuten dit seizoen.

Pennant heeft ook ooit gestaan in een finale van de CL. Net zoals Djibrill Cisse, Fabio da Silva, Almunia, Flamini, Reyes, Wes Brown, Salomon Kalou en Anderson, dat zegt dus niet heel veel.

Ik zeg niet dat de jeugdspelers die bij Arsenal zijn doorgebroken absolute top zijn, maar jij overdrijft nogal met eigenlijk iedere stelling van je.

17 juni 2019 om 17:32

Wat ben je positief en optimistisch stravven.

Bellerin is al tijden geleden, maar klopt, Maitland-Niles speelt letterlijk alleen vanwege blessures en is vaak niet goed genoeg. Iwobi is ook simpelweg een bankzitter waar ik ook weinig progressie zie. Het is teveel net-niet. Wat gaan Smith-Rowe, Willock en Nketiah doen? Die zijn niet eens dicht bij een definitieve doorbraak. De speelminuten blijven beperkt tot nietszeggende EL en bekerwedstrijden. Of ze moge opdraven als de wedstrijd wel klaar is. Ik ben wel benieuwd wat Nelsson kan laten zien!

Ik vind alle namen van de andere clubs wel meteen veel, veel beter dan wat bij ons is doorgebroken de laatste paar jaar. Bellerin en Sterling doen eigenlijk al te lang mee.

Het verhaal qua toekomst is altijd hetzelfde. Saka heeft wat minuten mogen maken en oogde gretig maar je kan er weinig nuttigs over zeggen.

17 juni 2019 om 17:35

Juist dat die anderen er ook maar maar 1 of 2 van basisniveau hebben (OK, United heeft er nu even 4 maar de rest niet) geeft al aan dat talenten erg dungezaaid zijn, je kan net even mazzel hebben dat er even een tijdje geen Hudson-Odoi of Alexander-Arnold tussen zit en je zit al op nul, en een ander jaar zit je weer op 2-3.

Ik denk ook dan mensen iets te rooskleurige verwachtingen hebben van de hoeveelheid talent die Engeland uberhaupt produceert. Er zijn daar net zoveel jeugdvoetballers als in NL dus in principe zouden daar min of meer evenveel toppers uit moeten groeien (en uit de opleidingen van de top 6 nog minder, immers die krijgen lang niet alle talenten, zie bv Bale en recenter Wan-Bissaka, Maguire, Alli, Stones etc), en ik durf wel te zeggen dat er ook niet genoeg U25 Nederlandse spelers zijn om de PL top zes van 2 basisspelers elk te voorzien.

17 juni 2019 om 17:51

Er zijn in de laatste 5 jaar nog geen 40 jeugdspelers echt doorgebroken bij hun eigen club in de PL, dat moet genoeg zeggen. Je hoeft uit je jeugd echt niet allemaal basisspelers te halen, maar je bankzitters kun je daar wel vandaan halen. Wat kan een Elneny wat een Willock niet kan bijvoorbeeld?

Nelsson heb ik eerlijk gezegd meer twijfels over dan Esr, Nelsson heeft het in zijn eerste 10 wedstrijden bij Hoffenheim geweldig gedaan, maar daarna maar 1 goal gemaakt in de rest van het seizoen.

Engeland zou meer topspelers moeten produceren, vergelijk het eens met wat er in Frankrijk naar boven komt drijven. Niet alleen Frankrijk, maar ook ongeveer de helft van de Afrikaanse en een deel van de Europese landen teert op de Franse jeugdopleiding.

Ben nooit overtuigt geworden van Bould en Ljungberg deed het erg goed U-23. Dus op eerste oog een zeer goede keuze. Hopelijk komt er met Ljungberg een extra 'aanvallende gedachtegang' bij. Want het achteruitloopvoetbal was niet om aan te gluren.

Hopelijk kan Ljungberg Emery overtuigen om meer gebruik te maken van de jeugd. Want dat gaat al een tijdje slecht bij Arsenal.

Spelers als Willock, Smith Rowe, Nketiah beter laten instromen.

17 juni 2019 om 17:34

Het kan ook simpelweg een teken zijn dat de jeugd te slecht is. Er komt al jaren geen degelijke centrale verdediger meer uit de jeugd, wat ook heel knap is. Mavrapanos is bijvoorbeeld ook bagger, maar blijkbaar beter dan de gehele jeugd.

17 juni 2019 om 19:32

Komt ook omdat de jeugdopleiding een ramp was. Spelers worden slecht begeleid en rampzalig ontwikkeld. Ook te danken aan het Wenger-regime. We hebben nogal wat Engelse gasten die onderdeel zijn van jeugdelftallen dat met hun land veel heeft gewonnen. Een Reiss Nelson werd gedumpt bij Hoffenheim omdat wij veel liever een Mkhitaryan willen laten spelen.

Niet dat we geen mindere lichting hadden, maar ook met een top lichting zou er niets doorbreken omdat we dat gewoon slecht handelen. Nu komt er juist een goede lichting aan met Smith Rowe, Willock, Nelson, Saka, maar ook Balogun, Amaechi, Greenwood, Osei-Tutu zien er veelbelovend uit. Dan moet je juist dikker inzetten op de jeugd, helemaal wanneer je financieel in zwaar weer verkeert en de selectie zo slecht is dat doorselecteren je enige optie is.

17 juni 2019 om 17:45

Het gaat in heel de PL slecht. De laatste 5 jaar zijn de doorgebroken jeugdspelers vrij zeldzaam. Omdat er zo enorm veel geld in omgaat kunnen clubs geen spelers die fouten maken riskeren. De laatste 5 seizoenen zijn er in totaal nog geen 40 spelers vanuit de jeugd bij hun eigen club doorgebroken, dat is op zijn minst zorgwekkend te noemen.

17 juni 2019 om 17:56

Dat geeft vooral aan dat het niveau in de top steeds hoger wordt, dat probleem speelt overal - Barcelona, Bayern, Juventus overal sturen ze hun jeugd naar lagere teams voor speeltijd. Er zit een gat tussen het eind van de jeugd rond 17-18 en het punt waar je goed genoeg bent voor de basis. Die tijd moet je ergens doorbrengen.

Je zal als topclub ook een keuze moeten maken, ofwel je geeft de jeugd veel speeltijd en accepteert dat de resultaten niet zo belangrijk zijn, ofwel je stelt zoveel mogelijk de beste spelers op, wat normaal gesproken die zijn in hun topjaren (zeg maar 25-30).

Heel nu en dan is er een Mbappe, Rashford of Messi die zich op zijn 18-19e heel snel in de basis speelt, maar bij vrijwel alle topclubs hebben ze een betere speler als concurrent. Uiteraard kan je als jonge speler je ‘big break’ met wat mazzel krijgen (blessure of vormcrisis bij je concurrent) maar over alle clubs in het geheel is er toch niet heel veel plaats voor talentontwikkeling in de competitie/CL.

17 juni 2019 om 19:23

"omdat er zo enorm veel geld in omgaat kunnen clubs geen spelers die fouten maken riskeren."

Ik snap wat je wilt zeggen, maar een Mustafi, een Xhaka en een Sokratis maken regelmatig minuten bij Arsenal. Als het aankoopbeleid nou indrukwekkend was, maar dat is het dus niet.

17 juni 2019 om 19:57

Ik heb het niet over alleen Arsenal. En wat de door jou genoemde spelers bij Arsenal doen is mij ook nog steeds een raadsel.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Arsenal

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
6.Arsenal358
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
B. SakaAanvaller206
N. PépéAanvaller90
E. NketiahAanvaller30
B. LenoKeeper30
A. RamsdaleKeeper170
Cédric SoaresVerdediger40
Voor de complete selectie: Clubpagina Arsenal.

Zweden
15 fans
Coach, 44 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 19 januari
Girondins de Bordeaux hoopt Thierry Henry aan te stellen als nieuwe trainer. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren